Belépés
ennmary.blog.xfree.hu
Nem mondhatom el senkinek, elmondom,hát mindenkinek--- "Sehonnai bitang ember, Ki most, ha kell, halni nem mer,......" --Pedig , ...... :) Ennmary x
1972.11.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
40 fölött :)
  2015-06-21 18:57:35, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
öngyilkosság jut a 15-19 éves lányok körében
  2015-06-05 21:01:09, péntek
 
  A WHO jelentése szerint világszerte több helyen az öngyilkosság a leggyakoribb oka a fiatal (15-19 éves) lányok halálának. Arányaiban Ázsiában a legdurvább a helyzet, de Európában is ez a vezető halálozási ok körükben.
100 ezer lakosra 11 öngyilkosság jut a 15-19 éves lányok körében világszerte, átlagban - derült ki a WHO jelentéséből, amit a Telegraph foglalt össze. Ez azt jelenti, hogy ebben a korosztályban már ez a vezető halálok, átvette az első helyet a szülés közbeni halálozástól.

Az adatok régiók szerint meglehetősen változatosak:
Délkelet-Ázsiában kerekítve 28
Közel-Keleten 8,
Afrikában 7,
Európában valamivel 6 fölött van ez a szám.
Amerikában majdnem öt,
Ausztráliában kevesebb mint 4 öngyilkosság van 100 ezer főre vetítve ebben a csoportban.

A régiós eltérések azt jelentik, hogy míg például Európában a 15-19 éves lányok közül legtöbben öngyilkosság miatt halnak meg, Délkelet-Ázsiában pedig háromszor gyakoribb halálok, mint bármi más, addig Afrikában, ahol az első ötben sincs, ott ugyanis sokan halnak bele a szülésbe vagy AIDS-ben. Összehasonlításképp: a fiatal fiúk világátlagban legnagyobb arányban autóbalesetben halnak meg.
A Telegraph újságírója az okokat kutatta.

A Time magazin által a 100 legbefolyásosabb embernek választott indiai Viktor Patel pszichiáterprofesszor szerint az ok a nemek közti diszkrimináció lehet. ,,A délkelet-ázsiai lányok élete meglehetősen különbözik a fiúkétól". (Hozzá kell tenni, a fiúknál sem rózsás a helyzet: a 27,82 lányhoz képest 21,41 fiatal fiú öli meg magát, de ez is borzalmasan nagy szám.) Patel azt mondja, ebben a korban már ki lehet venni a lányokat az iskolából. Tanulás helyett befogják őket otthon, így a lányok búcsút inthetnek ambícióiknak, álmaiknak. Az is előfordul, hogy sehova sem engedik el őket otthonról, sőt, házasságra is kényszeríthetik őket.
Indiában ott a legmagasabb az öngyilkosságok aránya, ahol az oktatás színvonala magas és a gazdaság jól pörög - mondta Patel a Telegraphnak. Szerinte azért, mert a lányoknak lesznek céljaik, ám a társadalmi környezet korlátozza őket a megvalósításban. Ráadásul ,,az indiai média romantikus szerelmet sugall, azt, hogy kiválaszthatod életed párját. Ez viszont a legtöbb lány számára nem a valóság."

A fiúk körében is kiemelkedően magas az öngyilkosság aránya a régióban. A túlélőkkel készített interjúkból kiderült: a lányok a nemek közti különbségek, a fiúk az anyagi bizonytalanság miatt akartak véget vetni életüknek. A fiúkon is óriási nyomás van ugyanis.
Az öngyilkossági kísérletek száma az Egyesült Királyságban is nagyon magas, de ott a lányok paracetamollal kísérleteznek, ami nem öli meg őket. Ázsiában viszont olyan szert használnak, amivel biztosra lehet menni - mutat rá Patel.

A szakember azt mondja, a nyugati lányokon nagy a ,,szexuális nyomás" is, ez okozza a boldogtalanságukat és elégedetlenségüket. Nem beszélve arról, hogy bizonyos országokban erősen korlátozott az abortusz. Patel szerint a nemek közti megkülönböztetés egy mindent átható, globális probléma - bár nyilván valóan vannak országok, ahol sokkal rosszabb a helyzet, mint máshol.

A szakember szerint a fiatalok hirtelen elhatározásból akarnak véget vetni életüknek.
A legtöbb fiatal túlélő, akivel beszéltem, azt mondta, megkönnyebbült, hogy mégsem halt meg. Az idősebbekre ez nem igaz.
,,Nem tudom, miért nem ismertük fel előbb" - mondta a jelenségről Suzanne Petroni, a nők helyzetének javításával foglalkozó amerikai szervezet, az International Centre for Research on Women egyik vezetője. Azt mondja, azért törhetett élre az öngyilkosság, mert szülésbe már kevesebben halnak bele. Utóbbi ugyan szerinte fantasztikus, de az sajnálatos, hogy az öngyilkosság így vezető okká válik, mint 2000 környékén.

Suzanna Petroni szerint a fiatal menyasszonyokat - a később házasulókhoz képest - sokkal többször erőszakolja meg vagy bántalmazza partnere. Körükben ezért az öngyilkosság kockázata igen magas. Hozzáteszi: van olyan terhes lány, aki ezt az egy lehetőséget látja maga előtt.
Az Egyesült Királyságban a megelőzés jellemzően a férfiakra koncentrál - mondja Joe Fearns, a Szamaritánusok egyik vezetője. Ez azért van, mert ott az öngyilkosok 80 százaléka férfi. A szakemberek szerint a drog és az alkohol okozza a kiugróan magas számot.

Az öngyilkosok motivációját nagyon nehéz azonosítani - véli Joe Fearns, de az kimondható, hogy a legkiszolgáltatottabbak - munkanélküliek, gazdaságilag vagy társadalmilag marginalizáltak - körében magasabb az arány.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatója, Amy Chandler a Telegraphnak azt mondta, ha valaki ideges, és hozzáfér a szükséges eszközökhöz, nagyobb valószínűséggel hajt végre sikeres öngyilkosságot.

Amy Chandler szerint a nyugati lányok azért hajlamosabbak az öngyilkosságra a fiúknál, mert úgy vélik, így képesek kontrollálni a testüket. A fiúk máshogy fejezik ki a szorongást és a stresszt - például harccal. A lányoktól viszont az ilyen viselkedést nem fogadják el.

A közel-keleti és a délkelet-ázsiai lányok a világ egyik legelnyomottabb rétege, és ahogy kissé megkésve ráébredünk, a következmények végzetesek lehetnek - vonja le a következtetést a Telegraph újságírója.

 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
ereje van a gyaloglásnak.
  2015-06-05 20:15:21, péntek
 
  Elképesztő ereje van a gyaloglásnak.

Sokszor a legjobb megoldások egyben a legegyszerűbbek is. És ez igaz a gyaloglásra is, ami a testmozgást illeti. Csak el kell indulni, nem szükséges semmiféle speciális felszerelés, kondi, csak elhatározás kell. Rengeteg tanulmány íródott a gyaloglás fantasztikus jótékony hatásairól, így ha tehetjük, sétáljunk nagyokat.
Csökkenti a fájdalmat

Akiknek az életük tele van stresszel, és jó páran vannak így, a gyaloglás sokszor felér egy terápiával, hiszen ilyenkor a sétáló más ingerekre figyel, kiszellőzteti a fejét, ha egy percre is, de megszűnnek a nyomasztó gondok.

Ezzel egyidőben pedig javul a fizikum, erősödnek a csontok, izmok, a tüdő oxigénnel teli levegőhöz jut. Érdekes, hogy azoknál az embereknél, akiknek begyulladt a térdízületük, és ez bizony fájdalommal járt, heti 3 órás sétával a kellemetlen panaszok, fájások 50 százalékkal csökkentek. Azoknál a nőknél, akik a menopauza után is hetente négy órát gyalogoltak, 40 százalékkal csökkent annak az esélye, hogy egy baleset, vagy egy esés következtében eltörjön a csípőjük.
A gyalogosan közlekedők boldogobbak

Egy felmérés során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a kutatásban résztvevő pesszimista, depresszióra hajlamos emberek negyede arról számolt be, hogy már egy kevés séta után javult a közérzetük, jobban érezték magukat a bőrükben. Ahogy növelték a séta, illetve gyaloglás idejét, javulásról már az alanyok fele számolt be. A gyalogos mozgás megnyugtatja az idegrendszert, egy kiadós séta után pedig euforikus hangulat is kialakulhat.
Egészségvédő hatása van

Egyes kutatások azt állapították meg, hogy a rendszeresen gyalogosan közlekedőknél akár 50 százalékkal is csökkenhet a szívbetegségek kialakulásának esélye. Azoknál az időseknél, akik két lábon mentek el bevásárolni, kisebb volt a demencia, illetve az Alzheimer-kór előfordulása. A cukorbetegek kezelésében is sokat segíthet a gyaloglás, hiszen egy statisztikai kimutatás szerint a gyalogos cukorbajosok 60 százalékának sikerült javítania egészségi állapotán, hiszen annyira stabilizálódott a vércukorszintjük, hogy már csak minimális kezelésre volt szükségük. A Harvard Egyetemen 12 évig kísértek figyelemmel gyalogosan közlekedő embereket, és arra jöttek rá, hogy esetükben 23 százalékkal kevesebb volt az elhalálozási ráta, a nem gyalog közlekedőkhöz viszonyítva.


 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
Nem az a fontos
  2015-06-05 20:06:54, péntek
 
 Ma már nem telik el nap, hogy ne hallanánk arról, hogy Európa demográfiai katasztrófa felé közelít, hiszen az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt az átlagéletkor, ezáltal egyre több az idős ember, arányaiban egyre kevesebb a fiatal, ami pedig tarthatatlan a gazdaság szempontjából, a nyugdíjak szempontjából, stb. Pedig, ha valamire, akkor erre büszkék lehetnénk. Büszkék lehetnénk arra, hogy egyre több idős embert látunk és még büszkébbek arra, hogy egyre több egészséges, idős embert látunk. Egyes kutatók szerint az ember genetikai állománya alapján akár 120 évig is élhetne, saját magunk teszünk igen sokat azért, hogy ez véletlenül se forduljon elő: dohányzás, ivás, egészségtelen táplálkozás, mozgás hiány, stressz, stb.
Ha létezik célcsoport, akiknél az egészséges táplálkozásnak különösen nagy jelentősége van, akkor az éppen az idősek. Idős korban lassul a szervezet anyagcseréje, ezáltal teljesen természetes, ha egy idős ember kevesebb táplálékot vesz magához. Problémát az jelent, ha alultáplálttá válik, vagy éppen ellenkezőleg, a megszokott kalóriát viszi be, ezáltal jelentős túlsúlyra tesz szert. Idősebb embereknél a lelassult anyagcsere mellett gyakran csökken a táplálék hasznosulási aránya is, s az így kialakult alultápláltság számos betegség forrása lehet. Nagyon fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy megfelelő táplálkozással, kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal az időskori betegségek 85%-a megelőzhető vagy jelentősen lassítható lenne. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, hogy idős korban mennyire fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk, mit iszunk, mennyit mozgunk, hogyan élünk?

Több, átfogó tanulmány nagyon érdekes eredményeket mutat. Nem meglepő eredmény, hogy a legsúlyosabb táplálkozási problémák azoknál az idős embereknél alakulnak ki, akik kórházakban, egyéb egészségügyi intézményekben vannak, míg a legjobb táplálkozásból fakadó egészségi állapottal a családdal élők rendelkeznek.

A legfontosabb tény adatok az idősek táplálkozási szokásai kapcsán:

- nagy mennyiségben fogyasztanak fehér lisztből készült pékárút és csak igen kis hányadban teljes kiőrlésű péksüteményeket
- napi rendszerességgel fogyasztanak gyümölcsöt, zöldséget, ami mindenképp nagyon pozitív, viszont sajnos igen sok cukros befőttet és lekvárt esznek
- az idősek körében a szénsavas üdítők és cukros gyümölcslevek fogyasztása nem magas, ami szintén igen pozitívnak tekinthető, azonban sokan kevés folyadékot isznak
- többségüknél azonban jelentős túlsúly tapasztalható és még gyakoribb az ún. abdominális elhízás, mely a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét nagyon megnöveli
- halat csak nagyon kis mennyiségben fogyasztanak, pedig az omega zsírsavakra különösen nagy szükségük lenne

Idős korban kivételesen fontos tényező a csontok állapota és egyértelmű prioritás a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel. Mivel az omega zsírsavakban gazdag, főként hal fogyasztása igen alacsony, ezért az omega-3, omega-6, és omega-9 zsírsavakat pótolni kell. Különösen fontos a folyadékpótlás, melynek elsősorban természetes forrásból (ásványvíz, tisztított víz, stb.) kell származnia.

A sokak által preferált időskori vitamin készítményekkel szemben (melyek ráadásul igen sok jódot tartalmaznak) a legfontosabb a D-vitamin, omega zsírsavak és zöld növényekből készült keverékek fogyasztása lenne.

Az USA-ban ma már több mint százezer százéves ember él, de a szuper százévesek száma (ők 110 év felettiek) is meghaladja a négyezer főt. Japánban 40 000 százéves ember él, náluk az átlag életkor 85 év.
Mivel az emberek átlagos élettartama évente 4 hónappal növekszik a fejlett világban, sokan már a cikk elején említett 120 évet túlhaladott álláspontnak tartják, mivel semmiféle objektív adat ezt amúgy sem támasztja alá. Vannak kutatók, akik az ember élettartamát 130 évben vagy az felett jelölik meg.

Valószínű, nekik van igazuk, mert több olyan emberről tudunk, aki bizonyítottan 120 évnél tovább élt, pedig tudósaink korábbi becslése szerint ehhez nem lett volna joguk.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
Internetfüggőség:
  2015-06-05 19:07:28, péntek
 
  Internetfüggőség: rá kell döbbenni

Ez nem elismert mentális zavar, diagnózis, árulkodó jelek azonban lehetnek - mondta az ELTE Pszichológiai Intézetének munkatársa az M1 hétfő reggeli műsorában.
Egy friss felmérés szerint tízből egy internetező közel áll a függőséghez, amely egyébként bármely korosztálynál kialakulhat. Király Orsolya, az ELTE Pszichológiai Intézetének munkatársa az M1 hétfő reggeli műsorában azt hangsúlyozta: az, hogy valaki túl sokat, vagy legalábbis mások szerint túl sokat netezik, önmagában még nem függőség, a kulcskérdés az, okoz-e ez fennakadásokat az életvitelben, a munkájában, családjában. Ha igen, akkor lehet érdemes ,,problémás használatról" beszélni - húzta alá a szakember.
Ha valaki megteheti, hogy órákat ülhessen a gép előtt, mert sok szabad ideje van, még nem függő, de ha családapa, családanya tölt úgy 3-4 órát a masinánál, hogy közben elhanyagolja a gyerekeket, a családját, ott már gond lehet. Nem véletlen egyébként, hogy legtöbbször épp családtagok kérnek segítséget, bár ennek még nincs kialakult módja, ahogyan az internetfüggőség sem egy elismert mentális zavar, diagnózis - tette hozzá Király. Ha valaki mégis nagyon komolynak érzi a helyzetet, pszichológushoz érdemes fordulnia, de ehhez az érintett közreműködése, motiváltsága is nélkülözhetetlen - hívta fel a figyelmet a szakember.

Gyerekek esetében mindenképp érdemes ésszerűen korlátozni az ,,internetidőt", de soha nem büntetésként, hanem úgy, hogy a kicsi mindig kapjon valamilyen alternatívát. A gyerek a legtöbbször ugyanis azért ül le a gép elé, mert unatkozik, e helyett kell a szülőnek - még ha sokszor nehezére is esik - valamit kitalálni. A felnőtteknek is leginkább a hozzátartozók tudnak segíteni, azzal például, hogy valaki nem szolgálja ki az akár napok óta internetező házastársat, hadd döbbenjen rá maga, hogy változtatni kell - mondta az ELTE Pszichológiai Intézetének munkatársa az M1 hétfő reggeli műsorában.
Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
luxusnak számít a mentális egészség
  2015-06-05 19:02:32, péntek
 
  A sarlatánoknak lejt a pálya - luxusnak számít a mentális egészség

Miközben évente négy-ötszázzal bővül a tízezres létszámú pszichológusszakma, az egészségügyben ma már kevesebb mint háromszáz szakember dolgozik. A többiek a magánszektorba kényszerültek, ott viszont kevesen tudják megfizetni a szakértelmüket.
A segítő szakmák közül a pszichológusok vannak a legrosszabb szakmai és jogi helyzetben, tudásuk kihasználatlan. Az egészségügyben már csak kevesebb mint háromszázan dolgoznak közülük, a többiek a magánszektorba kényszerültek, ott viszont kevesen tudják megfizetni a szakértelmüket. Szakemberek helyett ilyen-olyan lelki gyógymódokat nyújtó, olcsóbb, de sokszor hozzá nem értő sarlatánokhoz fordulnak a betegek - derült ki a Napközben összeállításából.

Luxusnak számít a mentális egészség

Császár Noémi osztályvezető klinikai szakpszichológus, igazságügyi szakértő arról beszélt a Kossuth Rádió műsorában, hogy addig, amíg az egészségügyben, az állam által finanszírozottan 283 szakpszichológus dolgozik, s közülük alapszinten országosan 60 fő érhető el, a mentális egészség luxusnak számít. A szakember szerint alanyi jogon kellene hogy járjon a mentális egészség is, de nincs elég fizetett szakember.

A szakember további problémaként említette, több mint két és fél évtizede hiába kérelmezik, hogy a pszichológusoknak legyen névjegyzékük, és törvény sem definiálja, hogy ki a pszichológus, ki folytathat ilyen tevékenységet. E joghézag miatt történhet meg, hogy bárki végezhet lélekgyógyászi tevékenységet.

Császár Noémi elmondta, egy 2013-as jogszabály szerint ötszáz fő alatti intézményekben nem lehet iskolapszichológust alkalmazni, ötszáz és ezer fő közöttiekben félállásban, ezer fő fölötti létszámnál pedig teljes állásban. Magyarországon körülbelül negyven olyan iskola van, amelybe ezer vagy annál több gyerek jár, a félállású szakemberek iskolák és települések között ingáznak, hogy több intézményben próbálják ellátni a feladatukat - tette hozzá.

Nem csak a problémákkal tudnának foglalkozni az iskolapszichológusok

Földi Rita, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, klinikai szakpszichológus arról beszélt a műsorban, hogy a gyerekek tanulási, viselkedési és beilleszkedési zavarainak egy része lelki okokra vezethető vissza, s ezek könnyen megoldhatók lennének, ha helyben lenne óvoda- és iskolapszichológus, ha nem kellene a nevelési tanácsadóba küldeni a gyerekeket. Emellett a gyerekek azt is megtapasztalnák, hogy az iskolapszichológus nem csak a problémás esetekkel foglalkozik, hanem - a képességfelméréstől a pályaválasztási tanácsadásig, a beilleszkedéstől a szociális problémák feltérképezéséig - számos más feladata is van.
Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
Felnőttkori depresszióhoz vezethet
  2015-06-05 18:50:50, péntek
 
  Felnőttkori depresszióhoz vezethet a gyerekkori iskolai szekálás
Az úgynevezett mobbing áldozatai azok a gyerekek, akiket kortársaik szekálnak, kirekesztenek, megszólnak, meglopnak, megfenyegetnek, zsarolnak vagy akár esetenként meg is ütnek.
A gyerekkori iskolai csúfolódások és piszkálódások nagy eséllyel vezetnek depresszióhoz, az áldozatok évekkel később is szenvedhetnek a zaklatás következményeitől.

Brit kutatóknak a The BMJ Journal című szaklapban megjelentetett tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy Nagy-Britanniában minden harmadik depresszióban szenvedő fiatal felnőtt gyerekkorában iskolai csúfolódásnak volt kitéve.

A szakértők egy a nyugat-angliai Bristolban készített nagyszabású projektet vettek alapul, amelynek keretében 14 500 lakost kérdeztek egészségéről az 1990-es évek óta. A kutatásban többek között négyezer fiatalt kérdeztek meg 13, majd 18 éves korában is. Utóbbi alkalommal depresszióra utaló jeleket kerestek.

Összesen 683-an vallottak úgy 13 évesen, hogy legalább hetente egyszer ki vannak téve kortársaik piszkálódásainak. 15 százalékuk küzdött depresszióval 18 éves korában. Ez az arány háromszor akkora, mint azoknál a 18 éveseknél, akiknek nem volt ilyen tapasztalatuk.
Az úgynevezett mobbing áldozatai azok a gyerekek, akiket kortársaik szekálnak, kirekesztenek, megszólnak, meglopnak, megfenyegetnek, zsarolnak vagy akár esetenként meg is ütnek.

Amikor a szakértők más tényezőket, például magatartászavarokat vagy családi problémákat is bevontak az elemzésbe, kevésbé határozottan volt kimutatható a zaklatás és a depresszió közötti összefüggés. Ebben az esetben a fiatal mobbingáldozatok aránya, akik később depresszióssá váltak, még mindig kétszer nagyobb volt, mint a többi megkérdezettnél.

A tudósok számításai szerint a kutatásban diagnosztizált depressziós esetek több mint 30 százaléka a gyermekkori csúfolódásokra vezethető vissza. A szakértők az idejében történő beavatkozás fontosságára hívják fel a figyelmet.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
a férfi depressziós?
  2015-04-29 16:52:35, szerda
 
  Miből derül ki, hogy a férfi depressziós? II.

Ha a férfiak depressziósak lesznek, gyakran nem mutatják ezeket a tipikusnak nevezhető tüneteket, ezért aztán a mentális szenvedést sokáig nem is lehet észrevenni. Most ebben segítünk.

Figyelmeztető jelek: lelki stresszre testi reakció
Mielőtt komolyabban jelentkezik valakinél a depresszió, a jelei már hetekkel azelőtt észrevehetőek: erőtlenség, kedvtelenség, étvágytalanság, állandó fáradtság és alvási problémák. "A férfiak erőteljesebben észlelik a testi jeleket" - magyarázza Michael Hettich, a hannoveri kórház főorvosa. - Gyakran gyomor- és bélrendszeri problémák jelentkeznek, fájdalom vagy kimerültség, légszomj vagy szokatlanul hosszan tartó megfázás."
A férfiak persze nehezen ismerik fel a jeleket, és értelmezik helyesen, különösen az elején. Sok beteg motiválatlannak és boldogtalannak érzi magát, agresszíven reagál, állandóan késésben és nyomás alatt érzi magát. A legtöbb esetben valamivel ellensúlyozni próbálja a betegséget, az értéktelenség érzése miatt a legtöbbször munkamániával.
És ha ez sem segít, jön az alkohol, egyre nagyobb mértékben, és ahelyett, hogy bevallanák a betegségüket maguknak, a családjuknak vagy a kollégáiknak, inkább üvöltöznek velük. A közvetlen környezetük előbb veszi észre, hogy gond van, ezért ha lehet, a feleségnek, barátnőnek vagy élettársnak kell orvoshoz irányítania - és kísérnie! - a párját, mert magától eszébe sem jutna elmenni. "A férfiaknak annyi a tanácsom, hogy figyeljenek oda arra, mit kér tőlük a közvetlen környezetük" - teszi hozzá Hettich.
Ne higgyünk azoknak a szóbeszédeknek, amelyek még manapság is "női betegségként" emlegetik a depressziót. Régen még súlyosabb volt a helyzet, és csak lassan tört meg a jég, mire a férfiak is felvállalták a betegségüket. Az gyakran nem elég, ha tisztában vannak vele, segítség kell. Jó példa az egykori német válogatott focikapus, Robert Enke példája, aki tudott a betegségéről, de magában tartotta, és 2009-ben inkább az öngyilkosságba menekült.

Még drámaibb példáért még ennyire sem kell visszamenni az időben: a súlyos betegből tömeggyilkos lett, amikor a Germanwings depressziós másodpilótája idén márciusban az Alpok szikláinak irányított egy utasszállító repülőgépet, 160 emberrel a fedélzeten. A férfiak attól félnek, hogy betegségük miatt megbélyegzik őket, pedig éppen akkor nem fogják ezt tenni az emberek, ha időben segítségért fordulnak.
A terápia fontossága: az első lépés
A legtöbb beteg először a háziorvosához fordul, akinek fel kell ismernie a testi tünetek mögött meghúzódó depressziót, és közben kizárnia minden más betegséget. Ez nem könnyű feladat. "Ha az orvos nem talál szervi betegséget, akkor résen kell lennie, és el kell kezdenie utánajárni a dolgoknak" - mondja Hettlich. Milyen terhelést kap a munkahelyén, otthon, iszik-e alkoholt stb.

Ezután pszichológushoz küldi, aki terápiát javasol majd, mellette esetleg antidepresszánst is felír. Enyhe, és középsúlyos depresszió esetén a pszichoterápia magában is ugyanolyan jól működik, mint a gyógyszerek. A súlyos vagy krónikus depresszió esetén már egy kombinált terápia a hatásos gyógymód.
A pszichoedukáció nem más, mint egy oktatási módszer, amely hetekig, sőt akár hónapokig is eltarthat a terápia előtt. Ennek során elmagyarázzák a betegnek, mit kell tudnia a betegségről, hogyan lehet kezelni, és hogyan lehet felismerni tüneteket, hogy időben tudjon segítséget kérni. Sőt, bizonyos intézményekben - ugyancsak több hónap alatt - konkrét stratégiákat is elsajátíthatnak a depresszió és az agresszió ellen.

Hogyan viselkedjünk a depressziós emberrel?
Aki már találkozott, netán élt olyan emberrel, aki gyakran feszült, az pontosan ismeri annak állapotait és fázisait. Összeszedtük a leggyakoribb tüneteket, ezekre kell figyelni a kívülállóknak, főleg ha két hét után sem javulnak: túlzott igénybevételből fakadó feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység, megnövekedett alkoholfogyasztás, kimerültség, kedvetlenség, szomorúság, szorongás, kihátrálás az emberi kapcsolatokból.

Lehet, hogy csak átmeneti hangulatváltozásról van szó, de ez már lehet a depresszió előszele is. A későbbiekben nagyon fontos, hogy az öngyilkossági szándékot, és annak bejelentését mindig vegyük nagyon komolyan! Ne adjunk tanácsokat, bármennyire jó szándékkal tennénk!

A betegség ebben a fázisában ugyanis már orvosi segítséget igényel, mert a depresszió sok esetben valóban öngyilkosságban végződik. Semmit sem érnek az olyan frázisok, mint a "szedd már össze magad!", vagy "pihend ki magad!", pláne a "lesz ez jobb is, hidd el!" A depresszió ugyanis nem az akaraterő betegsége, és a rövid távú kikapcsolódás sem szünteti meg a tüneteket.

A beteg, orvosi segítség nélkül nem csak saját magának jelent óriási terhet, hanem környezetének is. Családok és barátságok eshetnek szét. Ezért akkor is erőltetnünk kell az orvosi kezelést, ha erős ellenállásba ütközünk a beteg részéről. Az orvos ugyanis nemcsak magának a betegnek tud segíteni, hanem azoknak is, akik körülötte és vele élnek.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
Pajzsmirigyrák
  2015-04-29 16:34:42, szerda
 
 A pajzsmirigy része az endokrin rendszernek. Ez a kicsi, pillangó alakú mirigy a torok két oldalán helyezkedik el (bal és jobb lebeny). A pajzsmirigy bal és jobb lebenyét összekötő rész az isztmusz. A pajzsmirigy által termelt hormon a tiroxin, melynek fontos szerepe van az anyagcsere, vérnyomás, pulzusszám, testhőmérséklet és testsúly szabályozásában.

Az endokrin rendszer leggyakoribb rákos elfajulása a pajzsmirigyrák, melynek incidenciája növekvő tendenciát mutat a fejlett világban.

A pajzsmirigyrákot mikroszkopikus megjelenése alapján kategorizáljuk. Ez alapján megkülönböztetünk papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus típust.

A leggyakoribb a papilláris pajzsmirigyrák, mely az esetek kb. 80%-ában fordul elő. Szerencsére ez a legkevésbé veszélyes fajtája a pajzsmirigy daganatoknak, a betegség lassan terjed és jó eséllyel gyógyítható.

A medulláris pajzsmirigy daganat kb. 5-10%-ban fordul elő, gyakran terjed át a környező szervekre. A pajzsmirigyrákok ezen típusa még viszonylag jól kezelhető, amennyiben nem ad áttétet a nyaki nyirokcsomókba, a 10 éves túlélés 90% körül alakul.

A follikuláris pajzsmirigy daganat előfordulási gyakorisága 10% körül alakul, ebben a típusban a legvalószínűbb az áttétképződés (nyaki nyirokcsomók, csont, tüdő). Fiataloknál a 10 éves túlélés 95% körül alakul, idősebb korban romlik a túlélés esélye.

A pajzsmirigyrákok legagresszívabb formája az anaplasztikus típus, melynek kezelése meglehetősen nehéz, éppen ezért kedvezőtlen prognózis jellemzi.

A pajzsmirigyrákok ritka típusa a pajzsmirigy limfóma, mely a pajzsmirigy immunsejtjeiből kiinduló rosszindulatú megbetegedés.

A pajzsmirigyrák főbb rizikófaktorai:
-genetikai tényezők
-40 év feletti életkor
-nőknél gyakoribb az előfordulása
-radioaktív sugárzás

A pajzsmirigyrák legfontosabb tünetei:

-csomó kialakulása a torok környékén
-köhögés
-rekedtség
-nyaki fájdalom
-nyelési nehézség
-duzzadt nyirokcsomók a nyakon

Pajzsmirigyrák diagnosztizálása

A pajzsmirigyrákot fizikális vizsgálatokkal és labor tesztekkel, de biztosan csak szövettannal lehet diagnosztizálni:

-nyirokcsomók kitapintása
-pajzsmirigy funkciók (T4, T3RU, TSH)
-thyroglobulin
-ultrahang vizsgálat
-izotóp vizsgálat
-biopszia
-vér kalcium és foszforszintje
-vér kalcitonin szintje
-laringoszkóp

Pajzsmirigyrák gyógyítása

A kezelés módja a pajzsmirigyrák fajtájától függ. Jelentősen befolyásolja a kezelést, ha a betegség tovább terjedt és áttét alakult ki.

Lehetséges kezelési módok:

-sebészeti beavatkozás (a pajzsmirigy teljes eltávolítása)
-radioaktív jód kezelés, mely szintén teljes mirigypusztulást eredményez, de előtte jódhiány állapotot célszerű kialakítani, hogy a mirigy majd az összes radioaktív izotópot felvegye
-sugárkezelés
-kemoterápia
Bár a pajzsmirigyrákok többségének prognózisa kifejezetten jó, a betegség kiújulásának valószínűsége kb. 30%, ezért különösen fontos a megfelelő után követés (még a sikeres eradikáció után 1 évvel is!). A hormonpótlás pedig egész életre szóló feladat és kötelesség.

 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
mi váltják ki a depressziót?
  2015-04-29 15:26:16, szerda
 
  "Mielőtt az ember képes lenne másokkal törődni, először a saját bőrében kell jól éreznie magát. Hogyan adhatsz szeretetet, ha a saját életedet sem szereted?"
(Fabio Geda)Gyulladások váltják ki a depressziót?

A depresszió nem feltétlenül lelki okokra vezethető vissza. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a testünkben keletkező gyulladások is hozzájárulnak ehhez. Vagyis immunrendszerünk és hangulatunk összefügg egymással.
Rémálmok gyötörnek hosszú hónapok óta egy 25 éves férfit, éjszaka nem tud aludni, állandóan kimerült. Mindez tényleg azért történik, mert a szervezete így reagál arra, hogy tehetetlenül kellett végignéznie, amint a lakótársa áramütés miatt meghal? A fiatalember és pszichiátere hihető magyarázatnak tartotta ezt.

A kezelőorvos le is írta e lehetséges verziót a Delhi Psychiatry Journal című szakfolyóiratban. Ám a rétegfelvételek, amelyeket a radiológusok készítettek a férfi agyáról, elnyálkásodott orrmelléküregekről tanúskodnak. Mindeközben a férfi fejfájásról és eldugult orról is panaszkodott. A panaszok pedig a nyomott hangulattal és a félelmi reakciókkal, szorongással együtt léptek fel

Az orvosok a páciensnek orrcseppet, antibiotikumot és gyulladáscsökkentőket adtak. Öt nap múlva a szinuszitisz (melléküreggyulladás) meggyógyult, de meglepő módon a szorongás, a kiüresedettség-érzet és a motiválatlanság is eltűnt. Bár az eset a német lap szerint egyedinek tűnik, szó sincs erről. Foggyökérgyulladások, húgyúti fertőzések, krónikus bélbetegségek szintén befolyásolhatják a lelkünket, méghozzá oly erősen, hogy az érintettek depresszívekké válhatnak.
A reumában, illetve multiplex sclerosisban szenvedőknél is megfigyelték az átlagosnál nagyobb depressziós hajlamot. Az esetek felében a betegségre adott pszichológiai reakcióra utalnak a jelek - mondta Stefan Gold, a Berlini Charité klinika neuropszichiátere. Tehát a páciensekben nem a betegségtudat váltja ki a depressziót, hanem maga a betegség.

Mindez egyébként nem is annyira meglepő: ha valaki valamilyen mindennapos betegségben szenved, akkor is visszahúzódik, sokat alszik és keveset eszik. Már egy erőteljesebb megfázás is okozhat pszichikai változásokat - magyarázta Erich Kasten, a hamburgi orvosi klinika neuropszichológusa. Ilyenkor a szakértők betegséghez kötődő viselkedésről, úgynevezett "sickness-behaviour"-ről beszélnek. Ennek biológiai funkciója van, hiszen nyugalomban az immunrendszer jobban működik.

A visszahúzódás és a motiválatlanság ugyanakkor a valódi depresszió tünetei közé is beletartozik. A betegesen nyomott hangulat jó "táptalajt" ad az újabb fertőzéseknek. Így tehát egyre inkább arra gyanakszanak az orvosok, hogy a pszichikai betegségekben az immunrendszer fontos szerepet játszik. Mindez akár azt is jelenthetné, hogy a depresszió mindig összefügg valamilyen gyulladással, és a klasszikus antidepresszánsok mellett az antibiotikumoknak és a gyulladáscsökkentőknek is szerep juthat a depresszió kezelésében. Ez azonban hangsúlyozottan csak teória. A valóság ennél bonyolultabb. Azt, hogy a depresszió maga is fertőzés lenne vagy autoimmun betegség, sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet jelenleg - mondja a már idézett neuropszichiáter.

Nincsenek biomarkerek, amelyek jeleznék a betegséget
Olyan biomarkerek sincsenek, amelyek bizonyos rákfajtákhoz hasonlóan jeleznék a betegség fellépését. A depresszió keletkezésénél ezért genetikai, immunológiai, hormonális és pszichológiai tényezőket egyaránt számításba vesznek a szakértők, csakúgy, mint az anyagcsere sajátosságait is. Gold szerint biztos, hogy nem minden depresszió magyarázható immunológiailag, ugyanakkor van egy releváns alcsoport, amelyet azonosítani kell.

A helyzet ugyanis az, hogy a testünkben lévő jelzőmolekulák nemcsak az immunrendszer számára fontosak (például a vérsejtek szabályozásakor és így a kórokozók elpusztításakor), hanem az agy anyagcseréjét is befolyásolják, és ezáltal a pszichénket is.

E folyamatban számos hírvivő anyag, elsősorban a citokinek játszanak szerepet. Ezek koordinálják az immunrendszert, felerősítik vagy lecsillapítják. Közéjük tartoznak az interferonok, amelyek elsősorban a vírusok elleni küzdelemben vesznek részt. Az interleukinek a sejtek közti kommunikációt segítik és a láz kiváltásában is vállalnak szerepet. De ide tartoznak a tumornekrózist (a rákos sejtek halálát) okozó faktorok, amelyek az elfajult sejteket képesek leölni.

A depressziósok vérében a kutatók ez utóbbi faktorok és bizonyos interleukinek jelentősen magasabb koncentrációját mutatták ki (az egészséges emberekhez képest). A bipoláris zavarban szenvedőknél is hasonló elváltozásokat találtak. Ugyanakkor a citokinek szintjéből a pszichikai panaszok mértékére nem lehet egyértelműen következtetni.

Miből derül ki, hogy a férfi depressziós?
A kutatók eddig abból indultak ki, hogy a szerotoninhiány okozhat depressziós tüneteket. A gyógyszeres terápia is ennek a hormonnak a szintjét hivatott mesterségesen emelni. Ám ez a módszer nem minden páciensnek segít. A szerotonin hírvivő anyagként működik az agyban: testünkben a triptofán aminosavból keletkezik, amit az élelmiszerekkel együtt veszünk fel. A citokinok viszont gátolják a szerotonin termelődését. Ezért, ha a citokinok szabadulnak fel a szervezetünkben, akkor tompának, betegnek, motiválatlannak érezzük magunkat. A gyulladások és a depresszió közti összefüggést egy új kanadai tanulmány is erősíteni látszik. Az agyat vizsgáló PET-tel, azaz pozitron-emissziós tomográfiával kimutatták, hogy a depressziósok meghatározott immunsejtjei jelentsen aktívabbak voltak, mint az egészséges embereké.

A tanulmány egyik szerzője, Jeffrey Meyer, aki a torontói Center for Addiction and Mental Health munkatársa, megjegyezte, hogy eredményeik az első meggyőző bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy az agyban gyulladást lehet kimutatni súlyos depresszió esetén.

De mit jelenthet ez a terápiában? Máris több kutatócsoport vizsgálja az ASS-nek hívott gyulladáscsökkentők és az úgynevezett Cox-2-gátlók esetleges szerepét a depresszió lefolyásának befolyásolásában. Egyelőre az eredmények ellentmondóak, bár bizonyos tanulmányok szerint a tünetek mérséklődtek a gyógyszeres kezelés nyomán. Aligha fogják ezért valaha is engedélyezni a Cox-2-gátlókat depresszió kezelésére - véli Norbert Müller, aki a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem pszicho-neuroimmunológiai specialistája.

Jelenleg antibiotikumokat is vizsgálnak, hasonló okokból és célokkal - a tetraciklinek és a tumornekrózis-faktorok ellen ható szerek jöhetnek itt számításba. Ezek a már ismert szerek egy izgalmas, új területen lehetnének bevethetők - véli Joshua Rosenblat pszichiáter egy elemzésében, amelyet a Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry című szaklapban jelentetett meg.

Sajnos távol vagyunk még a depresszió személyre szabott kezelésétől - mondja Gold. De ha azt elérnénk, hogy az immunológiai eredetű depressziót jobban ismernénk, már az is nagy lépés lenne előre. Összefoglalva: a depressziósok egy részénél a testükben keletkező gyulladások és az immunrendszerük nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában. Azt pedig jelenleg is kutatják, hogy a gyulladáscsökkentő szerek a depresszió kezelésében hatékonyak lehetnek-e.


 
 
0 komment , kategória:  érdekes,jó tudunk róla....  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 10 db bejegyzés
Összes: 5440 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 593
  • e Hónap: 1865
  • e Év: 199724
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.