Belépés
hunjano.blog.xfree.hu
A szkítha népek hosszúéletűek s mi ennek a fajnak vagyunk utolsó hajtása . A szkítha összesség ma: a magyar." /Csuray Károly / "A szólás szabadság... Hunjano
1965.01.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A jaffa-narancs
  2011-02-15 09:44:14, kedd
 
 
"Németh Zsolt nem találja a kipát" - vidám pillanatok a Parlamentben

Korábban írtuk: Szánalmasan tetszeni akarnak Izrael urai előtt - mondta Orbán Viktornak Vona Gábor a Parlamentben.
A napirend előtti képviselői felszólalások során Vona Gábor azt kérte számon, hogy Orbán Viktor izraeli vezetőkkel és a Zsidó Világtanács képviselőivel találkozott, és magyarországi befektetésekre ösztönözte őket. Szánalmasan tetszeni akarnak Izrael urai előtt a magyar kormány tagjai - mutatott rá.
A képviselő felszólalására Németh Zsolt külügyi államtitkár reagált, akinek beszéde előtt volt egy rövid technikai szünet. Eközben az egyik jobbikos képviselő (információink szerint Novák Előd) azt mondta Némethnek, azért nem tud elkezdeni beszélni, mert ,,nem találja a kipát". Az államtitkár ezt zsidózásnak minősítette, és visszautasította. Kövér László házelnök nem kommentálta a beszólást.
(HVG nyomán)


Link
 
 
0 komment , kategória:  interjúja Vona Gáborral  
....interjúja Vona Gáborral
  2010-11-13 15:21:57, szombat
 
 
A Hírszerző interjúja Vona Gáborral
2010.11.09

Vona Gábor....A Jobbik a béke szigete, ahol törésvonalak nincsenek, legfeljebb véleménykülönbségek vannak, ám rendkívül furcsának tartja, hogy háromhavonta megjelenik valaki, aki szét akarja verni a pártot. Sem a Gárda, sem a belőle kiszakadt Csendőrség ügyeibe nem akar beleszólni, viszont örülne neki, ha a mozgalmat olyan ember vezetné, aki egyben is tudja tartani a közösséget. A kormánnyal szemben egyelőre kiváró álláspontot van, de ha kell, az utcára fogja vinni a híveit. A HírExtra interjúja Vona Gáborral.

- Bár október 3-án nem sikerült az MSZP elé kerülni, a vidéki polgármesterek nélkül maradt LMP-hez képest jobban szerepeltek, három polgármesteri posztot is elnyertek. Az önkormányzati választások óta mintha felerősödtek volna az ellentétek a Jobbikban, mivel magyarázhatók ezek a feszültségek?

- Nemcsak a helyhatósági választások óta eltelt időben, korábban is jelentek meg olyan cikkek a sajtóban, hogy törésvonalak vannak a Jobbikban. Eleinte főleg a balliberális média vizionált ilyen feszültségeket, de közel egy éve már a Fidesz-közeli sajtó is ilyesmiket írogat. Vagy említhetném a szintén Fideszhez húzó Nézőpont Intézetet, amely nemrég kilenc törésvonalat látott a Jobbikban. Ezek mítoszok, semmilyen valóságalapjuk nincs. Az október 3-a óta eltel időben a Jobbik a béke szigete volt, ahhoz képest, hogy milyen nehézségeink voltak az európai parlamenti, az országgyűlési vagy a helyhatósági kampány alatt. Mert a kampányok nemcsak az országot, hanem a pártok életét is képesek felbolydítani. Olyankor azok a véleménykülönbségek, amelyek jelen vannak egy-egy párt életében, felerősödnek. Igen, nálunk is vannak véleménykülönbségek, furcsa is lenne, hogy egy olyan nagy párt, mint amilyenné a Jobbik az utóbbi években kinőtte magát, teljesen homogén lenne. Az is természetes, hogy ezek a nézetek próbálnak a párton belül érvényesülni, keresik a maguk helyét, de ezeket nem nevezném törésvonalaknak. Nem a mi parlamenti frakciónkból léptek ki képviselők, hanem az MSZP-ből és az LMP-ből. Ezért nem értem, hogy milyen feszültségekről írt hétfőn a HVG. Ezek csacskaságok, ahogy az is az, hogy engem Ginónak vagy Zazának szólítanának a Jobbikban.

- Ezek nem az ön becenevei?

- Gyerekkoromban szólítottak Zazának, a Ginónak pedig egy korábbi munkahelyemen, de a frakcióban senki nem ismeri és nem is használja ezt a két nevet, így nem értem, hogy a HVG-cikk szerzője honnan vette az értesüléseit. Szóval ez is bizonyítja, hogy a sajtó időnként a sci-fi területére téved, amikor a Jobbikról ír.

- Tehát ön is elismeri, hogy vannak véleménykülönbségek a pártban. Milyen irányzatok léteznek a Jobbikban?

- Gyakran olvasom a sajtóban, hogy a Jobbikban a mérsékeltek és a radikálisok eszik egymást. Ez a dolog teljes félreértése, láthatóan nem ismeri a Jobbikot, aki ilyesmikről ír. A nézetkülönbségek az egyes ügyek, és nem ideológiák mentén alakulnak ki.

- Mondana példákat?

- Ilyen Törökország felemelkedésének, esetleges uniós csatlakozásának a megítélése. Szintén lényeges kérdés, hogyan viszonyuljunk a világ második legnagyobb gazdasági nagyhatalmához, Kínához. Ráadásul az egyes irányzatok között csak árnyalatnyi különbségek vannak, gond nélkül közös nevezőre hozhatók.

- Ön a keleti fordulat egyik szorgalmazója a pártban, ehhez képest most tért meg az Egyesült Államokból, ahol a nemzeti radikális mozgalmakat mindig bőkezűen támogató magyar közösségeket látogatta meg.

- Az USA-hoz való viszonyt érdemes két részre bontani. Egyrészt kérdés, hogy az Egyesült Államokhoz, mint nagyhatalomhoz hogyan viszonyul a Jobbik, másrészt ettől külön kezelendő, hogy milyen a kapcsolatunk az ott élő magyar diaszpórákkal. Tényként fogadjuk el, hogy az USA a világ vezető gazdasági, katonai és politikai hatalma, de úgy látjuk, nem sokat hoz a konyhára, ha Magyarország kizárólagosan az USA-hoz húz. Jó, ha vannak szabad vegyértékeink, és azokat kelet felé irányítjuk. Egyébként némi fáziskéséssel ezt Orbán Viktor is felismerte, igaz, pár évvel ezelőtt még mást mondott a keleti országokról. Mindegy, a lényeg, hogy ebben a kérdésben is tudtunk hatni a kormányra. Ami az Egyesült Államokban lévő magyar kolóniákat illeti: a mostani utazásom során a fiatalokat próbáltam megszólítani. Sokan közülük már nem tudnak, vagy rosszul tudnak magyarul, jó lenne megmenteni őket a magyarság számára. Az olaszok, a törökök, a kínaiak vagy akár a zsidóság sokat profitált abból, hogy az Amerikában élő nemzettársaik megőrizték az identitásukat és segítették az anyaországukat: úgy tűnik, ez nagyon fontos érték a globalizálódó világban.

- Azért a Jobbikban meglévő nézeteltérések mégiscsak komoly konfliktusokkal járnak, elég csak a Magyar Gárda párton belüli megítélésére, vagy a Gárdán belüli legújabb feszültségekre gondolni. Úgy tűnik, újabb szakadás előtt áll a szervezet, ön pedig nyíltan a Gárdából kilépő, a csendőrséget szervező Kiss Róbert mellé állt.

- Szakadásról szó sincs. Ezek a feszültségek két-három ember személyi konfliktusára vezethetők vissza, koncepcionális törésvonalak nincsenek. Bízom benne, hogy a vita mihamarabb nyugvópontra jut, mert a közösség céljaiban továbbra egységes.

- Találkozott már a Kissel szemben álló Ináncsi József Gárda-vezetővel?

- Igen, leültünk megtárgyalni az ügyet. Igaz, nem mindenben értettünk egyet.

- Hol tart most az ügy, rendeződött a Gárdán belüli vita?

- Jelen pillanatban nem tudok friss információval szolgálni, de biztos vagyok benne, hogy mielőbb helyükre kerülnek a dolgok.

- Az október 3-i eredményvárón nem a Gárda, hanem Kissék biztosították a helyszínt. Milyen szerepet tölt be a Csendőrség a Jobbik életében?

- Nem én döntöm el, hogy mi lesz a Gárda vagy a csendőrség jövője, ezért nem is szeretnék állást foglalni ebben a kérdésben. Fontos, hogy ez a közösség együtt maradjon, ezért meg is teszek mindent, ami tőlem telik. Ezért találkoztam Ináncsival, jelezvén, hogy olyan embernek kellene vezetnie a szervezetet, aki egyben tudja tartani. Szombaton volt egy összejövetelünk a pártban, ahol azt mondtam, a gárdisták nem a szövetségeseink, hanem édestestvérünk, és tűzön-vízen keresztül ki kell tartanunk mellettük.

- Most egy három éves kampánymentes időszak következik. Hogyan lehet a rendszeresen demonstráló, felvonuló, esetenként a rendőrséggel konfrontálódó Gárdát a Jobbik mellett tartani?

- Azt szoktam mondani, hogy a Jobbik több mint egy párt, egy közösség, melynek fontos partnere a Gárda. Rengeteg feladat vár még erre a közösségre. Egyébként a Gárda nem azért jött létre, hogy megütközzön a rendőrséggel. A Gárda soha nem is vívott utcai ütközetet, legfeljebb a rendőrök hurcolták el a gárdistákat. Másokon segíteni akaró, jóindulatú, tenni akaró emberekről van szó, ezért kértem Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy találjunk egy olyan megoldást, ami a rendőrség és a Gárda számára is elfogadható. Nagyon sajnálom, hogy a kormányfőben semmilyen belátás nincs.

- Érdekes, hogy amikor döntéshozó pozícióba kerül a Jobbik, már nem tart igényt a Gárdára. A Tiszavasvári polgármesterük egy hete azt nyilatkozta, ha rajta múlik, a városban nem lesz Gárda-vonulás.

- Fülöp Erik szavait kiforgatták. Ő azt mondta, azért nem lesznek Tiszavasváriban gárdisták, mert ott Nemzeti Őrsereg van, és számít a megerősítendő polgárőrségre is.

- Mindegyik Gárdára vonatkozó kérdésemmel ugyanoda akarok kilyukadni: ez egy mozgalom, aminek lételeme az aktivitás, ezért csak ideig-óráig kiszámítható a viselkedése, könnyen kezelhetetlenné válhat. Meddig lehet szüksége egy ilyen mozgalomra egy konszolidálódó pártnak, főleg, hogy az új törvények erősen korlátozzák a Gárda működését?

- Téved, ha azt gondolja, hogy a gárdisták szeretnek felvonulni. Ezeknek az embereknek van munkahelyük, hobbijuk, családjuk, mégis valamiért úgy érezték, hogy ki kell állniuk valami mellett, kötelességtudatból demonstráltak. Tehát ez egy értékalapú közösség, így nem az a kérdés, hogy felvonul-e vagy fel tud-e vonulni, hanem, hogy egyben marad-e. Abban egyetértünk, hogy szükség van az aktivitásra, de ebben a tekintetben is önjáró, nincs szüksége felsőbb irányításra, majd a közösség tagjai helyben megtalálják azokat a fórumokat, ahol és ahogy megnyilvánulhatnak.

- Gyakran hallani jobbikos politikusoktól, hogy a nemzetbiztonság beépült a pártba, a Gárdába, és szándékosan gerjesztik ezeket a feszültségeket. Van-e bármi bizonyíték erre, vagy ez is egy mítosz?

- Számos jel utal arra, hogy titkosszolgálati vegzálásnak vagyunk kitéve. Persze, ha lenne egyértelmű bizonyítékom, már előálltam volna vele. Azért mégiscsak furcsa, hogy háromhavonta megjelenik valaki, aki szét akarja verni ezt a közösséget. Egyébként az előző kormány idején egyes politikusok nyíltan beszéltek arról, hogy a szolgálatokkal figyeltetik a Jobbikot vagy a Magyar Gárdát. Nehéz ezt kiszűrni, de nincs titkolnivalónk, ezért nem is félek ettől.

- Azért a Jobbiknak sajátos kapcsolatai vannak a keleti térséggel, melyek nem illeszkednek az ország jelenlegi szövetségi politikájába, és ez akár kockázatos is lehet nemzetbiztonsági szempontból.

- Most mondtam, hogy nincs titkolnivalónk. Nyíltan felvállaljuk ezeket a kapcsolatokat, hogy mit gondolunk az egyes keleti országokról. Ez ennyit jelent és nem többet. Halottam, hogy a Fideszben sokáig azt gondolták, hogy minket Oroszországból pénzelnek, de én nem tudok másra gondolni, mint hogy magukból indultak ki, mert őket valaha valakik külföldről pénzelték.

- Mégiscsak furcsa, hogy egy magyar pártnak az iráni származású Jahromi Afi vendéglőjében gyűjtenek kopogtatócédulát, miként az is meglepő, hogy a jordán-magyar baráti társaság vezetője, Khaled Naffa is ennyire segíti a pártot.

- Nincs ebben semmi különös. Naffát - akiről úgy tudom, hogy keresztény - a Hazatérés Templomában ismertem meg, majd a választások után a párt képviselőit és a kampányfőnököket meghívta egy vacsorára, ahol kaptam egy apró, szimbolikus ajándékot, egy turistaútlevelet. Afi is jó barátom, akinek magyar felesége van, és perzsa identitása mellett már magyarul is érez. Ezek a körök nagyon jól ismeri és méltányolják a palesztin kérdésben vallott különvéleményünket.

- Nem tart attól, hogy esetleg megvezetik a pártot, olyasmibe vonják be a Jobbikot, amit nehéz lesz utólag kezelni?

- Mire gondol, az al-Kaidára? (Nevet.)

- Nem, de azért elég nehéz kiigazodni az egyes közel-keleti országok nyugati törekvésein. Nem tart attól, hogy belekeverik a pártot valamiféle titkosszolgálati játszmába?

- Ettől azért nem tartok, ez kémfilmekbe illő felvetés. Határozott és egyértelmű véleményünk van a palesztin-kérdésben, az iráni vagy az iraki ügyben, és azt is látjuk, hogy Magyarországnak komoly gazdasági lehetőségei lennének Ázsiában, ezért is törekedünk jobb kapcsolatokra ezekkel az országokkal. Tudom, hogy ezek a kérdések nagyon bonyolultak, hogy semmi sem fekete-fehér, de nekünk nem is dolgunk, hogy minden részletkérdésben igazságot tegyünk. Mint mondtam, az alapvető kérdésekben megvan a véleményünk, de egyetlen cél lebeg a szemünk előtt: hogy Magyarország sikeresebb legyen.

- Az egyébként is megosztott ellenzéknek a kormánypártok számbeli fölénye miatt esélye sincs arra, hogy törvényjavaslatokat vagy módosítókat vigyen keresztül az Országgyűlésen. Milyen lehetőséget lát a parlamenti politizálásban?

- Meggyőződésem, hogy a Jobbik a legsikeresebb ellenzéki párt a parlamentben. A három ellenzéki párt közül egyedül mi tudtunk hatást gyakorolni a kormányzati politikára. Persze nem azért, mert befogadják a törvényjavaslatainkat, hanem mert a Fidesz lényegében a mi programunkból dolgozik, magáévá teszi az ötleteinket. A kettős állampolgárságot, a határon túli osztálykirándulásokat, a bankadót, multik megadóztatását mi vállaltuk fel először programszintjén. Viszont egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a parlamenti munka önmagában nem elég ahhoz, hogy a Jobbik előbbre lépjen. A társadalmi beágyazottság elmélyítése legalább ilyen fontos. Sőt, ha olyan a helyzet - és szerintem lesz rá alkalom -, akkor a legfőbb erősségünket, az utcai politizálást is elő kell venni.

- Milyen esetekben mennének az utcára?

- Az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése miatt nem demonstráltunk, mert a céllal, a magas végkielégítések megadóztatásával egyetértünk. Ebben is és sok más kérdésben is egyelőre kiváró állásponton vagyunk. (A hétfőn délelőtt készült interjút követően jelentette be Volner János, a párt parlamenti képviselője, hogy a Jobbik november 16-ra tüntetést szervez az új rendészeti törvény ellen, mert szerinte az lehetővé tenné, hogy kormány külföldi rendőröket hívhasson be Magyarországra és azokat akár tömegoszlatásra is bevethesse - a szerk.)

- Miként ön is említette, a kormánypártok szinte az összes szimbolikus nemzeti ügyet - a kettős állampolgárságtól a Trianon-napig - sikerre vitték. Találkoztam már olyan jobbikos vélekedéssel a parlamentben, hogy pontosan ezért balról kéne előzni a Fideszt.

- Ezek eleve rossz kategóriák, nincs értelme bal-jobb felosztásban gondolkodni. Persze vannak, akiket elkeserít a pártban, hogy a Fidesz úgymond kifogja a szelet a vitorlánkból, de ez a helyzetértékelés téves. A közbiztonság terén semmilyen eredményt nem tud felmutatni a kormány, az egészségügyhöz hozzá sem nyúltak, az oktatáspolitikában Hoffman Rózsa és Pokorni Zoltán egymás nyakát szorongatja, a cigány-magyar viszony feszültebb, mint valaha, új munkahelyeket még nem hoztak létre. A Jobbik vitorlája csak úgy duzzad.

- A felmérések viszont azt mutatják, hogy közhangulat javult az utóbbi időben, és az emberek elégedettek a kormány politikájával, ami mégiscsak elapasztja azt a szelet.

- Ez csak átmeneti változás, ezért nem fogjuk átformálni a Jobbik identitását. Nem nekünk kell megváltoznunk, hanem meg kell győznünk a magyar társadalmat, hogy nekünk van igazunk, és arról, hogy jobbról, balról megvezetik őket. Sokszor mondtam már, a társadalom kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla. Az a társadalmi támogatottság, amit a Fidesz elért, tovább nem növelhető. Esetleg megtartható, de inkább lemorzsolódásra számítok. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a Fidesz a szavazatok 53 százalékával szerezte meg a kétharmadot, tehát van egy jelentős réteg, amely nem ment el szavazni. Ám nekünk nem erre, vagy nem csak erre kell játszani, nem a Fidesszel vagy az MSZP-vel kell foglalkozni, magunkat kell jobbá tenni. Most szombaton azt mondtam, a Jobbiknak úgy kell működnie, mint a hadseregnek, az egyháznak és egy nagyvállalatnak. Az egyháztól a hitet, az elszántságot, a nagyvállalattól a profizmust, a hadseregtől pedig a fegyelmezettséget, önfeláldozást kell átvenni.

- Úgy tudom, hogy nem nagyvállalatot, hanem multit mondott.

- Korábban volt, hogy multit mondtam, de ennek a szónak a mi köreinkben negatív kicsengése van. Egyébként nem szégyen azt elismerni, hogy a multik fegyelmezetten és hatékonyan működnek. A Jobbik 1999-ben jött létre ifjúsági szervezetként, majd 2003-ban alakult párttá, és sokáig búvópatakként élt tovább. Az utóbbi években következett be a boom, özönlöttek az emberek a Jobbikba, persze szükség is volt az új tagokra a kampányban. A régi tagok félszavakból is megértik egymást, az újaknak viszont nem volt szervezeti kultúrájuk, hiszen többségük soha nem politizált előtte. Ebből aztán adottak nehézségek. Tehát a jövőben szűrni kell, vigyázni kell arra, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Ne kérdezze, hogyan fogjuk ezt megvalósítani, vannak elképzeléseink, de még nem szeretnék beszélni róluk.

- Mire számít, 2014-ben váltópárt, koalíciós partner vagy továbbra is ellenzéki párt lesz a Jobbik?

- Örülnék neki, ha váltópárt lenne, mindnyájan ezért dolgozunk. Azt nem hiszem, hogy koalíciós partner lehetnénk, mert jelenleg nincs olyan párt, amelyikkel együtt lehetne működni. Nyilván ön kérdésével a Fideszre célzott, de én nem vagyok a Fidesz-Jobbik koalíció híve. Ha nem győzünk, akkor persze maradunk ellenzékben. De mi a győzelemre készülünk, még ha ezt valószerűtlennek is tartják most a politológusok. Ha a Fidesz elbukik kormányon, akkor nem marad túl sok alternatívája. Az MSZP a jelenlegi vezetőivel teljesen hiteltelen, és nem hiszem, hogy ezen túl sokat tudnának változtatni a következő években, az LMP-ről pedig kiderült, hogy rétegpárt, nem tudnak tovább növekedni. Tehát a Jobbiknak nagyon komoly esélyei vannak, de nekünk is változnunk kell ahhoz, hogy vonzó párt legyünk: le kell vernünk magunkról a ránk aggatott negatív sztereotípiákat.

 
 
0 komment , kategória:  interjúja Vona Gáborral  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2960 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 187
  • e Hét: 1710
  • e Hónap: 4578
  • e Év: 9727
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.