Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Katasztrófa Rómában
  2018-02-15 17:18:17, csütörtök
 
  tíz métert zuhant egy teljes utca.
Húsz családot ki kellett költöztetni az olasz főváros központjában, amikor eltűnt az utcájuk: a földcsuszamlás legalább hét autót is magával sodort.
Egy építkezés miatt megcsúszott a föld Róma belvárosában; egy teljes utca - a rajta parkoló autókkal együtt - tíz métert zuhant a mélybe. Az eset még szerda este történt a Vatikánvároshoz közeli Balduina kerületben

Egy építkezés földmunkálatai teremtettek életveszélyt, egy mélygarázs alapozása során megcsúszott a föld, és az utca fele több méteres szakaszon beomlott, magával sodorva az ott parkoló autókat. A lakók arról beszéltek, hogy az elmúlt napokban többször is megremegtek a közelben álló házak.

Két tűzoltóegység reggelig dolgozott a helyszínen, szerencsére sérülteket nem találtak, két házat viszont ki kellett üríteni, és legalább hét autót is elnyelt a hatalmas gödör.Link
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Elfújta a szél - eszméletlen felvételek az amerikai ítéletid
  2018-01-06 15:08:08, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Viharos erejű széllel jön a hidegfront
  2017-11-01 16:01:25, szerda
 
  Csak rövid időre lélegezhetünk fel, lassan ideér a tél előszele.
Csütörtökön leginkább fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, majd kora estétől az erősebben megnövekvő felhőzetből északkeleten eső is eshet. Többfelé megélénkül a délnyugati szél. Reggel már csak a fagyzugos helyeken mérhetünk mínuszokat, délután 12-17 fok várható.Pénteken a nap első felében hidegfront hoz élénk, erős északnyugatira forduló szelet, elszórtan kisebb esőt, záport. Délután már többórás napsütésre, egyre kevesebb csapadékra számíthatunk, estére a szél is mérséklődik. Napközben 11-15 fokot mérhetünk
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Hatalmas katasztrófa előfutára lehet a leszakadó óriásjégheg
  2017-07-05 21:21:39, szerda
 
  Minden eddiginél nagyobb jégtömb készül leválni a nyugat-antarktiszi jégmezőről - derült ki szerdán nyilvánosságra hozott műholdképekből. A jéghegy önmagában nem okoz globális tengerszint emelkedést ám egy sokkal nagyobb problémát idézhet elő. A Larsen C selfjégről leváló darab valószínűleg minden idők legnagyobb jéghegyévé válik - írja a Phys.org az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye alapján. Kiterjedése még Pest megyéét is meghaladja, összesen 6600 négyzetkilométer. A jéghegy víz alatti része elérheti a 210 métert is.A selfjégen látható repedés most 200 kilométer hosszú és
mindössze 5 kilométer
kell ahhoz, hogy a gigászi jégdarab leváljon a kontinensről. A jéghegyek Antarktiszról történő leszakadása nem számít ritka eseménynek, ám ekkora darab terület még sosem ,,önállósodott", ami egyértelműen veszélyt jelent a helyi tengeri közlekedésre.

A tudósok folyamatosan nyomon követik a helyzetet, a jéghegy előre láthatólag néhány hónapon belül szakad le az Antarktiszról.

Mindent magával ránthat a Larsen C szétesése
A selfjég a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömeg. A Larsen C számít a negyedik legnagyobb ilyen képződménynek.
A leválással összterületének több mint 10 százalékát elveszti.
A masszív jégtömeg a víz felszínén fog úszni és önmagában nem fogja drámai mértékben megemelni a tengerek vízszintjét, ha elolvad.

A Larsen C szétesése egy másfajta problémát idézhet elő, a folyamat ugyanis az addig biztonságban levő szárazföldi jeget szolgáltatja ki veszélynek. Miután a szárazföldi jég szintén megolvad, egyszerűen az is beleomlik a tengerbe.
Ha ez megtörténik a globális tengerszint 10 centiméterrel is megemelkedhet, állítják a kutatók. A selfjegek szétesése természetes folyamat ám normál körülmények között csak elképesztően lassan játszódik le. A procedúrát a globális felmelegedés alaposan felgyorsítja: a melegedő víz alulról, az enyhébb levegő felülről gyengíti a selfjeget.

A Larsen A selfjege 1995 januárjában esett szét, a Larsen B hét évvel később jutott ugyanerre a sorsra. A Larsen C-t most az ESA Copernicus és CryoSat nevű műholdjai figyelik.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Teljes kiszáradás fenyegeti az olasz ültetvényeket
  2017-06-23 21:15:51, péntek
 
  Vészhelyzetet rendeltek el Olaszországban a szárazság okozta vízhiány miatt. A meteorológiai előrejelzések szerint az olaszországi kánikula a következő napokban fokozódik, ami tovább súlyosbítja majd a vízhiányt.

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és a víz adagolását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városok térségében Emilia-Romagna tartományban a szárazság okozta vízhiány miatt csütörtökön. A szárazság Olaszország más részein is kritikus helyzetet teremtett.
Parma és Piacenza polgármestere kérte a vészhelyzet elrendelését, miután a vízkészletek elégtelennek bizonyulnak a nyári kánikulában egyre növekvő vízigény kielégítésére. A nyári szezonban több vízre lenne szükség a térségbe érkezett turisták miatt is, akiknek szintén alkalmazkodnia kell a víz adagolásához. Erről a helyi önkormányzatok döntenek: szükség esetén bizonyos napszakokban teljesen elzárhatják a vízszolgáltatást, vagy páros-páratlan napok szerint működtetik. Van, ahol a lakossághoz tartálykocsikkal visznek vizet. Parma és Piacenza térségében 2016 ősze óta alig hullott csapadék.

Emilia-Romagna agrártermelői szövetsége jelezte, hogy

a vízhiány miatt teljes kiszáradás fenyegeti a zöldség- és gyümölcs-ültetvényeket, a napraforgótáblákat, a szőlőket, és súlyos gondokat okoz az állattenyésztők számára is.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint Emilia Romagnában 20 millió köbméternyi víz hiányzik, ami a Comói-tó vízmennyiségének felel meg. A római kormány csütörtöki bejelentése szerint 8,6 millió euróval segítik Parma és Piacenza vízellátásának biztosítását, valamint víztartalékuk megteremtését.

Kritikus a helyzet Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományban, valamint Szardínia és Szicília szigetén, amelyekben szintén korlátozták a vízhasználást. Szardíniában 1922 óta nem esett ilyen kevés csapadék, a sziget egyes vidékein 90 százalékkal kevesebb víz van a tározókban mint a nyári időszakban lenni szokott. Hasonló a helyzet Szicíliában, ahol a számítások szerint több mint 80 millió köbméter víz hiányzik a szükségletekre. Venetóban majdnem teljesen kiszáradt az Adige-folyó, nyolc hónapja alig esik Friuli-Venezia Giuliában.
Virginia Raggi római főpolgármester is vízhasználati korlátozást rendelt el a főváros egész területén, amely egészen szeptemberig érvényes. Ennek értelmében köz- és magánterületen is csak a szükséges vízmennyiséget szabad használni, korlátozni kell többek között a közkertek és parkok öntözését, a járműmosást, az uszodák vízcseréjét. A rendelkezés nem vonatkozik a háztartások és egészségügyi intézmények ivóvíz-használatára, valamint a köztisztasági célokra használt vízre sem. A vízkorlátozás tiszteletbentartását a városi rendőrség és a római vízszolgáltató ellenőrzi.

Kiszáradás fenyegeti a Rómához közeli és a főváros természetes víztározójának számító Braccianói-tavat, amely mindenkori legalacsonyabb szintjére süllyedt.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Jeges víz hömpölyög Gyöngyös utcáin
  2017-05-13 19:25:10, szombat
 
  Jelentős mennyiségű jégeső hullott Gyöngyös térségében szombat délután, a katasztrófavédőket több tucatnyi helyre riasztották. Az Időkép.hu honlapra felkerült videók tanúsága szerint Gyöngyös több utcájában is jeges víz hömpölygött és árasztotta el az utakat, kerteket.Gyöngyösön, a körforgalomnál készült ez a fotó .
Nem csupán eső, hanem rengeteg jég is esett, szinte fehér volt a talaj, olyan vastagon lepte be a fagyott eső a földet - számolnak be a gyöngyösiek az égi áldásról


A gyöngyösi Bornapokat szó szerint elmosta az eső a város Főterén.


Karácsond sem úszta meg hömpölygő ár nélkül .Úgy tudjuk, hogy mintegy két centiméter átmérőjű jéggolyók borították el az utcákat.Durván megtréfálta a gyöngyösieket az időjárás. A jég teljesen befedte a járdákat.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
A Hajózási Főosztály figyelmeztet,
  2017-02-16 15:55:11, csütörtök
 
  hogy jön a jeges ár, és legyenek kikötve a hajók, miután a jeges ár megjött és elsodort egy kompot.


2017. február 13-én hétfőn a Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég Tiszacsegénél elsodort egy kompot, rajta az éjjeliőrrel, Janival. A hajót 500 méteren át sodorta a Tisza, majd a jégtáblák közé szorult. A szakemberek attól tartottak, hogy a jégmozgás összeroppantja a kompot, ezért a honvédség helikoptert küldött a helyszínre, és kimenekítették a férfit.

Az ATV stábja éppen ott volt, végig forgattak, és egy feszült videó lett a végeredmény, amit tegnap, február 14-én tettek ki, rengetegen meg is nézték. Ha kevesebb lenne benne a vágás, és fekete-fehér lenne, egy Tarr Béla kisfilm is lehetne
Link
Minden bizonnyal a Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Főosztályára is eljutott az incidens híre, talán még a videót is látták.

Ki is adtak egy figyelmeztetést, hogy jön a jeges ár, és legyenek kikötve rendesen azok az úszóművek, nehogy elszabaduljanak és gond legyen belőle! ...

Jobb későn, mint soha!

 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Földrengés
  2016-12-08 20:18:46, csütörtök
 
  Durva földrengés a Salamon-szigeteken, cunamiriadót fújtak a Csendes-óceáni térségben

 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Legalább 14 halottja van a kalkuttai tömegbalesetnek,
  2016-03-31 20:26:25, csütörtök
 
  150-en a törmelék alá szorultak.

Hatalmas robbanás rázta meg az indiai Kalkuttát csütörtökön. Egy építés alatt levő felüljáró omlott be, sok embert azonnal életét vesztette, rengetegen még most is a romok alatt várnak a mentőkre
Leszakadt vasbetonszerkezet alá szorult munkagépek a kelet-indiai Kalkuttában (Kolkata), ahol összedőlt egy öt éve épülő felüljáró 2016. március 31-én

Mintegy százméteres hídszakasz omlott össze, darabjai az alatta közlekedő gépkocsikra és riksákra hullottak, maguk alá temetve az építkezésen dolgozó embereket is. A felüljáró alatt hevenyészett kunyhók is álltak.

Eddig 62 embert szedtek ki a romok alól, és mintegy hetvenet szállítottak kórházba.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
Tudnod kell
  2016-02-28 18:11:43, vasárnap
 
  A fa, ami egy gyárkéményből nőtt kiNem sok maradt abból a Luque-i (Paraguay) gyárból, aminek a tetején a világ egyik legfurcsább helyén megtelepedett fája lakik. Egy biztos, aki ezt a látványt élőben is megcsodálja, az többet nem becsüli alá a természet anya életerejét.
 
 
0 komment , kategória:  Természeti katasztrófa  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 172
  • e Hét: 5212
  • e Hónap: 23299
  • e Év: 23299
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.