Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
A Maison Blanch étterem nevével fémjelzett szalvéta:
  2014-06-15 20:49:53, vasárnap
 
  A Maison Blanch felirat alatt hirdeti a szalag szövege még pluszban:
dinners= vacsorák,
lunchs=ebédek
Link

Az étterem, ha annak lehet nevezni, Hampsteadben található. Falatnyi üzlet.

Az üzletről pár szó.:
Kívül a megszokott sötétbarna felület látható, kék betűkkel van kiírva a Maison Blanc cégér.
Az utcára hatalmas kirakat néz.Belülről egy hosszú folyosószerű rész, és egy kisebb terem. A szűk, hosszú folyosón is asztalok a fal mellett. Az egyik oldalon hatalmas tükrök, vele szemben polc, amin lekvárok, kötények, mindenféle, ami kapható. A tükörben látszik a szemben vele lévő polcos rész, rajta a mindenféle, amit árusítanak és megvásárolható.

Egy recept, mely a kis étterem egyik specialitása:

Francia hagymaleves Maison Blanc módra

Hozzávalók:

8 dkg vaj
5 nagy fej hagyma (1 kg)
180 ml száraz fehér bor
1 liter víz
1,5 liter marhahúsleves
1 babérlevél
1 1/2 evőkanál liszt
1 teáskanál friss kakukkfű


A hagymát apróra felkockázzuk, majd a vajon karamellizáljuk. Ne égjen oda, folytonos kevergetéssel érjük el a kellő aranybarna színt.
Hozzáadjuk a bort és egy percig forraljuk vele, majd hozzáöntjük a vizet, a babérlevelet, és a marhahúslevest.
Tegyük rá a lisztet, ezzel 2 percig forraljuk, majd leturmixoljuk, és további 20 percig forraljuk. Megszórjuk a friss kakukkfűvel.

Sajtos krutonnal tálaljuk.

Állítólag ez az igazi recept.
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
Új virágmintás bisztrószalvétám :
  2014-04-07 21:18:59, hétfő
 
  A csomagolás hátoldalán látható grafika bemutatja nekünk, hogy egy éttermi szalvétatartóba , amiből egyszerre egy darab szalvétát tud az ember kivenni, hogyan lehet egy ilyen csomag szalvétát szakszerűen belehelyezni. Ez ritka, hogy egy szalvéta csomagolásán ez be legyen mutatva a vásárlóknak, ezért gondoltam, hogy ezt a ma kapott csomag szalvétát megörökítem és beteszem a blogomba:LinkLink

Maga a papírszalvéta:Link

A szalvétából egyedi darabszám van egy csomagba téve : 16 darab, ez sem teljesen szokványos darabszám,ritkán tesznek épp ennyit a gyártók a szalvétákból egy csomagba. A szalvéta márkája: 25+
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
10 Euro bankjegy mintájú papírszalvéta
  2013-12-25 18:56:52, szerda
 
 

Link

Információk az eredeti bankjegyről:Méret: 127 x 67 mm
Szín: vörös
A rajta szereplő építészeti stílus:román - Az ablak-, kapu- és hídmotívumok az európai kultúrtörténetet hét kiemelt korszaka építészeti stílusán keresztül mutatják be, a 10 Eurós bankjegyen épp ez az építészeti stílus lett megjelenítve. Az ábrázolások inkább az egyes korszakok építészeti stílusához, mint valós épületekhez köthetőek; ez utóbbiak ábrázolása szándékosan került, hogy elkerüljék az egyes országokra való asszociálást. A téma a ,,Korok és stílusok Európában" elnevezést kapta.


A szalvétából jelenleg egy csomaggal van, ha valaki cserélni vagy venni szeretne belőle, szívesen adok belőle, legyen az illető szalvétagyűjtő, dekupázsoló, pénzgyűjtő ember esetleg, aki érdekességként tesz be egy ilyen szalvétát a gyűjteménye mellé a polcra, vagy legyen bárki, akit érdekel ez, és szeretné tőlem megkapni.
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
Románia egyik legismertebb fagylaltcégének szalvétája:
  2013-07-29 11:26:58, hétfő
 
  Bő egy hete voltunk kirándulni Nagyváradon, ahol nagyon finom fagylaltot volt módunk enni, illetve annak a cégnek a szalvétájából volt is módom párat elhozni, pár cseredarabbal is rendelkezem belőle még ezáltal, ha valakinek valamilyen okból megtetszene ez a szalvéta. Itthon Magyarországon ez a fagylaltmárka nem ismert, ezért megpróbáltam utánajárni, hogy Romániában ez mennyire számít elterjedt, jó fagyinak, illetve miket írnak róla az interneten.

A szalvéta a cég logójával:Link

Másfél liter fagyit eszünk évente
Utoljára módositva: 2013-07-12 10:27:51

Egy romániai lakos évente átlagosan 16 tölcséres fagylaltot eszik meg, mely nagyjából 1,6 liter fagylaltot jelent. Ez a mennyiség négyszer kevesebb, mint a németeknél, és ötször kisebb, mint a skandináv országokban — derül ki az Unilever felméréséből. Anca Severin, az Unilever vállalat arculatfelelőse kifejtette, hazánkban a fagylaltfogyasztás szezonális jelenség, és szinte teljes mértékben csak nyáron jellemző, míg mondjuk a britek 80%-a évszaktól függetlenül, egész évben vásárol jégkrémet. 2012-ben Romániában a helyi fagylaltpiac 150 millió eurós forgalmat bonyolított le. A becslések szerint tehát egy romániai lakos évente átlagosan 7,5 eurót, vagyis 34 lejt, havonta pedig kevesebb, mint egy eurót, 2,8 lejt költ fagylaltra. A fagylaltpiac legismertebb szereplői hazánkban a Betty Ice, az Unilever és a Nestlé, valamint olyan román márkák, mint Top Gel, Alpin 57 vagy a Kubo Ice Cream. Az Unilever a tavalyi évben 177 millió euró haszonra tett szert, ami 9%-kal kevesebb az előző évihez képest.

(forrásoldal:www.frissujsag.ro/masfel-liter-fagyit-eszunk-evente/)

Egy videofelvétel a cégről és termékeiről, ha a linkre kattintasz:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
500 Euro mintájú szalvétámhoz:
  2013-07-19 21:17:06, péntek
 
 

Link

Jelenleg ez a legnagyobb címletű Euro.
Tervezésének dátuma: 1996. december 6.
Tervezője: Robert Kalina.
Mintájaként a modern építészetre jellemző ablakok láthatóak.
Nyomtatás éve: 2002
Biztonsági funkciók: hologram csík, a EURion csillagkép, vízjelek, betűk, UV tinta, emelt nyomtatás, a biztonsági szál, matt felület, perforált, átlátni szám, színváltó festék, vonalkódok és a sorozatszám.
A szalvétán természetesen biztonsági funkciók nem találhatóak, de ezen kívül hűen tükrözi az eredeti pénz mintáját.

Jelenleg több darabom is van belőle, ha valakinek van kedve cserélni belőle, mert gyűjti a szalvétákat, esetleg a numizmatika érdekli, és gyűjteményének valamelyik darabja mellé érdekességként oda szeretné tenni ezt a szalvétát érdekességként, szívesen cserélek belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
A Nagyvárosi fények szalvétamintaként:
  2013-06-27 14:22:00, csütörtök
 
 

Link

A Nagyvárosi fények (eredeti címe: City lights) 1931-ben bemutatott amerikai film, rendezője Charlie Chaplin. Chaplin nemcsak rendezte a filmet, hanem annak zenéjét is ő írta és emellett főszereplője is.

Történet:

A kis Csavargó magányosan kóborol a nagyvárosban. Találkozik egy vak virágárus lánnyal, akibe azonnal beleszeret. Este pedig megment egy gazdag urat, aki végső elkeseredésében öngyilkos akart lenni. Hálából és az elfogyasztott italok hatására barátjává fogadja a Csavargót és meghívja házába. Az Inas nem nézi jó szemmel a vendégeskedést. A milliomos azonban lelkesen beleveti magát barátjával az éjszakába. Másnap a Csavargó összetalálkozik a vak virágárus lánnyal és új barátja pénzéből megveszi a lány virágait, majd hazaviszi őt a milliomos autóján. Ekkor történik a félreértés: a lány gazdag úrnak hiszi a Csavargót. Barátja házához visszatérve, nem fogadják szívesen, a gazdag úr kijózanodott és nem emlékszik a Csavargóra. Estére azonban a kocsmából kijövet újra barátként fogadja őt. Másnap kezdődik az egész elölről. A Milliomos elutazik Európába a felesége után, a Csavargó pedig úgy dönt, hogy dolgozni fog és segít a virágárus lánynak.

Először utcaseprő lesz, de kirúgják. Majd egy bokszmeccsen vesz részt, ahonnan szintén pénz nélkül kell távoznia. Mindeközben folyamatosan előadja a lánynak, hogy milyen gazdag ő valójában. Egy újságcikkben arról olvasnak, hogy egy orvos meg tudja gyógyítani a vakokat, de a gyógyulás drága. A Csavargó megígéri, hogy megszerzi a pénzt. Emellett kiderül, hogy a lányt és nagymamáját ki akarják lakoltatni. Így a Csavargó kétszeresen is segíthetne a lányon, de pénzt nem tud szerezni. Éjjel a városban kódorogva összeakad a Milliomossal, aki hazatért Európából és ismét részeg. A Csavargó elkéri tőle a pénzt, és barátja készségesen átnyújtja neki. Azonban betörők jönnek és leütik a házigazdát, aki ettől magához tér, és ismét nem tudja, kicsoda a Csavargó. A bűnözők eltűnnek, és ő lesz a gyanúsított. A pénzzel együtt megszökik, majd odaadja a pénzt a virágárus lánynak. Az utcán sétálva a rendőrség elkapja, és ősszel engedik ki a börtönből. A lány eközben meggyógyult és szép virágüzlete van. A Csavargó egyszer csak észreveszi őt. A lány felismeri az egykor gazdagnak hitt szegény Csavargót.

Szereplők:

a vak lány (Virginia Cherrill)
a vak lány nagymamája (Florence Lee)
a különc milliomos (Harry Myers)
a különc milliomos komornyikja (Al Ernest Garcia)
a csavargó (Charlie Chaplin)

Érdekességek:

A film - annak ellenére, hogy már a hangosfilmek korában készült -szinte teljes mértékben némafilm, eltekintve az aláfestő zenétől, néhány hangeffektustól és néhány beszédet utánzó érthetetlen hangfoszlánytól. A filmhang Vitaphone eljárássak készült (hanglemezre; sound-on-disk). A némafilm-színészek körében nem volt általános a hangosfilm ellenzése. Ha nem Chaplinről lett volna szó, akkor valószínűleg a Nagyvárosi fények hangosfilmként lett volna leforgatva, de Chaplin még hosszú ideig idegenkedett az új műfajtól - első hangosfilmje A diktátor (1940) volt. Hatalmas hollywoodi befolyásának, művészi és anyagi függetlenségének köszönhetően képes volt hagyományos felirat kártyákkal elkészíteni a művet. Charlie Chaplin ismert volt maximalizmusáról és arról, hogy sokkal több felvételt készített, mint kortársai. A forgatás felénél például kirúgta Virginia Cherrillt és újrakezdte a filmet Georgia Hale-lel, de utána visszavette Cherrill-t, mivel ilyen mennyiségű film elpazarlása még számára is túlságosan drága volt. (Körülbelül hét percnyi próbafelvétel fennmaradt Hale szereplésével, melyet először az Unknown Chaplin című dokumentumfilmben egy szintén ritka bevezető jelenettel együtt láthatott a nagyközönség.) Mire a film kész lett, a némafilmek már népszerűtlenné váltak, ennek ellenére Chaplin karrierjének egyik legnagyobb művészi sikere és a legtöbb bevételt hozó alkotása volt, és összes filmje közül erre volt a legbüszkébb. Az utolsó jelenet különösen közel állt a szívéhez. Azt mondta róla: ,,Egyedül a Nagyvárosi fények utolsó jelenetében ... nem színészkedem [...] Majdhogynem védekezve, magamon kívüli állapotban nézek ... Ez egy gyönyörű jelenet, gyönyörű, és azért, mert nincs túljátszva." A filmzenét maga Chaplin írta, ez lett a filmtörténet leglíraibb filmzenéinek egyike.

(hu.wikipedia.org/wiki/Nagyvárosi_fények)
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
Parafadugómintás szalvétámhoz:
  2013-04-20 17:31:46, szombat
 
 

Link

Egy hete vettem többek között ezt a téglalap alakú szalvétát is Nyíregyházán, s felkeltette az érdeklődésemet pár felirat a parafadugókon:

Baron d'Arignac : A Baron D'Arignac egy kellemes, francia, asztali bor. A világos rosé gazdag, fűszeres ízvilágába cseresznye és meggy aromája vegyül.

Chonca y Toro: Latin-Amerika vezető bortermelője és exportőre, a világ tíz legnagyobb borászatának egyike, a Concha y Toro (Chile) A Pincészet igazán imponáló: mintegy 135 országban van jelen és forgalma is folyamatosan növekszik. Kiemelt piacai klasszikusan az USA és az Egyesült Királyság, valamint Ázsia és persze Latin-Amerika. Exportja a kiterjed disztribúciós hálózaton alapszik, mind belföldön, mind pedig a nemzetközi piacokon.

A Pincészet növekedési stratégiájának egyik legfontosabb pillére a saját ültetvények fejlesztése azzal a céllal, hogy biztosítani tudja a saját szőlőtermelését, s ezzel egyenletesen magas minőségű borokat legyen képes előállítani. Mintegy 9.300 hektár szőlőültetvényével a szőlőterületek rangsorában a Concha y Toro a világ negyedik legnagyobb borászata. A vállalat széles borportfólióval rendelkezik, minden szegmensben jelen van és választéka az összes fogyasztási alkalomra kínál megoldást.A Pincészet története

1883-ban, amikor a bortermelés Chilé-ben igazából elkezdődött, Don Melchor Concha y Toro, prominens politikus és vállalkozó szintén belevágott az üzletbe. Bordeaux-ból rendelt szőlőtőkét, hogy elültesse azokat pirque-i birtokán Maipo Valley-ben és Monsieur Labouchere-t, a jó nevű francia borászt szerződtette a birtok vezetésére. Így született meg a Vina Concha y Toro.

A sikeres családi üzletet 1933-ban jegyezték be a santiago-i tőzsdén. Ugyanebben az évben a cég elindította export tevékenységét. Az első szállítmány úti célja Hollandia volt. 1994 októberében a Concha y Toro-t a világ borászatai közül elsőként jegyezték be a New York-i Tőzsdén. A bevont tőkét a növekedés és egy széleskörű modernizációs program finanszírozására fordították, technológiai újításokat, föld vásárlását és pincészetek alapítását finanszírozták.

1997-ben Eduardo Guilisasti Tagle, a Vina Concha y Toro elnöke és Philippine de Rothschild, a Baron Philippe de Rothschild elnöke egy közös vállalkozást hozott létre annak érdekében, hogy olyan színvonalú chilei bort hozzanak létre, mint a bordeaux-i Grand Cru Classé-k. Ez fordulópontot jelentett a vállalat történetében és a Concha y Toro (el)ismertségre tett szert a nemzetközi szakmai körökben.

A pincék

A Concha y Toro kiterjedt pincehálózattal rendelkezik, melyek egyrészt Chile fő bortermelő völgyeiben találhatók, ahol a legintenzívebb termelés folyik, valamint olyan területeken, ahol a pincészet lehetőséget lát a jövőbeni növekedésre. Minden pince megfelelő technológiával van felszerelve, hogy képes legyen kezelni és ellenőrizni a számos különböző szőlőfajtát, a beérkezéstől az érlelésig. 2008-ban a Vállalat tovább növelte befektetéseit, hogy folytathassa borkészítési- és pincekapacitásának növelését 323 millió literre.

Az ültetvények

Alig akad néhány hely van a világon, amely annyira ideális a bortermelésre, mint Chile. Egyedülálló földrajzi elhelyezkedésével és klimatikus viszonyaival, a Csendes-óceáni szellő, az Andok által nyújtott védelem, a tökéletesen kiegyensúlyozott talaj, a hegyekből csordogáló ősfolyók tökéletes éghajlati feltételeket teremtenek a legkedveltebb szőlőfajták termesztéséhez.

Több bor neve olvasható még a szalvétán. Szívesen elcserélem ezt a szalvétát bárkivel, aki szintén szalvétákat gyűjt, vagy borral - parafával kapcsolatos dolgokat, s be tudnál illeszteni a gyűjteményébe, én ezért viszont cserébe csak papírszalvétát fogadok el természetesen.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
Amerikai aranypintyet mintázó szalvétámhoz:
  2013-03-21 19:09:41, csütörtök
 
  Ma vettem pár darabot ebből a téglalap alakú szalvétából, melyen egy amerikai aranypinty látható.Mivel felkeltette a mintán az érdeklődésemet ez a kismadár, utánajártam, ki is lehet ő tulajdonképp, igaz ezt én már nem képeslapon, hanem a blogomban örökítem meg:Link

Az aranycsíz, vagy más néven amerikai aranypinty illetve gyászos csíz (Carduelis tristis) a verébalakúak (Passeriformes) rendjében a kúpcsőrűek (Carduelinae) alcsaládjába sorolt Carduelis nem csízek (Spinus) csoportjában az amerikai csízek egyik faja.


Származása, elterjedése:

Észak-Amerikában Kanada déli részén, az Amerikai Egyesült Államokban az északi határvidék kivételével szinte mindenütt előfordul és telelni Mexikó északi részére is elvonul.

AZ USA tagállamai közül Iowa, New Jersey és Washington államoknak a hivatalos madara.

Alfajai :

Az aranycsíznek négy elismert alfaja van.

Carduelis tristis tristis - A leggyakoribb és a legnagyobb területen elterjedt alfaj. A nyári időszakban Kanada déli részétől délre Colorado államig és Dél-Karolináig fordul elő. Telente Florida déli részéig és Mexikó középső részéig vonul.
Carduelis tristis pallidus - Teste világosabb sárga, a hímek sapkája nagyobb kiterjedésű. Valamivel nagyobb is, mint az alapfaj. Nyáron Brit-Kolumbiától kezdve Ontario nyugati részéig és délre Colorado államig fordul elő. Télre Kalifornia északi részéig és Mexikó északi területeiig elvonul.
Carduelis tristis jewetti - A legkisebb és a legsötétebb alfaj. A Cascade-hegységben honos, Brit-Kolumbia déli részétől Kalifornia középső részéig.
Gyászos csíz (Carduelis tristis salicamans) - A Sierra Nevada területén fordul elő nyáron, míg télen a Mojave-sivatagban és a Coloradoi-sivatagban fordul elő. Nyáron mindkét ivar színezete barnásabb, mint a többi alfajé, és hím fekete sapkája is kisebb.

Megjelenése, felépítése:

11,5-14 cm hosszú, ragyogó citromsárga, rendkívül dekoratív madár. Tollazata nagyobbrészt zöldes aranyszínű, de a fejtető, a farka és a szárnya fekete. Alsó farkfedői fehérek, a farcsíkban és a mélyfekete evezőkben is egy keskeny fehér csíkkal. Viszonylag rövid farka is fekete, de matt, a vége felé szürkén fátyolos. Homlokának fekete tollazata a kantárral egybefolyva a fejtetőn összeszűkülő sapkának látszik. Csőr sárgás, lába bézs színű.

Füttye kellemes hangú.

A tojók barnás olajsárgák - ahol a hím fekete, ott a tojó sötétbarna.

Életmódja, élőhelye :

A ritkás facsoportokkal, bokrokkal tarkított mezőségeket kedveli, ahol a költési időn kívül kisebb-nagyobb csapatokban él.

Főként apró magvakkal táplálkozik, de a fiókák neveléséhez a család többi tagjához hasonlóan kisebb rovarokra is szüksége van.

Szaporodása :

A fészket a hím rendszerint sűrű bokorba, a földhöz viszonylag közel rakja puha füvekből, és azt pehelytollakkal, szőrökkel lágyabb, selymesebb növényi részekkel béleli.

A tojó 13-14 napig ül 4-6, barnával pettyezett kékes-zöldes tojásán. Eközben a hím eteti, majd közösen táplálják a fiókákat. Azok rendszerint a 13-14. napon repülnek ki, de egy ideig még utána is rászorulnak szüleik gondoskodására.

Eredeti élőhelyén évente háromszor költ. Szép násztáncát először 1790-ben írták le.

Télre a hímek is a tojók jellegtelenebb tollruháját öltik fel.

(Forrásoldal: hu.wikipedia.org/wiki/Aranycsíz )

A szalvétából cserélni is tudok még, ha valakinek megtetszene ez a minta.
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
Las Vegasból kapott bisztró szalvétámhoz:
  2013-01-31 20:48:57, csütörtök
 
  Ez is ritka alkalom, ami ma történt. Olykor be szoktam járni egy ajándékboltba, ahol ha van új szalvéta, szoktam venni néha, s beszélgetünk is mindig egy kicsit a szalvétákról. Rég voltam már bent, s a kis eladónő el is mosolyodott, mondta nekem, hogy már régen várt, ugyanis hetek óta a raktárban tartja nekem az ő kis szalvétáit, amiket direkt nekem őrizget. Többek között az elmúlt év végén volt Las Vegasban is, ahonnan direkt nekem hozott több szalvétát, s ebből az egyből több darabot is, így ha ez megtetszik valakinek szívesen cserélek is belőle bárkivel. Ennek jártam most utána, mit takar ez a szöveg-szimbólum a szalvétán:Link

Ez az épület Las Vegasban egy hotel és egy kaszinó egyben. Az ingatlan tulajdonosa és üzemeltetője a Caesars Entertainment Corp. Ahogy a neve is mutatja,és ahogy a szalvétán is látszik, az épületegyüttes Párizst imitálja Las Vegasban.Több francia jellegzetesség másolata is megtalálható itt: a párizsi Eiffel torony,Montgolfier ballon, a Diadalív, a Louvre többek között.Link

A Paris Las Vegast 1995-ben tervezték meg, az építkezése 1997-ben kezdődött el. Felépítése kb. 760 millió Euróba került. Felépítése 1999-ben fejeződött be az épületnek.1999 szeptember 1-én volt a megnyitója, s ezen ünnep alkalmából az Eiffel torony másolatáról tűzijátékot is rendeztek.A francia színésznő Catherine Deneuve kapcsolta be a fényeit az épületnek.2010-11-ben gazdasági visszaesése volt , ami miatt átalakítások-újítások mentek végbe, többek között Gordon Ramsay is nyitott egy éttermet ott, 2011 júniusában.

( A forrásoldal, további információkkal angol nyelven:en.wikipedia.org/wiki/Paris_Las_Vegas)


Paris Casino Las Vegas Navada USA Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2013-01-31 21:07:39
feltöltő: simonjanos_
nézettség: 1364
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Paris, Casino, Las, Vegas, Navada,
kategória: utazás
leírás: Paris Casino and 460 feet above the heart of the Strip atop the Eiffel Tower Ride. Give my Channel a view to see my other videos.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
Silja Line mintás szalvétámhoz:
  2012-11-13 08:40:09, kedd
 
 

Link

A Tallink Silja Line (www.tallinksilja.com) egy hajótársaság, amely a Balti-tengeren menetrendszerű kompközlekedtetést folytat. Összekötik a szárazföldi kapcsolattal nem rendelkező Finnországot, Svédországot, Észtországot és Lettországot.

Ez nem csak egy közlekedési lehetőség az egyes országok között, hanem sokoldalú szabadidős tevékenység is.

Én Helsinkiből Stockholmba utaztam a járattal, erről tudok beszámolni.

Közlekedés:

Érkezés

Helsinkiben a Silja Line kompjai az Olimpiaterminálról indulnak, ami a Piactérről (Kauppatori), a nagy kikötő-öböl egyik szélén van, 2 villamosmegállóra a sétánytól.

A becsekkoláshoz szükség van a foglaláskor kapott kódra és a személyi igazolványra, vagy útlevélre. Kapunk egy papírkártyát mágnescsíkkal és vonalkóddal. Ezzel már mehetünk is a terminálból kivezető üvegfolyosóhoz, ahol beolvassák a vonalkódot, s követhetjük a tömeget a beszálláshoz - természetesen saját csomagjainkat cipeve -, itt nem külön adjuk fel, mint a repülőn. Mielőtt fedélzetre lépnénk (ami középtájt, a hatodik szinten történik), ha óhajtjuk, a hajó fotósa készít rólunk és útitársainkról egy fényképet egy paraván előtt, melyet pár óra múlva meg is lehet vásárolni a boltok egyikében emlékként.

A beszállásnál a kapitány és kis csapata állt, továbbá az éppen aktuális show-műsor előadói énekeltek, zenéltek. Kb. havonta, 2-havonta váltakozó programok vannak, most épp olasz hetek voltak. Ez a változó program biztos azért kell, hogy már csak a show-k is új régi és új utasokat vonzzanak, hiszen bizonyára sokan gyakran is megteszik a két város közötti utat. Állítólag sokan csak a vásárlás és az olcsó (északi árakhoz képest) italozás miatt veszik igénybe a járatot.Stockholmban a belvárostól kicsit távolabb esik a kikötő, de metróval jól megközelíthető.A hajón

Finnországból 17:00-kor indultunk, másnap reggel fél 10-re értünk át a svéd fővárosba. Csak hálójegyeket lehet kapni, ülőjegyek nincsenek az út hosszúsága miatt. A legolcsóbb egy 4-fős kabinban ágyat kérni, ez 31 euró volt 2010 októberében. Ára hasonló (sőt, olcsóbb), mint egy akciós jegy pl. egy éjszakai vonatra Európában, és még kényelmesebbnek is mondanám. Egyrészt, mivel egy nagy hajóról van szó (13 emelet), nagy a súlya, így alig billeg a vízen, alig érezni, hogy megyünk. Másrészt, a kabin tágasabb mint egy fülke a vonaton, és még zuhanyzó/wc is van, melyhez törölközőt is biztosítanak. Na ablak ebben a kategóriában nincs, csak szellőztető rendszer, mivel ezek az olcsó kabinok a 2. szinten vannak, ami ahogy elnéztem, a tengerszint alatt van, de nem érezni. Előnye továbbá a vonatos éjszakai utazáshoz képest, hogy nem kell végig a kis fülkénkben kuporogni, hanem órákat mászkálhatunk a különféle emeleteken, ahol ruhaboltok, parfümbolt, éttermek, bárok, kaszinók, szórakozóhelyek, fitness-wellness részleg, és tax-free áfamentes shopok várják a vásárlókat. Az üzletek és éttermek éjfél felé bezárnak, és csak reggel 8 felé nyitnak ki újra, de a szórakozóhelyeken hajnalig élet van. Van disco karaoke programmal, meg van a kaszinóban egy nagy színpad, ahol az éppen aktuális heteknek megfelelő show-műsort adják. Este 8-9 felé egy szettet, majd éjfélkor egy másik nagy showt, mely általában táncos-zenés előadás, egy kis bűvésztrükkel, meg sokféle öltözettel.

Gyermekprogramok és gyermekfelügyelet is van az üzletek szintjén.

Ide, az úgynevezett Promenádra néz sok kabin is, és kivilágítva különösen szép látvány ez a hajón belüli ,,sétálóutca"

Az éttermeknek borsos áraik vannak: egy büfévacsora 30 euró körül van, reggelire 10-15 euró körül lehet befizetni - vagy hozol magadnak bármit, mivel fel lehet vinni a hajóra bármit; nincs csomag kontroll. Van pár olcsóbb büfé is, ahol pizzaszelet kb 4 euró volt, vagy egy kis szendvics 3 körül.

Ingyen lehet a hajó wifijét használni 3 órán át (be-ki lehet jelentkezni, így nem feltétlenül egyben 3 óra). Persze nincs mindig jó vétel, mert a állítólag műholdról kapják a jelet, de amikor néhányszor rákapcsolódtam, akkor jól ment. Ez egy szép gesztus.

Fiataloknak a legfölső szinten Playstation szoba van, eléggé lestrapált állapotú gépekkel. Szintén a tetőszinten van egy kis vizes wellness részleg: pezsgőfürdő, szauna, gőzfürdő. Ott helyben lehet belépőt venni, törülközőt is adnak.

A hajón szinte mindenütt találkozhatunk pénzelnyelő-pénznyerő játékgépekkel, ahol szinte mindenki kipróbálja a szerencséjét, hiszen elég gyakran ad ki kisebb nyereményeket, így a naiv járókelők, azt gondolhatják a pénzcsörgés hallatán, hogy ez könnyű móka, aztán ha elkezdjük dobálni a pénzt befelé, rájöhetünk, hogy ez csak beetetés volt. Tényleg nyerünk néha valamit, de általában inkább többet dobunk be, mint amennyit visszaad.

A hajón láthatunk köztéri órákat, melyek mindkét időzónában kiírják az időt, ugyanis Finnországban egy órával több van, mint Svédországban.

Egy ilyen hajón átszelni a tengert nagy élmény. Egészen olcsón meg lehet úszni így, ha valaki ki akarja próbálni, milyen lehet egy karibi hajózás, ahol szintén több tíz emelet magas monstrumok szállítják a több ezer embert az óceánon. Az időjárás - gondolom - nyáron sem karibi, de a hajó maga hasonló lehet.

(A szöveg forrásoldala: http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/4893?req=elmenybeszamolok%2F4893 )

A Silja Line történetéről a Wikipedian is van egy oldal, mely angol nyelven itt olvasható: http://en.wikipedia.org/wiki/Silja_Line

Ennek a társaságnak a nevét egyik művében Farkasházy Tivadar is megemlíti,melynek címe: A kék Mauritius. A mű a következő oldalon olvasható el a linkre kattintva:
Link

Ebből a szalvétából jelenleg egy cseredarabom van jelenleg,tegnap volt módom kapni belőle, ha valakinek megtetszik , szívesen elcserélem bárkivel, ha megkeres az Általános rovatban megadott e-mail címemen.
 
 
0 komment , kategória:  Téglalap alakú szalvétáimhoz:  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 115
  • e Hét: 115
  • e Hónap: 3097
  • e Év: 3097
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.