Belépés
csibi52.blog.xfree.hu
Fel a fejjel semmi remény,vagy talán mégis? Huszák János
1946.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Paradicsomos hagymaleves.
  2010-01-08 19:14:01, péntek
 
  PARADICSOMOS HAGYMALEVES

50 dkg jó érett paradicsom
2 fej vöröshagyma
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor snidling
1 zsemle (vagy 1 szelet kenyér)
4 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál finomliszt
1 marhahúsleves-kocka
1 teáskanál currypor
1 késhegynyi törött fekete bors
ízlés szerint só

A zsemlét kis kockákra vágva, 2 evőkanál olajon ropogósra megpirítom. A paradicsomot leforrázom és leszűröm. Héját lehúzom, és villával összetöröm. Egy evőkanál olajon egy-két percig pirítom, majd szitára téve, átnyomom a levét. A megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított és karikákra vágott hagymát, ezután hozzáadom az összezúzott fokhagymát, erre pedig ráöntök fél liter vizet. Beleteszem a fűszereket és a húsleveskockát, amivel 5 percig főzöm. Ezután hozzáadom a paradicsomlevet, és további 5 percig főzöm. A lisztet fél dl vízzel és a tejföllel simára keverem, majd behabarom vele a levest. Közben tányérokba adagolom a félretett zsemlekockákat és a megmosott, finomra összevágott snidlinget, végül rámerem a forró levest.
 
 
0 komment , kategória:  Meleg levesek.  
Fokhagymás zsemlegombócleves.
  2010-01-08 19:12:40, péntek
 
  FOKHAGYMÁS ZSEMLEGOMBÓCLEVES
1 zsemle
1 tojás
1 dl tej
2 evőkanál olaj
2 dl tejföl
2-3 evőkanál liszt
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál vegeta
2 tyúkhúsleves-kocka
késhegynyi őrölt szerecsendió
1 csapott mokkáskanál fehér bors

A zsemlét nagyon apró kockákra vágom, és a felforrósított olajon szép pirosbarnára megpirítom. Azonnal ráöntöm a tejet és befedem, majd néhány perc múlva összekeverem. A tojást habosra keverem, beleteszek 3 gerezd zúzott fokhagymát, ezután a vegetával, a borssal és a szerecsendióval fűszerezem. Hozzákeverem a már kihűlt pirított, tejes zsemlét (az áztató tejjel együtt), és annyi lisztet, hogy a szokásos sűrűségű gombócmassza legyen belőle. Másfél liter vizet forralok, amelybe beleteszem a húsleveskockákat, és a megmaradt zúzott fokhagymát. A gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázok, és a forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresztem. Kis lángon 10-13 percig főzöm, végül a tejfölt kevés levessel simára keverem, és beleöntöm. Még egy pillanatig forralom, végül a megmosott és finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve, a lángról lehúzom.
 
 
0 komment , kategória:  Meleg levesek.  
Sonkás fokhagymásleves.
  2010-01-08 19:11:08, péntek
 
  SONKÁS FOKHAGYMALEVES

20 dkg főtt füstölt sonka
1 zsemle
2 tojás
4 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
1 marhahúsleves-kocka
kevés só és törött fekete bors

A zsemlét kis kockákra vágom, és 1 evőkanál olajon pirosra pirítom. A sonkát vékony metéltre vágom, a fokhagymát tisztítás után összezúzom. A megmaradt olajon megfonnyasztom a fokhagymát, majd hozzáadom a sonkametéltet, és kevergetve, egy-két percig pirítom. Ezután felengedem 1 liternyi vízzel, beleteszem a húsleveskockát, és megsózom, megborsozom. Beleteszem a pirított zsemlekockákat is. Felforralva addig főzöm, amíg a zsemle egészen szétfő a levesben. Közben a tojásokat keményre főzöm, majd meghámozva kis kockákra vágom. Ez lesz a leves betétje, amit a leveses tányérok aljára rakok, erre pedig rámerem a forró levest.
 
 
0 komment , kategória:  Meleg levesek.  
Magyaros hagymaleves.
  2010-01-08 19:09:46, péntek
 
  MAGYAROS HAGYMALEVES
10 dkg húsos füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 cső hegyes (csípős) zöldpaprika
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 tyúkhúsleveskocka
1 teáskanál citromlé
csipetnyi porcukor
ízlés szerint só és törött bors

A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűrve, félreteszem. A hegyes paprikát vékonyra karikázom, és a felét ugyancsak félreteszem. A másik felét a megtisztított és karikára vágott hagymával a szalonnazsíron megfonnyasztom, ezután a tűzről félrehúzva, belekeverem a pirospaprikát. Felöntöm 8 dl vízzel, és felforralom. Beleteszem a húsleveskockát, és sóval, borssal fűszerezem. 5 percnyi főzés után belekeverem a liszttel simára kevert tejfölt, valamint a citromlevet. Kevergetve jól kiforralom, végül csipetnyi porcukrot, a félretett szalonnapörcöt és a zöldpaprika karikákat is hozzáadom. Jól összekeverem, és a tűzről lehúzva, befedve hagyom állni 10 percig.
 
 
0 komment , kategória:  Meleg levesek.  
Konyakos póréhagymaleves.
  2010-01-08 19:08:16, péntek
 
  KONYAKOS PÓRÉHAGYMALEVES
1 szál póréhagyma
2 dl tejszín
4 dkg vaj
1/2 dl konyak
1 csokor petrezselyemzöld
2 evőkanál finomliszt
1 evőkanál vegeta
1 tojás
1 mokkáskanál törött fehér bors
csipetnyi só

A tojást 1 evőkanál liszttel és 2 evőkanál tejszínnel összehabarom, majd csipetnyi sóval ízesítem. 1 dkg forró vajon keverés nélkül 1 tojáslepényt sütök belőle, és vágódeszkára csúsztatva, hagyom kihűlni. Közben a póréhagyma megtisztított fehér részét vékony karikákra vágom. A megmaradt vajon megfonnyasztom, és felöntöm 8 dl vízzel, beleszórom a vegetát és a törött borsot. Felforralva 10 percig főzöm, ezután belekeverem a liszttel simára kavart tejszínt, és beleszórom a megmosott, finomra vágott petrezselyemzöldet. Ismét forralom 5 percig, végül a tűzről lehúzva beleöntöm a konyakot, és jól összekeverem. A kihűlt tojáslepényt egészen apró kockákra vágom, majd négy leveses csészében vagy tányérban elosztom, végül a forró levest rámerem.
 
 
0 komment , kategória:  Meleg levesek.  
Sajtos hagymaleves.
  2010-01-08 19:06:58, péntek
 
  SAJTOS HAGYMALEVES

2 fej vöröshagyma
5 dkg reszelt sajt
1 liter húslé- vagy csontlé (vagy 2 marhahúsleves-kocka)
1 zsemle
2 tojásfehérje
4 evőkanál olaj
ízlés szerint só és törött fehér bors

A megtisztított vöröshagymát szeletekre vágom és az olajon megfonnyasztom. Ráteszem a kis kockákra aprított zsemlét és ráöntöm a húslevet. Sóval, borssal fűszerezem, és addig főzöm, amíg a zsemle egészen szétfő. A levest ezután átöntöm egy tűzálló tálba. A tojásfehérjékből kemény habot verek, amibe beleforgatom a reszelt sajtot. A sajtos habot elosztom a leves tetején, és a tálat betolom az előmelegített forró sütőbe. Addig pirítom, amíg a hab szép aranysárgára sül. (Vigyázat, nem szabad megbarnítani, mert keserűvé válhat!)
 
 
0 komment , kategória:  Meleg levesek.  
Francia hagymaleves.
  2010-01-08 19:05:20, péntek
 
  FRANCIA HAGYMALEVES

4 fej vöröshagyma
1 1/2 dl száraz fehérbor
4 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 szelet fehér kenyér
4 evőkanál reszelt sajt
1/2 mokkáskanál törött fehér bors
ízlés szerint só

A megtisztított vöröshagymát apró kockákra vágom. Levesesfazékba rakom a vajat és megmelegítem. Rászórom a hagymát, és kevergetve üvegesre pirítom. Ráhintem a lisztet, és kis lángon egy-két percig tovább kevergetem. A tűzről lehúzom, és ráöntök 6 dl vizet. Gyorsan simára keverem, ezután hozzáöntöm a bort és még 4 dl vizet. A tűzre visszatéve, 1 órán keresztül kis lángon forralom. Turmixgép poharába öntöm, és jól összekeverem. A sima, pépes, krémszerű levest tűzálló tálba öntöm. A kenyérszeleteket félbevágom, szárazon megpirítom, majd elosztom rajtuk a reszelt sajtot. A leves tetejére fektetem sorba, egymás mellé. A levessel teli tálat az előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig pirítom, amíg a kenyereken lévő reszelt sajt megolvad, és egybefüggő, kissé világossárga réteget alkot.
 
 
0 komment , kategória:  Meleg levesek.  
Hagymagombóc leves.
  2010-01-08 19:03:59, péntek
 
  HAGYMAGOMBÓC LEVES
30 dkg vegyes leveszöldség
1 tyúkhúsleves-kocka
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 tojás
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál búzadara
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág
1 csokor petrezselyemzöld
kevés só

A hagymagombóchoz a tojást habosra felverem 1 evőkanál tejföllel, majd összekeverem a búzadarával és a nagyon apróra vágott hagymával. Megsózom, és állni hagyom 10 percig. Közben a megtisztított zöldséget vékony csíkokra aprítom. Bő egy liter vizet felforralok. Ezután beleteszem a zöldséget, a húsleveskockát és az összes fűszert, a petrezselyemzöld kivételével. Puhára főzöm. A lisztet 1/2 dl vízzel és a megmaradt tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levesbe öntöm. Folytonosan kevergetve legalább 5 percig forralom. A hagymás gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, és a forrásban lévő levesbe teszem. Legalább 10 percig, kis lángon forralom. Egy gombócot próbaképpen kettévágok, hogy kiderüljön, jól átfőtt-e.
Végül a metélt petrezselyemzölddel meghintem, de már nem forralom.
 
 
0 komment , kategória:  Meleg levesek.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 13622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 176
  • e Hét: 1017
  • e Hónap: 4001
  • e Év: 10416
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.