|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 32
|
|
|
|
2010-09-26 00:30:39, vasárnap
|
|
|
Majonéz
Hozzávalók: 2 tojássárga, 2-3 evőkanál fehér borecet, 2,5 dl olívaolaj, őrölt fehér bors, (1 avokádó)
A tojássárgát az ecettel és az ízesítőkkel simára keverjük.
Élénken keverve az olajat cseppenként, majd vékony sugárban beleöntjük, amíg a krém vajsűrűségű nem lesz. (Ha szeretjük, összetört avokadó-hússal is gazdagíthatjuk.)
|
|
|
0 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
2010-09-26 00:29:51, vasárnap
|
|
|
Hideg babsaláta
Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma vékony karikákra szelve, 35 dkg nagyszemű bab (friss vagy fagyasztott), 1.5 dl natúr joghurt, 1 ek apróra vágott friss menta, fél ek citromlé, 1 gerezd fokhagyma félbevágva, só, őrölt fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva és felszeletelve
A hagymaszeleteket hideg forró víz alatt leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A nagy szemű babot forrásban lévő vízben puhára főzzük, ha friss babot használunk, akkor kb. 8-10 perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6 perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó csapvízben leöblítjük, majd újra alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot, a mentát a citrom levet, a fokhagymát és a fűszereket. Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a tálalóedénybe.
|
|
|
1 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
2010-09-26 00:28:48, vasárnap
|
|
|
Hagymás-olajos sárgabab-saláta
Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga színű) zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 közepes fej lilahagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só. Elkészítése: Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
2010-09-26 00:27:58, vasárnap
|
|
|
Hagymás nagyszemű babsaláta
Hozzávalók: 30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál 5%-os ecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi, őrölt bors, só.
Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
2010-09-26 00:27:00, vasárnap
|
|
|
Fűszeres babsaláta (Mexikó)
Hozzávalók: 3 csésze főtt tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1 késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű.
A bab, hagyma, paprika kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20 percig. Öntsük a babra.
|
|
|
0 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
2010-09-26 00:22:57, vasárnap
|
|
|
Balkáni babsaláta
Hozzávalók: 50 dkg fejtett zöldbab, 30 dkg vajbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 2 ek. ketchup, só őrölt bors, borecet, bazsalikom
A fejtett babot sós vízben puhára főzzük. Megtisztítjuk a vajbabot, és darabokra vágjuk, és sós vízben azt is megfőzzük. Mindkettőt leszűrjük, belekeverjük a reszelt vöröshagymát, az apróra zúzott fokhagymát, és a borecettel meg az olajjal leöntjük. A fűszerekkel meghintjük, és végül belekeverjük a ketchupot. Néhány órára hűtőbe tesszük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
2010-09-26 00:22:08, vasárnap
|
|
|
Babsaláta
Összeállítás: 10 perc Főzni nem kell!
Hozzávalók 6 személyre: 15 dkg zöldbab, 1 kis doboz (40 dkg) konzerv vörösbab, 1 nagy-doboz konzerv fehérbab, 1 fej kis lilahagyma, 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem, 2 evőkanál francia öntet
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, 4 cm hosszú darabokra vágjuk, és lobogó forró vízben 1 percig főzzük (blansírozzuk). Utána kiszedjük, jéghideg vízbe áttesszük, majd lecsepegtetjük. A kétféle konzerv babot leszűrjük, majd folyó csapvízzel leöblítjük. A felszeletelt hagymával meg a petrezselyemmel összekeverjük, a zöldbabot is hozzáadjuk. Az öntettel leöntjük, és alaposan összeforgatjuk. Néhány óráig állni hagyjuk. Jó tanács: A babfélék arányát ízlésünk szerint változtathatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a saláta tarka legyen.
|
|
|
0 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
2010-01-18 10:38:52, hétfő
|
|
|
HAGYMÁS ZÖLDSÉGCSALAMÁDÉ
1 kg patisszon
1 kg vöröshagyma
1 kg sárgarépa
1/2-1/2 teáskanál koriander és mustármag
5 szem fekete bors
1 csokor friss kaporzöld
1 szál tormagyökér
ecet, cukor és só ízlés szerint
A zöldségeket megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem. A patisszont és a sárgarépát legyalulom, a vöröshagymát vékony karikára vágom. A zöldségeket egy mély porcelán vagy üvegtálban sóval jól összekeverem. Lefedve állni hagyom. Másnap kicsavarom a levét, amelyet a só oldott ki belőle, és a zöldséget lazán üvegekbe töltöm. Közédugom a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott tormát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett kaprot. Körülbelül másfél-két liternyi vizet forralok, ecetet és cukrot öntök bele, majd a felsorolt fűszerekkel ízesítem. A zubogó levet ráöntöm az üvegbe tett zöldségre, és azonnal lekötöm. Lehetőleg sötét, hűvös helyen tárolom. Nemcsak savanyúságként, hanem különféle kevert salátákhoz is nagyon finom. A lecsöpögtetett csalamádé tehető majonézes mártásba, összerakható áttört túróval, gyümölccsel, sajttal, sonkával stb. Leve kitűnő salátaízesítő.
|
|
|
0 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
2010-01-18 10:37:18, hétfő
|
|
|
HAGYMÁS UBORKASALÁTA
2 1/2 kg salátauborka
1 kg vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
15 dkg kristálycukor
1 szál torma
3 babérlevél
3/4 dl 10%-os ecet
1 csapott evőkanál mustármag
1 teáskanál koriander
1 teáskanál őrölt fekete bors
ízlés szerint só
literes üvegenként késhegynyi nátrium benzoikum
Az uborkát megmosom, ledörzsölöm, majd langyos vízben fél óráig áztatom. Ismételten megmosom. Héjastól legyalulom. Hozzákeverem a megtisztított, megmosott és vékonyra karikázott vöröshagymát. Besózom. Lefedem, és másnapig állni hagyom. Gyengén kicsavarom és tiszta üvegekbe rakom. A visszamaradt sós léhez hozzákeverem az ecetet, a cukrot és 5 dl vizet. Beleszórom a fűszereket, és felforralom. Egy-két percnyi fövés után lezárom alatta a lángot, és hagyom egy kissé lehűlni. Közben a megtisztított, megmosott és vékony hasábokra vágott tormát, valamint a hámozott és forgácsokra vagdalt fokhagymát az üvegekbe dugdosom, majd ráöntöm a salátalevet. Tetejére szórom a tartósítót, és légmentesen lekötözöm.
|
|
|
0 komment
, kategória: Saláták,Mártások |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 32
|
|
|
|
2019. Február
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
13622 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 286
- e Hét: 1127
- e Hónap: 4111
- e Év: 10526
|
|
|