Belépés
csibi52.blog.xfree.hu
Fel a fejjel semmi remény,vagy talán mégis? Huszák János
1946.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Zabpelyhes Sült Hagyma.
  2010-01-14 09:47:24, csütörtök
 
  ZABPELYHES SÜLT HAGYMA
50 dkg vöröshagyma
3 evőkanál zabpehely
3 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál liszt
3 1/2 dl tej
2 tojás
5 dkg reszelt sajt
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál só
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
ízlés szerint törött bors

Megtisztítom és apróra vágom a hagymát. A petrezselyemzöldet megmosom és finomra vágom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A vajat kisebb serpenyőben felmelegítem, és rászórom a lisztet. Ha már habzik, ráöntöm a közben megmelegített tejet. Folytonosan kevergetve sűrűre főzöm, és sóval, borssal ízesítem. Belekeverem a zabpelyhet, valamint a reszelt sajt felét, és hagyom, hogy kissé kihűljön. Ezután a masszához adom a tojássárgákat, a petrezselyemzöldet és a felvágott hagymát. Végül óvatosan beleforgatom a kemény tojáshabot. Egy kisebb, szögletes tepsit kevés olajjal kikenek, zsemlemorzsával behintem és a masszát belesimítom. A tetejét elegyengetem, és fedetlenül betolom az előmelegített forró sütőbe. Közepesnél kisebb lángon 25-30 percig sütöm. A tepsiből kiborítom, és még forrón meghintem a megmaradt reszelt sajttal.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Rizses-Kukoricás Hagyma.
  2010-01-14 09:45:51, csütörtök
 
  RIZSES-KUKORICÁS HAGYMA
20 dkg rizs
1 kis doboz konzerv csemege kukorica
3 csokor zöldhagyma
1 csokor snidling
2 tyúkhúsleves-kocka
4 evőkanál olaj
1/2 mokkáskanál törött fehér bors
kevés só

A rizst tésztaszűrőbe szórom, és addig folyatom rá a vizet, amíg az egészen tiszta marad, vagyis már nincs benne keményítő. Közben a zöldhagymát megtisztítom és egy centis karikákra vágom (zöldjével együtt). A lecsöpögtetett rizst az olajon üvegesre pirítom, majd felöntöm térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel. Beleteszem a húsleveskockákat és megborsozom. Kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az összes levet magába szívja. Ha a rizs elkészült, hozzáöntöm a kukoricát (levével együtt) és ráteszem a hagymát. Villával óvatosan összekeverem, és ismét befedve, betolom az előmelegített, forró sütőbe. További 15 percig párolom, majd a sütőből kiveszem és befedve hagyom állni újabb 10 percig. Tálalás előtt ismét felkeverem, és meghintem a megmosott, finomra metélt snidlinggel.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Hagymás-Olívás Padlizsán.
  2010-01-14 09:44:36, csütörtök
 
  HAGYMÁS-OLÍVÁS PADLIZSÁN
2 hosszúkás, vékony padlizsán
2 fej vöröshagyma
10 dkg fekete olívabogyó
5 evőkanál paradicsompüré
1 dl vörös bor
4 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
1 csokor snidling
só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

A padlizsánt megmosom, szárát és kocsányát levágom, majd 1 cm nagyságú kockákra darabolom. A megtisztított vöröshagymát is ugyanúgy felkockázom. Az olajat nagy serpenyőbe öntöm és felforrósítom, majd a hagymakockákat rátéve, néhány percig kevergetem. Ezután a padlizsánkockákat ráteszem és barnára pirítom. Közben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen süljön. A meghámozott és fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát valamint a padlizsánpürét is hozzáadom. A bort ráöntöm, megsózom, megborsozom, és fedő alatt 10 percig kis lángon párolom. A tűzről lehúzva végül belekeverem a finomra metélt snidlinget is. Melegen párolt rizzsel vagy körettésztával nagyon jó, de magában, néhány szeletke pirított kenyérrel is kitűnő vacsoraétel. Hidegen salátaként fogyasztható hideg sült mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Hagymás-Paradicsomos Rizs.
  2010-01-14 09:43:16, csütörtök
 
  HAGYMÁS-PARADICSOMOS RIZS

25 dkg gyöngyhagyma (vagy dughagyma)
20 dkg rizs
1 kg paradicsom
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 csokor zellerzöld
4 gerezd fokhagyma
2 tyúkhúsleves-kocka
1 teáskanál currypor
1/2 mokkáskanál törött fehér bors
ízlés szerint só
a tepsihez 2 evőkanál olaj

A rizst váltott vízben addig mosom, amíg az összes keményítő kiázik belőle. Ezután lecsöpögtetem. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kiolvasztom, majd rászórom a rizst, és kevergetve üvegesre pirítom. 4 dl forró vizet ráöntök, és beleteszem a húsleveskockákat. Beleszórom a curryt, a borsot és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra vágott zellerzöldet. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét beszívja. (A rizs ekkorra még csak félpuha.) Közben megtisztítom a hagymát, és forrásban lévő vízben 3 percig előfőzöm, majd leszűröm. A paradicsomokat is belemártom a forró vízbe, és a héjukat leszedve, karikákra vágom. Kisebb tepsit kiolajozok és beleterítem a rizs egyharmadát. Erre szórom az egyharmadnyi hagymát, majd ráfektetem a paradicsomkarikák egyharmadát. Ismét rizzsel rétegezem, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére paradicsom kerüljön. A tepsit befedem, és az előmelegített forró sütőben 30 percig párolom.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Tavaszi Hagymás Tarhonya.
  2010-01-14 09:41:28, csütörtök
 
  TAVASZI HAGYMÁS TARHONYA
25 dkg tarhonya
20 dkg főtt füstölt sonka
25 dkg kifejtett zöldborsó
1/2 doboz konzerv csemege kukorica
2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt
3 evőkanál olaj
1 teáskanál piros fűszerpaprika
1 tyúkhúsleves-kocka
1/2 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só

A hagymát megtisztítom és zöldjével együtt felkarikázom. A felforrósított olajon addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a tarhonyát két ujjnyival lepje el. Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a törött borssal és kevés sóval. A tűzre visszateszem és 25 percig kis lángon forralom. Közben a sonkát nagylyukú darálón ledarálom. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat. Jól összekeverem, és még egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyom állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt óvatosan felkeverem, és a hagymazölddel meghintve, salátával kínálom.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Hagymapuding.
  2010-01-14 09:39:27, csütörtök
 
  HAGYMAPUDING
50 dkg vöröshagyma
3 dl tejföl
2 evőkanál finomliszt
6 dkg vaj
3 tojás
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
só és törött bors ízlés szerint
a tepsihez vaj és zsemlemorzsa

A megtisztított vöröshagymát apróra összevágom. Serpenyőbe téve megsózom, és 2 dkg vajon, kis lángon, fedő alatt üvegesre párolom. Ezután hagyom kissé kihűlni, majd turmixgépben, fél dl vízzel pürévé pépesítem. A hagymapürét félreteszem. 4 dkg vajat habzásig hevítek a liszttel, és a forró tejjel felöntöm, majd kevergetve sűrűre főzöm. A fehér mártásba beleszórom a zúzott fokhagymát, majd megsózom, megborsozom. Hozzáadom a hagymapürét. Ha már egészen kihűlt, a tojások sárgájávaljól kikeverem, végül óvatosan beleforgatom a fehérjéből vert kemény habot. Vagy egy nagy pudingformát, vagy 4 kicsit a megmaradt vajjal kikenek, és a zsemlemorzsával behintve, belesimítom a hagymás masszát. A sütőt előmelegítem, és két ujjnyi vízzel telt tepsibe állítom a megtöltött formát. Legalább 1 órán keresztül gőzölöm. Ha a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad a masszából, készen van. Tálra borítom, és frissen vágott hagymazölddel vagy snidlinggel meghintve, gombamártással tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Tojásos-Hagymás Galuska.
  2010-01-14 09:38:15, csütörtök
 
  TOJÁSOS-HAGYMÁS GALUSKA
25 dkg korpás liszt
20 dkg finomliszt
1 nagy fej vöröshagyma
3 tojás
5 dkg reszelt karaván sajt
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olaj
1 teáskanál só

1 tojást habosra felverek 1 dl vízzel és 3 evőkanál olajjal. Belekeverem a sót, majd hozzáadom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát. A kétféle lisztet összekeverem, és a hagymás-tojásos léhez apránként hozzáadom. Annyi vizet öntök még hozzá, hogy a szokásos galuskatészta legyen. Legalább 4 liternyi vizet forralok, megsózom, és belecsorgatok egy evőkanálnyi olajat. Hagyományos módon beleszaggatom a galuskát, és meleg vízzel le is öblítem. Közben egy tálban habosra keverem a többi tojást a tejföllel. Jó nagy serpenyőbe öntöm a megmaradt olajat, és megforrósítom. A leszűrt galuskát ráöntöm, és erős lángon addig kevergetem, amíg az jól felforrósodik. A tejfölös tojást rácsorgatom és folytonosan kevergetem. Addig pirítom, amíg a tojás kissé megkocsonyásodik a galuskán, de ügyelek arra, hogy ne szárítsam ki. Ezután még tűzforrón rászórom a reszelt sajtot, és gyorsan átkeverve, azonnal tálalom. Paradicsomsalátával a legjobb.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Tejfölös-Morzsás Hagyma.
  2010-01-14 09:35:54, csütörtök
 
  TEJFÖLÖS-MORZSÁS HAGYMA
80 dkg apró fejű hagyma
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj vagy margarin
4 dl tejföl
1 csapott mokkáskanál őrölt
szerecsendióvirág
ízlés szerint só

A hagymákat megtisztítom. Nagy serpenyőbe szórom, megsózom, és 3 dkg vajon, fedő alatt üvegesre párolom. Közben a megmaradt vajat kisebb serpenyőben felolvasztom, rászórom a zsemlemorzsát, és kis lángon, folyamatosan kevergetve világosra pirítom. Ezután beleöntöm a tejfölt és meghintem a szerecsendióvirággal. A párolt hagymát lapos tűzálló tálra vagy tepsire terítem, és a tetejére rákenem a tejfölös morzsát. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és csak annyi ideig pirítom, amíg a tejfölös morzsa szép pirosra sül a tetején. (Ha a hagyma nagy, vastagabb szeletekre vágom. Gyöngyhagymából is nagyon jó, csak kissé sokáig tart a hagyma tisztítása.)
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Párolt Póréhagyma.....
  2010-01-14 09:34:37, csütörtök
 
  PÁROLT PÓRÉHAGYMA ROKFORTMÁRTÁSSAL
4 szál póréhagyma fehér része
5 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
4 dl tej
2 dl tejföl
5 dkg reszelt rokfort
2 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
ízlés szerint só és törött fehér bors

A megtisztított fehér póréhagymát szálanként 4 darabra vágom, és serpenyőbe rakom. 1 dkg vajon, fedő alatt, kis lángon, a hagymadarabok gyakori forgatása közben megpárolom. Amíg a hagyma párolódik, elkészítem a sajtmártást: a megmaradt vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a meleg tejet ráöntöm, és folyamatosan kevergetve, kis lángon sűrűre főzöm. Ezután hozzákeverem a tejfölt és a reszelt rokfortot. (Aki nem szereti a csípős ízű rokfortot, készítheti a kevésbé illatos trappista- vagy ementáli sajttal is.) Végül a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval megfűszerezem. A mártást tálalásig melegen tartom. Hogy ne bőrösödjön meg a teteje, vagy egy darabka vajat borsónyi adagokban rámorzsolok, és fedő alatt hagyom állni, vagy vaj nélkül időnként megkeverem.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
Póréhagyma Sonkás Bundában.
  2010-01-14 09:32:28, csütörtök
 
  PÓRÉHAGYMA SONKÁS BUNDÁBAN
4 szál póréhagyma fehér része
10 dkg főtt sonka
2 tojás
3-4 evőkanál finomliszt
1 dl tej
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanál mustár
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál sütőpor
1/2 mokkáskanál törött bors
ízlés szerint só
olaj a sütéshez

A póréhagymát megtisztítom, és háromcentis darabokra vágom, majd kevés lisztben megmártva, félreteszem. A "bundához" a tojásokat habosra verem a tejjel és annyi lisztet keverek bele, hogy a szokásosnál kissé hígabb palacsintatészta legyen belőle. Ezután belecsorgatom az olajat és a mustárt, majd sóval, borssal, valamint a megtisztított és lereszelt vöröshagymával ízesítem. A sonkát vagy ledarálom, vagy aprítógépben pépesre zúzom, és ugyancsak hozzákeverem a palacsintamasszához. Végül a sütőport is belekeverem. Bő olajat forrósítok. A lisztes hagymadarabokat egymás után megmártom a sonkás masszában, majd a forró olajba rakom. Kis lángon, lassan sütöm, hogy a hagyma belseje is átpárolódjon. A felesleges olajat leitatva, meleg tálra teszem, és azonnal kínálom. (A megmaradt sonkás masszát teáskanállal adagolva beleteszem az olajba, és mindkét oldalát megsütve, a hagyma mellé tálalom.) Tartármártással finom.
 
 
0 komment , kategória:  Főételek.  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 13622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 207
  • e Hét: 465
  • e Hónap: 3449
  • e Év: 9864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.