Belépés
szalai0913.blog.xfree.hu
"Add meg minden napnak az esélyt, hogy életed legszebb napja legyen!" /Mark Twain / Szalai Éva
1949.09.13
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Boldogságra születtél
  2011-01-07 09:29:07, péntek
 
 

Mary Baxter St Clair - Fairy's gold


Lucius Annaeus Seneca: Boldogságra születtél!

Lehetséges, hogy most másképp látod, másképp érzed. Lehet, hogy ennek tudatát már régen elvették tőled. Mégis, mégis: boldogságra születtél! S ha elvesztetted valahol, valamikor ezt a belső érzést, ezt a belső tudást, eljött az ideje, hogy visszaszerezd.
Hatalmas rombolást tehet benned sok-sok hazug, rosszindulatú szó. Lekicsinylő megjegyzés, lekezelő modor. Mindegy, hány éves vagy most, a romboláshoz nem kell sok idő.
Az építkezéshez sokkal több. Olyan ez, mint a házépítés: milyen aprólékosan építkezel, s egyetlen robbantás, egyetlen hatalmas erejű robbanás elég ahhoz, hogy romhalmazzá váljon.
Aztán elkezded újraépíteni, lassan, aprólékosan, mert élned kell - valahol.
A legnagyobb robbanásokat az életedben a szavak hozzák el. Ha minden embernek csak halvány fogalma lenne arról, mekkora ereje van a kimondott és ki nem mondott szavaknak, a gondolatoknak, sokkal de sokkal többször meggondolná, mit is mond és gondol indulatból.
A tudatalatti ugyanis különös ,,szerkezet": nem válogat. Mindent magába szív. S ha valamit túl sokszor hallasz, az beépül, ha akarod, ha nem, fészket rak benned, s előbb utóbb aszerint élsz. Aki gyermekkorában megerősítéseket kapott, nem a kritikán, hanem a dicséreten volt a hangsúly, az önbizalommal indul, bátrabban vág az új dolgokba, s az élet teljességére törekszik, mert tudja, hogy számára minden elérhető.
Aki sokszor hallja, hogy milyen semmirekellő, lusta, buta, tehetségtelen, az félelmekkel telve lépked előre vagy éppen álldogál egy helyben. S kilépve a gyermekkorból, minderre a felnőttkor csak rárakja a maga hazugságait - vagy igazságait.
Azért vagyunk ilyen frusztráltak, mert hatalmas kettősség él bennünk. Egyfelől még ott izzik bennünk a boldogság utáni vágy, másrészről ott a tudatalatti válasza: nem lehetsz boldog, mert te ezt nem érdemled meg. Te nem vagy szeretetre méltó, nem vagy jó, nem vagy okos, nem vagy ügyes. S mivel mindezt el is hiszed, eszerint cselekszel.
Ha valaki megdicsér valamiért, ahelyett, hogy erőre kapnál, magadba szívnád, töltekeznél ezekből a szavakból, rögtön hárítasz: á, dehogyis érdemled te ezt a dicséretet! Valaki azt mondja: szeret - rögtön hárítasz: kit engem? Miért? Miért engem. Ahelyett, hogy elhinnéd, hogy elmerülnél a szeretet folyójában, rögtön a partra menekülsz. És még folytathatnám. Nem tehetsz róla. Ez most így van. Túl sok van ott, mélyen a tudatalattiban, ami mindig kész az automatikus válaszra. Az, hogy ezek az automatikus válaszok megváltozzanak, egy új szótárra van szükséged. A pozitív szavak szótárára.
Minden negatív szót azonnal cserélj ki pozitívra. A negatív érzéseket pozitívra. Haragszol valakire, aki megbántott téged? Gondold csak el, mennyire inkább magát bántja a rosszindulatú szavakkal, mint téged. Nyerhetett volna veled egy barátot. Ehelyett veszített. Mennyi indulat, elkeseredés lehet benne, ha csak bántani tud? Ha csak kritizálni tud, s fogalma sincs arról, hogy mennyi tökéletesség veszi körül. Gondolj rá szeretettel. Még akkor is, ha nehezedre esik. A szeretet nem szerelem, a szeretet az univerzum legnagyobb ereje, összekötő kapocs. A nap nem szerelmes beléd, de szeretettel süt rád, s a csillagok is szeretetből fénylenek az égen a gyönyörűségedre. Ha arra gondolsz, hogy mindenki, aki itt, és körülötted él, ugyanazokkal az érzésekkel, gondokkal küzd, mint te, ha meglátod a másikban a saját arcodat, a negatív kép pozitívvá alakul. A negatív szavak pozitívvá, a negatív gondolatok pozitívvá. Ez nem egy máról holnapra történő folyamat. Hiszen mindazok a szavak, gondolatok, amik eddig megérintettek téged, s leülepedtek benned, azokhoz hosszú-hosszú idő kellett.
A gondolatod-életérzésed ,,átprogramozásához" nem rövid út vezet. Annak idején, mikor egyetlen pozitív, jó érzés nem volt már bennem, amikor nem láttam a világ szépségéből semmit, bezártam a belső ajtómat az emberek elől, vergődve szinte tehetetlenül, bizalmatlanul, teljesen kiégve, sokszor tettem fel magamnak a kérdést: hogyan másszak ki belőle? Amit most leírok, lehetséges, hogy nevetségesnek fogod tartani, de roppant egyszerű és roppant hasznos. Cédulákra üzenetet írtam magamnak, melyeket aztán mindenhol, jól látható helyen kitettem magamnak: a konyhában, fürdőszobában, a nappaliban, a hálószobámban. Aztán, ha rájuk pillantottam hangosan vagy magamban el is olvastam. Ezzel keltem, ezzel feküdtem, ott volt a kis üzenet a táskámban, a kabátzsebemben. Mindenhol velem volt. S lassan - lassan átalakult az életem.
Íme a szöveg:
Boldogságra születtem. Megérdemlem az élet teljes anyagi, szellemi, érzelmi gazdagságát. Kezemben az életem. Olyan embereket vonzok magamhoz, akik társaim ebben. Boldog vagyok itt és most, s élvezem a létezés minden gazdagságát. Mert boldogságra születtem. És megérdemlem.
Ha ez jó neked, használd. Ha nem, írd meg a te szövegedet. S azt tapasztalod majd, hogy elindul egy lassú változás benned, aztán ahogyan egyre jobban beléd ivódnak ezek a gondolatok, felgyorsulnak körülötted az események.

S kimondod kacagva, önfeledten: boldog vagyok!


 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
A barátság
  2010-10-01 09:12:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
Ki a legboldogabb ember
  2010-09-30 14:41:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
Az élet
  2010-09-29 17:18:37, szerda
 
 

Az élet elég hosszú, sőt bőségesen elegendőnek kaptuk a legjelentősebb dolgok véghezvitelére, ha az egészet jól osztjuk be; ha azonban dőzsölő és nemtörődöm magatartásunk következtében szétfolyik, ha semmi hasznos dologra nem fordítjuk, az utolsó kényszerhelyzet hatására csak a végén vesszük észre, hogy eltelt, amiről nem is fogtuk fel, hogy telik.

 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
Lelki nyugalom
  2010-09-24 10:13:28, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
A lelki nyugalom
  2010-09-23 09:04:34, csütörtök
 
 

Gyakran annak van a legnagyobb ára, amiért semmit sem kapunk. Mutathatnék neked sok mindent, amit ha megszerzünk, elfogadunk, kicsavarja kezünkből a szabadságot.
A magad ura lehetnél, ha ez a sok minden nem volna a miénk...
Vedd szemügyre mindazt, ami az őrültségbe sodorja az embert, aminek vesztét könnyekkel siratja; megtudod majd, nem a kár kellemetlen, hanem a kárról alkotott elképzelés.
Hogy valami elveszett, senki sem érzi, csak rágódik rajta. Ha önmagadat birtoklod, semmit sem vesztettél el. De hány embernek sikerül önmagát birtokolnia?
 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
A lélek
  2010-05-08 14:37:41, szombat
 
 

Egyetlen lélek sem pusztul el, s nem is szünetel, csak az alatt a röpke idő alatt, amíg egy másik testbe áramlik át... Nem hiszed, hogy a lelkek más-más testbe vannak kiosztva, hogy amit halálnak mondunk, csak költözködés? Nem hiszed, hogy a háziállatokban és vadakban, vagy víz alatti lényekben valamikor emberi lélek időzött? Nem hiszed, hogy semmi sem vész el a világmindenségben, csak lakhelyet változtat? Hogy nemcsak az égitestek fordulnak meg kiszabott körpályájukon, hanem az élőlények is fordulókat tesznek, és a lelkek keringenek? Nagy emberek elhitték. Így hát függeszd fel ítéleted, egyébként is tarts fenn magadban egy kis helyet az elfogulatlanság számára.

Lucius Annaeus Seneca: Az emberség nagykönyve
 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
Boldog élet
  2010-04-30 07:48:30, péntek
 
 

Miért töröd a fejed azon, ami megtörténhet veled? Meglehet, hogy meg sem történik. Tűzvészre gondolok, házad összeroskadására, csupa olyasmire, amibe beleeshetsz, s nem pedig belecsalogatnak. Inkább a csapdákra figyelj, azokra, amelyek orvul leselkednek rád. Mikor attól rettegsz, hogy az emberek veszélyt hozhatnak rád, gondolj arra, hogy mivel tartozol nekik. Méltóképpen élj, hogy méltóképpen ítéltess. Ne tégy semmit mások kárára, örülj mások szerencséjének, indítson meg az elesettek balsorsa, és mindig tartogass egy könnycseppet a szívedben az arra rászorulóknak. Ne feledd: emberhez méltóan kell élned, hogy méltó légy e magas cím viselésére. Hívd segítőtársul a bölcsességet. Ha tógájába burkolózol, megóv a bajoktól, szentélyében biztonságra lelsz. Csak azok lökdösik egymást, akik ugyanazon az úton járnak. A bölcs sohasem kérkedik, sok emberre hozott már veszélyt a dölyfös lélek. Elűzi önmagától a bűnt, és másnak sem rója fel. Nem rémül meg a világi erkölcsök láttán, és nem kárhoztatja mások cselekedeteit. A kárhozat veszedelmes. Élj nemes szívvel, és élj egyenes lélekkel! Parádé nélkül, gyűlölködés nélkül élni - íme: tiéd a boldog élet.

Lucius Annaeus Seneca idézet
 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
Dönteni kell
  2010-04-29 19:31:15, csütörtök
 
 

Az igazi jóra kockázat nélkül vágyódhatsz. Mi az, kérded, vagy honnan ered? Megmondom: a jó lelkiismeretből, a becsületes szándékokból, a helyes cselekedetekből, a véletlen ajándékainak megvetéséből, a mindig egy úton járó élet békés, szakadatlan folyamatából. Mert azok, akik életcélról életcélra ugrálnak, vagy nem is ugrálnak, csak valami véletlen dobálja őket, hogyan tudnának valami biztosat és maradandót birtokolni - ingadozva és állhatatlanul? Kevesen szabják meg életüket és körülményeiket terv szerint, a többiek a folyó árjával úszó holmik módjára nem mennek, hanem sodortatnak. Az egyiket szelídebben tartja fenn a hullám s lágyabban utaztatja, a másikat hevesebben ragadja magával, a harmadikat, mikor sodrása lankad, kiteszi a partra, s a negyediket áradó lendülettel a tengerbe hányja. Ezért el kell döntenünk, mit akarunk, és ki kell mellette tartanunk.

Lucius Annaeus Seneca idézet
 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
Élj a mában!
  2010-04-23 11:53:46, péntek
 
 

Nagy időpazarlással keresik a fölöslegest, és sokan élik le az életüket úgy, hogy csak az élet eszközeit keresik. Vedd szemügyre az egyént, és vizsgáld meg az összességet: nincs, akinek élete ne a holnapra irányulna. Hogy mi rossz van ebben? - kérdezed. Végtelen sok. Hiszen nem él, aki így él - csak élni készülődik. Mindent elmulaszt. Még ha odafigyelünk, akkor is lehagy bennünket az élet; így pedig, ha késlekedünk, elfut mellettünk, mint valami idegen: az utolsó napon ér véget, de mindegyiken elvész. Aki elmulasztja a pillanatokat, végül elmulasztja egész életét. Az élet, akár egy pillanat: mulandó; s miért ne élnénk szépen a kicsit, ha abból áll össze az egész?

Seneca idézet
 
 
0 komment , kategória:  Seneca  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5348 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 93
  • e Hónap: 3204
  • e Év: 9764
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.