Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
Á la Belle Jardiniére ( A szép kertészlány)
  2014-07-02 17:25:48, szerda
 
  A szalvétán ez a kifejezés olvasható: Á la Belle Jardiniére azaz A szép kertészlány.Link

A kifejezést a rózsa kapcsán értelmezhetjük magában eredeti értelmében, de ez a szókapcsolat annak idején egy készruhákat árusító áruház neve is volt.

A XVIII. század végén Párizsban nyílt meg az első készruhát árusító bolt. A mell alatt elvágott, egyszerű szabású ingruhákat nem volt nehéz konfekcionálni, bőségüket zsinórral lehetett változtatni. Később a divat azonban ismét visszakanyarodott a fűzőhöz, a ruhák szorosan rásimultak a derékra, ez lehetetlenné tette az előre gyártást. Viszont a nagy, szoknyára boruló köpenyeket, vállgallérokat, melyek szinte függetlenek voltak a test méreteitől, nagyüzemileg is elő lehetett állítani. A gyöngyhímzéssel, csipke- és zsinórrátétekkel készült darabok nem voltak olcsók, a "confectiones" elnevezés drága és finom terméket takart. Így nem csoda, hogy Worth, amikor üzletet nyitott, elegáns konfekcióköpenyeket is hirdetett, s Doucet tíz évvel később egyenesen a "confections pour femme du plus grand monde", azaz a legelőkelőbb társaság hölgyei számára kínálta a konfekciótermékét.

Az előre gyártott díszes köpenyeket nem csupán a nagyobb szabóságok, hanem az anyagot, ruhakelléket, esetleg kalapot tartó divatáruüzletek is árulták. Ezek közül a rendszerint zsibvásárszerűen zsúfolt kis üzletekből néhány többemeletes áruházzá növekedett. Zola a Hölgyek öröme című regényében szemléletesen ábrázolta ezt az átalakulást, modellje állítólag az 1829-ben megnyitott La Belle Jardiniére (A szép kertészlány) volt, amely a század közepén fejlődött nagyáruházzá. Nem volt egyedül. 1849-ben nyílt meg a ma is üzemelő Le Bon Marché, 1869-ben a Louvre, 1856-ban a Bazar de l'Hotel de Ville, 1869-ben a Samaritaine, 1865-ben az Au Printemps, 1895-ben a Galeries Lafayette.

Az A La Belle Jardiniére áruházlánccá nőtte ki magát Franciaországban. Újításokat vezetett be a konfekcióiparban, olyan területen is, hogy például az áruház tulajdonosa vezette be a fix árak rendszerét, igaz akkoriban csak a ruházat és a textilipar területén, a kereskedelem többi területén még ment az alkudozásos rendszer. Az áruházláncról itt olvashatóak legrészletesebben adatok, a wikipédián, kattints a linkre:
Link

Hogy hogyan jutott eszembe egy szalvétán szereplő rózsaminta és A szép kertészlány kifejezés kapcsán, hogy egy áruházlánccá fejlődött kis bolt nevét is belefűzzem a dologba? Úgy hogy az Á la Belle Jardiniére kifejezés alatt egy utcanév és egy házszám is szerepel, remélem észrevette ezt is már mindenki az elején, mikor megszemlélte a szalvéta mintáját jobban.A Rue szó magyarul utcát jelent.
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
Kakukkfűmintás papírszalvéta:
  2014-06-22 13:50:05, vasárnap
 
  Egy szalvétasorozat tagjaként vehettem meg ezt a gyógynövénymintás papírszalvétát, mely ritka minta, legelterjedtebbek a rózsa, a tulipán és a napraforgó, valamint a gerberaminta és a liliom - és a tavirózsaminta.Ezeknek szinte kimeríthetetlen a mintatárháza, míg gyógynövénymintás szalvétából oly sok nem kerül piacra,egyedül a levendulaminta ami népszerű és talán kamillás is valamelyest gyakrabban található, de ez az utóbbi minta sem tömegminta már a szalvéták körében.Link

A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer- és gyógynövényfaj összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

Már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Különösen a franciák és bolgárok kedvelik.

Megjelenése, élőhelye

Szárazságtűrő, fényigényes. Egyes fajok 20-50 cm hosszúra növő hajtásai elfekvők, mások félgömb alakú bokrokká fejlődnek. A hajtások elágazók, a fekvő részeken legyökeresednek. Virágos hajtásain átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei. Apró, ajakos, egyes fajokon lilás rózsaszínű, másokon rózsavörös virágai az ágak végén nyílnak. Magja nagyon apró.

Fajai:

Egész Európában előfordul. Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk.

A párnás kakukkfű (Thymus caespititius) lazán párnás félcserje, vékony, fás szárain apró, szőrös, középzöld levelekkel. Kicsiny, halvány lilásrózsaszín virágai nyáron nyílnak rövid fürtökben, tömött örvökben.

A fénylő kakukkfű (Thymus carnosus) védett elhelyezést kíván.

A citromillatú kakukkfű (Thymus citriodorus) mintegy 10 cm-esre növő, terjeszkedő törpecserje. Jól bírja a hideget, fagyot. Aranysárga levelei aprók, tojás vagy kerekdedek, összedörzsölve rendkívül illatosak.

Mezei kakukkfű (Thymus serphyllum) - további nevei: keskenylevelű kakukkfű, északi kakukkfű, vadkakukkfű; mint gyűjtött gyógynövényt, Magyarországon ezen a néven foglalják össze az alábbi hazánkban honos kisfajokat:
Hegyi kakukkfű (Thymus pulegioides),
Korai kakukkfű (Thymus praecox),
Homoki kakukkfű (Thymus degenianus).

Termesztése:

A legjobban a tápdús, közömbös kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön, kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízvezető talajt kíván. Télálló. Magvetéssel, félfás dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Magját tavasztól nyár közepéig vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe, 0,3-0,5 cm mélyre. Egy gramm magból 400-500, 5-8 cm-es palántát nevelhetünk; ezek gyökereztetésére a május-júniusban szedett, 8-10 cm-es, alsó részükön fásodó hajtások a legalkalmasabbak. A palántákat 20 cm tőtávolságra ültetjük.

Tőosztással a legjobban márciusban vagy szeptemberben szaporíthatjuk.

A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk.

Felhasználása:

Vágva és morzsolva forgalmazzák.

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

Leggyakoribb alkalmazásai:

Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
sültekhez: baromfi-, marha- stb.,
vadas ételekhez,
töltött káposzta,
véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
halételek,
körözöttek,
növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.

Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.
Gyógyhatása

Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

A forrásoldal a linkre kattintva tekinthető meg, fényképekkel illusztrálva:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
Orvosi zsálya szalvétamintaként:
  2014-06-22 13:40:10, vasárnap
 
  Egy sorozat tagjaként találtam rá erre a szalvétára, amely ötletes szalvétaminta, nem csak magát a virágot mintázza meg, azt kicsit be is mutatja, mert nem biztos, hogy egyébként minden ember ezt általánosságban felismerné azonnal, mely virágról is van szó, így kicsit az ember műveltségét is növeli, azon felül, hogy egy szép szalvétaminta tárulhat elénk rajta keresztül, mely a maga nemében különlegességnek is számít:Link

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény. Ismert még kerti vagy patika zsálya néven is.

Származása, élőhelye:

Az orvosi zsálya a Földközi-tenger, de különösen a dalmát tengerpart vidékéről származik. Dél-Európa karsztjain tömegesen előfordul, Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik, dísznövényként kertekben, temetőkben sokfelé ültetik.

Jellemzése:

30-80 cm magasra növő illatos évelő félcserje. Szárának töve fás, sűrű rövid szőröktől szürkés. Fiatal levelei és hajtásai fehér molyhúak. Alsó és középső levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak. Virágai 15-23 mm hosszúak, rendszerint hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad alakú makkocska.

Hatóanyagai:

1-3% illóolaj, 3-8% kateincsersav, keserűanyag, savanyú glikozida, gyanta, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, ösztrogén hatású anyag, fitoncida (tbc bacillusokra hat), 30-50% tujon, 8-14% borneol, 15% eukaliptol, linaool.

Felhasználása:

Levelének (Salviae folium) forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert.

Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Óvatosan használjuk.

Figyelmeztetés

A magas tujon-tartalom miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. Szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt.

Fajtái:

Fehér virágú orvosi zsálya - Salvia officinalis ‘Albiflora'
Kerek levelű orvosi zsálya - Salvia officinalis ‘Berggarten'
Sárgatarka orvosi zsálya - Salvia officinalis 'Icterina'
Salvia officinalis 'Tricolor

(Forrásoldal: hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_zsálya)
Link

VirágaiLink

Salvia Officinalis TricolorLink

Salvia officinalis Purpurascens
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
Belle Jardiniere feliratú szalvétámhoz:
  2014-03-24 15:54:46, hétfő
 
  Belle Jardiniere = Nyári kert

Bal oldalon alul szerepel még egy francia szó: Remboursement , ami magyarul annyit jelent : visszafizetés.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
A tavaszt hirdeti ez a virágmintás szalvéta:
  2014-03-22 06:39:42, szombat
 
 

Link

SPRING = Tavasz. Több jelentéssel bír ez az angol szó, itt ez a jelentése.Jelenti még például ezt is, ami a szalvéta mintájához illik szintén: (természeti) forrás, eredet.

 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
A Green Gate rózsamintás szalvétasorozatának egyike:
  2014-03-13 21:32:52, csütörtök
 
 

Link

Amy Pale Blue

Papír szalvéta, különleges mintával. 20 db / csomag Méret: 33 cm x 33 cm 2013-as Tavaszi/Nyári kollekció
Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
Mlle Lasallé divattervező szalvétája:
  2014-03-13 21:28:37, csütörtök
 
 

Link

Malou White

Papír szalvéta, egyedi mintával. 20 db / csomag Méret: 33 cm x 33 cm 2012-es Őszi/Téli kollekció
Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
Papír szalvéta, különleges virágmintával :
  2014-03-13 21:22:31, csütörtök
 
 

Link

Papír szalvéta Agnes white

Papír szalvéta, különleges mintával. 20 db / csomag Méret: 33 cm x 33 cm 2013-as Tavaszi/Nyári kollekció

Link

Ebből is vehettem ma egy csomaggal, de el is kapkodták a cserepartnereim, egyelőre nem tudok belőle cserélni. nagyon szép, ízléses,javarészt apróbb mintájú,egyedi szalvétái vannak a Green Gate-nek, amikhez az ember nem tud hozzájutni úton-útfélen,így ha valaki ehhez a cserepartnerek berkein belül hozzájut, pillanatok alatt lába kel a szalvétáknak, kapkodnak értük, és olykor nehéz újabb darabot ismét beszerezni, mert a boltban is csak rázzák a fejüket az eladók, hogy sajnálják, de nem tudnak újabb csomaggal adni belőle. Ez van. A szép szalvéták kelendőek.....
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
Egyedi romantikus mintájú Green Gate márkájú szalvéta :
  2014-03-13 21:16:20, csütörtök
 
 

Link

Maggie White

Papír szalvéta, egyedi, romantikus mintával. 20 db / csomag Méret: 33 cm x 33 cm
Link

Ma szereztem be belőle, ha valaki cserélni szeretne belőle, mert megtetszett neki keressen meg, szívesen cserélek bárkivel belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
Egyedi szilvakék karácsonyi Green Gate márkájú szalvéta :
  2014-03-13 21:12:22, csütörtök
 
 

Link

Cornelia Plum

Papír szalvéta, egyedi, karácsonyi mintával. 20 db / csomag Méret: 33 cm x 33 cm 2012-es Tavaszi/Nyári kollekció
Link
 
 
1 komment , kategória:  Virágos csereszalvétáimhoz:  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 1330
  • e Hónap: 2912
  • e Év: 2912
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.