Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
Lefotózták a legvidámabb magyar rendszámot
  2018-09-24 21:14:13, hétfő
 
  Nagyon találó rendszámot választott autójára egy Porsche 911 tulajdonosa.Persze, akinek ilyen autója van, annak a hét minden olyan napja vidám lehet, amikor odapörkölhet egy kicsit a gázpedálnak.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
A magyar út, ahol csak egy adott rendszámú autóval szabad me
  2018-09-04 13:36:31, kedd
 
  Létezik egy útszakasz Fejér megyében, ahol csak és kizárólag egyetlen rendszámmal lehet szabályosan megállni.
Az alábbi felvételt a közelmúltban a Fejér megyében található Alsószentivánon készítette egy olvasónk. A fénykép szerint a táblát követő útszakaszon gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell, és vélhetően emiatt is maximum 30 km/h-val lehet haladni errefelé.

Ez eddig rendben is van, az viszont furcsa, hogy a táblát követő 150 méteres szakaszon egyetlen, a kiegészítő táblán feltüntetett rendszámú autót leszámítva tilos megállni.
Nem tudni, hogy a magyar forgalmi rendszámú autó e tekintetben miért élvez előnyt a többi autóhoz képest. Megjegyzendő továbbá, hogy a főút ezen szakaszán mindkét oldalon kint vannak ezek a közlekedési táblák.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Igazán oroszos karakterű rendőrmotort mutatott be Putyinnak
  2018-08-22 18:36:07, szerda
 
  Putyin elnök közúti kíséretét legújabb beiktatása óta már hazai fejlesztésű és gyártmányú járműpark adja. A korábbi Mercedes Pullmanokat nem éppen filléres, 12 milliárd rubeles költségvetésű projekt árán sikerült lecserélni olyan színvonalúra, amely az elnök tetszését is elnyerte. Ez az exkluzív elnöki márka lett az Aurus.Most úgy tűnik, egy motorkerékpár is bekerül majd az elnöki kíséretbe, mégpedig nem is akármilyen példány, hanem egy valódi monstrum.

Egy, a motorkerékpárok közt egészen drabálisnak számító 510 kilogramm önsúlyú és 150 lóerős motorbicikliről lenne szó. A fejlesztés ebben az esetben is orosz, méghozzá a Kalasnyikov-csoport motorgyártó részlege készíti, amely csak elsőre lehet szokatlan, de a fegyvergyártó régóta épít motorbicikliket is. A legutóbb például elektromos kétkerekűeket fejlesztett a rendőrségnek.LinkA Putyin elnöknek is büszkén megmutatott tesztpéldány mérete igazán kolosszális: 2900 milliméter hosszú, közel 1 méter széles. A típus nevét még nem hozták nyilvánosságra, de igazán illene valami oroszosan terminátoros név neki.

Jelenleg egyébként a Kreml flottájában motorok vonatkozásában a BMW a legnépszerűbb, de használnak Ural típusokat is
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Világgá menne? Ajánlunk hozzá egy semmihez sem fogható autót
  2018-08-22 18:28:54, szerda
 
  Ezzel a négy keréken guruló luxusotthonnal akár úttalan utakon is bátran közlekedhetünk, de sajnos alaposan megkérik az árát.


Akadnak olyan lakóautók, melyek belsejében nagyobb kényelem és luxus vár az utasokra, mint sok normál lakásban. És vannak olyan terepjárók, melyek fejlett összkerékhajtásuk, nagy rugóútjuk és hatalmas kerekeik révén szinte sehol sem akadnak el. Illetve létezik egy olyan cég, amely ezt a két irányzatot sikeresen kombinálja egymással, mégpedig ilyen végeredménnyel:

A mellékelt fotókon az EarthRoamer XV-HD látható, ami nem más, mint egy Ford F-750 alapokon nyugvó, kézimunkával összeszerelt világjáró eszköz. A 10 méter hosszú, 2,5 méter széles és 4 méter magas monstrum 46 colos Michelin XZL terepgumikon gördül, üzemanyagtartályába pedig 435 liter gázolajat lehet tankolni.


A meghajtásról egy 6,7 literes V8-as turbódízel motor gondoskodik, mely egy hatfokozatú automataváltón keresztül juttatja 330 lóerős teljesítményét, illetve 980 Nm-es nyomatékát a kerekekre. Kell is az erő, a hatalmas jármű tömege ugyanis megközelíti a 15 tonnát.A fedélzeten többek közt egy 950 literes víztartály is található, a tetőt pedig egy 2 100 W-os napelem borítja, amivel egy 20 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort lehet tölteni. A hatszemélyes jármű otthonosságáról kényelmes ülőhelyek, ágyak, Bose hifi, mosó/szárítógép, zuhanyzó, WC és egy jól felszerelt konyha gondoskodik.

A padlófűtéses és hidraulikus magasságállítós EarthRoamer XV-HD ára 1,5 millió dollár (428 millió forint), az első példányokat az év végén szállítják le.

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Öt év múlva jönnek a pitypang gumik
  2018-08-14 19:51:22, kedd
 
  A Continental technológiai vállalat és Dirk Pröfer professzor közösen vehette át a Münsteri Egyetem elismerését a pitypangból készülő abroncsokkal kapcsolatos kutatásért. A Taraxagum-projekt célja, hogy olyan szériaérett gumiabroncsokat hozzanak létre, melyekben a kaucsukfából származó alapanyagot orosz pitypang nedvével helyettesítik. A díjjal az intézmény elismerte azt a több évet felölelő munkát, melynek során a biotechnológiai kutatásból sikerült eljutni a gumiabroncsokig.


A münsteri biotechnológiai módszer segítségével a tudósok optimalizálni tudják az iparilag hasznosítható pitypang termesztési idejét. Az elismeréssel járó 10 ezer eurós összeget a díjazottak a Münsteri Egyetem botanikus kertjének adományozták, mert onnan származik az első ipari felhasználásra szánt pitypang" - hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője. A Continental terveinek megfelelően még idén megnyílhat Taraxagum kutatólaboratóriuma a Németország északi részén fekvő Anklamban. A pitypang nedvéből kinyert kaucsuk előállításával jelentősen csökkenhet a szállítási költség, ezáltal jóval kisebb lehet a gumiabroncsok előállításának szén-dioxid kibocsátása. ,,A Continental tervei szerint a pitypangból készülő gumiabroncsok öt év múlva készen állnak a sorozatgyártásra" - hangsúlyozta a Continental Hungaria marketingvezetője.

Orosz pitypang

A kutatók azért döntöttek az orosz pitypang mellett, mert nedve nagy molekula tömegű gumit, vagyis hosszú láncú gumi molekulákat tartalmaz, melyek fontos alapanyagai számos gumiterméknek. A pitypang nedvének felhasználására tett korábbi kísérletek eddig sikertelenek voltak, de most egészen más a helyzet. ,,A gumiabroncsokat gyártó Continental a haszonjárművek és a személyautók számára már több, pitypangból készülő abroncs prototípusát készítette el. Az eddigi tesztek és vizsgálatok arra világítottak rá, hogy ezek minden tekintetben biztonságosak és megbízhatóak" - tájékoztatott Musztrai Ferenc. Hozzátette: a Continental 35 millió eurót költ a gumipitypang laboratóriumára, amelyet a német gazdasági minisztérium is támogat.

A Dirk Prüfer professzor által vezetett kutatócsoport kezdetben csak alapkutatással foglalkozott, akkor még fel sem merült a növény konkrét felhasználása. ,,Nekünk nem az a feladatunk, hogy gumiabroncsokat tervezzünk, mi csak feltártuk a gumi bioszintézis folyamatát ennél a növénynél" - emelte ki Dirk Prüfer professzor. Az orosz gumipitypang (Taraxacum kok-saghyz) több gumimolekulát tartalmaz, mint más pitypang fajták és bár igénytelen növényről van szó, eddig még nem volt olyan stabil hozama, amely ipari szempontból előnyös lenne. A fajtanemesítéssel viszont jelentős előrelépés érhető el
Gyorsabb előrelépés DNS-elemzéssel

A münsteri kutatók előtt álló egyik legfontosabb feladat a DNS-markerek fejlesztése, a magasabb gumitartalom elérése érdekében. A DNS-elemzéssel a szakemberek meg tudják állapítani, hogy egy adott palánta rendelkezik-e a kívánt tulajdonsággal, így segítve a kutatókat abban a döntésben, hogy melyik fajtával érdemes foglalkozni. ,,Az a nemesítési folyamat, ami korábban sokszor a megérzésen alapult, és néha évezredekig tartott, mára alaposan felgyorsult, és már néhány növényi generáció után is ígéretes eredményeket hozhat" - hangsúlyozta a Continental Hungaria marketingvezetője.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Ki­csit po­fát­lan: Ezt mű­velte Ha­mil­ton
  2018-07-30 19:22:42, hétfő
 
  teg­nap este Bu­da­pest bel­vá­ro­sá­ban.
Ezt a szá­gul­dást talán job­ban él­vezte, mint a Hun­ga­ror­in­gen ara­tott győ­zel­mét.
Az esélyesebbnek tartott Ferrarikat megelőzve, Lewis Hamilton hatodszor győzött vasárnap délután a Magyar Nagydíjon.

A Forma-1 brit vb-címvédője igazán élvezte a versenyzést a Hungaroringen - de talán még ennél is jobban tetszett neki, ahogyan motoros rendőrök az Andrássy úton kiürítették neki a szembejövő sávot, hogy a dugót kikerülve zavartalanul eljusson autójával a hoteljéhez.


A Mercedes sztárja az anyósülésen élvezte az utat, miközben videózott.

Ezt sosem unom meg
- fűzte hozzá a kajánul a képsorokhoz, egy vigyorgó hangulatjel társaságában.

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Tel­jes döb­be­net a Hun­ga­ror­in­gen
  2018-07-27 18:32:57, péntek
 
  Meg­bu­kott a biz­ton­sági rend­szer
Át­vág­ták a pá­lyát kör­be­vevő dupla sod­rony­ke­rí­tést, a ke­let­ke­zett lyu­kon ke­resz­tül egé­szen az utolsó nagy ka­nya­rig ju­tot­takNem kétséges, hogy vérprofik ütöttek éket az egyébként komoly biztonsági rendszeren. Tökéletes munkát végeztek.


Az elkövetők bizonyára előre kitervelték, hol fogják átvágni a pályát körbevevő kettős drótkerítést, a keletkezett emberméretű lyuk ugyanis az egyik legjobb stratégiai pontnál van, egészen közel a SILVER tribünhöz, nem messzire a 20-as toronytól.
Az elkövetők vélhetően metszőollóval vágták el a pályát körbevevő kettős dróthálót.


A külső hálóra épp csak akkora lyukat vágtak, amekkorán egy ember kúszva átfér - vélhetően azért csak ekkorát, hogy minél kevésbé lehessen észrevenni a bűncselekményt.
A belső védőhálóra már embernagyságú lyukat vágtak.Az elkövetők nagy cselesen egy vízelvezető árokhoz közel eső részt választottak, vélhetően szintén a feltűnés elkerülése érdekében.

Nagy kérdés, ki lehetett az elkövető, mert jegy nélküli néző innen nem tudna bejutni azokra a pályaszakaszokra, ahonnan élvezni lehet a versenyt - a jegyeket több ponton szigorúan ellenőrzik.
Sokkal valószínűbb, hogy a terepet és a helyi viszonyokat jól ismerő paparazzók lehettek az elkövetők. A lyuk ugyanis nagyon közel esik ahhoz a pályarészhez, ahol véget ér a hosszú, egyenes szakasz és bezúdulnak a nagy kanyarba a versenyautók.
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Végre felszállt az Airbus új, tényleg óriási repülőgépe
  2018-07-22 20:58:20, vasárnap
 
  Fontos napokon vannak túl a repülés kedvelői és a repülőgépgyártó is. A Farnborough International Airshow légiexpón több komoly üzlet is köttetett, miközben az Airbus szűzrepülésre vitte azt a gépét, amellyel más repülők hatalmas részeit szállítja majd gyáregységei között.

, közel 1500 repülő értékesítéséről kötöttek megállapodást az elmúlt napokban a Farnborough International Airshow szakkiállításon. A pálmát a Boeing vitte, de azért az Airbust sem kell félteni: 431 gép eladását jelentették be.

A készülő repülők nagyobb, részben már összeszerelt alkatrészeit már régóta jellegzetesen kinéző, Beluga nevű teherszállítóival utaztatja az Airbus. A francia vállalat tavaly jelentette be az óriásgép új modelljét, a BelugaXL néhány hete, június végén gurult ki a hangárból

Most pedig megvolt a monstrum szűzrepülése is: hazai pályán, a Toulouse-Blagnaci repülőtéren, mérnökökkel a fedélzetén tette meg első, 4 óra 11 percen át tartó útját a BelugaXL,
LinkA Rolls Royce Trent 700 hajtóművekkel felszerelt új gép hossza 63,1 méter, a két szárny két végpontja között 60,3 méter a távolság, ráadásul magasabb is lett a repülő, 18,9 méteres. Miközben a gép 86,5 tonnáról 125 tonnásra hízott, a rakománnyal és üzemanyaggal együtt értett maximális felszálló tömege 155 tonnáról 227 tonnásra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy több mint 30 tonnával többet lehet pakolni bele.

A gép festését a dolgozókkal szavaztatta meg a vállalat, öt másik jelölttel szemben győzedelmeskedett a "Smiling BelugaXL" névre hallgatósterv. A mosolygó delfin a voksok több mint 40 százalékát szerezt meg.

A repülőgépgyártó úgy tervezi, az első BelugaXL valamikor 2019-ben áll szolgálatba
 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Kellemes környék
  2018-07-21 20:32:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
Csóró mentősök
  2018-06-29 19:57:32, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Autó motor   
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2150
  • e Hét: 5040
  • e Hónap: 23127
  • e Év: 23127
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.