Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Cola szörp
  2012-08-10 15:18:57, péntek
 
  Hozzávalók:

2 közepes méretű narancs reszelt héja
1 nagy citrom reszelt héja
1 nagy lime reszelt héja
1/8-ad teáskanál őrölt fahéj
1/8-ad teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 cikkely csillagánizs (nem egy egész!)
1/2 teáskanál szárított levendulavirág
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
4 centis vaníliarúd, félbevágva
1/4 teáskanál citromsav
40 dkg cukor plusz 2 teáskanálnyi még hozzá
1 evőkanálnyi barnacukor
(opcionális: 3/4 teáskanál karamellszínezék)

Egy nagy lábasba tesszük az összes reszelt héjat, fahéjat, szerecsendiót, csillagánizs darabkát, levendulát, reszelt gyömbért, vaníliát és a citromsavat, felöntjük 2 bögre vízzel (470ml) és felforraljuk. Amint forr, takarékra tesszük és fedő alatt 20 percig főzzük. Ha kész, átszűrjük duplán tett muszlinon, majd a kapott levet visszatesszük a lábasba a cukrokkal együtt.

Lassú tűzön forraljuk amíg el nem olvad a cukor, majd legalább 5 percig magas hőfokon rotyogtatjuk, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük. Mehet dunsztba.

(háromszoros adagot csináltam, így lett majdnem 2 liter szörp. Érdemes legalább dupla adaggal kezdeni)

Hígítási arány: 1/4 bögre szörp (60ml), 1 bögre szénsavas víz (235ml). Plusz jégkocka, plusz citromkarika.

Tehetünk bele színezéket, de akkor már legyünk autentikusak és törjünk bele pár koffeintablettát is.

Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Italok  
Cola szörp II.
  2012-08-10 15:11:34, péntek
 
  Hozzávalók:
1 közepes méretű narancs reszelt héja (vagy 2 csepp 100%-os, tiszta narancs illóolaj)
1 nagy citrom reszelt héja (vagy 2 csepp 100%-os, tiszta citrom illóolaj),
1/8-ad teáskanál őrölt fahéj vagy egy 5-10 centis egész fahéjrúd,
2 szegfűszeg,
1 kissé megtört szegfűbors,
2 csapott teáskanál fekete tea (nem filteres, én Earl Grey-t használtam)
1/8-ad teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1 cikkely csillagánizs (nem egy egész!)
2 teáskanál szárított levendulavirág
1 teáskanál reszelt friss gyömbér
4 centis vaníliarúd, félbevágva (vagy 2 csepp 100%-os, tiszta vanília illóolaj)
1/4 teáskanál citromsav
30 dkg cukor (karamellizálva szerintem igazibb, főleg ha nincs barna nádcukrunk, akkor mindenképpen karamellizáljuk a cukrot)
10 dkg sötétbarna nádcukor,
1/2 liter víz.

Az összes ízesítőt fél liter vízzel felforraljuk, és kis lángon fedőt rátéve főzzük 20 percig. Majd átszűrjük egy vászondarabon, visszatesszük a lábosba és hozzáadjuk a cukrokat is. Ha nincs barna cukrunk, akkor előtte karamellizáljuk meg a cukrot. Ha van, akkor nem szükséges. A cukorral még főzzük nagy lángon cirka 5 percig. Csírátlanított üvegekbe töltjük (már ha többszörös mennyiséget készítettünk) és szárazdunsztba tesszük. Ha csak dupla vagy tripla adagot készítettünk, nem szükséges, mert hamar el fog fogyni. Emellett nagyon tömény, inkább szirup, mint szörp, ezért szerintem nem is nagyon tud megromlani a magas cukortartalom miatt.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Italok  
Forralt bor gyógynövényekkel
  2011-12-11 20:39:52, vasárnap
 
  Hozzávalók (kb. 5 személy részére)

két üveg fehérbor
2-3 dl víz (elhagyható, de nem árt, ha kicsit hígitjuk a bort, kevésbé lesz tömény az eredmény - bár van aki éppen úgy szereti)
egy-két zellerszár felvágva
gyógynövények: egy-egy evőkanál szárított kasvirág, vasfű (gyógynövényboltokban, drogériákban kapható)
fűszerek: csillagánizs, fekete vagy zöld kardamom, szegfűszeg ízlés szerint
cukor ízlés szerint körülbelül 5-6 evőkanál
narancsgerezdek (körülbelül egy narancs)

A bort töltsük egy nagy befőttesüvegbe és áztassuk benne a zellerszárat, kasvirágot és vasfüvet pár óráig. Ezután öntsünk lábasba a vízzel, tegyünk hozzá pár evőkanál cukrot, fűszerezzük. Ahogy melegszik, jöhetnek a narancsgerezdek is (jól mossuk meg a narancs héját!). Melegítsük a tűzhelyen, de forrás előtt vegyük le.
 
 
0 komment , kategória:  Italok  
Tojáslikőr
  2010-09-05 17:13:05, vasárnap
 
  Hozzávalók:
* 6 tojássárgája
* 25 dkg porcukor (esetleg +5 dkg)
* 5 dl tejszín (esetleg +1-2 dl)
* 1 vaníliarúd
* 3 dl vodka, rum vagy konyak (35-40%-os)

Elkészítés:
1. A tejszínt felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével, és a kikapart vaníliarúddal.
2. A tojássárgáját a porcukorral habosra kikeverjük.
3. A tejszínt szűrőn keresztül kicsi adagokban a tojáshoz keverjük.
4. Visszatesszük a gázra és folyamatos keverés mellett felmelegítjük, besűrítjük, hőkezeljük.
5. Kicsi adagokban belekeverjük az alkoholt.
6. Miközben lehűtjük, többször átkeverjük. Másnap szép üvegbe töltjük.

Fortélyok:
30%-os habtejszínt, és friss, sárga tojásokat használjunk. Vaníliarudat használjunk, itt semmiképp ne helyettesítsük aromával. Menet közben kóstoljuk meg, ha édesebbre szeretnénk további 5 dkg porcukrot tehetünk bele. Fontos, hogy a tejszínt kicsi adagokban keverjük bele, nehogy hirtelen megfőjön a tojás. A besűrítéssel vigyázzunk, nehogy túl sűrű legyen, ha mégis az lenne, hígíthatjuk még 1-2 dl tejszínnel. 2,3,5,7 dl-es üvegekbe tölthetjük, ajándékba is adhatjuk. Izgalmas tálalás, ha csokipoharakban (Aldiból) kínáljunk. Fogyasszuk el hamar, hűtőben 1-2 hétig áll el.
 
 
0 komment , kategória:  Italok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 24
  • e Hét: 318
  • e Hónap: 1101
  • e Év: 47235
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.