Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/145 oldal   Bejegyzések száma: 1449 
Megtalálhatják a mohácsi csata tömegsírjait
  2020-05-18 23:17:29, hétfő
 
  Origo- Jeki Gabriella 2018.08.25.
Itt olvasható Link

- 1521 május 18-án, öt évvel a Mohácsi csata előtt, I. Szulejmán hadat üzen II. Lajosnak.
Így utólag nehezen értem, hogy abban az őt évben mit is csináltunk!? - Böjte Csaba

Képen: A mohácsi csata Székely Bertalan festményénKépen: Az egyik történelmi bűnbak, a mohácsi ütközet után 1526 novemberében Székesfehérvárott királlyá választott Szapolyai JánosKépen: Megtalálják II. Lajos király holttestét a mohácsi csatatéren (Székely Bertalan festménye


 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A Himalája, ahogy még sosem láttad – Ultra HD felvétel
  2020-05-10 21:10:42, vasárnap
 
  A Himalája, ahogy még sosem láttad - Ultra HD felvétel 7000 méter magasból
A Himalája az eurázsiai hegységrendszer része, amely a Tibeti-fennsík és az indiai szubkontinens között húzódik. Nevezetessége, hogy itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa, a körülbelül 8850 méter magas Csomolungma (angol nevén Mount Everest). A következő felvételt a Teton Gravity Research nevű csapat készítette helikopterből, 7000 méter magasságban. Távolról közeledve a csúcs felé mutatja be a helység szépségeit, amit a világon először Ultra HD felbontásban csodálhatunk meg. Nincs más dolgod, mint tedd ki teljes képernyőre, dőlj hátra és élvezd a látványt. Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett.

Itt megnézhető Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Európai Unió zászlaja Szűz Mária jelképeit tartalmazza
  2020-05-10 07:42:10, vasárnap
 
  Május 9-én ünnepeljük az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepe.
Európai Unió zászlaja Szűz Mária jelképeit tartalmazza
Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójára emlékezünk. Kevesen tudják, hogy az Európai Unió zászlajának kék hátterében kör alakban megjelenő tizenkét csillag a tervezők szándéka szerint Szűz Mária tizenkét csillagból álló koronájára utal.
...... ...........


Az Európai Uniót kezdettől fogva a keresztény gyökerek hatják át. Az alapító atyák - Jean Monnet, Robert Schuman, Konrad Adenauer és Alcide De Gasperi - olyan tervet dolgoztak ki, amely szerint az európai országok osztoznak az erőforrásokban és a feladatokban is, hogy olyan egységet teremtsenek, amely biztosítja Európa termékenységét, békéjét. Schuman és Adenauer mélyen hívő katolikusok voltak, mindketten imádkoztak a strasbourgi székesegyházban a Szeplőtelen Fogantatás-ábrázolás előtt, melyen Máriát tizenkét csillagból álló korona övezi.
Képen: A Szűzanya 1859-es szobra a strasbourgi székesegyházban
...... ........... .....


Az európai zászlót, az Európai Unió legismertebb jelképét - amely korábban az Európa Tanács zászlaja volt - ott látjuk a középületeken, a rendszám táblákon, a bankjegyeken és pénzérméken, az iskolákban, az irodák falán.

Hogyan született meg a zászló terve?
1950-ben az Európa Tanács pályázatot hirdetett egy olyan zászló megtervezésére, amely a kontinens jelképe lehet. Százegy pályaművet adtak be, köztük volt Arsène Heitz több terve is: végül az ő elképzelése lett a nyertes, a tizenkét csillag kék háttérben.
A véletlenek összjátéka, hogy a pályázat eredményét 1955. december 8-án hirdették ki, szeplőtelen fogantatás ünnepén - ebben is folytatódott a máriás ,,szál".
A zászló először 1956. október 21-én lobogott épületen; mégpedig egy olyan épületen, a strasbourgi székesegyházon, amellyel összhangban van a keresztény, máriás szimbólum, ami most már az európai népek egységének jelképévé is vált.
A francia Lourdes Magazine című lapnak Arsène Heitz elmondta, honnan merített ihletet. Éppen akkor olvasta a párizsi de Bac utcai Mária-jelenések történetét, melyben Labouré Szent Katalinnak megjelent a Szűzanya, látomásban megmutatta neki a csodás érme rajzolatát, és megkérte az érme terjesztésére. Heitz azt vallotta, ekkor született meg benne a kék háttérben lévő tizenkét csillag képe, ahogyan Szűz Mária mint a Szeplőtelen Fogantatás e hagyományos ikonografikus ábrázolásán látható.
Kezdetben Heitz úgy kezelte az ötletet, mint az összes többit, amelyek egy művészben megszületnek, de aztán kezdte egyre jobban érdekelni, sokat meditált rajta. Eszébe jutottak a Jelenések könyvének szavai: ,,Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony; öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból álló korona" (vö. Jel 12,1).
A zászló kék színe és a csillagok természetesen nem kifejezetten vallásos szimbólumok, tiszteletben tartják minden európai ember meggyőződését. Paul M. G. Lévy, az Európa Tanács első kommunikációs vezetője úgy magyarázta az Európai Gazdasági Közösség tagjainak a képet, hogy a tizenkettes szám a teljesség jele - hiszen az ötvenes években sem a tanács, sem az Európai Közösség nem tizenkét tagországból állt.
Amikor az Európa Tanács elfogadta ezt a zászlót, sok más kereszténységre utaló tervet elutasított, ezek legtöbbjében a kereszt jelent meg mint az európai lélekhez közel álló jelkép
Robert Bichet kereszténydemokrata politikus, aki 1955-ben az Európa Tanács alelnöke volt, Le drapeau de l'Europe című könyvében implicit módon elismerte a zászló máriás eredetét, amikor a csillagokról szólva Gaetano G. Di Salest idézte: ,,A tökéletesség, a teljesség szimbóluma, mint a tizenkét apostol, Jákob tizenkét fia, a nap tizenkét órája, a Zodiákus tizenkét jegye." Azt azonban Bichet nem említette meg, hogy Di Sales máriás lelkületű kegyességi művek szerzője.
Az Európa Tanács a zászló tervét 1955. december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén fogadta el. Ugyanez az intézmény a rá következő évben új üvegablakot adományozott a strasbourgi székesegyháznak, melyet 1956. október 21-én áldottak meg; a Max Ingrand által tervezett üvegablak a Jelenések könyvének jelenetét ábrázolja: Máriát a tizenkét csillagból álló koronával.Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás: it.Aleteia.org
Fotó: Europa.eu; Wikipédia
Magyar Kurír 2020.05.09
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A szombathelyi egyházmegyei könyvtár freskói
  2020-05-03 13:35:22, vasárnap
 
  A 18. század végének egyik legfoglalkoztatottabb festője, a bécsi származású Dorffmaister István két freskóval is ékesítette a frissen létrejött székesegyházi könyvtárat
A szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont a járványhelyzetben online mutat be néhányat a kincseiből a következő tizenkét hét folyamán. Ezúttal Dorffmaister István freskóiról olvashatunk.

Bővebben Link

- Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Az ember nem egy adat, az ember Isten szeretettörténete
  2020-04-28 10:15:46, kedd
 
  Az elmúlt hetekben számos helyről, sok embertől, gyakran hangzott el, hogy napi rutinunkból kimozdított életünk alkalmas a dolgok átértékelésére, az értékek átgondolására. A keresztény közösségekben a befelé nézés, a szellemi önvizsgálat újabb lendületet kapott a húsvétra való várakozással, majd kicsúcsosodott a nagyhét emelkedettebb lelki színterein.
...... ..............Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A húsvétkor megkeresztelkedett mentős tanúságtétele
  2020-04-26 18:35:18, vasárnap
 
  ,,Az életünk minden egyes napja ajándék Istentől, nem szabad lemondanunk sem magunkról, sem másról. A Jóistent kértem, hogy segítsen túlélnem.
Vanek Ákos triatlonista, világbajnoki bronzérmes, világkupa-futamgyőztes tavaly november óta mentősként dolgozik. Húsvét vigíliáján, április 11-én külön engedéllyel mentős ruhában megkeresztelkedett a pasaréti ferences templomban. Története bejárta a magyar és világsajtót. Vele beszélgettünk.
hirdetés
- Az egyik nyilatkozata szerint tavaly a triatlon már csak hobbiszinten volt jelen az életében. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán végzett, és honlapokat, videoklipeket tervezett, például a Duna TV-n sugárzott Diplomatavadász című magyar tévé filmsorozat főcíme is az Ön munkája. Hogyan lett végül mentős?

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Komoly veszélyt jelenthet az emberekre a Mátrában észlelt
  2020-04-22 11:03:16, szerda
 
  Komoly veszélyt jelenthet az emberekre a Mátrában észlelt bocsos anyamedve
Kép linkje Link

...... ...........


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén minden évben Szlovákia felől több ízben átjönnek barna medvék, azonban tartósan nem telepedtek meg és eddig nem szaporodtak hazánk területén, közölte a Sokszínű Vidék megkeresésére Bakó Botond, az igazgatóság zoológiai szakreferense.
Mint fogalmazott, a jelenlegi, pásztói esetben a Gortva Birtok kameracsapda felvételén látható állatok közül az egyik valóban medvét, azon belül is egy fiatal, feltehetően egyéves bocsot mutat. A másik állat a felvétel minősége miatt nem azonosítható.
Hozzátette, ettől még természetesen igaz lehet, hogy két boccsal mászkál az anyamedve. Az anyamedvék a bocsaikat két-három, vagy akár négy éven keresztül is maguk mellett tartják és intenzíven védik. Ennek az az oka, hogy a hím medvék, hogy mielőbb pározhassanak a nőstényekkel, ha tehetik, megölik a bocsokat.
A birtokon talált szarvastetem esetében szakembereink a vadászati hatósági kollégákkal együtt elvégzett helyszíni ellenőrzése során nem bizonyosodott be, hogy azt medve ejtette el. A barna medve, bár nagyragadozó, alapvetően növény- és dögfogyasztó, aktívan, főleg házi állatra nagyon ritkán vadászik (magányos, sérült vagy öreg példány, jelentős táplálékhiány esetén)
Bakó Botond azt is elárulta, Magyarországra és azon belül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére Szlovákia felől jönnek át időnként kóborló medvék. Ezeknek az állatoknak igen nagy kiterjedésű territóriumuk van, akár 51-80 kilométernyi utat is képesek megtenni egy éjszaka alatt táplálék után kutatva, vagy a párzási időben. A hazai megjelenésüket kiválthatja a szlovákiai törzsterületükön bekövetkezett zavarás (erőművelési tevékenység, hajtóvadászat vagy élelemhiány).
Igazgatóságunk a kiterjedt kameracsapda rendszerével valamint a természetvédelmi őrszolgálat aktív nyomkeresése révén folyamatosan próbálja nyomon követni ezeknek az állatoknak a mozgását. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a medvék, mint a nagyragadozók általában, rendkívül rejtetten mozognak, elsősorban éjszakai aktivitásúak, így nyomon követésük nem egyszerű feladat még a szakemberek számára sem - magyarázta a zoológiai szakreferens.
Arra a kérdésre, hogy a bocsokkal közlekedő anyamedve veszélyt jelenthet-e a kirándulókra nézve, Bakó Botond azt válaszolta, igen, ugyanis a bocsos anyamedvék fokozottan védik minden valós vagy vélt veszélytől bocsaikat, ennek érdekében támadással vagy annak imitálásával ijesztik el akár az embert is. Ez komoly veszélyt jelenthet az emberekre. Ennek a helyzetnek a megelőzésére és kezelésére részletes leírást találnak az érdeklődők az igazgatóság honlapján.
Természetesen lakossági fórumokon, egyéb tájékoztatókon, rendezvényeken és médiafelületeken rendszeresen tájékoztatjuk a lakosságot, kirándulókat a medve felbukkanásáról és a konfliktus megelőző viselkedés mikéntjéről. Alapvetés, hogy a medve nem tekinti zsákmánynak az embert, nem fél tőle (hisz a legnagyobb testű nagyragadozó a Kárpát-medencében), ha teheti messze elkerüli, még mielőtt az ember észlelné őt. Ezért is fontos, hogy erdős területen járva adjunk valamilyen hangot (lehet ez beszélgetés, kulcszörgés, éneklés stb.) amivel már előre jelezzük, hogy jövünk- fogalmazott Bakó Botond.
Közölte azt is, jelenleg ennek az egy medvének - és bocsának vagy bocsainak - a jelenlétéről van tudomásuk, azonban a pásztói felbukkanása óta új megfigyelése nem történt.
Az is elképzelhető, hogy már rég Szlovákiában van. Mindenesetre szakembereink folyamatosan gyűjtik a nyomokat és jelzés esetén a helyszínen ellenőrzik azokat
Az igazgatóság munkatársai a nagyragadozókkal kapcsolatos megfigyeléseket ellenőrzik, indokolt esetben tájékoztatják a lakosságot. Bejelentéseiket a +36 30 861-3808 természetvédelmi ügyeleti telefonszámunkon lehet megtenni.
...... ...........*
- A falu, ahol minden utcára jut egy medve.
Juhászt is alig találnak, mert senki nem meri vállalni a feladatot.
Disznókat, juhokat, szarvasmarhákat és tyúkokat ölnek, valamint gyümölcsfákat, kerítéseket törnek össze a medvék a székelyföldi Etéd községben, ahol mindennaposak a károk. A nagyvadak már nappal is flangálnak a településen, a helyiek pedig attól tartanak, hogy hamarosan emberáldozatokkal is számolni kell, írta a Székelyhon.
Minden második háztartásnál elmondhatják, hogy legalább egyszer már kárt okozott náluk a medve. Vakmerő az, aki egyedül kimegy a mezőre kaszálni, mert szinte biztos, hogy találkozik egy nagyvaddal - mondta a portálnak Tiboldi Elek polgármester.
A szakemberek azt mondják, hogy szinte minden utcába más medve jár, többnyire bocsokkal.
Naponta akár tíz különböző medvét is látnak az Etédtől nagyjából egy kilométerre fekvő esztena és a legelők környékén. Ezek az állatok rendszerint a nyájat is tizedelik, már juhászt is alig találnak, senki nem meri vállalni a feladatot - nyilatkozta Kelemen Sándor Géza pásztor.
A helyi lakosok többsége saját portáján is villanypásztort szerelt fel a medvék ellen, de tudnak már olyan esetről is, amikor ez hatástalannak bizonyult. A falubeliek végső elkeseredésükben petíciót fogalmaztak meg az illetékes szervezetekhez, hogy azok mielőbb találjanak megoldást a helyzetre. Az etédiek ugyanis nem akarják megvárni, hogy a hatóságok tehetetlensége emberi tragédiába torkolljon.

Forrás: 24 hírek oldal
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Rekordszámú fészket raktak a ritka teknősök
  2020-04-22 10:52:16, szerda
 
  ...... .......


Elnéptelenedtek a thaiföldi tengerpartok, rekordszámú fészket raktak a ritka teknősök.
Húsz éve nem látott mennyiségű fészket raktak a ritka kérges teknősök (Dermochelys coriacea) azokon az egyébként turisták által sűrűn látogatott thaiföldi tengerpartokon, melyek a koronavírus-járvány hatására elnéptelenedtek, írja az MTI.
November óta 11 teknősfészket találtak a hatóságok, ez a szám húsz éve nem volt ilyen magas - mondta Kongkiat Kittiwatanawong, a Phuketi Tengerbiológiai Központ igazgatója.
Ez nagyon jó jel, hiszen az ívásra alkalmas területek közül nagyon sokat tönkretettek az emberek
- mondta a szakértő. Hozzátette: az elmúlt öt évben nem találtak ilyen fészkeket.
A kérges teknősök a világ legnagyobb tengeri teknősei. Thaiföldön veszélyeztetettnek számítanak, globális szinten pedig a sebezhető kategóriába tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint.
Tojásaikat sötét és csendes partszakaszokon rakják le, ezért számuk megritkul, ha turisták lepik el a strandokat. Az is gyakori, hogy az emberek kiássák a fészkeket és ellopják a tojásokat. Az állatok gyakran halászhálókba akadva pusztulnak el.

- Bámulatos videót tettek közzé a Costa Rica-i jelenségről. Teknősök százezrei egy helyen.
Soha nem készítettek még akkora rajról felvételt, mint amilyen a National Geographic honlapja által nemrég közzétett varázslatos kisfilmen látható. A rekorder képsorok a Costa Rica-i Ostionalban készültek.
Olajzöld fattyúteknősök százezrei érkeznek ide minden évben, hogy tojást rakjanak a tengerparton.
Vanessa Bézy tengerbiológust dicsérik a bravúros képsorok, természetesen drónnal tudta felvenni a felfoghatatlan tömeget. Az egyperces videóban semmi manipuláció nincs, utolsó másodperceiben pedig valóban eláll a lélegzetünk - valahogy úgy, ahogy a trójaiaknak a görög hajóhadat meglátva a Trója című film trükkjében.
Azonnal tudtam, hogy ez valami nagyon különleges -mondta a szakember utalva arra, mit érzett, amikor meglátta a rajt Közép-Amerikában.
Csak összehasonlításként, a teknősök több mint ezer focipályányi területet foglaltak el a víz felszínén.
A védettséget élvező Ostional nevű területet az oda érkező teknősök létszáma alapján csak a mexikói Oaxaca múlja felül.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Medvecsalád kóborol a Mátrában
  2020-04-22 10:45:45, szerda
 
  ...... ..........


Két posztot is kitett április 15-én és 16-án Facebook oldalára a Pásztó közeli Nyikom-bércen működő Gortva Birtok Szabadidőközpont. A Mátrát jól ismerő vadászok első bejegyzésükben egy harapásoktól erősen sebzett szarvastehén fotóját posztolták és ezt írták:
A medveanya lefialt. Két bocsa lett, akiknek így gyűjti a táplálékot. Nehogy ti is étellé váljatok, amikor jöttök fel a kilátóhoz!
Második bejegyzésükben a közzétett fotón jól látszik az éji homályban két medvebocs, figyelmeztetésük pedig a következő:
Ezeket a képeket csak figyelemfelhívásnak tettük ki. Úgy vegyétek, mintha a saját kerítésünkre kiírtuk volna, hogy vigyázz, a kutya harap! Innentől mindenki saját maga dönti el, hogy mit csinál és mit gondol.
Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is, hangsúlyozva, hogy az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést kaptak a Bükk és a Mátra területéről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják a munkatársaik, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről.
Ugyan a legtöbb esteben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, igazgatóságunk óvatosságra int. A legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04. 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van. Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására
írják weboldalukon.
A biztonság megőrzéséért a nemzeti park közzétette, mit tegyünk, ha medvével találkozunk?
A medve nem játék, a medvét el kell kerülni!
A medvével nem kell barátkozni - bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni - akár az őt követő állat kíséretében.
Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A keszthelyi katolikus tévés megrázó története, .....
  2020-04-20 12:37:59, hétfő
 
  A keszthelyi katolikus tévés megrázó története, aki meggyógyult a koronavírusból

Kalapos István 38 éves, a keszthelyi tévé képernyős munkatársa, híradót vezet, kulturális magazint, emellett családi vállalkozásukban munka- és tűzvédelemmel foglalkozik, és a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébánia tagja. A közelmúltban ő és szülei is megbetegedtek koronavírusban. 74 éves édesapja elhunyt, 68 esztendős édesanyja és ő maga is meggyógyultak.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
     1/145 oldal   Bejegyzések száma: 1449 
2020.05 2020. Május 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 572 db bejegyzés
e év: 3003 db bejegyzés
Összes: 43497 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 776
  • e Hét: 776
  • e Hónap: 204288
  • e Év: 931849
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.