Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Kanadai cinegemintás papírszalvéta:
  2014-06-24 19:45:01, kedd
 
 

Link

A cinegék és egyéb kismadarak, például a vörösbegy és a veréb is többek között a cinegék mellett kedvelt madarak a szalvétatervezők körében. Én is már tehettem be ezekhez kötődően nem egy szalvétát a blogomba bemutatásképpen. A cinegemintás szalvéták közül például egy indiáncinegemintás szalvéta is szerepel a blogomban, itt a sorozat másik tagja is, a kanadai cinegemintás papírszalvéta.

A kanadai cinege (Poecile atricapillus) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a cinegefélék (Paridae) családjába tartozó faj.

Rendszerezés:

Egyes rendszerezők a Parus nembe sorolják Parus atricapillus néven.

Előfordulása:

Kanada és az Amerikai Egyesült Államok területén honos. Erdők lakója.

Alfajai:

Poecile atricapillus atricapillus (Linnaeus, 1766)
Poecile atricapillus bartletti (Aldrich & Nutt, 1939)
Poecile atricapillus fortuita (Dawson & Bowles, 1909)
Poecile atricapillus garrina (Behle, 1951)
Poecile atricapillus nevadensis (Linsdale, 1938)
Poecile atricapillus occidentalis (S. F. Baird, 1858)
Poecile atricapillus practica (Oberholser, 1937)
Poecile atricapillus septentrionalis (Harris, 1846)
Poecile atricapillus turneri (Ridgway, 1884)

Megjelenése:Testhossza 13 centiméter.

Életmódja:Rovarevő.
Szaporodása:Fészekalja 6-8 tojásból áll.

(Forrás : wikipédia)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Charming Horses mintájú szalvétáimhoz:
  2014-05-16 18:45:53, péntek
 
  Charming:bájos,bűbájos,elbűvölő,elragadó,
Horses: Lovak
LinkA szalvéta normál méretű. Ehhez kapcsolódóan a mai -főleg a gyerekek között-divatos lovasmintás szalvéták mellé egyéb partitermékeket is lehet kapni. Nekem most csak a szalvétából vannak cseredarabjaim, de bemutatom, még miket lehet ehhez a szalvétához venni, ha valakinek ezek is megtetszenének. Én a szalvétából bárkivel szívesen cserélek.:

Charming Horses mintájú termékek Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-05-16 18:34:38
feltöltő: venci76
nézettség: 796
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: charming, horses,
kategória: reklám
leírás: Charming Horses mintájú termékek reklámja.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Ehhez kapcsolódóan szeretném még betenni ebbe a bejegyzésbe, hogy most van még egy másik lovas szalvétám is, ez is normál méretű, mint az előző, ebből is szívesen cserélek bárkivel, ugyanúgy mint az előzőből is, ha megkeres bárki:Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Egy Green Gate márkájú őzikés szalvéta :
  2014-03-14 15:32:05, péntek
 
 

Link

Egy videofelvétel arról, hogy ennél a dán égnél hogyan készülnek a termékek:
A Green Gate termékeinek készítése: Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-03-14 15:27:16
feltöltő: venci76
nézettség: 945
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: szalvéta, porcelán,
kategória: kreatív
leírás: A Green Gate márkájú termékek egy része így készül.


URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá! 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Érzelmes állatok szalvtamintaként :
  2014-03-10 14:04:41, hétfő
 
 

Link

A három pingvin-zebra - szív mintás szalvéta Paloma márkájú, a koala macis Daisy márkájú, a madárcsaládot mintázó szalvéta pedig Ihr márkájú.Aranyos mintájú szalvéták, és színesek, világos, eleven színűek, többön a rózsaszín illetve a piros minta is jól érzékelhető. Ezek népszerűek szoktak lenni, tőlem mindig a leghamarabb az ilyen témájú és színösszeállítású szalvéták fogynak el, ilyenekből olyan emberek is mindig tetetnek félre, akik egyébként más szalvéta kapcsán sohasem szólítanak meg, sok mindenkit megfognak ezek az aranyos rajzolt kis állatok, főleg ha sok a szalvétán a rózsaszín , a ciklámen, vagy az ehhez hasonló szín.

Most mindegyik szalvétából van cseredarabom, ha megtetszik esetleg valakinek valamelyik szalvéta, szívesen elcserélem bárkivel.


Még az állatok is - az örökre szótlanok - képesek rá, hogy valamit kifejezésre juttassanak abból az egyetemes lélekből, melyben minden ott vibrál és rezonál.

(Hendi Ilma)

Mindenki szeretetre vágyik (...). Mit tehetünk? Még az oktalan állat is szereti, ha megsimogatják. Kidugja pofáját az ólból: no, itt vagyok, simogass meg!

(Nyikolaj Vasziljevics Gogol)

Ameddig az emberek azt gondolják, hogy az állatok nem éreznek, addig az állatoknak azt kell érezniük, hogy az emberek nem gondolkodnak.

(Peter Bamm)

 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Valentin napon szereti egymást mindenki:
  2014-02-13 20:12:42, csütörtök
 
 

LinkLink

 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Egy szarvasmintás szalvéta egyedi szövege :
  2014-02-13 20:05:44, csütörtök
 
  Két csomaggal is vettem már ebből a szalvétából, oly sok mindenkinek megtetszett ez, egyedi színösszeállítása és témája miatt, amit hirdet.A rajta szereplő szöveg azt hirdeti magyarul : A szívében vad. Tehát nem a szarvasagancs nagysága dönt el sok mindent. Szebbnek szebb, és többet ér, de a szarvas maga a szívében vad igazán, nem az a szarvas a vadabb feltétlenül, amelyiknek nagyobb az agancsa.Szép nagyon a minta, különleges a témája.Link

Minden állat, minden egyes teremtmény létezésének megvan a maga oka és célja. Mind részesei az erdő változásainak, és engedelmeskednek a természet rendjének. Ebbe beletartozik az is, hogy némelyek táplálékul szolgálnak másoknak. A farkas és a medve szabadon vadászhat birodalmamban, ahogyan bárki, aki nem pazarol. Az élelem a növekedést szolgálja, és a természet számára nem ismeretlen az újjászületés sem. Az a szarvas új testet nyer majd,ki korábbi sorsát feledve, tovább szolgálja a világot.

Richard A. Knaak
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Mit jelent ha egy páva és egy lámpa szerepel a szalvétán?
  2014-02-01 18:52:29, szombat
 
  Meglepő lehet elsőre, hogy miért szerepel egy lámpa (csillár) és egy páva egy szalvétán közös mintaként, de ennek megvan az oka, ha utánanézünk. A szalvétamintáknak emiatt is van olykor nevelő hatása, a maga módján sokat adhat az emberek kulturális tudásához, ha utánanézünk egy-egy ilyen szokatlan mintának is , mint ez. Tanulhatunk belőle.Link

PÁVA

A pávához kapcsolódik a görög mitológiában az ezerszemű Argosz története, aki egyrészt a csillagos ég megszemé­lyesítője, másrészt Héra istennő örökké éber pásztora volt. Argosz szemei az egész testén voltak szétszóródva, Ovi­dius viszont úgy írta le, hogy mindet a fején viselte, és alváskor is csak kettőt hunyt le közülük. Innen ered a szólás, "árgus sze­mekkel" figyelni, őrizni valamit. Héra, az olimposzi istenek király­néja Argoszra bízta papnőjének, az argoszi ki­rálylánynak, a tehénné változ­tatott Iónak őri­zetét. Hermész azonban Zeusz parancsára - Pántól kapott sípjával - elaltatta és megölte Argoszt, kiszaba­dította Iót. Héra a nyugati tenger­partig üldöztette őt, amit azóta is Ión-tengernek neveznek. Majd Ió kelet felé menekült, és átkelt a - szintén róla elnevezett - Boszporuszon, ami te­héngázlót jelent.

Argosz halála után annak sze­meit Héra ked­venc madarára, a páva farktollaira ültette át. A tollak "szemét" gyakran a magasabb rendű látóképes­séggel és böl­csességgel hoz­ták összefüg­gésbe.

Az argoszpáva zömmel barna-szürke színű, az általunk ismert páva pompázatos színes, zömmel zöld-sárga-kék tarkatollú. Őshazája Dél-Ázsia, Kelet-India, Ceylon szigete.

A bennszülöttek sok helyen szent ma­dárnak tartják, elej­tése bűnnek számít, az elkövetőt agyon is ütik. A hindu templo­mok táján sok helyen félvadon tenyészik a páva, a papok gondozása alatt. A hindu mito­lógia szerint Indra-viharisten változott pávává, és tollait száz szemmel látta el, hogy meg tudjon mene­külni Ravana démontól. A páva Buddhá­nak jelképes szent madara. Fényállat, tündöklő Napmadár.

A pávát sok helyen azért tekintik szent madárnak, mert a mérges kígyókat is elpusztítja. Egyiptomban ilyen értelem­ben csak az íbisz előzi meg. A páva Egyiptomban Amon-Ré Napisten tisz­teletéhez kötődik, a mindent látó Hórusz szemével azono­sították, a Napisten szent madarának tar­tották.

A kínai mitológia szerint a páva tollazatában öt szín ve­gyül, amelyek az egész harmóniáját alkotják.

A keresztény kultúrkörben pedig Jézus halálának és fel­támadásának szimbóluma.

Huszka József ősi alaknak tartja a pávát, mert a magyar díszítőművészetben jelentős szerepet kapott. Eredetéről így ír: ,,A páváról nem tud a Baal-Asztarte kultusz, és azt hiszem indiai eredetű. Az indiai hitregében a páva a tiszta csillagos eget, meg a fénylő Napot jelenti. Indra, az istenek királya Nap is, ég is. A Napot kék égben, vagy csillagfényű égben, vagy a szivárványos égben, mint a százszemű Indrát, mint pávát látjuk, akinek lovai pávafar­kúak. Tehát Napot, világosságot, fényt jelent a páva. Ezt a jelen­tést költészetünk is őrzi a 'Fogoly katona' balladájá­ban, vagy a 'Felszállott a páva vármegye házára' kezdetű népdalban, me­lyekben a páva fényt, vilá­gosságot, eget jelent a tömlöc sötétjével szemben. A kereszténység a halha­tatlanság jelképéül hasz­nálta a pávát, amit szintén Keletről vett át."


A páva Napmadár mivoltát erősíti egy régi magyar le­genda, mely arról beszél, hogy nagyon régen, amikor a jégkorszak megfagyasztott mindeneket, a föld egyes ki­választott helyei ez alól a megfagyás alól mentesülve voltak. Ilyen kiválasztott hely volt maga a Kárpát-medence is, itt az emberek szerencsésen túlélték azt az időt, ami­kor a jeges sötétség istene kegyetlenkedett a földön. Ta­lán ezért éltek egykoron itt a Napállatok: az aranyszarvas, a páva, a Naporoszlán.

Ezért válhatott a páva fényjelképpé. Mert ha ábrázoláso­kon két páva fog közre valamit ,,ott a sötétség be nem mehet". ,,Ahol a páva lakik, ott a Nap fényét, az aranyat mindig ünneplik." Így került a keresztelő kápolnákra és a szarkofágokra egyaránt. A keresztelő kápolnán a szellemi megújulás jelképe, a szarkofágon az örök élet, a mindig megújuló örök tavasz jelképe.

(Forrásoldal:https://sites.google.com/site/allatmitologia/lelkesek/ac-pava )
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Kékcinke családját mintázó szalvétámhoz:
  2014-02-01 18:39:58, szombat
 
 

Link

A kék cinege, sokszor becézően kékcinke (Cyanistes caeruleus) a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a cinegefélék (Paridae) családjába tartozó apró termetű, közismert és közkedvelt madárfaj, az európai régió egyetlen sárga-kék cinegefaja.
Link

Rendszerezés

Egyes rendszerezők a Parus nembe sorolják Parus caeruleus néven.

Előfordulása

A kék cinege alapvetően európai madárfaj. Gyakorlatilag az egész kontinens területén találkozhatunk vele, de Észak-Afrika mediterrán területein és a Közel-Kelet kevésbé száraz vidékein is megél. Egyedül a különösen hideg övezeteket kerüli, de az ember közelségéhez jól alkalmazkodott.


Kékcinke (Cyanistes caeruleus) Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-01 18:25:48
feltöltő: venci76
nézettség: 868
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: njozsi59, kékcinke, (Cyanistes, caeruleus),
kategória: állatok
leírás: Téli madáretetés: kékcinke (Cyanistes caeruleus)

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Alfajai

európai kék cinege (Parus caeruleus caeruleus) - Európa
angol kék cinege (Parus caeruleus obscurus) - Egyesült Királyság
baleári kék cinege (Parus caeruleus balearicus) - Baleár-szigetek
észak-afrikai kék cinege (Parus caeruleus ultramarinus) - Marokkó, Algéria, Tunézia
kanári-szigeteki kék cinege (Parus caeruleus degener) - Gran Canaria (Kanári-szigetek)
La Palma-i kék cinege (Parus caeruleus palmensis) - La Palma (Kanári-szigetek)
hierro-szigeti kék cinege (Parus caeruleus ombriosus) - Hierro (Kanári-szigetek)
perzsa kék cinege (Parus caeruleus persicus) - Kis-Ázsia, Irán
Parus caeruleus calamensis
Parus caeruleus ogilastrae
Parus caeruleus orientalis
Parus caeruleus raddei
Parus caeruleus satunini

Megjelenése

A színpompás kis madár nevét kék fejtetőjéről és kékes szárny- és farokvégéről kapta. Csőre, torka, valamint fehér arcfoltjait közrefogó szem- és nyakszalagja fekete, hasa sárga, háta és szárnyai zöldes színűek. A számos alfaj közül az Észak-Afrikában és Kanári-szigeteken élők élénkebb színűek, de hátuk és fejtetejük sötétebb, míg a perzsa alfaj fakóbb színezetű. Az európai alfajoknál megfigyelhető fehér szárnyfoltok sokszor hiányozhatnak.

A nemek egyformák. A kék cinege átlagos testtömege 9-13 gramm, hossza 11-12 centiméteres, szárnyfesztávolsága 17-20 centiméter körül mozog.


Kékcinke akrobata mutatványa / Blue tit Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-01 18:23:52
feltöltő: venci76
nézettség: 841
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Kékcinke, Parus, caeruleus, Blue, tit,
kategória: állatok
leírás: Kékcinke (Parus caeruleus) http://rgbsblog.wordpress.com/

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Életmódja

A faj igen hasznos kis rovarpusztító, kedvelt táplálékát lepkehernyók, pókok, poloskalárvák, lószúnyogok, bársonylegyek képezik. Állandó madár, telente kényszerűségből magvakat fogyaszt; ilyenkor rendszeresen felkeresi a madáretetőket, akár más madárfajok társaságában is. Szűkös kínálat esetén kóborolhat is.

Énekhangja vidám trilla, egyébként sokféle hangadása közül a legismertebb a ,,tszí-tszí-tszí-tszit".
Szaporodása
Cyanistes caeruleus

A kék cinege szaporodása különféle természetes és mesterséges erdőkhöz kötődik, mivel fészkét faodvakban rendezi be. Gyakori vendég a kihelyezett fészekodvakban. Az elfoglalt odvakban gyökerekből és fűszálakból építi fel fiókái jövendő lakhelyét, amit mohával és szőrszálakkal puhán kibélel. Évente kétszer költ. A költés ideje április-július között van.

Egy fészekalj kb. 12 tojásból áll, amelyeken a szülők felváltva kotlanak két hétig. A kikelő csupasz és vak fiókák fészeklakók, de alig 18-22 napon belül kitollasodnak és kirepülnek. Addig gondos szüleik különféle ízeltlábúakkal, különös szeretettel lárvákkal táplálják őket.
Kárpát-medencei előfordulása
Blue Tit aka.jpg

Gyakorinak mondható.

A magyarországi állomány az Északi-középhegységben, a Bakonyban, a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon a legsűrűbb, és az Alföld délkeleti részén a legritkásabb. Becslések szerint Magyarországon 170 000 - 270 000 fészkelő pár élhet.
Védettsége

Az emberi közelséghez alkalmazkodott faj a Természetvédelmi Világszövetség szerint nemzetközi léptékben is jó kilátású, SPEC értékelése 4-es (jó kilátású, zömmel európai faj). Magyarországon ennek ellenére védettséget élvez, eszmei értéke 25 000 forint.

(A szöveg és a fényképek forrásoldala:hu.wikipedia.org/wiki/Kék_cinege)


Halász Judit: Ó, ha cinke volnék Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-01 18:17:44
feltöltő: venci76
nézettség: 3989
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Child, Song, Gyerekdal, Blue, tit,
kategória: család
leírás: Gyerekdal Child Song Weöres Sándor: Buba éneke vers poem

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
A kékcinke fiókái:Link


Mester Györgyi: A legkisebb cinke
Közzétéve: 2013. november 15

Picinke volt a legkisebb a madártestvérek között. Cinke mama már tojáskorában is nagyon óvta, mert attól félt, az apró tojás valamerre elgurul a fészekben, eltűnik a szeme elől, akkor pedig nem tudja a testével melengetni, és tán ki sem kel a fióka.

Nyáron remekül elvoltak a kis madarak. Csak csiviteltek, torkoskodtak, hol a levegőben fogták el a rovarokat, hol a fűből kapták fel azokat a csőrükbe. Egyszóval csodásan telt a nyár. Mindenki boldog volt, jóllakott és elégedett.

A nyárt követő átmeneti, hűvös őszi időt azonban hamarosan felváltotta a zord tél. A bogarak nem járták már kerge táncukat a levegőben, és a zúzmarás fűből nem lehetett szemernyi élelmet sem felcsipegetni. A cinkecsalád éhezett.

Amikor épp nem a magas koronájú, lombtalanná kopaszodott nyárfa ágain gubbasztottak, néha-néha kiröpültek a házak irányába, hogy az ég felé bodorodó kéményfüstben kicsit felmelegedjenek.

Picinke is így tett, amikor egy hosszabb repülőútja során, valami megcsillant a szeme előtt. Egy kertes ház ablakából világított ki az utcára a sziporkázó, tarka fényesség. Leszállt az ablakpárkányra és befelé bámult. Az üvegen túl, a szobában, hatalmas zöld fenyő terpeszkedett. De nem ám olyan egyszerű, mint odakinn a parkban, hanem talpig díszben pompázott. Tarka üvegégők, csillogó gömbök, kacskaringózó girlandok ékítették.

Picinke egészen belefeledkezett a látványba. Ekkor azonban két kíváncsi gyermekarc közeledett az ablakhoz, amitől megijedt, szárnyra kapott, és huss, már ott se volt.

Másnap, szokásos melegedő körútján, megint csak ellátogatott az ablakon átcsillanó, fényes karácsonyfához. A fa most is lenyűgözte, ám egyszer csak észrevette, valaki néhány kölesszemet tett ki a párkányra. Mivel éhes volt, mohón nekilátott, és gyorsan felcsipegette a magokat. Az evésből felpillantva, váratlanul ismét szembetalálta magát a gyermekszemekkel, amelyek mosolyogva és érdeklődéssel figyelték őt. Az ablak nem nyílt ki, senki nem bántotta Picinkét, így hát nem sietett a táplálkozással. Befejezvén az evést, egy kicsit még gyönyörködött a pompás fában, majd útra kelt.

Csak otthon, miután didergő testvérei közé letelepedett, jutott eszébe, hogy ő jól lakott, de a családja továbbra is éhezik. Szinte szégyellte magát, hogy annyira elkápráztatta a csodálatos karácsonyfa, és csak behabzsolta a kölesszemeket, a szeretteire nem is gondolt.

A következő napon sem tudott ellenállni a kíváncsiságának. Vajon megvan-e még a varázslatos szépségű fa? Egyenesen odarepült, és meglepődve látta, a kölesszemeket, vékony zsinórvonalban, valaki végigszórta az ablakpárkányon. Szemenként vette csőrébe a magokat, hogy minél tovább élvezhesse az evést, amikor egyszer csak elfogyott az összes ennivaló.

Elszomorodott, hogy megint mohó volt, nem jutottak eszébe sem a mamája, sem éhes testvérkéi, amikor a párkány széléről egy közeli faágon lógó aprócska faépítmény volna magára a figyelmét. Egy házikó volt, négy kis oszloppal, takaros tetővel, de a legszebb mégis az volt benne, hogy a padlóját sok-sok kölesszem borította!

Picinke azonnal útra kelt, és ahogy csak aprócska szárnyától tellett, röpült a családjáért. Elcsivitelte nekik, hogy élelmet talált, kövessék őt, és már fordult is vissza. A faágra felfüggesztett házikót ellepték a sárga-fekete szárnyú cinkék, és boldogan csipegették az olajos magvakat, amitől aztán felmelegedve, még sokáig gyönyörködtek a csodaszép fenyőfában.

Az ablak túloldalán pedig a madáretetőt elkészítő apuka, meg a kölesszemekről gondoskodó gyerekek örültek a boldog cinkék látványának. És ettől vált igazán teljessé a Karácsony, a szeretet ünnepe.

(A mese forrásoldala: www.operencia.com/gyermekoldalak-96/magyar-irodalom/mesek-toertenetek/uennepek-ka racsony/1801-mester-gyoergyi-a-legkisebb-cinke )
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Vörösbegymintás szalvétámhoz:
  2013-12-30 16:31:12, hétfő
 
  A szalvéta PAW márkájú, de a csomagoláson csak annyiban áll a minta megnevezése: MADÁRKA. Emiatt gondoltam, hogy a mintát közzétéve, leírom alatta a wikipedia segítségével, és egy valós fotóval a kismadárról,hogy mi is látható a szalvétán mintaként, amellett, hogy egy kismadár látható, mert nem biztos, hogy ez a minta,és ennyi leírás mindenki számára egyértelműen mutatja, ki-mi is ez a kismadár,nem növekedik senkinek sem a műveltsége ennyi szöveggel a csomagoláson, így akiket érdekel a szalvéták világa, de a madarak terén esetleg nem mozognak annyira otthonosan, egy kicsit segítségére lehetek ezzel..Nekem is kis utánajárásomba került, mire beazonosítottam ezt a madarat, de így meg szeretném könnyíteni mások dolgát:Link

A vörösbegy (Erithacus rubecula) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a légykapófélék (Muscicapidae) családjába tartozó faj.

Egy, a The Times által támogatott szavazással 1960-ban az Egyesült Királyság nem hivatalos nemzeti madarává választották.A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1996-ban ,,Az év madarává" választotta.

A vörösbegy vagy más néven csipkemadár erdők, bokrosok madara. Lágy éneke az alkonyati órákban is felcsendül. Kemény teleken a házak mellé húzódik, ahol etethető főtt sárgarépával is. Rovarevő, ősszel bogyót fogyaszt. Védett madarunk, eszmei értéke: 10 000 Ft.

Előfordulása

Európában a földközi-tengeri partvidék és Észak-Skandinávia egyes részeinek kivételével megtalálható. Az Azori-szigeteken, a Kanári-szigeteken és Észak-Afrika egyes részein is. Kelet felé Közép-Oroszországig, Törökországig és Iránig.
Alfajai

Erithacus rubecula balcanicus
Erithacus rubecula caucasicus
Erithacus rubecula hyrcanus
Erithacus rubecula melophilus
Erithacus rubecula rubecula
Erithacus rubecula sardus
Erithacus rubecula superbus
Erithacus rubecula tataricus
Erithacus rubecula valens
Erithacus rubecula witherbyi

Megjelenése

Hossza 14 cm, szárnyfesztávolsága 26 cm és testtömege körülbelül 19,5 gramm. Tollazata hátán barna, hasán fehér, begye, mint ahogy neve is mondja, vörös.

Életmódja

Hazánkban a domb-, és hegyvidékek madara, gyakori fészkelő a dús aljnövényzetű, bokros aljú lomb-, vegyes-, és fenyőerdőkben, de a fás kertekben is megtelepszik. Viszonylag hosszú csüdje a felborzolt avaron való lépegetésben segíti. Halk füttymotívumokkal induló erőteljes, trillázással véget érő éneke a legkorábban - már március második felében - felhangzó madárdalok közé tartozik. Békés természetű madár, de a revírjére tévedő betolakodókkal szemben agresszíven viselkedhet. A költési időszakon kívül többnyire magányosan él.

Táplálékát leginkább a talajon keresi. Vékony, hegyes, tipikus rovarevő csőre van. Ezzel fog rovarokat, férgeket. Különösen a tavaszi és az őszi vonulás idején azonban sok bogyót is eszik, az áttelelők pedig rájárnak az etetőkre.

Általában néhány évet él, de a legidősebb példány elérte a 13. évét.
Szaporodása

Egy évesen éri el az ivarérettségét, áprilistól júliusig költ évente kétszer. A tojó 5-7 tojást rak, melyen 13-14 nap kotlik, ekkor a hím akár háromszor is táplálja óránként. A fiatal madarak 12-15 nap múlva repülnek ki.

Kárpát-medencei előfordulása

Magyarországon rendszeres fészkelő.

Rokon fajok

A kékbegy mellett a fülemüle is közeli rokona a vörösbegynek.

(Forrásoldal:hu.wikipedia.org/wiki/Vörösbegy)
Link

A szalvétából jelenleg egy csomaggal van, ha érdekel valakit , szívesen cserélek vele, vagy adok neki, keressen meg engem e-mailben.
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
Pillangómintás szalvétáimhoz:
  2013-12-30 12:05:33, hétfő
 
 

LinkLink


A görögök a lelket pillangóval szimbolizálták, mert mint minden ókori nép, hittek a reinkarnációban, amelynek a pillangó tökéletes jelképe volt, hiszen, ahogy azt mindenki tudja, a pillangó kezdetben egy kis hernyó, ami bebábozódik, és később kibontva szárnyait repülni kezd, petéket rak le, majd elpusztul tánc ókori tunikában- azaz bejár egy teljes ciklust.Talán a legérdekesebb az, hogy a görögül a pillangó psyché-t jelent, azaz lelket, és ilyen szempontból a pszichológia maga is erélyesen kötődik a pillangó szó jelentéséhez. A görögök szerint a pillangó nyugtalanul repül, virágról, virágra, mintha nem tudná magát elkötelezni, habzsol. Szintén a görögök szerint, a pillangó a tisztaság és a természetesség jelképe.

Egyes indián törzsek úgy gondolják, hogy a pillangókban a halottak lelke van. Más törzsek szerint csapdába zárt lelkek hordozói a pillangók. A pillangó a lélek fejlődését, és a halálból kialakuló életet jelképezi. A japánoknál ő a változékonyság szimbóluma.


Link


A kínaiak szerint halhatatlanságot jelent. Ha a pillangó felbukkan az életedben, akkor a benned rejlő erőforrásra, és a fejlődésed következő, előtted álló fokára hívja fel a figyelmet.A fejlődés és az átalakulás útjait jelképezi. A metamorfózis szimbóluma, mert képes a legkülönbözőbb módon megújulni, úgy hogy minden alkalommal egyedi tud lenni. A pillangó képes megörvendeztetni környezetét, és örömöt hozni életükbe. Olyan, mint egy boldog fuvallat.A pillangó jelentésű hudie szó homonimáinak eredményeképpen számos asszociációt ébresztve vált jelképpé. Így pl. a hetvenedik életévüket (die) betöltöttek gyakran kapnak pillangót ábrázoló tárgyakat. A virágkehelyből - amely a női nem jelképe - nektárt szívogató pillangó a szerelem, szeretők jelképe. A halott feleséget a férje úgy emlegette, mint pillangót. Kína szerte jól ismert az a történet,
amelyben az elhunyt leány szelleme egy pillangó képében tér vissza. A közösülést olykor "pillangó és vadméh táncának" írják le. A pillangó és a szilvavirág együtt a hosszú életre és a makulátlan szépségre utal. A pillangó és macska (mao) közös képen ábrázolva azt a kívánságot fejezi ki, hogy a megajándékozott éljen hetven sőt nyolcvan (mao) évig. A pillangóval kapcsolatos leghíresebb történet Zhuangzi-hez kapcsolódik, aki nevével azonos című művének egyik részében azt fejtegeti, hogy álmában pillangóként látta önmagát, majd felébredt, és vajon miként dönthető el, hogy valójában ő, Zhuangzi álmodta-e, hogy pillangó, vagy épp most a pillangó álmodja magát Zhuangzi-nek.
Link
Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatmintás csereszalvétáimhoz  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 133
  • e Hét: 261
  • e Hónap: 2724
  • e Év: 8740
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.