Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Család, ahol a szalvéta az asztalnál például orrfújásra való
  2014-05-28 20:56:25, szerda
 
  Honey Boo Boo színre lép 1x02 - Glitz, a csillámmalac
2013. március 16. 10:00 - triforce


Alana már kezd túl lenni a nyeretlen versenyen, mivel anyuka és Sugar Bear beígértek neki egy kisállatot. Georgiában vagyunk, úgyhogy bem hörcsögöt vagy papagájt kap, hanem kismalacot. Honey Boo Boo egyből elnevezi Glitzynek, mert majd együtt mennek a szépségversenyekre és jól megnyerik az összeset. Az is rögtön kiderül, hogy genderügyileg képzett a kislány: hiába derült ki a kismalacról, hogy fiú, ő azért is lánynak fogja öltöztetni. Hiszen egy kismalacnak se lehet megmondani, hogy milyen nemű legyen! Ha Miss Amerika nem is, ENSZ-nagykövet még lehet Alanából.

Sugar Beart küldték el a süldőért, ki mást, addig a nők otthon maradnak, hogy összerakják a malacka járókáját. Negyvenöt perc próbálkozás után feladják, szóval ezt is Sugar Bear csinálja majd meg. Meg is hozza a Posh Pig nevű helyről a malacot, ahol még indulás előtt be is festették a körmeit, egyik lábán lilára, másikon zöldre. Már kezdem nagyon sajnálni a kis süldőt. Nem csak a nemiidentitás-keresés nemes, de eléggé rögös útjára terelték, még egy Fradi-Újpesten is számkivetett lenne. Sugar Bear szerint Glitzy megtalálja a helyét a családban, ha kellően szeretik, játszanak vele és becézgetik. Anyuka már a "mama" szót véli kihallani a visításából. Alana rápakol egy tiarát is. Itt most indokolt az anyám borogass.

Váltunk.
Anyuka ugyanis etikett oktatót hívott Alanához, mert a legutóbbi verseny zsűrije szerint hiányzik belőle az elegancia. Pumpkint is beülteti anyuka, mert belőle is hiányzik. Meg is jön az oktató, de a malacsivítás miatt még be se tud mutatkozni. Máris kiül az arcára a zavar, ami jó sokáig ott marad. ,,Az egy kismalac? Aha, értem." Kezdi már kapizsgálni, mire is vállalkozott. Pumkin nem érti az egészet, elvégre ő olyan, mint egy trendi szövegszerkesztő: azt kapod, amit látsz. Alanának kb. fogalma sincs az egészről, annyit ért, hogy ez segíthet neki a következő versenyén.Szegény tanár próbál szót érteni a lányokkal, de szakmájának Mount Everestjével nem bír el, pedig már dudorodnak az erek a fején, annyira dolgozik, hogy ne meneküljön el sírva a Thompson-házból. A bevezető small talkot nagyon gyorsan elsüllyeszti Alana és Pumpkin, úgyhogy mennek is tovább az asztali etikett szabályaira. A tanár rá is térne a szalvéta ISO9001-es használatára, de Pumpkin leszarja az egészet, és belefújja az orrát. Hihetetlen profi a tanár, mert még mindig nem vágja bele a nagykést a csajba, csak egy nagy sóhaj mellett áttér a következő fejezetre.

Pumpkinnak bejöhet az óra, mert megkérdezi a tanárt, hogy ebbe az etikett izébe hogy férnek bele a hobbijai: puki, kaki, ilyesmi. Amit most a tanár arcán látunk, közelebb vihet minket Mona Lisa mosolyának megfejtéséhez. Arcára fagyott mosollyal menti a menthetetlen, de Pumpkin megérezte a gyengeséget, és lecsap: böfög egy jó nagyot és azt is a kamerába mondja, hogy amíg a Föld kerek, Pumpkin metánt ereget - és közben úgy dobálja a haját, mint egy szupermodell valami samponreklámban. Az órát sorsába beletörődve fejezi be a tanár, valószínűleg bekapott egy marék Xanaxot. Az óra végén azért csak kicsúszik a száján, hogy talán valamikor kéne még nekik egy óra. Aztán röviden el is röhögi magát. Ez már az őrület első jele. Alanát is megkérdezik, hogy mit szólt az egészhez. Most hangzik el az epizód második tételmondata: az etikett óra hülyéknek való.

Most anyuka életének egy meghatározó fejezetébe láthatunk bele, a spórolásba, ugyanis a háztartási cikkek és kaják péntekenként megrendezésre kerülő aukciójára megyünk. Nem teljesen értem a koncepciót, mert igaz hogy fél áron, de kétdoboznyi chipset és édességeket vettek. Ez ennyi volt, dánkesőn, biztos afféle homage volt ez a Discovery Channel árveréses műsorai előtt. Megyünk ultrahangra, Anna a harmadik trimeszterben jár, meglessük a hasában Kaitlyn Elizabethet. Anyuka aggódik a lányáért, mert tudja, hogy milyen, ha 17 évesen szül az ember lánya. Bár ő akkor már a második lányát szülte, és abba is hagyta miatta a sulit, míg Anna mindenképp lerakja az ottani érettségit. Ez is progresszió és anyuka szívből büszke lányára. Meghitt családi élmény az ultrahang, nincs baszogatás, nincs ,,miért voltál ilyen hülye lányom", csak szeretet és támogatás. Ilyenkor azért elgondolkodtató, hogy akkor a képernyő melyik oldalán is lehet jobb ülni. Megy még egy kis poénkodás, Alana is ultrahangot kér, hogy Chicken Nuggetset keressen a hasában.

Az epizód az Alana és Glitzy között formálódó barátsággal zár. Ha így haladnak, többet lesznek együtt, mint a Gyurcsány-Molnár álompár. Kicsit évődik Alana Glitzy miatt, aztán befekszik mellé a járókába, és együtt elalszanak.

A forrásoldal a linkre kattintva tekinthető meg, fényképekkel illusztrálva:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
Szalvétahajtogatás a menükártyához:
  2014-01-15 11:51:06, szerda
 
  A szalvétát a terítékeken így is el lehet helyezni ötletesen, ha a menükártya tartójaként helyezzük el az asztalra. Így nem a szalvéta hívja fel magára pusztán a figyelmet az asztalon az egyedi színével, hanem a menükártya is ki lesz emelve általa :

Menu Card Napkin Fold Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-15 11:46:05
feltöltő: venci76
nézettség: 985
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: GBS, Linens,
kategória: kreatív
leírás: Menükártyát ha el szeretnél helyezni minden tányérodon az asztalon, ehhez nyújt ötletes segítséget ez a felvétel, hogy egy szép , mutatós szalvéta segítségével hogyan lehet együtt őket az asztal díyzévé tenni minden tányéron.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
A társasági élet olasz módra:
  2013-06-07 21:16:03, péntek
 
  Mint azt jól tudja mindenki, aki egy kicsit is ismeri az olasz temperamentumot, hogy nem mi vagyunk az egyetlen olyan nép, aki nagy gesztikulációk közepette fejezi ki magát. Mindemellett azért nem árt egy-két dolgot tudni, ha helyesen akarunk kommunikálni Olaszországba.


A kézfogás például itt is mehet rázogatással, még akár hátba-veregetéssel is, de csak ha jól ismerjük azt, akit köszöntünk. Az olasz férfiaknál jó barátok között még a két puszi is belefér. A ,,ciao" köszönés általános, és nem tesz különbséget tegezés és magázás között. Ha azonban hivatalos ügyben találkozunk valakivel, feltétlenül címének megfelelően tegyük hozzá, hogy Dottore - bölcsész, Professore - tanár, egyetemi tanár, orvos, Avoccato - ügyvéd, esetleg Ingegnere - mérnök. A találkák időpontját mindig nagyjából értik, de ebbe is csak negyed órányi késés fér bele! A család igen fontos számukra, úgyhogy a találkozáskor igen szívesen veszik, ha efelől érdeklődünk!Az olasz emberek elég rugalmasak, nem ragaszkodnak kifejezetten szabályokhoz. Sokat vitáznak, de sosem indulatból, hanem elvi meggyőződésből. Szeretnek alkudozni, és jól érvelni itt is tudni kell! Akár ahogyan a nagy olasz filmekben is láthatjuk, dönteni sosem szoktak azonnal, és a számukra kedvezőtlen ajánlatokra is udvariasan mondanak nemet.Szeretik a divatot, és követik is azt. A férfiak szeretik az öltönyt és a zakót, a napszemüveg pedig szinte kötelező, de csak az utcai viselethez tartozik hozzá szervesen!A vacsora különösen fontos szerepet játszik az összejöveteleket illetően, főleg, ha üzletről is szó van. A fizetésben gálánsak, úgyhogy a nőneműeknek esélyük sincs ilyesmi átvállalására, meg se próbálkozzunk vele! A spagetti evésnek konkrét kis rituáléja van - akár csak a kínai teázásnak: először a szalvétát a nyakunkba tesszük, majd a tésztát a villánkra szúrva a tányérba rakott kanálban forgatjuk úgy, hogy az feltekeredjen a villára. Ezt azután egyben a szánkba kell helyezni, úgyhogy érdemes egyszerre csak kevés tésztába szúrni a villát, nehogy a feltekerés végére egy hatalmas gombóccal kelljen megbirkóznunk.Az olaszoknak is megvannak a maguk kis babonáik, így ne csodálkozzunk, ha azt látjuk hogy egy olasz tenyérrel lefelé fordított kezének mutató-, és kisujja kinyújtva van a többi behajlítva, az náluk az ördög két szarvát jelképezi, a gonoszt szándékoznak elűzni vele. Ezt használják úgy, mint mi, mikor lekopogunk valamit.

(Forrásoldal:olaszorszag.network.hu/blog/olaszorszag-kozossegi-oldala-blogja/a-ta rsasagi-elet-olasz-modra)
 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
Az asztalterítés története:
  2013-02-03 18:58:33, vasárnap
 
  Az étkezés története egyidős az emberiségével, de minthogy a legtöbb fennmaradt kerámia és ezüst asztali edény a 16. század után keletkezett, ezért ezen a ponton kezdjük ismertetését.

Az úriházak vagy kastélyok nagy csarnokában való közös étkezés, amely korábban általános volt, még a 16. században is folytatódott, később azonban a család szívesebben étkezett külön, saját, meghittebb környezetében, és csak különleges alkalmakkor csatlakozott a háznéphez.
Az asztalon helyezték el a húsvágódeszkát, amelyben egy kis mélyedés szolgált a só számára - később ezt külön tálkában tartották. A jómódúak köreiben elengedhetetlen volt az asztali ezüst, közte a nagy, harang alakú sótartó. A só értékes anyag volt, és az asztalra csak egy nagy sótartót helyeztek.


Evéshez-iváshoz ón és ezüst asztali edények szolgáltak a módosabb háztartásokban. Cserép ivóedényeket is használtak, és feltűnt a velencei üveg is.
A szimmetrikusan elrendezett, pompás tálak közé tragant segítségével mintázott cukorfigurákat helyeztek.
A 17. század végére Kínával megélénkült a kereskedelmi forgalom: az áruk között fontos helyet foglaltak cl a nyugat európai igények kielégítésére szánt kínai porcelán asztali edények. Az importált porcelán különösen kedvelt volt, sokkal tartósabb lévén, mint a cserépedény és a forró italoknak is jobban ellenállt.
A század második felében a villa az evőeszközkészlet állandó része lett. Addig csak a kés ás a kanál volt használatban: a késnek hegyes pengéje volt, erre szúrták fel az ételt és emelték a szájukhoz.


A 18. században az ételt a table a la francaise néven ismert rend szerint szolgálták fel. Az asztalt minden egyes fogás számára a megfelelő pecsenyés és fedeles tálakkal terítették meg, amelyeket az asztal közepére helyeztek, hogy a vendégek kiszolgálhassák magukat és szomszédaikat.
A 18. században elterjedt szakácskönyvekben nemcsak menük voltak, hanem terítési ajánlatok is. Mrs. Beeton híres szakácskönyveiben a 19. század vége felé átvette ezt a szokást. A szükséges tálak mellett az asztal közepét figurák sorával díszítették, ezek vagy tragantcukorból készültek, vagy ahogy az jobban elterjedt, porcelánból. Az asztalt vázák, ezüst vagy porcelán csemegéskosarak és karos gyertyatartók is ékesítették.
A 19. század folytatta az előző század terítési szokásait. Ebben a században a jó társaságban két új étkezés, a villásreggeli és a délutáni tea kapott jelentős szerepet, melyek a társalgásra is kiváló alkalmat adtak.
A 20. században egy étkezés különböző fogásainak a száma ésszerűbb szintre esett vissza. A technológia állandó fejlődése és a fagyasztott és védjeggyel ellátott ételek elterjedése azt jelentette, hogy a népesség szélesebb rétegei juthattak választékosabb koszthoz. A tömegtermelés bővülése mutatós étkezőeszközökhöz juttatta a társadalom minden rétegét.
Népszerűek lettek a modern minták, de a hagyományos asztali edények továbbra is kedveltek maradtak - akár egy 18. századi úriember asztalát is vissza lehetett varázsolni. Úgy látszik, a hagyományos stílusok megőrzésére mindig lesz hely az újakkal párhuzamosan, de közülük is sok darab egyszer még időtálló értékűnek bizonyul.


(Forrásoldal: www.deakdiak.hu/techn/etk_web/etkezes_kultura/etk_tort.html)
LinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
Szalvétaköteg-ötletes formázás
  2011-12-10 18:11:34, szombat
 
 
How to spin and stack cocktail napkins! Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-12-10 17:33:33
feltöltő: venci76
nézettség: 802
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Dan, Vincent, How, to, spin,
kategória: felnőtt
leírás:

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
Teríték Star Wars-osoknak:
  2011-12-09 09:31:23, péntek
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
Ünnepi asztalterítés folyamata
  2011-12-03 11:58:25, szombat
 
  Ünnepi asztal megterítésének folyamata képekben elmondva:


HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
Terítés kálával és szalvétával
  2011-11-18 10:07:05, péntek
 
 

LinkLink

(http://www.aholidayhaven.com/2010/06/fathers-day-breakfast-tray.html)
 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
Szalvéták ötletesen a tartóba:
  2011-11-12 21:46:40, szombat
 
  Kicsit munkás , de megéri így a szalvétákat a tartóba helyezni, mert nagyon jól fognak így mutatni a szalvéták a szalvétatartóban, s kreativitásunkat dicsérik majd a vendégek, ha nem is feltétlenül nyílt szóval:

Szalvéták ötletes elhelyezése Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-11-12 21:35:25
feltöltő: venci76
nézettség: 1401
szavazatok: 1
kommentek: 0
kulcs: szalvéta, kreatív, elhelyezés,
kategória: kreatív
leírás: Szalvéták kreatív elhelyezése szalvétatartóba.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Egy másik ötletes elhelyezése a szalvétáknak a szalvétatartóba:

Szalvéták ötletes tartóba helyezése Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-11-12 21:49:01
feltöltő: venci76
nézettség: 1054
szavazatok: 2
kommentek: 0
kulcs: szalvéta, szalvétatartó, kreatív,
kategória: kreatív
leírás: Szalvéták kreatív szalvétatartóba helyezése

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
Asztalkendő és szalvéta
  2011-10-31 06:46:38, hétfő
 
  ASZTALKENDŐ és SZALVÉTA
Szerző: Berecz Edgár - 2010. július 24.


Az asztalkendő használata

Az asztalkendőt némelyek hajlamosak összetéveszteni a szalvétával, esetenként vagy meghatározási zavarban szenvednek, vagy összetévesztik a két tárgy szerepét és funkcióját. Az asztalkendőt azért találták fel, hogy az ember megvédje a ruháját a foltoktól, pecsétektől, ha netalán valamit leejtett - ami mindenkivel megtörténik egypárszor. Ez akkor vált szokássá, amikor régebb a főúri asztaloknál barokk meg rokokó ruhákban parádézva étkeztek, és a selyemből, bársonyból készült agyoncsipkézett ruhadarabok tisztítása igen körülményes volt. Azonkívül az asztalkendőnek az a szerepe, hogy felfogja a kenyérmorzsákat, hogy ezek étkezés közben ne a vendég ölébe vagy a földre hulljanak.

A régi világban szokás volt az asztalkendőt az ing alá betűrni, nyakba kötni vagy mint egyesek tették, egy időben három asztalkendőt használni. Egyet terítettek a jobb vállra, egyet a bal vállra és egyet közében betűrtek a gallér alá. Ez a burleszkfilmekbe való használati mód kerülendő, elvégre étteremben vagyunk, nem borbélynál, hogy a nyakunkba akasszuk az abroszt, vagy az asztalkendőt.

Az asztalkendő egyedüli helyes használata a térdre való terítésében nyilvánul meg. Csakis erre a célra használható. Evőeszközöket fényesíteni, szemüveget tisztítani, vagy szájat törölni vele nem illik. Használat után pedig fogjuk össze és tegyük a tányérunk mellé az asztalra. A luxuséttermek drága kelméből készült, monogramos és kikeményített asztalkendőjét szuvenír gyanánt hazavinni illetlenség, modortalanság és egyenlő a lopással.
A szalvéta használata

Sok vendéglátós úgy véli, hogy a szalvétát mindig a teríték bal oldalán célszerű elhelyezni, közvetlenül a villa alá. Ezek szerint a vendég a bal kezével törölné meg a száját evés közben vagy evés után. Jómagam a modern iskolák irányelveit követem, s úgy gondolom, hogy a szalvéta helye valójában jobb felöl van, a kés és a kanál alatt. Ezzel nem az arab országok étkezési szokásaira akarom felhívni a figyelmet, hanem csupán abból a feltevésből indulok ki, hogy a jobb felől levő ivópohár vagy borospohár használata előtt mennyivel kényelmesebb jobb kézzel elvenni a szalvétát s megtörölni vele a szánkat. A szalvétának elsősorban nem az a szerepe, mint ahogy sokan hiszik, hogy az étkezés alatt összemaszatolódott ujjainkat vagy szánkat megtöröljük vele - ugyanis a jól nevelt ember nem keni össze magát sem a mártással, sem a pecsenye levével -, hanem arra való, hogy ivás előtt letöröljük az ajkainkról a zsírfoltokat, nők esetében az ajakrúzst. Azt hiszem, nem kell senkinek sem megmagyarázni, hogy mennyire gusztustalan és visszataszító egy pohár, amely zsír- vagy rúzsfoltos. Az ital elfogyasztása után az szalvéta felhasználható még arra is, hogy a szájunk szögletében visszamaradt víz illetve borcseppeket könnyed mozdulattal felitassuk vele. Nem akarok azonban megfeledkezni a bajuszos vagy szakállas emberekről, akik kiterjedt szőrzetüket gondosan ápolják, s rettentően büszkék férfiúi ékességükre. Nekik sajnos alaposan meggyűlik a bajuk minden pépes, szószos, amúgy csak bajuszgyalázónak nevezett főzelékfélével, mivelhogy ezeket az ételeket majdnem lehetetlen úgy fogyasztani, hogy ne szentségtelenítsék meg a vendég kackiásra kipödrött bajuszát. Ebben az esetben természetesen fel lehet használni a szalvétát egy alapos ajak vagy bajusztisztogatásra, de a fentiekben kifejtett elméletem szerint, a szalvéta nem arra való, hogy minden harmadik falat után megtöröljük vele a szánkat és az ujjainkat. Tehát úgy kell enni, hogy az ételt lehetőleg az evőeszközökkel érintsük, és azt úgy vigyük a szánkhoz, hogy a fél arcunk ne legyen zsíros utána. Láttam már olyan vendéget, aki egy háromfogásos ebéd elfogyasztása után egy egész halom gombóccá összegyűrt szalvétát s papírzsebkendő hegyet termelt.

Étkezés közben a szalvétát nem illik morzsolgatni, széttépni és a darabokból apró golyókat gyúrni. Még kevésbé illik orrot fújni bele, mint ahogyan sokan teszik. Kéztörlőnek, pontosabban ujjtörlőnek - hiszen nem az egész kezünkkel, hanem csak három ujjunkkal eszünk illetve fogjuk meg a csirkecomb végét - is használhatjuk abban az esetben, ha egy bizonyos specialitás megköveteli, hogy kézzel együk. Az étkezés befejeztével a használt szalvétát hajtsuk össze (a zsíros vagy rúzsos felével befele), s tegyük a tányér mellé. Gombóccá gyűrni a használt szalvétát, majd a tányérba dobni nemcsak hogy nem illik, hanem egyenesen gusztustalan is.

Berecz Edgár (Székelyudvarhely), a blog vendégszerzője
(www.foodandwine.hu/2010/07/24/asztalkendo-es-szalveta/)
 
 
0 komment , kategória:  Terítés az asztalon-tanácsok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11
  • e Hét: 1943
  • e Hónap: 4925
  • e Év: 4925
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.