Regisztráció  Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Húsvéti kolbászhabos fészek
  2011-04-23 08:07:07, szombat
 
  hozzávalók 4 főre
Kalácsfészekhez:
ujjnyi vastag kalácsszeletek
8 szelet füstölt sertéslapocka (kb. 8 dkg)
8 szelet trappista sajt (kb. 6-8 dkg)
vaj a kenéshez
Kolbászhabhoz:
8 dkg kolbász
4 kk vaj
4 kk mustár

bors
2 ek aprított friss petrezselyem
2 dl habtejszín, habbá verve
Díszítéshez:
vaj
1 csokor snidling
1 db főtt tojás

elkészítés

A kalácsszeleteket megpirítjuk, és 4-5 cm-es sütiszaggatóval 12 db kört vágunk ki belőle.
Az előző formánál kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kivágjuk a kalácskörök közepét is.
Hasonlóan járunk el a sajt- és sonkaszeletekkel is.
Egy fészket 3 szelet kalácskarika, 2 szelet sonka és 2 szelet sajt fog alkotni.
A legalulra kerülő kalácskarika tetejét megvajazzuk. Erre jön rá egy sonka- és sajtkarika, majd egy mindkét oldalán megvajazott kalácskarika, és ismét sonka-sajt, végül pedig egy az alján megvajazott kalácskarika.
A fészkünk oldalát körbekenjük vékonyan vajjal, és aprított snidlingbe forgatjuk, félretesszük.
A kolbászhabhoz a kolbászt a vajjal, mustárral, petrezselyemmel, pici sóval, borssal gyorsvágóba dobjuk, pépesítjük.
A kolbászmasszát óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínbe, és megtöltjük vele a fészkek közepét, majd a maradékot a kosarak tetejére halmozzuk.
A tetejét főtt tojással díszítjük.


 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Tojáslikőrös kuglóf
  2011-04-23 07:58:58, szombat
 
  hozzávalók 4 főre
4 tojás
200 g porcukor
2 cs vaníliás cukor
200 ml olaj
200 ml tojáslikőr
100 g liszt
100 g étkezési keményítő
1 cs sütőpor

elkészítés

A tojásokat, a porcukorral és a vaníliás cukorral a mixer legmagasabb fokán habosra keverjük. Az olajat és a tojáslikőrt hozzákeverjük.
A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport összekeverjük és adagonként hozzádolgozzuk a tojásos masszához.
Az egyveleget kivajazott, lisztezett kuglófformába (kb 22 cm átmérőjűbe) öntjük és azonnal 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Kb. 50 percig sütjük, majd 10 percig a formában hagyjuk, azután kiborítjuk, hűlni hagyjuk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvéti tojáslikőrös süti
  2011-04-23 07:49:40, szombat
 
  hozzávalók 4 főre
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
6 dkg porcukor
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
2 kk sütőpor
csipetnyi só
Krémhez:
1 dl tejszín
12 dkg étcsoki
8 dkg vaj (margarin)
Tetejére:
porcukor
15 dkg fehér csoki
0,5 dl tojáslikőr

elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, a porcukorral és a sütőporral.
Elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tojással összegyúrjuk. (Nagyon gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel a kezünktől a tészta!)
Kb. 20 percre betesszük a hűtőbe. Ezalatt elkészítjük a krémet.
A tejszínt az összetördelt csokival a mikróban összeolvasztjuk. (Csak óvatosan, nehogy túlmelegedjen!)
Amikor már egynemű a csoki és a tejszín, hozzákeverjük a margarint vagy a vajat.
Ezt még ízesítjük 1-2 evőkanál tojáslikőrrel.
Egy olyan edénybe tesszük, amelyben majd elektromos habverővel is tudjuk keverni, és betesszük a hűtőbe (vagy a mélyhűtőbe, ha kevés az időnk), hogy jól lehűljön. Nem kell megfagyasztani!
Közben a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagra, és kiszúrjuk tojás alakú szaggatóval. (Egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatót tojás alakúra nyomtam. Vissza lehet hajlítani kerekre utána!)
Minden második tojás közepét kicsi (3 cm-es) pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
Előmelegített sütőben megsütjük. Nem szabad otthagyni, mert 10 perc sem kell hozzá, hogy megsüljön. Inkább világosabb legyen, mint barna! Ha nincs túlsütve a linzer, akkor a tölteléktől jobban megpuhul.
Kb. 15 dkg porcukrot 1-2 evőkanál vízzel addig keverünk, míg sűrűn folyós és sima massza lesz belőle. (Legalább 5 perc, és tettem bele pár csepp színtelen mandulaaromát is, hogy finomabb legyen.)
A lyukas tésztát ezzel vonjuk be, és hagyjuk száradni. Ez gyorsan megy.
A krémet, mely a hűtőben jól megdermedt, egy elektromos habverővel összekeverjük, de csak annyira, hogy krémes legyen és kenhető.
Ezzel a krémmel összeragasztunk egy egész és egy lyukas tésztát.
A tojáslikőrt és a fehér csokit a mikróban összemelegítjük (de itt még óvatosabban kell, mert a tojás kicsapódhat a likőrben, ha túl forró lesz. (Nekem 15 másodperc elég volt, és utána már kevergetve, szépen összeolvadt a csokival.)
Ezt a masszát belekanalazzuk a lyukakba, és így olyan lesz, mint egy félbevágott tojás. Ha van sárga ételfestékünk, néhány csepptől még sárgább lesz.
sütési hőfok: 180 °C


 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Sárga túró
  2011-04-23 07:44:22, szombat
 
  hozzávalók 5 főre
1 l tej
10 db tojás
3 púpozott ek cukor
csipet só

elkészítés

A tejet cukorral, sóval felforraljuk.
Tojásokat felverjük, és a forrásban lévő tejhez öntjük folyamatos keverés közben. Addig melegítjük, és keverjük, amíg túróvá válik.
Szűrőbe tiszta konyharuhát terítünk, és beletöltjük a sárga túrót. Összekötjük a konyharuha sarkait, mint egy batyut, fakanálra függesztjük, ezt keresztbe tesszük egy fazék peremén, és hagyjuk csöpögni-hűlni. Másfél óra múlva, konyharuhából kiszedve, tányéron hűtőbe rakjuk a kis gömböcöt, és 1 óra múlva már szeletelve fogyasztható


 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvéti nyuszitál - Hidegtál
  2011-04-23 07:32:17, szombat
 
  hozzávalók 4 főre
11 db főtt tojás
20 szelet gépsonka
2 merőkanálnyi francia saláta
1 dl tejföl
1 tk mustár
2 doboz sajtkrém (kockasajt)
1 db tömlős sajtkrém
1,5 ek csípős torma
kb. fél dl főzőtejszín
1 ek zselatin
fél dl húslé
só ízlés szerint
őrölt fehérbors
sárgarépa (a nyuszi füle, szeme, orra, foga)
snidling (a fészek, amiben ül és a bajusza)
Díszítéshez :
kevés lilahagyma
fél kígyóuborka
fél sárgarépa
fél piros pritaminpaprika
1 marék snidling
pár szál fodros petrezselyem
3-4 db salátalevél

elkészítés

A tojásokat keményre főzzük, hűtjük, héját eltávolítjuk. 1 db kivételével félbevágjuk. A tojássárgákat finomszűrőn áttörjük.
A tejföllel, a mustárral, ízlés szerinti őrölt fehérbossal, sóval fűszerezzük.
A sajtkrémeket összekeverjük, tejszínnel lazítjuk.
A húslében a zselatint kevergetve forrásig hevítjük.
Kiterítünk 10 db sonkaszeletet. Habzsákba kanalazzuk a sajtkrém felét, és a sonkaszeletek szélére csíkokat húzunk. Feltekerjük őket, félretesszük.
A sajtkrém másik felébe beledolgozzuk a tormát. Betöltjük vele a másik 10 db sonkaszeletet.
Az elkészített tojástöltelékkel szintén habzsák segítségével, csillagcsővel betöltjük a felezett tojásokat.
A sonkatekercseket elrendezzük a 10-10 db-ot kicsit távolabb egymástól.
Az elkészített aszpikkal kétszer egymás után lefényezzük őket.
Egy nagy kerek sültes tányér közepére salátaleveleket rendezünk. Rárakjuk a francia salátát. Köréje rendezzük a sonkatekerceket és a betöltött tojásokat. A felsorolt zöldségekkel ízlés szerint díszitjük


 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Sonkás falatkák tojásos uborka
  2011-04-23 07:26:00, szombat
 
  hozzávalók 4 főre
1 kígyóuborka
6 tojás
24 szelet füstölt sonka
1 piros kaliforniai paprika
petrezselyem
majonéz
24 db olívabogyó

elkészítés

Az uborka héját hosszában csíkosra metszük, így amikor felszeleteljük cakkos szélű köröket kapunk. 24 szeletre lesz szükségünk.
A tojásokat megfőzzük, felszeleteljük. 1-1 szeletet az uborkákra teszünk.
1-1 kiskanál majonézt kanalazunk rá.
Félbehajtjuk a sonkát, feltekerjük és fogvájó segítségével a tojásos uborkatalpra csücsültetjük.
Minden falatra paprikaháromszögeket tűzünk fogvájóval és olívabogyóval díszítjük.
Aprított petrezselyemmel megszórjuk.


 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvéti nyuszi pogácsa
  2011-04-23 07:23:34, szombat
 
  hozzávalók 4 főre
Hozzávalók:
300 g finomliszt
250 g puha vaj
6 ek víz
1 ek ecet
1 tk só
8 dkg reszelt sajt (Trappista vagy Edami)
Tetejére:
1 tojás
nagy szemű só
tökmag
lenmag
szezámmag

elkészítés

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, alufóliába csomagoljuk, éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük, hagyjuk kicsit kiengedni. Vékonyra nyújtjuk.
Feles pohárral kiszaggatjuk a nyuszkók fejét, gyűszűvel a pofikát. A füleit kézben formázzuk.
Villával felvert tojással "összeragasztjuk" a darabkákat.
Lekenjük a nyuszikat, majd fogainak 2 db nagy szemű sót, szemének félbevágott tökmagokat, orrának egy szem lenmagot teszünk. Végül a pofikákba 3-3 szezámmagot nyomunk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket. 180°C-ra előmelegített sütőben világos-aranybarnára sütjük.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 30x30 cm


 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Húsvéti csibék tojásban
  2011-04-23 07:19:59, szombat
 
  hozzávalók 3 főre
6 tojás
6 dkg reszelt parmezán sajt
1 mk mustár
1 dl sűrű majonéz (lehetőség szerint házi készítésű)
frissen őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
12 szem egész bors a szemeknek
sárgarépa a csőréne

elkészítés

A tojásokat keményre főzzük, és meghámozzuk.
A tojások aljából levágunk egy szeletet, hogy talpra is állíthassuk őket, ha akarjuk.
Egy hegyes késsel cakkosan bevágjuk a fehérjét, és óvatosan kivesszük a sárgáját.
A tojások sárgáját összekeverjük a majonézzel, a reszelt sajttal, a mustárral, és sózzuk, borsozzuk.
Púposan visszatöltjük a fehérjébe, és rátesszük a "kalapokat".
Borsból alakítjuk ki a szemeket.
A sárgarépából vékony szeletet vágunk, majd kicsi háromszögeket, ez lesz a csibe csőre.





 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 113
  • e Hét: 1177
  • e Hónap: 6636
  • e Év: 33947
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.