Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A Muppet Show -ban a szalvétahasználat etikettjéről :
  2014-01-14 19:44:45, kedd
 
 
Muppet Showban a szalvétahasználat Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-14 19:42:30
feltöltő: venci76
nézettség: 534
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: szalvéta, Muppet Show,
kategória: kreatív
leírás: A Muppet Show-ban mutatják be a szalvétahasználat etikettjét

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta illendő használata:  
Csak így állj fel az asztaltól, ha meg is tetszik valami:
  2012-05-14 15:32:16, hétfő
 
 

Link

Ismétlés a tudás atyja:Link

(A képek forrásoldala:forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=127240973&page=1)
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta illendő használata:  
Szalvétahasználatról pluszban:
  2011-07-23 07:58:38, szombat
 
  Sok vendéglátós úgy véli, hogy a szalvétát mindig a teríték bal oldalán célszerű elhelyezni, közvetlenül a villa alá. Ezek szerint a vendég a bal kezével törölné meg a száját evés közben vagy evés után. Jómagam a modern iskolák irányelveit követem, s úgy gondolom, hogy a szalvéta helye valójában jobb felől van, a kés és a kanál alatt. Ezzel nem az arab országok étkezési szokásaira akarom felhívni a figyelmet, hanem csupán abból a feltevésből indulok ki, hogy a jobb felől levő ivópohár vagy borospohár használata előtt mennyivel kényelmesebb jobb kézzel elvenni a szalvétát s megtörölni vele a szánkat. A szalvétának elsősorban nem az a szerepe, mint ahogy sokan hiszik, hogy az étkezés alatt összemaszatolódott ujjainkat vagy szánkat megtöröljük vele - ugyanis a jól nevelt ember nem keni össze magát sem a mártással, sem a pecsenye levével -, hanem arra való, hogy ivás előtt letöröljük az ajkainkról a zsírfoltokat, nők esetében az ajakrúzst. Azt hiszem, nem kell senkinek sem megmagyarázni, hogy mennyire gusztustalan és visszataszító egy pohár, amely zsír- vagy rúzsfoltos. Az ital elfogyasztása után az szalvéta felhasználható még arra is, hogy a szájunk szögletében visszamaradt víz illetve borcseppeket könnyed mozdulattal felitassuk vele. Nem akarok azonban megfeledkezni a bajuszos vagy szakállas emberekről, akik kiterjedt szőrzetüket gondosan ápolják, s rettentően büszkék férfiúi ékességükre. Nekik sajnos alaposan meggyűlik a bajuk minden pépes, szószos, amúgy csak bajuszgyalázónak nevezett főzelékfélével, mivelhogy ezeket az ételeket majdnem lehetetlen úgy fogyasztani, hogy ne szentségtelenítsék meg a vendég kackiásra kipödrött bajuszát. Ebben az esetben természetesen fel lehet használni a szalvétát egy alapos ajak vagy bajusztisztogatásra, de a fentiekben kifejtett elméletem szerint, a szalvéta nem arra való, hogy minden harmadik falat után megtöröljük vele a szánkat és az ujjainkat. Tehát úgy kell enni, hogy az ételt lehetőleg az evőeszközökkel érintsük, és azt úgy vigyük a szánkhoz, hogy a fél arcunk ne legyen zsíros utána. Láttam már olyan vendéget, aki egy háromfogásos ebéd elfogyasztása után egy egész halom gombóccá összegyűrt szalvétát s papírzsebkendőhegyet termelt.

Étkezés közben a szalvétát nem illik morzsolgatni, széttépni és a darabokból apró golyókat gyúrni. Még kevésbé illik orrot fújni bele, mint ahogyan sokan teszik. Kéztörlőnek, pontosabban ujjtörlőnek - hiszen nem az egész kezünkkel, hanem csak három ujjunkkal eszünk illetve fogjuk meg a csirkecomb végét - is használhatjuk abban az esetben, ha egy bizonyos specialitás megköveteli, hogy kézzel együk. Az étkezés befejeztével a használt szalvétát hajtsuk össze (a zsíros vagy rúzsos felével befele), s tegyük a tányér mellé. Gombóccá gyűrni a használt szalvétát, majd a tányérba dobni nemcsak hogy nem illik, hanem egyenesen gusztustalan is.

(http://www.gastronomy3.sokoldal.hu/viselkedes)Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta illendő használata:  
Étkezési etikett:
  2011-06-16 15:36:57, csütörtök
 
  "Nem illik addig elkezdeni az étkezést, amíg a házigazda erre jelt nem ad. Étkezés közben ne beszéljünk. Ne tömjük tele a szánkat, a falánkság állati tulajdonság. Nyitott szájjal ne rágjuk, ne forgassuk szánkban az ételt. Kerüljük el, hogy tányérunkon átdolgozzuk, keverjük, összetörjük az ételt. Kivételt képeznek azok a fogások, amelyek sajátja, hogy mindenki maga véglegesíti. Például: a tartárbifsztek. Kézzel mártogatni, magokat kezünkbe köpni, fújni a forró ételt, szürcsölni, az evőeszközök helyett kézzel enni - csúnya dolgok. De a kenyeret, a zsemlét törjük, nem vágjuk késsel. Csirkét, halat, pizzát, ha nagyon muszáj, kezünkkel is megfoghatjuk. A szalvétát az ölünkbe kell helyeznünk, csak a kicsi gyereknek kötik a nyakába. Evés után a szalvéta helye a tányér bal oldalán van. A kanalat ne hagyjuk a tálban, csészében, kompótos tálban, hanem helyezzük az alátétre. Ne hadonásszunk az evőeszközökkel, ne kapargassuk a tányért és az evőeszközt, ha piszkos, kérjük meg a felszolgálót, hogy cserélje ki. A különféle tálakat, amelyekből venni akarunk, ne nyújtózkodással kerítsük közelebb, hanem szép szóval, amelyeket a mellettünk ülőkhöz intézünk. Úriember nem könyököl az asztalra, nem dől hátra a széken, nem terpeszkedik, hanem egyenesen, méltóságteljesen ül, nem böfög, nem borítja fel az edényeket, poharakat, az asztal mellett ülve nem piszkálja a foga közé szorult húscafatot és csontot, hanem kilép a fürdőbe, ott cselekszik. Étkezés közben illetlenség rágyújtani, utána is csak akkor, ha erre őszinte engedélyt kap asztaltársaitól. Asztalnál nem szoktak fésülködni, arcot ápolni, körmöt piszkálni; groteszk hatású, ha a többitől mereven eltartjuk kisujjunkat. Európai szokás szerint a kést a jobb kezünkbe, a villát a balba fogjuk, de nem marokra, és a villát nem függőlegesen, nem csereberéljük az evőeszközöket, falatonként esszük az ételt, nem pedig előbb felaprítva és "belapátolva" a szájunkba."

Forrás:http://adliz.gportal.hu/gindex.php?pg=31991183
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta illendő használata:  
Ha nem ízlett a vacsi,ne tedd:
  2011-06-14 20:30:48, kedd
 
  A szalvétát használat után nem illik sarkosra hajtogatni. Ugyanis ha valaki így helyezi el a szalvétát, a diplomáciai protokollban ez azt jelenti, hogy nem ízlett az étel és a vendéglátók csodálkozó tekintettel fogják nézni a vendéget.Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta illendő használata:  
Nem illendő szalvétahasználat
  2011-06-14 20:24:19, kedd
 
  Amit illik tudni a szalvétahasználatról
Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin
2009. június 29. hétfő, 19:40


A szépen megterített, virággal díszített ünnepi asztalnak elmaradhatatlan tartozéka a művészien hajtogatott damaszt szalvéta. Étkezés közben ne hadonásszunk, mert előfordult, hogy a szalvétát valaki lesöpörte, majd az asztal alá bújva megkereste. A szöveg végén további történetek is olvashatók.Link

A textilszalvéta használata Európában a 15. századra vezethető vissza. Az udvari asztaloknál a száj és a kéz törlésére meleg kendőket szolgáltak fel, amelyeket gyakran illatosítottak is.

A szalvéta használata a 19. század elejétől a polgári körökben is divatba jött. Gyakran lehet látni régi képeken, ahol az akkori lakomák résztvevői nyakuk köré tekert kendővel védték a ruhájukat.

Manapság a szalvétákat diszkrétebben használjuk. A szalvétát / asztalkendőt / az étkezés elején, amikor az asztalnál helyet foglalunk, azonnal szétterítjük az ölünkben. Szalvétát a teríték mellett hagyni, vagy összehajtott állapotban használni nem szabad. Az étkezés végeztével, amikor felállunk az asztal mellől - de nem előbb - laza csomóban összefogva terítékünk baloldalára helyezzük. A szalvétát használat után nem illik sarkosra hajtogatni. Ugyanis ha valaki így helyezi el a szalvétát, a diplomáciai protokollban ez azt jelenti, hogy nem ízlett az étel és a vendéglátók csodálkozó tekintettel fogják nézni a vendéget.
Link

Nagyon dekoratív, amikor az asztalkendő színéhez harmonizáló damasztszövetből készült szalvétát hajtogatnak művészi módon, melyek közül nagyon szép a "csúcsos legyező", a "liliom" vagy az "orchidea" forma.

A hétköznapi életben is tegyünk minden étkezés alkalmával papírszalvétát a terítékhez. A gyerekek már kiskorukban tanulják meg azt, hogy étkezés közben a szájukat meg kell törölni. Etekintetben nagyon fontos az un. "otthonról hozott" példa. Sajnos a felnőttek sincsenek mindíg tisztában a szalvéta használat illemtanával. Nézzünk erre néhány példát:

Amit egyesek a szalvétával "művelnek" az asztalnál, az szinte kabarészámba megy.

Volt olyan vendég, aki a díszétkezésnél az "oszlop" formára hajtogatott szalvétához hozzá sem nyúlt. Mindenki az ölébe tette, ő nem, ő csak nézegette.

Egy másik vendég az ölébe tette, de mint az összegyűrt zsebkendőt, összenyomkodva az ölében tartogatta.

Egy másik, hadonászás közben lesöpörte az asztalról, majd az asztal alá bújva megkereste.

Volt aki "köténynek" használta. Behajtogatta a zakója alá, lefogta vele a nyakkendőjét.

Van amikor a "süveg" formájú szalvétába papirszalvétát tekernek. Ez azt a célt szolgálja, hogy a hölgyek a rúzsos szájukat ebbe töröljék bele.

Állófogadás alkalmával papírszalvétával díszítik az asztalokat, s innen vesznek el a vendégek a kistányérjukra szedett ételekhez.

(http://protokoll-info.hu/tarsasagi-kultura/amit-illik-tudni-a-szalvetahasznalatr ol.php)
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta illendő használata:  
Szalvéta illendő használata:
  2011-06-14 19:52:22, kedd
 
  Egy elegáns vacsora alkalmával a szalvéta használata meglehetősen bonyolultnak tűnhet, ha nem tudod hogyan közelítsd meg ezt a kényes problémát.

Az etikett megkövetel egy bizonyos fajta viselkedést, ezért jó ha tudjuk, hogyan kell használni a szalvétát, amely nem hiányozhat az asztalról.

A szalvéta fontossága

Habár eredetileg a szalvéta nem játszott komoly szerepet az asztalnál, hiszen csak a maradékok eltávolítására szolgált, egy elegáns otthoni, vagy éttermi vacsora alkalmával az illem szerint ez elengedhetetlen kellékké vált, használatára kényesen vigyáznak. Minél elegánsabb az esemény, amelyen részt veszünk, annál nagyobb figyelmet kell szentelnünk annak, ahogyan asztalhoz ülünk, eszünk, és a szalvétát használjuk.

A szalvéta használata

Miután asztalhoz ültünk, először is elvesszük az összehajtogatott szalvétát. Kihajtogatjuk és az ölünkbe terítjük. Egyes elegáns éttermekben ezt a műveletet maga a pincér végzi el nekünk. Ha a szalvéta a földre esik, ne hajoljunk le utána. Az etikett szabályai szerint ebben az esetben egy újat kell kérnünk.

Az étkezés végén a szalvétát a tányér mellé kell tennünk. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon gyűrött. Ne hagyjuk a széken, és ne is hajtsuk össze, mert ez azt jelentené, hogy feltételezzük, a gazda még fel fogja használni azt, anélkül, hogy előbb kimosná. A babona szerint, ha valaki a székén hagyja a szalvétáját, az azt jelenti, hogy többé nem fog ahhoz az asztalhoz ülni.

(http://www.otletkonyha.hu/cikkek/etkezesi-etikett/a-szalveta-illendo-hasznalata/ 225/13/)Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvéta illendő használata:  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 1384
  • e Hónap: 3847
  • e Év: 9863
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.