Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Kötelező az összetépett szalvéták és virágfejek dobálása
  2014-04-12 20:34:53, szombat
 
  Buzukia egy kötelező program, ha Görögországban nyaralunk
2014. április 3. Radnics Annamária

Ahhoz, hogy tökéletes legyen a nyaralás Görögország mesés szépségű tengerpartjain, érdemes belekóstolni a helyiek életstílusába is. Egy görög utazás végtelen mennyiségű élményt kínál, más ízeket, más színeket, más dallamokat ígér. Még, ha a pihenés is a görögországi nyaralásunk mozgatórugója, akkor is érdemes kipróbálni a buzukiát. Mely egy kimondottan görög szórakozóhely, ahol a helyi könnyűzene kellemes kikapcsolódást nyújt egy végig strandolt nap után. Görögországi apartmanunk vagy szállásunk közelében érdemes érdeklődni a helyiek körében, hogy hol találjuk a legközelebbi buzukiát.

Ezeken a görög szórakozóhelyeken a görög zene ,,laikó" néven ismert ágát játsszák, ami a városi népzenére egy kifejezés. Legtöbbször többszintes színpadon lépnek fel a meghívott vendégek (zenekarok), valamint külön erre a célra kialakított kisebb tánctéren profi táncosok adnak elő néptáncokat. A vendégek számára presztízskérdés, hogy milyen közel ülnek a színpad közepéhez, a legközelebb eső asztaloknál általában híres és jómódú vendégek foglalnak helyet. Bár az asztalfoglalást, nem teszik fizetőssé, de kötelező a fogyasztás. Így például a paraliai buzukiaban 4 személyenként kötelesek a vendégek egy üveg italt rendelni (egy üveg 150-200 euró). Korábban szokás volt (még a 70-es évek előtt) elismerésként az előadó lába előtt tányérokat törni, de sajnos ezt mára már betiltották. Ennek ellenére egy görögországi nyaralás során, vagy akár még itthon Magyarországon a görög éttermekben vagy tavernákban találkozhatunk e szép hagyománnyal. Mára ezt a szokást felváltotta az összetépett szalvéták és virágfejek dobálása. Melyeket a pincérek szolgálnak fel tálcákon némi fizetségért cserébe. Így a buzukiaknak a legnagyobb bevétele a virágok dobálásából, vagyis a virágdobálókból származik.

A buzukia kellemes hangulata idilli kikapcsolást nyújt a görögországi nyaralásunk bármely napján. Kiragad minket a munkanapok sűrű mocsarából és egy egészen új valóságot igéz meg körülöttünk. S ha elég mélyen magukba szívjuk a görög bűvöletet, az év minden napján támaszként áll majd mellettünk.
Link

A forrásoldal a linkre kattintva tekinthető meg.Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Kínai újévkor megterített asztal jellegzetességei,szalvétái:
  2013-09-03 20:11:06, kedd
 
 
A kínai újév terítési formái, szalvétaha Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2013-09-03 20:04:23
feltöltő: venci76
nézettség: 1084
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: szalvéta, kínai,
kategória: party
leírás: A felvételen a kínai újévkor megterített asztal jellegzetességei tekinthetőek meg, köztük a jellegzetesebb szalvétahajtogatási formák is.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Szalvétanoteszek elhelyezésére kinevezett fal:
  2012-04-06 08:08:01, péntek
 
 

Link

(onceuponabrynmawr.tumblr.com/page/3)
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Kim a szalvétát plusz erővel tölti meg: :-)
  2012-02-14 08:42:41, kedd
 
 

LinkLinkLinkLinkLink

(realitydraft.blogspot.com/2011/09/top-5-gifs-from-kims-napkin-magic-on.html)
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Spanyol stílusú bulikhoz:
  2011-12-11 07:38:48, vasárnap
 
 

LinkLinkLinkLinkLinkLink


...LinkLinkLinkLinkLinkLinkLink

(Forrás és további képek: http://the-empty-fridge.blogspot.com/2011/10/we-won-2011-pedestrian-tv-blogger-aw ard.html)

Egy ide illő szalvétatartó:LinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Nemesmilitics esküvői szokásai
  2011-10-17 11:37:55, hétfő
 
  A Vajdaságban található Nemesmilitics népszokásai esküvők alkalmával:

A Militicsiek szokásaikhoz, múltjukhoz ragaszkodó nép. Sok régi szokást ma is ápolnak, olyanokat is, amelyeket a környékünkön rég elfeledtek, de vannak olyan szokások is, amelyek pont az utóbbi néhány évben vesztek ki.
- A lakodalmi szokások ezekhez tartoznak. Ugyan is az volt a szokás hogy a menyasszonyos és a vőlegényes ház külön teremben tartották a lakodalmat. A násznagyok mindig a keresztszülők, esetleg a bérmaszülők voltak. Ők vezették a menyasszonyt és a vőlegényt is abba a terembe, ahol a vendégeket vártak. Megbeszélt időpontban a vőlegény, násznagyai vezetésével és a vendégsereg kíséretében elmentek a menyasszonyért. Ott alkudozás kezdődött a násznagyok között, hogy mennyiért adják el a menyasszonyt. A kért összeget a vőlegény násznagyának kellett kifizetni. Persze ez mind csak tréfából történt és a menyasszony általában egy zsák krumpliért, vagy egy vödör hagymáért kelt el. Ezután elindultak a polgári, majd a templomi esküvőre. A templomból kifelé menet haladt először együtt az ifjú pár. A templom ajtón kilépve a násznagyok cukorkát és aprópénzt dobáltak szét, a bámészkodó gyerekek örömére, akik ezt összekapkodták. Ettől kezdve a menyasszony többé nem a szüleihez, hanem férjéhez tartozott, és vele együtt a vőlegényes terembe mentek. A lakodalmi menet kettévált, mert a menyasszony vendégei most már menyasszony nélkül tértek vissza saját termükbe. Mindkét helyen megkezdődött a mulatozás. Vacsora után, éjfél körül a menyasszonyos ház felkerekedett, és mentek meglátogatni az ifjú párt. Erre az időre a menyasszony és a vőlegény átöltöztek. A menyasszonyból menyecske lett, piros ruhában, fityulában, vagy kendővel hátra kötött fejjel, fehér köténnyel, piros papucsban. A vőlegényből pedig újember lett. A vőfény bevezette az újasszonyt és ,,eladó az újasszony" szavakkal megkezdődött a forgatás. Ilyenkor mindenki kisebb nagyobb összegért táncolhatott a menyecskével. Ropogós csárdásra pörgették-forgattak, ezért hívják ezt a táncot forgatásnak. Közben teletűzdelték a ruháját, kendőjét pénzel. Forgatás után a menyasszonyos vendégek visszamentek saját termükbe, hogy előkészítsék a reggelit, ugyanos hajnalban az ifjú pár, vendégestől együttjöttek ide savanyúlevesre. Szóval a reggeli savanyúleves és szárma volt.
Ez a szokás még tíz évvel ezelőtt is élt, de akkor mind gyakrabban kezdték elhagyni és felvenni a szokást ami máshol is él, hogy a lakodalmat egyben tarják. Azóta ez a szokás már teljesen kiveszett. A násznagyok pedig mind gyakrabban barátok vagy barátnők.
- Eljegyzéskor természetesen az a szokás, hogy a lányos háznál tartják, este vacsorával. De ide csak a menyasszony vendégei hivatalosak. A vőlegény réséről csak maga a vőlegény, annak szülei, testvérei és a násznagyok jönnek. A vőlegény eljegyzési ajándékként hozza a karikagyűrűket és egy kísérő gyűrűt, valamint az eljegyzési kosarat. Az anyós aranyláncot, nyakéket vagy más arany ékszert hoz. Ezenfelül egy díszes dobozba vagy kisebb kofferbe szépen becsomagolva ruhaanyagokat és - megbeszélés szerint - régebben a menyasszony- vagy a menyecskeruhát, esetleg mindkettőt, összes kellékeivel együtt: alsónemű, cipő, papucs, fátyol, kötény.
Az após ezüst tálcán pálinkáskészletet hoz. Az üveg teli pálinkával, amit általában az első gyermek születésekor szoktak meginni. A tálcán a szalvétát pedig a legnagyobb címletű papírpénzek képezik, minden pohár alá egy.Ma már ez is másképpen van, mert a menyasszony- és menyecskeruhát általában bérelik, és így nem lehet eljegyzésre ajándékba vinni. A menyasszony vőlegényének jegyesskatulyát ad át teli rakva kendőkkel, zsebkendőkkel, valamint az újembernek való inget, nyakkendőt. Hajnalban a vőlegény szülei haza mennek, ahol már a külön megbízott kisegítők előkészítik a reggelit, ezzel várjak a menyasszonyt, annak szüleit és násznagyait. Ide hivatalos a vőlegény rokonsága. A legtöbb háznál még ma is így zajlik az eljegyzés.
- Kereszteléskor az volt a szokás, hogy a fiúgyermekek a keresztapa, a lánygyemekek pedig a keresztanya nevét kapták. Keresztelés után a gyermeket nem haza vitték, hanem először elvitték a közeli kocsmába, hogy igyanak az egészségére. (Érdekesség: nagyszüleim mesélik hogy egy alkalommal addig iszogattak az újszülött egészségére, amíg jó támasztékos állapotba nem kerültek, és amikor végül haza mentek, csak otthon vették észre hogy a gyermeket a kocsmában felejtették.) Hazaérve a keresztszülő letette az újszülöttet a küszöbre és úgy tartották hogy aki felkapta az szereti a legjobban. Természetesen igyekezett az anya felkapni.
- Templomunkhoz is fűződik egy különös szokás, amilyenről a környékünkön sehol máshol nem hallottunk. Minden ősi családnak meg van a maga padsora, ahová csak e család tagjai szoknak ülni. Ez még ma is így van. Így van: Mátyus pad, Kanyó pad, stb.
-

(Forrás: www.htmik.hu/konyvespolc_doc.php?id=5)
Link

Ez egy esküvői mintás szalvétám. Van több darab is belőle, ha valakinek megtetszik, bárkivel szívesen cserélek belőle. Van többféle szalvétám az eljegyzéshez- esküvőhöz kötődően, amelyek ebben az albumban találhatóak meg, ami az alsó linkre kattintva tekinthető meg, mindegyikből több darabbal rendelkezem, ha valakinek megtetszene valamelyik:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Gyerekek asztalkörüli tanítása
  2011-10-15 06:57:58, szombat
 
  A kisgyerekeket is már érdemes megtanítani a helyes asztalnál való viselkedésre, a helyes mozdulatokra, mit hogy lehet illendően használni, s hogy otthon hogyan lehet anyukának is ezen tudás ismeretében besegíteni már kisgyermekkorban, ezt mutatják ezek az alábbi felvételek, igaz kínai nyelven, de szépen bemutatva. Az első felvétel egy kínai hírműsorból származik, a második egy otthoni, családi felvétel:

Helyes étkezési szokások tanítása: Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-10-15 06:51:24
feltöltő: venci76
nézettség: 2344
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: helyes , étkezési, szokások , ,
kategória: család
leírás: A helyes étkezési szokásokat tanítják ezen a felvételen kínai gyerekeknek.Szükség van erre mindenhol, hogy ezt elsajátítsák már a gyerekek ilyen korukban.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Itt már ügyesen segít a kislány egyedül is:

Már a kislány is segít a terítésben: Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-10-15 06:17:33
feltöltő: venci76
nézettség: 923
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: kislány, segít, terítésben, ,
kategória: család
leírás: A felvételen egy kínai kislány szerepel, ahogy anyukának már besegít a terítésbe, ő hajtogatja félbe, s teszi a tányérok mellé a szalvétát.Ügyes nem?[m6][m5]

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Maláj szokások az "asztalnál"
  2011-10-06 19:58:50, csütörtök
 
  Az étkezési illemtan, a vendéglátás ősrégi szabályokat követ. A malájok is, akárcsak az indiaiak, kézzel (szigorúan a jobb kézzel) esznek, de a két módszer között van különbség: míg az indiaiak a három ujj első két perecével kis golyókat formálnak, a malájok öt, kissé behajlított ujjukat használják kanálként. Erre tolják az ételt a hüvelykujjukkal, majd azzal teszik a szájukba is, miközben a nyelvükkel segítenek. Az étel a tenyerüket nem érintheti.

Étkezés előtt a vendéglátó egy kis kézmosó edényt nyújt a vendégnek, és egy kancsóból vizet önt az ujjaira. Még a maláj "talponállók" asztalkáin is látunk erre szolgáló kancsót, ami rácsos edénykén áll. Az utazó gyakran találgatja, hogy mire való. Nem teáskanna, amit alatta égő gyertyával tartanak melegen! Az együttes neve kendi, víz van benne és ujjainkat az edényke felett öblítjük le. Bal kézzel mernek a tálból és bal kézzel adják tovább, valamint ezzel a kezükkel fogják meg a poharat is. A tálakat mindig jobbról bal felé nyújtják. Nem illik egy tálért átnyúlni, vagy abból a levegőben tartva merni. Mindig meg kell várni, amíg valaki nekünk adja a kívánt ételt, akkor a terítékünk mellé, balra tesszük és csak ezután veszünk belőle. Az együtt étkezőknek kötelességük szemmel tartani, hogy szomszédaik el vannak-e látva mindennel. Ha asztalszomszédunk idős, vagy nagyon fiatal, illik egy adag rizst a tányérjára tennünk, mielőtt magunknak szednénk. A maláj ember igen szíves vendéglátó, a vendéget állandóan kínálgatja. Illik az ételből - a szükséges szabódás után - többször is venni, ha icipici adagot is. Nagy illetlenségnek számít ételt valamilyen fintorral visszautasítani, még ha mégoly jóllaktunk is. A vízből mindig hagyjunk valamennyit az étkezés végére, amivel a jobb kéz ujjait leöblíthetjük a tányérunk felett. Így a tányérra sem szárad rá az ételmaradék.

A terítéket nem porcelán tányér, hanem aranyozott vagy rozsdamentes acélból készült nagy kerek tányér képezi, valamint pohár a bal oldalon. Kendi (kancsó) helyett tehetnek minden vendégnek jobb kéz felé kézmosóedényt, amelyben szappant helyettesítő citromdarabkák úsznak. Mellette található (esetenként) a csonttányér, de ha nincs, akkor tegyük a csontokat az asztalra, jobbra a tányérunk mellé.
Evőeszközt nem használnak, de ha a külföldinek mégis adnak, akkor is csak kanalat és villát, mert a kés fegyvernek számít és nincs helye az asztalon. Ám nem is szükséges, mert a húst mindig falatnyi darabokra vágják. Elsőosztályú éttermekben megfigyelhető a szalvéta hajtogatásának érdekes módja: a maláj férfi hagyományos, ünnepi fejfedőjének a szongkoknak a mintájára hajtják.
Az asztalon található só több, mint ételízesítő: a barátság jelképe. Amikor a vendéglátó sót kínál a vendégnek, ajánlatos a jobb kéz mutatóujját belemártani és lenyalni. Ezzel a szimbolikus aktussal erősítik meg a barátságot. Ezen kívül a só a bölcsesség és erő jelképe is.

Amikor a maláj házban hagyományos módon tartanak lakomát, ami nem ritkaság, a földre terített gyékényen vagy szőnyegen ülve esznek. A lakoma valamilyen esemény jelzésére szolgál, de minden esemény elsősorban vallási ceremóniák betartását követeli. Vagyis a lakoma csak másodlagos szerepet játszik, bár a gyarló ember a rítust szívesen elhagyná. Tehát az ünnep kellemesebb részét mindig imák előzik meg, amiben csak a férfiak vesznek részt egy külön helyiségben. Az ima befejeztével szolgálják fel az ételt - külön szobában a férfiaknak, külön szobában a nőknek. Hangsúlyozom, hogy ma és városi környezetben ezt a szokást a fiatalok már nem tartják be, de ha a földön ülve is étkeznek, a kézmosás evés előtt és után, valamint a jobb kéz használata elmaradhatatlan. A rizs és húsételek után friss gyümölcsöt vagy édességet kínálnak és általában kávét is. Az étkezés végeztével a férfiak újabb imára vonulnak az erre szánt helyiségbe.

(mek.niif.hu/00100/00131/00131.htm)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Különleges spanyol szokás:
  2011-09-16 21:45:27, péntek
 
  Jamón Serrano - spanyol sonka a Pata NegrábanMíg a spanyoloknál réges régóta hódít a tapas-kultúra, sőt folyamatosan fejlődik (a gasztro-mesterek a régi klaszikusok újragondolt verzióival lepik meg az enni-inni nagyon szerető spanyol vendégeket), nálunk Magyarországon még nem annyira elterjedt a spanyolos tapas-ozás, melynek lényege, hogy az asztaltársaság közösen rendel, sokféle tapas-t, és mindenki csipeget innen-onnan, mindent megkóstol.

Az evés (is) egy közössségi élmény a spanyoloknál, egyes részeken, például Baszkföldön (País Vasco) külön gasztrotársaságok működnek (csak férfi tagokkal), akik közös főzéseket, kóstolókat szerveznek kikapcsolódásként.
Nem véletlen említjük a baszk vendéglátást, mivel a Pata Negra vezetői is többek között ezt a régiót látogatják minden évben, hogy az új gasztrotrendeket figyelemmel kísérve, ihletet merítsenek és a spanyol, baszk élményekkel feltöltődve aktuálizálják az étterem asztalára kerülő finomságok sorát. Így került most 2011 januárjában az étlapra egy jellegzetes baszk ételkülönlegesség is: a pimiento piquillo relleno de bacalao -azaz marinált, sült piros paprika tőkehallal és besamel mártással töltve, tejszínes sültpaprikás öntettel. (Baszkföld a mártások mekkája.)

Vannak azonban olyan spanyol szokások, amelyeket nem érdemes meghonosítani Budapesten (és persze Magyarországon máshol sem-a szerk.), mint például hogy a spanyol vendégek evés-ivás után lelkiismeretfurdalás nélkül dobálják a földre az elhasznált szalvétát illetve a cigaretta csikkeket (ennek persze hivatalosan véget vetett a most januárban érvénybe lépett dohánytörvény), mert a földön heverő szalvétakupac azt jelzi, hogy ebben a vendéglátóban bizony sokan megfordultak, tehát rossz nem lehet.

A fenti, nem annyira szimpatikus szokást leszámítva, a budapesti Pata Negrá(k)ban visszaköszön a spanyol stílus: a jellegzetesen hosszú bárpult, az asztalokon elhelyezett szalvétatartók, a spanyol csempék és képek a falon, valamint a spanyol háttérzene.

Érdemes jó pár baráttal együtt ellátogatni akár a pesti, akár a budai egységbe, és közösen rendelve, minél több spanyol tapas-t megkóstolni.

A kulináris élvezeteket és a hangulatot tovább lehet -és érdemes- fokozni egy ,,copita Rioja-val" vagy egy kancsó frissen kevert sangríával.
(Részlet a http://www.spanyolportal.hu/index.php/gasztronomia/1048-spanyol-izek-budan-es-pes ten oldalról)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
Mi túl illedelmesek vagyunk:-)
  2011-09-11 19:25:50, vasárnap
 
  M.Krisztián-Skócia

Szia Tamás!

Rég nem beszéltünk, és azóta történt néhány fontos esemény. Pl: Skóciában dolgozok, egy nap híján 3 hete.
A hely fantasztikus. A skót felföld, a Loch Ness tótól északra, Strathpeffer faluban. A hotel a falu nevét viseli.
General Assistent-ként dolgozom. A munkáról csak annyit, hogy soha eddig nem volt ennyire nyugodt, barátságos és élvezetes munkám. Ahhoz, hogy a feladatom el tudjam látni, sokban hozzájárult a Te segítséged, bár meg kell hogy mondjam, tized annyi elvárás sincs, mint ahogy azt elsajátítottam az óráidon. Sokat felszolgálok. Bár a nyelv kissé nehéz, mivelhogy a skótoknak baromi nagy akcentusuk van. De kedvesek és ha megkérdezem hogy ugyan mit is akar enni, akkor szép nyugodtan, mosolyogva elmondja mégegyszer érthetően. De rögtön utána meg is kérdezi: Where are you from? :) A skótok nem is annyira skótok :) Szeretik osztani a borravalót. A rózsádnak meg lett a gyömülcse, igaz nem pénzben, csak pusziban. Az is egy közel 80 éves nénikétől. Sajnos az átlag életkor a vendégeknék közel 90 év, de lehet hogy velük könnyebb is egy kicsit. Nem beszélnek olyan gyorsan.A felszolgálással kapcsolatban: nincsenek azok a követelmények, mint amiket oktattál, de ez betudható annak, hogy ez egy kis családi vállalkozásban üzemelő szálloda (igy is van 54 szobájuk!!!), és nincs csillagozva. De az itteniek szerint kb 3 csillagosnak felel meg. Épp ezért mosolyogtak rám, mikor a leejtett evőeszköz pótlásához egy kistányéron szalvétával letakart váltást vittem :) Ez itt nem divat. Fogd és vidd elv az alap.A fizetés egyenlőre nagyon kezdő stádiumban van, heti 140 font, plusz heti 10-15 font között mozog a borravaló. A szállásért, kajáért és mosodáért napi 8 fontot fizetek. A szállás levonása után kapok 140 fontot hetente. Nem nagy pénz, de ha megnézem hogy mellette mennyit kell dolgozni.... Úgy érzem, mintha nyaralnék itt, vagy egy hosszú nyelvtanfolyamon lennék, amiért még fizetnek is, csak mellette néha felszolgálok, néha mosogatok, néha kertészkedem. Szobát takaritanom nem kell!
Az egyetlen negativum, hogy nincs a szállodában net, ki kell mennem a falu központjába, kb 1 perc gyalog, és ott van hot spot.
Még egyszer köszönöm a fáradozásaid az órákon, igyekszem nem szégyent hozni rád :)
Ha kérdésed van, csak nyugodtan.
Üdv:
Krisztián
Debreceni csoport

(http://www.hajopincer.hu/index.php?m=veg&b=67)Link
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétahasználat külföldön:  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 1384
  • e Hónap: 3847
  • e Év: 9863
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.