Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Szalvéta hajtogatása esküvői terítékhez :
  2014-02-01 09:12:13, szombat
 
 
Pliages de serviettes, napkin folding : Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-02-01 08:55:04
feltöltő: venci76
nézettség: 908
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Pliages, de, serviettes, napkin, folding,
kategória: kreatív
leírás: Pliages de serviettes, napkin folding : Traine de Mariée - Trolling Bride - Trolling die Braut Pliages de serviettes, napkin folding, servietten falten, doblado de servilleta Traine de Mariée, Trolling Bride, Trolling die Braut

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
Szalvétahajtogatási minta esküvőkre :
  2014-01-27 15:44:16, hétfő
 
  A meghajtogatott forma egyik fele a menyasszonyt a másik fele a vőlegényt testesíti meg, ezek vannak egy kis fonallal egybekötve, és így kell ezzel a hajtogatási mintával a terítékeket ízlésesen díszíteni:

pliage de serviette sympa Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-27 15:19:44
feltöltő: venci76
nézettség: 740
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: pliage, serviette, déco, table, mariage,
kategória: kreatív
leírás: C' etait pour le 16 juin 2016 ..... notre mariage ....

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
Játék szalvétákkal az esküvőn:
  2014-01-27 06:59:47, hétfő
 
  Játék a szalvétákkal egy esküvőn, hogy a menyasszonyt megnevettessék. Szalvétamadarak érkeznek a pár elé. Sok mindent lehet kezdeni a szalvétákkal egy esküvőn is, erre már voltak bejegyzések máskor is a blogomban, most ez egy újabb ötlet erre az eseményre:

Tiffany Lichlyter' s " issue" Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-27 06:47:02
feltöltő: venci76
nézettség: 1288
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Napkinbirds,
kategória: party
leírás: Tiffany Lichlyter' s " issue" with flying napkins! At her wedding reception, a bunch of us got together and made a flock of " napkin birds." We had fun making her unwittingly laugh-again!

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
Egy igazi görög mulatság
  2013-05-20 18:05:22, hétfő
 
  Egy igazi görög mulatság - avagy Bazi Nagy Görög lagzi előestéje

Amikor megtudtuk, hogy egy igazi, hamisítatlan görög lagzi részesei lehettünk, még nem is sejtettük, hogy mi vár ránk. Előtte, ha hallottuk, hogy hogyan mulatnak a görögök, mindig csak sablonos jelzők jutottak eszünkbe, és nem volt mögötte tartalom, nem volt mögötte tapasztalat, érzelem. Egészen mostanáig. Ha most meghalljuk, hogy Görögország és mulatság, már tudjuk, hogy a filmek, hollywood-i storyk nem túlzás: ők valóban egy igazi mulatós népség a maguk egyszerűségével, hatalmas vendégszeretetükkel.

2013. január 10-én indultunk útnak. Egy rövid repülőút, majd egy hosszabb athéni városi helyi busz út után várt ránk egy több mint 4 órás belföldi buszozás Athén és Agrinio között.
Mielőtt vendéglátóinkat bemutatnánk, el kell mondjuk, hogy Agrinio egy egészen kicsi görög városka a kontinens közepén. Turisztikai szempontból teljesen elszigetelt, olyannyira, hogy mikor angolul fagyit vásároltunk, megkérdezték tőlünk, hogy hogyan keveredtünk erre a vidékre, mert Ők bizony turistát már nagyon rég láttak.
Így nem is volt kétséges, hogy belecsöppentünk az igazi Görögországba, egy igen mély, vallásos közösségbe, akik nagyon nyitott szívvel vártak Bennünket.
Vendéglátóink - Gogo és Makis - egy melegszívű, még 5 év után is fülig szerelmes páros, akik annyira, de annyira várták ezt a hétvégét, s főleg házasságkötésük napját, hogy ezért bizony nagyon sok mindenről lemondtak. Ezek után őszintén hittünk benne, hogy olyanná varázsolhatjuk a Nagy napjukat, ahogyan és amilyennek ők elképzelték.

De folytatva a történetet, a közel 14 órai utazás után drága vendéglátóink közölték velünk, hogy remélik, nem vagyunk fáradtak, mert most jön a lánybúcsú a lányos ház rokonaival és barátaival, majd másnap ünnepeljük a Vőlegény 29. születésnapját. Így mindkét este már ízelítőt kaphattunk a görög konyhából és a görög kultúrából.
Mindkét este egyszerűen fantasztikusra sikerült. Már esküvő előtt láthattuk, hogy hogyan pukkantgatják azt a helyi pezsgős italt, amit kifejezetten ünnepeken bontanak csak fel üveg - akarom mondani - ládaszámra, hiszen minél nagyobb egy ünnepség, annál több pukkantgatós italt kell csak kinyitni, de nem meginni, hiszen az íze állítólag nem is innivalónak való :) Majd ezekután - szintén az ünnep fontosságát jelzi - a szalvéta dobálás, ami szintén nemzeti hagyomány: a szirtaki tánc hevében dobálják a szalvétát a magasba, szintén minél többet, annál nagyobb az ünnep fénye, az ünnep jelentősége.

(Forrásoldal:www.fotoemlekek.hu/egy-igazi-gorog-mulatsag-avagy-bazi-nagy-gorog-la gzi-eloesteje/)
 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
Egy esküvői szalvéta, mely különlegesen hajtogatva mutat:
  2012-05-22 18:27:59, kedd
 
 

Link

A szöveg úgy van hajtogatva ezen a szalvétán, hogy így hajtogatva mutat a legszebben

(schenkblog.de/2010/bedruckte-servietten-zur-hochzeit-verschenken/)
 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
Más menyasszonynak vajh menne?
  2011-11-26 17:40:27, szombat
 
  Nem egy hétköznapi esküvőn alkalmazott megmérettetése ez a menyasszonynak,legalábbis nálunk,máshol szokványos, egy esküvői program ez is, mind az ifjú pár, mind a vendégek részére, a felvétel szerint,más menyasszonyoknak vajon hasonló öltözékben mennyire menne ez a feladat?

Rivky and the napkin jump rope Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-11-26 17:22:31
feltöltő: venci76
nézettség: 879
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Jewish, Wedding,
kategória: felnőtt
leírás: its all in the title

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
Esküvői szalvétáimhoz:
  2011-11-18 19:06:11, péntek
 
 

Link

A házasság a törvény és a hagyomány szerint egy felnőtt férfinak és egy nőnek jogilag elismert és szabályozott életközössége. A házasság egyéb formái is léteznek: számos társadalom ismeri a poligámiát, ahol egy személynek több házastársa lehet. 2001-től kezdve számos ország jogrendszerében a házasság fogalma kiegészült az azonos neműek között kötött házassággal.

A házasság szentsége a katolikus egyházban és az ortodox egyházakban az úgynevezett hetedik szentség, amely - az egyházi tanítás szerint - a férfi és nő életközösségét megszenteli: a házasság lényegi sajátossága e szerint az egység és a felbonthatatlanság. (Csak a halállal szűnik meg, lásd válás). Lásd még hímen, vagyis a házasságkötés; vagy ,,hímen láncai" azaz a házassági kötelék.

A ,,házas" szó jelentése nős, illetve férjezett, a ,,házastárs" pedig a házas felek közül valamelyik. A ,,házasélet" férj és feleség házasságbeli együttélése, vagy szűkebb (orvosi) értelemben kettejük nemi élete.

Az okok amiért az emberek házasodnak széles körben változnak, de általában a következők: törvényes, társadalmi és gazdasági stabilitás; egy családi egység létrehozása; gyermeknemzés és gyermekek nevelése; szexuális kapcsolat legitimizálása; a szeretet nyilvános nyilatkozata.
Link

Általános fogalmak :

Monogámia:

Az európai és amerikai kultúrák jobbára monogámok. Ez részben a kereszténységből ered, és a római jogból (utóbbi azonban engedélyezte a prostitúciót és a rabszolgákhoz való szexuális hozzáférést).

Poligámia :

A poligámia az a családi forma, melyben a férj több feleséggel, vagy a feleség több férjjel rendelkezik.

Többférjűség

A többférjűség, vagy poliandria, az a családi forma, amelyben egy nőnek egyidejűleg több férje van. Elfogadott volt egykor a bretonoknál, a Kanári-szigetek őslakóinál, egyes indián törzsekben, valamint Indiában, Nepálban, Tibetben és Új-Zélandon. Okai lehettek, hogy az adott társadalmon belül kevés volt a nők lélekszáma, vagy, hogy egy férfi nem tudott eltartani egy családot. Általában a férjek testvérek voltak, és a maguk között fennálló hierarchiának megfelelően élhettek jogaikkal a feleség felé, az első férj domináns helyzetet élvezett. (Közös megegyezés alapján egymással nem rokoni kapcsolatban álló férfiak is elvehettek egy nőt, vagy kezdeményezhette a poliandriát egy tehetős asszony.)

Többnejűség:

A többnejűség, vagy poligínia az a családi forma, amelyben egy férfinak egyidejűleg több felesége is van.

Ezt különböző vallások különbözőképpen értékelik, van, amely megengedő ebben a tekintetben és van, amelyik tiltja. Sokáig elfogadott volt például Kínában, Afrikában és a Közel-Kelet egyes országaiban ma is.

Az iszlám (a Koránra hivatkozva) és a mormon vallás (az Ótestamentumra hivatkozva) szerves része a több feleség birtoklásának gyakorlata. A Biblia valóban ismeri a többnejűséget, és az ágyasságot is , de a katolikus egyház kizárólag a monogámiát fogadja el. Lásd bővebben az Ótestamentum és Újtestamentum ebbéli eltéréseit.

Háborúk után (amikor férfihiány alakul ki) monogám közösségek is elfogadják (hivatalosan, vagy hallgatólagosan) a poligámiát.
Link

Történelem:

Valami fajta házasságra majd minden társadalomban létezik alternatíva. Történelmét elég jól visszakövethetjük elsősorban a kapcsolati forma dokumentáltsága miatt. A római jog szerint: "Nuptiae sunt conjunctio maris et feminae, consortium omnis vitae divini et humani juris communicatio" és "Nuptiae sive matrimonium est viri et mulieris conjunctio individuam vitae consuetudinem continens"

Története Magyarországon :

Magyarországon a polgári házasság eszméjét II. József magyar király fogalmazta meg először, 1786-ban kiadott házassági pátensében. A házassággal kapcsolatos jogalkotás azonban 1894-ig elsősorban a vegyes házasságok szabályozásával foglalkozott, különösen a házassági perekben való ítélkezés és a vegyes házasságból született gyermekek vallásának kérdése kerül e rendelkezések középpontjába.

A házassági jogi törvényjavaslatot 1889-1893-ig tárgyalta az országgyűlés. A főrendiház álláspontja szerint a házasságkötés kérdését vallásegyenlőségi és viszonossági elv alapján kellett volna megoldani, a felekezeti házassági jogok megtartásával és további kiegészítésével. A képviselőház egységes házassági jogot szorgalmazott, amelynek alapja a kötelező polgári házasság bevezetése.

A polgári házasságról szóló 1894. évi XXXI. törvénycikk szentesítésére 1894. december 9-én került sor az egyházpolitikai reform keretében benyújtott többi törvénnyel együtt. A törvény hatályba lépését követően a házasságot kizárólag csak az erre illetékes polgári hatóságok előtt lehetett megkötni.

A korábbi felekezeti jogi szabályozást elvetve, az eljegyzéshez semmi különös joghatást nem fűzött a törvény, legfeljebb az alaptalanul visszalépő fél ellen biztosított kártérítési kereseti jogot a felmerült költségek erejéig a károsultnak.

Ugyanígy az a jegyestárs is köteles volt természetben visszaadni a jegyajándékot, aki a másik jegyesnek alapos okot szolgáltatott az eljegyzéstől való visszalépésre.

A házassági akadályok konstatálása a házasság érvénytelenségéhez vezetett. Ezek lehettek bontó illetve tiltó akadályok.

A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető köteles volt a megtörtént házasságkötést a házassági anyakönyvbe bejegyezni.

A házasság a polgári házassági jog szerint megszűnt az egyik házastárs halálával és bírói felbontással. A felbontáshoz a bontó okok vezettek. A bontó okok lehettek feltétlen és feltételes bontó okok.

A házassági életközösség felbontásának speciális változata volt az ágytól és asztaltól való elválás.
Link

A házasságkötés jogi oldala:

A házassághoz gazdasági és jogi következmények fűződnek, a házasságjog szerint a család alapja, amely viszont a társadalom és az államilag elfogadott társadalmi rend első pillére- tehát alapvető társadalmi intézmény, ezért előírások szabályozzák, milyen feltételekkel lehet azt végrehajtani. A házasság a házasságkötés jogi cselekményével lép életbe. Ennek során a házasulandók anyakönyvvezető, illetve vallásuk szerinti pap előtt frigyre lépnek. Ehhez szükség van a ,,tanúk" aláírására is, mind a nő, mind a férfi részéről.

A házasságkötés aktusa előtt a jövőbeli férj neve vőlegény, az aráé menyasszony (eljegyzett nő). A serdülőkorú, férjhezmenetel előtt álló leány neve a magyar nyelvben hagyományosan ,,eladó leány", vagy aki ,,eladósorba lépett". A lány családja által adott pénzösszeg és más (anyagi) támogatás neve ,,hozomány". A házasulók szüleinek neve ,,örömszülők", ,,örömapa", ,,örömanya". A férfi bátyja vagy öccse lesz a feleség ,,sógora", nővére vagy húga pedig a ,,sógornője" és viszont. Az ,,após" a leendő házastárs édesapja, az ,,anyós" az édesanyja, akiknek az ifjú feleség a ,,menye", az ifjú férj a ,,veje".

A házasságkötés akadályai :

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény alapján a házasság érvénytelen, ha

a házasulók valamelyikének korábbi házassága fennáll
VAGY a házasulók az alábbiak szerinti rokoni kapcsolatban állnak egymással:
egyenesági rokonok
testvérek,
testvér és a testvére vér szerinti leszármazója,
házastárs és volt házastársa egyenesági rokona
örökbefogadó és az örökbefogadott
VAGY a házasság megkötésekor valamelyik fél cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állt
VAGY a házasság megkötésekor valamelyik fél a teljes cselekvőképtelenség állapotában volt, de nem állt gondnokság alatt
VAGY a megkötésénél az anyakönyvvezető nem hivatalos minőségben járt el, vagy ha a házasulók a házasságkötésre irányuló kijelentésük megtételekor nem voltak együttesen jelen
VAGY valamelyik fél még nem töltötte be a 16. életévét
VAGY a 16-18. év közötti személy a gyámhivatal engedélye nélkül kötött házasságot.

A házasság vége :

A legtöbb társadalomban az egyik fél halála lezárja a házasságot. Monogám társadalmakban általában megengedik az újraházasodást, bár időnként a gyászidőszak (,,gyászév") letelte után. Azt a házastársat, aki túléli hitvesét ,,özvegynek" vagy ,,özvegyembernek" nevezik.

A válás a házasság törvényes felbontása. A polgári házasság jogi úton felbontható, mindkét fél szabadon új házasságot köthet. Az el nem hált nász a katolikusoknál felbontható pápai felmentés által, vagy egy szerzetesrendbe való belépéssel.

A házasságtörés:

A házastársi hűségnek házasságon kívüli nemi viszonnyal való megsértése. Az elmúlt korok általánosságban elítélték, főként, ha a nő követte el, és mindig súlyos büntetéssel sújtották (lásd:Mózesi törvények). A női egyenjogúsítással (lásd feminizmus) és a szexuális forradalommal (születésszabályozás, az abortuszhoz való jog) a szemléletmód fokozatosan változott. Egyes államokban azonban ez az archaikus állapot és jogszolgáltatás különböző variációkban ma is fennáll.

Házasságtörés a Bibliában :

A János-evangéliumban található egy elbeszélés: Jézushoz visznek egy nőt, akit házasságtörésen értek. A mózesi törvények alapján az ilyeneket meg kell kövezni. Jézus a hozzá intézett, megismételt kérdésekre sem mondja ki a halálos ítéletet, de kijelenti: ,,Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!" Miután a vádlók valamennyien elmentek, Jézus ezzel bocsátja útjára a nőt: ,,Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél."

A házasságszédelgés :

A házasságszédelgés házassági ígérettel elkövetett csalás.

Bigámia :

A bigámia az a bűncselekmény, amelyet az követ el, aki házasságának felbontása nélkül új házasságot köt, illetve az ebből kifolyó állapot.
Link

Esküvő :

Házasságot esküvői szertartással ünnepelhetnek, amelyet egy vallási és egy világi eljárás hitelesíthet. A házasságkötés ceremóniája korszak, vallás és hagyomány szerint változó, de általában ünnepélyes közösségi külsőségek között megy végbe, melyre vendégül hívják a házasulandók rokonait és barátait is, megtörténik a közös étkezés (a lakodalom), tánc, és az úgynevezett nászajándékok átadása.

A ,,menyasszonytánc" a lakodalomban a férfi vendégeknek a menyasszonnyal járt tánca, amely minden fordulójáért (tehát mikor lekérik az arát) ajándékot, pénzt adnak az ifjú párnak. Ritkábban így nevezik a vőlegény táncát is a menyasszonnyal.

Végül egy közkeletű magyar kifejezéssel ,,elhálják a nászt", tehát sor kerül a nászéjszakára. Valaha jóval nagyobb jelentőséggel bírt, hiszen csakugyan akkor került sor az első testi kapcsolatra az asszony és férfi között és sokat számított a nő szüzessége is, bizonyítandó, hogy még nem volt férfival kapcsolata (tehát a születendő gyermekek biztosan az apától származnak); de mára nagyon ritka, hogy a felek előbb ne élnének nemi életet.

Az egyes kisebbségek saját megőrzött hagyományai ötvöződhetnek a kor házasságkötési elvárásaival, különleges elemei megjelenhetnek az esemény lefolytatásakor. (Katolikus és világi szertartás, sintoista esküvő, ortodox lakodalom.)

A jegygyűrű története:

Az a szokás, hogy az eljegyzési ceremónia során az asszonyjelölt gyűrűt kapott a középkortól vált jellemzővé. Az ékszer mintegy az ígéret zálogaként szolgált, hogy a vőlegény nem fog elállni a szándékától. Eleinte csak a menyasszony viselt gyűrűt, csak miután a 13. századtól belefoglalták az egyházi szertartás rituáléjába is, jelent meg mindkét fél kezén.

Öltözködés:

Korunk nyugati kultúrájában mára konvencionálissá vált az úgynevezett menyasszonyi ruha - ez alatt általában fátylas, uszályos, költséges ruhakölteményt értünk, amit az erre szakosodott szalonok bérelhető formában is biztosíthatnak. Az első házasuláskor a ruha színe általában fehér, de később megjelenhet a rózsaszín, halványkék, stb is. Ritkák az extrém menyasszonyi ruhák, de előfordul például sztárok esetében, hogy rendhagyó módon teszik a sajtó számára hírértékűvé a magánéletük ezen eseményét.

Az úgynevezett koszorúslányok ruhája hagyományosan egyforma és piros; napjainkban különböző színű, hosszúságú és szabású öltözéket is viselhetnek. A vőlegény szintén elegánsan jelenik meg, rendszerint öltönyben, igény szerint a gomblyukába tűzött virág harmonizál az ara hagyományos csokrával. A meghívottaknak is illendő az alkalomhoz öltözni és mellőzni a kirívó szélsőséges, ízléstelen ruhadarabokat, hölgyvendégek nem öltözhetik ,,túl" a menyasszonyt.

Rokonházasság :

A fejlettebb társadalom minden korban tilalmazta a közeli rokonok házasságát. Az Oxford Angol Szótár szerinti meghatározása ,,közeli rokonok nemi érintkezése", a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint ,,nemi közösülés a legközelebbi vérrokonok között".

Az ősi Egyiptom uralkodói és a perui inkák megengedték a vérrokonok házasodását és gyermeknemzését. II. Ramszesznek legalább 50 leánya volt, és jó néhányat feleségül vett közülük. C.S. Ford és F. A. Beach könyve, a ,,Patterns of Sexual Behaviour" szerint azonban az e fajta nászt nem engedték meg a népnek. Az afrikai azande törzs szokása, hogy a törzsfőnök leányai közül vesz feleségeket.

A rokonok házassága azért okoz genetikai bajokat, mert növeli annak valószínűségét, hogy a lappangó káros tulajdonságok felszínre törjenek. Minden ember hordozhat esetleg káros recesszív géneket, de azok lappangva, rejtve maradnak, s csak akkor mutatkoznak meg, ha mindkét szülőnek nemcsak van ilyen génje, de tovább is adja azt, és ekkor a kóros eltérés az utódban kifejlődik.

A helyzet tisztázása céljából meg kell említeni, hogy minden népcsoport beltenyészet bizonyos mértékig. A házasságok helyi események, a párválasztás hatósugara ritkán nagy kiterjedésű. Ez irányban hatnak a földrajzi és társadalmi korlátok, valamint a szokások, de ha valaki kalandos módon messzebbről hoz is párt, minthogy mindenkinek két szülője van és négy nagyszülője, és ezeknek is két-két szülője van, az átfedés hamarosan bekövetkezik.

Az unokatestvérek házasságánál elhangzottal fokozottabban érvényesek közelebbi rokonság esetén. Az unokatestvérek génjeinek átlagosan 1/8 része azonos.
Link

A házasság az egyes vallásokban:

A házasság a Bibliában:

A ,,házasság" kifejezés az Ótestamentumban ismeretlen. A Biblia a legtöbb esetben a szövetség, ,,berit" kifejezést használja. A házasság bibliai célja a gyermek, éppen ezért a gyermektelenség szégyene a nőnek vagy büntetés. Az Ótestamentum a házasságot, mint szövetséget szívesen alkalmazza Izraelnek Istenhez való viszonyára. Ha Izrael hű marad Jahvéhoz, akkor szerencsés és hatalmas, ha hűtlenné válik, azaz más vallási kultuszt fogad el, akkor, mint a házasságtörő asszony, pusztulásra van ítélve. A házasságnak ezt az allegorikus értelmezését a kereszténység is átveszi, ahol is az egyház Jézus Krisztus menyasszonya. Az Ótestamentumhoz viszonyítva az Újtestamentum magasabb rendű házasságeszményt képvisel a maga monogámiát hangsúlyozó, férfit és nőt azonosan megítélő nézetével.

Katolikus egyház :

A házasságjogi vonatkozásait az Egyházi Törvénykönyv szabályozza. A katolikus egyház tiltja az úgynevezett vegyes házasságot, azaz a katolikus félnek nem katolikus kereszténnyel vagy nem kereszténnyel kötött házasságát (lásd: reverzális). Ez akkor oldható fel, ha van rá egyházi engedélye illetve kijelentik, hogy születendő gyermekeik keresztény szellemben lesznek nevelve. Tilos a latin, malabár és malankár rítusú katolikus papoknak és szerzeteseknek a házasságkötés .

Lásd még: Casti connubii,amely a mély vallásosság szellemében kimondja, a házasság isteni alkotás, s az ember szabadsága annyira korlátozódik, hogy kijelentse: óhajt adott személlyel házasságot kötni, vagy sem. A gyermeknemzés jelentőségét hangsúlyozza, elítéli a szabadosságot, ugyanakkor figyelmeztet a nő fontosságára a családi életben, mint annak elsődleges szerepére.

A II. vatikáni zsinat már nem tesz különbséget a házasság elsődleges és másodlagos célja (a gyermekek nemzése, nevelése és a házastársi aktus) között. A házasságot olyan szeretetközösségnek fogja fel, amelynek természetes gyümölcse a gyermek. (Lásd. Humanae vitae.)
Link

A házasságközvetítő:

Házasságközvetítéssel foglalkozó személy, vagy intézmény, esetleg iroda. A házasságközvetítők általában magánvállalkozások, amelyek jövedelemszerzés céljából foglalkoznak azzal, hogy annak előtte idegen személyeket házasságkötés céljából megismertessenek egymással. Működésüket egyes államokban nem korlátozzák, máshol engedélyhez kötik.

A házasságközvetítésnek számos megnyilvánulása volt a történelemben, mind ugyanazt a feladatot volt hivatva megoldani: összehozni olyan párokat nász céljából, akik egyébként nem találkozhattak volna, mert nem volt korábban közös ismeretségük.

A Rákóczi-szabadságharc korában :

Érdekes leírást ad Mikszáth Kálmán, A fekete város című, részben fiktív, részben tényeken alapuló regényében a korszak ismerkedési problémájáról: az elszegényedett, de jó nevű magyar nobilis urak a Rákóczi-szabadságharc idején a gazdag (jobbára szász származású) városi patrícius családok leányait kezdték keresni.

,,Csak e fenséges tünetből magyarázható ki, hogy a városi patríciusok józan, hideg fejében az a bolondság kezdett motoszkálni, hogy nemes urakhoz adják férjhez leányaikat; valami olyan kívánatosnak kezdett az feltűnni, hogy reszkettek utána. Hát még a mamák! Tagadhatatlanul csábító volt: nexust keresni az uralkodó osztállyal. Milyen szép az, ha az embernek az unokáját Prónainak hívják, de Tótpróna, vagy Jekelfalussynak, de eadem, habár csak leányágon. "

Viszont a két réteg nem igazán találkozhatott: a városban például nem voltak vendégfogadók, mert a szállásadás a polgárság jövedelmét képezte (egy kis hátsó szoba erejéig); sem nyilvános bálok, a serdült leányok el voltak zárva idegenektől. A regényben egy szigorú erkölcsű öreg kisasszony, Klöster Matild kapva kap az alkalmon, és három házat vesz bérbe, fényes háztartást indít, s ,,eladó lányokat" vesz magához jó pénzért téli tanfolyamra, hogy úri dámát faragjon belőlük. Nála a házasulandó fiatalurak a közös foglalkozásokon kényelmesen megtekinthették a ,,raktáron levő összes, évi termést" és a lányok hozományáról is informálódhattak. Mikszáth ,,gügyü"-nek, vagy ,,összeboronálónak" nevezte regényében ezt a foglalkozást.

Napjainkban :

Manapság már inkább különböző, specializálódott partnerközvetítő szolgáltatások léteznek, de nem kifejezetten házasság céljából. A kor gondolkodása átértékelte a házasság fogalmát is, amely nem a révbe érés szinonimája többé.

E szolgáltatók jelentős része az interneten működik, és örömteli párkapcsolatot ígérnek reklámként (aminek akár házasság is lehet a vége). Egy csekély részük ingyenes, a legtöbb egy átutalt összeghez köti a szolgáltatásait. A regisztráció általában mindenhol díjtalan, de az extra juttatások (például milyen módokon kelthetjük fel irántunk az érdeklődést a több ezer hasonlóan regisztrált tag közül) már pénzbe kerülnek. A fizetés történhet emelt díjas sms-sel, vagy banki átutalás, esetleg on-line vásárlás útján.

Sokan adnak fel hirdetést is, amiben társat keresnek, hosszú- vagy rövidtávra. Az internetes ismerkedés gyorsnak és megerőltetés nélkülinek tűnik (sok hirdetésből lehet böngészni rövid idő alatt, nem kell érte elmenni otthonról, stb.), ám egyre többen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy abszurdum megismerni a másik embert pusztán a számítógépen keresztül.
Link

Házasság ábrázolása a művészetekben :

A házasság, mint cselekményelem felhasználása, megjelenítése egyáltalán nem ritka az irodalmi, vagy más művekben. Értelme sokszor szimbolikus, mint az Újtestamentumban Krisztus és a földi egyház kapcsolatának bemutatása , vagy az alkímiában az úgynevezett ,,Kémiai menyegző", mely a misztikus Bölcsek kövéhez vezető út egy állomása lett volna. (A kifejezésre sokszor utal Szepes Mária írónő műveiben, akinek kedvelt témája volt az aranycsinálás és a természetfölötti.)

Általában elmondható, hogy átvitt értelemben való megjelenítése az egyesülés, a kohézió szimbóluma.

Festészet:

A ,,Kánai menyegző". Jézus egyik jól ismert csodatétele, mikor anyjával és tanítványaival együtt meghívták Kánába egy lakodalomba. Ünneplés közben elfogyott a bor, Jézus, anyja közbenjárására a mosakodásra használt hat kőveder vizét borrá változtatta. Az eset kiváló alkalmat nyújtott a későbbi korok művészeinek, hogy ábrázolhassák az izraelita szokások házasságkötését.
,,Szent György esküvője Sabra hercegnővel", a preraffaelita festő, Dante Gabriel Rosetti akvarellje, 1875; Tate Gallery, London
A házasságot megelőző eseményt mutat be Pavel Andrejevics Fedotov (1815-1852) festménye, ,,Az őrnagy leánykérőben" A realista stílusú alkotás egy tágas, árnyékos, jómódú szobabelsőt ábrázol, melyben a család tesz-vesz éppen. A szemlélő első pillantása a hófehér ruhás ifjú lányra esik, aki kétségbeesve menekülne, de anyja az uszályánál visszafogja. Az ajtóban a pohos őrnagy a bajszát pödri és készül, hogy beljebb lépjen.

Irodalom:

A ,,Bovaryné" című regény fontos eleme a főhősnő esküvőjének részletes bemutatása, aminek során Emmának először kell szembesülnie a való élet és romantikus álmainak különbözőségével.
,,A hű asszony meg a rossz nő" Fekete Gyula magyar író regénye (1980) olyan kérdéseket feszeget, mint a hűség és a bizalom fogalma, a gyermekvállalás felelőssége, és a házasság intézményének létjogosultsága, az abortusz a kor társadalmában és erkölcsei szerint, szemben az élet egoista élvezetével.

Film :

A hollywoodi stílusú tucatfilmek hepiendjének egyik elkoptatott kliséje, hogy a főhős és a főhősnő a film végén kimondhatják egymásnak a boldogító igent.

Az ,,Oltári vőlegény" című komédiának központi konfliktusa, hogy a semmirekellő agglegénynek záros határidőn belül meg kell nősülnie, különben elesik gazdag, de szeszélyes rokonának vagyonától.
Az ,,Oltári nő" című vígjáték egy nőről szól, aki mindig elmenekül az oltár elől.
A ,,Bazi nagy görög lagzi" egy görög lány és egy amerikai fiú szerelméről és családjukról szól.
A ,,Bazi nagy latin lagzi" egy mexikói lány és egy amerikai férfi érdekházasságáról, majd szerelméről szól.
A ,,Bazi nagy amcsi lagzi" egy háromlányos apa viszontagságait mutatja be, lányai egymás után jelentik be férjhez menési szándékukat. Az eredmény: tripla esküvő.

(hu.wikipedia.org/wiki/Házasság)
Link

Minden évben február második vasárnapja: A házasság világnapja

A házasság hete: 2012. február 11-19.Az elmúlt évekhez hasonlóan 2012-ben is megrendezik a házasság hetét, hogy minél több ember figyelmét felhívják a házasságban rejlő értékekre, szépségre. Országszerte számos helyen szerveznek előadásokat, programokat, filmesteket, bálokat ez alkalomból.
Link

A jegygyűrű története:

Férfi és nő kapcsolatában a gyűrű - akár vasból, bronzból, aranyból vagy elefántcsontból, - mindig a véget nem érő összetartozás jelképe volt. Habár a lényeg máig változatlan, azért a jegygyűrű vonatkozásában számos új szokás alakult ki, melyek részben máig is élő hagyományok.

Eljegyzési gyűrű:

Már a XI. századi bizánci eljegyzési rítusnak is része volt, hogy a jegyesek gyűrűt cseréltek. A középkortól vált jellemzővé, hogy az eljegyzési ceremónia során, ami a tervezett házasságkötést előzte meg, az asszonyjelölt gyűrűt kapott. A gyűrűt a régi korok vőlegénye jelképes zálogként adta kedvesének, mintegy garanciaként arra, hogy nem fog elállni házassági szándékától. A jegyespár hölgytagja így a kézfogótól kezdve eljegyzési gyűrűt viselt, amely egyértelmű jele volt közös elhatározásuknak a házasságra. Gyakoriak voltak az egymásba fonódó, kezeket formázó gyűrűk.

Ikergyűrűket - azaz egymásba tolható gyűrűket - a XV- XVI. századtól viseltek a jegyben járók, méghozzá úgy, hogy a jegyesség alatt a vőlegény és a menyasszony is viselte az ikergyűrű egy-egy darabját, amiket azután a házasságkötést követően egyetlen gyűrűvé összeillesztve a feleség viselt tovább.

A gyémánt a XV. században vált a jómódúak drágakövévé, az örök szerelem szimbólumává, és bizony máig megdobogtatja a hölgyek szívét egy-egy szép csiszolású kő az eljegyzési gyűrűn.

Napjainkban gyakori, hogy a jegyesek eljegyzési gyűrűje egyben a majdani házassági gyűrű is. Ilyenkor a hagyományok szerint a jegyesség ideje alatt a bal kezükön, az esküvőt követően pedig a jobb kezükön viselik tovább a gyűrűt.

Házassági gyűrű:

A jegygyűrű hagyománnyá válása az időszámításunk előtti IX. század környékére tehető, és a gyűrűk annak idején bőrből, vasból, kőből vagy fonott gyékényből készültek. Míg eleinte csak a menyasszony viselt gyűrűt a házasságban, addig a XIII. századtól kezdődően a jegygyűrű bekerült házasságkötési szertartás egyházi rituáléjába, és így elterjedt a mindkét fél által viselt jegygyűrű szokása is.

Az egyszerű, aranyból készült jegygyűrű, a karikagyűrű hagyománya a XIX. századra nyúlik vissza és annak jelképe, hogy Isten előtt mindannyian egyenlők vagyunk. A kő nélküli aranygyűrű egyébként már az ókorban is a végtelen hűség, az örök szerelem jelképe volt, amelynek nincs kezdete, nincs vége, és semmi nem szakítja meg.

Esküvői gyűrűt manapság a házasságkötést követően a férj és feleség egyaránt visel, az összetartozásuk és szerelmük jeleként. És hogy miért éppen a kéz negyedik ujján, a gyűrűsujjon? A régi görögök és egyiptomiak úgy hitték, hogy a balkéz gyűrűsujjából egyenesen a szívig és az ott lakó szerelemig vezet egy véna, a "vena amoris". A hiedelem szokássá rögzült az idők során és ez az oka, hogy Olaszországban a házasok is a balkézen hordják gyűrűjüket.

(A teljes cikk a www.ezoterikus.hu oldalon olvasható)

(www.szantal.hu/index.php?link=news%2Fnews.php&parentid=615&topic=11)

A karikagyűrű eredete a Nílus mentén létesült egyiptomi civilizációig nyúlik vissza. Krisztus előtt 3000-ben egy egyiptomi fáraó adott kedvesének karikát formázó gyűrűt szerelme jelképéül. Az egyiptomi hieroglifákban a kör az örökkévalóság szimbóluma, mert nincs vége, sem eleje.

Az itt élő embereknek a Nílus volt minden szerencse és boldogság kulcsa, így az itt készült jegygyűrű mintázata is ezzel kapcsolatos volt. A bal kéz gyűrűsujján hordták, mert azt tartották, hogy annak az ujjnak a vénája közvetlenül a szívhez vezet. Innen jutott el Rómába is a jegygyűrű viselésének szokása, Nagy Sándor egyiptomi hódításai révén (i.e. 332-ben).

A jegygyűrűk eleinte kenderből készült, de évente meg kellett újítani, mert elkopott. Később tartósabb anyagra cserélték, így bort, csontot és elefántcsontot használtak a jegygyűrű készítéséhez.

A rómaiak eleinte tartós vasból készítették a gyűrűket - amik itt kevésbé romantikus jelentéssel bírtak. Akkoriban nem a szerelemre utaltak, hanem a birtoklásra, tulajdonra. Egy jogi egyezmény jelképe volt, melyben a férj tulajdonosává vált feleségének. A harmadik században váltotta fel a rozsdásodásra is hajlamos anyagot az arany és az ezüst. A jegygyűrű akkor már esztétikai jelentőséggel bírt.

A korai példák ellenére, a jegygyűrű viselete a középkorban vált igazán elterjedté széles körben a világon. Sokáig a legtöbb országban csak a menyasszony/feleség viselt gyűrűt. A keresztény egyházi szertartás rituáléjába a XIII. században foglalták bele, jellemzően ekkortól hordja a házaspár mindkét tagja.
(www.gyemantgyuru.hu/a_jegygyuru_tortenete.php)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
William és Kate esküvője anno
  2011-11-03 19:46:37, csütörtök
 
  Vilmos herceg 1982-ben látta meg a napvilágot Károly walesi herceg és a szépemlékű Diana hercegnő első fiaként. A trónöröklésben előtte csupán édesapja áll. Egy öccse van Harry, édesanyjuk korai halála mindkettejüket mélyen érintette. Vilmos előkelő iskolákba járt, majd felvették az Eton College-ba is. Igazán jó tanuló volt, majd az iskola után brit farmo­kon dolgozott, bejárta Afrikát és Dél-Amerikát. 2005-ben szer­zett föld­rajz szakos diplomát a Saint Andrews Egyetemen. Ezek után a sand­hursti Királyi Katonai Akadémián lett tisztje­lölt, és 2006-ben lépett be a brit hadseregbe a lovasság hadnagyaként. Most a légierő kutató-mentő helikopterpilótája. Rendkívül sportos fiatalember, úszik, polozik, lovagol, focizik. Több címnek, rangnak, és kitüntetésnek is a tulajdonosa.

Catherine Middleton 1982-ben született egy középosztálybeli pár harmadik gyermekeként. (Egyébként az elmúlt 350 év során királyi sarj nem házasodott még össze közemberrel, tehát a pár történelmet ír.) Édesapja, Michael korábban egy légitársaságnál dolgozott, most pedig vállalkozást vezet, amely gyerekek partijaihoz szállít kellékeket. Édesanyja, Carole korábban a Bri­tish Airways hosztesze volt. Kate a Marlborough College elvégzése után ment a St. Andrews-ra. Ott művészettörténetből diplomázott, majd 2006-ban egy ruhaüzletben kezdett dolgozni, majd 2007-ben fotózni szeretett volna, de végül édesapja vállalkozásában kezdett dolgozni. Házassága után több címet is kap majd, illetve jelenleg divatikonként is tekintenek rá.

A kapcsolat

William és Kate egy jótékonysági divatbemutatón figyelt fel egymásra 2001-ben. Eleinte tagadták, hogy bármi is lenne közöttük, majd mire a sajtó szétkürtölte, hogy együtt vannak, szakítottak is. Ennek oka, egyértelműen William népszerűsége volt. Aztán kibékültek, de ismét tagadták, míg hivatalosan is bejelentették, hogy ők egy pár. A sajtó már évek óta a házasságuk hírétől volt hangos, de William meg akarta várni, hogy érett legyen a házasságra. Végül 2010. október 20-án, egy kenyai nyaraláson, a herceg eljegyezte kedvesét a néhai Diana hercegnő gyűrűjével. Az esküvő után a fiatal pár Észak-Walesben fog élni, ahol Vilmos továbbra is helikopterpilótaként szolgál a Királyi Légierőnél.

Az esküvő

Az esküvőt 2011. április 29-én tartották meg, mely napot a királyi család munkaszüneti nappá nyilvánította.


Két torta készült anno az esküvőre:A menyasszonyi torta tejszínes-gyümölcsös, míg a vőlegény tortája kekszes-csokis.
Angol hagyomány, hogy gyümölcsös süteményt szolgáljanak fel az esküvőn. Fiona Cairns cukrászra volt bízva a királyi desszert elkészítése, aki világhírű ami az esküvői tortákat illeti. Szintén ő készítette olyan hírességek, mint Bono vagy Paul McCartney esküvői tortáját is.
Link

Cairns elárulta, hogy Kate, William herceg felesége, pontosan tudta milyen esküvői tortát szeretne. Voltak ötletei, melyek hozzájárultak a végső design kialakításához is. A menyasszonyi torta minden emelete egyedi és kézzel készített virágok díszítik. Mindegyik dísznek és virágnak szimbolikus jelentősége van. Például a rózsák a boldogságot, a tölgy és a makk a hosszú életet jelképezik, és így tovább - nyilatkozta Fiona Cairns, a királyi esküvői torta cukrásza.Link

10 ember dolgozott a gyümölcsös menyasszonyi torta elkészítésén és egészen biztosan jut belőle minden meghívott vendégnek.

William hercegnek is volt beleszólása az esküvői torta témájába. A régi amerikai hagyomány szerint a vőlegénynek is kell legyen egy tortája. A herceg kedvenc desszertje a csokis keksz és a vőlegényi torta ennek e témájára volt megtervezve.
Link

A vőlegény esküvői tortája az angol cukrászmesterekre volt bízva és a Buckingham palota egyik titkos recept alapján készül. A torta elkészítésében 17 kg csokoládét és 1700 teasüteményt használnak, ami elégséges a 600 meghívottnak.

Ami az esküvői menü többi részletét illeti, nem jutott a tudomásunkra sok információ, azt lehet tudni, hogy a büfé stílusú ebédet egy intimebb vacsora követi.
Link

(www.otletkonyha.hu/cikkek/erdekessegek/tejszines-gyumolcsos-menyasszonyi-torta-a -kiralyi-eskuvon/227/171/)
 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
Esküvőifogadás:formális stílus
  2011-06-15 23:01:58, szerda
 
  Esküvői fogadás: formális stílus

Színek:

elefántcsont szín és a fehér gyertya színe

Terítékek:
Válassz összeillő anyagokat - például fehér gyertyaszínű abroszt elefántcsont színű, selyem anyagból készült szalvétával társíthatsz. Finom fémes árnyalatokat is választhatsz: világos ezüst vagy platinaszínű tálakat, sőt a chiavari székeket díszíthetjük elefántcsontszínű párnákkal.

Asztaldíszek:

A fehér bármely árnyalata megfelelő. A díszítésnél a tavaszi virágok domináljanak, mint a fehér tulipán, a gyöngyvirág és a jácint. Azok a virágok, melyekben kevés zöld szín is található, mint a boldogasszony papucsa vagy a bársonyrózsa, fokozza a dekoráció tavaszias hangulatát. Ugyanakkor kiemelheted a különböző virágok mintáit: a rajtuk található sárga, rózsaszín vagy barna pöttyöket.

Utolsó simítás:

A fehér gyertyatartókba helyezett gyertyák beragyogják az asztalokat. Így a fehér szín meleget áraszt, és a hideg tél hangulatát száműzve, a tavasz hírnökévé válik.

(http://www.alompar.hu/eskuvo-erdekessegek/a-tavaszi-nyari-eskuvoi-fogadas-szinei -es-asztaldiszei/1918/)
 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
Esküvői fogadás:vintage stílus
  2011-06-15 22:52:00, szerda
 
  Esküvői fogadás: vintage stílus

Színek:

bíborszín és vajsárga

Terítékek:

egy kissé visszafogottnak kell lenned, hogy nehogy a modernből giccses legyen. Az asztalokra ne helyezz mintás terítőket. Ugyanazt a hatást éred el, ha az asztalokat egy vajsárga terítő borítja, és azokra kisebb, vintage stílusú, csipkés fehér terítők kerülnek. Ha szeretnéd fokozni az antik hatást, akkor a székekre tegyél antik mintás, festett vászonból készült ülőpárnát, ami természetesen bíborszínű vagy vajsárga kell legyen.

Asztaldíszek:

A klasszikus tavaszi virágokat részesítsd előnyben, mint a jácint, a nárcisz vagy a tulipán. Legyenek virágcserépben vagy terrakotta edényben, amelyek szintén a tavasz színeiben pompáznak. Kerüljenek az asztalokra kisebb, közepes és nagyobb méretű virágok is. A lila és a sárga mellé nyugodtan tehetsz rózsaszínű és narancssárga virágcserepeket is. Bónuszként ajánld fel a vendégeknek, hogy mindenki hazavihet egy virágot.

Utolsó simítás:

A vintage stílust megjelenítheted az ültetőkártyákon és az asztalszámokon is, ehhez ötleteket az interneten és kertészeti folyóiratokból meríthetsz.

(http://www.alompar.hu/eskuvo-erdekessegek/a-tavaszi-nyari-eskuvoi-fogadas-szinei -es-asztaldiszei/1918/)
 
 
0 komment , kategória:  Esküvői stílusok:  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11
  • e Hét: 1943
  • e Hónap: 4925
  • e Év: 4925
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.