Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Szalvéta fantázianevű pirog
  2013-09-06 20:16:47, péntek
 
  Ez a pirog azért kapta a szalvéta fantázianevet, mert jellegzetes alakja az orosz horgolt szalvétákra hasonlít.Sokféle alakú és ízesítésű pirog létezik Oroszországban, ez mákos ízesítésű, ebből is sokféle formájúra hajtogatott változat létezik.

Mákos pirog , szalvéta alakú Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2013-09-06 20:11:12
feltöltő: venci76
nézettség: 1492
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: szalvéta, pirog, mák,
kategória: kreatív
leírás: Mákos pirog készítése tekinthető meg a felvételről. A Szalvéta fantázianevet kapta, mert olyan alakúra lett hajtogatva, mint a jellegzetes orosz horgolt szalvéták. A különböző formájúra hajtogatott pirogoknak Oroszországban más-más fantázianeve van.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!




Az eredeti orosz szalvétaminta a névadóként:



Link
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
Az ízes szalvéta receptje:
  2013-04-17 20:45:40, szerda
 
  Ízes szalvéta


70 dkg vajastészta, 30 dkg baracklekvár, 10 dkg dióbél, kenéshez 1 tojás, szóráshoz 3 dkg vaníliás cukor.


A tésztát kinyújtjuk és négyzetekre vágjuk, majd közepükre baracklekvárt teszünk és átlósan, mint a szalvétát, összehajtjuk. Tetejét tojással megkenjük, gorombára őrölt dióval megszórjuk és rövid pihentetés után sütőlapon, 210-220°C-os sütőben megsütjük. Kihűlés után vaníliás cukorral megszórjuk.

 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
Az "Olasz bomba" receptje:
  2012-09-17 18:48:19, hétfő
 
  Hozzávalók főre:

100 g HERA főzőmargarin,
4 tojás,
4 zsemle,
1 ek. zsemlemorzsa,
só,
pirospaprika,
1 pohár tejföl,
2 ek. reszelt sajt

A zsemlét tejbe áztassuk be. A tojásfehérjét verjük kemény habbá.A HERA főzőmargarint olvasszuk fel majd keverjük össze a 4 tojássárgájával,a kinyomott zsemlével valamint a zsemlemorzsával.
Fűszerezzük sóval, és pirospaprikával, a végén keverjük bele a kemény habot.
Egy nagyobb fehér szövetszalvétát kenjünk be HERA főzőmargarinnal, öntsük rá a zsemlemasszát. A szalvéta 4 sarkát kössük össze, és fűzzünk át egy fakanalat.
Kb. 4 literes lábosban forraljunk vizet, efölött helyezzük el a szalvétát, úgy hogy a szalvéta teljesen lógjon a vízbe, kb. 30 percig letakarva főzzük.
Vegyük ki a vízből, 5 percig hagyjuk kicsöpögni, végül borítsuk ki a szalvétából, így egy gömbformát kapunk.
Tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.

(www.receptek.co/olasz_bomba_223)




Link
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
Azerbajdzsáni konyhában használt szalvéta:
  2012-09-04 21:00:09, kedd
 
  Plovok

Az azerbajdzsán plovok két alapvető és három kiegészítő részből állnak, mindegyiket külön készítik el.

A plov alapvető részei a főtt rizs és a gara (vagyis a húsos, halas, tojásos, tejes, zöldséges vagy gyümölcsös alap). Kiegészítő részként szolgálnak a plovhoz tálalt zöld fűszerek (egész zöldhagyma-, fokhagyma-, bazsalikom-, tárkony-, zsázsa-, fiatal, friss menta- és korianderszárak); a kazmag (vékony, szárított, sótlan, cukor nélküli lepény); a sörbetek (leggyakrabban savanykásak - citrom-, gránátalma-, szőlő-, sóskaborbolya-, rebarbara-).

Az étel alapja a meghatározó, fajtájától függően kap elnevezést a plov. A leggyakoribbak és legváltozatosabbak a húsos plovok. Ezeket a bárányhúsból, sült, töltött szárnyasból, vadhúsból, és néha még darált húsos gombócokból vagy - lepényből készítik. Ritkán használnak a plovokba önálló alapként halat, tojásokat, zöldségeket, füveket. Ugyanakkor a zöldségek és különösen a gyümölcsök kísérői lehetnek.

A húsos alapú plovok elkészítése egyforma, ezért csak a két legtipikusabb elkészítési módját mutatjuk be (bárányhúsos, szárnyasból készült). Teljes egészében bemutatjuk a tojásos, tejes, gyümölcsös alapú plovok receptjeit, amelyek technológiai részleteiben eltérnek a húsostól.

A rizs előkészítési módja: A rizst átválogatják, és különös gonddal lemossák róla a szennyeződést és lisztport. Általában addig mossák, amíg a víz teljesen áttetsző nem lesz. Ezután a forgalomban levő legtöbb rizsfajtát (rövid, kerekded alakú) 10-15 percre meleg (de nem forró!) vízbe áztatják, majd megfőzik.

Néhány azerbajdzsán és külföldi rizsfajtát máshogy kell előkészíteni: a szadri rizsfajtát meleg vízzel kell megmosni, 5-6 órán át áztatni sós vízben, hideg vízzel lemosni, és csak ezután lehet főzni. A hanszkij, pakisztanszkij és más apró, vékony szemű rizsfajtákat szintén másképp készítik elő: 2-3 evőkanál nagy szemű sót ruhába göngyölnek és egy edény aljára teszik, rizst szórnak rá, hideg vízzel leöntik 7-10 órára, azután átmossák.


A plovokhoz való rizs főzése: mély edényt félig töltsünk megforró vízzel. Az edény nyílását kössük be ritka szövésű vászon szalvétával vagy gézzel úgy, hogy az anyag kicsit besüppedjen. A szalvétára szórjuk rá a megmosott rizst, tegyünk rá vajat, fedjük le (vagy borítsunk rá tálat), és tegyük erős lángra az edényt. Ha a víz elforr, öntsünk utána a szalvétán át.

A szöveg forrásoldala, ahol más érdekes recept is olvasható az azerbajdzsáni, a grúz, az örmény konyhából:: terebess.hu/keletkultinfo/pohljobkin.html
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
A Szicíliai sajtos szalvétagombóc receptje:
  2012-08-08 18:18:09, szerda
 
  Szicíliai sajtos szalvétagombóc:

Hozzávalók:

tojás 6 db
tejföl 4 dl
liszt 30 dkg
vaj 10 dkg
Pannónia sajt 20 dkg


Elkészítése:

A tojásokat a tejföllel simára habarjuk. Lassan hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük, amíg sűrű tésztatömeggé áll össze. Hozzáadjuk a lágy vajat, csipetnyi sóval ízesítjük és belekeverünk 5 dkg reszelt sajtot.Egy tiszta ruhaszalvétát az asztalra terítünk, lágy vajjal megkenjük és rátesszük az elkészített tésztát. A szalvéta négy csücskét összefogjuk, a tésztát szorosan belecsavarjuk és zsineggel rögzítjük. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe lógatjuk és 50-55 percig takaréklángon főzzük. Ezután kivesszük, kicsomagoljuk a ruhából és tálra borítjuk. Olvasztott vajjal megöntözzük és meghintjük a maradék reszelt sajttal.

(pt.scribd.com/doc/47318357/204/Sziciliai-sajtos-szalvetagomboc)




Link
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
Cseh szalvétagombóc:
  2012-05-02 19:17:00, szerda
 
  A cseh szalvétagombóc manapság legalább olyan kedvelt, mint édes rokona, a gőzgombóc. Ezt a közkedvelt desszertet - amelyet laktató volta miatt gyakran főételként is fogyasztanak - a legtöbb esetben ízletes szilvalekvárral töltik meg, majd mák és cukor keverékével meghintve szolgálják fel. A cseh gőzgombóctól mind a mai napig mindössze annyiban különbözik az ausztriai változat, hogy jóval nagyobb.
(mobile.austria.info/hu/etel-ital/etelek-sajat-tortenettel-1155040.html)




Link

(vicuska13.blogspot.com/2011/08/szilvalekvaros-kottes-gomboc-cukros.html)

A cseh szalvétagombóc kedvelt édes rokona úgy került be az osztrák konyhába, hogy Csehország jelentős része a monarchiához tartozott...

1 kg liszt
5 dk élesztő
langyos víz vagy tej, kb. 4 dl, ne legyen túl lágy a tészta
só (ne legyen sótlan a tészta, mert ízetlen lesz)
2 bő evőkanál cukor
5 dk olvasztott margarin vagy 1 dl olaj, de el is maradhat

lehet 2 tojás sárgája, de nem muszáj, nálam többnyire kimarad

olaj vagy olvasztott vaj a kész gombócok lekenéséhez

sűrű szilvalekvár vagy anélkül
darált dió + cukor
mák + cukor

A lisztet tálba mélyebb dagasztó tálba szitálom, a közepében kialakított mélyedésbe teszem a szétmorzsolt élesztőt, hozzákeverem 1 dl langyos tejhez vagy vízhez a cukrot és ráöntöm, a kezemmel belemosom az élesztőt. Hagyom felfutni. A többi hozzávalóval együtt jól bedagasztom, míg nem ragad már az ujjaimhoz. Közepesen lágy legyen, ezért ha az állag úgy kívánja, pótoljuk a folyadékot.
Sokan tojást is használnak az összeállításához, de a sok év tapasztalat megmutatta, hogy felesleges adni hozzá, nem lett rosszabb az állaga.
Letakarva pihenni hagyom, míg duplájára kel, ez körülbelül 45 perc. Addig ledarálom a diót, összekeverem a cukorral. A mákot is. Előkészítem a párologtató edényt, vizet öntök bele és leolajozom ecsettel a felületeket.
Amikor megkelt a tészta, akkor újra átgyúrom. Ebből a mennyiségből 30 gombóc lesz. 3 felé osztom szemre a tésztát és 3 rudat formázok, amit 10 felé vágok, hogy nagyjából egyforma méretű labdát kapjak. Kézzel kicsit meglapítom, beleteszek egy kávéskanálnyi szilvalekvárt és összecsípve fölötte a tésztát- gombócot formálva belőle tálcára rakom es konyhakendővel letakarom. Miután készen van mind, akkor letakarva hagyom újra megkelni, kb. 20 percig.
Amikor már fő a víz, belerakom ötösével és 15 percig hagyom gőzölődni. Majd újra megismétlem a másik felével is. Ami készen van, leolajozom és belehempergetem, vagy csak egyszerűen megszórom a diós cukorral (vagy mákkal).
Frissen az igazi, de másnap is finom mikróban kicsit átmelegítve, de akár hidegen is.
Amíg nem vettünk párolót, addig egy nagyobb edényben vizet forraltam és lyukacsos megolajozott fém párolóbetéten gőzölögtettem a gombócokat is és a knédlit is fedő alatt 15-20 percig, hogy a víz ne érje.Ha nem töltjük be semmivel- knédliként formázva gőzöljük és vadas hús mellé vagy bármilyen szósszal készített hússal kiváló eledel.

Laktató, egytálételként is megállja a helyét. Fagyasztható! Azt olvastam valahol, hogy a a lengyelek vajjal leöntve és kristálycukorral megszórva tálalják, a szlovákok gyümölcslekvárral, a bajorok vajjal és mákkal fogyasztják.

Érdekességként: a sváb hébeknédli gőzgombóc alapja nagyon hasonló, cukorral és grízzel szórva feltekerik az ellapított darabokat. Azt olvastam róla, hogy a gombócokat vizes lábasban lefedve és konyharuhával körbetekerve 40 percig kis lángon gőzölik vagy sütőbe teszik. Vajban pirított zsemlemorzsába forgatva porcukorral tálalják esetleg pikáns házi lekvárral.
Nagyon-nagyon finom fél barack befőttel töltve vagy sűrű baracklekvárral is! :)
Bejegyezte: Vicuska dátum: 18:26

(vicuska13.blogspot.com/2011/08/szilvalekvaros-kottes-gomboc-cukros.html)
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
Tejfölös szalvétatészta:
  2012-05-02 06:59:59, szerda
 
  Tejfölös szalvétatészta recept

Hozzávalók:
4 dl rétesliszt,
4 dl tejföl,
4 tojás,
10 dkg porcukor,
5 dkg finomra darált mandula vagy dió,
3 evőkanál vaj (vagy margarin),
1 zacskó vaníliás cukor,
1 mokkáskanál só,
a tálaláshoz rumos baracklekvár.

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tejfölt, a vaníliás cukrot, a diót és a lisztet. Egy tiszta konyharuhát vastagon bekenek a vajjal, és a tésztából hosszúkás cipót formálva, belekötöm olyan lazán, levegősen, hogy a fövés közben kedvére dagadhasson. Annyi sós vizet forralok, hogy a kendőbe kötött tészta kényelmesen beleférjen, és éppen ellepje. (Legjobb, ha egy mély tepsit használunk erre a célra.) 30 percnyi főzés után a vízből kiveszem, és lecsöpögtetem. A ruhából kibontom, és 1 cm vastag szeletekre vágom. Rummal ízesített barackízzel körülöntve tálalom.

Elkészítés ideje: 90 perc


(www.finomreceptek.hu/teszta-receptek/tejfolos-szalvetateszta-recept)
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
Házi szaloncukor csomagolása:
  2011-11-01 07:38:44, kedd
 
  Lehet egyszerű boltból vett tejkaramellából is szaloncukrot készíteni:
A fehér bojtja vastag/többrétegű fehér szalvéta és csillámpapírral borítjuk be, vagy alufóliával, ha olyanok a díszeink, hogy ez a szín illik hozzájuk, csak arra kell figyelni, hogy az alufólia vagy a csillámpapír ne nagyon törjön, ide kell egy kicsit ügyesebb kéz. A szalvétát kicsit nagyobb darabokra vágjuk, két végét beirdaljuk,alátesszük a kisebb csillámpapírt/alufóliát, s a házilag készített szaloncukrot vagy karamellát belecsomagoljuk.

Szaloncukrot süthetünk tésztából is, s ide nem is kell semmilyen csomagolás sem, szalvéta sem sehová, nem tudom ilyet készített e már valaki:
Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta

A diós töltelékhez:

7 dkg darált dió,
5 dkg cukor,
2 dkg zsemlemorzsa,
0,3 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
mazsola.

A mákos töltelékhez:

7 dkg darált mák,
5 dkg cukor,
2 dkg zsemlemorzsa,
0,3 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
mazsola,
fél citrom reszelt héja.

A tészta nyújtásához:

liszt a tészta megkenéséhez,
1 egész tojás.

Elkészítés:

Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6×12 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló vagy derelyevágó segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron. Előmelegített sütőben 180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.



(http://1m.hu/szaloncukor-tesztabol/)

Ez alá díszítésként betehetünk egy szép karácsonyi szalvétát, nagyon jól fog mutatni!
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
Mogyorókrémes rolád:
  2011-10-19 11:52:09, szerda
 
 

Link

Hozzávalók:
13 db 5 db a krémhez tojás 33 dkg 5 dkg a krémhez cukor 18 dkg liszt
10 dkg tortabevonó csokoládé
10 dkg A krémhez mogyoró
10 dkg A krémhez porcukor
5 dkg A krémhez vaj


Elkészítés:
A piskótatésztához a tojások sárgáit kikeverjük a cukorral, majd lassan hozzáadjuk a lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Zsírral kikent tepsibe öntjük, és 220 Celsius fokon megsütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és cukorral jól meghintett szalvétára borítjuk. A krémhez megolvasztjuk a porcukrot közepes hőfokon, megpirítjuk benne a mogyorót, majd vajjal kikent tányérra tesszük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd megtörjük és átszitáljuk. Sűrű krémet főzünk gőz fölött 2 tojásból és 5 dkg cukorból, majd hozzátesszük az átszitált mogyorót. Levesszük a tűzről, és folyamatos kavargatással hűtjük, és közben belekeverjük a habosra vert vajat. A krémet a forró tésztára kenjük, majd a szalvéta segítségével felcsavarjuk. A tekercset deszkára tesszük, leöntjük a megolvasztott és egy evőkanál olajjal kikevert csokoládémázzal, majd meghintjük a szitán fennmaradt durvább mogyoróval. Lehűtjük, majd forró késsel szeleteljük.

Költség:Közepes

Elkészítési idő:100 perc


(ducilap.info/index.php?parancs=receptshow&kulcs=26)
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
Hogyan fogyasszuk pastánkat?
  2011-07-29 19:47:29, péntek
 
  A legfontosabb kellék: a szalvéta. Nemcsak nem számít illetlenségnek, de kimondottan szükségszerű egy nagyméretű szalvétát akasztani a nyakunkba. Na nem zsebkendőnyit, mert csak a féllepedőnyi méretűvel tudjuk ruhánk minden részletét megvédeni a kifröccsenő mártástól. A mártás tudniillik csak akkor fröccsen ki, ha mi épp fehér ingben vagy blúzban virítunk az asztalnál... Urak a szalvétát az inggallérba, mi hölgyek a blúz kivágásába tűrjük.
És végre elérkeztünk az evéshez !
A pastát mindig villával fogyasztjuk - a jobb kézben. Balkezesek is. Kisméretű tésztával semmi gond, azt könnyen rálapátoljuk a villára (a szigorú etikett szerint amúgy sem illik semmilyen étekbe a villánkat beleszúrni !) és a szánkba toljuk. A gond a spagettinél kezdődik ! A villa hegyét függőlegesen beledöfjük a tésztakazalba, majd pár szálra fókuszálva picit fölemeljük - no és itt elválnak a nációk útjai. Az olaszok profi módon a tányér szélére támasztják villájukat és ott csavargatnak, mi, egyéb ügyetlen náció viszont segítségül vehetünk egy kanalat. Miután a villánkkal sikerült néhány szálat kiemelni a tésztakazalból, azt a kanál öblében enyhén megdöntve megtámasztjuk, ahol könnyen felcsavarhatjuk, és a szánkhoz is közelebb van. Ezzel a kanállal a végén a mártást is kikanalazhatjuk. Az olaszok szemében abszolút szentségtörés a spagettit késsel elvágni ! Sőt ! Nálunk is kapható elvétve 60 cm hosszú példány, amiből egy szál is elég egy méretes falatkához.
(http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2006/09/11/Hogyan_fozzunk_pastat/)
 
 
0 komment , kategória:  "Szalvétás" ételek receptjei:  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 352
  • e Hét: 1365
  • e Hónap: 5581
  • e Év: 761561
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.