Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 84 
Kassa nehezen nyeli le a BMW debreceni üzletét
  2018-08-03 17:02:20, péntek
 
  Kassa megye önkormányzata a szlovák Gazdasági Minisztérium ügyetlen tárgyalásában látja annak okát, hogy a BMW autógyár nem Kelet-Szlovákiában, hanem Debrecen mellett fog befektetni.A Gazdasági Minisztérium nem szólította meg sem az érintett településeket, sem a régió szervezeteit, ahogy Kassa megye önkormányzatát sem - írja a hirek.sk.
,,Ezek szintén tevékenyen részt vehettek volna az ügyben, és a kompetenciáik, illetve a kapcsolataik kihasználásával segíthették volna az autógyárral folytatott tárgyalásokat" - közölte Rastislav Trnka megyeelnök.
A Peter ®iga vezette tárca szerint a megyeelnök állításai abszurdak, és a teljes tájékozatlanságát mutatják.
,,A BMW-vel folytatott tárgyalások már egy éve teljes erőbedobással folytak, és több szintet is érintettek, beleértve az önkormányzatot is" - közölte a TASR-rel Maroą Stano, a minisztérium szóvivője.Szlovákiát a Sario ügynökség tapasztalt csapata képviselte a tárgyalásokon.
,,Ha Szlovákia nem lett volna jól felkészülve, sosem került volna ilyen messzire a tárgyalásokon" - tette hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Duplájára nőtt a pulykák súlya Amerikában
  2017-11-25 15:58:02, szombat
 
  Az Egyesült Államokban a függetlenség napja után a hálaadás a legnagyobb, sajátosan amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után hálát adnak a termésért november negyedik csütörtökjén.
A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha ,,pulykanapnak" (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktortaAz amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA egy friss tanulmánya ugyanakkor megállapította, hogy a tenyésztett pulykák súlya 1960 és 2016 között megduplázódott. Amíg 1960-ban az átlagos vágósúly 6,79 kilogramm volt, tavaly már 13,99 kilogrammot regisztráltak.


A farmerek a tenyésztés során igyekeznek kiszolgálni a vásárlók igényeit, ezért nőtt a vágósúly" - mondta Keith Williams, a pulykaszövetség, a National Turkey Federation képviselője, hozzátéve, hogy érdekes módon az egy kilogrammra vetített takarmányigény viszont folyamatosan csökken. Így a pulykatenyésztés egyre jövedelmezőbbé vált.

Az USA pulykafogyasztása is egyre nő: amíg 1950-ben az egy főre jutó éves fogyasztás 2,47 kiló volt, ma már meghaladja a 7 kilót, de a pulykaszövetség szeretné elérni a 9 kilogrammot.
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Orosz olajvállalaté a világ legmélyebb olajkútja
  2017-11-21 14:12:58, kedd
 
  Miközben a világon mind nagyobb arányban vesznek részt a megújuló források az energiaszükséglet kielégítésében, több jel mutat arra, hogy az olajipart még korai lenne temetni. Bár már azt is kiszámolták, mikor kezdik bezárni a finomítókat, az olajra épülő iparágaknak hatalmas szerepe van a gazdaságban. Olyannyira, hogy még új rekordok is születnek azokban. Például az egyik orosz cég épp most állította fel a világ legmélyebb olajkútjának rekordját.A Szahalin Konzorcium tagjaként, az orosz Rosznyeft nevű vállalat befejezte az évek óta tartó fúrási és kialakítási munkálatokat az Ohotszki-tenger Orlan nevű platformján. A Kamcsatka félszigetnél született eredmény egy új olajipari rekord: a világ legmélyebb olajkútjában megindulhat a kitermelés.


2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is átléptek korábbi mélységi értékeket,
12 ezer és 14 ezer méter között. A mostani eredménynek további érdekességét az adja, hogy a világ 10 legmélyebb olajkútjából 9 itt található, azokat a Szahalin-projekt keretében építették meg, illetve fúrták ki.
A Rosznyeft most minden korábbi teljesítményt túlszárnyalva, 15 ezer méter mélységig jutott le.

Ez akkor is rendkívüli, ha abba egyes, a felszínre telepített szerkezeti elemek is beleszámítanak, az olajkutakra vonatkozó egységes index alapján.
Összehasonlításként: a megújuló energiák hasznosításában élen járó Izland a termikus energia hasznosításának mélységi rekordját tartja.


A Szahalin-projekt fúrásai kivételesen nagy mélységeik ellenére sem jelentettek az iparági standardokhoz képest kiugróan magas költséget. Ennek az az oka, hogy
a fúrás fizikai kivitelezését gondos tervezőmunka előzte meg, többek között térinformatikai eszközök alkalmazásával.
A szakemberek körültekintően modellezték a teljes munkafolyamatot, így a kivitelezéskor nem volt szükség a szokásosnál több szerkezeti elem megépítésére sem.
Ennek eredményeként, a költségekben jelentős megtakarítást ért el a Rosznyeft. A projekt környezeti hatása sem tekinthető az iparági jellemzőkhöz viszonyítva jelentősnek, és a szakemberek szerint a kitermelés sem károsítja a környezetet.


A szahalini rekordot felállító Rosznyeft a legnagyobb orosz olajipari vállalat,
mely idén is számos befektetést hajtott végre az olajipari szektorban az orosz óriásvállalat elsőként jelentkezett be az Iszlám Államtól visszafoglalt kurd olajkutakra. Az orosz gazdasági segítség politikai pozícióik megerősödése miatt is fontos lehet a kurdoknak.
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Több ezer tonna csoki fogy az ünnepek idején
  2017-11-21 13:42:19, kedd
 
  Az édességgyártók becslése szerint tavaly több mint kilencmilliárd forintot költöttünk karácsonyi finomságokra.A választás során ma már a legfontosabb az, hogy valódi csokoládéból készüljön a termék, míg az ár csupán a harmadik helyet foglalja el a fogyasztói döntéshozatalban


A pia­ci szereplők szerint az eladott mennyiség évről évre kissé csökken, míg az árbevétel stagnál. A szövetség becslése alapján tavaly összességében 3,4 milliárd forint értékben fogyott a szezonális édességekből, ami 655 tonnának felel meg.

Szaloncukorból eközben - 5,5-6 milliárd forint értékben - 3500-4000 tonna került a kosarakba. A legjobban minden évben a hagyományos csokoládémikulás fogy, az ünnepi édességpiac több mint 60 százalékát lefedve. A második helyen a hagyományos ajándékcsomag és az adventi kalendárium áll, 10-10 százalékos részesedéssel.

A legkedveltebb szaloncukor továbbra is a zselés, a marcipános, az alkoholos, a ­rumos-diós és a csokoládékrémes, de nem sokkal van lemaradva a karamellás és a kókuszos ízesítés sem.

A nemzetközi trendhez igazodva a hazai boltokba is egyre korábban kerülnek az első szezonális áruk. A gyártást nem befolyásolja a korai szezonkezdés, hiszen a nagy üzletláncok jellemzően már az év első harmadában-felében megállapodnak a megvásárolni kívánt mennyiségről
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Megjelent a két rendelet a nyugdíjasok pluszpénzeiről
  2017-11-02 15:36:29, csütörtök
 
  Kiadták a két kormányrendeletet, amelyek rendezik, mennyi pénzhez juthatnak a nyugdíjasok az év végén.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a nyugdíjkiegészítésről, illetve a nyugdíjprémiumról szóló kormányrendeletek .
Mivel nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedése - vagyis az infláció nyugdíjasokra átszámított része - 2,4 százalékos, januárban pedig csak 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat, a különbséget novemberben, egy összegben fizetik ki. A szabály az, hogy ha a különbség 1 százalékpontnál kisebb, egyösszegű nyugdíjkiegészítés jár. Így minden nyugdíjas a novemberi ellátásának 9,6 százalékát megkapja pluszban. Ez némi változás ahhoz képest, hogy eredetileg 1 százalékos emeléssel lehetett számolni.

A nyugdíjprémium összegét úgy kapjuk meg, hogy a GDP növekedésének várhatóan 4,1 százalékos mértékéből kivonnak 3,5 százalékpontot, így 0,6-et mindenki megszorozhat a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal.
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Érdektelenségbe fullad
  2017-06-17 12:43:26, szombat
 
  az új adóamnesztia.A hónap végéig moshatják tisztára legálisan szürkén és feketén szerzett jövedelmüket, akik nem szeretnének tovább félni az adóhatóságtól. A bankok csekély érdeklődést tapasztalnak az előző konstrukcióhoz képest.Már csupán két hetük maradt azoknak, akik az új rendszerben szeretnék tisztára mosni kétes eredetű megtakarításukat. Az év elejétől létező új adóamnesztia azonban keveseket érdekel - mondják azok a hitelintézetek, amelyek részt vesznek az akcióban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja szerint hét intézményhez fordulhatnak az érintettek: az OTP, az MKB, az Erste, az FHB, a Raiffeisen, az UniCredit és a Gránit Bank foglalkozik ilyen ügyekkel.
Kétféle módon érhető el most adóamnesztia. Az egyik az úgynevezett utólagos adófizetés, melynek a lényege, hogy a bankokon keresztül anonim módon 10 százalékos személyi jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetésével kifehéredik a pénz. A bankok fizetik be az adót és a pótlékot, de nem adnak ki információt a NAV-nak az ügyfélről, az ügyfél ezzel szemben kap egy igazolást arról, hogy legális forrásból származott a jövedelme. A másik módszer a kedvezményes részesedésvásárlás. Ezzel a cél az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégek transzparenssé tétele volt. Az üzletrészek ily módon történő megszerzése adó- és illetékmentes.Az smsz-hez képest egyébként, ha lehet, még diszkrétebb és még kedvezményesebb a mostani akció a szakértők szerint. Ám a korábbi évek adóamnesztiái közül mégis az smsz lett eddig a legsikeresebb. 2014-16 között 2141-en éltek a lehetőséggel, s 155,6 milliárd forint került ilyen számlákra. Akkor pörgött fel különösen a számlanyitások száma, amikor lehetővé tették, hogy már egy év után 10 százalékos adó mellett felvehessék pénzüket az ügyfelek. 2015 közepe és 2016 közepe között emiatt 1065 számlát nyitottak, s nagyjából 84,4 milliárd forintot mostak tisztára. A többi ügyfélnek kamatadót kell fizetnie a megtakarítások után. Ha három éven belül veszik fel a pénzt, akkor a kamatadó kétszeresét vonják le a kifizetésből, ezt követően évről évre csökken a közteher, öt év után pedig adómentessé válik a pénz.
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Ukrajna rovására kötne Orbán gázpaktumot Putyinnal
  2017-02-02 15:27:33, csütörtök
 
  Orbán ma megállapodhat Putyinnal arról, hogy Magyarország a közeli jövőben már Németországon keresztül, a NordStream2 gázvezetéken importálja az orosz földgázt. Ez - írja a lengyel média - súlyos csapás Lengyelországra, a balti államokra, de mindenekelőtt Ukrajnára.


Oroszország Ukrajna-politikáját eddig az korlátozta, hogy az orosz gázkivitel jelentős része ukrán területen keresztül jutott Európába. Az Északi és a tervezett Déli Áramlat ezt akarja kikerülni. Ezek után Moszkva szinte teljesen szabad kezet kapna Kijevvel szemben, az ukránoknál semmilyen erős kártya nem maradna.

A lengyeleket is érinti mindez, hiszen ők hagyományosan érdekeltek a regionális egyensúlyban, nem beszélve arról, hogy történelmileg rettegnek a német-orosz-paktumoktól. Nem véletlen, hogy a Putyin mai budapesti látogatása előtt ez foglalkoztatja a lengyel sajtót, amely azt is latolgatja, mennyire befolyásolja mindez Orbán és Kaczyński baráti viszonyát. Erre a két politikusnak az EU-val folytatott kötélhúzásban is szüksége van.
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Csúnya világ jön Magyarországon
  2016-06-01 20:24:32, szerda
 
  Jelentősen rontotta Magyarország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését az OECD. Alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés, elszáll a költségvetési hiány jövőre, a közmunkaprogramot pedig le kellene építeni


A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szerezet (OECD) szerdán ismertetett országjelentésében egyebek között az szerepel, hogy idén mindössze 1,6 százalékkal nő a magyar hazai össztermék (GDP) a tavaly novemberben várt 2,4 százalék helyett. A párizsi székhelyű szervezet továbbra is 3,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre. Az OECD 1,9 százalékos idei GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol, ugyanúgy, mint novemberben. A várható jövő évi deficitet 1,5 százalékról 2,6 százalékra változtatta. A jelentés összeállítói az idei várható inflációt a novemberben becsült 2,2 százalékról 0,1 százalékra, a jövő évit 2,7 százalékról 1,7 százalékra módosították.
Az OECD szerint a GDP-arányos államadósság a novemberben várt 74,6 százalék helyett 74,3 százalékra csökken, jövőre 73,3 százalék lesz a tavaly becsült 72 százalék helyett. A jelentés az idei gazdasági növekedés lassulását az állami beruházások csökkenésével indokolta, amit az EU szerkezeti alapjainak lassúbb beérkezése okoz, jövőre viszont már újra nagyobb ütemre kapcsol a gazdaság.
A globális gazdaági válság óta alacsony a termelékenység növekedése. Átfogó szerkezeti reformokra van szükség a versenyképesebb vállalatok és megfelelően felkészített munkaerő kialakulása érdekében. Csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, és jobban kell használni a szabályozási vizsgálatokat az átláthatóság, a stabilitás és a jogszabályalkotási folyamatok javítása érdekében .Csak egy lépéssel vagyunk a görögök előt
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Így még nem irigykedtek a disznótenyésztőkre
  2016-02-02 20:16:05, kedd
 
  Látványosan csökkent az elmúlt hetekben a sertéstőkehúsok ára a boltokban, amellett, hogy az élő sertés ára is zuhant, a január elsejétől élő áfamérséklés is megtette a hatását. A láthatóan sikeres lépésen felbuzdulva, több más termékpálya szereplői is lobbizni kezdtek, és szintén kedvezményes, 5 százalékos áfát szeretnének


A Baromfi Terméktanács (BTT) is lobbizik, ismerte el Csorbai Attila a szervezet elnöke a lapnak. Ennek érdekében a szervezet elnöke kedden találkozik Czerván Györggyel, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárával is. Csorbai a jelentősen növekvő sertéshúsfogyasztást nem tartja biztató jelnek saját ágazatára nézve. Az elnök ugyanis biztosra veszi, hogy a megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el. A VG azt hallotta, hogy kisebb pánik uralkodott el az ágazatban, mert a baromfitenyésztők egy része nem fog ilyen körülmények között éveket kibírni, ezért néhány hónapon belül döntést szeretnének elérni.

A halászati ágazat helyzetén adócsökkentéssel lehetne javítani, ezért a szakma szerint a halászati élelmiszerek áfáját 27-ről öt százalékra kellene mérsékelni - nyilatkozta a Magyar Időknek Lévai Ferenc a napokban. A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa korábbi elnöke kiemelte: a lépés 2,5 milliárd forintba kerülne, mégsem járna rosszul a költségvetés.

És a Tej Terméktanács szerint is a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej áfájának 5 százalékra csökkentése lenne. Ezt tartalmazza az a javaslatcsomag is, amelyet már az elmúlt év novemberében átadtak a kormánynak. A szakmaközi szervezet azzal érvel, hogy előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának csökkentése a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést okozna. Igaz, a tejtermékek zömét 18 százalékos áfa terheli, csak a desszertfélék adója 27 százalék. A tejesek állítják: az áfacsökkentés esetükben azért is fontos lenne, mert a magas adóteher következtében rendkívüli mértékben rontja a feketézés a tisztességes szereplők pozícióit.
 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
Rétvári nem érti, mit pattognak a pedagógusok
  2016-02-02 20:13:51, kedd
 
  Érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását.

Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta: a kormány mindig kész a párbeszédre.

Az elmúlt időszakban már több mint száz iskolával sikerült konzultálni, és ezeknek számos tapasztalata volt - mondta az államtitkár, példaként említve, hogy problémaként felmerültek a dologi költségek és az órabeosztások is, de egyúttal számos megoldási javaslat is elhangzott a fórumokon.

Rétvári Bence felidézte, hogy az Emmi jövő hétre összehívja a köznevelési kerekasztalt, amelyre várják a szakszervezeteket, a pedagógusok, a szülők és a diákok képviselőit is, hogy közösen vitassák meg a helyzetet.

Hétfőn Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy február 13-ára a fővárosba, országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Szintén hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatás szervezeteihez intézett nyílt levélben szólított fel a köznevelési kerekasztal bojkottjára.

Rétvári Bence felidézte, hogy korábban éppen a szakszervezetek követelték a köznevelési kerekasztal összehívását, még a napirendi pontokat is megfogalmazták. Ezért nem érti, hogy az érdekképviseletek, amelyeknek a feladata pont az lenne, hogy ezen részt vegyenek, most miért nem akarnak párbeszédet.

Az eddig megfogalmazott követelésekről az államtitkár azt mondta: 18 éves koráig most is mindenki járhat iskolába. A tananyag mennyisége "régi nagy vita". Kifejtette: egyrészt azt várják, hogy a legmodernebb, legszélesebb körű tudást kapják a diákok, amely a munkaerőpiacon, illetve a továbbtanuláshoz szükséges, másrészt, hogy ne legyen nagy a diákok leterhelése az iskolában. Az arányosság figyelembevételével ennek két megoldása lehetséges - fejtette ki Rétvári Bence. Az egyik, hogy a mostani tartalmat csökkentik, a másik, hogy a tanulási időt növelve a diákoknak nem nyolc, hanem kilenc év alatt kelljen elsajátítaniuk a tananyagot.

 
 
0 komment , kategória:  Politika gazdaság   
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 84 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2150
  • e Hét: 5040
  • e Hónap: 23127
  • e Év: 23127
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.