Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
Csontritkulás ellen - brokkoli
  2019-04-04 09:53:25, csütörtök
 
 



A táplálkozási lista csúcsán helyezkednek el a keresztesvirágú zöldségek, köztük a brokkoli. Ez nem csoda, figyelembe véve azt a tényt, hogy a növény tele van rákellenes antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A brokkolit már a Római Birodalomban is tápláléknövényként termesztették és az egészség, illetve a hosszú élettartam előmozdítása szempontjából egyedülállóan értékes tápláléknak tekintették.

Hozzáértők úgy vélik, hogy a brokkoli rákellenes hatásokkal rendelkezik, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ez a zöldség lassítja az öregedési folyamatokat, elősegíti a fogak és az íny egészségét, illetve jobb csontegészséget biztosít. A brokkoli segítséget nyújt az irritált bőr megelőzésében, elősegíti a sebgyógyulást és megtámogatja a szem egészségét. Mindemellett védelmet biztosít a májnak, megtámogatja a méregtelenítő folyamatokat, kiegyensúlyozott pH-szintet biztosít, javítja a hormonális egészséget és a mellékvese működését. Javítja a termékenységet, fokozza az anyagcserét és idősebb korban is jobb kognitív funkciót képes biztosítani.

A brokkoli fitokémiai anyagokban gazdag. Ilyenek az izotiocianátok, de van még benne szulforafán és indol is. Ez utóbbi két erős antioxidáns és a méregtelenítő enzimek stimulátorai, amelyek védik a DNS szerkezetét.

A brokkoli tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, például B6-vitaminnal, amely segít a szív és az agy egészségi állapotának megtartásában. A brokkoli elősegíti a szív egészségét a szívinfarktus és a stroke megelőzésével, az artériák tisztaságának megőrzésével, csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomás is.

A brokkoli magas A-vitamin-szintje előnyös a bőr, a szem egészsége és a termékenység szempontjából. A béta-karotin elengedhetetlen a máj egészségéhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a rákos megbetegedések megelőzéséhez.

A brokkoli a K-vitamin, a kalcium, a magnézium és a kálium kiváló forrása, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges csontok, körmök és fogak számára. A K-vitamin és a vas nagyon fontos a csont ásványi sűrűségének fenntartásához, de emellett a vér egészségét is javítja és az energiaszintet is növelni tudja.

A brokkoliban lévő kalcium szerepet játszik a kalciumhiány megelőzésében, valamint az erős fogak és csontok építésében és fenntartásában, különösen idősebb korban, amikor az emberek hajlamosabbak a csonttörésre és a csontsűrűség-csökkenésre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Mák - osteoporozis ellen
  2019-03-01 11:44:43, péntek
 
 



A máknak régi hagyománya van a magyar konyhában, magját nagyanyáink régóta használták úgy a mindennapi táplálkozásukban, mint gyógyászati célokra is. A népbetegségnek számító csontritkulás megelőzésére kifejezetten ajánlott a rendszeres fogyasztása. A csontok épüléséhez kalciumra van szükség. A mák nyolcszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, ráadásul a mákban ideális mennyiségben megtalálható a kalcium felszívódásához szükséges foszfor és magnézium is.

Milyen fontos anyagokat tartalmaz?
Tápanyagokban igen gazdag, nagy mennyiségű (csontépítő) kálciumot (968 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g) tartalmaz. Ezenkívül értékes telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz. Vitaminok közül pedig B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin és niacin található benne. Elsősorban mint élelmiszert termesztik, de "mellékterméke" a mákgubó is rendkívül fontos, mert a gyógyszeripar kiemelkedő alapanyaga. Ez többféle ópiumalkaloidát tartalmaz, amelyek közül talán a morfin és a kodein a legismertebbek. A gubóval ellentétben a mák fogyasztása teljesen ártalmatlan.

Miért fogyasszunk mákot?

- Lassítja az öregedési folyamatokat

- Megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Csontritkulás esetében az őrölt mákkal együtt szedjük K2 és D3 vitamint is.

- Elősegíti a magas vérnyomás csökkenését.

- A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.

- Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát.

- Szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt.

- Növeli a szellemi teljesítőképességet

- Gyorsítja a sebgyógyulást.

- Olcsó és természetes táplálékkiegészítő, viszont azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) alatt fejti ki gyógyító hatását.

- A máknak nyugtató hatása van, így pozitívan hat az idegrendszerre.

- A bélfal tisztításában is segítségünkre lehet, kíméletesen kisepri a bélfalra tapadt lerakódásokat.

Hogyan fogyasszuk terápiás céllal?

A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesítjük, befőttes üvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.
Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál darált mákot keverünk, és megisszuk. 50 éves kor után tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet ezentúl ezt a "gyógyszert" jó lenne szedni életünk végéig, vigyázva hogy a megadott adagot ne lépjük túl.

Figyelem!
Ne mákolajat fogyasszunk, hanem darált mákot mivel a mákolajban az omega 3-6 aránya nem megfelelő, ezért tartós, nagy mennyiségű fogyasztása akár gyulladást is okozhat.
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulásról
  2018-08-03 19:06:48, péntek
 
  A csontritkulás nagyon veszélyes lehet, hiszen ilyenkor a csontok nagyon törékennyé válnak. Ez a betegség legfőképpen a menopauzába lépő 50 évesnél idősebb nőkre jellemző. A betegség észrevétlenül, hosszú évekig, évtizedekig alakul ki. Egy csonttörés hívhatja fel a jelenlétére a figyelmet.

A csontritkulásnak több oka is lehetséges. Az öregedés, a mozgásszegény életmód, a hormonális egyensúlytalanság, egyes gyógyszerek hosszú távú fogyasztása, a szteroidok használata, az alacsony D-vitamin-szint, az érzelmi stressz és a táplálkozási hiányosságok. A jó hír az, hogy vannak olyan táplálékok, amelyek segítenek megnövelni a csontsűrűséget és így elkerülhetjük a rettegett betegséget.

A kefir, a joghurt, a sajt és a tejtermékek tartalmaznak kalciumot, magnéziumot, foszfort, D-és K-vitamint, amelyek mindegyike létfontosságú az erős csontok építéséhez.

A csontritkulás krónikus gyulladással járhat együtt. Az olajos halak tartalmaznak omega-3 zsírsavat, amelyek csökkentik és meg is szüntetik a gyulladást.

A tengeri zöldségek zöld, vörös és barna színekben fordulnak elő. Ízviláguk nagyon változatos. Ezek a zöldségek olyan ásványi anyagokat, legfőképpen kalciumot tartalmaznak, amelyek a csontképzéshez szükségesek.

A csontoknak szükségük van K-vitaminra és kalciumra, hogy erősek maradjanak. A zöld leveles zöldségek tele vannak ezekkel az értékes tápanyagokkal.

A csontritkulás a savas környezet miatt is kialakulhat. Ezért fontos, hogy lúgos környezetet teremtsünk a szervezetünkben. Ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.

Milyen ételek okozhatnak csontritkulást? Az alkohol fokozza a gyulladást, amely kalciumot von el a csontokból. A cukor szintén megnöveli a gyulladás szintjét a szervezetben. A vörös hús és a feldolgozott hústermékek csontvesztést okozhatnak, mint ahogyan a túlzott koffeinbevitel is.

Milyen kiegészítőkre lehet szükségünk? A magnézium szükséges a megfelelő kalcium-anyagcseréhez. A kalcium erősíti a csontokat, a D3-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A csontképződéshez K2-vitaminra is szükségünk van.

Az oszteoporózist megelőzhetjük a rendszeres testmozgással és a friss levegőn való tartózkodással is. Hetente legalább háromszor húsz percet töltsünk a szabadban, ugyanis napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. A rendszeres edzések pedig növelik a csontsűrűséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulás - aszalt szilva
  2018-04-13 09:06:45, péntek
 
 



Aszalt szilva: megoldás az csontritkulás megelőzésére és a csontok egészségének javítására:

Az oszteoporózis elkerülése, vagy legalábbis a csontok egészségének javítása sokkal egyszerűbb is lehetne, állítják ezt a legújabb kutatások. Kutatók tényként írták le, hogy az aszalt szilva például kedvező hatással van a csontsűrűségre. Nők esetében a menopauza idején növekszik meg a csontritkulás kialakulásának a kockázata. Férfiak is szenvedhetnek benne, de a nőket fokozottabban sújtja ez a betegség.

Az aszalt szilva csonterősítő hatásával kapcsolatban vizsgálat is folyt. Posztmenopauzás nőket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai mindennap tíz szem aszalt szilvát kaptak, míg a másik csoport tagjainak nem kellett aszalt szilvát fogyasztaniuk. Viszont mindkét csoport tagjai kaptak kalcium- és D-vitamin-kiegészítést is. A vizsgálat fél éven keresztül zajlott. Javulást azoknál a tagoknál tapasztaltak elsősorban, akik mindennap aszalt szilvát is fogyasztottak. A vizsgálatot még más aszalt gyümölccsel is megismételték, de csupán az aszalt szilva fogyasztása esetén tapasztaltak jelentős és pozitív változásokat a csontok egészségében.

Az idősebb nőknél kialakulhat egy olyan állapot, amikor a csontsejtek növekedése leáll és a regeneráció nem következik be. Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása azonban egy lehetőséget biztosít azok számára, akik ezen problémával kénytelenek szembenézni. De nemcsak az idősebb hölgyek, hanem bárki javíthatja a csontjai egészségét ezzel a természetes megoldással.

A nők csontjainak sűrűsége átlagosan 3-5 százalékkal csökken évente. Ez a csökkenés a menopauza időszakára érvényes. A férfiaknál a csontok egészségének csökkenése és a csontsűrűség romlása 65 éves kor után kezdődik.

A szakértők szerint soha nem szabad megvárni, míg a csontritkulás állapotáig eljutunk, hiszen ilyenkor már nem sok mindent tehetünk, sőt fokozottan ki vagyunk téve a csonttörés veszélyeinek is. Érdemes étrendünkbe cukormentes aszalt szilvát is beiktatni, hiszen ezzel jelentősen javíthatunk csontjaink állapotán.

A csontritkulás elleni küzdelemben és a csontok egészségének megóvásában nagy segítségünkre lehet tehát az aszalt szilva, viszont egyéb előnyei is vannak ennek a gyümölcsnek. A szilva tele van antioxidánsokkal, amely nemcsak a sejtek egészségét, hanem az immunrendszert is megtámogatja. Az aszalt szilva segít szabályozni a koleszterinszintet, megakadályozza az elhízást, emellett kihat a szív- és érrendszerre is.

Az aszalt szilva jó hatással van az elektrolit egyensúlyra, az idegrendszer működésére, de részt vesz a vér egészségének védelmében és a véralvadás szabályozásában. Emellett az emésztési zavarban szenvedőknek is javasolt a fogyasztása, hiszen nagyon hatásos székrekedés ellen.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulásról
  2018-01-27 10:46:11, szombat
 
 



A csontritkulás megelőzhetővé válik, ha életmódot váltunk, vagyis odafigyelünk az étkezésünkre, rendszeresen mozgunk, mértékkel fogyasztunk alkoholt és abbahagyjuk a dohányzást. Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Milyen ételeket kerüljünk? A kólát, a szénsavas üdítőitalokat mindenképpen hanyagoljuk, de jobban tesszük, ha a koffeintartalmú italokat is mellőzük. Ne fogyasszunk nátriumtartalmú feldolgozott ételeket, kerüljük a gyorséttermi táplálékokat és a konzerveket, levesporokat.

A kalcium a csontok és a fogak építőkövei, de az idegrendszerünk és izmaink egészséges működéséhez is szükségünk van erre az ásványi anyagra. Fogyasszunk ezért sok sötétzöld leveles zöldségeket, halakat, szardíniát, lazacot, illetve kalciummal dúsított ételeket és italokat.

Csontjainknak magnéziumra is szüksége van. Együnk minél több hüvelyest, diófélét, halat, magvakat és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

A kalcium felszívódásában nagy szerepet játszik a D-vitamin, amely vitamint tejjel, lazaccal, makrélával, tonhallal, tojássárgájával és rizsitallal vihetünk be a szervezetünkbe.

A B-vitamin segít alacsonyan tartani a vér homociszteinszintjét. Amennyiben magas koncentrációban van jelen a szervezetünkben, akkor szintén kockázatnak tesszük ki magunkat, már ami a csontritkulást illeti. Fogyasszon folsavban gazdag ételeket - brokkoli, lencse, spenót, bab -, B6- vitamint - hal, szárnyasok, dió, lencse, magvak, banán -, B12-vitamint - tojás, tej, sajt, tejtermékek, rákfélék, szárnyasok - és K-vitaminban gazdag ételeket, mint például sötétzöld leveles zöldségeket.

Csontjainknak fehérjére - halak, húsok, szárnyasok, tojás - és omega3-zsírsavra - hal, halolaj, lenmag, lenmagolaj - is szüksége van, hogy egészséges maradjon.

A testmozgást is jobb elkezdeni, hiszen ez növeli a csontsűrűséget és csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát. A séta, a kocogás, az ugrókötelezés és a lépcsőzés a hát alsó szakaszát, a lábakat és a csípőt erősítik meg. Az erő- és az állóképességi edzések a két kar és láb, a mell, a vállak és a hát csontjait és izmait acélozzák meg. Az egyensúlyérzéket és a koordinációs készséget a tai chi és a tánc fejleszti elsősorban, ami azért fontos, hogy csökkentsük az elesések kockázatát. Az is lényeges, hogy a testtartásunkon is javítsunk.

Csontjaink megerősítésében néhány gyógynövény is segítséget jelenthet. Ezek a gyógynövények a következők: mezei zsurló, poloskavész és vöröshere.
Forrás : Link
 
 
1 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Harc a csontritkulás ellen
  2017-12-02 20:50:37, szombat
 
  A csontritkulás megelőzhetővé válik, ha életmódot váltunk, vagyis odafigyelünk az étkezésünkre, rendszeresen mozgunk, mértékkel fogyasztunk alkoholt és abbahagyjuk a dohányzást. Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. Milyen ételeket kerüljünk? A kólát, a szénsavas üdítőitalokat mindenképpen hanyagoljuk, de jobban tesszük, ha a koffeintartalmú italokat is mellőzük. Ne fogyasszunk nátriumtartalmú feldolgozott ételeket, kerüljük a gyorséttermi táplálékokat és a konzerveket, levesporokat.

A kalcium a csontok és a fogak építőkövei, de az idegrendszerünk és izmaink egészséges működéséhez is szükségünk van erre az ásványi anyagra. Fogyasszunk ezért sok sötétzöld leveles zöldségeket, halakat, szardíniát, lazacot, illetve kalciummal dúsított ételeket és italokat.

Csontjainknak magnéziumra is szüksége van. Együnk minél több hüvelyest, diófélét, halat, magvakat és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

A kalcium felszívódásában nagy szerepet játszik a D-vitamin, amely vitamint tejjel, lazaccal, makrélával, tonhallal, tojássárgájával és rizsitallal vihetünk be a szervezetünkbe.

A B-vitamin segít alacsonyan tartani a vér homociszteinszintjét. Amennyiben magas koncentrációban van jelen a szervezetünkben, akkor szintén kockázatnak tesszük ki magunkat, már ami a csontritkulást illeti. Fogyasszon folsavban gazdag ételeket - brokkoli, lencse, spenót, bab -, B6- vitamint - hal, szárnyasok, dió, lencse, magvak, banán -, B12-vitamint - tojás, tej, sajt, tejtermékek, rákfélék, szárnyasok - és K-vitaminban gazdag ételeket, mint például sötétzöld leveles zöldségeket.

Csontjainknak fehérjére - halak, húsok, szárnyasok, tojás - és omega3-zsírsavra - hal, halolaj, lenmag, lenmagolaj - is szüksége van, hogy egészséges maradjon.

A testmozgást is jobb elkezdeni, hiszen ez növeli a csontsűrűséget és csökkenti a betegség kialakulásának a kockázatát. A séta, a kocogás, az ugrókötelezés és a lépcsőzés a hát alsó szakaszát, a lábakat és a csípőt erősítik meg. Az erő- és az állóképességi edzések a két kar és láb, a mell, a vállak és a hát csontjait és izmait acélozzák meg. Az egyensúlyérzéket és a koordinációs készséget a tai chi és a tánc fejleszti elsősorban, ami azért fontos, hogy csökkentsük az elesések kockázatát. Az is lényeges, hogy a testtartásunkon is javítsunk.

Csontjaink megerősítésében néhány gyógynövény is segítséget jelenthet. Ezek a gyógynövények a következők: mezei zsurló, poloskavész és vöröshere.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontépítő ételek
  2017-11-28 12:49:02, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulás réme a férfiakat is fenyegetheti
  2017-02-10 18:53:44, péntek
 
  Nőknél jóval korábbi életkorban kerül diagnosztizálásra ez a betegség, mint a férfiaknál. Ennek több oka is lehet. Most kettőt emelek ki. Az egyik ok talán az lehet, hogy a hölgyek gyakrabban járnak orvoshoz és a vizsgálatok során általában fény derül a csontritkulás tényére. A másik oka az lehet, hogy a menopauza időszakában a nőknél végeznek is ilyen irányú vizsgálatot, hiszen a klimax idején a szervezetükben lecsökken egyes hormonok szintje, amely jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának a kockázatát.

A férfiaknál a legtöbb esetben csak már előrehaladott állapotban derül fény a betegségre, és ők sok ideig kezelést sem kapnak, hiszen nem kerül napvilágra az oszteoporózis ténye. Pedig a férfiaknak is jelentős hányada, körülbelül 20 százalékuk szenved ebben a betegségben. Egy tanulmány arról számolt be, hogy amennyiben az erősebbik nem nem veti alá magát olyan vizsgálatnak, amellyel ezt a betegséget diagnosztizálni lehet, akkor ez az arány 2050-re akár meg is duplázódhat. Azonban ezek az adatok csak fikciók maradnak, amennyiben a férfiak is életmódváltásba kezdenek és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatokat.

Sajnos azonban nem csak rajtunk múlik, hogy megbetegszünk vagy sem, ugyanis a csontritkulás genetikailag is örökölhető, és ha a családban több személynél is előfordul ez a betegség, akkor nagyobb rá az esély, hogy nálunk is kialakul. Egyes kutatások szerint Ázsiában szenvednek a legtöbben ebben a betegségben annak ellenére, hogy itt kevés elhízott személy él, márpedig a túlsúly szintén rizikófaktornak számít. A hormonok is befolyásolhatják a betegség kialakulását. A nők a változókorban vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, hiszen ilyenkor a női nemi hormonok szintje jelentősen lecsökken.

Férfiaknál a hormonszintcsökkenés lassabb tempóban zajlik ugyan, viszont egyes betegségek - például a prosztatadaganat -, illetve kezelések csökkentik a tesztoszteronszintet, így ez ismét csak hajlamosít a csontritkulás kialakulására. A betegséget az is elősegíti, ha a pajzsmirigyünkkel, a mellékpajzsmirigyünkkel vagy éppen a mellékveséinkkel vannak gondok. Akik anorexiában szenvednek, vagy a szervezetük nem képes kalciumot felvenni -amely aztán nem tud hasznosulni -, szintén nagy veszélynek vannak kitéve. Egyes krónikus betegségek miatt is kialakulhat csontritkulás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is jelentősen megnöveli a kockázatot. És végül, de nem utolsósorban, a mindennapi stressz is okozója lehet a betegség megjelenésének.

Az oszteoporózist "csendes gyilkosnak" is szokták nevezni, hiszen a kezdeti fázisban semmilyen tünettel nem jár együtt. A legtöbb esetben akkor kerül a betegség diagnosztizálásra, amikor valaki csonttörés miatt kerül kórházba és a vizsgálatok kimutatják a szörnyű kórt is, de ekkor már általában a betegség előrehaladott állapotban van. Az idősebb emberek gyakran szenvednek combnyaktörést, amely szintén egy figyelmeztető jel lehet. Viszont náluk még nagyobb a kockázat, hiszen esetükben szövődményekkel is számolni kell.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Mindennap egy kanálnyi mákolaj az egészséges csontokért
  2016-10-24 15:37:05, hétfő
 
 

Mákgubó és mákszemek makrofotón.

A mákolajat hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentesül, és még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben csökkenthető. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik csoport tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékei csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat.

A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, amelynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt egészséges csontozatot és fogazatot hoz létre és erősíti is azokat. Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen.

A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Csökkenti az öregedési folyamatokat. Fogyasztását javasolják szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkezőknek. Normalizálja a vér koleszterinszintjét is. A mákolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően csökkenti a trombózis és embólia létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is megtámogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet. Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.

A mákolajat hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentesül, és még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben csökkenthető. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik csoport tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékei csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat.

A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, amelynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt egészséges csontozatot és fogazatot hoz létre és erősíti is azokat. Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen.

A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Csökkenti az öregedési folyamatokat. Fogyasztását javasolják szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkezőknek. Normalizálja a vér koleszterinszintjét is. A mákolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően csökkenti a trombózis és embólia létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is megtámogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet. Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.

Felnőtteknek célszerű naponta egy evőkanálnyit reggel éhgyomorra elfogyasztani ebből az értékes olajból, és ezzel máris sok hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal támogatja meg a szervezetét. Ha már csontritkulás miatt kezelik, akkor az adagot meg kell emelni egy evőkanállal, de kezelőorvosát mindenképpen tájékoztassa erről. Aki nem szereti önmagában az olaj ízét, az keverjen hozzá egy pici mézet, és így könnyebben fogja lenyelni. A rendszeresség nagyon lényeges a mákolaj fogyasztásánál is, hiszen csak úgy fognak érvényesülni a jótékony hatásai, ha mindennap kortyolgat belőle. Jó, ha tudja, hogy csak a 100 százalékban természetes hidegen sajtolt mákolajat érdemes megvásárolni.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Oszteoporozis a rettegett kór
  2016-07-15 13:55:55, péntek
 
 



Oszteoporózisról akkor beszélünk, amikor a csont mésztartalma és tömege lecsökken, amely gyakran a csontok fokozott törésével jár együtt. A csonttömeg gyermek- és fiatalkorban épül, a kor előrehaladtával azonban csontjaink egyre inkább veszítenek a tömegükből és sűrűségükből. Évente ez az arány akár 5 százalék is lehet. Ha a csontvesztés ennél nagyobb mértékű, akkor alakulhat ki csontritkulás. Az oszteoporózis ugyanúgy sújthatja a férfiakat és a nőket is, de kötődhet egyes betegségekhez is ez a kóros folyamat. A nők talán nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen a menopauza felgyorsítja a csontvesztés folyamatát, de más hormonális eredetű problémák és az ösztrogénhiány is felelőssé tehető ennek a betegségnek a kialakulásáért. Napjainkban a menopauza is egyre korábban jelentkezik a nőknél. Sajnos a negyvenéves kor előtt jelentkező klimax is okozója lehet ennek a betegségnek, de a rendszertelen havi ciklus is felelőssé tehető az oszteoporózis kialakulásáért.

A csontritkulás létrejöttéért az egészségtelen életmód is hibáztatható, vagyis a túlzásba vitt kávéfogyasztás és dohányzás, az üdítőitalok vagy a túl sok foszfáttartalmú ételfogyasztás miatt is csökkenhet a csonttömeg. Ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, többek között kalciumra is szükségünk van, viszont a felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin jelenléte. Ez a vitamin gondoskodik arról, hogy a vérünkben megfelelő mennyiségben legyen jelen a foszfor és a kalcium, vagyis a csontok építőelemei. Több kutatás arról számolt be, hogy ahhoz, hogy csontjaink egészségesek maradjanak, A-, C- és K-vitaminra is szükségünk van.

Brit kutatások szerint a szulforafán nevű vegyület hatékonyan képes felvenni a harcot a csontritkulás ellen, így érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amelyek tartalmazzák ezt a vegyületet. Ezek a következők: brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, kínai kel.

Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak? Elsősorban a gyakori csonttörések lehetnek a betegség figyelmeztető jelei. Idősebb korban általában a combnyaktörés meglehetősen gyakori és a vizsgálatok során állapítják meg az oszteoporózist is. A csontritkulás nem egy fájdalmatlan betegség, a páciensek gyakran számolnak be csontfájdalmakról. A csontritkulás kialakulhat a gerincben, amely el is görbülhet, de a tünetek közé sorolandó a testmagasság jelentős lecsökkenése, vagy a mellkas süllyedése.

A diagnózis felállítását követően a szakorvos gyógyszeres terápiát is felírhat, de a gyógymódok között szerepelhet a fizioterápia is, amely csökkenti a további csonttömegvesztést, minimalizálja a fájdalmat és a testtartást is javítja. A kezelés részeként fontos a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel. Elsősorban a kalcium, a magnézium és a mangán bevitele javasolt. A csontszövet sűrűségére és a csonttömegre nagyon jó hatással vannak az omega-3-at és a halolajat tartalmazó étrend- kiegészítők is.

Az omega-3 zsírsavak ugyanis növelhetik a csontok erejét és elősegíthetik az új csontsejtek képződését. A rendszeres testmozgás nem csupán késlelteti, de meg is akadályozhatja a betegség kialakulását. Ha valakinél már kialakult a csontritkulás, akkor próbálja ki a tai chit, mivel ez is növelheti valamennyire a csontsűrűséget, segít fenntartani a csonttömeget, de a csontok teherbíró képessége is növekszik valamelyest. A tai chi ezen kívül javítja a mozgáskoordinációs képességet és fejleszti az egyensúlyt, ami nagyon fontos, hiszen minden egyes apró baleset megnöveli az esélyét az újabb csonttörésnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 115 db bejegyzés
e év: 927 db bejegyzés
Összes: 36840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1096
  • e Hét: 1096
  • e Hónap: 27595
  • e Év: 297389
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.