Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
K2 vitaminról - a csontritkulással kapcsolatban
  2014-02-15 16:01:00, szombat
 
  Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére, az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

Az úgynevezett postmenopauzális csontvesztés a nőket fenyegető egyik igencsak alattomos kórkép: a menstruáció elmaradtával bekövetkező hormonális változások hatására a csonttömeg fokozatosan megfogyatkozik, sűrűsége csökken, és sokszor a legkisebb trauma hatására (esetleg anélkül is) roppan, törik, sérül. Ennek kivédésére intenzív kutatómunkák folynak, így került reflektorfénybe a K-vitaminok egyik típusa, nevezetesen a K2-vitamin. Mire jó a K2-vitamin? Ez a forma a K1-vitaminnál biológiailag hatékonyabbnak tűnik, hosszabb ideig jelen van a keringésben, és hatáserőssége is nagyobb. A K-vitaminok sok más mellett részt vesznek olyan fehérjék enzimatikus átalakításában is, amelyek a csontok anyagcseréjében játszanak szerepet. Tartós K-vitamin hiányos állapotban éppen ezért a csontok károsodása, csontritkulás is az egyik vezető tünet lehet. Bár a K2-vitamin több tejtermékünkben (túró, fermentált sajtok) is jelen van, a feltételezések szerint ez csekély mennyiség ahhoz, hogy az igazán jótékony csont-hatását kifejthesse.

K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?
Annak bizonyítására, hogy a rendszeresen, alacsony dózisban, kvázi ,,étrend-kiegészítőként" szedett K2-vitamin valóban képes a csontritkulás tüneteinek, és magának a folyamatnak a mérséklésére, egy 3 évig tartó, több mint 200, egészséges, postmenopauzális korban levő hölgy bevonásával készült ún. kettős vak próbát (amikor sem a beteg, sem az orvos nem tudja, vajon aktív hatóanyagot, vagy csak placebót kap a beteg) végeztek. Ennek során induláskor, valamint minden évben egy-egy alkalommal vérvizsgálatot végeztek, valamint alaposan áttekintették bizonyos, az osteoporozis által leginkább sújtott csontterületek sűrűségét, tömegét, épségét. Az eredményeket tekintve, az első év mérési eredményei még nem hozták meg a nagy áttörést: azon túl, hogy a szervezet nyilván feltöltötte K-vitamin raktárait, nem volt igazán meggyőző a vitamin pótlásának előnye. Ezután azonban, a hónapok múlásával, egyre jobban karakterizálódott a K2-vitamin mindennapos, alacsony dózisú fogyasztásának jótékony hatása: a csontok minőségének alakulása, a hatóanyagot kapott nők csontozatának csontritkulással szembeni ellenállósága egyre szignifikánsabban mutatkozott a kontroll, azaz placebót kapó asszonyoknál mért eredményekhez képest.

Szükséges-e az étrend-kiegészítő?
Mindezek alapján végül igazolódott a tény, hogy a K2-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztásának igenis van létjogosultsága a postmenopauzális csontritkulás megelőzésében, illetve a kialakult formák mérséklésében. Ehhez azonban tartós, legalább egy évet meghaladó vitaminpótlás szükséges. Az, hogy más szervezetek számára hogyan jelentkezik ez a jótékony hatás (ld: nem postmenopauzális), jelenleg is kutatások tárgyát képezi.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/csontritkulas/15478/k2-vitamin-hatasa-a-csontritkul as-kezeleseben
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Papgájok
  2014-02-09 14:47:59, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Fehér láma
  2014-01-08 08:49:43, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontritkulásról
  2013-10-04 05:53:15, péntek
 
 A csontritkulás a hiedelemmel ellentétben mindkét nemet érinti, de kétségtelen, hogy a nőkben gyakoribb az előfordulása. Ma nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy a bőséges tejtermék, sajt, stb. fogyasztással eredményesen védekezhetünk a betegség kialakulásával szemben.

Azért van itt némi ellentmondás. A csontritkulás a leggyakoribb az USA-ban, Svédországban és Angliában, pedig tudva lévő, hogy ezen országok lakói fogyasztják messze a legtöbb tejterméket a világon. Az amerikai nők átlagosan napi egy liter tejet fogyasztanak, mégis harminc millióan szenvednek ebben a betegségben!

Pedig a Science már 1986-ban megírta, hogy a tejfehérjék csontritkulást okoznak. 1995-ben az American Journal of Nutrition leírta, hogy a tejtermékek növelik a savképződést a vérben, amit a szervezet a csontokból kivont kalciummal semlegesít. És ez akkor is így van, ha a magas fehérje tartalmú étrend mellett még naponta 1400mg kalciumot is beviszünk.

De van ennél egy sokkal szemléletesebb példa is. A szarvasok évről évre hatalmas agancsot növesztenek, melynek legfőbb komponense a kalcium, amit a saját csontjaikból nyernek. Mivel az agancs gyorsan nő, a szarvasok átmenetileg súlyos csontritkulás állapotába kerülnek. Tejet, sajtot ugyan egy sem iszik vagy eszik, mégis pusztán legeléssel ez az átmeneti csontritkulás náluk egy-két hónapon belül megszűnik.

Így hát a megoldás kézenfekvő. Nem kell sok tejet innunk és állati fehérjével tömnünk magunkat, sőt sokkal több zöldség, gyümölcs, zöld italok (SuperGreens, Green Power, Green Magma, stb.) fogyasztásával érhetjük el a leginkább kívánt eredményt.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontépítő ételek
  2013-08-31 14:40:27, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
5 táplálék az egészséges csontokért
  2013-07-25 17:44:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Minden tizedik magyar csontritkulásban szenved
  2013-06-30 21:11:29, vasárnap
 
 


Csaknem minden tizedik magyar oszteoporózisban szenved, és a betegség következtében évente százezer csonttörés következik be Magyarországon - hangzott el azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyet az oszteoporózis október 20-i világnapja alkalmából tartottak.

Donáth Judit, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főorvosa elmondta, hogy a csonttömeg 20-30 éves korra éri el a maximális értékét, amit egy 10-20 éves egyensúlyi folyamat követ. Negyven-ötven éves kortól a lebontási folyamat kerül túlsúlyba, amely a későbbi életszakaszokban tovább erősödik. A betegség a nevében is hordozza a lényegét, a csontok "porhanyóssá" válását, ugyanis az ásványi anyagok, elsősorban a kalcium "kiürülésével" a csontok lyukacsossá, üregessé válnak, így könnyen eltörnek. A betegség kezdetben tünetmentes, ezért is nevezik "néma kórnak", de később nagyon súlyos problémák következnek be.

A morbiditási adatokat sorolva Donáth Judit közölte, hogy Magyarországon hatszázezer nőt és háromszázezer férfit érint a csontritkulás, ez napjaink második legjelentősebb népegészségügyi problémája. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adatai szerint azonban csupán a betegek tíz százaléka részesül kezelésben. A csontritkulás gyakoribbá válását a szakemberek a születéskor várható élettartam növekedésével, az életmódbeli rizikótényezők (nem megfelelő táplálkozás) erősödésével és a csontrendszerre káros gyógyszerek (szteroidok, véralvadásgátlók) széles körű elterjedésével is magyarázzák. A betegség ugyan mindkét nemet érinti, de a nőknél a menopauzát követő hormonváltozások miatt jelentősebb mértékben zajlik a csonttömegvesztés, ami oszteoporózist, és így könnyebben törő csontokat eredményez.

Magyarországon évente 12-14 ezer csípőtáji törést, 30-40 ezer csigolyatesttörést, 35 ezer csuklótáji törést és 12-14 ezer felkartörést kezelnek.

"Az 50 éves nők 46 százaléka, a férfiak 22 százaléka számolhat azzal, hogy már csekély trauma következtében is oszteoporózisra jellemző törést szenved. Súlyos betegségről van szó, hiszen a csípőtáji töréseket követő halálozási adatok hasonlóak, mint a cukorbetegség, az emlőrák és a krónikus obstruktív légúti megbetegedések miatt bekövetkező halálozásoknál. A betegség kialakulásában 60-80 százalékban genetikai örökségünk játszik közre, de 20-40 százalékban mi is tehetünk ellene az egészséges életmóddal" - hangsúlyozta Donáth Judit.

Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OETI) dietetikusa arra mutatott rá, hogy a megelőzést, a folyamat késleltetését a megfelelő testmozgás és kalciumbevitel biztosíthatja. Egy felnőtt embernek napi 800-1000 milligramm kalciumra van szüksége, a posztmenopauzális korban lévő nőknek 1200-1500 milligrammra. A legfontosabb szerepet a tej és a tejtermékek játsszák, a tejben ugyanis egyszerre és optimális mértékben található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását és a csonttömeg megtartását. A legújabb, 2011-es ajánlások szerint napi 0,5 liter tej fogyasztása célszerű.

Posztózs Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője a hazai lakosság tejfogyasztási szokásait ismertetve közölte, hogy 2011-ben a magyarok átlagosan napi 1,8 deciliter tejet fogyasztanak, vagyis a napi kalciumszükségletnek mindössze 44 százalékát fedezik a tejből.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy megalakult Magyarország első "tejkommandója", amely csütörtökön, az oszteoporózis világnapján Budapest több pontján tejet oszt. Az akció célja, hogy felhívják a figyelmet a tej és a tejtermékek kiemelkedő szerepére az emberi szervezet kalciumellátásában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 200 millió nőt érint az oszteoporózis, a csontok kalciumhiány következtében fellépő anyagcsere-betegsége, amelynek gyakorisága a lakosság elöregedése miatt a következő 50 évben megduplázódik.

A WHO 1996 óta világnappal hívja fel a figyelmet a betegség súlyosságára és a megelőzés fontosságára. Magyarország 1998-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

Forrás: MTI / twice
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A KÁLCIUM mítosz összeomlása
  2013-06-07 08:38:40, péntek
 
  Meglepő módon azokban az országokban, ahol iránytottan a legtöbb kálciumot fogyasztják, a legnagyobb a csontritkulás előfordulásának aránya. Nevezetesen Kanadában, USA-ban és a Skandináv országokban -mondja David Wolf, a világ egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő étkezési szakembere.

A csontsűrűség ugyanis nincsen egyenes arányban a csonterősséggel. A csontritkulást ellenőrző klasszikus orvosi tesztek a csontsűrűséget ellenőrzik csupán. Csakhogy a csonterősség ennél sokkal több. A csont gyakorlatilag nem más, mint ásványi anyagok egy kollagén rendszerbe zárva. Az ásványi anyagok teszik erőssé a csontot, teherbíróvá, míg a kollagén biztosítja a csont rugalmasságát. Bizonyos gyógyszerek (Fosamax pl.) a csont ásványianyag tartalmát növelik, miközben a rugalmasságát nem. Ezzel tulajdonképpen rontják a csont minőségét, mert sajnos törékenyebbé teszik azt.

Dr Robert Thompson ,,The Calcium Lie" (A kálcium hazugság) című könyvében azt mondja, hogy mivel a csontok legalább egy tucat ásványból épülnek fel, nagy tévedés ezek közül csupán egyre, a kálciumra kontentrálni, illetve ha ezt tesszük nagy valószínűséggel gyengítjük csontjaink szerkezetét, és hosszú távon sok egyéb probléma mellett csontritkulást idézünk elő. Egyenesen úgy fogalmaz, hogy amit az rovosunk nem tud, az meg is ölhet minket.

David Wolf és mások is hangsúlyozzák a nem megfelelő kálciumbevitel számos egészségügyi probléma okozója:

Korai öregedés
Szív és érrendszeri betegségek
Fog és fogínybetegségek
Elhízás és diabetesz
Alzheimer kór
Mell rák és mell ciszták
Epekő, vastagbélrák és Crown-betegség
Vesekő
Petefészek ciszta
Cellulitisz

A nem kívánt helyeken lerakódott kálcium veszélyei:
Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a nem kívánt helyeken lerakódott kálcium az immunrendszerünk ellen egyfajta pajzsot képez, és otthont nyújt a szervezetbe került nehézfémeknek, rovar és féregirtószerek származékainak és a szervezetbe kerülő műanyagoknak. Ezért olyan nehéz ezeket a mérgeket kiüríteni a testünkből. És ha már kialakul egy ilyen, az immunrendszer számára alig megközelíthető kapszula bennünk, természetesen vírusok, baktériumok és gombák is szívesen megtelepednek ott.

Mi tehát a csonterősítés legjobb módja

A lerakódásokat nyilván el akarjuk kerülni, és azt is, hogy csontjaink túl törékenyek legyenek, és veszítsenek rugalmasságukból. Testünknek nagyobb esélye van a bevitt kálciumot megfelelő módon hasznosítani, ha az növényi eredetű. Hogy néhányat megemlítsünk ilyen például az igazi növényt evő tehenek teje -bármilyen abszurd is ezt kihangsúlyozni, sajnos ma már releváns-, a zöld, leveles zöldségek, a citrus gyümölcsök magjai, a karob, a búzafű, stb.
Louis Kevran, a Nóbel díjra jelölt francia tudós éveket töltött a szilícium és kálcium összefüggésének kutatásával. Felfedezte, hogy a szilícium és magnézium a szervezetben egy a csontok által könnyen hasznosítható kálcium szerű anyaggá alakul. Tehát javíthatjuk csontjaink minőségét ezek fogyasztásával is. A szilícium remek forrása például a nyers uborka, zöld paprika, paradicsom és számos gyógynövény, így a mezei zsurló (Equisetum arvense), csalán (Urtica dioica), abrakzab (avena sativa) és az alfalfa.
A lehető legjobb magnézium forrás a nyers, organikus kakaó. Tehát érdemes minőségi, magas kakaótartálmú étcsokoládét enni! -megyek is veszek egy táblával!
A többi, csontjaink és egész szervezetünk számára szükséges 84 ásvány legegyszerűbb gyűjteménye a Himalájai sókristály.
Ezek mellett természetesen elengedhetetlen a D és K vitaminok biztosítása is. Mint tudjuk a D vitamin segít a kálciumfelszívódásban, a K vitamin pedig biztosítja, hogy a felszívódott kálcium a testünkben a lehető legmegfelelőbb helyre kerüljön.

Csonterősítés 8 lépésben
A csonterősítés érdekében tehát többféle elhatározást kell meghoznunk és életviteli változtatást kell kieszközölnünk. Ez a befektetés hosszú távon bőven megtérül majd, ugyanis szívünk, ereink, szerveinket és csontjaink egészségéről gondoskodnak.


- Vegyünk magunkhoz optimális mennyiségű D vitamint akár napsütésből, akár étkezési kiegészítők segítségével. D vitamin szintünket laboratóriumi vér vizsgálattal ellenőrizhetjük.
- Biztosítsunk megfelelő mennyiségű K vitaminbevitelt savanyított ételekből, zöld, leveles zöldségekből, nyers tejből és sajtbó. Továbbá ha szükséges K2 vitamin szedédével. Egészséges, más gyógyszereket nem szedő felnőtteknek Dr Vermeer maximum 185 mcg napi adagot javasol.
- Végezzünk rendszeresen bármilyen a gravitáció vonzása ellen irányuló gyakorlatot. Például séta, futás, jogging, hegymászás. Idesorolják a step aerobikot is, mivel azonban ez kifejezetten káros a medencefenék izmaira, lányok és hölgyek lehetőleg kerüljék. Az egyik idetartozó legélvezetesebb testgyakorlás a "csúcs fitnesz",
- Fogyasszuk a helyi, friss, teljes és organikus termékeket, legyen az gyümölcs, zöldség, gabona, tojás, hús vagy pasztörizálatlan tejtermék.
- Minimalizáljuk a cukor és finomított gabonák fogyasztását.
- Gondoskodjunk elegendő éjszakai, pihentető alvásról.
- Érdemes fontolóra vennünk a jó minőségű állati eredetű omega3 tartalmú étkezési kiegészítők fogyasztását.
- Végül pedig, és talán ez a legnehezebb a mai változó időkben, tanuljuk meg az életünkben minket érő stresszt megfelelő módon kezelni!
Forrás: másodikszív
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulás megelőzése
  2013-05-31 12:53:55, péntek
 
  Nincsenek tiltott ételek - a fokozott kalciumbevitel mellett csak az egészséges táplálkozás szabályait kell betartanod. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!

A valamely betegség miatt javasolt diéta általában senkit nem tölt el boldogsággal, hiszen ki szeretne lemondani kedvenc falatkáinak bármelyikéről is? Ha azonban csontritkulás megelőzésére szeretnéd a tudatos étkezést bevetni, akkor szinte semmiről sem kell lemondanod. A csontok minőségének és mennyiségének megőrzéséhez elsősorban több kalciumra van szükséged, ami, valljuk be, a cukorbetegek diétájával szemben gyerekjáték.

Legjobb, ha minden életkorban 40% gabonát, 35% főzelékfélét, 20% tejterméket és húst fogyasztasz, és csupán 5%-ot tesz ki a zsír és a cukor. Emellett fontos, hogy változatosan étkezz, kevés zsírt és sót fogyassz, az édességet pedig kerüld. Érdemes ügyelni arra, hogy naponta többször egyél keveset, és ne egy-két alkalommal sokat.

Ettől a rendszertől - csontjaink érdekében - 40 év felett már érdemes kicsit eltérni, ha pedig csontritkulást állapítottak meg, akkor mindenképpen fokozottan kell figyelni arra, hogy több kalciumot juttass a szervezetedbe.

Fogyassz sok kalciumot!

E célra legalkalmasabbak a tejtermékek. Ötvenen túl naponta legalább 1000 mg kalciumra van szüksége a szervezetnek. Ha pedig csontritkulásban szenvedsz, 1200-1500 mg-ot fogyassz.

Összevetésképpen: két bögre tejben 600 mg kalcium van, vagyis ez önmagában fedezi a napi szükséglet felét. Ha a gyomrod nem bírja a tejet, naponta egyél meg egy szelet kenyeret, vagy zsemlét egy kis sajttal, valamint egy joghurtot és egy banánt. Ez így együtt már a kalciumszükségleted nagyobb részét biztosítja.

Nem elegendő, ha csupán a kalciumbevitelre figyelsz, hiszen vannak anyagok, amelyek segítik a felszívódást és a csontokba való beépülést, míg más vegyületek kifejezetten gátolják. Ezért ideálisak a tejtermékek, mert ezekben felszívódást segítő vitaminok, anyagok találhatóak, például D- és A-vitamin, laktóz, magnézium. Ezzel szemben hiába rendkívül magas a spenót kalciumtartalma, a növényben található olyan anyag, amely annyira megköti a kalciumot, hogy jó, ha az elfogyasztott mennyiség 5 %-a hasznosul.

A kalcium felszívódását és beépülését segítő anyagok:
D-vitamin: máj, tojás, tej, halolaj.
A-vitamin: sütőtök, tej, fűszerpaprika, tojás, vaj, sárgarépa.
C-vitamin: savanyú káposzta, gyümölcs.
K-vitamin: brokkoli, saláta, káposzta, paradicsom, tej.
A tejben és tejtermékekben található tejcukor és kazein.
Állati fehérjék.
Ásványi anyagok és nyomelemek (fluor): halak, tea, ásványvizek.
Magnézium, mangán, réz: dió, zöldborsó.

A kalcium hasznosulását gátló anyagok:
Túl sok fehérje és zsiradék
Nagy mennyiségű foszfor (kóla) és koffein, tein (kávé, tea).
Egyes növényekben található elemek: sóska, spenót, mangold, rebarbara, korpa, hüvelyesek, szója, teljes kiőrlésű termékek.
Az ételek túlzott mértékű sózása.
Alkoholfogyasztás, dohányzás.
Mozgásszegény életmód.
Egyes gyógyszerek: gyomorsav közömbösítők, antibiotikumok.
Hazai viszonyok

Nálunk, Magyarországon különösen hangsúlyos, hogy a kalciumfogyasztás fontossága megfelelő publicitást nyerjen, hiszen átlagosan 32 százalékkal kevesebb kalciumot veszünk magunkhoz a javasoltnál. Ennek egyik oka az alacsony tejtermék-fogyasztás, ami a 90-es években ugyan megduplázódott a korábbi évtizedhez képest, de még most sem éri el a javasolt, minimum 15 liter/fő/év átlagot. A kalciumvevitel ugyanakkor nem feltétlenül a tejfogyasztásra korlátozódik, ma már számos olyan termék, amely - például pezsgőtabletta formájában - hozzásegít minket az egészséghez nélkülözhetetlen mennyiségű ásványi anyaghoz. A tudatos táplálkozás, illetve a kalciumbevitel megfelelő szinten tartása fontos az egészséges csontozathoz, a mozgásban gazdag, fájdalommentes időskor eléréséhez.
Forrás: otvenentul
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Szuperötletek az erős csontokért
  2013-05-31 12:05:56, péntek
 
  Ha fantáziadúsan variálod a magas vitamintartalmú és főleg kalciumban gazdag konyhai alapanyagokat, megelőzheted a csontritkulást!

Kalciumra szükségünk van a csontok és fogak normál szerkezetének fenntartásához, az idegrendszer normális működéséhez, a normál véralvadáshoz és izomműködéshez. A kalcium hozzájárul a normál sejtműködés fenntartásához is. A D-vitamin részt vesz a kalcium és a foszfor felszívódásában és hasznosulásában, a vérplazma kalcium-egyensúlyának megőrzésében, a normál sejtosztódásban.

A kalcium a szervezet nélkülözhetetlen tápanyaga, amely a normálisan működő csontképzéshez, a csontállomány fenntartásához szükséges. A testünk a kalciumot csak kívülről tudja felvenni. Ha a táplálékban kevés a kalcium, a szervezet elkezdi ezt az ásványi anyagot kivonni a csontokból.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal, élelmiszerekkel elegendő mennyiségű kalciumhoz jusson a szervezeted, hogy a csontjaid egészséges állapotát megőrizhesd.

Kalciumban gazdag alapanyagok

A csontok védelmét szolgálják a kalciumban gazdag táplálékok. Kalcium nemcsak a tejben és a tejtermékekben található, hanem egyéb konyhai alapanyagokban is:

olajos magvakban (mák, dió, mandula, mogyoró, szezámmag, pisztácia),
különféle zöld és leveles zöldségekben (brokkoli, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, cukorborsó, articsóka, mángold, édeskömény),
a káposztafélékben, a savanyú káposztában,
a halakban (tengeri süllő, pisztráng, lazac, szardínia),
illetve a tojássárgájában.
Így fantáziadúsan variálhatod a csontvédő hatású ennivalókat. Ha például rántottát vagy tojásos ételeket készítesz, reszelj rá sajtot, adj hozzá tejet, joghurtot, kalciumtartalmú zöldségeket. Az alacsony zsírtartalmú sajtokat szinte mindenféle ételhez használhatod, szórhatod a salátákra, köretekre, de adhatod rakott, töltött ételekhez is. Igazi kalciumbomba, ha a szendvicseket, sajttal, friss vagy párolt brokkolival, sajtkrémmel vagy szardíniával készíted. A salátákat, köreteket szórd meg olajos magvakkal, dióval, mogyoróval, szezámmal, mandulával. Rágcsálnivalónak két étkezés között válaszd a mandulát és diót szárított gyümölcsökkel, így kalciumban dús, finom csemegét kapsz. Az édességet gazdagítsd joghurttal, friss gyümölcsökkel! A máknak és a diónak is magas a kalciumtartalma, így a velük készült ételek (mákos guba, mákos kocka, bejgli) szintén jó lehetőséget kínálnak a kalcium bevitelére. Ezenkívül az ásványvizek között is találsz olyanokat, amelyek sok kalciumot tartalmaznak. Válogass könnyen elkészíthető receptjeinkből!

Rakott zöldségek

Hozzávalók:

50 g vaj
50 g liszt
6 dl tej
200 g reszelt sajt
1 fej, rózsáira szedett brokkoli
1 fej, rózsáira szedett karfiol
200 g mirelit zöldborsó
egy kevés metélőhagyma
Elkészítés: Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, keverd hozzá a lisztet, és pirítsd 1 percig. Fokozatosan add hozzá a tejet, amíg egyenletes, csomómentes lesz. Addig folytasd a keverést, amíg krémes mártást nem kapsz. Vedd le a főzőlapról, majd keverd hozzá a reszelt sajt nagyobbik részét, egy kevés sajtot tegyél félre a szóráshoz.

Néhány perc alatt főzd meg a brokkoli és a karfiol rózsáit, majd add hozzá a zöldborsót, és főzd még 1 percig. A zöldségeket szűrőben csöpögtesd le, majd keverd hozzá a mártást és a metélőhagymát. A keveréket tedd át hőálló tálba, és a tetejét szórd meg a maradék sajttal. Süsd 20-25 percig, amíg a teteje aranyszínű és ropogós lesz. Bármilyen egyéb, kalciumban gazdag zöldségekből is készítheted.

Mozzarellás görög saláta

Hozzávalók:

1 fej jégsaláta
1 db paprika
1 db kígyóuborka
20 dkg koktélparadicsom
1 kis üveg magozott olajbogyó
15 dkg feta sajt
1 zacskó (10dkg) mini mozarellagolyó
bors

0,5 dl olívaolaj
Elkészítés: A zöldségeket mosd meg, aprítsd fel. A feta sajtot vágd kockákra, a mini mozarellagolyókat szűrd le. Az olajbogyót is szűrd és öblítsd le. A hozzávalókat tedd egy mélyebb tálba, sózd, borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. Alaposan forgasd össze, tedd a hűtőbe 1-2 órára, majd tálalhatod.

Gyömbéres-mézes-vaníliás tej

Hozzávalók:

1 l tej
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
2 evőkanál méz - ízlés szerint lehet több is
némi vaníliakivonat
Elkészítés: A tejet forrald fel a reszelt gyömbérrel és a vaníliával, közben keverd hozzá a mézet, ízlés szerint. Szűrd át, hogy igazán krémes finom italt kapj, és máris fogyaszthatod. Ha szereted inkább elrágcsálni a gyömbérdarabkákat, a szűrést hagyd ki, úgy is nagyon finom.
Forrás:otvenentul
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 225 db bejegyzés
e év: 1242 db bejegyzés
Összes: 17839 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1009
  • e Hét: 6524
  • e Hónap: 105505
  • e Év: 683282
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.