Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Bambuszból készült szalvéta bemutatása
  2014-03-04 08:08:47, kedd
 
  Bambuszból készült szalvéta bemutatása (csomagolás nélkül)

( ) Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-03-04 08:02:50
feltöltő: venci76
nézettség: 321
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs:
kategória: kreatív
leírás:

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
A rizspapírból készített szalvétákról:
  2012-04-17 10:02:13, kedd
 
 

Link

A kínai és japán papír

A kínai papír a hagyomány szerint Caj Lun találmánya, aki i.sz. 100 körül élt, azonban találtak ennél régebbi papírt is.
Nálunk általánosan "rizspapír" néven emlegetik a Távol-Keleti papírokat. A valóság az, hogy bár elvétve és kis mennyiségben valóban jelen van a rizsszalma, mint alapanyag a papírkészítésben, azonban nem számottevő. A jobb minőségű papírokat részben bambuszrostból, részben egyes fák háncsrostjaiból nyerik. Egyik ilyen növény a papíreperfa (kínaiul chu3) amely fontos alapanyag. Ez nálunk is előfordul ültetett díszfaként.

A leghíresebb kínai papír azonban a Xuanzhi, vagyis xuan (kiejtés: "hszüen") papír, amelyet tradicionálisan az Anhui tartománybeli Xuanchengben állítanak elő. Ez a kínai merítéses technikával előállított egyik legfinomabb papír. Nagyon vékony rostokból áll, egyenletes szálelosztású. Hagyományosan ez a legjobb alapanyaga a kalligráfiának és festészetnek Kínában. Leginkább a cigaretta papírjához hasonlítható az Európában ismert papírok közül. Pontos elkészítésének egyes részletei, bár nem titkosak nem hozzák nyilvánosságra. Alapanyaga az angolul Wingceltis-nek, azaz magyarul kb. szárnyas ostorfának nevezett fa (Pteroceltis tatarinowii), a Szilfafélék (Ulmaceae) családjának tagja. Nálunk ez a fa nem fordul elő.

Mind ennél, mind a papíreperfánál és a japán papíroknál, a papírkészítéshez a vékony, 1-3 éves vesszők fehér háncsát használják fel cellulóz kinyerésére. A következő ábrán egy hároméves vessző keresztmetszete látható.
A legbelső, A rész laza bélszövet, ezután következik az ún. farész (B), amin megfigyelhető az évek számának megfelelően a három évgyűrű. Ezt a farészt a vékony, kékkel jelölt osztódó sejtekből álló kambium hozza létre, ahogy a fa növekedése közben kifelé haladva mintegy "maga mögött hagyja" a farészt. Ugyancsak a kambium hozza létre a C-vel jelölt háncsréteget. Ez a kambiumhoz képes mindig kifelé van, az mintegy "tolja" maga előtt kifelé. A háncsból jön létre annak elhalásával és átalakulásával a kéreg (D).
A papírkészítéshez, mint említettem, mindig a háncsréteget használják fel, ami a vessző fiatal korában (1-3 évesen) még arányaiban sok cellulózt tartalmaz és viszonylag vékonyabb rostokból áll és könnyen elválik a belsőbb rétegektől.

Sok fiatal ágat úgy nyernek, hogy az először elültetett fát hagyják növekedni legalább 5 évig, aztán erősen visszavágják. Ennek eredményeképpen a fa a tövénél sok sarjat hajt, amelyek együtt hosszú vesszőkként növekszenek (Az elv hasonló, mint a kosárfonó fűz esetében)

(kinai.kalligrafiaklub.hu/zhi.htm)
LinkLink

A papír készítése

A vesszőket a kellő időben aztán levágják és megszárítják. Levágásra leginkább a lombhullatás utáni időszak alkalmas a fagyok beállta előtt. A megszáradt vesszőket felvágják azonos (kb. fél-1 méteres) darabokra, majd összekötözik és gőzölik. A gőzölés hatására a hosszában bemetszett kéreg a vesszőről a hánccsal együtt könnyen lehúzható.
Ezután kézi munkával eltávolítják a háncsot a kéreg belső felületéről, majd áztatják és mossák
Link

A különválasztott háncsot ezután lúgos oldatban főzik. Erre a célra általában szóda vagy ritkábban nátronlúg oldatát használják. Ettől a cellulózrostok közötti nem cellulóz természetű anyagok elbomlanak. A lúgot kimossák az anyagból, ám ilyenkor a cellulóz között még marad más anyag is, ami a színét rontaná vagy a minőségét. Ezért a rostokat mossák, általában patakvízben, ami ilyenkor (december-január környékén) a legtisztább víz. A megmosott rostokat ütögetéssel választják szét, majd vízben eloszlatva papírpépet készítenek.Link

A papírpéphez előzőleg hozzáadnak gyökerekből vagy bizonyos növényi levelekből kiáztatott nyálkás, nagy vízfelvevő képességű anyagot is, amelynek szerepe, hogy a papírlap száradása után összeragassza a cellulózrostokat és ezzel megakadályozza, hogy az elemi szálak kiálljanak a papírból és a papír szotfoszoljon.
Ezután következik az a lépés, ahol a papír elnyeri a formáját: a merítés. A pépet egy nagy kádba öntik, majd abból egy sűrű rácsos bambuszkerettel merítenek egy lapnyi mennyiséget. Ezt kézzel rázogatják, hogy a pép egyenletesen eloszoljon rajta, majd kiemelik a kádból. A cellulózszálak fennmaradnak a rácson, míg a víz lecsorog, és a szálak először a saját súlyuknál fogva enyhén összetömörödnek. A vizet ezután hagyják lecsöpögni, és amint a papír állaga lehetővé teszi, leemelik azt a keretről. Több ilyen nyers lapot egymásra helyeznek, majd az egészet egy kézi préssel addig nyomják, amíg a víz nagy része eltávozik a szálak közül. A rostok szerkezete és a vízhez adott nyálkaanyag tulajdonságai miatt a lapok nem ragadnak egymáshoz, hanem a préselés után leválaszthatók egymásról.
A kész lapokat általában kövekre fektetve a napon szárítják, hogy annak sugarai tovább fehérítsék a kész papírt.

Bambuszból készített papír esetén nem háncsot hanem a zúzott szárat használják, egyébként az eljárás hasonló.

A japán papír


A japán papír készítési elve megegyezik a kínaiéval, minősége is hasonló, bár a xuan papír minőségét nem éri el. (A japánok szerint eléri, a kínaiak szerint nem)
Link

A japán papírok alapanyagaiként három növényt használnak. A kozo nem más, mint a papíreperfa (Broussonetia papyrifera) az Eperfafélék (Moraceae) családjából, ez Kínában is elterjedt papírnövény, könnyen termeszthető a kínai papírnál említett módon.
A másik két papírnövény sokkal inkább a japán papírkészítés alapanyagaként ismert. Egyik a mitsumata, melynek neve "háromfelé ágazó"-t jelent, latin neve az Edgeworthia chrysantha, valamint a ganpi (Wikstroemia sikokiana), amelyből a legfinomabb japán papír készül. Mindkét növény a Boroszlánfélék (Thymelaceae) család tagja.
A ganpiból készült papír a legritkább és legértékesebb, mivel azon túl, hogy a minősége a legjobb, a ganpi gyakorlatilag nem vagy alig termeszthető mesterségesen

Japánban divat, hogy az egyes papírfajtáknak érdekes és egzotikus neveket adnak. Ilyen például az Unryu, ami "Felhősárkányt" jelent
Link

(kinai.kalligrafiaklub.hu/zhi.htm)
 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
Fényképes szalvéták:
  2012-01-13 20:32:57, péntek
 
 

LinkLinkLink

(paintit.typepad.com/painter_girl/2007/11/newport-art-m-1.html)
 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
Kalocsai hímzett szalvéták:
  2012-01-01 12:59:08, vasárnap
 
 

LinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
Nagyanyáink hasznos szalvija:
  2011-10-16 17:44:52, vasárnap
 
  Annak idején sokszor jött jól az ilyen szalvéta, jól volt hasznosítható,s nem csak szájtörlésre, mint lehet látni!Link

Ma is egy ilyen szalvéta új célokat is kaphat, ha így sikerül megvarrnunk.
 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
Matyóföldi szalvétás emlék:
  2011-09-12 07:37:00, hétfő
 
  Matyóföldi emlék
Posted on 2011. június 28. kedd by admin


Pár napot Mezőkövesd-Zsóry fürdő üdülőhelyen egy négycsillagos hotelben töltünk. A városi Matyó múzeum kihagyhatatlan, főleg azért, mert a népművészeti boltjában gyönyörűséges, kézzel hímzett textilszalvéták között válogathattam. Végül erre a fehérrel hímzett matyómintás szalvétaszépségre esett a választásom. A szállodánkba vezető visszaúton már ki is találtam, hogy egy, a franciák által kedvelt szalvétafigurát fogok belőle hajtogatni:
1. lépés: A diagonálban kiterített szalvétát (háromszög alakra) félbehajtom, magam felé.
2. lépés: A leghosszabb oldal jobb csúcsát lehajtom.
3. lépés: Végül a maradék részt még egyszer lehajtom.
Nem csak napjainkban gyártanak mívesen díszített szalvétákat! A textilszalvétának évszázados története van, a kezdetek egészen Mátyás király koráig, a 15. század közepéig nyúlnak vissza.

A matyó név elnevezés is Mátyás királyhoz kötődik. Az általa adományozott városi címhez különböző kiváltságok tartoztak, és ezt az igazságos király meg is erősítette, mégpedig Szent László napján. A Mátyás kultusz máig él Mezőkövesden és térségében. Az országos átlaghoz képest itt a XXI. században is jóval több fiúgyermek kapja a Mátyás nevet, mint más vidékeken. Kutatások szerint a matyó is innen származik, ugyanis ahogyan a Katalinokat Katónak, a Jánosokat Janónak becézik, a Mátyásból itt Matyó lett.

(Forrás:http://www.szalvetahajtogatas.hu/2011/06/28/matyofoldon-jartunk/)


Link

Ezen a felvételen látni is lehet, hogyan kell a fenti szalvétából a franciák által kedvelt szalvétafigurát hajtogatni:
Francia stílusú szalvétahajtogatás Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-09-12 07:41:38
feltöltő: venci76
nézettség: 1292
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Francia, stílus, szalvéta, hajtogatás,
kategória: kreatív
leírás: Francia stílusú szalvétahajtogatás

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá! 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
A TORK különleges szalvétái:
  2011-07-16 08:00:48, szombat
 
  Új szalvéta a TORK-tól

2008. május 14. 00:00
Nyomtatás

A TORK formabontóan új szalvétával állt elő, amelynek segítségével gyorsabbá tehető a terítés, ugyanis a szalvéta kihelyezése, hajtogatása és az evőeszközök szervírozása egy lépésbe tömörül. A szalvétán speciális hajtogatásának köszönhetően egy ,,zseb" keletkezik, amibe az evőeszközök könnyen belehelyezhetők.

Az új szalvéta háromféle kivitelben jelent meg: magas minőségű, kitűnő tartású textilhatású anyagból fehér, illetve pasztellszínekkel nyomott mintás, valamint háromrétegű Tissue alapanyagból, fehér alapon, evőeszköz mintával. A szalvéta higiénikus megoldást kínál az evőeszközök tárolására, védi őket a portól, szennyeződésektől. Felhasználási területei között az éttermek és a kávézók mellett külön említést érdemelnek a kerthelyiségek, mivel az evőeszköz súlyának köszönhetően nem fújja el a szél a szalvétát. A szalvéta saját logó rányomtatásával egyedivé tehető.
(http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/uj_szalveta_a_tork_tol_)Három éves már ez a cikk, de még ezek közül a szalvéták közül nem sikerült egyikre sem szert tennem, ha esetleg tudna valaki ebben segíteni, jelezze. Természetesen nekem pár darab kellene csak, én nem vendéglátásban dolgozó ember vagyok, igaz a cikk elsősorban a vendéglátásban dolgozóknak szól, én a gyűjteményemet szeretném pár darabbal bővíteni ezekkel a szalvétákkal.
 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
Szlovák szalvétadíszítési mód:
  2011-07-15 21:14:20, péntek
 
  Csipkekészítés

Ruhák, ruhakellékek, szalvéták és dísztárgyak díszévé vált Szlovákiában a csipke, amelynek ezen a területen egyedi vonásai vannak.

Az eladásra csipkeverő párnán pálcákkal ,,vert" csipke készítése Szlovákia területén a 16. század második felében terjedt el. Délről a horvát kolonizáció, Csehországból és Németországból a bányász lakosság hozta be.

A 17. századtól a csipkekészítés, mint jelentős kiegészítő foglalkozás főleg a bányavidékeken virágzott. E mesterség legjelentősebb központjai közé tartozott Besztercebánya (Banská Bystrica), Selmecbánya (Banská ©tiavnica), Körmöcbánya (Kremnica) és Eperjes (Preąov) környéke.

A 19. század végén a csipkekészítés földműves környezetben is bevételi forrássá vált. Ebben az időben a magyar állam az eredeti központokban csipkekészítő műhelyeket és iskolákat alapított (Staré Hory, Kremnické Bane, Hodruąa, ©pania Dolina, stb.).

Csipkekészítéssel a mai napig lehet találkozni pl. Úrvölgyön (©pania Dolina), ahol a csipkét meg is lehet vásárolni.

Forrás: Vydavateµstvo Dajama

(http://www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=4&idp=4998)
 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
A Stamperia rizspapír szalvéta
  2011-07-15 19:05:22, péntek
 
  A Stamperia rizspapír szalvéta rostos, strapabíró, különleges japán papír. Hihetetlenül könnyű, mindössze 14 g / m2, viszont sokkal erősebb a hagyományos 3 rétegű szalvétánál. A szitanyomással készült mintákat könnyen körbetéphetjük. Nagyon könnyű vele dolgozni, sokkal erősebb, mint amilyennek látszik, könnyen alkalmazható domború, egyenetlen felületeken is. Világosra alapozott háttérre ragasszuk dekupázs ragasztóval.Az 50 x 50 cm-es ívek egyesével csomagolva kerülnek forgalomba.Link

Megnevezés: Rizspapír szalvéta virágzó ágak
Kategória: Rizspapír szalvéta
Márka: Stamperia
Termék kód: DFT 142
Bruttó ár: 560 Ft / ív
Termék leírás:

A képen látható rózsaszín (és lilás) színek a valóságban nagyon szép halványpiros árnyalatúak.Link
Megnevezés: Rizspapír szalvéta virágok, levelek
Kategória: Rizspapír szalvéta
Márka: Stamperia
Termék kód: DFT 083
Bruttó ár: 560 Ft / ívLink

Megnevezés: Rizspapír szalvéta világítótorony
Kategória: Rizspapír szalvéta
Márka: Stamperia
Termék kód: DFT 176
Bruttó ár: 560 Ft / ívLink

Megnevezés: Rizspapír szalvéta szerelem
Kategória: Rizspapír szalvéta
Márka: Stamperia
Termék kód: DFT 184
Bruttó ár: 560 Ft / ív
Termék leírás:

A képen látható élénk rózsaszín árnyalatok a valóságban nagyon szép világos pirosas rózsaszín!


(forrás:http://hobbykavalkad.hu/webshop.php?termkat=244)
Ezen az oldalon még sok szép rizspapírszalvéta található meg.
 
 
0 komment , kategória:  Különleges anyagú szalvéták:  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 1058
  • e Hónap: 5274
  • e Év: 761254
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.