Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/111 oldal   Bejegyzések száma: 1105 
Narancsos csokoládétorta
  2017-10-21 23:48:51, szombat
 
  Narancsos csokoládétorta

Hozzávalók

A piskótához:
2 dkg vaj
2 dkg étcsokoládé
3 db tojás
6 dkg cukor
2,5 tk cukrozatlan kakaópor
1/2 csomag sütőpor
4 dkg liszt
A krémhez:
4 db tojássárgája
8 dkg cukor
4 dl habtejszín (lehűtve)
10 dkg narancsfilé (ez kb. 3 db meghámozott és összekockázott narancs)
1 db narancs reszelt héja
1 dl narancslé
1 csomag habfixáló
2 tk zselatin
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj,
1 db narancs gerezdelve
kandírozott narancshéj
gumicukor


Elkészítés

A tésztához gőz fölött összeolvasztjuk a vajat és a csokoládét. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és az olvasztott csokoládét, végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet is.
Egy 20 cm-es tortakarikát kibélelünk sütőpapírral.(Úgy a legegyszerűbb, ha az aljára illő méretes kört és az oldalmagassággal megegyező papírcsíkot vágunk ki és ezekkel beleljük ki a formát. Így szépen elterül benne a papír.) A kibélelt formába simítjuk a masszát, majd 160 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, amit tisztára mosunk, szárazra törölünk, majd ismét kibéleljük sütőpapírral.
A narancsokat megtisztítjuk. A krémhez, vízgőz fölött, felmelegítjük a tojássárgáját a cukorral - de csak forró legyen, ne főjön -, majd kihűlésig robotgéppel jó habosra verjük. Beleforgatjuk a habfixálóval habbá vert tejszínt, a filézett narancskockákat, végül a hideg narancslében megduzzasztott, majd langyosra melegített zselatint. Az összekevert krémet 1-2 órára a hűtőszekrénybe rakjuk, dermedni.
A kisült és kihűlt piskótát kettévágjuk, az egyik lapot a kibélelt tortaformába helyezzük. Rátöltjük a krémet, majd befedjük a másik lappal. Rövid időre ismét a hűtőbe tesszük, majd a levesszük róla a tortaforma oldalát.
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vajat, és szép fényesre keverjük, majd ráöntjük a tortánk tetejére. Az oldalát körberakjuk a félbevágott narancsszeletekkel, ahol nem fedte be a csokoládé, ott kandírozott narancshéjjal. Színben harmonizáló gumicukorral gazdagíthatjuk a díszítést. Tálalásig hűtőben tároljuk.





Megjegyzés

Kevés hozzávalóból nagyon finom és dekoratív tortát készíthetünk. A narancs, tejszín és csokoládé kombinációval nem lehet melléfogni, mert szinte mindenki szereti. A narancstól friss, könnyed lesz a desszertünk.
Bodnár Éva

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Klasszikus kakaós kalács
  2017-10-20 23:21:34, péntek
 
  Klasszikus kakaós kalács

Hozzávalók

50 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
2 mk só
2 ek vaj
1 db tojás
3 ek kakaópor
A kenéshez:
1 db tojássárgája


Elkészítés

Az élesztőt langyos cukros vízben felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, valamint a tojást, és a maradék tejjel kidagasztjuk. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és szép hólyagosra dagasztjuk.
A tésztát két részre osztjuk. A kakaóport kevés vízzel összekeverjük, és az egyik tészta buciba dolgozzuk. Külön, letakarva kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk, és kalácsforma nagyságúra nyújtjuk őket. A fehér tésztára tesszük a kakaós tésztát, és feltekerjük.
A kalácsot egy sütőpapírral bélelt formába helyezzük, letakarjuk, és addig kelesztjük tovább, amíg a formát ki nem tölti. Felvert tojássárgájával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd 165 fokon további 20 percig sütjük.





Vass Lászlóné ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fahéjas-almás muffin
  2017-10-19 21:40:18, csütörtök
 
  Fahéjas-almás muffin

Hozzávalók

13 dkg vaj (+ a formához)
2 db tojás
15 dkg cukor
1,5 tk fahéj
20 dkg liszt
2 tk sütőpor
2 db savanykás alma
porcukor


Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 12 db-os muffin tepsit kivajazunk, vagy a mélyedésekbe muffin papírt teszünk.
A vajat megolvasztjuk, és kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadunk 14 dkg cukrot és 1/2 tk fahéjat, majd habosra keverjük a tojásokkal.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és fakanállal vagy spatulával a vajas masszába forgatjuk. A tésztát a muffin tepsibe töltjük.
A meghámozott, kicsumázott almát vékony szeletekre vagy cikkekre vágjuk, és a nyers tésztába nyomkodjuk. Megszórjuk a maradék cukorral elkevert fahéjjal, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig. Kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

A lisztes keveréket lazán, rövid idő alatt forgasd össze a nedves hozzávalókkal, mert a túlkeveréstől a muffin kemény és száraz lesz.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kevert cseresznyés-meggyes lepény
  2017-10-18 22:59:29, szerda
 
  Kevert cseresznyés-meggyes lepény

Hozzávalók

18 dkg vaj
25 dkg porcukor
4 db tojás
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 l kimagozott meggy és cseresznye vegyesen
0,5 dl Amaretto (olasz mandulalikőr) vagy pár csepp édes és keserű mandulaaroma
nádcukor a tetejére


Elkészítés

A kissé lehűtött vajat egy robotgép habverő spiráljával enyhén fellazítjuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, valamint egyenként a tojássárgáját és a likőrt. Lazára, habosra verjük, majd rászitáljuk a sütőporos lisztet és elkeverjük benne.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, 1/3 részét alaposan, a 2/3 részét pedig óvatosabban a masszába forgatjuk.
A a piskótaszerű tésztát egy 20 x 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Meghintjük a gyümölcsökkel és megszórjuk a nádcukorral.





180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 50-60 percre, és sütés közben 160 fokra mérsékeljük a hőfokot. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.





Megjegyzés

Más kemény húsú gyümölccsel is elkészíthető, gyors és nagyon finom.
buksz39

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tiramisus palacsintatorta
  2017-10-17 23:44:19, kedd
 
  Tiramisus palacsintatorta

Hozzávalók

A palacsintához:
25 dkg liszt
2 db tojás
1 ek barna cukor
1 mk só
2 dl tej
1 dl kávé
2 dl szódavíz
3 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
3 db tojássárgája
3 ek porcukor
2 ek amaretto likőr
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
kakaópor


Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a sót, a tejet és a kávét, majd simára keverjük. Ezután hozzáadunk annyi szódavizet, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk. Végül a masszához keverjük az olvasztott vajat. Legalább 30 percig pihentetjük a tésztát, majd felforrósított, olvasztott vajjal kikent serpenyőben kisütjük a palacsintákat.
A tojássárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a likőrt, majd vízgőz felett mártás sűrűségűre keverjük. Kihűtjük a krémet, majd felhabosítjuk a mascarponéval, és összeforgatjuk a felvert tejszínnel.
A palacsintákat a krémmel úgy rétegezzük, hogy a tetejére krém kerüljön. Megszórjuk kakaóporral, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Madeleine (alaprecept)
  2017-10-16 23:27:14, hétfő
 
  Madeleine (alaprecept)

Hozzávalók

10 dkg vaj (+ a kenéshez)
2 db tojás
1 db tojássárgája
10 dkg liszt (+ a szóráshoz)
1 mk sütőpor
10 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.
A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.
190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Lekvárral tálaljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csokis muffin marcipán csészében
  2017-10-14 23:14:22, szombat
 
  Csokis muffin marcipán csészében

Hozzávalók

14 dkg olvasztott vaj
12 dkg eritrit
2 db tojás
18 dkg rizsliszt
1 tk sütőpor
2 ek kakaópor
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl tej
0,5 dl eszpresszó kávé
A díszítéshez:
5 dkg olvasztott étcsoki
1-2 ek pikáns lekvár
fondant vagy marcipán
pillecukor


Elkészítés

1. A muffinformákat papírkapszlikkal kibéleljük. A vajat a tojással és az eritrittel alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a kávét és a tejet, végül a kakaóporral és sütőporral elvegyített rizslisztet is. Mindegyik muffinkapszliba egy-egy evőkanálnyi tésztát kanalazunk, majd egy-egy kocka csokit teszünk, végül a maradék masszával egyenletesen befedjük.

2. 190 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett, 20 perc alatt megsütjük, és hűtőrácsra tesszük őket. A fondant-t vagy a marcipánt 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd a muffinok méretéhez mérten kivágunk belőle annyi, jó hosszú alapú trapézt, amennyi muffint dekorálunk. A muffinokat körbekenjük lekvárral, majd burkoljuk a fondant-nal. A csészékre a maradék maradék burkolatból füleket készítünk.

3. Az olvasztott csokit óvatosan a csészékbe kanalazzuk: ez lesz a kávé. Végül 2-3 pillecukorból készített kockacukorral édesítjük a kész "kávét."





Megjegyzés

Egy kis móka kell egy jó lagzihoz, hogy meglepődnének a vendégek, ha egy csésze "én félémmel" kínálnák meg őket!
scarlett69

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csokis-tejkaramellás kuglóf
  2017-10-13 23:12:08, péntek
 
  Csokis-tejkaramellás kuglóf

Hozzávalók

50 dkg búzafinomliszt + a formához
3 dkg friss élesztő
1,25 dl tej
10 dkg cukor
15 dkg tejkaramella (puha)
10 dkg fehér csokoládé
10 dkg étcsokoládé
39 dkg puha vaj + a formához
4 db tojás

15 dkg étbevonó
1 dl habtejszín

Elkészítés

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, és a közepébe vájt mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a meglangyosított és 1 tk cukorral elkevert tejet, lisztet húzunk rá a halom tetejéről, és elkeverjük. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 15 percig.
Közben a tejkaramellát, valamint a fehér és étcsokoládét kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Az élesztős keverékhez adjuk a maradék cukrot 35 dkg feldarabolt vajjal, a tojásokkal és 1 nagy csipet sóval együtt, majd robotgép gyúrópálcájával sima, lágy tésztává dolgozzuk kb. 5 perc alatt. Végül beleforgatjuk a karamell- és csokoládédarabokat.
Egy kb. 22 cm-es kuglófformát kivajazunk, és megszórjuk liszttel. Egyenletesen beletöltjük a tésztát, és letakarva kelesztjük kb. 60 percig, amíg csaknem eléri a forma peremét.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kuglófot alulról a 2. sínen sütjük 50-55 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, majd kb. 10 percig hűtés után rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz a bevonót felaprítjuk, és vízfürdőben felolvasztjuk. Belecsorgatjuk a tejszínt, hozzáadunk 4 dkg feldarabolt vajat, és fényesre keverjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a kuglófra kanalazzuk. A mázat a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Mandulás-citromos sütemény
  2017-10-12 23:10:24, csütörtök
 
  Mandulás-citromos sütemény

Hozzávalók

10 dkg hántolt mandula
10 dkg fehér csokoládé
3-4 db citrom
20 dkg tönkölybúzaliszt
10 dkg étkezési keményítő
1 csomag sütőpor
1 nagy csipet só
1 db vaníliarúd
25 dkg puha vaj
10 dkg cukor
15 dkg nyers marcipánmassza
5 db tojás
7,5 cl tej
3 ek citromlikőr (limoncello)
15 dkg porcukor


Elkészítés


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A mandulát finomra őröljük, a fehér csokoládét durvára aprítjuk. A citromok levét kifacsarjuk, és kimérünk 1,2 dl-t. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, a sütőporral, a mandulával, a csokoládéval és a sóval. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét.
Robotgéppel a vajat a legmagasabb fokozaton krémesre keverjük a kristálycukorral és a vaníliavelő 2/3-ával kb. 10 perc alatt. Hozzáadjuk a felaprított marcipánt, és egymás után beledolgozzuk a tojásokat. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, majd belekeverjük a tejet és 5 cl citromlével együtt a likőrt.
A tésztamasszát kivajazott, liszttel meghintett kb. 30 cm hosszú formába töltjük, és az előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen aranybarnára sütjük 60-70 perc alatt. Közben 40 perc után duplára összehajtott sütőpapírral letakarjuk.
A sütőből kivett tésztát hústűvel megszurkáljuk, és megöntözzük 5 cl citromlével. A formában pihentetjük 10 percig, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni kb. 60 perc alatt.
A mázhoz a porcukrot kikeverjük a maradék kb. 2 cl citromlével, a félretett vaníliavelővel és szükség esetén néhány csepp vízzel. A folyós masszát a kihűlt tésztára csorgatjuk, és száradni hagyjuk kb. 30 percig.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A sütit a mázra helyezett citromkarikákkal díszítheted. Ehhez szeletelj fel 1 db citromot, főzd 10 dkg kristálycukorból és 1 dl vízből forralt szirupban 4 percig, hagyd benne kihűlni, majd rácsra téve csepegtesd le.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Áfonyás pitetorta
  2017-10-11 23:31:50, szerda
 
  Áfonyás pitetorta

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg vaj (vagy 10 dkg sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 csomag sütőpor
csipet só
1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
2 csomag vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl habtejszín
Valamint:
25 dkg áfonya
2 evőkanál barna cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (vagy sertészsírt), és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, 1 evőkanál vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.

Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyük be a hűtőbe 15 perce, hogy kellően lehűljön.

Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd tegyünk rá egy nehezékkel (pl. rizzsel, babbal..) megtöltött sütőpapírt. Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük ki, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt. Az elősütött tésztát ezután tegyük vissza a sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.

Az áfonyát keverjük össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd tegyük be a mikróba, és a legmagasabb fokozaton 2-3 perc alatt melegítsük össze (én közben óvatosan átkevertem, hogy az áfonya ne törjön össze). Ezután hűtsük ki teljesen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A habtejszínt verjük fel közepesen kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a mascarponekrémmel.

A teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk bele a mascarponés-habos krémet. Ezután kanalazzuk rá a lecsepegtetett áfonyát.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.





Kard Sándorné kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/111 oldal   Bejegyzések száma: 1105 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 294 db bejegyzés
e év: 3662 db bejegyzés
Összes: 29321 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3452
  • e Hét: 8452
  • e Hónap: 116416
  • e Év: 1227172
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.