Regisztráció  Belépés
cipiripi.blog.xfree.hu
"Az élet értelmét nem keresni kell, hanem neked kell értelmet adni az életnek." A. Ilona
1961.11.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Nincs Cím
  2013-09-01 20:01:17, vasárnap
 
  A társadalmi érintkezésben a köszönést a bemutatkozás majd a kézfogás követi.
A bemutatkozási rangsor ugyanaz, mint a köszönésé: a férfit mutatjuk be a nőnek, a fiatalabbat az idősebbnek, az új beosztottat, vagyis az alacsonyabb rangút a magasabb rangúnak mutatjuk be. A bemutatkozást mindig az érkező, a belépő kezdeményezi. Nézzünk szembe azzal, akinek bemutatkozunk, és jobb kezünket helyezzük egy esetleges kéznyújtáshoz készenlétbe. Az ismeretségkötést kezdeményező mondja jól érthetően a teljes nevét. Csak keresztnévvel bemutatkozni
indokolatlan bizalmasságot jelent, a becenévvel való bemutatkozás stílustévesztésre vall. Nagyobb társaságban ha vacsora közben késve érkezik valaki, csak a közvetlen mellette ülőknek kell bemutatni. A nők ülve maradnak, a férfi megvárja, hogy a nő nyújtson kezet. Tehát a nők bemutatkozásnál nem állnak fel. Ez alól a szabály alól van kivétel, ha ezt a bemutatott férfi kora vagy társadalmi tekintélye indokolttá teszi.
A férfi viszont bármilyen idős és tekintélyes, minden esetben felállva üdvözli a szép nem tagjait. Még csak most következik annak a neve, akinek bemutatkozunk és az illető kezet nyújt. Bizonyos esetekben a kéznyújtás elmaradása az üdvözölt személy részéről nem jelent udvariatlanságot. De a kéznyújtást figyelmen kívül hagyni, vagy nem elfogadni, az már sértést jelent. A kézfogás egyszerű, rövid és határozott mozdulat legyen. A kézfogás ereje a partner fizikai állapotához kell, hogy igazodjék. A kézfogás kölcsönös udvariasság. Ne ragadjuk meg a másik kezet. Rángatni vagy megszorítani épp annyira illetlen dolog, mint a felületes, semmibe nem vevő kézfogás, ha csupán érintés válik belőle. Csak tiszta kezet nyújtsunk és nézzünk egyenesen a partner szemébe. A tekintet adja meg az üdvözlés igazi értelmét.
 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
Párkapcsolati illemtan
  2011-08-06 17:01:37, szombat
 
  Akár most kezd kialakulóban lenni egy újabb kapcsolat, akár meg volt már az első randi, egy bizonyos, hogy a kölcsönös tiszteletnyújtás mindenképp helyénvaló. A napszaknak való megfelelő köszönés mellett számos apró-cseprő figyelmességgel el tudjuk csábítani a kiszemelt partnert.

Az első randitól kezdve...
Már az első randitól kezdve megjelenésünkkel és stílusunkkal, illemtani ismereteink tudatában képesek vagyunk elkápráztatni partnerünket. Hogy biztos alapokra helyezzük a kapcsolatunkat és idős korunkra büszkén meséljük unokáinknak, hogy nagypapa milyen udvarias és mennyire tisztelettudóan viselkedett, a következő illemtani szabályokat érdemes betartani.

Legelőször is a rendink időpontját úgy határozzuk meg, hogy azt mindkét fél kényelmesen teljesíteni tudja, ugyanis nem illik késni egyik félnek sem, kiváltképpen a férfinak, akinek érdemes 5-10 perccel a megbeszélt időpontnál hamarabb érkezni. Az igazán kellemetlen tud lenni, amikor egy hölgynek kell várakoznia a férfira.

Beszélgetésünk legyen változatos, a legjobb, ha mindketten csak kisebb ,,titkokat" árulunk el magunkról, inkább mindennapi dolgokról fejtsük ki bővebben a véleményünket. Semmiképp nem érdemes volt barátról, ill. barátnőről beszélni. A másik félben negatív előérzetet kelthet, s azt bizonyítja az illető, hogy még nem tette magát túl előző kapcsolatán.

Az első randi ne legyen túl hosszú, hiszen, ha valamelyikük nem érzi jól magát a másik társaságban kínosabb az elválás. A rövid ismerkedés után legyünk őszinték egymáshoz a következő randit illetően.


Később...
Ha már élvezzük a fülig szerelmes életünket és a két ember már összeszokott, egyes illemszabályok átformálódnak, vagy el is tűnnek az egymáshoz csiszolódás során. Na természetes, hogy azok után, mint hű társak figyelünk párunk iránti tisztelet betartására.

Egy meghitt vacsorára ahová már együtt érkeznek, s bármennyire is ódivatúnak tűnik, ha a tiszteletet feltétlen megadjuk kedvesünknek, ha van kabát, lesegítjük azt és kihúzzuk neki a széket. Ezek akár mondhatjuk úgyis, az érzelem kifejezésének eszközei.

A szerelmet, ha közösen egy életre akarjuk soha nem lehet elfelejteni és igenis lehet boldog pillanatokat még később is szerezni. Az igazi összetartás érzése mindkét félből a legjobbat képes kihozni. De vannak olyan párkapcsolatok, ahol ez már később csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem adatik meg. Ekkor a szürke hétköznapok teljesen elhidegítik a kapcsolatot és valamely fél boldogság utáni vágya szakítást eredményez.


Ha mégis szakításra kerül a sor...
Legelőször is semmiképp nem jó haraggal elválni és legfőképp a közösen megbeszélt dolgok után ha mindkét fél beleegyezik el kell tudni engedni a másikat. Lehet hogy soha nem lesz már köztük kapcsolat, de lehet hogy csak egy kis időre van szüksége a másiknak, ezért engedjük meg neki azt.

Ne keveredjünk olyan veszekedésekbe, amikor egymást hibáztatjuk a rossz kapcsolatért. Nem feltétlen a másik a hibás, de ha mégis akkor meg főképp, hiszen semmi okunk nem volt mártírt játszani. Ne beszéljünk félreérthetően, hogy esetleg a másikban még reményt keltsünk. Ha komolyan átgondoltuk, a döntésünk legyen valós.

A párkapcsolatnak, mint minden egyéb életünk mindennapjaival kapcsolatos dolgokban lehetnek nehézségek és olykor olyan akadályokat generálunk, vagy épp ütközünk bele, amelynek az elválás lehet a megoldása. Utólag visszanézve bárhogyan is alakult a kapcsolat, jól, vagy rosszul, lássuk be, hogy a kapcsolat elején a párunknak való megfelelés igen könnyű, de idővel nem kényszeríthetjük a másikat, hogy mellettünk boldogtalan legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
Étterem
  2011-08-06 16:50:41, szombat
 
  Nem mersz igent mondani a vacsorameghívásra, mert nem vagy biztos benne, hogyan illene viselkedned? Segítünk!

Lássuk be, az illem egyre kevesebb teret kap a hétköznapi életben, sőt ma már azon lepődünk meg, ha valaki ismeri és betartja a szabályait. Manapság említésre méltó egy férfi viselkedése, ha előre enged egy nőt, vagy ha lesegíti a kabátját, holott ez lenne a természetes. Vajon mi változott? Hogy rohanó világban élünk? Nem, ez nem mentség arra, hogy ne tudd, egy férfinak illik elsőként belépni az étterembe, és ne ismerd, hogy rád, mint nőre milyen szabályok vonatkoznak. Merthogy vonatkoznak, amelyeket jó, ha ismersz és betartasz!

Az ajtó-kérdés
Vajon egy-egy pincér hány olyan esetről tudna beszámolni, amikor egy pár azon hezitál az étterem előtt, hogy kinek is kellene elsőként belépnie? Mert valami rémlik, az etikettről azonban többségük csak hírből hallott. Az ilyen szituációk elkerülése érdekében jó, ha tudod, hogy bármilyen nyilvános helyre, így az étterembe is a férfi lép be elsőként úgy, hogy közben megtartja az ajtót, hogy a társaságában lévő hölgy is beléphessen, majd arra is ügyelnie kell, hogy ezután előre engedje. Nem a nő lohol a férfi után és az is tévhit, hogy a férfi választ asztalt, ez ugyanis a nő joga.

"Asztali etikett"
A nő nemcsak hogy asztalt választ, hanem helyet is, és ő is ül le először a férfi segítségével, aki elhelyezi számára a széket. Számtalan alkalommal látni, hogy a nők - még akkor is, ha nem egy falatnyi darabbal érkeztek -, kézitáskájukat az asztalon helyezik el. Hogy ne hagyj lehetőséget a sugdolózásra, jobb, ha ezt nem teszed, az asztalra pakolni ugyanis illetlenség, hasonlóan az asztalnál történő sminkeléshez, rúzshasználathoz és púderezéshez.

Nem igazán hallani olyan étteremről, amely ne rendelkezne a férfiak és a nők számára kijelölt mosdóról: ha nagyon szükségesnek érzed megigazítani a sminked, lehetőleg ott végezd! És hogy szexi-e, amikor a dögös vörös rúzs nyomot hagy a pohár szélén vagy a szalvétán? Lehet, hogy az, ám az illem elvárásaival igencsak ütközik, ezért inkább válassz egy finomabb, kevésbé látványos árnyalatot a vacsorához.

A férfi feladata
Attól, hogy esetleg már évek óta együtt vagytok, és a ,,családi munkamegosztás" is jól működik köztetek, még nem jelenti azt, hogy feltétlenül át kellene venned a férfi szerepét. Az emancipált nők korában is a férfi feladata megkóstolni a bort, és leadni a rendelést, ha tehát sikerült választanod az étlapról, akkor azt nem a pincérrel kell közölnöd, hanem a férfival. Hasonló a helyzet a számla rendezésekor is: bármennyire is elfogadott ma már, hogy a felek külön-külön rendezik a saját számlájukat, az étteremben a férfi kötelessége fizetni, a költségeket - ha nagyon muszáj - jobb otthon vagy az éttermen kívül, de véletlenül sem a nyilvánosság előtt rendezni.

Tabuk
Mindemellett létezik néhány általános szabály, amelyeket bármilyen nyilvános helyen illik betartani - legalábbis akkor, ha nem szeretnéd egy olyan ember benyomását kelteni, akinek halvány lila gőze sincsen a nyilvános helyen elfogadott viselkedési formákról...

* Bárhol, bármikor és bárkivel vagy, lehetőleg tartózkodj a hangoskodástól és feltűnő viselkedéstől, azzal ugyanis sokkal inkább egy közönséges ember benyomását kelted, mintsem egy okos, vonzó nőét.
* Az étlap nem véletlenül található meg minden asztalon: arról válassz, és ne a szomszédos asztalnál ülők tányérjáról!
* Bármennyire közvetlen is a pincér, tartózkodj a túlzott bizalmaskodástól, és lehetőleg ne vele, hanem az asztalodnál ülővel társalogj!
* Ugyanígy tartózkodj attól is, hogy besegíts a pincérnek! Bízz benne, el fogja érni az asztal végén lévő tányért is, hiszen ez a munkája!
* A szalvétát ne hajtogasd szépen vissza a helyére, de ne is tedd a tányérba egy csomóba gyűrve! Lazán fogd csak össze, és tedd a teríték mellé!
* Bár szemetelni a legnagyobb illetlenség, az étterem rendben tartása nem a te feladatod. Ha felálltál, ne törődj azzal, hogy visszahelyezd a széket a helyére! Hagyd csak úgy, a pakolás a pincérek dolga!
 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
Dohányzás
  2011-08-06 16:38:13, szombat
 
  - Ott, ahol tiltó tábla van, ne dohányozzunk. Ne gyújtsunk rá ott sem, ahol nincs hamutartó, ill. csikkgyűjtő.
- Mellőzzük a dohányzást étkezés közben. Étkezéskor csak abban az esetben gyújtsunk rá, ha erre a házigazda vagy a háziasszony engedélyt ad. Munkaebédeknél viszont megengedhető a dohányzás az egyes fogások elfogyasztása utáni szünetekben. Szivarra azonban csak a kávé felszolgálásakor illik rágyújtani. Étkezéskor az asztalnál pipázni egyáltalán nem illik.
- Nem illik dohányozva belépni idegen lakásba, hivatalba. Belépés előtt oltsuk el a cigarettát, szivart. Égő cigarettával ne lépjünk be olyan szobába se, ahol kisgyerek vagy beteg van.
- Ha társaságban vagyunk, mindig a hölgyektől kérjünk engedélyt a rágyújtásra.
- Vendégségben, ha a háziak dohányoznak, minden további nélkül dohányozhatunk. Ha viszont nem dohányoznak, akkor engedélyt kell kérni a rágyújtásra. Viszont a kérést nem illik megtagadni!
- Ha a nő gyújt rá, mindig adjunk tűzet. Nem engedhető meg, hogy a nő férfi társaságában saját maga gyújtsa meg a cigarettáját.
- Ha cigarettázunk, vigyázzunk, hogy a felszálló füst ne érje senkinek az arcát.
- Nem illik szájban tartott cigarettával, szivarral, pipával beszélni. Beszéd közben vegyük ki a szánkból a füstölnivalót.
- Csak hamutartóba hamuzzunk. Az égő cigarettát is csak a hamutartóba tegyük. Idegen helyen az égő cigarettát bárhová, bármire lerakni a legnagyobb illetlenség.
 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
Telefonálás
  2011-08-06 01:01:10, szombat
 
  Az illendőség úgy kívánja, hogy a hívó fél mutatkozzon be.

Nagyon fontos szabály, hogy röviden beszéljünk, ez azért fontos, mert ha fülkéből beszélünk mások is szeretnének beszélni. De a lakások közötti beszélgetésekkor is szorítkozzunk a mondandónk rövid összefoglalására, mert lehet, hogy a beszélgetésünk alatt mások is keresték azt, akivel mi beszélünk, és lehet, hogy a miénknél fontosabb dolgokat akartak mondani. Vagy az is előfordulhat, hogy a hívott fél siet valahova, vagy a kádból ugrott ki a telefon csörgésére. A telefonálás ideje általában 3 perc.

Ezen idő alatt 1-2 oldalnyi írott szövegnek megfelelő információt mondhatunk el.

A telefonálás nem minden időpontban alkalmas.

Magánlakást reggel nyolc előtt és este nyolc után nem illik hívni.

A telefonról szólva meg kell említeni azokat az embereket, akik idegeneket felhívva, trágár dolgokat mondanak a készülékbe, majd lecsapják a kagylót, őket telefonbetyároknak hívjuk. Roppant illetlen dolog másokat ilyen módon zaklatni, pláne éjszaka, vagy kellemetlen időpontban.

Ha hivatalba telefonálunk, akkor is első dolgunk a bemutatkozás, majd a keresett személy megnevezése.A telefonálás alapvető szabályai:- Ha minket hívtak, megvárjuk a hívó bemutatkozását és azt, hogy kivel szeretne beszélni.

- Ezután mi is bemutatkozunk, és ha bennünket keresnek, kezdődhet a beszélgetés.

- Mindig tisztán, érthetően beszélünk, nem túl halkan és nem túl hangosan. Mindkettő zavaró lehet.

- Mondandónkat a legrövidebbre fogjuk, hogy ne raboljuk mások idejét.

- A telefonálást üdvözléssel fejezzük be.

Előfordul, hogy tévesen tárcsázunk, vagy a központ nem oda kapcsol, ahova szeretnénk. Ilyenkor illik bocsánatot kérni. Ha nálunk jelentkezik valaki tévesen nem szabad a kagylót lecsapva modortalanul viselkedni, és persze durva szavakat sem szabad használni.

Mobil

Ha valakit a mobilján hívsz, akkor mindig mutatkozz be (bár lehetséges, hogy a készüléke kijelzi a számodat, és már a neveden fog szólítani), és kérdezd meg az illetőtől, hogy nem zavarod-e. Hiszen megtörténhet, hogy az ismerősöd éppen nyilvános helyen tartózkodik, ahol nem akar beszélgetni.

A mobiltelefon kiváltképpen nem trécselésre való, hiszen nagyon drága! Ha te telefonálsz, nyugodtan meg is mondhatod, hogy csak röviden beszéljetek, mert mobilról hívod az illetőt. Ha téged hívnak, nem kell bemutatkoznod, hiszen a telefon személyre szabott. Ha viszont valaki másnak a mobilja van nálad, akkor mindenképpen mondd meg, hogy ki vagy és kinek a készülékét használod.

A mobiltelefon használatának legfontosabb szabálya talán az, hogy

színházi előadáson,

moziban,

vendégségben,

korházban ,

hivatalos helyen stb. nem illik használni.

És természetesen az iskolai órákon sem:

nemcsak telefonálni, hanem sms-ezni sem szabad!

Ilyenkor a készüléket ki kell kapcsolni.
 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
Bemutatkozás
  2011-08-06 00:56:38, szombat
 
  Ne mindenkinek mutatkozzunk be. A bemutatkozás csak akkor ésszerû, ha a kapcsolatunk tartóssá válhat, vagy ha hosszabb időn keresztül egy helyen tartózkodunk valakivel. Mindenképpen kerüljük a bemutatkozást ott, ahol nem fontos a nevünk (vásárlás, utazás stb.).

Ha idegent keresünk fel a lakásán, mindig mutatkozzunk be. Be kell mutatkoznunk akkor is, ha telefonon hívunk valakit.

Bemutatkozásnál a teljes nevünket mondjuk meg, lehetőleg érthetően. Megadhatjuk még a foglalkozásunkat is. Keresztnévvel azonban soha ne mutatkozzunk be, nem illik! Ha nem jegyeztük meg a bemutatkozó nevét, nem illetlenség újra megkérdezni.

Bemutatkozásunkat a legtöbb esetben kézfogás kíséri. Ilyenkor a kézfogásra vonatkozó szabályokat kell alkalmaznunk.

Az ismerkedés általában bemutatással kezdődik. Ha társaságban kerül sor erre, a házigazda vagy a háziasszony mutatja be a vendégeket. Nem nélkülözhetjük a bemutatkozást akkor sem, ha mi keressük fel a társaságot. Ilyenkor köszönünk és bemutatkozunk! Ha vacsora közben késve érkezünk, csak a mellettünk ülőknek kell bemutatkoznunk.

Ha társaságban mutatkozunk be, a nőknek nem kell felállniuk, ülve maradhatnak. Ez alól csak akkor lehet kivételt tenni, ha a bemutatott férfi kora vagy társadalmi tekintélye indokolja. A férfiak viszont koruktól és rangjuktól függetlenül, minden esetben kötelesek felállva üdvözölni a hölgyeket.

Bemutatkozás

A bemutatkozásnak, az ismerkedésnek megvannak a maga szabályai, amelyeket a közösségi élet alakított ki. Az egyik ilyen szabály, hogy az ismerkedést lehetőleg egy közös ismerős közvetíti. Akár férfivel akár nővel akarunk megismerkedni, mindig valamelyik közös ismerősünket kérjük meg, hogy mutasson be az illetőnek. Ez gyerekeknél is így lenne illendő.

Az udvariasság követelménye úgy kívánja, hogy a férfit mutassuk be a nőnek, a fiatalabbat az idősebbnek, az új beosztottat a főnöknek. Ennek megfelelően a bemutatott nevét mondjuk.

Társaságban a bemutatás a házigazdának, vagy közeli rokonának a dolga. Nem kell szertartást rendezni a bemutatáskor, elegendő néhány közvetlen szó:

"Engedje meg, hogy bemutassam",

"Bemutatom kedves barátomat....",

"Bemutatom az osztálytársamat...."


Bemutatkozásnál illik egyenesen állni, ha ült, álljon fel,

- felnőtt nőkre ez nem vonatkozik -

illik a bemutatottra nézni és hangosan érthetően a saját nevet megmondani.

Az orrunk alatt elmotyogott "Maca vagyok", esetleg ülve felkiáltani "Gézának hívnak" nem helyes!

Bemutatkozás során illik kezet fogni és egy kicsit meghajolni (a kézfogás szabályai itt is érvényesek).

A kézfogás alapvető szabályai:

mindig az idősebb nyújt kezet a fiatalabbnak,

a nő a férfinak, a vezető a beosztottnak, az oktató a tanulónak, a magasabb beosztású az alacsonyabb beosztásúnak.

A másik fél abban az esetben se tolakodjon a kézfogással, ha az előbb felsoroltak valamelyike elfelejti a kezét nyújtani. Ilyen esetben elmarad a kézfogás.

Ha a kézfogás előtt ül illik felállni és úgy fogadni a nyújtott kezet. Nem illik hosszasan fogni a másik kezét, nem szokás szorongatni, ropogtatni, erősen rázni a társ kezét.

A bemutatott emberek ismerőseiddé válnak és ezután illik köszönteni őket és fogadni az üdvözlésüket.

Ha a társaságban sokan vannak a meghívottakat külön-külön ismertetjük össze egymással. Ha nagyobb társaságba vacsoraközben, tehát elkésve érkezik valaki, csak a közvetlenül mellette ülőknek kell bemutatni. A többiekkel való ismerkedés a vacsora utánra marad.

Előadódhat olyan helyzet, hogy nincs közös ismerősünk. Ekkor sem ismerkedhetünk utcán, moziban, színházban.

Jó kiindulópont lehet az ismerkedésre egy felsegített kabát a ruhatárban, egy udvariasan kinyitott ajtó, segítség a fel- és leszállásnál valamilyen járműről...stb. Ekkor sem lehetünk tolakodóak. Ha az illető egy "köszönöm"-mel lezártnak tekinti az ügyet ne zaklassuk tovább.


Találkozás-Köszöntés

Télen előfordulhat, hogy a felek kesztyűben vannak a találkozáskor. A férfi minden esetben lehúzza a kesztyűjét a kézfogásnál, a nő azonban nem. Ha mégis megteszi, vegye a férfi különös megbecsülésnek.

A kézcsók alkalmával a férfi a nő nyújtott kezére hajol, és zárt ajakkal érinti a keze fejét.

A csattanós kézcsók nem ízléses.

Visszatetsző és bizalmaskodó jellegű, ha a kézfej helyett a csuklót, vagy a kart csókoljuk meg. A nő sohase kényszerítse ki a kézcsókot, a férfi joga megítélni, hogy kinek csókol kezet és kinek nem. Ne lendítse tehát a nő kezét a köszönő férfi ajka felé.

A kézcsók tehát ne legyen:

- hosszan tartó,

- túl nedves,

- ne kísérje tolakodó megjegyzés,

- vagy bántó pillogás.

Főleg kulturáltabb népeknél előfordul, hogy csak kézcsókra utaló mély meghajlással üdvözlik a megismert, vagy üdvözölt hölgyet.

Ugye sokszor hallotta már kisgyerekes szülőktől, mikor gyerekeiket a kezdeti illemre nevelik: "Köszönj szépen!"

Köszönni, másokat üdvözölni sokféle módon lehet és kell.

Máshogy kell érkezéskor és távozáskor üdvözölni az embereket. A köszönés az emberi érintkezés legmindennapibb formája. Vigyáznunk kell tehát, hogy megfelelő időben megfelelő módon köszönjünk.

A köszönésnél az udvariasság általános szabályai érvényesülnek: tehát a férfi köszön előre a nőnek, a fiatalabb az idősebbnek, beosztott a vezetőnek, fiú a leánynak.

Természetesen ez alól vannak kivételek. Ne várja például egy fiatal lány, hogy idősebb férfi ismerőse előre köszönjön neki. Helyesebb az is, ha a fiatalabb vezető előre köszön idősebb beosztottainak, a férfi vezető a női beosztottaknak. (Sajátos szabályok vonatkoznak, ha a nők egymást köszöntik: elsőként a hajadon üdvözli a férjezett nőt, a gyermektelen a gyermekes anyát.)

Másik kivétel, ha valaki helyiségbe lép be és ott már néhányan tartózkodnak: köszönjön előre tekintet nélkül arra, hogy odabent férfiak, vagy nők, vagy fiatalabb személyek tartózkodnak.

Érthetően köszönjön és nézzen félreérthetetlenül arra, akinek köszön, amikor 3-4 lépés távolságra megközelíti a másikat!

A köszönés formái:

- A napszaktól függően elfogadott köszönés,

"jó reggelt",

"jó napot",

"jó estét",

"jó éjszakát kívánok".

Ha igazán udvarias akar lenni mindig használja "kívánok" szót.

A gyerekeket a "szervusz", a "szia" szavakkal üdvözölheti.

Búcsúzásra a "viszontlátásra" szó a legmegfelelőbb.

- Ma már a gyerekek többsége tegezi szüleit, nagyszüleit, szűkebb, tágabb, családtagjait. Ebben az esetben szüleinek, nagyszüleinek természetesen köszönhetnek "sziával", "szervusszal".

Velük szemben is legyen tisztelettudó, és az alapvető szabályokra ügyeljen!

- Vannak hivatalos köszönések: a katonák

"erőt egészséget" kívánnak,

a bányászok "jó szerencsét" mondanak.

A katonák köszönés nélkül is tudják üdvözölni egymást:

ez a tisztelgés.Beszélgetés

(illemtana)

Mindig érthetően, világosan beszéljünk. Ne hadarjunk, ne beszéljünk vontatottan, ne kényeskedjünk.

Beszélgetés közben ne vágjunk hirtelen más szavába. Véleményünk kifejtéséhez várjuk meg, amíg partnerünk befejezte mondatát.

Durva ellenvetés vagy letorkolás bennünket hoz előnytelen helyzetbe.

Beszélgetés közben ne legyünk durvák, ne emeljük fel a hangunkat.

Főleg nőkkel és idősebbekkel szemben legyünk udvariasak és türelmesek.

Vendégségben is illik beszélgetni. A vendég a társalgásban előjogokat élvez, de ez nem jelenti azt, hogy csak mi beszéljünk.

Beszélgetéskor lehetőleg mindenki számára elfogadható témákkal foglalkozzunk.

Nem illetlenség terített asztalnál beszélgetni, de tele szájjal soha ne beszéljünk.

Ha nagy a társaság, csak a mellettünk ülőkkel társalogjunk. Nem illik átbeszélni az asztal fölött.

Ha telefonon beszélünk, mindig legyünk rövidek és lényegre törők. Nem illik hosszú ideig feltartani a hívott felet.

 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
Italkínálás
  2011-08-06 00:44:22, szombat
 
  Ebéd, vacsora előtt étvágygerjesztő aperitiffel kínáljuk a vendégeket. Csak pálinkák és keserû italok alkalmasak étvágygerjesztőnek. Az aperitif semmiképp se legyen édes ital, mert elveszi az étvágyat. Az ital mellé adjunk egy kis harapnivalót is, nehogy megártson.

·
Azok számára, akik nem ihatnak alkoholos italt, mindig legyen alkoholmentes üdítőital vagy ásványvíz. Az italt jellegének megfelelően hűtve vagy jéggel, és a hozzávaló pohárban szolgáljuk fel. A vörösbort, a konyakot és a likőrt ne kínáljuk hidegen. Ezek csak a szobahőmérsékleten kellemesek.

·
Minden egyes fogáshoz más-más ital illik, de leveshez, kompóthoz ne adjunk semmifélét. A főételt lehetőleg olyan borral szolgáljuk fel, amilyennel készült. Fehérbort fehér, vörösbort vörös hússal a legjobb fogyasztani. Étkezés után kávét, konyakot, pezsgőt kínáljunk.

·
Ha az étkezéshez többféle bort szolgálunk fel, a borok sora a jobb és különlegesebb kategóriák felé haladjon. A túlzottan fűszerezett ételekhez ne adjunk bort, mert a fűszer elnyomja a bor ízét. Hidegtálakhoz és salátás előételekhez is inkább sört fogyasszunk.


ITAL (tudnivalók)

Alapvető szabály, hogy étkezés előtt étvágygerjesztőt, a különféle fogásokhoz más-másfajta italt, a feketekávéhoz pedig konyakot (a hölgyeknek likőrt) szolgálunk fel. Az aperitif magas szesztartalmú legyen. Édeset ne adjunk, mert az csökkenti az étvágyat.

·Ahhoz, hogy helyesen tudjuk megválasztani, milyen ételhez milyen italt adjunk, nagyjából ismernünk kell az italok, elsősorban a borok fontosabb sajátosságait.

· Az előételhez ,,száraz" fehérbort, raguhoz vagy pörköltszerû ételhez könnyû vörösbort, barna sülthöz ,,nehéz" vörösbort, desszerthez likőrbort, aszúbort vagy pezsgőt adjunk. A pezsgő nem előzheti meg a bort. Ha nincs előétel, leves előtt bort vagy sört nem illik inni.

·A fehér borokat 8-14 C fokra leűtve, a vörösborokat pedig szobahőmérsékleten szolgáljuk fel. A hűsítő italokat általában 10 C fokra hűtsük. A pezsgő csakis jéghidegen jó. A tömény italokat szobahőmérsékleten és hűtve is adhatjuk.

· Mielőtt innánk, minden falatot nyeljünk le, és szalvétával töröljük meg a szánkat, hogy a pohár széle ne legyen maszatos. Tele szájjal inni sem szabad!

·Ha kávét iszunk, csak a csészét emeljük meg. Ha már felkavartuk a cukrot, vegyük ki a kanalat, és tegyük a csészealjra.

·Az italokat mindig kortyolgassuk, ne igyuk ki egyszerre (kivétel néhány tömény ital). Első töltéskor viszont csak akkor igyunk, ha a házigazda poháremeléssel jelt ad.

·Ha koccintunk, akkor minden esetben igyunk is. Elegendő egy korty ital is. Ivás nélkül visszatenni az asztalra az italt illetlenségnek számit. Sörrel, vízzel, üdítővel ne koccintsunk!


ITTASSÁG

(megelőzés)

Az italozáskor jelentkező kellemetlen tüneteket legjobb megelőzni. Ha az alkoholfogyasztást nem tudjuk elkerülni, akkor előtte célszerû olajbogyót, olajos magvakat, szardíniát stb. enni. Ezek az élelmiszerek lassítják az alkohol felszívódását. Éhgyomorra alkoholt semmiképpen ne igyunk!

· Próbáljuk elkerülni az italok összevissza keverését. Lehetőleg egyféle ital mellett maradjunk. Borra sört ne igyunk, a könnyű édeset pedig nehéz töménnyel ne keverjük.

Ha már sokat ittunk, a szénsavas alkoholról végképp mondjunk le. Az ilyen ital csak ront állapotunkon.

· Ha mégis túl sokat ittunk, másnap fogyasszunk sok hideg gyümölcslevet és ásványvizet. Reggelire együnk sós halat, sonkát, de jólesik ilyenkor a savanyú káposzta is. A kínzó másnaposság csillapítására együnk multivitaminokat, ill. B6-vitamint. Egy csésze erős, hideg kávé vagy kamillatea is segítségünkre lehet. Meleg italt azonban ne fogyasszunk!

· A fejfájást és a levertséget hideg borogatással vagy nyakunk enyhe dörzsölésével próbáljuk csökkenteni. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a váltott hőfokú tusolás is.

·A másnaposságot sohase gyógyítsuk alkohollal, mert már egy kevés szesz is meghosszabbítja a kellemetlen állapotot. Ha nincs étvágyunk, inkább koplaljunk, kényszerből ne együnk. 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
A borról
  2011-08-06 00:12:11, szombat
 
  Az Uraknak , de a Hölgyeknek sem árt ha tudják !

A borivás tíz parancsolata

1. Bort sohase igyál éhgyomorra! Ivás előtt édességet ne egyél!

2. Jobban esik a bor, ha közben eszegetsz.

3. Ivás közben használd ki mind az öt érzékszerved: Gyönyörködj a bor színében, élvezd a bor ízét, zamatát, illatát, a poharak csengését!

4. A bort, ha gyakran is, de mindig kisebb kortyokban igyad, így kevésbé árt meg! A bort élvezni illik, nem vedelni.

5. Minden borfajtát külön kóstolj! Ne keverd a borokat!

6. A kóstolás útja fokozatos legyen, a közönséges bortól az aszuig! Sz. János áldásaként (utolsó pohár) kocsisbort igyál, az édes borok után érzed igazán a természetes borok igazi jó ízét, zamatát!

7. Tarts mértéket a borivásban! Szeresd a bort, de légy erősebb nála! Az ittas ember már nem ember!

8. Más borát ne becsméreld, magadét ne dicsérd!

9. A borivás szertartás! Tartsd meg a koccintás szabályait: Nézz a szembe; fogd a talpát a pohárnak; poharad peremét hölgyek, idősebbek poharánál lejjebb tartsd! Ne fertőzd a pince levegőjét dohánnyal, slágerekkel, műdalokkal!

10. Amikor élvezed a bort, mindig gondolj legalább egy percig arra, hogy mennyi munka, fáradtság van egy pohár borban!Borfajták

Asztali bor

Asztali bornak nevezhető az osztályba sorolt és megyei fajtalistában szereplő borszőlőfajtákból származó, legalább 13 tömegszázalék természetes eredetű (szőlőből származó) cukrot tartalmazó ital. Minimálisan 9% a tényleges alkoholtartalma. Az asztali borok többnyire a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta- és tájjelleg nélküli tömegborok. Névként alkalmazható általános vagy fantázianév, a borvidékre nem utaló termőhely, fajtanév külön-külön vagy együttesen. Ilyenek, pl.: Pincemester, Asztali vörös, Asztali fehér, Kadét fehér, Lőrinc barát bora, Koccintós.

Tájbor

Tájbornak nevezhető az olyan szabályozott földrajzi jelzéssel ellátott asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik. Teljes egészében a meghatározott tájbor készítésére alkalmas szőlőfajták mustjából készül. A tájborok az asztali kategória legjobbjai, egyedi borok, amelyek garantálják a fogyasztó számára a minőséget a címkén feltüntetett termőhelyről. Fajtái többek között: Alföldi kékfrankos, Duna melléki kékfrankos, Duna melléki chardonnay, Balaton-melléki Irsai Olivér, Észak-dunántúli zöld veltelini, Dél-dunántúli zweigelt, Felső-magyarországi hárslevelű, Felső-magyarországi leányka.Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor

A meghatározott termőhelyről származó minőségi bor esetén a szőlőtermés legalább 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot tartalmaz. A termőhelyre és a fajtára, esetleg a készítési módra vagy az évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz. A származásában és minőségében 100%-ban, fajta és évjárat vonatkozásában 85%-ban meg kell felelnie az elnevezésnek és a jelölésnek. A körzet, település és dűlő nevei csak borvidék és borvidéki régió nevével együtt jelölhető a bor címkéjén.

Védett eredetű bor

Olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amely termelői kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A védett eredetű bor földrajzi eredete egyedileg a borvidékre vagy azon belül kisebb területi egységre határolt. A borkészítésre felhasznált szőlőfajták a szőlőtermesztés, a borkészítés technológiája és kiszerelése egyedileg szabályozott. A védett eredetű bor készítésekor a must cukortartalmát növelni, a savtartalmát kémiai úton megváltoztatni nem szabad. Értékesíteni csak a szüretet követő év augusztus 20-ától lehet. Védett eredetű bornak számítanak a tokaji borkülönlegességek, az egri borvidéken a Debrői hárslevelű és az Egri bikavér, a Kunsági borvidéken az Izsáki Arany Sárfehér, a Nagy-Somlói borvidéken a Somlói furmint, a Hárslevelű, a Juhfark és az Olaszrizling.

Tokaji borkülönlegességek

A tokaji borkülönlegességek védett eredetű borok. A Tokaji borvidéken termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok: meghatározott termőhelyről származó minőségi borok meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek

Meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek, melyek készítési módjuk miatt önálló névhasználatra jogosultak, a következők:

Tokaji aszú

Tokaji aszúeszencia

Tokaji eszencia

Tokaji szamorodni

Tokaji máslás

Tokaji fordítás

Gyümölcsborok

A magyar bortörvény szerint a bor a szőlő gyümölcséből, erjesztés útján készült ital. A más gyümölcsökből, de ugyancsak erjesztéssel, és cukor (szacharóz) hozzáadásával készült italt gyümölcsbornak nevezzük. A gyümölcsbor egyféle gyümölcsből készülő borital, amelyeknek nevében a gyümölcsöt is megnevezik.

pl.: almabor, málnabor, meggybor, ribizlibor stb. A gyümölcsbor csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lesz. A gyümölcs íze és zamata csak kis mértékben csökken. Ugyanakkor a vitamintartalma egyes esetekben a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet.

Egyéb különlegességek

Mézbor:

mézből erjesztett bor. Nem azonos a ,,mézes borral", amely csak ízesített, mézzel fűszerezett ital.

Akácbor

Csipkebogyóbor

Rizsbor


Borok és ételek
A kínált bornak a tökéletes ízélmény elérése érdekében mindig összhangban kell lennie a feltálalt étellel. Fő szabály - savanyú ételek-savas borok - csípős ételek- száraz borok - vad ételek- száraz vörös bor - édes ételekhez- édes borok Az egyes ételféleségekhez leginkább ajánlott borokat ajánlom a honlap látogatóinak figyelmébe:
Milyen ételhez, milyen bort fogyasszunk?
Apperitifként gyomornedv termelést elősegítő, alacsony alkoholtartalmú, friss savakkal rendelkező, esetleg kesernyés, fűszeres ízű, száraz borok ajánlottak. Pl: friss üde száraz fehérborok, rozéborok, száraz sherry, száraz szamorodni, száraz fűszerezett borok (száraz vermutok), száraz pezsgő.
Előételekhez könnyű, alacsony alkoholtartalmú, élénk savú, száraz, nem túl jellegzetes száraz fehérborok harmonizálnak.
Levesekhez könnyű, kis alkoholtartalmú, lágy, zamatos, fajtajelleges fehérborok illenek. Kivételt képeznek a krémlevesek, amelyekhez száraz szamorodni , vagy száraz sherry, valamint a bableves, amihez fűszeres vörösbor való. Régi borász szokás alapján "leves után jár a negyven csepp" :száraz tokaji borkülönlegesség.
Tésztákhoz annak édességétől függően kell kiválasztani a bort. Sós tésztákhoz száraz, vagy félszáraz, üde asztali fehér- vagy sillerbort, míg az édes tésztákhoz félédes, édes gömbölyú, testes, tüzes fehérborokat, édes pezsgőt fogyaszthatunk. Ha a tészta csak köret, akkor a feltét határozza meg a kiválasztandó bort.
Sertéshúshoz, ha nem túl fűszeres, jellegzetes, élénkebb savú fehérborok szolgálhatók fel. A sertéspörkölthöz karakteresebb (pl.: Kadarka) borok, a flekkenhez, rablóhúshoz a keményebb vörösborok (pl.: Kékfrankos, Pinot noir), vagy fehérborok (pl.: Ezerjó, Furmint, Juhfark), a kocsonyához kissé lágyabb, de fűszeres fehérbor, a töltött káposztához kemény, száraz, tájjellegű minőségi fehérborok ízlenek. A sonka legjobb kísérője a könnyű vörös- vagy rozébor. Malacsülthöz kiemelkedő minőségű, tájjellegű fehérbor illik (pl.: Furmint, Kéknyelű, Chardonnay, Rajnai rizling).
Borjúhúsokhoz fűszeres illatú, zamatos fehérborok illenek, de egyes sülthúsféleségek ízeit jól egészíti ki egy könnyű, lágy vörösbor.
Marhahúsokhoz, bárányhúsokhoz általában bársonyos, zamatos, nemes vörösborokat fogyasztanak. Minél finomabb az elkészítés módja, annál finomabb minőségű vörösbort ajánlatos felszolgálni hozzá (pl.: Pinot noir, Merlot, Cabernet)
Birkahúsokhoz alacsonyabb alkoholtartalmú, jellegzetes zamatú, élénkebb savú fehér (pl.: Ezerjó, Furmint) vagy finom, de könnyebb vörösborok (pl.: Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos) illenek. Kivétel az ürücomb, amelyhez nehéz, jellegzetes, száraz, jól érezhető palackbukéjú fehérbor megy a legjobban.
Szárnyashúsokhoz annak zsírosságától, az étel elkészítési módjától függően fehér- vagy vörös-, könnyű vagy nehéz borok mind számításba jöhetnek. Sült csirkéhez, vagy pirított kacsához könnyű, üde jellegű, finom illatú fehérbor, vagy könnyű vörösbor (pl.: Oportó, Kadarka), paprikás csirkéhez határozott karakterű (pl.: Kékfrankos), libához keményebb, de fűszeres zamatú száraz fehérbor (pl.: Rajnai rizling, Hárslevelű, Chardonnay, Pinot blanc), gazdag mártással készített csirkéhez nem túl illatos muskotályos bor, vagy más zamatos bor (pl.:Szürkebarát) illik.
Halakhoz, egyszerűen elkészített halak esetében könnyű, de minőségi, finom zamatú, száraz fehérborokat (pl.: Chardonnay, Olasz rizling, Rajnai rizling, Hárslevelű) ajánlatosak. Minél ízesebben, gazdagabban elkészített a hal, annál testesebb, kiemelkedőbb minőségű száraz fehérborokat kell adni hozzá. Kivétel a halászlé, amely ha nem balatoni, akkor inkább tájjellegű vörösborral ízlik. A tengeri ételekre szokták mondani "fehér a fehérrel". Franciák szerint a tengeri halakat a legjobb Sauvignon blanc borával felszolgálni.
Vadak közül a "könnyebb ízűek" (fácán, fürj) könnyebb, élénkebb, "erős ízű" vadak (szarvas, őz, vaddisznó, vadkacsa, vadliba) gazdagabb ízű, zamatos vörösborokat vonzanak.
Gombákhoz kissé nagyobb szesztartalmú, finom zamatú fehérborok (pl.: Hárslevelű, Cirfandli) valók. Hirtelen sült vargányához vagy csiperkéhez a könnyű, zamatos vörösbor (pl.: Kadarka, Oportó) jól hozzásimul.
Sajtok és a bor kapcsolata igen sokrétű. A gasztronómiában a borok és a sajtok igen jól kiegészítik egymást, ezért érdemes a főbb sajttípusok alapján vizsgálni a párosítások lehetőségeit. A sajtok fontos eleme a só. Befolyásolja az ízösszetételt, állagot, víztartalmat és az érési folyamatokat. A kiegyensúlyozottan és gyengén sós íz a sajtok egyik fő íztulajdonsága. A sós íz erősen savas borokkal kellemetlen fémes ízhatásokat válthat ki, ezért sajtokhoz ne válasszuk élénk savú, kemény borokat.
 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
Tiszteletadás
  2011-08-05 21:51:47, péntek
 
  KÖSZÖNÉS

1. Napszak szerint köszönj: Jó reggelt!; Jó napot!; Jó estét!; Jó éjszakát! Ha hozzáteszed a "szép" jelzőt, még kedvesnek is fognak tartani.

2. Tegező viszonyban lévők a közvetlenebb formát is használhatják: Szia; Szevasz; Szerbusz; Helló! stb.

3. Az idősebbek megérdemlik azt, hogy nekik előre köszönjünk! Ezzel adva meg a tiszteletet a kornak, amit, ha szerencsénk van, mi is megérhetünk. Később mi is elvárjuk majd ezt a gesztust.

4. Azonos korúaknál a férfi köszön előre a nőnek.

5. Belépsz valahova, ahol már mások is tartózkodnak, neked kell előre köszönni.

6. Fölötted magasabb rangban álló embernek (főnököd, miniszter, királynő, stb.) neked kell előre köszönni, kortól és nemtől függetlenül.

7. Köszönésed legyen jól hallható! Ne dünnyögj az orrod alatt!

8. Ha valakivel haragban állsz, és úgy döntesz, hogy nem köszönsz neki, akkor tudnod kell, hogy több száz másik ember úgyis fog neki köszönni, tehát nem számít, hogy te köszönsz-e. Ez kicsinyes, méltatlan rád nézve.

KÉZFOGÁS

1. Ha kezet fogsz, akkor fogd is meg a másik kezét, ne csak lagymatag érintés legyen. Azonnal következtetéseket vonnak le a kézfogásodból! Határozott kézfogás = határozott ember!

2. Ha férfi vagy, és hölgyek is vannak a helyiségben, nekik ugyanúgy kezet kell adnod, de választhatsz kézcsókot is.

3. Kézcsóknál nem kell a száddal hozzáérni a hölgy kezéhez, elég csak fölé hajolnod.

4. A fölötted rangban álló ember, vagy fogja nyújtani a kezét, vagy nem, de ez az ő előjoga. Te hiába kalimpálsz a kezeddel. Meg kell várnod, hogy ő megtisztel-e téged ezzel. Ha igen, akkor illik elfogadni, még ha utálod is az illetőt!

5. Nem kell rázni a másik kezét, tökéletesen elég egy kézszorítás. Nem kell túlzásba esni, hogy ott maradjon a kezed nyoma a másikén.

TISZTELETADÁS MÁS FORMÁI

1. Ha férfiként sapkát, kalapot viselsz, le kell venned, ha belépsz olyan helyiségekbe, ahol mások is vannak. Ez alól az áruházak, üzletek, stb. kivételt képeznek.

2. Ha nő vagy, és kalapot viselsz, nem kell levenni, ha belépsz valahová. Még templomban sem vonatkozik a nőkre a fedetlen fő kötelezettsége, mint a férfiaknál.

3. Himnusz, Szózat felhangzásakor le kell venni a kalapot, sapkát! Nőknek nem. Vigyázz!-ban, vagy legalább is mozdulatlanul kell állni. Két percet mindenki kibír úgy, hogy közben nem vakarózik, beszélget. Vagy énekeld te is a nemzeti jelképeinket, vagy hallgass! Már persze, ha magyar vagy! A katonaságnál, fegyveres, rendfenntartó erőknél más szokás van, amely természetesen számukra mérvadó. (Ők a sapkát nem veszik le, hanem a sapkához emelt kézzel tisztelegnek.)

4. Más nemzetek himnuszának felhangzásakor, mint például sporteseményeken, illik ugyanúgy csendben, mozdulatlanul állni, mint a sajátunkén, mert ezzel megtiszteljük az ellenfelet, és elvárhatjuk, hogy minket is megtiszteljenek. Ez a sportszerű gesztus jele, hogy sportszerű küzdelmet szeretnénk látni.

5. Ha havas, sáros, latyakos idő van, és belépsz valakihez a lakásba, vagy egy intézménybe, előtte töröld le a cipőd talpát. Ellenkező esetben, lehet, hogy pont te fogsz hanyat esni a bevitt latyakon, hiszen ez baleseti forrás.

6. Ha valakihez látogatóba mész az illető lakására, nem kell levenni a cipődet!

7. Ha a házigazda biztosít a vendégei számára olyan cipőre húzható "mamuszt", amellyel szeretné a szőnyegei állagát védeni, akkor vedd fel.

8. Ha olyan emberhez kellene menned, aki elvárja, hogy levedd a cipődet a lakásában, akkor ne menj hozzá! Természetesen, próbáld alaposan megtörölni a cipőd talpát, de a háziak szőnyege ki fogja bírni, ha te cipővel állsz rajta. Mert, mi is a különbség a zoknis láb állása, és a cipős láb állása között? A szőnyeg ugyanúgy kopik.
 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
Poharak használata
  2011-08-05 21:45:34, péntek
 
  Ha valamilyen vendéglátó egységben vagyunk, a pincérek megoldják helyettünk a problémát, mert abban a pohárban szolgálják fel az italt, amiben kell, illetve egy terített asztalon abba a pohárba töltik azt a bizonyos nedűt, amelyik illik ahhoz az italféleséghez.
No, de mi van akkor, amikor magunk szeretnénk vendéget fogadni, mi több, még pozitív benyomást is szeretnénk kelteni azzal, hogy jó vendéglátók vagyunk? Milyen italt - milyen pohárban illene kínálni a kedves vagy fontos vendégnek? Ehhez már tudás kell!

Vizes - üdítős - hosszúitalos pohár: általában olyan, amelynek legalább 3 deciliter befogadóképessége van, magas, párhuzamos oldalai csőszerű alakot képeznek.
Sörös pohár és sörös korsó: a pohár lentről felfelé szélesedő, az alján vastagabb, erősebb talapzattal, hogy a stabilitást biztosítsa. A korsó vastag üvegből készült, füles edény, amely vagy hordó formájú, vagy alulról fölfelé szűkülő. Mérete legtöbbszőr fél literesnek (5 dl) felel meg.
Fehér boros pohár: talpas, rövidebb, vaskosabb lábbal, a tulipán virágához hasonló formájú ovális "fejjel".
Vörös boros pohár: talpas, karcsú, magas lábbal, az almához hasonló, kerekded formájú "fejjel".
Whiskys pohár: csőszerű, a vizes pohárnál szélesebb és alacsonyabb edény, amelyet négyszögletes, vagy hatszögletes alakúra is szoktak készíteni. Általában vastagabb üvegből készül.
Konyakos pohár: rövid talpon álló, alul széles, szájánál szűkebb keresztmetszetű, rózsabimbóhoz hasonlatos "fejjel".
Pálinkás (grappa) pohár: talpas, alul kiöblösödő, kisméretű karcsú "fejjel".
Likőrös pohár: talpas, kisméretű ( 3-5 centiliteres), alulról felfelé szélesedő, ovális formájú "fejjel".
Snapszos pohár: alulról fölfelé szélesedő alacsony, 3-5 centiliteres befogadóképességű edényke.
Koktélos pohár: talpas, karcsú, magas lábon álló, fordított kúp alakú, széles szájú "fejjel"
Pezsgős pohár: talpas, magas, karcsú lábakon álló, széles, tál formájú "fejjel"


 
 
0 komment , kategória:  Tudni illik...  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 4 db bejegyzés
Összes: 233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14
  • e Hét: 169
  • e Hónap: 1370
  • e Év: 16703
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.