Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/37 oldal   Bejegyzések száma: 367 
Jó ha tudod...
  2013-03-18 15:54:42, hétfő
 
  Az Aszpirin életet menthet!

Pár évvel ezelőtt egy sorozatban figyeltem fel arra, hogy a főhős életét, aki szívinfarktust kapott, úgy mentette meg valaki, hogy porrá tört aszpirint tett a nyelve alá. Utána néztem ennek a dolognak, és a következőket találtam

Az aszpirin története





A fűzfa - Salix alba - kérgét időszámításunk előtt is használták láz- és fájdalomcsillapításra. Bár rendszeres szedése komoly gyomorbántalmakkal járt. 1897-ben Félix Hoffmannak sikerült egy olyan származékot előállítani, amely azonos hatékonyságú, ám a gyomor nyálkahártyájára kevésbé káros.

Ez az acetilszalicilsav, melyet 1899-ben szabadalmaztattak, majd 1903-ban forgalmazni kezdtek Aspirin néven.

Férfiak és nők





A férfiaknál - 45 éves kor felett - az infarktus, nőknél - 55 éves kor felett - a stroke kockázatát jelentősen csökkenti - kizárólag az orvos által felírt aszpirin szedése.

Mivel az aszpirin felesleges alkalmazása komoly problémákat okoz alapjaiban is és a javasolt korhatár alatt, illetve 80 éves kor felett, mindenképp csak az orvos utasítására, az orvos által előírt mennyiségben szabad szedni. Az viszont tény, hogy életmentő gyógyszer is lehet.

Kockázatok





Az aszpirin nem megfelelő szedése gyomorvérzést okoz, ami akár életveszélyes lehet, vagy halált eredményezhet. Sydneyi Egyetem kutatói vizsgálatokat folytatnak azzal összefüggésben, hogy heti egy tabletta aszpirin folyamatos fogyasztása időskori látásvesztést okozhat.

Hajlamosak vagyunk minden életmentő gyógyszert csodaszerként kezelni, ám csak az orvos képes az ,előny-kockázat' tényét a helyén kezelni, és dönteni. Többek között azért, mert az egyéb gyógyszerek szedése, egyéb betegségek fennállása komoly kockázatokat hordoz magában.

Eredmények





A szívinfarktus és stroke után a kis dózisban szedett aszpirin elősegíti a megelőzést. Az aszpirinterápia csökkentheti a koszorúér-események számát, vagy a perifériás érbetegségben szenvedők hirtelen elhalálozását. A szívinfarktus alatt, majd az azt követően 30 napon át szedett aszpirin, akár 23 százalékkal is csökkentheti a halál kockázatát.

Mire alkalmas és mire nem alkalmas az aszpirin?





Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása már régóta ismert. Az érszűkület kivédésére csak az utóbbi évtizedben használják.

Ugyan, bizonyos erek szűkületének kivédésére alkalmas, ám a visszerek elzáródásának megakadályozására, a vénás és utazási trombózis meggátlására mégsem hat, és nem ajánlott a szedése.

Csapda





Mindannyian hajlamosak vagyunk arra - ez minden gyógyszerre érvényes -, hogy amint jobban érezzük magunkat, abbahagyjuk a kezelést. Fontos, hogy, ha már valaki elkezdte az aszpirin szedését, annak hirtelen abbahagyása fokozott kockázatot jelent.

Ezen felül ne gondoljuk azt, hogy ha szedjük az aszpirint, az, mint egy tökéletes csodaszer, kivédi az újabb problémát. Csak az esélyeinket megnöveli. Tehát, ha aszpirint írt fel az orvos megelőzésre, és rosszul vagyunk, hívjunk mentőt, és annak kiérkezéséig rágjunk szét egy tablettát.

Legyen mindig nálad!





Végső következtetésként, az aszpirinnek felbecsülhetetlen előnyei vannak, amennyiben azt az orvos által előírt mennyiségben, és ideig szedjük.

Az sem árt - akár betegek vagyunk, akár nem -, hogy ha van aszpirin tabletta a táskánkban, hisz akár életmentő is lehet számunkra, vagy a környezetünkben élők számára.
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Az immunerősítő kasvirág...
  2013-03-08 17:35:19, péntek
 
  Természetes gyógynövényünk a lilás szirmú echinacea, azonban hatása ennél sokkal szélesebb körre is kiterjed..





A népszerű echinacea

A herbáriák polcai szerencsére roskadásig tele vannak kasvirág kivonatot tartalmazó készítményekkel. Mindegy, hogy cseppek, tabletták, vagy cukorkák formájában fogyasztjuk ezt az értékes növényt, minden esetben kifejti áldásos hatásait.
Magának a virágnak két típusa van, az egyik észak-amerikai, a másik kelet-európai. Ugyanazon tulajdonságokkal rendelkeznek, a különbség csupán szirmaik elhelyezkedésében van.





Nátha, influenza ellen

A természetes gyógymódok követői közül kevesen vannak olyanok, akik ne ismernék ennek a fantasztikus növénynek megfázás elleni hatását. Sok gyógyszertári készítményben is megtalálható, nem hiába, ugyanis többek között egyfajta antibiotikumként viselkedik, így felveszi a harcot a káros mikroorganizmusok ellen.
Ezen kívül csökkenti a szervezetben lévő gyulladást, a benne lévő poliszaharidoknak és polifenoloknak köszönhetően. Alkalmazható megelőzésként és kúrálásként is.





Rákellenes hatás

Kutatók megállapították, hogy ennek a csodanövénynek figyelemre méltó a rákellenes hatása is. Főleg a leukémia és a vastagbélrák ellen hatásos, így a kemoterápiát gyakran kombinálják vele a lelkiismeretesebb szakemberek, mivel segíti a tumor méretének csökkenését.
Stabilizálja a fehérvérsejtek számát, így mérsékelhető vele a kemoterápia szervezetromboló hatása, ezért jobb közérzetet biztosít a kezelések alatt és után.





Természetes fertőzésgátló

Mint már említettük, ez az elixír segít megelőzni, illetve legyőzni az influenzát- viszont nem csupán erre a vírusra terjed ki hatása, ugyanis a szervezetünkben lakó legtöbb káros mikroorganizmus pusztulását is segíti.
Legyen az baktérium, vírus, esetleg gomba, echinacea kúrával gyors és hosszan tartó eredményt érhetünk el, így meglehet, rendszeres fogyasztásával betegségek nélkül átvészelhetjük az ősz és a tél egészségünkre gyakorolt megpróbáltatásait.





Rovarcsípésre, bőrsérülésekre

Régen, az indiánok is felfedezték az echinacea jótékony hatásait. Sokszor használták például rovarcsípésekre és különböző sérülésekre is borogatásként, mivel meggátolja a gyulladást, megelőzi az elfertőzéseket, sőt, mindemellett a fekélyek kezelésénél is hatásos!
Elvileg a törött csontok gyorsabb összeforrását is segíti, bár igaz, ez a tulajdonsága egyértelműen még nem bizonyított.





Candida ellen

Egyre több ember életét keseríti meg a candida gombás fertőzése. Tünetei igen széleskörű panaszokat okoznak, kezdve az állandó fáradtságérzéstől, a gyomorbántalmakon át a visszatérő hőemelkedésig.
Sokszor csupán egy bizonyos diétával kezelik, azonban megfigyelések szerint ha ezt kiegészítjük echinacea kúrával, akkor sokkal hamarabb búcsút inthetünk ennek a kellemetlen betegségnek.





Kozmetikai felhasználása

Az esetek többségében a gyógynövények nem csak belsőleg, de külsőleg is kifejtik áldásos hatásaikat. Az echinacea fertőzésgátló tulajdonsága révén igazán eredményesen kezeli a pattanásos, gyulladt pattanásos bőrt, mivel sokszor az immunrendszer gyengesége is hozzájárul ezekhez a kellemetlen bőrhibákhoz.
Használhatod arclemosóként, vagy tonikként úgy, hogy rácsepegtetsz belőle egy keveset egy vattapamacsra, majd finoman átdörzsölöd vele az arcodat. Ezáltal egyrészt eltávolítod a szennyeződéseket, másrészt lehúzod a gyulladásokat is, ráadásul még igen jól hidratál és táplál is!

Az elmúlt évek azt mutatják, egyre többen fordulnak a természetes gyógymódokhoz. Szerencsére ez a tendencia egyre inkább emelkedik, nem is csoda, hisz' a föld adta elixírekkel gyakran eredményesebben kúrálhatóak különböző betegségek, mint a gyógyszertári készítményekkel.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Ezek az ételek segítenek aludni!
  2013-03-05 22:11:13, kedd
 
  Az emberek egy részének komoly gondjai vannak az elalvással - másoknak pedig azzal, hogy tartós is maradjon az álom, ne ébredjenek fel minduntalan éjjel. Megint másoknak az a problémájuk, hogy nem tudnak ésszerű időben lefeküdni - éjjeli baglyok, akiknek aztán reggel nagy küzdelem kikecmeregni az ágyból.

Akármelyik csoportba is tartozunk, nem vagyunk egyedül. Márpedig alvásra nagy szükség van: segít, hogy frissek, vidámak lehessünk, tudjunk gondolkodni, koncentrálni. Erősen tartja immunrendszerünket, csökkenti esélyünket a szívbetegségekre és a magas vérnyomásra; megvéd a hízástól, bőrünk kellő pihenés mellett fiatalos marad.

Ahhoz, hogy jól aludjunk, helyes étrenddel is hozzá tudunk járulni. Íme néhány alvást segítő élelmiszer. Mit érdemes ennünk, hogy kielégítő legyen az éjszakai pihenés?

- Halat: a legtöbb hal - különösen a tonhal, lazac és a laposhal - tele van B6-vitaminnal. Erre szükségünk van a melatonin-képzéshez. Ez olyan hormon, amely sötét hatására alvásra késztet.

- Jázmin rizst: ha egy nehezen elalvó ember szénhidrátban gazdag ételeket eszik, így zöldségekkel vagy paradicsomszósszal készült rizst, sokkal előbb álomba merül - a magas glikémiás indexel (GI) rendelkező élelmiszernek köszönhetően, mint amilyen a jázmin rizs. Még a tudósok sem tudják igazán, hogyan működik a dolog, de úgy vélik, a magas glikémiás indexű étel nagyobb mennyiségű inzulint eredményez, mindez növeli a vérben az alvás-előidéző triptofán arányát más aminosavakhoz.

- Meggylét: egy tanulmány szerint a melatoninban gazdag meggylé alvást segítő ital. Amikor az álmatlanságban szenvedő felnőtt alanyok napi két alkalommal meggylét ittak, némi enyhülést tapasztaltak álmatlanságuk súlyosságát illetően.

- Joghurtot: a tejtermékek, így a joghurt és a tej egészséges mértékű kalciumhoz juttatnak. Kutatók szerint a kalcium hiánya okozhatja, ha valakinek nehezen megy az elalvás.

- Teljes kiőrlésű gabonát: a bulgur, az árpa és más teljes kiőrlésű gabonák magnéziumban gazdagok. Ha túl kevés magnézium van szervezetünkben, az nehezítheti az alvást. Ha el is alszunk, könnyen felébredünk éjjel és nem tudunk visszaaludni.





- Kelkáposztát: nemcsak a tejtermékek vannak tele kalciummal - a zöld leveles zöldségek, így a kelkáposzta is egészséges adag kalciummal büszkélkedhet. Mint már említettük, a kalciumhiány alvási nehézséget okozhat.

- Banánt: a banán káliumban gazdag, de jó adag B6-vitamint is tartalmaz, mely a melatonin képződéséhez szükséges.

- Csicseriborsót: ez a hüvelyes növény is gazdag B6-vitaminban, ezért fogyasztása igencsak ajánlott az alvással küzdőknek.

- Vitaminnal dúsított gabonapelyheket: szintén a B6-vitamin-tartalom miatt fontos dúsított gabonaféléket enni. Ha a fentiek közül csak néhány élelmiszer fogyasztását beiktatjuk étrendünkbe, máris sokat tettünk a pihentetőbb alvásért!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Ahol nem ismerik a rákbetegséget...
  2013-03-02 20:30:13, szombat
 
  Hunzák - egy népcsoport, ahol nincs rákbetegség

Létezik egy népcsoport Pakisztán területén, ahol nem ismerik a rákbetegséget. Egyszerűen nincs. Ahogy más betegség sincs - illetve nem volt, míg meg nem érkeztek a civilizált világ élelmiszersegélyei.





A felfedezés és a felismerés
Laboratóriumok százai próbálják bebizonyítani a tényt, vagy annak ellenkezőjét, hogy a rákbetegség jelenlegi civilizációnk, életmódunk, túlságosan feldolgozott, tartósított élelmiszereink okozzák. Úgy tűnik, az elszigetelten élő népek életvitelének tanulmányozása a legjobb bizonyítékok, a legjobb makro-labor.

Dr. Robert McCarrisont India britt megszállásának ideje alatt nevezte ki kormánya, hogy tanulmányozza India táplálkozási szokásait. Ekkor fedezte fel a Hunza népet, ahol nem voltak orvosok, kórházak, mégis könnyedén megélték a 100 éves kort.

Hét évig tanulmányozta őket, leginkább a 90 és 110 év közötti lakosságot, ám nem lelte nyomát sem magas vérnyomásnak, sem magas koleszterin szintnek, sem szívproblémáknak, sem ráknak. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak 90 évesen is nemzőképesek. Úgy vélte, táplálkozási szokásaik miatt ilyen egészségesek.





Kik a Hunzák?
Ez az alig harmincezer fős népcsoport Pakisztán területén, a pakisztáni, orosz, kínai határ találkozásánál él a hegyek között, melyek átlag magassága hat-hét és fél ezer méter. Életterük egy termékeny völgy, melyet az év nagy részében lehetetlenség megközelíteni. Egy 60 cm széles út vezet hozzájuk, mely kötélhidakkal van tarkítva.

Táplálkozási szokásaikat illetően, húst szinte egyáltalán nem esznek. Fő táplálékforrásaik a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tejtermékek, melyeket nyersen, főzés nélkül fogyasztanak. Szintetikus táplálékról nem hallottak, nem esznek hántolt rizst, cukrot, sót.





Kajszibarack és egyéb táplálékok
A Hunzák rengeteg kajszibarackot fogyasztanak, magjuk belsejével együtt. Ezen felül körtét, almát, szilvát, egyéb gyümölcsöket és a környéken található bogyóféléket eszik. Nyáron frissen, télen szárítva.

Gabonafélék közül a búzát, árpát, hajdinát, kölest, és Jób könnyét - melyet mi a rák megelőzésére használunk, mert gátolja a rákos sejtek osztódását, de jó például reuma ellen is.

Jób könnye egy növényritkaság, a pázsitfű félékhez tartozik. Hüvelyeseket is nagy mennyiségben fogyasztanak - természetesen nyersen -, de azt előbb kicsíráztatják. Vizük a gleccserekből származik, így tökéletesen tiszta.





Érdekesség
A sárgabarack magját télire kiszárítják. Egyrészt megeszik, akár naponta 30-50 darabot is, másrészt olajából kozmetikumokat csinálnak maguknak belőle a nők. Így sokkal ránctalanabbak, mint civilizációban élő nőtársaik. Az itt élő emberek sokkal több nitrilozidot vesznek magukhoz a gabonafélék miatt, ami bizonyítottan roncsolja a daganatos sejteket, ezáltal azok növekedését gátolja.

Ásványi anyagokból is a százszorosát veszik magukhoz naponta, a nyers étel elfogyasztása miatt, mint mi. Rengeteget dolgoznak a földeken a megélhetés érdekében, folyamatos mozgás az életük. Napi 7-10 órát töltenek a tűző napon, bőrük mégsem károsodik





A népről
Hasonló a kinézetük az európai emberekhez. Ragaszkodnak tradícióikhoz, földművelésből élnek, gyakorlatilag csak azt eszik, amit megtermeltek. Vallásuk izmaeli muszlim. Aga Khan a spirituális vezetőjük jelenleg Franciaországban él, egyéb muszlim csoportok nyomása miatt. Ő virágoztatta fel az oktatást.

Minden gyerek nagyon jól beszél angolul, minden faluban van egy iskola, egy rendelő - természetesen a spirituális gyógyítók elsőbbséget élveznek. Barátságos nép, szeretettel, saját házukban várják az ide látogatókat és van saját Hunza múzeumuk.





A civilizáció kórságai
Mivel a hunzák élelem mennyisége kizárólag az időjárástól függ, sokszor adódik, hogy nincs elegendő táplálék. Ezt kiküszöbölendő, konzerveket, fehérlisztet, cukrot importálnak. Azóta a hunzák között is felütötték fejüket a civilizációs betegségek, mint az elhízás, a meghűléses betegségek, fogszuvasodás, cukorbetegség.

Ha egyszerű paraszti ésszel gondolkozom, a világnak egyetlen hatalmas betegsége van, mint testileg, mint lelkileg, és ez a civilizáció.





Civilizáció
Természetesen nem azt mondom, hogy nem köszönhetünk semmi jót a civilizációnak, hisz rengeteg előnye van, amit én magam is élvezek, és élni sem tudnék nélküle... ilyen például a csokoládé. Ám az biztos, hogy a testi és lelki betegségek óriási részéért a civilizáció felel. Meg kellene találnunk a középutat.

Újra kellene gondolnunk a termőföld lehetőségeit, saját testünk működését. Meg kell tanulni tisztelni életünket, testünket. Különben is... óvjuk meg a Földet. Ez az egyetlen hely, ahol lehet csokit kapni.

 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
A rossz alvás megváltoztatja ...
  2013-02-26 19:04:22, kedd
 
  A rossz alvás megváltoztatja az emberi szervezetet...

A rossz alvás "drámai hatással" van az emberi szervezet működésére, ami abban jut kifejeződésre, hogy több száz gén tevékenysége módosul napközben az elégtelen alvás következményeként - állapították meg brit tudósok.
A normálisnál kevesebb alvást már korábban is összefüggésbe hozták különféle bajok - szívbetegségek, diabétesz, túlsúlyosság, gyenge agyműködés - kialakulásával, de hogy pontosan mi történik ekkor az emberi testtel, azt eddig nem tudták.

A Proceedings of the National Academy of Science című tudományos folyóiratban nyilvánosságra hozott tanulmányukban a Surreyi Egyetem tudósai közölték, hogy kísérleteikben 26 ember vérképét elemezték: először azután, hogy egy héten át naponta hozzávetőleg tíz órát aludhattak, majd pedig azt követően, hogy éjszakai pihenőjüket hat órára csökkentették ugyancsak egyhetes időszakra.

Az alvási idő részleges megvonása több mint 700 gén tevékenységét módosította, és mivel a gének (nukleinsav-szakaszok) hordozzák a sejtekben lejátszódó folyamatokban fontos biológiai szerepet betöltő - lényegében a szervezet működését és növekedését befolyásoló - fehérjék előállításához és szabályozásához szükséges információkat, közülük azok, amelyek a változás hatására aktívabbá váltak, több fehérje létrejöttét eredményezték.





Ennek következményeként azonban megváltozott az egész test kémiai összetétele, ráadásul a szervezet természetes biológiai órájában is zavar támadt: napközben egyes gének tevékenysége erősödik, másoké gyengül, az elégtelen alvás azonban tompította az eredendően eltérő hatásokat - szögezték le a tudósok.

"Egészen drámai változásokat figyeltünk rengeteg és különböző gén működésében" - idézte a tanulmányt kivonatosan ismertető BBC News Colint Smith-t, az egyetem professzorát.
A tudós elmondta, hogy az érintett területek közé tartozik az immunrendszer, illetve az, hogy az emberi test miként válaszol a sérülésekre és a stresszhatásokra. "Világosan kiderült, hogy az alvás kritikus fontosságú a test megújulásában és funkcionális állapotának a fenntartásában... Ha nem tudjuk feltölteni a sejteket, illetve a régieket újakkal helyettesíteni, akkor a folyamat degeneratív betegségek kialakulásához vezet" - fejtette ki a professzor.
Véleménye szerint nagyon sok ember talán még kevesebbet alszik a kísérletben résztvevőknél is, ami jelezheti a probléma társadalmi súlyosságát, nevezetesen azt, hogy az elégtelen alvás milyen káros befolyással lehet a rosszalvók mindennapi életére.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Téli kedvetlenség...
  2013-02-01 16:47:09, péntek
 
  Téli kedvetlenség - Mi legyen tavaszig?

A szürke téli napok és a nappali sötétség a kiváltó oka számos ember egyre súlyosabb betegségének, a téli depressziónak.

Ilyen állapotban kedvetlenség, kilátástalanság és reménytelenség lesz úrrá az emberen, aki talán észre sem veszi, hogy az érdeklődése beszűkül, és maga is érdektelenné válik mások számára. Az ilyen időszakokban előforduló átmeneti hangulati változások általában elmúlnak a tavasz érkeztével, a szaknyelven szezonális affektív zavar azonban több figyelmet és kezelést érdemel.
Ez a klinikailag is jól körülhatárolható rendellenesség néhány évtizede került a tudományos kutatások fókuszába, és bebizonyosodott: a rövidebb nappaloknak és a hosszabb sötétségnek jelentős szerepe van a zavar kialakulásában és a fennmaradásában is. Az amerikai National Institutes of Health (NIH) napokban közzétett tanulmánya utal arra, hogy a megelőzésben és a terápiában is kiemelkedő szerepe van a fényterápiának.





A kutatások kimutatták, hogy a fényterápia néhány hét kezelés után a betegek 70%-nál enyhíti a depressziós panaszokat. Dr. Teodor Postolache, az University of Maryland School of Medicine munkatársa, aki a szorongás és hangulatzavarok szakértője, hangsúlyozza: ,,Bár a betegek gyógyulási aránya javul, nem azonos mértékben reagálnak a fénykezelésre."
A fényterápia célja, ugyanis hogy pótolja és elősegítse a nem tökéletesen működő hormonális folyamatokat, és közkeletű kifejezéssel: feltöltse a fényhiányos, legyengült szervezetet. A téli időszakban az emberek sokkal többet esznek, édességigényük erősebb lesz, alvásigényük nő, testsúlyuk gyarapodik, amihez a mozgáshiány is hozzájárul. Kezelés nélkül ezek a tünetek általában addig tartanak, amíg a nap egyre hosszabb lesz.
De mi legyen tavaszig?
Amíg több van körülöttünk a szürkeségből, a sötétségből, az éjszakából? A hagyományos gyógyászatban az altatók, az antidepresszánsok nagyon népszerűek. A témával foglalkozó kutatók azonban felhívják a figyelmet más megoldásokra, például a fénykezelésekre.

Mi is az a fényterápia?

A betegek általában egy polarizált fényforrásokban gazdag szobában vagy dobozban töltenek el reggel vagy délelőtt 15-30 percet, az orvos ajánlása szerint. A dobozban levő megvilágítás sokkal fényesebb, mint a hagyományos beltéri világítás. A kísérletek elején kizárólag agyi jelenségekkel hozták összefüggésbe a fényhiány pótlását, ennek keretében próbálkoztak például fénykibocsátó szemüveggel is.
Végül is a D-vitamin és a melatonin termelődése került középpontba, ugyanis míg az előbbit a fény vitaminjának, az utóbbit az alvás hormonjának nevezik. Így az egész testet érintő fénykezeléseket ajánlják mostanában. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a kognitív viselkedési terápia (CBT) hatékonyan tud segíteni a betegeknek a hangulati béklyóik elhagyásához.
A kognitív viselkedésterápia - vagy más szóval magatartásterápia - célja, hogy feltárja és korrigálja azokat az információ-torzító beállítódásokat, amelyek következtében az eseményeknek hamis jelentést tulajdonítunk, és ennek következtében hibás, a helyzetnek nem megfelelő választ adunk. Ebben a felfogásban a személyiségnek jelentős szerepe van a gyógyulásban: hogy rá tudjunk hangolódni a pozitív megközelítésekre, és hogy képesek legyünk a szó szerint meglátni a szürkeségben a fényt, a feketében a színeket.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mi mindenre jó a kurkuma?
  2013-01-26 10:17:01, szombat
 
  Az indiai sáfrány néven is ismert kurkuma segít csökkenteni az egyik, a Parkinson-kór kialakulásában fontos szerepet játszó fehérje felhalmozódását a szervezetben - állítják a Michigan Állami Egyetem (MSU) tudósai.

Basir Ahmad és kollégái korábban bizonyították, hogy az alfa-szinuklein fehérje túlzott felhalmozódása (aggregáció) összefüggésben van a Parkinson-kór kialakulásával. A mostani, a Journal of Biological Chemistry című szaklapban publikált tanulmányból kiderül azonban, hogy a kurkuma képes lehet megállítani ezt a folyamatot.
"A kurkuma megóvja a fehérjéket az aggregációtól, ami amúgy az első lépés lenne a betegség kialakulásában" - nyilatkozta Lisa Lapidus, az MSU fizikus docense. "A fűszer hatóanyaga ugyanis olyan szorosan összekapcsolódik az alfa-szinukleinnel, hogy megakadályozza a testhőmérsékleten történő felhalmozódást."





A kutatók lézerrel vizsgálták a fehérjék - a sejtekben lévő aminosav-láncok - viselkedését. Bár a tudósok tisztában vannak a fehérje-struktúrákkal, kialakulásuk módja - a gombolyodás néven is ismert folyamat - még nem világos teljesen.
Amikor a kurkuma az alfa-szinukleinhez kapcsolódik, nemcsak megakadályozza a fehérje aggregációját, de a gombolyodás, tehát a rekonfiguráció esélyét is növeli. A kurkuma tehát annyira felgyorsítja a fehérjét, hogy megakadályozza a más fehérjékkel való összekapcsolódás lehetőségét. Ebből is látszik, hogy a sebességnek kulcsszerepe van ebben a folyamatban.
A tudósok szerint ha találnának egy olyan szert, ami képes lenne megakadályozni a fehérjék kigombolyodását, akkor képesek lennének gyógyítani a Parkinson-kórhoz hasonló betegségeket. "A kurkuma bár ígéretes, a felhasználási területe rendkívül behatárolt, ugyanis nem képes eljutni az agyba, ahol a kigombolyodás végbemegy" - magyarázta Lapidus. "Ennek ellenére reméljük, hogy a mostani kutatással olyan kapukat nyitottunk meg, amelyek hozzájárulhatnak egy hatékony gyógyszer kifejlesztéséhez."
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A zöld tea csodája!
  2013-01-23 10:00:58, szerda
 
  A zöld tea nem csupán élvezeti termék, hanem természetes gyógynövény, s fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti.

A teát régen kizárólag gyógynövényként, mint a szellemi erő fokozójaként alkalmazták. Legfőbb erénye abból származik, hogy leveleinél gőzöléssel megakadályozzák az erjedési folyamat megindulását.

Az erjedés kiiktatása azért rendkívül fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami még lényegesebb, hogy így maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, amelyek védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásától, a rákos megbetegedésektől.

Ma a tea tisztán élvezeti szerként szerepel, elvesztette jelentőségét, mint gyógyerővel rendelkező ital, azonban mégsem szabad figyelmen kívül hagynunk szervezetünkre gyakorolt pozitív hatását, három fő hatóanyagának, a koffeinnek, teobrominnak, és teofillinnek köszönhetően.

A zöld tea nagyban hozzájárul a fogyáshoz, anélkül, hogy tudnánk róla. Több klinikai vizsgálat is igazolta, hogy napi három csésze tea közvetlenül a főétkezések után havi pár kiló súlyvesztéshez vezet. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, vagy fogyókúráznánk, pusztán a zöld tea fogyasztásával megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől, ugyanis a zsíros étel fogyasztása után a teának köszönhetően a zsír nagy része nem szívódik fel szervezetünkben.

Fogyasztása ezen kívül serkenti a vérben levő zsiradékok lebomlását, illetve csökkenti a vér koleszterinszintjét (ami az érelmeszesedést gátolja). Ez Magyarországon elég jelentős téma, hiszen sajnos a nők között minimum harminc, a férfiak körében pedig legalább negyven százalékos az elhízási arány.





Étkezés után egy pohár tea fogyasztása nem csak a szomjat oltja, és üdévé teszi a leheletet, hanem megelőzi a fog szuvasodást és a fogkövesedést is, ezen kívül pedig elpusztítja a szépségre és egészségre káros aktív-oxigént és csökkenti a bőr allergiás tüneteit.

A daganatok kifejlődését, és korral járó öregedést késleltető hatása is van. Koffeintartalmának köszönhetően megteremti a testi és szellemi egyensúlyt, és elűzi a fáradtságot. Számtalan pozitív hatása ellenére néhány kutató újdonsült eredményeinek köszönhetően úgy véli, itt is érvényes az ősi szabály: jóból is megárt a sok!

A tealevelekből kivont polifenolokat különböző dózisokban egerek szervezetébe injekciózták. Alacsony dózisban a ,,jó hatású" polifenolok valóban antioxidáns hatást fejtettek ki és májvédő hatásúnak bizonyultak, azonban nagyobb koncentrációban előtérbe kerültek a ,,rossz hatású" polifenolok.

Ez utóbbiak szintén megtalálhatóak a teában, és nagy dózisban májkárosító hatásúnak bizonyultak. A kutatás vezetője elmondta, hogy az általuk alkalmazott alacsony dózis megfelelt annak, amit egy csésze tea elfogyasztásakor visz be a szervezetbe egy ember.

A leghelyesebb, ha ugyan mértéktartóan (tekintettel a legújabb kutatási eredményekre), de minden nap fogyasztunk zöld teát, hiszen természetes pozitív hatásai semmiképp sem elhanyagolhatóak egészségünk érdekében!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Aszalt finomság télre...
  2013-01-21 21:12:35, hétfő
 
  Az aszalt gyümölcsöknek legtöbben kevés figyelmet szentelünk, pedig amellett, hogy finom nassolni valók, a betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszanak.

A most következőkben megtudhatod, melyik aszalt gyümölcs pontosan milyen hatást gyakorol a szervezetedre!
A szárított gyümölcs az egyik legegészségesebb alternatívája a finomított cukornak, emellett pedig kiváló módja az édességvágy kielégítésének. Míg sok gyártó a gyümölcsökben található természetes cukrokat, a fruktózt használja termékei elkészítésénél, a gyümölcs önmagában fogyasztása létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja szervezetünket.
Nem mind egyforma
A szárított gyümölcs önmagában is sok cukrot tartalmaz, a legtöbb boltban kapható változatát további nagy mennyiségű cukrot adnak, hogy extra ízt kölcsönözzenek neki. Fontos éppen ezért, hogy kerüljük azokat a szárított gyümölcsöket, melyek inkább cukorkák, mint egészséges nassolnivalók. Ide tartozik legtöbbször az ananász, melyet finomított cukorral vonnak be, az áfonya, amihez szinte kivétel nélkül kell édesítőszer, hogy elvegyél fanyarságát, valamint a görögdinnye.





alma - Az immunrendszer őre
Az almában rengeteg fitotápanyag található, melyek antioxidánsként funkcionálnak, megszabadítja a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól. Kiváló forrása a rostoknak, így nagyban segíti emésztésünket. Gazdag forrása a jódnak, a kalciumnak, a fluornak, és a szelénnek, melyek segítségével immunrendszerünket erősíthetjük.

Aszalt sárgabarack- A magas vérnyomás ellensége
Az aszalt sárgabarack tele van rosttal, és béta-karotinnal, valamint kiváló forrása a C-vitaminnak, vasnak, kalciumnak, foszfornak, szilíciumnak, és káliumnak. Emellett kiemelkedően magas vastartalommal bír, így gyógymódot jelenthet a vashiányos vérszegénység ellen. Emellett háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, ami csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Szárított datolya kimerültség ellen
Bár a szárított datolya több kalóriát tartalmaz, mint friss változata, tele van rostokkal, vassal, niacinnal, káliummal, A-vitaminnal, és rézzel. Hatékony gyógymódot jelenthet, legyen szó akár székrekedésről, vérszegénységről, vagy fáradtságról. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és erősíti az immunrendszert.

Aszalt szilva- A székrekedés megelőzésére
Az aszalt szilva gazdag forrása a rostoknak, A-vitaminnak, káliumnak, és réznek. Segíti a fogyást, és normál értéken tartja a vércukorszintet. Mindegy, hogy frissen, aszalva, vagy lekvár formájában fogyasztjuk, az egyik legjobb természetes hashajtó, köszönhető ez magas rosttartalmának és a szorbitol nevű anyagnak.

Mazsola
A mazsola egy igazi természetes édesség 70% tiszta fruktózt tartalmaz, zsírmentes, koleszterinmentes, és létszükséges vitamin és ásványi anyag található benne. Kutatások szerint, jótékony hatással van a csontsűrűségre, a benne lévő fitotápanyagok óvnak az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Forgolódás gyomorban és ágyban...
  2013-01-20 21:37:03, vasárnap
 
  Képzeljük el, mi lenne, ha a késő este elfogyasztott töltött káposzta az emésztőrendszerünkbe kerülve néhány órára ,,kikapcsolódna"!

z alvásra készülő szervezetünk ezt az idézőjeles kikapcsolódást igényelné, hiszen a pihentető alvás alapfeltétele, hogy a nappali ,,üzemmódról" lazító, relaxáló és fizikailag is inaktív helyzetbe kerüljünk. A késő esti táplálékbevitel nem kedvez az alvásnak; az elalvásnak sem, és az azt követő alvási időszaknak sem!

Miközben a külső ellazulással, lelkünk relaxált állapotba helyezésével tudatosan, és bizony ,,tudat alatt" is rákészülünk a pihenésre, az emésztőrendszerünket a késő este bevitt táplálékkal nagy munkára késztetjük. A nyomasztó álmok csak jelei annak, hogy a szervezetünk nem végezheti megfelelően az alvás funkciójában szükséges feladatokat.

A belső szerveket megterhelő emésztési és táplálék feldolgozási mechanizmusok hatalmas energiát igényelnek a szervezettől. Miközben a lefekvéssel és a tudatunk kikapcsolásával alvásra, azaz pihenésre késztetnénk az agyunkat, az idegrendszeri utasítások nem tudnak teljes mértékben, az egész szervezetünkre hatóan működni, mivel az egyik legfontosabb élettani funkció, a táplálék feldolgozása nagyüzemben kénytelen funkcionálni.

Az (el)alvás alatt is dolgoznak az egyébként üres, vagy kevésbé terhelt állapotban levő emésztőszervek, mirigyek, hormonok stb. Ne higgyük, hogy az alvás a szervezet teljes leállását jelenti, hiszen nagyon sok funkció éppen ebben a lazult állapotban működik!





Ez a fő időszak, hogy felkészüljünk a következő nap megpróbáltatásaira. Az alvás nem csak a lélek pihenése, hanem a testé is. Kutatásokból ismert, hogy például a nagy mennyiségben felgyülemlett zsír, a salakanyagok lerakódásának egyik formája, könnyebben oldódik fel, ha az egész test nyugalmi, pihent, vagyis az alvás állapotában van.

A túlsúlytól való megszabadulásnak is az éjszakai alvás állapot a kívánatos. A salaktalanítás és a méregtelenítés, a bevitt és már kellő mértékben feldolgozott táplálék ,,égetése", beépítése az energiarendszerünkbe optimálisan csak megfelelően pihent állapotban lehetséges.

Ha azonban ez a táplálék, ahogy a népnyelv mondja, ,,nehéz", mint például az említett káposzta esetében, az amúgy is az átlagos tápláléktól eltérően sokkal bonyolultabb feldolgozást és energiát kíván, amit nem úszunk meg ,,büntetlenül".

A legkevesebb az, hogy rosszakat álmodunk, ami ugye azt jelzi, hogy valami nem kellemes dolog történik velünk. A rosszabb, hogy nem tudunk aludni, vagy nagyon felszínes az alvásunk. Valójában a pihenésre, a regenerálódásra, a feltöltésre való időt rövidítjük meg, fosztjuk meg magunkat tőle, aminek hatását elsősorban a másnapi, ébrenlét alatti teljesítményünk csökkenésében érezzük. Hosszabb távon a rendszeresen későn evő, a teli hassal alvásra fejét hajtó nem csak az alvási mechanizmust, hanem az emésztési rendszerét is kikezdi!
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
     1/37 oldal   Bejegyzések száma: 367 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 327
  • e Hét: 327
  • e Hónap: 8391
  • e Év: 174137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.