Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 267 
Megzenésítik Szent II. János Pál imáit
  2018-12-07 21:18:32, péntek
 
  A szeretet színei
2018. december 7. péntek 18:24
2020-ban ünnepeljük Szent II. János Pál születésének 100. évfordulóját. A centenáriumra készülve egy olasz produkciós iroda úgy döntött, hogy népszerű művészek közreműködésével megzenésítik Karol Wojtyła néhány imáját.
A Karol24 elnevezésű kezdeményezésével - II. János Pál pápa néhány imájának megzenésítésével - régi álmát valósítja meg Riccardo Bordoli olasz vállalkozó, a Vatikán jóváhagyásával.
Bordoli megvásárolta a lengyel pápa által írt huszonnégy szöveg jogait. Az általa elindított világméretű projekt részeként először Olaszországban készítettek el egy CD-t, amelynek címe: Veled járni az úton (Camminare con te). Az album nyolc dala - melyeket II. János Pál imái ihlettek - többek között a családról, a fiatalokról, a fájdalmon túli reményről szól.
,,Intenzív élmény volt" - nyilatkozta a lemez készítéséről Valter Azzolini, a CD művészeti vezetője. Kifejtette: a zenéhez hasonlóan az írásnak is meg kell találnia a megfelelő hangot. Az imák olvasása során például az Örök szeretet című számnál azonnal nyilvánvaló vált, hogy zongorára hangszerelik majd.
Az album néhány dalát koncert keretében már előadták a krakkói ifjúsági világtalálkozón. Az alkotók az olasz CD elkészülte után egy angol nyelvű albumon kezdtek el dolgozni, The Colours of Love (A szeretet színei) címmel. E projektbe Matthew Ferraro amerikai zeneszerző, több film (Futurama, The Insider) zenéjének alkotója is bekapcsolódott. A közreműködő művészek között szerepel Aaron Neville, valamint Buddy Guy gitáros, az elektronikus blues királya.
Az alkotási folyamatba meghívott művészek - köztük Seu Jorge brazil zeneszerző és énekes, a riói olimpia megnyitójának egyik sztárja, valamint a Maliból származó Bassekou Kouyaté - különböző zenei stílusokat és vallásokat képviselnek.
A projektnek kezdettől fogva multikulturális és multietnikus jellege volt: alapvetően azért, hogy egyesítse a fiatalokat - nyilatkozta Riccardo Bordoli. Céljuk, hogy 2020-ra, Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójára elkészüljenek a lemezek.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt dősebb George Bush 94 éves korában
  2018-12-07 18:44:38, péntek
 
  Gyász táviratot küldött Ferenc pápa az idősebb George Bush halálára.
018. december 6. csütörtök 15:55
November 30-án elhunyt George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke. Ferenc pápa táviratban nyilvánította ki részvétét, amelyet Daniel DiNardo bíborosnak, a Galveston-Houstoni Főegyházmegye érsekének küldött.
A Szentatya szomorúan értesült George H. W. Bush egykori amerikai elnök haláláról. A pápa gyászának ad hangot, és imáiról biztosítja a Bush családot. Az elhunyt elnök lelkét a Mindenható Isten irgalmas szeretetébe ajánlja. Minden gyászolónak az erő és a béke isteni áldását küldi.
George H. W. Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke 94 éves korában, a texasi Houstonban hunyt el. Az egykori államfő Parkinson-kórban szenvedett. George H. W. Bush 1989-től 1993-ig töltötte be az elnöki hivatalt, előtte, Ronald Reagan elnöksége idején az ország alelnöke volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt vívták meg az első iraki háborút Kuvait felszabadítására 1991 elején.
Alelnökként 1983-ban járt Magyarországon, ahol később, 1989 júliusában az amerikai elnökök közül elsőként tett hivatalos látogatást. Volt elnökként 2001-ben harmadik alkalommal is felkereste Magyarországot.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

- Híradó oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Babits Mihály: Miatyánk 1917-ben írta
  2018-11-27 12:13:27, kedd
 
  1883. november 26-án született Babits Mihály. Egy 1914-ben írt versével emlékezünk, így köszöntjük nagy nyugatos költőnket A vers 1915-ben jelent meg a Nyugatban, ezzel az előszóval: ,,Egy bécsi műintézet megbízásából, egy műlaphoz, adott ötlet szerint készítettem, egy hasonló német kiadvány párja gyanánt. Minthogy a műlapot inkább csak vidéken terjesztették, számosan levélben értesítettek, hogy a költeményt nem tudják megszerezni. Ez jogosítja itteni közzétételét."

Miatyánk ki vagy a mennyekben,
harcokban, bűnökben, szennyekben,
rád tekint árva világod:
a te neved megszenteltessék,
a te legszebb neved: Békesség!

Jöjjön el a te országod.
Véres a földünk, háború van,
kezed sujtását sejtjük, uram,
s mondjuk, de nyögve, szomorúan,
- add hogy mondhassuk könnyebben -:

Legyen meg a te akaratod!
- mint angyalok mondják mennyekben.
Előtted uram, a hon java,
s hulljon a lomb, csak éljen a fa:
de vajon a legkisebb lombot
nem őrzi-e atyai gondod?
nem leng-e az utolsó fürtön is,
áldva miképen mennyekben,
azonképen itt a földön is?

Megráztál, nem lehet szörnyebben,
már most ami fánkon megmaradt
őrizd meg őszig a bús gályát:
mindennapi kenyerünket add
meg nekünk ma, és gyermekeinket
növeld békére, ha bűn hogy lábunk
ma vérbe csúszik meg: értük az!

Bocsásd meg a mi bűneinket,
miképen mi is megbocsátunk
ellenünk vétetteknek, a gaz
tied, büntetni, mienk csak az
hogy védelmezzük a mieinket!

És ne vígy a kísértetbe minket,
hogy ártatlanságunk tudatát,
mint drága páncélos inget
őrizzük meg bár véresen
hogy át ne hasadjon sohasem.

Jaj, aki ellenünk mozdul:
megvívunk, készen, bármi csatát,
de szabadíts meg a gonosztól,
mert tied az ország,
kezedbe tette le sorsát,
s te vagy a legnagyobb erősség,
ki neveden buzdul,
bármennyit küzd és vérez,
előbb vagy utóbb övé lesz
a hatalom és a dicsőség!
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
A pillanat, amikor eldördült a merénylő fegyvere.
  2018-11-24 14:57:43, szombat
 
  A kép illusztráció
...... .......


Ali Agca 23 éves volt, amikor a Szent Péter téren rálőtt II. János Pál pápára.
Máig rejtély, ki volt a kurd-török bérgyilkos valódi megbízója.

Agca az évtizedek során három lehetséges megbízót is megnevezett:
1, Agostino Casaroli bíborost, aki e verzió szerint mint riválisát akarta volna félreállítani a pápát,
2, A KGB-t, amelynek a lengyel szolidaritási mozgalommal vállalt közössége miatt volt útban a pápa,
3, Khomeini ajatollahot és az iráni kormányt.
Agca nyilvános szereplései során egy ideje kitart az utóbbi változat mellett.

- A meglőtt pápa. Négy golyó fúródott testébe. Isten segedelmével mégis túlélte a merényletet
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Bud Spencer ismeretlen arca
  2018-11-23 18:11:04, péntek
 
  Portréfilmet mutat be az M5 kulturális csatorna
2018. november 22. csütörtök 18:11
,,Piedone nyomában" címmel mutatja be november 23-án, pénteken a Bud Spencer filmszínész életéről szóló portréfilmet az M5 kulturális csatorna. Az olasz filmszínész nemcsak a mozivásznon kiosztott hatalmas pofonjaival tűnt ki, hanem mély hitével is.
...... ......


Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli (Nápoly, 1929. október 31. - Róma, 2016. június 27.) olasz úszó, vízilabdázó és színész, aki leginkább a Piedone-filmekkel, spagettiwesternekkel és a Terence Hill-lel közös filmjeivel vált ismertté. Pályáját sikeres sportolóként kezdte: ő volt az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy percen belüli eredményt ért el.
A több mint négy éven át, négy országban és negyvenöt közreműködővel forgatott alkotás amellett, hogy egy legendás színész életművét tárja a nézők elé, egy kivételes személyiség eddig kevésbé ismert arcát is bemutatja. A filmben egykori sportolótársai, színész kollégái, barátai és családtagjai mesélnek Bud Spencerről - olvasható az MTVA Sajtó Osztályának közleményében.
pénteken 21 óra 55 perctől lesz látható az M5 kulturális csatornán. Az élő adás a Link címen lesz elérhető.

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Valdemar Poulsen - mágnes hangrögzítés elterjedését
  2018-11-23 16:53:53, péntek
 
  Találmányai tették lehetővé a mágnes hangrögzítés elterjedését, de azt is neki köszönheti az emberiség, hogy már több mint egy évszázada tudunk nagyon nagy távolságokból kommunikálni. Valdemar Poulsen dán mérnök százhúsz éve megalapozta a jelenünket. Mutatjuk azt a hangfelvételt is - a világ legrégebbijét -, melyen Ferenc József hangját rögzítette, 1900-ban.
Valdemar Poulsen napra pontosan 149 éve, 1869. november 23-án született Koppenhágában. Előtte tiszteleg most a kereső főoldalán látható különleges logójában a Google.
- Poulsen először orvosnak készült, majd műszaki vonalon belépett a koppenhágai telefontársasághoz. Itt dolgozta ki a 19. század utolsó éveiben a mai értelemben vett magnó elődjét: az elektromágnesesség jelentését hasznosító fonográf fél órányi hangzóbeszéd rögzítését tette lehetővé. Találmányát elvitte az 1900-as párizsi világkiállításra, ahol nem csak egy fődíjat érdemelt ki, hanem az a megtiszteltetés érte, hogy rögzítette Ferenc József osztrák császár és magyar király hangját - a mai napig ez a legrégebbi, jelenleg is rendelkezésre álló rögzített hangfelvétel a világon.
A világkiállításon kapott elismerés után céget alapított találmánya piacra dobásához, de kora nem értékelte igazán a találmányt, ami így kereskedelmi bukássá lett.
Ez nem szegte Poulsen kedvét, a mérnök ugyanis nem sokkal később megalkotta úgynevezett ívadóját, mellyel előbb pár kilométert, majd némi továbbfejlesztés után több száz, végül több ezer kilométeres távolságot is sikerült áthidalnia - a kommunikáció határai sosem látott mértékben kitolódtak.
A feltaláló mérnök elismertségére jellemző, hogy több állami és műszaki tudományos elismerése mellett a Lipcsei Egyetem az orvostudományos tiszteletbeli doktorává fogadta.
1942. július 23-án halt meg

...... ........... ............. ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Szobrot kapott az anyák megmentője Tokióban
  2018-11-21 17:51:26, szerda
 
  A Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából tartott szerdai szoboravatáson Micsikó japán császárné is részt vett. Az eseményre Japánba utazott a Semmelweis Egyetem küldöttsége is Rosivall László professzor, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke vezetésével.
...... .....


A magyar delegációt vezető Horváth Ildikó, az Emmi egészségügyért felelős államtitkára a magyar-japán egészségügyi és orvosi kapcsolatok bővítéséről is folytatott tárgyalásokat Tokióban - közölte a minisztérium. Az ünnepség a Semmelweis Egyetemen működő Semmelweis Emlékbizottság, valamint a Semmelweis-emlékév és a szoborállítás kapcsán alakult Japán Emlékbizottság együttműködésében Magyarország tokiói nagykövetségének koordinálásával valósult meg.
Az eseményre Japánba utazott a Semmelweis Egyetem küldöttsége is Rosivall László professzor, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke vezetésével. A Madarassy István által alkotott szobor leleplezését Kobajasi Kenicsiró karmester erre az alkalomra komponált zeneműve kísérte. A szobrot a japán főváros egyik legfontosabb kórházában, a Japán Vöröskereszt Egészségügyi Központban helyezték el.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
2. rész - Mindszenty bíborosra emlékeztek Budapesten
  2018-11-14 17:34:38, szerda
 
  A nap során koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Magyarországi Mindszenty Alapítvány és a Józsefvárosi Önkormányzat a bíborosról elnevezett téren, a boldog emlékű főpásztort ábrázoló szobornál. 2015 óta viseli Mindszenty József nevét a József utca és a Tolnai Lajos utca találkozásánál fekvő tér a VIII. kerületben. A bíboros 1949. szeptember 27-től 1954. május 13-ig itt, a volt Conti utcai börtönben töltötte leghosszabb börtönidőszakát. Az ünnepségen Sára Botond polgármester és Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke mondott beszédet; záróeseményeként pedig Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be hálaadó szentmisét a Szent István-bazilikában, melyen a zenei szolgálatot a szentmisét követően koncertet is bemutató Szent Efrém Férfikar adta Bubnó Tamás vezetésével.
A Párbeszéd Háza befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött eseményre a jelentkezést gyorsan le kellett zárni, olyan nagy volt az érdeklődés. Így tehát jó zsúfolt teremben nyitotta meg az egész napos programsorozatot Veres András püspök, aki köszöntőjében többek közt arról beszélt, hogy Mindszenty József bíborost életében se tudták elhallgattatni, holtában is beszél. Kiemelte, hogy a barna és vörös diktatúra börtöneit is megjárt főpap fehér vértanúként halt meg, hiszen bár a kommunista diktatúra börtönbe vetette, megkínozta, véresre verte, de vigyázott rá, hogy ne lehessen véres vértanúja az Egyháznak. Veres András püspök arról is szólt, hogy Mindszenty bíboros szavai már életében beszédesek voltak, már akkor sokaknak adott erőt, így van ez manapság is. A világban szétszóródott magyarok, de minden keresztény ember számára a vallásszabadság emblematikus alakja lett. A bíboros élete, példája, kitartása hitet, erőt, reményt adott és ad ma is mindenkinek szerte a nagyvilágban. A püspöki konferencia elnöke kiemelte, hogy a Mindszenty Alapítvánnyal pertársaságot alkotva segítik a bíboros oltárra emelésének ügyét. Veres András köszöntője végén emlékeztetett, hogy a mártír sorsú főpásztor sírja egykor Mariazellben, majd az újratemetést követően Esztergomban is zarándokhellyé vált. Szent II. János Pál pápa mind a kettőt felkereste, s a fiatalok is itt ismerhetik meg egy hívő főpap helytállása példáján keresztül a korszak, a diktatúra embertelenségét.
Az egész napos programsorozatot Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviselője, Mindszenty bíboros boldoggá avatási ügyének viceposztulátora vezette. Habsburg-Lotharingiai Mihállyal, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány kuratóriumi elnökével együtt beszámoltak arról, hol tart a bíboros kanonizációja.
A főherceg ismertette a szentté és boldoggá avatás közti különbséget, az eljárás menetét, megtudhatták a jelenlévők, hogy a pert mindig az elhalálozás helyéről kell elindítani, így Mindszenty József bíboros ügyét is Bécsből indították el. Habsburg Mihály arról is szólt, hogy a nagy mennyiségű dokumentum feldolgozása, rendszerezése a Vatikánba küldendő ,,Positio" elkészítése húsz esztendőt vett igénybe. 2018 nyarán a Szentek Ügyeinek Kongregációja Mindszenty bíboros ügyében megtartotta a teológusok, tanácsosok ülését, úgynevezett különleges kongresszusát, mely szakmai alapon vizsgálta és értékelte az életszentség megvalósulását. Az egyhangú, pozitív döntésről írásbeli összefoglaló készült, mely a kongregáció főpapjainak rendes ülése elé kerül majd. Ők alakítják ki és véglegesítik a hivatal álláspontját, melyet Ferenc pápa elé visznek. Ennek alapján ő ismerheti el a hősies erény gyakorlását Mindszenty József bíboros ügyében, hiszen egyedül a mindenkori pápa jogosult elrendelni az életszentség hivatalos elismerését jelentő dekrétum kiadását.
- Kovács Gergely viceposztulátor szólt arról is, hogy Mindszenty bíboros élete nagyon nagy nyilvánosság előtt ismert, tisztelete szerte a világban megvan. Boldoggá avatási eljárását nagyon sokan kísérik figyelemmel és nagyon várják.
- Barna Gábor néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem tanára a szentek tiszteletének néhány általános művelődés- és társadalomtörténeti vonatkozásáról tartott előadásában beszélt a szentek kultuszának korszakairól, a szentek sírjainak felkereséséről, a búcsú járóhelyek és a legendák kialakulásáról.
- Déri Péter, a bíboros szülőfaluja, Csehimindszent plébánosa arról számolt be, miként újjították fel Mindszenty bíboros egykori szülőházát, miként rendeznek benne kiállítást, s hogy állami pályázatok elnyerésével miként szeretnék további emlékek felelevenítésével segíteni a Mindszenty-kultusz fenntartását. A plébános a felújítások kapcsán hangsúlyozta: a település engesztelőközpont, a terek megtelnek lélekkel, s a zarándokok Csehimindszenten megérezhetik, hogy Isten már minden bizonnyal kanonizálta a szeretetet hősies fokon megélő főpásztort.
- Balogh Margit, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének tudományos fő munkatársa, Mindszenty bíboros monográfiáinak írója a főpásztor rendszerváltozás előtti és utáni megítéléséről beszélt. Szólt a forrásokról, melyek sokszor álhíreket tartalmaznak, beszélt a levéltári kutatásokról, hiszen 58 levéltárban találhatók Mindszenty bíborosról anyagok, melyeknek egy része még ma sem kutatható. Szólt arról, hogy még ma is kerülnek elő anyagok különböző hagyatékokból, melyek tovább árnyalhatják a főpásztor hősiességének megítélését. A kutató beszélt arról is, hogy Mindszenty bíboros a tudatmódosító kínzások hatását miként próbálta jelezni, írásaiban miként fedezhető ez fel.
- Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja a bíboros egyedülálló életút-kiállításáról beszélt. Mint mondta, a zalaegerszegi kiállítás azon a helyen készül, ahol a leghosszabb ideig lelkipásztorként szolgált Mindszenty József. Itt a fiatalok is megismerhetik majd életén keresztül azt a kort, melyben élt, és egyúttal az egyház történetének akkori korszakát.

Forrás: magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Mindszenty bíborosra emlékeztek Budapesten
  2018-11-14 17:27:26, szerda
 
  Mindszenty József bíborost életében se tudták elhallgattatni, és holtában is beszél...
Mindszenty bíborosra emlékeztek Budapesten.
...... .....


2018. november 14. szerda 15:32
,,Egy nap Mindszenty bíborossal" címmel emléknapot, konferenciát szervezett a Mindszenty Alapítvány november 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján a Párbeszéd Háza konferenciatermében
Székely János szombathelyi megyéspüspök előadásában Szent II. János Pál pápa egykor, az egyházmegyében tett látogatásakor elhangzott szavait idézte: ,,ez a szentek földje, a föld, amely szenteket terem". A megyéspüspök a Mindszenty bíboros életét, gondolkodását meghatározó személyekről beszélt. Elsősorban természetesen az édesanyáról, Kovács Borbáláról, akiről könyvet is írt Mindszenty József. Székely János kiemelte, a később bíborossá kreált érsek miséjére az esztergomi bazilikába bevonuló papság előtt Kovács Borbála haladt. A családban adventkor és nagyböjtben hetente két napot böjtöltek, az édesapa pedig egyenes, bátor jellemével példát adva nevelte fiát, aki papi, püspöki példát pedig gróf Mikes János szombathelyi püspöktől kapott, aki templomokat építtetett, a szegények iránt érzékenységet mutatott, mindig a gyengék oldalán állt, akárcsak később maga Mindszenty..
...... .......


Székely János püspök beszélt Mindszentynek a háború idején tanúsított magatartásáról is. Elmondta, a zsidók elleni hangulatkeltés ellenére feljegyezték, hogy gyakran sétált a rabbival az utcán, belekarolva, felemelte a szavát a szovjetek nők elleni erőszakoskodása ellen, s akkor, amikor sokan a német ősök felkutatására törekedtek, hogy azzal szerezzenek vélt előnyöket, Pehm József 1942-ben magyarosította nevét Mindszenty Józsefre.

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
A Szent, aki elhozta a fiatalokat Jézusnak
  2018-11-13 22:36:14, kedd
 
  Szent II.János Pál pápáról
Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 267 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 15 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 4665 db bejegyzés
Összes: 36307 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1994
  • e Hét: 4253
  • e Hónap: 21551
  • e Év: 1672314
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.