Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 285 
Elhunyt Bruno Ganz, a világhírű színész,
  2019-02-17 08:01:15, vasárnap
 
  Egyik leghíresebb szerepe A bukás - Hitler utolsó napjai című filmhez kötődik.
A 77 éves színész az otthonában hunyt el Zürichben. Legtöbben A bukás - Hitler utolsó napjai, illetve a Berlin felett az ég című filmekben nyújtott alakításáról ismerhetik, ugyanis ő személyesítette meg a német diktátort, Hitlert
Fotó: Northfoto
.........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Ima a keresztről- II. János Pál pápa
  2019-02-16 14:59:00, szombat
 
  ...... ........... ............


Urunk, Jézus Krisztus, aki a kereszt súlya alatt megalázkodva kinyilatkoztattad a világnak megváltásod árát, add meg minden embernek a hit világosságát, hogy fölismerve Benned Isten és az ember Szenvedő Szolgáját, legyen bátorságuk követni Téged ugyanezen az úton, mely a kereszten és a kiüresedésen át a vég nélküli életbe vezet.
Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Mindszenty-per hetven év távlatából
  2019-02-14 10:31:16, csütörtök
 
  Konferenciát rendeztek a Parlamentben
2019. február 13. szerda, 21:03
,,A Mindszenty-per hetven év távlatából - Főpapi sorsok Kelet-Közép-Európában" címmel rendeznek konferenciát február 13-án és 14-én a Parlament egykori főrendházi üléstermében. Az alábbiakban olvashatják tudósításunkat a tanácskozás első napjáról.
Mindszenty József
........


A tanácskozás idején a helyszínen is bejelentették a délben nyilvánosságra került hírt, hogy Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország prímása hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket. Erdő Péter bíboros Rómában, február 13-án kiadott közleményben fejezte ki örömét, délután pedig hálaadó imádságot vezetett a Santo Stefano Rotondo-templomban, Tiszteletreméltó Mindszenty József egykori bíborosi címtemplomában.
Magyar kurír oldalon Link

- Ferenc pápa elismerte Mindszenty József hősies erényeit - Erdő Péter nyilatkozata
........


2019. február 13. szerda, 13:38
Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország prímása hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket. Erdő Péter bíboros Rómában, február 13-án kiadott közleményét olvashatják.
Magyar kurír oldalon Link
......- Erdő Péter hálaadó imája Rómában Mindszenty bíboros hősies erényeinek elismeréséért
...... ........... .......


2019. február 13. szerda, 18:01
Erdő Péter bíboros, prímás imádságban adott hálát február 13-án Rómában, miután Ferenc pápa jóváhagyta azt a határozatot, amely megállapítja, hogy Isten szolgája Mindszenty József bíboros hősies fokban gyakorolta a keresztény erényeket.
Miután nyilvánosságra került a hír, hogy Ferenc pápa jóváhagyta a Mindszenty bíboros hősies erényeit elismerő határozatot, Erdő Péter bíboros, aki hivatali elfoglaltságai okán éppen Rómában tartózkodik, hálaadó imádságot vezetett a Santo Stefano Rotondo-templomban, Tiszteletreméltó Mindszenty József egykori bíborosi címtemplomában.
,,Hálát adunk neked, Urunk, vértanúinkért és hitvallóinkért, mindazokért, akik a véres 20. század során megaláztatást, rágalmakat, üldöztetést, börtönt, sőt a halált is vállalva tettek tanúságot hitükről és szeretetükről irántad és embertársaik iránt" - fogalmazott Erdő Péter, majd köszönetet mondott Mindszenty József életéért, hűségéért és bátor kiállásáért, valamint azért, hogy az Egyház hivatalosan is elismerte, hogy hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket.
,,Kérünk, segíts, hogy figyelmesen és nyitott szívvel tanulmányozzuk Mindszenty bíboros élete példáját, hogy erőt merítsünk belőle ahhoz a keresztény tanúságtételhez, amely bonyolult világunkban a mi nemzedékünk feladata és küldetése" - fohászkodott Erdő Péter bíboros.
...... ........... ......


A boldoggá avatásért és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért mondott imádság végén Erdő Péter gyertyát gyújtott a templomban 2016-ban elhelyezett emléktáblánál, melyen Mindszenty József arcképe látható.
Az imádságon részt vett többek között Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet; Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora; Németh László olaszországi magyar főlelkész, a Szent István Alapítvány elnöke; valamint Érszegi Márk Aurél követségi tanácsos.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Auguszt Elek a cukrászat atyja
  2019-02-10 13:50:20, vasárnap
 
  Auguszt Elek


A Krisztina tér 1-ben 1908 és 1944. december 24-e között működő cukrászda a műfaj egyik zászlóshajója volt, erről a laikus és a szakma is szentül meg van győződve. Tulajdonosai, az Auguszt család - ahogy a kiállítás rövid ismertetője roppant helyesen fogalmaz - 1870 óta édesíti meg napjainkat és mutat példát szorgalomból, becsületességből és állhatatosságból. A Besztercebánya melletti Inámban született Auguszt Elek még a mai Dózsa tér környékén alapított dropszokat (ízesített, formázott cukorkák) előállító és forgalmazó üzletet. A folytatásban a szobrásznak készülő és a millenniumi ünnepségeken Szent László szoborcsoportjáért elismerő oklevélben részesített fiú, Auguszt József 1900-ban már teasüteményeket is gyárt, amelyeket a fűszerüzletekben is forgalmaz.
Aztán jön a nagy dobás, a Krisztina tér 1. megvásárlása, ahol kitűnő ízléssel és szorgos munkával olyan minőséget hoznak létre, amit csak a ,,budai Gerbeaud" néven emlegettek a városban. Ahol a már taglalt körülmények mellett vigyáztak arra is, hogy 170 centiméter fölötti szőke és mosolygós lányok legyenek a felszolgálók, és ahol Auguszt néni ült a kasszában finom csipkékkel és brossokkal díszített blúzokban. Ahonnan a helyben fogyasztás és az elvitel mellett rendelni is lehetett az 530-47-es telefonszámon. A fejlődés a befektetett munkának (este 9-re voltak lehúzva a redőnyök, vacsoránál még megbeszélték, hogy miből mennyit fognak készíteni másnap, aztán reggel 6-kor már a műhelyben voltak) megfelelően töretlen volt, fióküzlet nyílt az Attila úton, a Margit körúton és a Márvány utcában. Egy becsődölt csokigyár berendezéseinek megvásárlása után pedig már pralinékat és drazsét is tudtak gyártani és Auguszt József 1915-ben a Monarchia hadseregének hivatalos csokiszállítója lett.
A felívelést - mivel a jó édesség létfontosságú cikk minden időben - a tanácshatalom és Trianon sem bírta megtörni, sőt 1922-ben a család Hotel Auguszt Abbazia néven szállodát nyitott az akkor olasz fennhatóság alatt álló legendás üdülőhelyen. Ahol már 11 pengőért teljes panziót kaphatott a kedves vendég minden mellékköltséggel együtt. (A kiállításon szereplő újsághirdetés szerint a lírát a központi iroda (Krisztina tér 3.) szerzi meg a Nemzeti Bank útján.) A második világháború és az államosítások akasztják csak meg a fejlődést. A bombatalálatokból, belövésekből még talpra állnak, de a taktaszadai kitelepítés és az államosítás (az Auguszt Déryné cukrászda néven működik tovább) elkerülhetetlen következményei miatt a csak a forradalom után tud a család megkapaszkodni a Fény utcai kis talponállóban. Ahol egy most is kiállított, özönvíz előtti szerkezettel főzi Auguszt Elemér a kávét, aki minden alkalmazottnak naponta többször is a lelkére köti, hogy mosolyogni kell és hogy bármi is legyen, első mindig a vendég.
Aztán valahogy eltelik négy sötét évtized, miközben a piac kofái remek kávékat ihatnak. A folytatásról is mindent megtudhatunk a remek kiállításon, de ennek taglalása már reklám lenne. A jó bornak meg nem kell cégér, tehát maradjunk annyiban, hogy aki a Krisztina tér egykori varázslatából még el akar csípni valamit, mondjuk az Anton von Fernkorn által megformált mécsest tartó bronz nőalakot, vagy a dúsan faragott, áttört lábú márványasztalt és kínai vázákból kialakított karos világítótesteket, azt várják Óbudán, a Korona tér 1-ben. Sütit ugyan nem adnak, de a belépő árát le lehet fogyasztani az Auguszt család valamelyik üzletében.

Pálffy Lajos - mandarchi oldalon
Auguszt család


És története Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Mind ketten szentek lettek
  2019-02-08 22:39:29, péntek
 
  ...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Friedlieb Ferdinand Runge Vegyész
  2019-02-08 10:21:21, péntek
 
  Miért van ma ez a kávés ember a Google főoldalán Itt olvasható Link
....


Születési dátum: 1794. február 8., Hamburg, Németország
Meghalt: 1867. március 25., Oranienburg, Németország
német analitikus kémikus volt . Runge azonosította a belladonna (halálos éjszaka) kivonat, azonosított koffein midriatikus (tanulóhígító) hatását , és felfedezte az első széntartalmú festéket ( anilin kék ).
1819-ben bebizonyította, hogy megtalálta Goethe-nek , aki arra ösztönözte őt, hogy elemezze a kávét . Néhány hónappal később Runge azonosította a koffeint .
Runge tanult kémiát a Jena és Berlin , ahol doktorált. Miután három évig Európa-szerte turnézott , 1831-ig a Breslau Egyetemen tanított kémiai munkát. Ettől kezdve 1852-ig vegyipari cégnél dolgozott, de bűnbánó menedzser elbocsátotta, és tizenöt évvel később meghalt, Oranienburgban .
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
92 éves korában meghalt Repülős Gizi, ......
  2019-02-06 16:51:36, szerda
 
  92 éves korában meghalt Repülős Gizi, Magyarország egyik leghíresebb női bűnözője K. Sándorné Bodnár Gizella
...... ........... .........


Az tolvaj asszony először 1953-ban állt bíróság előtt, azóta több mint 200 bűncselekményt követett el. Legutóbb 2017 augusztusában, Tatabányán fogták el.
Repülős Gizi 1926-ban látta meg a napvilágot, Kosztor Sándorné Bodnár Gizella néven Miskolcon. Nyugodt gyerekkora volt, több nyelvet beszélt, tanári diplomát is szerzett. Azért, hogy az előtte álló rózsás jövő helyett rossz útra tévedt. A bíróságon többször azzal indokolta tetteit, hogy betegségben szenved.
Egy 2012-es bírósági eljárás adatai szerint a kleptomániás nő először 1953-ban került összetűzésbe a törvénnyel besurranásos lopás miatt, az elmúlt évtizedekben pedig több mint kétszáz bűncselekményt követett el.
A legendás becenevét onnan kapta, hogy az ötvenes években állítólag belföldi repülőjáratokkal utazott Budapestről vidékre lopni. Az elmúlt hatvan évben Repülős Gizit - aki állítása szerint ugyanakkor soha életében nem ült repülőn - összesen negyven évre ítélték el, amiből huszonkettőt le is ült.
...... ........... ............. ........... ........... .....


*
"Isten az utolsó órában megbocsájtja bűneit és a tisztító tűzön át a mennybe jut lelke."
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
A szüleim példát adtak az erős hazaszeretetből
  2019-02-02 11:49:40, szombat
 
  Napokon belül kihirdethetik, hogy Mindszenty József bíboros, hercegprímás hősiesen gyakorolta az erényeket, a bíboros közbenjárására történt csoda elismerése esetén pedig ,,sokunk reménye válhatna valóra, ha a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus idején, itthon kerülhetne sor boldoggá avatására" - mondta lapunknak Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke.
- Fél év telt el azóta, hogy szakértői szinten elismerték Mindszenty József bíboros, hercegprímás életszentségét
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Életének 75. évében elhunyt Andy Vajna
  2019-01-29 15:47:47, kedd
 
  ...... .......


- Ilyen meghatóan búcsúzott Sylvester Stallone Andy Vajnától Link

- Életének 75. évében, budapesti otthonában hunyt el vasárnap Andy Vajna világhírű filmproducer, akinek nevéhez rengeteg kasszasiker köthető. Azóta számtalan sztár és közéleti személyiség búcsúzott el tőle, ahogyan most Sylvester Stallone is.
Egy nagyon-nagyon szomorú nap... Andy Vajna producer, az ember, aki miatt elkészült a Rambo, ma meghalt... Imádtam ennek az embernek a bátorságát - egy úttörő volt. Hitt a Rambo elkészítésében, amikor senki más nem... Ez tényleg összetöri a szívem. Nyugodjék békében.

- Így találtak rá Andy Vajnára vasárnap reggel - megrázó részletek Link
A lap úgy tudja, felesége, Vajna Tímea rögtön repülőgépre ült, hogy hazautazzon Budapestre a Colorado állambeli Aspenből.

- Andrew Vajna - A független fenegyerek, aki meghódította Hollywoodot Link

- Hires filmje: Rambo; Rambo 2.

- A Bors informátora szerint valószínű, hogy szívinfarktus vitte el Andy Vajnát
A ma reggeli hírösszefoglalót természetesen az Andy Vajna elhunytával kapcsolatos fejleményekkel kell kezdenünk.
A névtelen informátor ezen kívül azt tartja valószínűnek, hogy bár a producernek voltak egészségügyi problémái, Andy Vajnát infarktus vitte el:
Szombaton még teljesen jól volt, legalábbis semmi jele nem volt annak, hogy néhány óra múlva halottnak nyilvánítják. Valószínűleg már aznap este, éjszaka szívinfarktust kaphatott, de csak másnap, vasárnap reggel kilenckor talált rá a személyzet.
*
Andy Vajna haláláról megemlékezett továbbá Sebestyén Balázs és Vadon János is a rádióban, többek között azzal, hogy velük a producer mennyire korrekt volt mindig, hozzátéve azonban, hogy ,,jól seggbe rúgna minket, ha most azt mondanánk, hogy most nem csinálunk műsort, nem röhögünk, nem vagyunk vidámak". A hétfő reggeli adást teljes egészében itt hallgathatja meg a Youtube-on. A Mokkában pedig Návai Anikó beszélt Andy Vajnáról, hangsúlyozva, hogy aki ma Hollywoodban valaki, az mind Andy Vajnánál kezdte.

- Zárt körben búcsúztatják Andy Vajnát
Családja kérésére zárt körben búcsúztatják Andy Vajna filmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost - írja az MTI.
A nevéhez fűződik a filmtámogatási rendszer konszolidációját követően a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Kormánybiztosi időszakában olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK, a filmalap által támogatott magyar filmek pedig több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét.
Andy Vajnát saját halottjának tekinti a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Filmalap is.
Nem engedik be a sajtót Andy Vajna búcsúztatására csütörtökön. A Nemzeti Örökség Intézete tájékoztatta erről az Indexet, azt is hozzátéve: a család kérésére a temetés részletei nem nyilvánosak. Azután fordultunk a temetés megszervezéséért felelős állami szervhez, valamint Havasi Bertalanhoz, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökéhez, hogy kiderült, a Fiumei úton tartandó szertartáson beszédet fog mondani Arnold Schwarzenegger, sőt az is lehet, hogy Antonio Banderas is részt vesz a csütörtöki búcsúztatáson.

- Schwarzenegger, Rubint Réka és Fenyő Iván is részt vesz Andy Vajna temetésén
Csütörtök 11 órakor kezdődött Andy Vajna temetése a Fiumei úti sírkert 19-es parcellájában. Emiatt Arnold Schwarzenegger már szerdán Budapestre utazott, a Fókusznak pedig sikerült is beszélnie vele. A Story magazin élő közvetítést indított a temetőből, fotósunk pedig képeket küldött a szertartásra érkező hírességekről.
Facebook oldali videó Link

Képek a temetésről 24.hu oldalon Link
*

- Orbán Arnold Schwarzeneggerrel érkezett Andy Vajna temetésére Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Meghalt Bernardo Bertolucci olasz film rendező
  2019-01-29 15:24:25, kedd
 
  Az Oscar-díjas rendező hétfő reggel halt meg - írja a Variety. A 77 éves Bernardo Bertolucci rákos volt, a halálhírt pedig a sajtósa erősítette meg. A rendező hosszú ideje daganatos megbetegedéssel küzdött, és több mint egy évtizede kerekesszékben ült, miután 2003-ban sikertelenül műtötték porckorong sérvvel.
Bertolucci 1988-ban nyert Oscar-díjat Az utolsó császár című filmjéért, a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó szobrot vitte el.
Első filmjét 1962-ben forgatta (La Commare Secca), és Bernardo Bertolucci rendezte az Utolsó tangó Párizsbant, és A kis Buddhát is. Utolsó munkáját, az Én és te című filmet 2012-ben fejezte be. Bernardo Bertolucci az olasz filmek egyik úttörője volt Michelangelo Antonioni, Federico Fellini és Pier Paolo Pasolini mellett, akik mind eljutottak Hollywoodig.
- Bernardo Bertolucci 1941-ben született egy költő és egy tanár gyerekeként, irodalmi környezetben nőtt fel. A rendező apja Pier Paolo Pasolini jó barátja volt, aki fel is vette a 20 éves Bertoluccit asszisztensnek 1961-ben az Accattone című filmje idején.
- Pasolini segítette a nagy áttöréshez is, ő ajánlotta be a La Commare Secca forgatókönyvírójának, így Bernardo Bertolucci megrendezhette az első filmjét. A rendező 1970-től, a A megalkuvó című filmtől dolgozott együtt Vittorio Storaro operatőrrel, amiben a Mussolininek kémkedő Marcello (Jean-Louis Trintignant) a nászútján készül megölni a fasiszták hatalomátvétele után elmenekülő tanárát.
A páros együtt forgatta az 1900-at (Robert De Niro, Gérard Depardieu) 1976-ban és az Utolsó tangó Párizsbant is Marlon Brandóval és Maria Schneiderrel. A film pár éve újra nyilvánosságot kapott, mikor Bertolucci egy interjúban elmondta, hogy az Utolsó tangó híres szexjelenete a színésznő beleegyezése nélkül forgott.

Képen: Bernardo Bertolucci 1971-ben. Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images
...... ........


Az olasz rendező több mint egy évtizede kerekesszékbe kényszerült egy sikertelen műtét után. Menedzsmentje a Guardiannek megerősítette: a művész halálát rák okozta.
Az olasz La Repubblica információi szerint Bertolucci Rómában halt meg, hosszú betegeskedés után.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 285 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 286 db bejegyzés
e év: 689 db bejegyzés
Összes: 37395 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 151
  • e Hét: 15612
  • e Hónap: 54094
  • e Év: 115357
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.