Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 181 
Rizses tonhalsaláta
  2018-07-18 23:30:01, szerda
 
  Rizses tonhalsaláta

Hozzávalók

1 doboz tonhalkonzerv (zöldségágyon)
20 dkg gyorsrizs (hosszú szemű)
1-2 szál újhagyma
1/2 db csili paprika vagy kaliforniai paprika
5 ek fehérborecet
friss petrezselyemzöld
tengeri só

Elkészítés

A rizst a dobozon található utasítás szerint elkészítjük, majd hűlni hagyjuk.
Az újhagymát, csilipaprikát ferdén karikákra vágjuk.
A petrezselyemzöld 3/4-ét felaprítjuk, és egy tálban összekeverjük az ecettel, a sóval és a paprikával.
Belevegyítjük a rizst, az újhagymát és a zöldséges tonhalat. Óvatosan összekeverjük, majd egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor tépkedett petrezselyemzölddel és aprított csilipaprikával megszórjuk.





Dr.Gondek Károlyné buksz39

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Házi halrudacskák édesburgonyával
  2018-06-26 23:24:36, kedd
 
  Házi halrudacskák édesburgonyával

Hozzávalók

4 db édesburgonya
6 ek étkezési keményítő
4 tk őrölt pirospaprika
2 dl szóda- vagy szénsavas ásványvíz
1 db kezeletlen citrom
4 gerezd fokhagyma
2 dl napraforgó- vagy repceolaj

bors
1/2 csokor koriander (elhagyható)
4 szelet tengeri halfilé (pl. sárga tőkehal)
30 dkg liszt
4 db tojás
40 dkg panko morzsa
olaj (a sütéshez)

Elkészítés

Az édesburgonyát lesikáljuk, megmossuk és ujjnyi vastag hasábokra vágjuk. A keményítőt tálban elvegyítjük a pirospaprikával és a szódavízzel. A burgonyahasábokat nagy nejlonzacskóban összeforgatjuk a paprikás masszával, majd rácson eloszlatjuk, és szikkadni hagyjuk kb. 1 órát.
A mártogatóshoz a forró vízzel lemosott citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A megtisztított fokhagymagerezdeket keverőpohárba dobjuk. Ráöntjük az olajat, hozzáadunk egy kevés citromlét, és kb. 20 másodpercig pihentetjük. Ezután a pohár aljáig lenyomott botmixerrel elkezdjük pépesíteni, majd az eszközt lassan egyre feljebb emeljük. Az így kapott sűrű szószt sóval, borssal, reszelt citromhéjjal és tetszés szerint aprított koriander zölddel ízesítjük.
A panírhoz a tálba ütött tojásokat villával felhabosítjuk. A lisztet és a morzsát külön-külön tálcára vagy lapostányérra szórjuk. Fritőzbe vagy nagyobb edénybe bőven olajat öntünk, és felhevítjük 175 fokra.
Közben a halfiléket 12 cm hosszú rudakra vágjuk, és a lisztbe forgatjuk. A felesleges lisztet leütögetjük. A rudakat áthúzzuk a tojáson, majd finoman a morzsába nyomkodjuk.
A burgonyahasábokat a forró olajban sütjük 6-8 percig, majd lecsepegtetjük. Végül egy tálban megsózzuk, és melegen tartjuk.
A panírozott halrudacskákat is ropogósra sütjük az olajban 3-5 perc alatt. Az édesburgonyával és a fokhagymás mártogatóssal tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Cukkinis tonhalfasírt
  2018-06-04 23:36:46, hétfő
 
  Cukkinis tonhalfasírt

Hozzávalók

2 db salátacukkini
3 db újhagyma
2 db tojás
1 db tonhalkonzerv (olívaolajos)

bors
pirospaprika
fokhagymapor
ételízesítő
3 marék zabkorpa
2 marék búzakorpa


Elkészítés

A cukkiniket meghámozzuk, lereszeljük majd lesózzuk, és állni hagyjuk.
Az újhagymát apróra vágjuk, a tonhalról leöntjük az olajat, majd a tojásokkal összekeverjük, és ízlés szerint fűszerezzük.
A kinyomkodott cukkinit hozzákeverjük, majd a korpával sűrítjük, jól összegyúrjuk és tenyérnyi fasírtpogácsákat formázunk belőle. Kipapírozott, nagyméretű tepsibe rakjuk, és 180 fokon, kb. 20 percig sütjük.





Megjegyzés

Egyszerű, egészséges könnyű étel, ami a diétába is belefér. Főzelékhez feltétként, vagy szendvicsbe is tehetünk.
Galcsill

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Pikáns párolt hal
  2018-05-30 23:27:55, szerda
 
  Pikáns párolt hal

Hozzávalók

3 db kaliforniai paprika (piros, sárga és narancsszínű)
1 fej lila hagyma (kisebb)
1 db édeskömény
3 gerezd fokhagyma
6 szelet tengeri hal (filézett fehér húsú, kb. 70 dkg)

frissen őrölt bors
3 ek olívaolaj
1 pohár száraz fehérbor
1 pohár fehérborecet
1/2 pohár cukor
1 db babérlevél
1 pohár aranyszínű mazsola
1 pohár pirított fenyőmag
petrezselyem a díszítéshez (elhagyható)


Elkészítés

A megmosott, kicsumázott paprikákat, valamint a megtisztított hagymát és édesköményt csíkokra metéljük. Az édeskömény zöldjét félretesszük a díszítéshez. A megtisztított fokhagymát finomra aprítjuk. A megmosott halszeleteket papírtörlővel leitatjuk, és megsózzuk, megborsozzuk.
Mély serpenyőben vagy lábosban felhevítjük az olívaolajat. Közepes tűzön a halszeleteket az egyik felükön aranyszínűre pirítjuk, majd áttesszük egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékban az előkészített zöldségeket addig pároljuk, amíg a hagyma üveges lesz (kb. 5 perc). Felöntjük a borral és az ecettel, majd sűrűbbre forraljuk 3-5 perc alatt. Ezután beleszórjuk a cukrot, és kevergetve feloldjuk.
A halszeleteket a pirított oldalukkal felfelé visszatesszük az edénybe. Hozzáadjuk a babérlevelet, és a levet teljesen elfőzzük. Ezután felöntjük 1/2 pohár vízzel, felforraljuk, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön pároljuk 12-15 percig. Végül adagonként zöldségágyra tesszük, és megszórjuk a mazsolával, a fenyőmaggal, valamint az édeskömény zöldjével. Tetszés szerint petrezselyemmel díszítjük.





Megjegyzés

Lapos halból a legfinomabb. A bőrös filét először a bőrös oldalán pirítsd meg. A fehérbor és az ecet pároláskor közömbösíti a cukrot, de az étel végső íze kellemesen édeskés marad. Recept és fotó: Le Creuset
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Rácos rakott hal
  2018-05-21 01:13:30, hétfő
 
  Rácos rakott hal

Hozzávalók:
1-1,5 kg tetszőleges hal (keszegnél nagyobb, de lehet vegyes is)
50 dkg burgonya
3-4 zöldpaprika
3-4 paradicsom
néhány szál petrezselyem
10 dkg szalonna

olaj


Elkészítés: A tepsi alját beterítjük a szalonnaszeletekkel. Erre rátesszük a megtisztított, hasábokra vágott
burgonyát, amin elhelyezzük a besózott
halszeleteket. A felkarikázott paprikát és paradicsomot elosztjuk rajta, meghintjük petrezselyemmel. Ugyanezt még egyszer megismételjük. Végül a tetejét meglocsoljuk olajjal.

Lefedjük, előmelegített sütőbe toljuk, és a krumpli puhulásáig sütjük.





Megjegyzés

Fotó: AS
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Halrudacskák spenótos krumplipürével
  2018-05-18 22:37:39, péntek
 
  Halrudacskák spenótos krumplipürével

Hozzávalók

12 db fagyasztott, panírozott halrúd
1 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
3 ek olaj
50 dkg fagyasztott leveles spenót
1,5 dl cukrozatlan habtejszín

bors
szerecsendió
2,5 dl tej
5 dkg vaj
4 db tojás

Elkészítés

A halrudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, a csomagoláson megadott utasítás szerint forró sütőben aranyszínűre sütjük. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és forrásban lévő sós vízben 15 percig főzzük. A hagymát meghámozzuk és felaprítjuk.
1 ek olajat felforrósítunk, majd üvegesre sütjük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a spenótot, és puhára pároljuk. Ha az összes folyadék elpárolgott, felöntjük a spenótot a tejszínnel, majd megsózzuk, megborsozzuk. Végül fűszerezzük egy kevés szerecsendióval.
A tejet felforrósítjuk, a burgonyát leszűrjük. Az áttört burgonyát összeforgatjuk a felforrósított tejjel, majd megsózzuk és hozzákeverjük a vajat. A krumplipürét melegen tartjuk. Felforrósítjuk a megmaradt olajat, és megsütjük rajta tükörtojásokat.
A burgonyapürét és a spenótot tányérokra halmozzuk. Elrendezzük rajta a halrudakat, majd mindre 1-1 tükörtojást teszünk.





SÁNDOR ADRIENN

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Alufóliában grillezett pisztráng
  2018-03-30 23:51:47, péntek
 
  Alufóliában grillezett pisztráng

Hozzávalók

5 db biocitrom
1/2 tk sáfrány
3 gerezd fokhagyma
3 fej hagyma
1 tk gyömbér
1/2 maréknyi korianderlevél
1 maréknyi petrezselyem
2 tk őrölt koriander
1 tk édes-nemes paprika
1/2 tk darált csilipaprika
1/2 tk currypor
6 ek olívaolaj

6 db konyhakész pisztráng

Elkészítés

Az egyik citrom levét kifacsarjuk, és a sáfrányt a citromlében áztatjuk 5 percig. A megtisztított fokhagymát és az egyik fej hagymát durvára vágjuk, majd aprítógépben összeturmixoljuk a korianderlevéllel, a petrezselyemmel, a fűszerekkel és a sáfrányos citromlével. Az apránként hozzáadott olívaolajjal paszta állagúra keverjük, és sóval ízesítjük.
A maradék 4 db citromot forró vízzel lemossuk és vékonyan felszeleteljük. A pisztrángokat hideg vízzel leöblítjük, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, mindkét oldalon kb. 3 cm-enként ferdén bevagdossuk, és kívül-belül megkenjük a fűszerpasztával. Ezután tálcára téve letakarjuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 60 percig.
A maradék 2 fej hagymát megtisztítjuk, és vastagon felszeleteljük. Alufóliából a pisztrángok becsomagolásához elegendő nagyságú darabokat tépünk. A hűtőből kivett halak hasüregébe és az egyik oldalukon a bevágásokba citromkarikákat teszünk. A hagymát és a maradék citromot elosztjuk a fóliadarabokon, majd ráhelyezzük a halakat, és gondosan becsomagoljuk.
A grillt felforrósítjuk, és a fóliacsomagokat közepes hőfokon 10-15 percig grillezzük. Végül a csomagokat óvatosan felvágjuk, és a pisztrángokat a fólián tálaljuk.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Füstölt lazacos-gombás gnocchi
  2018-01-18 23:08:50, csütörtök
 
  Füstölt lazacos-gombás gnocchi

Hozzávalók:
50 dkg gnocchi
15 dkg gomba
15 dkg füstölt lazac
1,5 dl tejszín
petrezselyemzöld
fél citrom leve

Elkészítés: 1. A gnocchit főzzük ki a csomagoláson található utasítás szerint.

2. A megtisztított, felvágott gombát kb. 5 percig pirítsuk kevés olajon, majd adjuk hozzá a felcsíkozott lazacot, és pirítsuk tovább.

3.Picit sózzuk, szórjuk rá a petrezselymet és facsarjuk rá a citrom levét, majd adjuk hozzá a tejszínt.

4. Végezetül a kifőtt gnocchit öntsük hozzá, keverjük jól össze.

5.Tálaláskor 1-2 citromkarikát helyezzünk rá.

Az eredeti recept tagliatelle tésztával írja. Szerintem gnocchival laktatóbb.





Judi Giuditta25

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Kihagyhatatlan karácsonyi fogás: az 5 leghíresebb magyar...
  2017-12-23 23:56:04, szombat
 
  Kihagyhatatlan karácsonyi fogás: az 5 leghíresebb magyar halászlé

A magyar konyha nélkülözhetetlen fogása a halászlé, és bár elkészítési módja tájegységenként eltérő, közös jellemzője, hogy nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Halászlé körkép Bajától Szegedig!

Az ünnep elmaradhatatlan levese: a halászlé

Számtalan statisztika bizonyítja, hogy mi, magyarok nem eszünk elég halat. Kivéve szenteste. Ilyenkor az is halászlével ünnepel, aki egyébként se a levest, se a halat nem kedveli, de vannak hagyományaink, s mi bölcsen ragaszkodunk hozzájuk.

A halászlé nem tartozik a legbonyolultabb ételek közé, de egy tisztességes hallé elkészítése sok időt és energiát vehet igénybe, attól függően, hogy milyen alapanyagokból és milyen módon, milyen tájegységnek megfelelően készítjük el.






Márpedig a magyar halászlének számtalan változata létezik, ezek közül a legismertebbek:

DUNAI HALÁSZLÉ

A dunai halászlé legtöbbször pontyból, sok vöröshagymával, házi pirospaprikával készül és tészta is kerül bele. Ha dunai halászlevet készítünk, akkor nem is kell passzírozni, a leves sűrűségét, tartalmát nem az összepasszírozott hal, hanem a sok hagyma és a nagyobb mennyiségű pirospaprika adja meg. Cseresznyepaprikával könnyedén karakteressé, kissé pikánssá tehetjük a levest. Ha pedig aldunai halászlevet szeretnénk készíteni, akkor a levest sok-sok zöldséggel főzzük és a végén kicsit habarjuk is be.






Paksi halászlé

A paksi halászléhez tálaláskor egy kevés kifőtt hosszú metéltet vagy más tésztát kell adnunk, ugyanis a tradicionális paksi és dunakömlődi halászlé kizárólag tésztával adható. Az oka pedig nem más, mint az egykori vízimolnárok leleményessége, akik gyúrt tésztát is tettek a járandóságuk mellett napi egy fogásra jogosult molnárlegények levesébe, hogy biztosan jól lakjanak vele. A Dunakömlőn készített halászlé specialitása, hogy - a paksival ellentétben - paradicsom is kerül bele.

Bajai halászlé

A bajai halászlébe - a tiszaival azonos módon - sokféle hal juthat szerephez. Az elengedhetetlen, a leves haltartalmának jelentős részét adó ponty mellett kerül bele törpeharcsa, csuka vagy épp keszeg is. Tartalma mellett a készítés módja is más: a halat először besózzuk, majd egy órával később nekiállunk a leves elkészítésének. Az édes-nemes paprika mellett azonban egy kis csípősség is rejlik a bajai halászlébe, amit erős pirospaprikával, egy kis hegyes zöldpaprikával és némi cseresznyepaprikával adhatunk meg ennek az ételnek. A bajai halászlébe kerülhet még haltej és ikra, valamint hosszú metélttel vagy gyufatésztával is gazdagítható.






Tiszai halászlé

A tiszai halászlé , a dunaihoz hasonlóan passzírozás nélkül készül, sok-sok hagymával és nem kevés hallal. A dunaival ellentétben itt többféle hal is szóba jöhet. Vízvári Mariska híres szakácskönyvében szereplő Szegedi halászlé receptje is ilyen, nem csak ponty, hanem harcsa, kecsege, tükörponty is szerepel benne, na meg egy darab tokhal. Ezen kívül ikra, sok-sok vöröshagyma és nem kevés szegedi paprika kell bele, majd mielőtt elkészül, csipetkét, szögödiesen csipkedettet kell beleszaggatni.






Balatoni halászlé

A balatoni halászléhez egykoron nem csak a balatoni halakat, hanem a Balaton vizét is felhasználták. A tiszai halászlére erősen emlékeztető balatoni halleves sűrítéséhez sokszor használnak - a korábban felsorolt alapanyagok mellett - krumplit is.

Wessely Márta Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
4 dolog, ami elengedhetetlen egy jó halászléhez!
  2017-12-23 23:55:26, szombat
 
  4 dolog, ami elengedhetetlen egy jó halászléhez!

Jó halászlét főzhetsz a Dunától, a Tiszától vagy a Balatontól távol is. Csak szerezd be a megfelelő alapanyagokat, és rögtön nekiláthatsz.

Hal: három a magyar igazság

Minél többféle hal kerül a lébe, annál zamatosabb lesz a végeredmény. A halfőző mesterek szerint a magyaros halászléhez legalább háromféle hal kell: a ponty és a harcsa mellé a Dunánál süllő, a Tiszánál kecsege, a Balatonon fogas társulhat. Jó ízt ad a törpeharcsa is. Mindezekhez apróhal járuljon ráadásnak: pl. keszeg, kárász, dévér és garda.

Hagyma: a makói a legjobb

Öregebb vöröshagymát használj és kisebb fejeket válassz. A friss főzőhagyma nem alkalmas, mert rostosabb, és nehezebben oldódik ki az aromája. A hagymát mindig a recepttől függően karikázd vagy darabold fel. Hagyományosan késsel kell apróra vágni, nem szabad lereszelni.

Paprika: erejéhez mérten

Az édes és a csípős arányainak megválasztása, valamint a cseresznye- vagy a csöves paprika mennyisége nincs kötelezően meghatározva. Aszerint kell több vagy kevesebb, hogy milyen az ereje. Édes-nemes fajtából jó evőkanálnyi, rózsapaprikából kisebb kanálnyi ajánlott. 10 főre 4-5 db friss cseresznyepaprika is mehet a lébe - ezt a végén szedd ki, és külön tálald.






Bogrács: forgasd vagy rázogasd!

A felfelé szélesedő alföldi bográcsba 1 kg halra 1,5-1,6 l vizet számíts. A Baja környékén használt felfelé szűkülő bográcsba a lassúbb párolgás miatt elég kilónként kb. 1,25 l vizet önteni.

A halászlét nem szabad keverni, mert a halhús szétesik. Főzés közben időnként forgasd meg a tengelye körül a bográcsot, vagy himbáld meg a tűz fölött, hogy semmi ne kapjon oda. Főleg az elején érdemes kanállal levet locsolni a belső falára, így nem ég rá a paprika.

Bogrács híján tűzhelyen, fazékban is elkészítheted a halászlét. Keverni ekkor sem szabad, csupán az edényt forgatni vagy rázogatni.






Török Zsuzsa Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 181 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1934 db bejegyzés
Összes: 31979 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2158
  • e Hét: 2158
  • e Hónap: 67953
  • e Év: 1048351
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.