Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 227 
Május 3-ig változatlanul hatályban maradnak korlátozó ......
  2020-04-27 13:43:42, hétfő
 
  Május 3-ig változatlanul hatályban maradnak a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok, így az ország egész területére érvényes kijárási korlátozás is
A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza május első hétvégéjén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány és fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható lesz az élet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.
A védekezés első szakaszában felkészítettük Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet és a gazdaság Magyarországon - fejtette ki Orbán Viktor. Ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudjuk védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket. Tehát rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell megalkotni. Ezeknek a kialakítása folyik most.
A kormány arról is határozott, hogy a 2020. április 25-26-i hétvégére a polgármesterek ismét külön jogosítványt kapnak a kijárási korlátozásokkal összefüggésben. Ez már a harmadik hétvégi időszak, amikor a polgármesterek dönthetnek az esetleges további szigorításról saját településeiken, ezzel tovább csökkentve a szociális érintkezések számát.
A kijárási korlátozás az ország egész területére érvényes, mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát
A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.
Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.
Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.
Alapos indoknak számít a házasságkötés és a temetés szűk családi körben, az élelmiszerüzletekben és drogériákban történő vásárlás. Emellett az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is fel lehet keresni.
Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak kizárólag 9 és 12 óra között.
Be kell zárniuk a vendéglátó üzleteknek, ezek csak elvitelre alkalmas ételek kiadásával, szállításával foglalkozhatnak.
A kijárási korlátozás ideje alatt igénybe lehet továbbá venni szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatásokat, a gépjármű- és kerékpárszervizeket, valamint a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatásokat.
A legszükségesebb esetben engedélyezettek a személyes megjelenést igénylő ügyintézések, így a hatósági, a banki, a pénzügyi, a biztosítási és a postai szolgáltatások igénybevétele.
Lehetőség van a háziállatok közterületi sétáltatására, állatorvosi rendelő és állatkórház felkeresésére.
A kijárási korlátozás nem akadályozhatja a szülői jogokat és kötelezettségeket, továbbá a hitéleti tevékenységet.
Az otthon elhagyásának megfelelő indoka lehet még a magáról gondoskodni nem tudók vagy segítéségre szorulók (például kiskorúak, idősek és betegek) segítése.
A rendelet kimondja, mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést, és a közös háztartásban élők kivételével mindenkitől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani mindenhol, beleértve a tömegközlekedést is.
Az üzleteket érintő korlátozások betartása a helyiség üzemeltetőinek felelőssége.
A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5 ezer és 500 ezer forint között lehet.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Uram, mi lesz így velünk?
  2020-04-24 17:56:15, péntek
 
  A valódi szeretethez nem kell semmiféle tragédia, de úgy látszik, igazán csak a mostanihoz hasonló válsághelyzetben ismerjük fel a család szépségét, összetartó erejét, hihetetlenül nagy értékét - mondja a hazai evangéliumi zene megteremtője, aki nehezen éli meg, hogy személyesen nem találkozhat szeretteivel.
Sillye Jenő megindító vallomása a karanténból.
Sillye Jenő, a hazai evangéliumi zene megteremtője, dalszerző, gitáros, énekes egész életében közösségi ember volt, zenekarával járta az országot, Krisztus dicsőségéről és szeretetéről énekelt. Az utóbbi években súlyos betegségek tették próbára. A koronavírus-járvány pedig most őt is bezártságra ítélte.A veszélyeztetett korcsoporthoz tartozol, ráadásul az utóbbi években több súlyos betegségen is átestél. Te, aki mindig rendkívül mozgékony, tevékeny életet éltél, hogyan éled meg a jelenlegi bezártságot?
Nem könnyű, sokszor meg kell erősítenem a szívemet, lelkemet. Eleinte nagyon nehéz volt. Emlékszem, március 12-én voltam lent utoljára a templomban. Miután az Úr kihozott a két évvel ezelőtti daganatos betegségemből és az egy évvel ezelőtti stroke-ból, s jobban éreztem magam, fogtam a gitáromat és átmentem a lakásunk közelében lévő templomba. Ez nagy ajándék, hogy a templom itt van tőlünk néhány lépésre. Gábor fiam vett egy háti hordozót, hogy ne kelljen cipekednem, a hátamra akaszthatom a gitáromat. A hétköznapi szentmise mindig a kápolnában van, ott nincs orgona. Minden este énekeltem, gitároztam a szentmisén. A papjaink szeretnek és örömmel veszik a szolgálatomat, én pedig hálás vagyok az Úristennek, hogy énekemmel szolgálhatom Őt.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Klíma változás
  2020-04-23 16:58:15, csütörtök
 
  ...... ........Katolikus ma oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Egyház történeti megfontolások a járványügyi helyzet kapcsán
  2020-04-22 10:26:42, szerda
 
  Lelkipásztori útmutató 1739-ből.
Milyenek voltak a legutolsó pestisjárvány idején az egyházi előírások hazánkban? Milyen egészségügyi és lelkipásztori segítséget nyújtottak az embereknek? A kérdésnek Tóth Tamás egyháztörténész, főiskolai tanár, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára járt utána, bemutatva egy konkrét helyzetet és intézkedést a 18. századból. Írását az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk.
Itt olvasható Link

- Az egy évvel korábban kiadott Kalocsai Rituálé tartalmazott pestisjárvány idejére rendelkezéseket a szentségek kiszolgáltatására vonatkozóan. Maga a szertartáskönyv is azzal számol, hogy ilyenkor a keresztséget, a bűnbocsánat szentségét (gyónás), az Eucharisztiát és a szent kenetet (betegek szentsége) lehet csupán kiszolgáltatni, azt is csak a legrövidebben, nagy elővigyázatossággal és az egészségre figyelve.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Napra kész friss információ a járvány terjedéséről
  2020-04-18 14:27:01, szombat
 
  Napra kész friss információ a járvány terjedéséről. Link  
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Ima Rózsi néniért – és mindenki másért
  2020-04-14 08:55:30, kedd
 
  Egy megindítóan szép írás... amely után a szívünk egy dologra vágyik, csatlakozni az imádsághoz a betegekért!
Szűz Mária betegek gyógyítója! Könyörögj érettünk
Egy arc a koronavírusos betegek arctalan statisztikájából:
Szendéné Kiss Nóra érzékeny tollú többgyermekes fiatal édesanya, akinek már több remek írását közreadtuk az általa alapított MiDió honlapról. Most egy arcot emel ki a statisztikák arctalan rengetegéből, Rózsi nénit. Olvassunk, imádkozzunk érte és minden betegért.
...... ........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Füzes Ádám liturgikus videoblogja:
  2020-04-10 09:39:22, péntek
 
  Füzes Ádám liturgikus videoblogja: Érezzük át otthonainkban Jézus elhagyatottságát
Füzes Ádám, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgiatanára szerkesztőségünk megkeresésére személyes hangvételű videobloggal segít az elkövetkező négy napban, hogy miként vehetünk részt lakásunkban, családi körben minél elmélyültebben a liturgikus eseményeken.
...... .............


Ebben az esztendőben a nagyheti szertartásokat a járványhelyzet miatt csak televízión, rádión vagy az internet révén számítógépen, okos telefonon követhetjük. Hogyan tudunk mégis ünnepelni, emlékezni?
Nagypénteki videójában Füzes Ádám a liturgia fontos részét emeli ki: az elszakítottságot, amit napjainkban mindannyian megélhetünk. Jézus a Getszemáné kertjében már egyedül van, a tanítványok elalszanak, de ez az elszakítottság még egyértelműbb lesz, amikor elviszik a katonák.
Szeretnénk együtt érezni, szeretnénk átérezni, hogy milyen lehet elhagyatottnak lenni. Legyünk együtt érzők Jézussal, de ne csak vele, hanem környezetünkkel és önmagunkkal.
Jézus egyszer s mindenkorra visszaépítette azt a hidat, ami összeköti Istent és embert. És egy jó tanács: az otthonainkban található keresztet érdemes letakarni, majd pedig a felolvasott evangélium után leleplezni, és rácsodálkozni, hogy milyen nagy volt Jézus szenvedésének az ára. Majd vigyük, tegyük oda kéréseinket Jézushoz - buzdít videoblogjában Füzes Ádám.
Videó Link

Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.04.10
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
A járványban elhunyt Teréz anya rendjének egyik nővére
  2020-04-08 18:08:07, szerda
 
  A járványban elhunyt Teréz anya rendjének egyik nővére Angliában
Sienna nővér az ételosztásért volt felelős, valószínűleg szolgálat közben fertőződött meg koronavírussal. Április 1-jén hunyt el, 73 esztendős korában. Teréz anya szerzetesnővérei kérik mindenki imáit, mert a swansea-i házukban valamennyi nővér elkapta a betegséget.
A Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai rend kalkuttai anyaháza közölte a gyászhírt. A 73 éves Sienna nővér eddigi információik szerint az első a rend szerzetesnővérei közül, aki a koronavírus-járványban vesztette életét. A rend Facebookon megosztott szavai szerint a nővérek tudták, hogy a rászorulók között vannak koronavírussal fertőzöttek is, de továbbra is gondoskodtak róluk.
A kelet-indiai Dzshárkhand államból való Sienna nővér ötven évig szolgált a Szeretet Misszionáriusai rendben; 2016 óta élt a walesi Swansea-ban található rendházukban.
Március utolsó hetében került kórházba a Covid-19 következtében. A swansea-i kolostorban valamennyi nővér elkapta a betegséget, egyikük állapota válságos. A rend londoni háza is karantén alatt áll, mivel több nővérnek is tüdőgyulladása van.
Szülőföldjén, a gumlai egyházmegyében is gyászolják a szerzetesnőt, de, mint Cyprian Kullu általános helynök rámutatott az UCA News portálnak nyilatkozva, a betegség nem válogat, nem számít, pap vagy szerzetes-e valaki, vagy hogy egyáltalán vallásos-e. ,,Szomorúak vagyunk, hogy elveszítettünk egy mélyen hívő nővért, de örülünk annak, hogy a szegények és rászorulók szolgálata közben hunyt el" - tette hozzá Cyprian Kullu.

Forrás : MotherTeresa.org; AsiaNews.it
Magyar Kurír 2020.04.08
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Magányról - járvány idején- Világon nagy a fájdalom
  2020-04-04 20:21:01, szombat
 
  Gáti Gábor verse Fájdalom a levegőben
Facebook oldali videó Link


*
Vigyázó angyalom megérkezett.
Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
A pestisjárvány dokumentum film
  2020-04-04 12:50:09, szombat
 
  A nagy pestisjárvány történetét bemutató dokumentumfilm. - Fekete halál
Úgy kezdődött, mint egy nátha. Aztán jött a láz, baseball-labda méretű fekete duzzanatok a nyakon, véres köhögés. Kevesen élték meg a betegség harmadik napját... 1347-et írunk, amikor lesújt a történelem legsúlyosabb biológiai katasztrófája, amelynek három éve alatt Európa lakosságának csaknem a fele meghalt. Eredeti naplóidézetek, személyes beszámolók és megdöbbentő képek segítségével mutatjuk be ezt a vészterhes időszakot.
- A dokumentumfilm a középkori Európa nagy pestisjárványát ismerteti meg a nézővel. Mindössze három esztendő alatt Európa lakosságának több mint az egyharmada esett áldozatául a "fekete halálnak", ahogy akkoriban nevezték. Sokan hittek benne, hogy eljött a világ vége, hogy a pestis az Özönvíznél is nagyobb csapást mér a földkerekségre. Vajon hogyan terjedt el a pestis, és milyen hatással volt az akkori életre? Utunk során történészek kalauzolnak el a középkori orvoslás, vallás, babonák és társadalmi élet világába, de a betegség által akkor megtámadottak utolsó beszámolóiból is megismerhetünk néhányat.
Videó Link

*
Wikipedia oldalon Link és Link

Százmillió emberrel végzett a fekete halál Link

Oroszországból terjedhetett el a fél Európát kiirtó pestis járvány Link

A KÖZÉPKORI NAGY PESTISJÁRVÁNY TANULSÁGAI Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 227 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 502 db bejegyzés
e év: 2933 db bejegyzés
Összes: 43427 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 919
  • e Hét: 8221
  • e Hónap: 175565
  • e Év: 903126
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.