Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 168 
Beomlott az Ácsok Szent József-templomának teteje Rómában
  2018-09-01 22:34:17, szombat
 
  2018. szeptember 1. szombat 15:27
Augusztus 30-án, csütörtökön beomlott a római Forum Romanum tőszomszédságában álló barokk templom tetőszerkezete. Az Ácsok Szent József-templomának egyik főgerendája roppant össze.
...... .....


- A szerencsétlenség pillanatában éppen zárva volt a templom, senki sem tartózkodott benne, így nincs sem áldozata, sem sérültje a balesetnek" - tájékoztat az eseményről a városi tűzoltóság.
Az Ácsok temploma a híres Mamertinus börtön fölé épült a 16. században. A közeli Capitolium és a Forum Romanum, tehát a hely történelmi nagyszerűsége adja a rangot a templomnak, melyet az utóbbi években már csak esküvők alkalmával nyitottak meg a nyilvánosság számára.
E hétvégére, szeptember elsejére is volt bejegyzett esküvőnk" - olvasható a Római Helynökség friss nyilatkozatában. Daniele Libanori, Róma lelkipásztori ügyekért felelős segédpüspöke arról tájékoztat, hogy ,,a már tervbe vett esküvőket a közeli Piazza Venezián található Szent Márk-bazilikában tartják meg. Erről a Helynökség már intézkedett." Az Ácsok Szent József-temploma a Római Helynökség tulajdonában van, szemben az olaszországi templomok döntő többségével, melyek az olasz egység létrejöttével, 1871-ben az olasz állam tulajdonába kerültek és az állam feladata, hogy gondoskodjék az épületekről.
- Az Ácsok Szent József-templomának sárga-fehérre festett homlokzata alatt olvasható a felirat: ,,Mamertinum, Prigione dei Santi Apostoli Pietro e Paolo", vagyis ,,Szent Péter és Pál apostolok börtöne". A keresztények számára éppen ezért szent ez a hely, a zarándokok vallásos lelkülettel keresik fel az ősi carcert, római börtönt, mely alig ötven méterre húzódik a Curiától, a római szenátus máig álló épületétől és kezdettől fogva azt a célt szolgálta, hogy a birodalom ,,illusztris" ellenségeit itt őrizzék az ítélet végrehajtásáig.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén:
  2018-08-18 20:28:37, szombat
 
  Augusztus 18-án, szombaton, az olaszországi nemzeti gyász napján temették el Genovában a Morandi-híd összeomlásakor életét vesztett 19 embert. Húsz család az állami temetés helyett családi körben vett búcsút szeretteitől. A gyászszertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezette.
Az áldozatok száma jelenleg 42-re emelkedett, a tűzoltók tovább folytatják a kutatást a romok között. Szombaton délelőtt a genovai vásár területén lévő Jean Nouvel pavilonban megtartott gyászszertartás főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek volt. Jelen volt Sergio Mattarella államfő, a kormány képviselői, Giuseppe Conte miniszterelnök, Matteo Salvini belügyminiszter, Luigi Di Maio munkaügyi miniszter és Danilo Toninelli közlekedésügyi miniszter, valamint az Itáliai Autósztrádát kezelő társaság vezetősége. A legfiatalabb áldozat a nyolcéves Samuele volt, aki szüleivel együtt veszítette életét. A temetésen tapsvihar köszöntötte a mentésben résztvevőket, a hősiesen helyt álló tűzoltókat.
- ,,A Morandi-híd összeomlása a Polcevara folyó fölött kettéhasította Genova szívét. A seb mély, főleg a végtelen fájdalom miatt, amelyet azokért érzünk, akik életüket vesztették, a még hiányzó személyekért, hozzátartozóikért, a sebesültekért és a sok kitelepítettért" - kezdte homíliáját Bagnasco bíboros, genovai érsek. A döbbenet és a közelség számtalan megnyilvánulása érkezett nemcsak Olaszországból, hanem a világ minden részéről is. A Szentatya, Ferenc pápa imájával együtt - aki tegnap este is, egy szeretetteljes telefonálással ki akarta nyilvánítani közelségét - ezekben a napokban mindenütt imahullám emelkedik Isten felé. A világ Genovára tekint a meghatottság, a szeretet és a várakozás nagy ölelésével.
- Azért vagyunk itt, hogy rábízzuk magunkat arra az irgalmasságra és vigasztalásra, amelyet csak Isten tud adni. Tudjuk, hogy bármilyen emberi szó, legyen bár őszinte, kevés a tragédiával szemben, csakúgy, mint ahogy bármilyen jogos és szükséges igazságszolgáltatás sem tud semmit eltörölni és visszaadni. A kezdeti hitetlenség és később a katasztrófa növekvő nagysága, az általános eltévelyedés, a feltörő érzelmek sokasága, a nyugtot nem hagyó ,,miértek" hatására ismét kézzel foghattuk, méghozzá brutális módon az emberi lét könyörtelen törékenységét. De éppen ebben a tapasztalatban, amely valamilyen módon mindenkit érintett, feltűnik egy halvány fénysugár. Minél inkább ráébredünk, hogy gyengék és kiszolgáltatottak vagyunk, annál inkább érezzük, hogy szükség van az emberi kapcsolatokra: nemcsak a család és a barátság szövetére, hanem egy olyan társadaloméra is, amely civilizáltnak mondja magát. Ezek a kapcsolatok, amelyek egymással összefűznek bennünket, szilárd és állandó megbízhatóságot igényelnek: egy megbízható szeretet nélkül ugyanis nem élhetnénk együtt. A többiek puszta jelenlétének öröme az, ami lehetővé teszi, hogy éljük az életet, hogy osztozzunk örömökben és fájdalmakban: mint egy híd, ami lehetővé teszi, hogy átlépjük az űrt, így a bizalom lehetővé teszi, hogy áthaladjunk a földi út könnyű vagy meredek körülményein. Kedves testvérek, Jézus megmutatja, hogy bízhatunk Istenben, még akkor is, ha nem mindig világosak számunkra az emberi események. A hit ugyanis nem oszlatja el minden sötétségünket, de megvilágítja utunkat lépésről lépésre, nap nap után. Válasza gyötrelmeinkre mindenekelőtt egy jelenlét, amely elkísér bennünket: a keresztre feszített Jézus és Fia keresztje alatt a Szűzanya, ezek a legnyilvánvalóbb képei és jelei annak, hogy az Úr nem hagy magunkra minket, hanem megelőz bennünket.
- A viadukt összeomlott: mint ismeretes, nemcsak az autósztráda egy fontos része volt, hanem szükséges útvonal sokak mindennapi életében, a város fejlődésének létfontosságú artériája. Genova azonban nem adja meg magát: lakóinak lelkét ezekben a napokban ezer gondolat és érzés hatja át, de tovább folytatja a küzdelmet. Mint más esetekben, mi, genovaiak most is szívünk legjavát fogjuk adni, kipréselünk magunkból minden jót és nagylelkűt, ami bennünk él és ami gyakran nem kerül napfényre, csaknem rejtve marad. A szervezeti hálózat és a gyors segítségnyújtás minden szinten - intézményes, szakmai és társulati szinten -, mindenki szakértelme, sokak nagylelkű készsége, a sebesültekért való ima és a szolidaritás, amely azonnal jelentkezett az egyházmegye minden részéből, láthatóvá teszik városunk kollektív lelkületét. Reméljük, hogy a számos kitelepített nem csak ideiglenes vendéglátásra talál, hanem hamarosan ismét újból élvezheti az otthon szükséges melegét. A nagy közelség órája ez. Biztosak vagyunk abban, hogy mindannyiunk szívében növekedik Genováért egy még nagyobb szeretet, abban a meggyőződésben, hogy a város ezt megérdemli, hogy a várost senki nem feledheti el. Genova hivatása meg van írva kitartó, kemény munkássága történetében, azon túl, hogy kapuként helyezkedik el a tenger és a földrész között.
Emeljük fel tekintetünket: a mennyekbe felvett Szűzanya arra szólít bennünket ebben a pillanatban is, hogy tekintsünk fel a magasba, Isten felé, aki a remény és a bizalom forrása. Ha Őrá tekintünk, kerüljük a kétségbeesést és ismét bátran nézhetünk a világra, az életre, szeretett városunkra. Egymásra tekinthetünk és testvérnek ismerhetjük el egymást, mivel ugyanannak az Atyának a gyermekei vagyunk, minden különbségen túl. Ismét megújíthatjuk akkor kölcsönös bizalmunkat és megszilárdíthatjuk ezeknek az óráknak a közelségét. Új hidakat építhetünk és együttesen haladhatunk előre.

- A szertartáson felolvasták az összes áldozat keresztnevét, amit hatalmas taps kísért. A gyászmisét bemutató Bagnasco érsek 19 áldozat egymás mellett sorakozó, fehér rózsakoszorúkkal borított koporsója előtt beszélt. A koporsókra a rokonok és barátok fényképeket, üzeneteket, labdarúgó-csapatok mezeit, a gyermekáldozatok koporsóira plüssállatokat is helyeztek. A genovai érsek a szertartáson egyenként megáldotta a koporsókat. Mivel a hídomlás két albán áldozata muszlim volt, értük a katolikus szertartás végén a genovai iszlám közösség imámja mondott imát. A muszlim közösség vezetője olasz nyelvű beszédében a testvéri közelség jelentőségét emelte ki, Genova talpra állását szorgalmazta. A hídomlás négy másik áldozatát augusztus 17-én, pénteken a Nápolyhoz közeli Torre del Grecóban temették el: négy fiatalembert, akik autóval Genován át Portugáliába tartottak nyaralni. Egyikük édesapja úgy nyilatkozott, nem akarja, hogy fia puszta nyilvántartási szám maradjon a hatóságok számára. A hidat üzemeltető autósztráda-társaság bejelentette, hogy menedzserei szombat délután bocsátanak ki újabb nyilatkozatot. Korábban tagadták, hogy karbantartási mulasztást követtek el.
Olasz sajtóértesülések szerint a genovai hídomlást a szerkezet egyik tartókábelének elszakadása okozhatta.
A dél-olaszországi Beneventóban hasonló baleset megelőzésére lezárták az ottani Morandi-hidat.
A római kormány továbbra is kitart a sztrádatársaság koncessziójának visszavonása mellett. Ami a híd sorsát illeti, a legsürgősebb feladat a vasbetondarabok eltávolítása lesz a híd alatti patak medréből, még az őszi csapadékos időszak beállta előtt. Genova városa már a hídomlás miatti anyagi kárt számolja, hiszen a jelentős útvonal megszakadása elszigeteli a város kikötőjét.

Forrás: MTI
Forrás: Vertse Márta/Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Az olasz labdarúgóliga vezetősége elfogadta a Genoa és a Sam
  2018-08-18 11:50:06, szombat
 
  Az olasz labdarúgóliga vezetősége elfogadta a Genoa és a Sampdoria kérését, és elhalasztják a két genovai csapat hétvégi bajnoki mérkőzését. A liga csütörtöki tájékoztatása szerint az AC Milan-Genoa és a Sampdoria-Fiorentina összecsapások új időpontját a napokban jelentik be.
A Genovában kedden történt balesetben - leszakadt az A10-es autópálya egyik hídjának egy része - legkevesebb 39 embert halt meg, az eddig megtalált áldozatokon kívül pedig további tíz-húsz ember tűnhetett el.
Nagyobb kép Link
...... ........... ..............


A Serie A 2018/19-es idénye szombaton kezdődne, de azt egyelőre nem tudni, hogy az első forduló további nyolc mérkőzését megrendezik-e. Felvetődött ugyanis annak a lehetősége, hogy az összes találkozót elhalasztják a tragédia miatt.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Összeomlott egy autópályahíd Genovában
  2018-08-14 18:32:46, kedd
 
  Kedden 12 óra körül összeomlott a négysávos A10-es autópálya Genovánál lévő hídja - írja az AFP hírügynökség jelentése alapján a Welt. Több autó is a mélybe zuhant,
A mentésben résztvevő tűzoltók közlése szerint legalább 35 ember meghalt.
30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe.
Eddig két embert sikerült élve kiszabadítani a romok közül, őket helikopterrel vitték kórházba.
Az A10-es autópálya Morandi nevű hídjának 80 méter hosszú szakasza zuhant 50 méteres mélységbe felhőszakadáskor. A híd egy folyót és ipari területet ível át. A tűzoltóság szerint több tucat autó lehet a törmelék alatt, szükséges lehet a katasztrófaelhárítás kiterjesztése, mert gázcsövek is megsérülhettek.
hatóságok szerkezeti problémákra gyanakodnak, a baleset egy hatalmas viharban történt.
Ennyire fontos híddal Európában évtizedek óta nem történt ilyen súlyos tragédia. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen forgalmas hidat úgy építsenek meg, hogy ilyen omlás történhet. A híd középső szakasza szakadt le - mondta kedd délután Edoardo Rixi olasz közlekedésügyi miniszter a tragédia helyszínén.
Nincs magyar érintett
A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, a jelenlegi információk alapján nincs magyar érintettje a genovai hídomlásnak. Hozzátették, a milánói magyar főkonzulátus folyamatos kapcsolatban áll az illetékes olasz hatóságokkal és kórházakkal.
A főkonzulátus ügyeleti telefonvonalára magyar állampolgártól segélyhívás nem érkezett.
- Szemtanú: láttam a hidat, ahogy összeomlik előttem
Az olasz napilap, az Il Giornale internetes verziója egy genovai szemtanút idéz. A férfi az autójában ült, amikor látta összeomlani a hidat. Davide Ricci így számolt be a tragédiáról: ,,drámai volt - először a központi pillér tört össze, aztán a többi is leomlott." A bolzanetói férfi Nervi felé tartott autójában, amikor látta a híd leomlását. A polceverai töltés (rakpart) mentén haladt, méghozzá dél felé, amikor leomlott a híd. A törmelékek húsz méterre a kocsimtól értek földet - mondta. Az egészre alig emlékezett a sofőr, aki szerint mindez olyan volt, mint egy villámcsapás érte volna. Mindezek után a többi autóssal együtt megállt, illetve megrekedt a törmelékek között. A rendőrök és a hatóságok ezután az utakat megtisztították a törmeléktől, hogy a mentők a tragédia helyszínére siethessenek.
A hatvanas évek óta állt a híd
A Morandi-hidat az olasz köztársasági elnök, Giuseppe Saragat avatta fel 1967. szeptember 4-én, egyes források szerint 1963 és 1967, mások szerint több idő, azaz hat év alatt építettek fel. A híd Genova két negyedét, Sampierdarenát és Corniglianót kötötte össze a Genovából Savonába vezető A10-es autópályán. A létesítmény a tervezője nevét viselte, akit Riccardo Morandinak hívtak. A hídnak az a része omlott le, amely Sampierdarena ipari negyedét, illetve a Polcevera folyócskát ívelte át. Az átkelőhely 1182 méter hosszú és 45 méter magas volt. A betonpillérei 90 méter magasak voltak. Az Il Giornale című olasz lap felveti, hogy a talaj megsüllyedése okozhatta a tragédiát, de természetesen ezt a későbbi vizsgálatoknak kell megerősíteniük.[/bg
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
A Hondában ülők elevenen égtek el
  2018-07-30 16:44:30, hétfő
 
  Forrás: BAON.hu
Tragédia Lakiteleknél.
Előbb kettő, majd három személy haláláról számoltak be a hatóságok a vasárnap este, a 44-es főút 22-es kilométerénél Nyárlőrinc közelében történt baleset kapcsán.
A helyszínen gyűjtött információink szerint egy Honda gépkocsi előzött egy motorkerékpárt, majd egy BMW-t, amikor frontálisan ütközött egy szemből érkező Peugeot gépkocsival. A Honda az út menti árokba borult és kigyulladt, három személy égett az autóban.
- Próbáltam kifeszíteni a felborult autó egyik ajtaját, de nem sikerült. Közben igyekeztem nyugtatni a beszorult nőt, aki segítségért kiabált és a lábát fájlalta. Hirtelen egy lángcsóva csapott ki az autó oldalán, a mentők porral oltóval igyekeztek elfojtani a tüzet, de pillanatok alatt beborította az egész autót, nem tudtuk kimenteni a benne ülőket, elevenen égtek el - emlékezett vissza a vasárnapi tragédia borzalmaira a helyszínen a kecskeméti László István, akinek BMW-jét előzte meg közvetlen a baleset előtt a Honda Kecskemét felé tartva.A férfi elmondása szerint nagy sebességgel előzött a Honda, de nem jól számolta ki a távolságot a vezetője, a szemből érkező Peugeot is próbált jobbra lehúzódni előle, de frontálisan összeütköztek. A Honda az ütközés erejétől visszavágódott a BMW-nek, átpördült felette és a levegőben az árokba repült. László István a feleségével ült az autójukban, kisebb karcolásokon kívül nem esett komolyabb bajuk, az asszony a mellkasát fájlalta, őt a mentők megfigyelésre kórházba szállították. Információink szerint a totálkárosra tört Peugeot-ban ülő kettő személy sem sérült meg komolyabban. A Hondában utazó három személy azonban beszorult az összetört kocsiba, többen is próbálták kiszabadítani őket, köztük László István is, akinek a szőr lepörkölődött a lábáról, amikor hirtelen lángcsóva csapott ki a gépkocsi alól. A tűzoltók még nem voltak a helyszínen, a kiérkező mentők kettő porral oltóval próbálták elfojtani a lángokat, de sikertelenül. A kecskeméti szemtanú elmondása szerint pillanatok alatt borult lángokba az autó, egy másik szemtanú beszámolója szerint a kocsiból már a levegőben repülve lángnyelvek csaptak ki. Több méter magasra értek fel a lángok, amit a tűzoltók oltottak el.
- A műszaki mentés, a tűzvizsgálat és a rendőrségi helyszínelés miatt teljes szélességében több órára lezárták vasárnap este a 44-es főutat, a forgalmat egy mellékútra terelték, az útlezárás hétfőn hajnali 2 óra 20 perckor szűnt meg a rendőrség közlése szerint.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Ferenc pápa részvét táviratot küldött Görögországba ...
  2018-07-25 20:21:04, szerda
 
  Ferenc pápa részvét táviratot küldött Görögországba a tűzvész miatt
Július 23-án pusztító erdőtűz keletkezett Athén közelében, három helyen is; nem zárható ki, hogy szándékos gyújtogatás történt. Hírügynökségi jelentések szerint már több mint 70-en meghaltak és 550-en megsebesültek a katasztrófa miatt. Ferenc pápa részvét táviratot küldött Görögországba.
Az áldozatok között több gyermek is van. A görög kormányfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a tragédia miatt. Már több mint hatszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat.
- Ferenc pápát mélyen elszomorította a görögországi tűzvészről kapott hír. Július 24-én kelt táviratában kifejezte szívből jövő együttérzését mindazoknak, akiket érint ez a tragédia. Az elhunytakat a mindenható Isten irgalmas szeretetébe ajánlotta, és buzdította a polgári hatóságokat és a mentésben résztvevőket erőfeszítéseik folytatására. A gyászolókra a Szentatya az Úr vigaszt hozó és erőt adó áldásait küldte.
Sebastianos Rossolatos athéni katolikus érsek, a görög püspöki konferencia elnöke a SIR olasz hírügynökségnek nyilatkozva valóságos pokolnak nevezte a történteket. Óráról órára nő az áldozatok és a sebesültek száma. A tűz intenzitása és nagy kiterjedése miatt súlyos pusztítást okoz. Az érsek is imádkozik mindazokért, akik életüket vesztették, akik megsebesültek, vagy elvesztették mindenüket a tűzben. Az érsek kifejezte elismerését azoknak, akik életüket kockáztatva részt vesznek a segítségnyújtásban. ,,Ezek az események el kell hogy gondolkodtassanak minket a környezet tiszteletben tartásáról, amely a szabályok betartásán keresztül is megvalósul. Nem szabad ellenőrzés és szükséges engedélyek nélkül lakóházakat építeni. A katasztrófák okai is, mint amilyen a mostani, az emberek törvénysértő cselekedeteiben keresendők" - mutatott rá az athéni katolikus érsek.
.....


Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka (a görögség egy részének a főpásztora) nyilatkozatot tett közzé a tűzvész kapcsán. Ebben hangsúlyozta: ,,Döbbenettel figyeljük a drámai eseményeket Attika tartományban, amelyek a hatalmas tüzek miatt alakultak ki. Emberi életek, tulajdonok és az erdők gazdagsága vész oda." A pátriárka nyilatkozatában leírta: imádkozik, és lélekben csatlakozik Jeromos athéni ortodox érsek és a többi metropolita imájához. Isten segítségét kéri, hogy állítsa meg ezt a hatalmas emberi és ökológiai katasztrófát, amelynek kétségtelenül felmérhetetlen következményei vannak. Kéri, Isten adjon erőt az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. A pátriárka szolidaritását fejezte ki, és támogatásáról biztosította az Egyházat.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a japán egyházi vezetők
  2018-07-13 15:02:18, péntek
 
  Ferenc pápa részvét táviratot küldött a japán egyházi vezetőknek.
Heves esőzések pusztítanak Japán nyugati és középső részén. Több mint százan meghaltak, és a veszély miatt hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonukat. Ferenc pápa július 9-én, hétfőn táviratban fejezte ki fájdalmát a természeti katasztrófa miatt.
Államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával a Szentatya táviratot küldött a japán helyi egyházi vezetőknek, amelyben részvétéről biztosítja a lakosságot. Mély fájdalommal értesült arról, hogy emberi életeket oltott ki és sokakat megsebesített Japánban az erős esőzések következtében pusztító áradás. A pápa őszinte szolidaritásáról biztosít mindenkit, akit ez a tragédia sújt. Imádkozik az elhunytak örök nyugalmáért, valamint a sebesültek gyógyulásáért. Bátorítja a civil hatóságokat és mindazokat, akik részt vesznek a kutatásban és a mentésben.

Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Sok hír a thaiföldi barlangi mentésről
  2018-07-12 09:35:59, csütörtök
 
  - Múzeumot csinálnak a thaiföldi barlangból
- Itt vannak az első képek a barlangból kimentett gyerekfocistákról
- Hivatalos videót tettek közzé a thai gyerekek barlangi mentéséről /Sajnos a videót törölte a szerver.
- Az egyik thai fiú apja 18 napon át ott maradt a barlangnál
- Átlagosan két kilót fogytak a barlangban rekedt gyerekek
- Meghalt az ausztrál orvos apja, miközben a barlangban rekedt gyerekeket mentette

Sok hír a thaiföldi barlangi mentésről a Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Dráma a thaiföldi barlangban: le kellett állítani a mentést
  2018-07-09 11:13:55, hétfő
 
  Forrás: külföldi apró
A barlangban rekedt 12 gyerek közül már négyet biztonságba helyeztek. Egy jelentés szerint a nemzetközi mentőcsapat, amelyet két brit búvár vezet, négy fiút szabadított ki a barlang fogságából. Az idő egyre jobban sürgeti az akciót, ugyanis ismét elkezdett esni a monszuneső - írja a Metro cikke nyomán a Faktor.
Az első két fiú kiszabadítása után a mentőcsapat egyik tagja arról számolt be, hogy a gyerekek a közelben felállított ideiglenes kórházban vannak kivizsgáláson. Azóta mentőhelikopterrel egy városi kórházba vitték őket. A sajtótájékoztatón a mentés operációs vezetője elmondta: négy fiút hoztak ki a barlangból. Mind a négy “tökéletes" állapotban van
A mentési műveletet most leállították - írja a BBC. A mentés vezetője szerint 10 órára van szükségük a következő akcióhoz való felkészülésre.
90 búvár vesz részt a műveletben - 40 Thaiföldről és 50 külföldről.
Még a múlt héten rekedt a barlangban egy 12 tagú focicsapat és az edző Thaiföldön, majd miután hétfőn megtalálták őket, elkezdték megtervezni, hogyan is hozhatnák ki őket a barlangból. A mentés vasárnap kezdődött, búvárok segítenek a gyerekeknek kijutni, többen ugyanis sem úszni, sem búvárkodni nem tudnak a 11-16 éves fiúk közül.
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Elkezdődött a barlangban rekedt gyerekek kimentése
  2018-07-08 12:50:22, vasárnap
 
  Forrás: 24.hu
A thai hatóságok megkezdték a mentőakciót a 12 fiú és edzőjük kihozatalára - írja a BBC. A mentőalakulatok helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdték meg az akciót. Néhány órával ezelőtt elküldték a helyszínről a mentésben szorosan nem résztvevőket (például az újságírókat), így csak a búvárcsapat, orvosok és a biztonsági erők tartózkodhatnak a barlang közvetlen közelében. - mondta a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn. “A fiúk készek minden kihívásra" - tette hozzá az MTI tudósítása szerint. 13 külföldi és 5 thaiföldi búvár vesz részt a mentésben. Egyelőre nem tudni, hogyan hozzák ki a fiúkat, de a BBC azt írja, várhatóan helyi idő szerint este 9 óra környékén hozhatják felszínre az első gyereket, de az is lehet, hogy a mentés több napig is eltart.
- Minden fiút két-két búvár segít a körülbelül 4 kilométeres úton. A gyerekeket egyesével, szakaszosan indítják el. A Guardian azt írja, a barlangtól 57 kilométerre található kórházhoz vezető utat lezárták, feltételezések szerint ide szállítják a kimentett fiúkat.
A 12 gyerekből álló focicsapat edzőjükkel együtt június 23-án sétált be a barlangba, ahonnan nem tudtak kijönni, mert a hirtelen jött eső elárasztotta a helyszínt. Kilenc napig semmit nem lehetett tudni a csapatról, akiket végül két búvár talált meg. Azóta folyik a tervezgetés, hogy mikor és hogyan lehet kimenekíteni a legyengült csapatot. A mentési lehetőségekről itt írtunk bővebben:

- Barlangban rekedt gyerekek: kockáztatni kell. Rendkívül sok a dilemma a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek mentőakcióját illetően. A monszun közeledik, így egyre sürgetőbbé válik a kimenekítésük, csakhogy a fiatalok egyike sem tud úszni és búvárkodni. Lassan két hete élnek teljes sötétségben, ami mentálisan nagyon megterhelő. Nincs olyan mentési lehetőség, ami teljesen biztonságos lenne.
Bővebben Link

A thai haditengerészet búváraiinak Facebook-posztban üzent, hogy készen állnak hazahozni a focicsapatot:
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 168 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 161 db bejegyzés
e év: 4674 db bejegyzés
Összes: 36316 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1028
  • e Hét: 5465
  • e Hónap: 22763
  • e Év: 1673526
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.