Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 72 
A zene fölemel Istenhez
  2019-05-11 08:55:55, szombat
 
  Beszélgetés Szilas Imrével, a világ első beatmiséjének szerzőjével
2019. május 10., péntek | 17:10
Április 28-án a budapesti Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban szentmise keretében adták elő Szilas Imre 1967-ben szerzett Húsvéti beatmiséjét, melyhez azóta új tételeket írt. Az 1972 óta Amerikában élő, a bemutatóra hazalátogató szerzővel beszélgettünk.
...... ...........


Ön hívő katolikus családból származik, gyermekkorától kezdve zeneiskolába járt, majd konzervatóriumba, zeneszerző szakra, emellett kántorképzőbe is. Mindez így együtt adta, hogy tizenhat évesen, a világi beat ős- és fénykorában megalkotta a földkerekség első beatmiséjét?

- A hatvanas években mi, fiatalok teljesen a hatása alatt voltunk az új hangzású beat- vagy rockzenének, de engem mint hívő fiatalt erősen foglalkoztatott, hogy a szent szövegekre kellene beat hangzású dallamot írni. Hozzám hasonlóan a barátaim közül is sokan forgolódtak egyházi körökben, és ők biztattak, hogy csináljam meg. Különösen Széll Vince volt az, aki naponta érdeklődött, elkészült-e már a mű. Én a világi és az egyházi zenét egyaránt szerettem, főleg az orgonára íródott szerzeményeket. A kettő ötvözetéből született meg a Húsvéti mise. Mindenképpen idetartozik, hogy Zöldi Sándor abonyi plébános magyar szöveget írt egy amerikai spirituáléra, ,,Örvendjetek, vigadjatok!" kezdettel. A barátaim megmutatták, hogy valami ilyesfélét kellene írnom. Egyébként az egyházi zene művelése mellett volt egy világi zenekarom is, a Zenit. A Majakovszkij utcában játszottunk egy tánciskolában. Zenésztársam voltak többek között Ullmann Ottó és a 2017-ben elhunyt Kékes Zoltán.

- Tudatában volt annak, hogy tizenhat évesen megalkotta a világ legelső beatmiséjét?
- Nem. Nem gondoltunk mi ilyesmire akkor, csak arra, hogy szépen szóljon a mű. Nem írtunk saját szöveget, mert a Szent vagy, Uram szövegeit gyönyörűnek találtam. Ebbe nem tudott a rendszer belekötni. A hivatalos liturgikus szövegekre építettünk.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Kilencvenedik születésnapját ünnepelte Majoros Ármella .....
  2019-04-25 20:03:58, csütörtök
 
  Kilencvenedik születésnapját ünnepelte Majoros Ármella domonkos nővér.
- Isten éltesse egészségben, szeretetben!
...... ..........


2019. április 25., csütörtök | 14:07
Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték Majoros Mária Ármella domonkos nővért április 6-án a hódmezővásárhelyi Szent István király-templomban. A szentmise főcelebránsa Mészáros Domonkos OP volt.
A hálaadó szentmisére az ország egész területéről, valamint Beregszászról és Ungvárról érkeztek domonkos atyák, testvérek, nővérek és világi hívek.
Mészáros Domonkos prédikációjában felelevenítette azokat az éveket, amikor a kommunista egyházüldözés alatt Ármella nővér még titokban, otthonában és családoknál foglalkozott a fiatalokkal és felnőttekkel. Felidézte, hogyan találkoztak a velünk élő Istennel mindazok, akik Ármella nővér hittan csoportjaiban, a vele folytatott beszélgetésekben, az általa szervezett lelkigyakorlatokon, kirándulásokon vettek részt az elmúlt évtizedek során; hogyan építették a jövőt az Ármella nővér körül születő papi és szerzetesi hivatások. Beszélt arról, hogy mik voltak a nővérnek azok a tulajdonságai, amelyek minden hozzá tartozó emberre hatással voltak: a sok-sok imából, a hivatásához való hűségből forrásozó kedvessége, a családoknak adott sok ideje a családlátogatások során, a mindenki számára való rendelkezésre állása.
A szentmise végén személyes köszöntések következtek, amelyek egyben tanúságtételek voltak arról, hogy kinek-kinek a hitbéli növekedésében milyen szerepet játszott Ármella nővér. Beszédet mondott Deák Hedvig, a domonkos nővérek általános főnöknője, majd Merkl Hilda, a budakeszi, valamint Nagy László, a hódmezővásárhelyi világi domonkos közösség vezetője. A köszöntők után a Szent István-templom énekkara Halmos László Hiszek a Szent Szívben című kórusművét adta elő.
A hódmezővásárhelyi hívek nevében Fejes Zsuzsanna, Kun Judit és Abt Imre, valamint Szőke Ernő református testvér mondott köszöntőt. Ezt követően a Mária Valéria keresztény óvoda pedagógusai adtak műsort. Ármella nővér kereszt- és bérmagyermekei nevében Nagy Csilla tett tanúságot. Végül a Kárpátaljáról érkezettek képviseletében Palkó Éva, az ungvári világi domonkos közösség vezetője adta át ajándékaikat és köszöntésüket.
Az ünnepség agapéval és kötetlen beszélgetéssel zárult a domonkos nővérek rendházában.
Az ünnep főszervezője Héjja Erzsébet volt.

Forrás: Szerzetesek.hu
Fotó: Domonkos Nővérek Facebook-oldala
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
New York-i Carnegie Hall-ban Mága Zoltán koncertje
  2019-04-13 22:19:41, szombat
 
  Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! - zengett a New York-i Carnegie Hall-ban Mága Zoltán koncertjén
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Csillagot avattak Törőcsik Mari tiszteletére Eger központi..
  2019-04-06 15:03:37, szombat
 
  Csillagot avattak Törőcsik Mari tiszteletére Eger központi sétányán
........


Törőcsik Mari munkássága előtt tisztelegve avatták fel a harmadik csillagot az Eger Sikeréért Egyesület alapította Egri Csillagok Sétányon április 6-án.
A számos elismerése mellett a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Törőcsik Mari videó üzenetben köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Rövid üzenetében a Heves megyei Pélyen született színművész egri kötődéséről elmondta, hogy szülei és testvére is itt, a Ciszterci Gimnáziumban és az Angolkisasszonyoknál tanultak, és Pély után Eger a második otthona volt és maradt.
A díszkő-avató ünnepségen az Eger Sikeréért Egyesület elnöke, Honfi Gábor méltatta Törőcsik Mari munkásságát. Úgy fogalmazott: a legtöbbször kitüntetett színművésznő kap most csillagot. A közel sem teljes felsorolás szerint Törőcsik Mari a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas, Kossuth-nagydíjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja - emlékeztetett.
Az egyesület vezetése és a város közgyűlése tavaly döntött úgy, hogy négy - művészet, tudomány, sport és ,,Egerért" - kategóriában avatnak díszkövet az évek során. Az első csillagot Kovács Kati énekesnő, a másodikat olimpiai bajnok vízilabdázók kapták.
*
- Születési dátum: 1935. november 23. (életkor 83 év), Pély
Híres szerepei: Pataki Mari; Körhinta
Kossuth-díj: 1973, 1999, 2019
Házastárs: Maár Gyula (házas. 1972.-2013.), Bodrogi Gyula (házas. 1956.-1964.)
Gyermekek: Maár Teréz
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Mága Zoltán - amerikai turnénk repertoárjából
  2019-04-03 21:26:20, szerda
 
  Kedves Ismerőseim, Barátaim,
Fogadjanak szeretettel az amerikai turnénk repertoárjából egy kis ízelítőt, amit a világhírű hegedűművésszel, Shlomo Mintz-cel játszom közösen a Budapesti Újévi Koncerten.
További szép napot kívánok Önöknek, üdvözletemet küldöm mindenkinek Los Angelesből, az amerikai turnénk első állomásáról! Mága Zoltán
Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Dr. Székely János és Ferenc pápa a képen
  2019-03-20 11:30:30, szerda
 
  Képen a Csíksomlyói gyors vonat, Dr. Székely János és Ferenc pápa
Nagyobb kép Link

...... .........

 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Gratulálok Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjához!
  2019-03-15 21:50:17, péntek
 
  TÖRŐCSIK MARI művésznőnek, a nemzet színésze, a nemzet művésze, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művésznek, hogy nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus film főszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve elismeréseként Kossuth Nagydíjat kapott.
Művésznő méltán megérdemelte a legrangosabb művészeti elismerést. Kívánom, hogy még hosszú évtizedekig örvendeztessen meg minket nagyszerű alakításaival!
Kedves Mari, szívből gratulálok! Mága Zoltán hegedű művész
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Mága Zoltán hegedűművész Liszt Ferenc díjat kapott
  2019-03-14 14:04:47, csütörtök
 
  Mága Zoltán hegedűművész Liszt Ferenc díjat kapott
Köszönet az állami ünnep alkalmából kapott Liszt Ferenc-díjért
Több mint három évtizedes zenész pályafutásom elismeréseként, kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenységemért nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Liszt Ferenc-díjban részesülhettem.
Nagy büszkeség számomra ez a rangos művészeti elismerés, de egyben felelősséggel is jár, mert méltónak kell maradnom a kitüntetéshez, meg kell őriznem zenésztársaim és közönségem szeretetét, tiszteletét és bizalmát. Továbbra is nagy alázattal és szeretettel végzem azt a kulturális missziót, amit három évtizeddel ezelőtt célul tűztem ki magam elé, hogy hazámban, és a világ számos pontján hirdessem a magyar zenei kultúrát és a zene erejével hidakat építsek emberek és országok között. Tisztelettel és alázattal Liszt Ferenc emléke előtt, valamint a művészeti díj iránti köszönetként az Egyesült Államokban hamarosan kezdődő koncertkörutam részeként a New York-i Carnegie Hall Nagytermében tartandó koncertemen a világhírű zeneszerzőnk műveit is játszani fogom. A Liszt Ferenc-díjjal járó pénzjutalmat, mint ahogyan más esetekben is, jótékonysági célokra fogom fordítani.
Köszönet a közönségemnek azért a végtelen szeretetért és tiszteletért, amiből évtizedek óta erőt gyűjthetek nemcsak a művészi munkámhoz, hanem karitatív misszióimhoz is. Ígérem, továbbra is a kultúra és az emberek szolgálatában folytatom önkéntes küldetésemet, hogy a zene gyógyító erejét és kulturális értékeink gazdagságát, gyönyörűségét hirdessem hazámban, Magyarországon, elszakított országrészeinkben élő honfitársaim között és a Föld legtávolabbi pontjan is.
Gratulálok minden díjazottnak és kitüntetettnek!
Még egyszer köszönöm, Isten áldja és óvja Önöket! - Mága Zoltán hegedűművész

...... ........... ................. .........

 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Ötven éve szentelték pappá Jakubinyi György érseket
  2019-03-04 10:16:23, hétfő
 
  Jakubinyi György érsek
....


Tamás József segédpüspök, általános helynök március 1-jei dátummal kelt körlevelében köszönti Jakubinyi György gyulafehérvári érseket abból az alkalomból, hogy idén ünnepli pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. Az évfordulóra kiadott körlevelet az alábbiakban olvashatják. Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Mága Zoltán: Pályafutásom eddigi legjelentősebb állomása ..
  2019-02-24 13:26:53, vasárnap
 
  Pályafutásom eddigi legjelentősebb állomása előtt
Nagy kihívás és feladat előtt állok, de úgy érzem, hogy életem nagy álma teljesedhet be hamarosan annak a szerződésnek köszönhetően, amelyet a napokban írtam alá Los Angeles neves producereivel és koncertszervező managerekkel, valamint a PBS vezetőivel. Az Egyesült Államok legnagyobb közszolgálati televíziós-csatornája az elmúlt években már két önálló show-műsoromat is hosszú hónapokon át vetítette 120 milliós nézőközönségének, ami már önmagában is megtisztelő és jelentőségteljes, de most pályafutásom legjelentősebb állomása valósulhat meg azzal, hogy a legnagyobb hollywoodi szupersztárokkal, világhírű amerikai előadókkal és zenészekkel közös produkciót készíthetek. Bár konkrét részleteket még nem árulhatok el, de abban megszületett a megállapodás, hogy a hamarosan induló amerikai koncert turnémat követően megkezdjük a felkészülést egy olyan világszínvonalú hollywoodi produkcióra, amelyben világsztárokkal együtt muzsikálhatunk.
De addig még teljesítenem kell az Észak-amerikai kontinens koncertkörútját: április 3-án
Los Angelesben, a Wilshire Ebell Theatreben, április 5-én Torontóban a Roy Thomson Hallban, április 7-én Washingtonban a Music Center at Strathmoreben, április 11-én pedig ismét New Yorkban a Carnegie Hall nagytermében adhatok koncertet.
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 72 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 314 db bejegyzés
e év: 2070 db bejegyzés
Összes: 38776 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 579
  • e Hét: 10089
  • e Hónap: 38772
  • e Év: 315761
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.