Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 117 
Szent Adalbert-díjjal tüntették ki Müller Cecíliát
  2020-06-28 13:11:21, vasárnap
 
  Szeretnénk elismerni és megköszönni azt, hogy ilyen alázattal végzi a munkáját. Alázat nélkül nem lehet nagy dolgokat véghez vinni. Krisztustól tanulták ezt az apostolok, amit mi, keresztények is szeretnénk felmutatni.
.......................... ........... ......


Müller Cecília országos tisztifőorvosnak adományozta Szent Adalbert-díját a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, melyet Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke adott át június 25-én, zártkörű ünnepség keretében.
Idén rendhagyó módon került sor az 1992-ben alapított Szent Adalbert-díj odaítélésére és átadására. A Szent Adalbertet ábrázoló emlékérem évente talál gazdára, hogy elismerje olyan tudósoknak, művészeknek és egyházi vagy közéleti személyeknek a munkáját, akik a kereszténység és a magyarság érdekében kimagaslóan értékes művet alkottak vagy tevékenységet végeztek. Ilyen elismerő díjat vehetett át korábban többek között Jáki Szaniszló, Lezsák Sándor, Tempfli József püspök, Járóka Lívia, Nádasi Alfonz és Velkey György is.
A KÉSZ elnöksége ezúttal szakított hagyományaival, és a szokásosnál korábban (a Szent Adalbert-díj átadása rendszerint a KÉSZ őszi küldöttgyűlésén történik) döntött a rangos díj sorsáról. 2020-ban váratlan feladatok és megpróbáltatások elé állította az egész világot a koronavírus-járvány. Hazánkban kiemelkedő szerepe volt a járványhelyzet kezelésében a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzsnek, melynek tagjaként az emberek mindennapi életének részévé vált Müller Cecília országos tisztifőorvos. A veszélyhelyzet visszavonásával munkájuk nem ért véget, de lezárult egy jelentős időszak. A KÉSZ vezetősége a Szent Adalbert-díjjal Müller Cecília a magyar emberek egészségének megóvása érdekében nap mint nap fáradhatatlanul, magas szakmai színvonalon végzett áldozatos munkáját kívánta elismerni, melyet keresztény szellemben, nagy empátiával és felebaráti szeretetet tanúsítva folytatott.
A szűk körben megtartott díjátadón részt vett az egyesület társelnöke, Galgóczy Gábor, elnökhelyettese, Keresztes Dénes, Pálmai Tamás elnökségi tag és a kitüntetett orvos férje, Zseli József is. Makláry Ákos méltatásában kiemelte Müller Cecília evangelizációs tevékenységét, melyet az elhivatottsággal és alázattal folytatott munkájával ért el. Köszönetet mondott azért, hogy tanúságot tett Krisztusról: ,,A Szent Adalbert-díjjal szeretnénk elismerni és megköszönni az elnökség, a KÉSZ tagsága, a keresztény ember és a társadalom nevében mindenek előtt az emberségét, azt hogy hitelesen és emberi hangon szólt hozzánk. Szeretnénk elismerni és megköszönni azt, hogy ilyen alázattal végzi a munkáját. Alázat nélkül nem lehet nagy dolgokat véghez vinni. Krisztustól tanulták ezt az apostolok, amit mi, keresztények is szeretnénk felmutatni.
Szeretnénk elismerni és megköszönni továbbá azt, hogy mindenki számára kimondva, kimondatlanul szólt a hitről és a családról. Minden eligazításban, tanácsban, ismertetésben, amit hallottunk, a sorok között mindig ott volt a család, az emberi kapcsolatok és a hit fontosságának a szerepe.
Ugyanúgy szeretnénk megköszönni és elismerni a keresztet is. Azt a keresztet, ami most is ott van főorvos asszony nyakában, és teljesen eggyé vált a személyiségével. Sok embert megerősített, másokat pedig elgondolkodtatott a puszta látványa. Végül szeretnénk megköszönni és elismerni ezzel a díjjal a magas színvonalon végzett szakmai munkáját."
A KÉSZ elnöke beszédében rámutatott arra, hogy Müller Cecília nem tett mást, mint ,,aprópénzre váltotta" az evangéliumot. Jó keresztényként láthatóvá tette mindenki számára, hogy mit jelent kovásznak lenni vagy mécsesként világítani. Biztosította a főorvos asszonyt a KÉSZ tagságának támogató imádságáról, mely elkíséri, és erőt ad az előtte álló feladatok és kihívások elvégzéséhez, amire nagy szükség van a járvány elleni további küzdelemben.
Müller Cecília köszönetét fejezte ki az elismerésért, mely fontos megerősítést jelent hivatásának és keresztény küldetésének gyakorlásához. Kiemelte azt, hogy munkája során megtapasztalta, ha az emberek megértik, hogy mi történik velük, könnyebben viselik annak következményeit. Ezért is tartotta fontosnak a nyilvánosság részletes tájékoztatását a veszélyhelyzet idején, ami nagymértékben megkönnyítette a hatékony fellépést a vírus terjedésével szemben.
Az ünnepség megható pillanata volt, amikor a főorvos asszony hálás szívvel gondolt vissza szüleire, édesapja sziklaszilárd hitére, mely a mai napig meghatározó számára. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnöksége és tagsága jó egészséget és sok kegyelmet kíván szolgálata folytatásához, és bízik abban, hogy eleget tud tenni az őszi küldöttgyűlésre szóló meghívásnak.

Forrás és fotó: KÉSZ
...... ........... ...........


Magyar Kurír 2020.06.28

*
Levélben kaptam
...... ..............*
...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Ötvös Csilla Esti muzsika
  2020-06-26 16:36:24, péntek
 
  Videó Link

Képen Ötvös Csilla opera énekes_szubrett

...... .............. .........Rövid ismertetés a művésznőről
Ötvös Csilla (Békásmegyer, 1947. június 29. -) opera-énekesnő (szoprán)
1969 és 1974 között a Zeneakadémián Révhegyi Ferencné tanítványa volt. 1981-től Kapitánffy Istvánnénál képezte tovább magát.
1974-től mint az Operaház magánénekese működik, főként lírai és koloratúr szubrett szerepekben láthatja a közönség.
Az 1990-es évektől a Weiner Leó Konzervatóriumban tanít. Elnyerte a Magyar Kultúráért kitüntetést, 2011-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Bátyjával, Ötvös Csabával gyakorta vendégszerepelnek külföldön is (Ausztria, Németország, Dánia).

A Művésznő weblapja Link

- Opera csillagok - Ötvös Csilla Videó Link két órában
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Schmidt Egon: A temető madarai
  2020-06-21 14:24:07, vasárnap
 
  A temető mindig szomorú, de ilyenkor, május végén csodálatosan szép is. A hatalmas vadgesztenyefák koronája egymásba hajlik odafent, a napsugarak csak itt-ott találnak utat közöttük.
Laci fiammal május 26-án délelőtt ellátogattunk a Farkasréti temetőbe. Az árvácskák, amelyeket kora tavasszal ültetett a feleségem sírjára, szomorú képet nyújtottak: sárga fejecskéik lekonyultak, egyes tövek teljesen elpusztultak. Ilyenkor minden évben piros begóniák kerülnek a helyükre. Eleinte kicsinyek, de gyorsan nőnek, szépen bokrosodnak, és egészen őszig virítanak.
A temető mindig szomorú, de ilyenkor, május végén csodálatosan szép is. A hatalmas vadgesztenyefák koronája egymásba hajlik odafent, a napsugarak csak itt-ott találnak utat közöttük.
...... ..........


Mint tavasszal majd minden alkalommal, most is egy barátka énekét hallottam meg először. Tavaly ugyanott, a balra eső főút jobb oldalán lévő bokrok között dalolt. Sajnos csupán néhány strófa erejéig. A barátkáknak ekkortájt fiókáik vannak, a hímek is etetnek, nem érnek rá énekelni. Később fekete rigó flótázott hosszan és nagyon szépen; náluk már a második költés zajlik, a párjuk a tojásokon ül valahol.
A sétautak mentén kevés virág, egy-egy pitypang, árvacsalán, néhol százszorszépek kisebb csoportjai. A koronavírus elleni védekezésként elrendelt vesztegzár miatt idén csak most hallottam az első sárgarigót. A ,,huncut a bíró" flóta a lombok közül hallatszott, de a hang aranysárga tulajdonosát nem sikerült megpillantanom. Két helyen csattogott az erdei pinty, szabályszerűen feleseltek egymásnak. Ez a madár féltékenyen védi a kiválasztott területét, ha a szomszéd közeledne, nyomban visszakergeti. Korábban éveken át költött itt egy kabasólyompár. Későn, csak júniusban kezdtek fészkelni, de hangos ,,ki-ki-ki-ki-ki" kiáltásukat május második felében már lehetett hallani. Sajnos eltűntek, évek óta nem látom és nem hallom őket. A kis csilpcsalpfüzike viszont hűségesen megjelenik minden tavasszal, jellegzetes ,,csipcsap" éneke összetéveszthetetlen.
A temetőből kifelé menet zöld küllő kiáltását hallottam, az igazgatósági épület tetején pedig házi rozsdafarkú énekelt. Ezt a kedves kis madarat otthon is hallom. Hajnalban, ha kinyitom az ablakot, néha a szemközti ház egyik antennáján ül, és egyszerű kis dalával ő is foglalt költőterületét hirdeti.

Magyar Kurír 2020.06.21
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Majnek Antal püspök: bocsássunk meg és kérjünk bocsánatot
  2020-06-21 08:43:16, vasárnap
 
  Kedves Testvérek!
Tudjuk, hogy az egyéni sebek gyógyulásához is feltétlenül szükséges a megbocsátás.
Hisszük, hogy az elmúlt száz év kollektív traumáinak gyógyulásában is segít, ha meg tudunk bocsátani mindenkinek.
Ezért imádkozzunk most mennyei Atyánkhoz:
Imádság a trianoni trauma és az elmúlt évszázad okozta szenvedések gyógyulásáért
Urunk és Istenünk! Te ismered mindazt a fájdalmat, szenvedést, amit az elmúlt 100 év során Kárpátalja népei megéltek. A történelem viharait nem felülről nézted, hanem együtt érző szívvel voltál jelen néped körében a háborúk, a határok változásai, a diktatúrák, az elnyomás és minden nehézség közepette. Hisszük, hogy most is velünk vagy, és életet akarsz ajándékozni nekünk. Hiszen azt mondtad: ,,azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen!"
A bőséges, jó életre csak a Te politikáddal lehet eljutni: aki a bántásokra megbocsátással válaszoltál. Te most is azt kéred tőlünk: ,,Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! - Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak."
Urunk, tőled tudjuk, hogy a megbocsátásból gyógyulás fakad. Szeretnénk most kérni Tőled emlékezetünknek, történelmünknek, a generációs tapasztalatoknak a gyógyulását.
Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, Kárpátalja megyéspüspökeként arra buzdítalak benneteket, hogy bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek.
Mondjuk tehát együtt, hogy Jézus nevében megbocsátjuk a következőket:
(A hívek válasza: Jézus nevében megbocsátom.)
Az elnyomást és a kisebbségi lét fájdalmait
Jézus nevében megbocsátom.
A megtört életeket
Jézus nevében megbocsátom.
· Elhurcolt szeretteink szenvedéseit és halálát
Jézus nevében megbocsátom.
· A háborúk és diktatúrák alatt elkövetett borzalmakat
Jézus nevében megbocsátom.
· Híveink: a magyar férfiak és a német nők és férfiak lágerbe hurcolását
· A családok szétszakítását
Jézus nevében megbocsátom.
· A megaláztatásokat
Jézus nevében megbocsátom.
· Hogy más nemzetiségek lehetőségei kinyíltak, amíg a mi lehetőségeink beszűkültek
Jézus nevében megbocsátom.
· A határokat, melyek annyi akadályt jelentenek
Jézus nevében megbocsátom.
· Az anyagi veszteségeket
Jézus nevében megbocsátom.
· Szüleink, rokonaink és felmenőink minden szenvedését
Jézus nevében megbocsátom.
· A papok és sok hívő meghurcolását és szenvedését
Jézus nevében megbocsátom.
Urunk, nehéz mindezt megbocsátani, elengedni
de hisszük, mert Te mondtad, hogy ez az élet útja!
Ezért kimondjuk, nem a saját erőnkből, hanem a Te erőddel: megbocsátunk.
Azonban a mi népünk is vétkezett más nemzetiségek ellen. Ezért alázatos szívvel kimondjuk: Bocsánatot kérünk minden fájdalomért, amit népünk más nemzetiségeknek okozott.
Urunk és Istenünk - Te gyógyítsd be ezeket a sebeket is, s fordítsd jóra az okozott fájdalmakat és károkat.
Áldd meg népünket és minden népet, akikkel együtt élünk ezen a helyen. Gyógyítsd sebeinket!
Szentlélek Úristen, az igazság és a békesség lelke, segíts nekünk, hogy Jézus lelkületével élhessünk azon a földön, amit otthonunknak adtál, és egyre többen járjunk a kiengesztelődés zarándokútján, amely az életre vezet.
Szűz Mária, akinek Szent István felajánlotta országát minden benne élő nemzetiséggel együtt, könyörögj értünk és Kárpátalja minden népéért. Terítsd ránk édesanyai palástodat, védelmezd a békét szíveinkben és földünkön, és vezess minket közelebb Fiadhoz.
Oltalmad alá futunk...
Szent Márton püspök, egyházmegyénk védőszentje, Szent II. János Pál pápa, egyházmegyénk megalapítója és Boldog Scheffler János vértanú püspökünk, könyörögjetek érettünk!"

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Bob Dylan új lemeze tökéletes filmzene a 2020-as évhez
  2020-06-20 13:36:46, szombat
 
  Az idén 79 éves Bob Dylan nyolc év szünet után jelentkezett új dalokat tartalmazó nagylemezzel. Meghallgattuk és elmeséljük, milyen volt, egyszersmind visszatekintünk az új albumhoz vezető út fontosabb állomásaira.
...... .....


Amikor egy 79 éves dalszerző-énekes (úgynevezett legenda) új nagylemezt ad ki, óhatatlanul is eszünkbe jut, hogy ez lesz, ez lehet az utolsó. Főleg úgy, hogy az albumot egy közel tizenhét perces dallal vezeti fel, ami valójában nem is dal, hanem... Egy nagy, amerikai popkulturális Feszty-körkép? Egy dalba csomagolt nagyeposz? Mindenesetre nem egy dal a sok közül. Persze egy Bob Dylan-dal többnyire sosem csak egy a sok közül, főleg nem egy olyan, ami nyolc év szünet után érkezik. Dylan ugyan adott ki lemezeket ebben a közel egy évtizedben, de azok mind feldolgozásalbumok voltak, a nagy amerikai daloskönyvből vett sztenderdekkel - a legutóbbi saját szerzeményeket tartalmazó nagylemeze, a Tempest 2012-ben jelent meg.

Forrás HVG 2020.06.20
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Isten ujja – Cserháti Ferenc püspök a világjárványról
  2020-06-20 13:24:26, szombat
 
  ...... .............


Cserháti Ferencet, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspököt arról kérdeztük, miként befolyásolta a munkáját a világjárvány, hiszen külföldi lelkipásztori látogatásait átmenetileg fel kellett függesztenie.
- Püspök úr, a veszélyhelyzet kihirdetése itthon érte, megszakítva azt a folyamatot, melynek során a világban élő magyarok közösségeit keresi fel. Milyen útjai maradtak el?
- Az elmúlt időszakban a járvány miatt elsősorban a Központi Papnevelő Intézet folyosóin és kertjében sétálgattam. Csak akkor hagytam el önkéntes szemináriumi klauzúrámat, amikor Gazdagrétre, a Szent Angyalok-templomba mentem misét mondani, amelyet online közvetítettek elsősorban a külföldi magyaroknak. Március 15-ére Helsinkibe hívtak, hogy egyházi megemlékezést tartsak az ott élő magyaroknak. A nemzeti ünnepeken bemutatott szentmisékben a köszöntéskor, a szentbeszéd során vagy a könyörgésekben mindig megpróbálom az ünnep egyházi vonatkozásait is kiemelni, persze nem politikai jelleggel. Régóta így teszek, hiszen Szent II. János Pál pápa is erre buzdított a Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelében, amelyben azt írta, hogy a civil évfordulóknak a keresztények vallási jelleget szoktak adni.
A világjárvány kitörése előtt tehát úgy terveztem, hogy Münchenen keresztül Helsinkibe repülök. A külföldi híreket figyelve azonban már akkor arra gondoltam: lehet, hogy nem jutok el a finn fővárosba, vagy ha mégis, akkor nem egykönnyen térhetek majd haza Magyarországra. Ezért lemondtam a lelkipásztori látogatásról. De a helsinki utazásom szervezői kérték, hogy legalább online módon ünnepeljek velük, hiszen már mindent előkészítettek a szentmisére. Vállalták, hogy kivetítőn keresztül közvetítik majd a szertartást. Két nap alatt igyekeztem megszervezni, hogy online misét tudjak bemutatni nekik. Idehaza akkor még nem sokan foglalkoztak ennek a technikai lebonyolításával. Próbáltam skype-on keresztül megoldani magam, másoktól is kértem technikai eligazítást, de nem sikerült biztonságos kapcsolatot kiépítenünk. Akkor eszembe jutott, hogy a gazdagréti plébános, Szederkényi Károly atya online szokta közvetíteni a vasárnapi szentmiséket, így tőle is tanácsot kértem. Végül készségesen felajánlotta, hogy menjek el a Szent Angyalok-templomba, ahol a technikai feltételek adottak a közvetítéshez, és ott mutassam be a szentmisét. Így március 15-én ott celebráltam először online közvetített szentmisét az összmagyarságért, illetve a külföldi magyarokért. Sok pozitív visszajelzést kaptam. -" Istennek legyen hála"

- Hogyan viselte a veszélyhelyzet alatt a bezártságot?
Eleinte nagyon nehezen. Sok tervemről kellett lemondanom. Ez idő alatt kétszer repültem volna Amerikába, és több utat terveztem Európába is. Ha külföldre indulok lelkipásztori látogatásra, a beszédeimet igyekszem mindig jó előre elkészíteni még itthon. Így voltam ezzel idén is. A nagyheti szertartásokon Hamiltonban lettem volna, utána a Kanadai Magyar Papi Egység lelkipásztori találkozóján vettem volna részt. Legalább tíz-tizenöt nagyjából már előkészített szentbeszédemet, elmélkedésemet nem mondhattam el a járvány miatt. Az Európai Magyar Papi Konferenciát sem tudtuk megtartani Zürichben. Pünkösdkor Torontóba mentem volna bérmálni, Szatmárnémetiben pedig Jézus Szíve-búcsún vettem volna részt. Szent István király ünnepére Dallasba repültem volna, de oda sem tudok eljutni, pedig az ott szolgáló magyar ciszter atyáknál eddig még sohasem jártam. El kellett volna utaznom Brüsszelbe is az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) tavaszi ülésére, ahol már évek óta képviselem hazánkat, illetve a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát.

- A külföldi magyarok lelkipásztori ellátását végző papokkal tudta tartani a kapcsolatot?
Az évente megrendezett európai, illetve amerikai papi konferenciák a járvány kitörése miatt elmaradtak. Az Európában szolgáló magyar papokkal gyakran telefonon, illetve videohívásokkal tartottam és tartom most is a kapcsolatot. Az időeltolódás miatt az ausztrál és az amerikai kontinensen élőkkel többnyire e-mailben levelezek, de néha viberen is hívom őket. Akik Európában élnek, azokkal a világhálón keresztül még papi találkozókat is tartunk. Ilyenkor nyolc-tíz-tizenöt pap számol be a vele történtekről, a helyi eseményekről.

- A személyes jelenlét, a találkozások azért nem pótolhatók.
Ez igaz, és nagyon hiányoznak is nekem. Lelkipásztori útjaimnak fontos része a szentmise ünneplése, de pap testvéreimnek mindig hangsúlyozom, hogy az emberekkel való személyes találkozást is nagyon lényegesnek tartom. Külföldi látogatásaim során keresem az alkalmakat a találkozásokra. Szívesen bemegyek a kórházba egy beteghez, hogy a szent kenetet elvigyem neki. Örömmel keresem fel az időseket. Családlátogatásokat teszek, magyar klubokba, körökbe vagyok hivatalos, ellátogatok az úgynevezett magyar házakba is. Van, ahová a cserkészek hívnak, hogy a szabadban tábori misét mondjak nekik, utána pedig leülünk beszélgetni. Olyan is előfordul, hogy ökumenikus találkozókat szerveznek, ahol protestáns testvéreinkkel találkozhatok. A program gazdagsága mindig a helyi lelkipásztortól függ, illetve pap hiányában az engem meghívó világiaktól, akik szerencsére sokfelé úgy érzik, hogy ezáltal is eleget tesznek a keresztségből fakadó általános papi kötelezettségüknek.

- Ezek szerint olyan helyekre is jár, ahol nincs állandó magyar lelkipásztori ellátás, hanem a világi hívek szervezik a helyi magyar közösséget?
Így van. Szívesen megyek bárhová, ahova hívnak. Az utóbbi időben arra törekedtem, hogy apró közösségek, bázisok jöjjenek létre ott is, ahova nem jár rendszeresen magyarul miséző pap, de lelkes, elkötelezett világi hívek össze tudják fogni a magyarokat. A feladatom, illetve az út, amelyen járok a Mindszenty bíboros által kijelölt út. Ő kezdte el a külföldi magyarok lelkipásztori látogatását, és én szívesen követem a példáját.

- Sok nehézséget és szenvedést okozott a járvány. Gyakorlati szempontból tekinthetünk belőle hasznosnak bármit is?
Sokan megtanultuk, hogyan lehet alkalmazni a világhálót lelkipásztori célokra. Az online követhető szentmisék vagy a hitoktatás terén nagyon jó hasznát vettük, és ez arra késztet bennünket, hogy a járvány elmúltával is éljünk majd ezzel a lehetőséggel. De elsősorban nem a misék közvetítésére gondolok, sokkal inkább a családi- és bibliakörök megszervezésére vagy a felnőttképzésre. Sok leleményes papunknak van már számos nagyon jó kezdeményezése.

-A járványhelyzet tapasztalatai alapján sokan vontak le gazdasági vagy politikai következtetéseket. Az utóbbi hónapok a hívő keresztény embert is bizonyos dolgok átértékelésére figyelmeztetik. Ön mit gondol erről?
A járvány rádöbbent minket arra, hogy nem vagyunk istenek, és nem minden történik az elképzeléseink szerint. Szeretünk előre tervezni, a programjainkat akár egy évvel vagy évekkel korábban beírjuk a naptárunkba. Gyakran eszembe jut az a szentírási szakasz, amely azt mondja: ,,Az én útjaim, nem a ti útjaitok." A mostani helyzetet tekinthetjük akár Isten felemelt ujjának is: ember, vigyázz, nem tőled függ minden!Az érvényben lévő tiltásokat és előírásokat most a legtöbben betartjuk, pedig általában tiltakozni szoktunk a szabályok, a törvények és a parancsok ellen. Most mégis be kellett látnunk, hogy szükségünk van ezekre, a Teremtő atya jó tanácsára és intő szavára.

- A közeljövőben még nem tervez utakat, ugye?
A különböző országokban különféle előírások vannak érvényben, amelyek egyelőre napról napra változnak, így nemigen lehet tervezni. Az ,,egy plusz egy misszióban" szolgáló paptestvérek sem tudnak most külföldre utazni egy-egy hétvégére olyan helyekre, ahol nincs állandó magyar papi szolgálat. Sokan sürgetik már, hogy folytassuk ezt a missziót, de hát azt is figyelembe kell vennünk, hogy felelősséggel tartozunk a külföldre utazó és a szolgálatot vállaló paptestvérek iránt, az ő egészségükre is vigyáznunk kell, ezért jobb várni még egy kicsit. A járványügyi előírások enyhítése, amit az emberek persze nagy örömmel fogadnak, inkább gazdasági megfontolások eredménye, és nem a vírusjárvány megszűnését jelzi. Decemberben azért szeretnék majd eljutni a müncheni egyházközség fennállásának 75. évfordulójára. Az erre szóló meghívásomat még nem mondtam le. Bizakodom.


Fotó: Merényi Zita
Bókay László/Magyar Kurír 2020.06.20

Ide tartozó cikkek:
- Isten Szentlelke ma is működik a világban - Cserháti Ferenc ünnepi szentmiséje Gazdagréten
Link

- Keressük az egységet - Szentmise a trianoni békediktátum 100. évfordulóján Budapesten
Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Kiss Kata egy: Magyarból jeles
  2020-06-18 11:15:36, csütörtök
 
  Kilenc éve egy apró bükkaljai faluból, Sályból indult el a Kiss Kata Zenekar, s rövid időn belül felfigyelt zenéje egyedi hangzásvilágára a szakma. Az együttesnek a napokban jelent meg a Magyarból jeles című kiadványa, amely oktatási segédanyagként is szolgál.
,,Nagy büszkeséggel és boldogsággal tölt el, hogy a Mindennapos énekóra oktatási programban a napokban megjelent Magyarból jeles című kiadványunk eljut az összes hazai általános iskolába" - mondta lapunknak Kiss Kata, az azonos nevű zenekar énekesnője. A Sályból származó énekesnő azt mondja, hogy a kiadvány első ötszáz példányát már átadták Solti Péternek, a Klebelsberg Központ elnökének. A zenekar - amelynek dalaiban magyar népzenei elemek fonódnak össze a rockkal, a poppal és a dzsesszel - új CD-jén szerepel az 1848-49-es szabadságharc legnépszerűbb toborzódalának, a közismert Kossuth-nótának rendhagyó feldolgozása is. ,,Ebben a dalban minden benne van, ami számunkra fontos, a hazához való kötődés, a magyarságtudat és a hit. Modern feldolgozást szerettünk volna, amit könnyedén befogadnak a fiatalok, ugyanakkor nem akartunk túl trendi átiratot készíteni, aminek már nem sok köze van az egykori eseményekhez" - meséli Kiss Kata. Nem pusztán a hangszerelése egyedi, de különleges, hazánkban ez idáig nem alkalmazott technológiával készült a '48-as forradalmat és szabadságharcot meglehetősen látványosan megidéző videoklip is, amely Tóth Gergő rendező alkotása. Ez utóbbit is tartalmazza az az oktatási anyag, amely a CD-vel és szövegkönyvvel együtt hamarosan eljut az általános iskolákba. A CD a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.
Kiss Kata férjével, Bikics Tibor Bálna zeneszerzővel maga is oktat zenét Sályon, azon a településen, ahol Kodály tanítványa, Barsi Ernő zenepedagógus, hegedűművész, néprajzkutató egykor gyűjtött. Kiss Katáék munkáját 2013-ban már elismerték, ekkor kapták meg az Emberi Erőforrá­sok Minisztériumának kitüntetését, A Zene Benned Van! című speciális oktatási programjuk pedig már nemcsak hazánkban, hanem Olaszországban is sikert aratott. Azóta dalaik a magyar központi állami ünnepségek hivatalos rendezvényeinek programjába is bekerültek.
A napokban megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy a Magyarból jeles című kiadványuk ne csak az itthoni általános iskolákba jusson el, hanem a Kárpát-medence valamennyi magyar oktatási intézményébe.

Magyar hírlap 2017. ÁPRILIS 4.


- Kiss Kata zenekar weboldala Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
27 éves szicíliai énekes, Cristina nővér
  2020-06-15 16:19:05, hétfő
 
  ...... .......


The Voice IT | Serie 2 | Live 1 | Kylie Minogue a The Voice Of Italy
Videó Link

- Szenzációs videó: Kylie Minogue-gal énekelt a tehetségkutatós apáca
- Halleluja Videó [lin]https://youtu.be/CrFtqbpT-A8" target="_blank" >rel="nofollow"Link
“Nem csupán kiválasztottunk egy apácát. Egy bizonyos apácát választottunk. Fiatal. Tehetséges. Tökéletesen illeszkedik a műsor szellemiségéhez" - így fogalmazta meg Marco Tombolini, az olasz Voice producere Cristina Scuccia nővér sikerének titkát.Mint arról korábban mi is írtunk, hatalmas megdöbbenést keltett a 25 éves, szicíliai apáca feltűnése a tehetségkutatóban. A zsűri és a közönség is imádta, a videómegosztóknak köszönhetően pedig világszerte megismerték a nevét.
Cristina nővér azóta is rendületlenül menetel előre a versenyben,a The Voice szerdai adásában Kylie Minogue-gal énekelt

- Suor Cristina al Congresso Internazionale Eucaristico ForrásPont - Még egy nap Jézussal a Budapest 21 settembre 2019 Videó Link

- Cristina Scuccia nővér nyerte meg az olasz Voice tehetségkutató versenyt. A legutolsó produkciója a döntőben egy Jon Bon Jovi szám volt, mégpedig a Livin' on a prayer című sláger:Kylie Minogue- gal is együtt énekelt a színpadon.
Videó Link

- Bízni kell a fiatalokban I Suor Cristina videó Link
Cristina nővér a Forrásponton arra hívta fel az egyházi vezetők, szülők, nevelők figyelmét, hogy bízzanak a fiatalokban, mert akkor ők ragyogni fognak, mint a csillagok
Invideó oldali videó Link

- Sister Cristina - I Surrender (Celine Dion) videó Link

- Sister Cristina Scuccia & Helene Fischer - True Colors - in the show 2014 in Berlin
Videó Link

*
- A nővér egyedüli hetilapként a Magyar Hangnak adott interjút.
Itt olvashat Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Siervas együttes - Apácákból álló zenekar
  2020-06-15 16:07:40, hétfő
 
  Popzenével evangelizál a szerzetesnővérek zenekara Latin-Amerikában
A Siervas egy szerzetesnővérekből álló együttes, a tagok a Siervas del Plan de Dios (Isten tervének szolgálói) közösségben élnek. Különböző országokból származnak: Argentínából, Kínából, Fülöp-szigetekről, Chiléből, Venezuelából, Ecuadorból, Peruból és Japánból. Latin-Amerikában nagy rajongótábora van az együttesnek, melynek lemeze, több videoklipje is megjelent, illetve számos fellépésük, koncertjük is volt már.
Különleges zenekar játszott február 17-én a Ferenc pápát fogadó sokaságnak a mexikói Ciudad Juárezben: a szerzetesnővérekből álló Siervas együttes.
...... ............ .......


Klipjük elsőre nem különbözik a megszokott zenei videóktól: fülbemászó zenét játszó zenészek magasan a város felett egy helikopter-leszállópályán - azonban maga a zenekar korántsem mindennapi. Akik a dinamikus, spanyol nyelvű számokat éneklik, akik a dobon, shakereken, akusztikus és elektronikus gitáron, billentyűs hangszereken, basszusgitáron és hegedűn játszanak - azok bizony apácák.A tizenkét nővérből álló Siervas (Szolgálók) együttes jól ismert a kontinensen; 30 ezer rajongó követi őket a Facebookon, és a Confía en Dios (Bízz Istenben) című számukat eddig több mint 300 ezren hallgatták meg. Köztük egy mexikói pap, aki meghívta a zenekart Ciudad Juárezbe február 17-re, Ferenc pápa látogatásának napjára - amit a nővérek boldogan el is fogadtak. Az Isten Tervének Szolgálói Közösség, melyhez a zenekar tagjai tartoznak, tizenhat éve alakult. A perui nővérek nemcsak Ferenc pápa előtt játszottak, hanem mexikói turnéra indulnak, melynek során karitatív munkákba is besegítenek iskolákban és szegény konyhákon.
Rengeteg támogatást kaptak 2014-es indulásuk óta, nemcsak lelkes önkéntesektől, hanem nagynevű zenei producerektől is, köztük a Grammy-díjra jelölt Francisco Muríastól és Joe Martlettől. Tavaly novemberben Limában adtak telt házas koncertet, majd latin-amerikai turnéra indultak; mexikói koncertjeikre is gyorsan elfogytak a jegyek.
Ahogy egy interjúban elmondták, Ferenc pápa hívását akarják követni: elmenni a perifériákra, a peremvidékekre, azokhoz, akik nem ismerik Istent - és ehhez a zene kiváló eszköz, amit az egyház mindig is használt.
A nővérek minden bevételüket jótékony célra fordítják: tavaly Angolában sikerült a koncertbevételekből elindítani a második közösségüket, 2016-ban pedig a perui Ayacuchóban, az ország egyik legszegényebb részén működő missziót kívánják támogatni.
A zenekar tagjai más-más kultúrából származnak: van köztük kínai, japán, Fülöp-szigeteki, ecuadori, chilei és argentin nővér. Egy nagy, közös küldetés köti össze őket: hogy a zene révén terjesszék a hitet, és az Istenben való bizalomra indítsák az embereket.

Forrás és fotó: Aleteia.org; RomeReports.com
...... ......


Magyar Kurír

*
- Siervas - Confía en Dios (Bízz Istenbe) videó Link

- Siervas - Mi Tesoro - "Rockstar Nuns" Witness to Southern California videó Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Magas állami kitüntetést vehetett át Kozma Imre atya
  2020-06-10 21:30:59, szerda
 
  Az élet titka, hogy el kell ajándékozni mások szolgálatában.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökének, Kozma Imre atyának - 80. születésnapja alakalmából - a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetést nyújtotta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes június 10-én a Karmelita épületben
...... .....


Áder János köztársasági elnök - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ajánlására, Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére - több mint fél évszázados papi szolgálata, a betegek, az elesettek és a rászorulók testi-lelki egészségének, illetve szociális helyzetének javításáért mindig elhivatott, példaértékű életpályája elismeréseként adományozta a magas elismerést.

Az alábbiakban a laudációt olvashatják:
Főtisztelendő Atya!
Az élet titka, hogy el kell ajándékozni mások szolgálatában - ezt az útravalót tette unokája tarsolyába a nagyapa. Kozma Imre megjegyezte, megértette az útmutatást, és egész életét ehhez igazította - bátorsággal és irgalommal.
Bátorsággal, hiszen bencés diákként és 1963-as papszentelését követően még inkább megbélyegzett állampolgára lett a Magyar Népköztársaságnak. Az utcán követték, megfélemlítésekkel próbálták elbizonytalanítani, illetve a hatalom szívesen meg is szabadult volna tőle: menjen Nyugatra, és vissza se jöjjön - mondták neki. Imre atya azonban tudta: itt van dolga, a magyar népért akar élni.
Aztán zugligeti plébánosként egy bátor, szolgálni akaró keresztény közösség élén 1989-ben kinyitotta a szívét és a plébánia kapuját a hazánkba érkezett keletnémetek előtt. A befogadással irgalmat gyakorolt, bizonyította, hogy az Egyházat nem lehet a sekrestyébe zárni, mert küldetése a templomon kívülre szól. Történelmi tettet hajtott végre, mely hozzájárult a kommunista diktatúra bukásához és Kelet-Európa fölszabadulásához.
Az általa alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat a romániai forradalom napjaiban már huszonkét teherautónyi segélyt és adományt juttatott át a határon. A délszláv háború idején Jézus Krisztus követeként tárgyalt a szerb hadsereg generálisával és mentett ki 4500 embert Vukovárról. A Máltai Szeretetszolgálat mára hazánk egyik legjelentősebb segélyszervezete, a Karitatív Tanács tagjaként a kormány stratégiai partnere. Munkatársai szűkebb környezetük kovászaként azon a helyen, ahová Isten helyezte őket, az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit gyakorolják. Irgalmasságukkal a szeretet történetét írják. Nem csupán társai az elesetteknek, hanem értük is élnek. Mert ahogy Imre atya nagyapja tanította: Az élet titka, hogy el kell ajándékozni mások szolgálatában.
(Elhangzott 2020. június 10-én a Karmelita épület könyvtárában)

Forrás: Miniszterelnökség
Fotó: Váli Miklós
Magyar Kurír 2020.06.10
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 117 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 184 db bejegyzés
e év: 3699 db bejegyzés
Összes: 44192 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3074
  • e Hét: 17632
  • e Hónap: 77995
  • e Év: 1134336
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.