Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 192 
Sült kolbászos lecsó
  2018-09-20 01:08:48, csütörtök
 
  Sült kolbászos lecsó

Hozzávalók

2 szál füstölt kolbász
1 ek sertészsír
2 fej vöröshagyma
1,5 kg paprika

bors
50 dkg paradicsom

Elkészítés

A kolbászt karikára vágjuk és kevés zsiradékon megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
Az apróra vágott hagymát a kolbászból kisült zsiradékon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 20 percig főzzük. A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk és négy felé vágjuk, majd hozzáadjuk a paprikához és 15 perc alatt készre főzzük. Ha elkészült hozzákeverjük a sült kolbászt.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Kapros-túrós rakott krumpli
  2018-09-05 01:08:07, szerda
 
  Kapros-túrós rakott krumpli

Hozzávalók:
5-6 db nagyobb krumpli
kb. 10 dkg húsos szalonna vékonyra szelve
3 tojás
25 dkg túró
1 nagy pohár tejföl
10 dkg trappista sajt

bors
kapor


Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk, sós vízben feltesszük főni. Megfőzzük a tojásokat is, a szalonnát pedig kevés olajon megpirítjuk. A túró t összetörjük, összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal és az összeaprított kaporral.

A megfőtt krumplikat leszűrjük, a tojásokat pedig megpucoljuk és felszeleteljük. Előveszünk egy hőálló tálat, és a megpirított szalonna alatt levő olajat belecsorgatjuk. Ezután a krumplit vékony szeletekre vágjuk, és kirakjuk vele a táj alját, kicsit megsózzuk. Következik egy sor tojás, majd néhány szelet szalonna, a tetejét megkenjük a kapros-túró s krémmel. Addig folytatjuk a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó sor krumpli legyen, ezt megkenjük a maradék krémmel.

220 fokon kb. 1 órát sütjük, majd tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Fűszeres török lencse
  2018-08-27 00:58:44, hétfő
 
  Fűszeres török lencse

Hozzávalók:
30 dkg zöld lencse
4 evőkanál olívaolaj
1 hagyma vékony cikkekre vágva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
1 kávéskanál koriandermag
1 marék friss zsálya vagy 1 evőkanál szárított
2 kávéskanál cukor
4 sárga répa felkockázva
2 evőkanál paradicsompüré

bors


Elkészítés: 1. A lencsét megmossuk, feltesszük főni, kis lángon forraljuk 10 percig. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel.

2. Egy lábasban az olajat felhevítjük, megdinszteljük rajta a hagymát a fokhagymával, a korianderrel, a zsályával és a cukorral, majd hozzáadjuk a sárgarépát, és 5 perceg pároljuk kevergetve.

3. Ezután hozzáadjuk a lencsét, sózzuk, borozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, belekeverjük a paradicsom pürét, és fedő alatt 20 percig főzzük.

4. Friss kenyérrel tálaljuk. Ha valaki szereti, adhat mellé tejfölt.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Tarhonyás lecsó kolbásszal
  2018-07-23 23:49:48, hétfő
 
  Tarhonyás lecsó kolbásszal

Hozzávalók

2 szál füstölt kolbász
1 ek olaj vagy zsír
2 fej vöröshagyma
1,5 kg paprika
50 dkg paradicsom

bors
20 dkg tarhonya

Elkészítés

A kolbászt karikára vágjuk és kevés zsiradékon megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
Az apróra vágott hagymát a kolbászból kisült zsiradékon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 20 percig főzzük. A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk és négy felé vágjuk, majd hozzáadjuk a paprikához és 15 perc alatt készre főzzük. Ha elkészült hozzákeverjük a kolbászt.
A tarhonyát kevés zsiradékon megpirítjuk, majd felöntjük másfélszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük és együtt tálaljuk a lecsóval.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Zöldbabfőzelék palóc módra
  2018-07-17 23:55:52, kedd
 
  Zöldbabfőzelék palóc módra

Hozzávalók kb. 4-5 személyre:
1 kg vajbab
50 dkg burgonya
2-3 babérlevél
3 gerezd fokhagyma
őrölt bors
őrölt paprika
1/2 dl olaj
kb. 5 dkg liszt
3 dl tejföl
kb. 1 csapott evőkanál cukor
ízlés szerint ecet
1 csokor kapor



Elkészítés: A babot két végén lecsípem, darabolom, a burgonyát kockázom. A babot felteszem annyi vízben amennyi ellepi, sóval, babérral ízesítve kb. 15 percig főzöm, majd beleadom a burgonyát is, együtt főzöm puhulásig.

Közben az olajjal és liszttel világosbarna rántást készítek (fele teljes kiőrlésű volt), beledinsztelem a fokhagymát, meghintem pirospaprikával, belekeverem a tejfölt és kb. 3 dl vízzel simára keverem (nem lesz csomós, és nem kell kétszer kikeverni), folyamatosan kevergetve a főzelékhez adom. Újraforrásig kevergetem, pár percig takarékon főzöm, közben ízesítem sóval, cukorral, borssal, ecettel, aprított kaporral.

Tetszőleges feltéttel tálalhatjuk, esetemben sertéspörkölt volt.





gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Lecsó
  2018-07-15 00:53:45, vasárnap
 
  Lecsó

Hozzávalók

40 dkg paradicsom
80 dkg zöld paprika
2 fej hagyma
5 dkg füstölt szalonna
2 ek olaj
1 tk piros paprika


Elkészítés

A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk.
Az olajhoz adjuk a szalonnát, és mérsékelt tűzön zsírjára pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk.
Beleforgatjuk a zöldpaprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük, végül utánasózzuk.
Petrezselymes burgonyával, párolt rizzsel vagy egyszerűen friss házikenyérrel kínálhatjuk.





Megjegyzés

Néhány ötlet:
10 dkg felkarikázott paprikás kolbásszal (amelyet a paradicsommal egyidejűleg adunk az ételhez), vagy személyenként 1 pár benne főtt virslivel, debrecenivel is gazdagíthatjuk.

Ha túlságosan leveses a paradicsom és/vagy a paprika, közvetlenül azután, hogy a paprika kissé összeesik, szórhatunk a levébe 8-10 dkg hosszú szemű rizst is, pompás egytálétel válik belőle!

Készíthetjük 20 dkg zsenge cukkinivel vagy padlizsánnal vagy tökkel is, amit a paradicsom előtt a hagymán megpirítunk. Ez esetben fűszerezhetjük néhány

Aki csípősen szereti, adjon hozzá 1-2 darab erős paprikát is.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Pikk-pakk spenót
  2018-07-11 23:58:11, szerda
 
  Pikk-pakk spenót

Hozzávalók:
70 dkg (2 csomag) fagyasztott spenótpüré
olaj
2 evőkanál liszt
pici tej
3-4 gerezd fokhagyma



Elkészítés: 1.) A spenótot kevés vízzel felengedjük, megsózzuk, és hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd pár percig rotyogtatjuk.

2.) Egy kis lábasban olajat hevítünk, rászórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg felhabosodik, majd felöntjük tejjel és simára keverjük.

3.) Hozzáadjuk a spenóthoz, ha lehet, habverővel, hogy ne legyen csomós, és azonnal tálaljuk. Szerintem főtt tojással a legjobb.





Megjegyzés

További receptek és fotók a Morzsáló blogban!
Morzsálós Mirza

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Peperonata (olasz szegény lecsó)
  2018-07-10 23:58:12, kedd
 
  Peperonata (olasz szegény lecsó)

Hozzávalók

1 kg sárga és piros húsú paprika vegyesen
2 nagy fej hagyma
40 dkg érett paradicsom
4 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld
10-12 bazsalikomlevél
1 evőkanál (2 dkg) vaj
1/2 dl olívaolaj
1 dl száraz fehérbor vagy fehérborecet

Elkészítés

A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, néhány percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A bazsalikom- és petrezselyemleveleket leöblítjük, felaprózzuk.
A vaj és az olaj keverékében üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a paprikát, lefedjük, és mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a fehérborral, majd fedő alatt, lassú tűzön 15 percig főzzük. Megszórjuk a bazsalikommal, és fedő nélkül rövid lére sütjük-sűrítjük.
Friss bazsalikom- és petrezselyemlevelekkel, valamint pár szem kapri- és olívabogyóval tálaljuk (utóbbi elhagyható, a hagyományos recept szerint ugyanis nem kerülnek az ételbe). Melegen és hidegen egyaránt kitűnő.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Vega cukkinis lecsó
  2018-07-04 23:45:50, szerda
 
  Vega cukkinis lecsó

Hozzávalók:
1 közepes cukkini
6 lecsópaprika
3 vöröshagyma
4 paradicsom
olaj

1-2 karikára vágott csípős paprika
2 kiskanál cukor


Elkészítés: A karikára vágott vöröshagymát és a szeletelt paprikát az olajon megpároljuk, hozzátesszük a
paradicsomot, a meghámozott, kockára vágott cukkinit, a sót, a cukrot, a csípős paprikát. Fedő alatt lassú lángon összefőzzük.

Félkész állapotban még dúsíthatjuk egy kis rizzsel vagy apró tarhonyával.





Megjegyzés

Fotó: AS
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Spenót buggyantott tojással
  2018-06-22 23:57:34, péntek
 
  Spenót buggyantott tojással

Hozzávalók

80 dkg spenót
4 szelet kenyér (félbarna, enyhén száraz)
5 dl tej
1 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
1 ek ecet
8 db tojás

bors


Elkészítés

A kenyeret kockára vágjuk, ráreszeljük a fokhagymát és ráöntjük a forró tejet, majd 20 percig állni hagyjuk. Ezután leturmixoljuk és átmelegítjük.
Egy nagy fazékban vizet forralunk, és beletesszük a spenótot. 30 másodpercig forrázzuk, majd kiszedjük, és jéghideg vízbe tesszük. Lecsöpögtetjük, enyhén kifacsarjuk és összevágjuk a leveleket. A tejes kenyérhez adjuk, megsózzuk, megborsozzuk és összeforraljuk.
Egy kis edényben felforralunk 1 liter vizet, majd hozzáadjuk az ecetet és egy csipet sót. Amikor már gyöngyözik a víz, akkor a tojást egy kis edénybe törjük, a vizet megkeverjük egy kanállal, hogy egy kis örvény keletkezzen benne, majd beleöntjük óvatosan a tojást. Pontosan 3 percig főzzük, hogy még lágy maradjon. Szűrőkanállal kiemeljük, és a spenót tetejére csúsztatjuk, majd megsózzuk és borsozzuk a tojást.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 192 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 2201 db bejegyzés
Összes: 32246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1230
  • e Hét: 22149
  • e Hónap: 63832
  • e Év: 1462532
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.