Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A születésnapos szalvéták közül a számosak népszerűbbek :
  2014-03-18 21:21:40, kedd
 
  Mostanában több születésnapi szalvéta került a csereanyagomba, melyek között vannak konkrét születésnapra szólóak, melyek egy-egy számmal vannak ellátva, de vannak olyanok , amikre csak az van ráírva pusztán valamilyen kiegészítő mintával, hogy Boldog születésnapot, vagy ugyanez angolul: Happy Birthday! Ezek közül azokat kapkodják el mindig a leghamarabb, amik számmal ellátott konkrét születésnapra szólnak, a semlegesek, amiket csak feliratként, vagy lufimintával van jelezve, hogy születésnapra készültek, nem annyira kelendőek, ahhoz valami nagyon egyedi plusz mintának kell lenni rajtuk, hogy jobban elkérjék őket a gyűjtők, így nagyon semlegesek ezek a szalvéták.LinkLinkLink

Ezt a három szalvétát ma többen is belájkolták, az első kettő tetszett a legtöbb embernek, a számos sorozat tagjaiból alig maradt már csereként,most egyedül az 50-esből maradt jelenleg 2 darab csereszalvétám..Link
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
Születésnapi szalvéta reklámja:
  2014-01-28 19:49:42, kedd
 
  Ez egy nagyon hosszú szalvétasorozat egyik tagja, ami a reklámban szerepel, nagyon sok szám szerepel a sorozatban szalvétamintaként:

Party-Servietten: Zahl 60, Bunter Geburt Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-01-28 19:33:26
feltöltő: venci76
nézettség: 936
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Konfirmation, Kostüme, Konfetti, Geburtstagsdekoratio, Länderdeko,
kategória: reklám
leírás: Party-Servietten: Zahl 60, Bunter Geburtstag" , 33 x 33 cm, 16er-Pack - party-deko-shop.de Klicken Sie hier http://www.party-deko-shop.de/dekoration-geburtstag/party-servietten-60-bunter-ge burtstag-16er-pack/a-1580/, um mehr über das vorgestellte P...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
Egyedileg terveztetett születésnapi szalvéta:
  2013-10-26 10:29:43, szombat
 
  Ma lesz megtartva nagybátyám 60. születésnapja, melyet feleségével, két lányával, a saját testvéreivel, feleségének testvéreivel, sógoraival és sógornőivel, azok gyermekeivel és unokáival együtt ünnepel meg ma. Erre az alkalomra lett készíttetve ez az egyedileg terveztetett szövegű szalvéta, melyből egy - egy darab lesz letéve minden jelenlévő családtag tányérjára, ezzel is kicsit bensőségesebbé téve az ünnepség hangulatát, éreztetve, hogy minden családtag mennyire fontos egy ember életében, és részese mindenki egy másik ember életének aktívan, ezzel egyben szeretnénk megerősíteni a kötelékeket egymás között, éreztetve, hogy ez a családi ünnepség most nem csak az ünnepeltről szól, hanem ennek részese valamilyen szinten mindenki, és érezze, hogy ő is fontos itt most ennek az embernek az életében, az ő életének pillanatairól való megemlékezésben.Link

Lehet, hogy erről a témáról megoszlanak a vélemények, túl érzelmesnek tűnik valakinek ez a dolog még,de minden ember életében más szerepet tölt be a család, főleg ha az ember eléri a 60. évét, és érzi, hogy ő már túl van élete derekán, és lassan , de biztosan közeledik a csendesebb évek kora, amikor már egyre inkább örülhet majd minden percnek még, ahogy egyre inkább telnek az évek, hogy az eltelt perceket, éveket a családjával töltheti...
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
A 21. születésnapra készített szalvétához:
  2013-04-29 18:56:58, hétfő
 
  Ma szert tehettem többek között egy 21. születésnapra készített szalvétára, mely felkeltette az érdeklődésemet, mert a születésnapi szalvéták általában kerek évfordulókra készültek , ezek ünneplésére lettek kitalálva ez egy nagyon egyedi szalvétaminta, hogy a 21 . születésnapra készült.Link

Van például egy olyan film, amely az eszméletvesztésig bulizó Jeff Chang (Justin Chon) és az őt erre rábeszélő barátainak története.A Képszakadás egy fergeteges vígjáték három barátról, akik hisznek a 21. születésnap ,,ma válsz férfivá" jelentőségű történéseiben. Az, hogy a buli végén Jeff Chang rózsaszín melltartóban és egy befelé forduló mackót formázó alsónadrágban táncol a rendőrautó tetején, sejtetni engedi, hogy ez az éjszaka a hibákról, megaláztatásról... na és egy elég rosszul sikerült beavatási szertartásról szól.
(Forrásoldal:filmrakat.hu/kepszakadas/)

Tehát egy 21. születésnap egy fiatalember számára például erről is szólhat.


Afrika különböző részein a születésnap helyet a gyermekcsoportok számára avatási ünnepséget tartanak.Amikor a gyerekek elérnek egy bizonyos életkort,megismerik és megtanulják törzseik törvényeit,szokásait, hiedelmeit,dalait, táncait.Dél - Afrikában a gyerek 21. születésnapjára egy papírból, alufóliából, fémből, ezüstből vagy aranyból készült kulcsot kap ajándékba, mely arra utalás,hogy az ifjú készen áll kinyitni jövője kapuját.

A szalvétából szívesen cserélek bárkivel, akinek megtetszett, jelezze nekem e-mailben.
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
Az baba első születésnapjának ünnepléséhez:
  2013-02-04 12:01:52, hétfő
 
  Most elég sok csereszalvétám van már, amelyek kifejezetten az első születésnapra készültek, kislányoknak és kisfiúknak is, így érdekelt a téma, hogy ha már ilyen sok tervezőt megfogott ennek a születésnapnak az alkalma, ennek az ünnepnek a köre, akkor mit érdemes ilyenkor csinálni, mi kapcsolódik ehhez az ünnepkörhöz pluszban, hiszen akkor ha már ehhez kifejezetten van szalvéta is, akkor az ünneplése is több információval bírhat:Link

A baba első születésnapja: ötletek és tanácsok

Ünnepek és szokások

Az első születésnap óriási esemény egy család életében, még ha a baba nincs is teljesen tudatában az alkalomnak. Nem csak a kicsi számára, de a szülőknek is fontos méltóképpen megünnepelni ezt a különleges napot, azonban a zsúr megszervezésénél mindenképp tartsd szem előtt a baba igényeit és tűrőképességét is. Lássuk hát, mire kell odafigyelned, hogy felejthetetlenné tedd gyermeked első születésnapját!

A baba első születésnapját minden családban nagyon várják és általában méltóképpen meg is ünneplik azt. Az első év tele volt változással és sikerrel, öleléssel, mosollyal és könnyekkel. Nincs még egy születésnap, melyet ennyi érzelem vesz körül, így hát kitűnő mentséged van arra, ha nagy mulatságot szervezel.


Időben kezdd el a zsúr tervezését!

Sok anyuka az utolsó pillanatig vár a baba első születésnapi zsúrjának megszervezésével. Sajnos, az emberek határidőnaplója sokszor hamar betelik, és mire észbe kapnál, vendégek nélkül maradsz!

Ez az oka annak, hogy az előrelátó anyukák elkezdik tervezni a gyermek születésnapját hetekkel, sőt akár hónapokkal korábban, még akkor is ha csak egy kisebb összejövetelt terveznek Azt javasoljuk, kezdj el gondolkodni rajta, amikor a baba olyan 10 hónapos lesz. Egy hónappal a születésnap előtt már célszerű tisztában lenned a legtöbb részlettel. Ne hagyj mindent az utolsó száz méterre!


Elérkezett a szórakozás ideje... de mikorra is időzítsd az összejövetelt?

Melyik a legmegfelelőbb időpont a vendégek meghívására? Meg kell győződnöd arról, hogy a kisbaba nem lesz morcos és nyugtalan, tehát egy olyan időpontot kell választanod, amikor tudod, hogy kipihent és nem kell épp megetetned.

Ha kisbabádnak meghatározott napi programja van, és tudod, mikor kell aludnia, próbáld meg a zsúrt az alvási idők közé időzíteni. Ne hagyd, hogy a parti túl sokáig tartson! A gyermek csupán rövid ideig tud figyelni, így egy hosszan tartó mulatság után lehetséges, hogy zaklatott lesz.


A baba első születésnapi zsúrjának vendéglistája

A vendéglista családról családra változik. Ha a fő célod a baba születésnapja, ne hívj meg sok vendéget, mert csak túl lesz terhelve. Néhány családtag éppen elegendő lesz a baba születésnapjának megünnepléséhez.

Ha ki szeretnéd használni ezt az alkalmat, hogy az egész családot összehívd, próbálj meg egy szabadtéri grillezést megszervezni, hogy a gyermek is levegőn lehessen, esetleg hívj néhány vendéget korábbra, a többieket pedig az összejövetel végére.


Az ünnepi dekoráció - a kevesebb néha több!

Mindenki szereti a léggömböket, különösen a gyerekek! Nincs abban semmi rossz, ha feldíszíted a lakást, de ne felejtsd el, ha túlzásba viszed, hiába igyekszel majd, nem fogsz tudni lazítani és örülni ennek a különleges napnak.

Próbálj meg kevés díszítést használni, de azok legyenek csillogóak, és vonzzák a gyermek tekintetét. Válassz ki egy témát, és tarts ki amellett! Hogy fokozd a hangulatot, szervezhetsz különböző játékokat az első születésnap alkalmával, amelyekbe a vendégeket és gyermekedet is bevonhatod.


Szülinapi torták

Igen, jól olvastad, születésnapi torták. Többes számban! Az első születésnap legszebb pillanata, amikor a gyermek összemaszatolja magát a tortával. Senki nem akar azonban majd egy olyan süteményből enni, amellyel a gyermek éppen most kente össze az arcát.

Sok cukrász készít kisebb tortákat kizárólag gyermekek részére, viszont te is készíthetsz egyet, amelyet a kisbaba kedvére összemaszatolhat. Így a gyermeknek megvan a saját születésnapi tortája, míg neked és a családodnak van egy másik, amelyet nyugodtan megehettek.


Az első születésnap emlékei - fényképek és videofelvételek

Készíts sok fényképet és videót! Ez a pillanat igazán egyedi. Minden bizonnyal szeretnél az összes pillanatról képet készíteni, hogy visszaemlékezhess és megoszthasd azokkal a barátokkal és családtagokkal, akik nem vehettek részt az ünnepségen.

Bérelj fel egy fényképészt vagy kérj meg egy ismerőst, illetve családtagot, hogy te is teljes egészében élvezhesd ezt az egyedi alkalmat, és ne hagyd, hogy elválasszon tőle egy fényképezőgép lencséje.


Ajándékok kicsiknek

Engedd meg a gyermeknek, hogy saját ritmusában bontsa ki a születésnapi ajándékokat, ami azt jelenti, hogy ez a folyamat órákig fog tartani! Ezért inkább hagyjátok ezt a vendégek távozása utáni percekre. A legtöbben megfogják érteni, ha csendben szeretnél lenni, amikor a gyermek kibontja az ajándékait.

Előfordulhat, hogy közben szüksége lesz egy kis szundikálásra is és csak utána fog ajándékot bontogatni. Ne felejtsd el feljegyezni (mialatt bontod őket) miket kapott, hogy később megköszönhesd őket az ajándékozóknak.


Apró figyelmesség: köszönőlevelek a vendégeknek

Szép tőled, ha köszönőcédulákat küldesz a kapott ajándékokért. Használd a fent említett listát, hogy ne felejts ki senkit! Hozzácsatolhatod a gyermek egyik fényképét, melyet az ajándékokkal készítettetek, esetleg egy másikat is a zsúron készült képek közül. Így a vendégeknek is lesz egy kedves emlékük gyermeked első születésnapjáról.


A gyerekzsúrokra szakosodott szaküzletek

Nagyon könnyen felkészülhetsz a mulatságra a gyerekzsúrokra szakosodott szaküzletek kínálatából. A koncepció zseniális: meghívók, dekoráció, tányérok, szalvéták, köszönőcédulák, minden amire szükséged lehet - általában a legutolsó divat szerint és egy helyen.

Természetesen ha te magad készíted a születésnapi tortát és a dekorációt, a meghívót és a köszönőlevelet pedig saját kezűleg írod meg, még emlékezetesebbé varázsolhatod ezt az amúgy is különleges alkalmat!

(Forrásoldal:www.csaladivilag.hu/cikkek/unnepek/a-baba-elso-szuletesnapja-otletek -es-tanacsok/1473/ )
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
Behajtani tilos táblák szalvétamintákként:
  2012-12-03 16:43:38, hétfő
 
  Ma volt módomban venni ezekből a "Behajtani tilos" táblákat mintázó szalvétákból, melyek szabályosan kerek formájúra is vannak kiszabva, s egy-egy szám szerepel is rajtuk , ha nem is mindegyik szám szerepel sebességkorlátozó határértékként a valóságban, így nagyon hasonlítanak az igazi táblákhoz, amelyekkel az utakon is találkozunk, ha autóval utazunk valahová.. Ezek születésnapi szalvéták elsősorban, de ötletesen máshol is fel lehet őket használni, más esemény alkalmából is, vagy díszítésként valóban autókkal-utakkal kapcsolatos kis kiállításhoz is, például. Mind az öt féléből van jelenleg több cseredarabom is.:Link

A szalvéták külön- külön is megtekinthetőek a linkre kattintva:Link
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
Érdekességek születésnapi szalvétáimhoz:
  2012-03-23 07:37:13, péntek
 
 

Link

Születésnap története:

A születésnap a modern ember életében vált igazán fontossá, a források a múltban csak szórványosan tesznek említéseket lakomákról vagy ajándékozásokról. Uralkodók és nemes emberek születésnapjait leszámítva tulajdonképpen ez egy nem létező ünnep volt.

Jelentéktelenségének oka, hogy anyakönyvezés és naptárhasználat hiányában a legtöbben nem is voltak tisztában születésük pontos dátumával. A másik fontos momentum, hogy ismeretlen fogalmom volt ,,önmagunk dicsőítése", fontosabbnak tartották az egészséget, a termékenységet, így az ünnepek is ezek illetve a vallás köré szerveződtek. A korai anyakönyvek a születés dátumát, a keresztelés időpontját és a halálozást regisztrálták, a népi kultúrában azonban csak az utóbbi kettő játszott fontos szerepet. Néprajzi lexikonokat fellapozva a születésnap megünneplésére nemigen találunk információkat.

A hazai anyakönyvezés történetének első szakasza az egyházakhoz kötődik, bevezetéséről 1515-ben született meg az első határozat. Célja a lelki és vérrokonok feljegyzése volt, hiszen mindkettő kizárta a házasságkötést. A katolikus egyházban ugyan 1563-ban a tridenti zsinat is elrendelte az anyakönyvek vezetését, de ez Magyarországon csak lassan, több évszázados késéssel vált általánossá. A protestáns egyházak szintén elkezdték a regisztrálást, bár erre csak II. Józseftől szereztek jogot a 18. század végén.

Az állami anyakönyv tulajdonképpen alig öregebb száz évnél: 1895-ben töltötték ki első példányát. A törvénynek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy születésünkről a saját fiókunk mellett a polgármesteri hivatalban és az illetékes levéltárban is őriznek egy példányt.

A születésnap megünneplése a 20. században vált teljesen általánossá, bár családonként és kultúránként más-más tradíciók élnek. Különleges magyar szokás nem alakult ki, hiszen a torta és az ajándék, a két legjellemzőbb születésnapi meglepetés egyáltalán nem nevezhető hungarikumnak.

(www.unnep.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=36)


Születésnap-paradoxon:

A születésnap-paradoxon azon a megállapításon alapszik, hogyha egy szobában 23-an vannak, akkor valamivel több, mint 50% az esélye annak, hogy legalább kettőjüknek ugyanarra a napra esik a születésnapja. Ha legalább 60 ember van a szobában (teremben), ugyanennek a valószínűsége több, mint 99%. Ez nem abban az értelemben paradoxon, hogy logikai ellentmondásra jutunk, hanem abban, hogy ellentmond az intuíció által sugalltaknak, a legtöbb ember ugyanis 50%-nál lényegesen alacsonyabbra becsüli a fenti esemény valószínűségét.

A valószínűség közelítő kiszámítása :

A fenti esemény (és a hozzá hasonló) pontos valószínűségének kiszámítása klasszikus probléma, rendszeresen tanítják valószínűség-számítási kurzusok részeként az egyetemeken.

A paradoxon megértéséhez kulcsfontosságú, hogy észrevegyük, noha kevés ember van a szobában, már így is nagyon sok pár van, akiknél a születésnap-egyezést vizsgálni kell. 23 ember esetén 23 × 22 / 2 = 253 pár van, mindegyik pár egy lehetséges egyezés. Más szemszögből megközelítve: képzeljük el, hogy belépünk egy szobába, ahol már 22-en vannak, és azt vizsgáljuk, hogy a közülük valakinek ugyanakkor van-e a születésnapja, mint nekünk. Ez természetesen sokkal kisebb, mint 50%. A születésnap-paradoxon azonban azt kérdezi, hogy bármelyik két embernek a huszonháromból megegyezik-e a születésnapja.

A valószínűség közelítő kiszámításához elhanyagolunk pár részletet, így a szökőéveket, azt, hogy az emberek között lehetnek ikrek, valamint a különböző születési statisztikákat, ehelyett feltesszük, hogy ha valakinek nem ismerjük a születésnapját, akkor az a 365 napos év minden napján azonos valószínűséggel születhetett.

Az ötlet a következő: először számoljuk ki, hogy mi a valószínűsége annak, hogy n emberből mindenki más napon született:

p = \frac{364}{365} \cdot \frac{363}{365} \cdot \frac{362}{365} \cdots \frac{365-n+1}{365}

mert ha (tetszőlegesen) sorba állítjuk az embereket, akkor a másodiknak nem lehet ugyanakkor a születésnapja, mint az elsőnek (364/365), a harmadiknak nem lehet ugyanakkor, mint az első kettőnek (363/365), és így tovább. A faktoriális jelölést használva ugyanezt így is felírhatjuk:

p = { 365! \over 365^n (365-n)! }.

A képletben a "kedvező esetek" kerülnek a számlálóba, itt a 365 elem n. osztályú ismétlés nélküli variációit értjük alatta. A nevezőben az összes előforduló esetet pedig a 365 n. osztályú ismétléses variációi jelentik.

Ezek után 1 - p annak a valószínűsége, hogy legalább két embernek egy napra esik a születésnapja. n = 23-ra ez az érték kb. 0.507.

Vegyük észre, hogy a két embert nem választjuk ki elsőre. Ha az a kérdés, hogy milyen valószínűséggel van n emberből legalább egynek ugyanakkor a születésnapja, mint egy konkrét embernek, akkor a válasz:

1- \left( \frac{364}{365} \right)^n

ami n = 22-re kb. 0,059, vagyis csak kicsivel több, mint 1/17. Ahhoz, hogy ennek a valószínűsége legyen több, mint 50%, nem 22, hanem 253 emberre lenne szükség! Ebben a képletben szintén ismétléses variációval állítottuk elő a kívánt esemény komplementerét.

A születésnap-paradoxon általánosítva értelmezhető hash függvényekre is: N-bites lenyomatokból (hashértékekből) valószínű ütközés nélkül sajnos nem 2N, hanem csak kb. 2N/2 generálható. Ezt használja ki az ún. születésnap-támadás különböző hashfüggvényeken alapuló titkosító algoritmusok ellen.
A paradoxon analitikus megközelítése :

Így ír önéletrajzában Halmos Pál Richárd magyar származású matematikus:

"A probléma megközelítésének egyik módja, hogy megfordítva tesszük fel a kérdést: <<Legalább hány embernek kell a szobában lennie ahhoz, hogy kevesebb, mint 1/2 valószínűséggel legyen csupa különböző születésnapjuk?>>[...] a probléma lényegében a következő: találjuk meg a legkisebb n-et, amire

\prod_{k=0}^{n-1}\left(1-\frac{k}{365}\right)<\frac{1}{2}.

A szorzat felülről becsülhető a következőképpen:

\left(\frac{1}{n}\sum_{k=0}^{n-1}\left(1-\frac{k}{365}\right)\right)^n <\left(\frac{1}{n}\int_0^n\left(1-\frac{x}{365}\right)\,dx\right)^n =\left(1-\frac{n}{730}\right)^n<e^{-n^2/730}.

Az első felső becslés a mértani és a számtani közepek közötti összefüggésből következik. Ez ismét becsülhető a határozott integrál definícióját felhasználva, amelynek analitikus módon kiszámított értéke pedig ismét felülről becsülhető az 1 - x < e-x összefüggést alapul véve. [...] Az bizonyítás olyan fontos eszközöket használ fel, amellyel minden matematikát tanulónak illik elsajátítania. Csodálatos példája annak, hogy tisztán gondolkodással mennyi számítástól megkímélhetjük magunkat: az egyenlőtlenségek egy-két perc alatt felírhatók, míg a szorzatok kiszámítása lényegesen több időt venne igénybe, és a hibázás lehetősége is nagyobb lenne, akár papíron-ceruzával, akár számítógéppel végezzük. A számológép hasznos eszköz, de nem segít a probléma mélyebb megértésében, matematikai képességek elsajátításában, sem összetettebb, általánosabb elméletek megalkotásában."

Hiba Halmos bizonyításában :

A fenti érvelésbe sajnos hiba csúszott, szerencsére nem végzetes. A

\sum_{k=0}^{n-1} \left(1-{k \over 365}\right) <\int_0^n \left(1-{x \over 365}\right)\,dx

egyenlőtlenség bizony hibás, amint az számítással egyszerűen ellenőrizhető. De az érvelés korrigálható. A

\prod_{k=0}^{n-1}\left(1-{k \over 365}\right)

szorzatban az első tényező értéke 1, ezért elhagyható. Innen

\prod_{k=1}^{n-1}\left(1-{k \over 365}\right) <\left({1 \over n-1}\sum_{k=1}^{n-1}\left(1-{k \over 365}\right)\right)^{n-1}

=\left(1-{n \over 730}\right)^{n-1}<\left(e^{-n/730}\right)^{n-1}=e^{-(n^2-n)/730}.

ahol az első egyenlőtlenség ismét számtani és mértani közepek egyenlőtlensége, a második pedig az 1 - x < e-x összefüggésből következik.

Az utolsó kifejezés értéke akkor és csak akkor kisebb, mint 1/2, ha

n^2-n>730\ln 2\cong 505,997\dots

Ez "alig" kevesebb, mint 506, amellyel az n2 - n kifejezés pontosan n = 23 esetén egyenlő.

Kísérleti ellenőrzés:

A születésnap-paradoxon jól szimulálható számítógépes program segítségével. A következő parancs a Ruby programozási nyelv segítségét veszi igénybe:

puts (1..30).collect {rand(365)+1}.uniq.length

ahol 30 az emberek száma, 365 pedig az egy évbe eső napok száma. Ha az eredmény (szintén egy szám) megegyezik az emberek számával (tehát ez esetben 30-cal), akkor mindenkinek más-más napon van a véletlenül sorsolt születésnapja. Ha kisebb, akkor voltak egyezések (méghozzá pontosan annyi, amennyi a különbség a kiírt és az eredeti szám között).

A következő kódrészlet Perl programozási nyelven íródott. Ez kilistázza azokat a számokat, amelyek a generált számsorban ismétlődnek.

for (1..23) {$h{int(rand(365)+1)}++};
for (keys %h) {print $_, ": ", $h{$_}, " times\n" if $h{$_} > 1}

(hu.wikipedia.org/wiki/Születésnap-paradoxon)
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
A születésnapi torta rituáléja:
  2012-01-21 15:42:50, szombat
 
 

Link

Néhány történész szerint a születésnapi torta szokása egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza,ugyanis ők voltak az elsők a feljegyzések alapján, akik mézes süteményt, vagy édes kenyeret készítettek.

Az ókoriak három különböző születésnap típust ünnepeltek:
-a privát ünneplést a családtagok, barátok körében,
- a városok és templomok születésnapjait,
-a jelenlegi és múltbeli uralkodók születésnapját, illetve azok családtagjainak születésnapját is beleértve.

Az 50.( bármilyen ) évfordulót mézes tortával tették emlékezetessé,melyet fehér lisztből,reszelt sajtból, mézből és olíva olajból készíttek.

Mások a születésnapi torta eredetét a középkori Németországhoz kapcsolják,ahol édes kenyeret készítettek a kisded Jézus pólyájának alakjához igazítva épp azért,hogy az ő születésnapjára emlékezzenek.A születésnapi tortát később Németországban egyre inkább a gyerekünnepekhez kötötték,vagy legalábbis egy kis gyermek születésnapi ünnepségéhez.

Angliában a születésnapi tortákat úgy sütötték, hogy valamilyen szimbolikus tárgyat rejtettek a torta közepébe.A középkorban ilyen tárgyak voltak az érmék,vagy az ujjvédők. Aki az érmét kapta, gazdag lesz,aki az érmét, az sosem házasodik meg,legalábbis a legenda és a közhiedelem szerint.Ma a kis figurák,az álérmék és az apró cukorkák dívnak.

A születésnapi gyertyát eredetileg azért tették a tortára,hogy a születésnapi kívánságok egészen Istenig eljuthassanak.Az ókori időkben az emberek imádkoztak a tűz felett, mert úgy hitték, hogy a füst viszi majd fel gondolataikat , imáikat az Istenekhez.Ma abban hiszünk,ha sikerül elfújnunk az összes gyertyát,akkor teljesül, amit kívántunk.

Szerző :Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris világ

(www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/szuletesnapi-torta-tortenete)
Link

Születésnap

A születés évfordulóját már az ókorban is megülték, főleg a rokonok, barátok társaságában, akik átadták ajándékaikat, és tolmácsolták a jókívánságaikat. A születésnapi ünnepségeket egykoron sokfelé azért tartották meg, hogy az ünnepeltet megvédjék a veszélytől, a gonosz szellemektől, akik a születésük napján különösen vonzódnak az emberhez. Először csak a királyokat tartották olyan fontos személyeknek, hogy ünnepséget rendezzenek számukra, és sokfelé a koronázás évfordulóját is születésnapként ünnepelték. Görög feliratok tanúsítják, hogy a Ptolemaioszok Egyiptomban, valamint Kis-Ázsiában Kommagené és Pergamon királyai már az i.e. a 3. században más-más napon ünnepelték a születésnapjukat és a trónra lépésüket. A régi rómaiaknál az ünnepelt és az ünneplők fehér ruhát öltöttek, a házi isteneket koszorúkkal díszesítették fel. Egyes híres és nevezetes férfiak - császárok, jeles hadvezérek - születésnapját nyilvánosan ünnepelték. Később világszerte általánossá vált a születésnap ünneplése, és ez a szokás a gyermekek esetében ma is megmaradt. Az első gyermek születésnapi zsúrokat Németországban tartották.


A születésnapi kellékek a világ különböző tájain hasonlóak egymáshoz: a gyertyák arra szolgálnak, hogy a jókívánságokat felvigyék az Istenhez; a játékok megmutatják, mennyit fejlődött az előző évhez képest a gyerek; a fülhúzások, csípések, veregetések mind-mind jó szerencsét hoznak az elkövetkezendő évben. Bizonyos szokások azonban országonként is kialakultak.

Az angolok az ünnepi tortába szimbolikus tárgyakat sütnek, aki például pénzt talál a süteményben, gazdag lesz. Az ünnepeltet annyiszor dobják fel a levegőbe, ahány éves, ez után még egyszer, hogy szerencsés legyen, majd ráadásként ,,az öregember kókuszdiójáért". Skóciában annyi egyfontos bankjegyet kap a gyermek ahány éves, plusz egyet, hogy szerencsés legyen. Ezen kívül minden egyes betöltött évért egy paskolás jár a fenekére. Írországban a kisgyereket fejjel lefelé emelik fel és imitálva a padlóra "ejtik" a jószerencse érdekében. A ,,leejtések" száma a gyermek életkora, plusz egy az extra, a szerencséért. Németországban egész nap égnek a születésnapi gyertyák, melyeket már hajnalban meggyújtanak. A tortán annyi gyertya van, amennyi éves a gyerek, plusz egy a jó szerencséért. A vacsora után mindenki elénekli a születésnapi dalt, majd az ünnepelt elfújja a gyertyákat. Ha elsőre sikerül kioltani valamennyit, a kívánsága teljesülni fog. Az ajándékok kibontása után elkezdődik a mulatság.

Ugyancsak Németországban, ha egy férfi eléri a 30 éves életkort, és még nincs barátnője, akkor tisztára kell takarítania a városháza lépcsőit. Közben a barátai kőzúzalékot szórnak a lépcsőkre, a takarítás végeztével is. Így minden lány láthatja, hogy a férfi már 30 éves és még sincs barátnője, pedig jól tud takarítani. Hollandiában az 5, 10, 15, 20 és 21 születésnap éveit "korona" éveknek nevezik. A korona évi születésnapokon az ünnepeltnek különösen nagy ajándék jár. A házat és az ünnepelt ebédlőasztalnál lévő székét virágokkal, szalagokkal, léggömbökkel díszítik fel. Az iskolában enni kap osztálytársaitól, a tanítója szalagokból, virágokból készített születésnapi sapkát vagy kalapot ad neki.

Norvégiában a születésnapját ünneplő gyerek kiáll az osztály elé, választ egy társat, akivel egy keveset táncol, miközben az osztály a boldog születésnapot énekli. Dániában zászlót tűznek az ünnepelt házára. Az ajándékokat az alvó gyermek ágya köré teszik, hogy ébredéskor azokat lássa meg elsőként. Litvániában a születésnapját ünneplő személy ajtaja körül virágfüzérek lógnak. Az ünnepelt egy feldíszített székben ül, amelyet a családtagok háromszor felemelnek. Olaszországban a gyermek fülét annyiszor húzzák meg, ahány éves. Az azeriek a születésnapi partikon kapott ajándékokat sem csomagolják ki, nehogy zavarba hozzák az ajándékozót. Még a gyerekek is kerülik az ajándék megnézését, nehogy megbántódjék az ajándékozó, ha nem tetszik nekik az ajándék.

Afrika különböző részein a születésnap helyett a gyermekcsoportok számára avatási ünnepséget tartanak. Amikor a gyerekek elérnek egy bizonyos életkort, megismerik és megtanulják törzseik törvényeit, szokásait, hiedelmeit, dalait, táncait. Dél-Afrikában a gyerek 21. születésnapjára egy papírból, alufóliából, fémből, ezüstből vagy aranyból készült kulcsot kap ajándékba, mely arra utalás, hogy az ifjú készen áll kinyitni jövője kapuját.

Dél-Amerikában az argentin lányok, ha 15 évesek lesznek, a tiszteletükre rendezett összejövetelen apjukkal és a fiúkkal keringőt lejtenek. Brazíliában dívik a fülcimpa meghúzása, s az ünnepelt gyerek az első süteményt, vagy tortaszeletet legjobb barátjának, vagy legkedvesebb rokonának, de rendszerint a szüleinek adja. Uruguayban a keringőn kívül, a rituáléhoz tartozik a születésnapi torta gyertyákkal, a villany leoltása, majd a boldog születésnapot dal eléneklése. Az ünnepelt elfújja a gyertyákat, majd a vendégek megtapsolják vagy megéljenzik, néhányan tréfálkoznak, hangosan fütyörésznek, és megérintik az ünnepelt vállát vagy a fejét. Ecuadorban a lányokat 15. születésnapjukon rózsaszín ruhába öltöztetik, apjuk adja rájuk az első magas sarkú cipőt és keringőznek lányukkal. Guayanaban a születésnapot ünneplők jelmezt viselnek, és speciális húsos currys rizst és jellegzetes tortát esznek.

Közép-Amerikában, a mexikóiak rendszerint a mennyezetről lelógatott papírmaséból készült állatot, ún. pinátát ütögetnek, mely meg van töltve különféle nyalánkságokkal. A születésnapját ünneplő gyerek szemét bekötik, és a gyerek addig üti a pinátát, míg nyílást nem tör rajta. Ezután az összes gyerek osztozik az édességeken. Amikor egy lány betölti a 15. évét, nagy társaságot hívnak össze, s mint fiatalasszonyt mutatják be mindenkinek. Az apa keringőt táncol vele. Panamában is divat a pináta és a nagy parti. A pináta a gyerekre hasonlít, tele van kandiscukorral és konfettivel, amelyet vagy bottal ütnek vagy szalagokkal húzogatnak. A süteményeket jégkrémmel szolgálják fel. Puerto Ricoban annyiszor paskolják meg az ünnepelt gyerek karját, ahányadik születésnapját ünneplik. A nagy ünnepségnek része az ünnepi vacsora is. Kubában hasonlóan ünneplik a születésnapokat, mint az USA-ban.

Észak-Amerikában, az Egyesült Államokban egy tortát készítenek, melynek tetejét annyi gyertya díszíti, ahány éves az ünnepelt, aki az ünnepi dal után elfújja a gyertyákat. Itt is elterjedt az a hiedelem, miszerint, ha az első elfújásra az összest sikerült elfújnia, kívánsága teljesülni fog. Kanadában Új Skócia, Prince Edward-sziget és Újfundland lakói a születésnapjukat ünneplő gyerekek orrát bekenik vajjal, hogy szerencsések legyenek. A bevajazott orr ugyanis túl csúszós ahhoz, hogy elkaphassa a gonosz. Quebec tartományban a gyermek születésnapján minden betöltött évéért egy puncsot kap, plusz egyet, hogy szerencsés legyen.

A kínaiaknál a születésnapját tartó gyereket pénzajándékkal lepik meg. Az ebédre hívott rokonok és barátok ebédre nudlit esznek, és az ünneplő gyereknek hosszú életet kívánnak. Vietnámban mindenki újév napján tartja születésnapját, mert vagy nem tudják, vagy nem ismerik születésük pontos dátumát. Az újszülött újév napján lesz egyéves, függetlenül attól, hogy mikor született. A gyermekek évének az adott évre érvényes hold naptár szimbólumának az évét tekintik. Az új év első reggelén a szülők gratulálnak a gyermeknek, hogy egy évvel idősebb lett, és a szülők, rokonok, barátok piros borítékokkal ajándékozzák meg, melyben szerencsepénzt talál. Nepálban, hogy szerencsés legyen a gyerek, az ünnepelt homlokára színezett rizsjoghurtból rajzolnak egy jelet.

A Fülöp-szigetek keleti és nyugati részén élők, ugyancsak nudlit készítenek, amely a hosszú életet jelképezi, a lakást léggömbökkel díszítik fel, és pinátát lógatnak alá. Az ünnepség előtt a család misére megy, hogy hálát adjanak Istennek. Japánban az esemény tiszteletére a gyerek vadonatúj ruhát visel, és családi körben meglátogatják a sinto szentélyt. Indiában a születésnapját ünneplő gyerek színes ruhában megy iskolába, és egy igaz barátja segítségével osztálytársainak csokoládét oszt szét. Oroszországban sohasem szabad a tényleges dátum előtt megünnepelni a születésnapot, mert nem biztos, hogy megéri az ünnepelt. A születésnapon pitével kínálják a vendégeket a jókívánságokkal feldíszített helyiségben. Izraelben a kis gyereket székre ültetik, melyet annyiszor emelnek fel, majd tesznek le, ahány éves a gyermek, ráadásul még egyszer, hogy a jó szerencséje érdekében.

Új-Zélandon a torta, gyertya és hamisan elénekelt dal után annyi tapsot kap az ünnepelt, ahány éves, plusz egyet, hogy szerencsés legyen.

(rostae-books.com/szueletesnap.html)
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
Érdekes szülinapi szalvétámról
  2011-08-24 19:58:14, szerda
 
 Link


Nem egy szokványos születésnapi mintájú szalvéta ez, szokatlan a mintája nagyon.Igaz rendszeresen élünk a születésnap megünneplésével, de a születésnap megünneplésének eredetét nem sokan ismerik, ezt próbálja képes formában elmesélni ez a szalvéta: a születésnap eredetének történetét eleveníti fel, emiatt érdekes nagyon, ezért tettem be a blogomba.

A születésnapi zsúrok hagyománya Európában kezdődött, nagyon sok idővel ezelőtt. Az emberek attól féltek, hogy születése napján mindenki vonzza magához a rossz szellemeket. Ilyenkor a család és a barátok eljöttek az ünnepelthez, hogy megvédjék a rossz szellemektől, jókívánságokat és jó gondolatokat "hozva magukkal". Amikor születésnapi ajándékokat is kezdtek hozni, ez még vidámabbá tette a gyülekezetet, elrettentve a rossz szellemeket. Így kezdődött a születésnapi partik hagyománya.

Az elején csak a királyok voltak annyira fontosak, hogy megünnepeljék a születésnapjukat (valószínűleg innen ered az ünnepelt által hordott korona hagyománya is).

(http://www.csaladivilag.hu/cikkek/unnepek/a-szuletesnapi-unnepsegek-hagyomanya-a -vilagon/1201/)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Születésnapi szalvétáimhoz:  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 147
  • e Hét: 470
  • e Hónap: 4686
  • e Év: 760666
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.