Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Móra Ferenc -SÉTÁLNI MEGY PANKA
  2017-08-30 13:58:42, szerda
 
 MÓRA FERENC - SÉTÁLNI MEGY PANKA

Sétálni megy Panka a búzamezőbe,
Pillangós papucsba, hófehér kötőbe.
Dalolgatva ballag, egyes-egymagába,
Virágtestvérkéi, vigyázzatok rája!
Simulj puha pázsit lába alá lágyan,
Fütyülj neki szépet, te rigó a nádban!
Légy a legyezője, te lapu levele!
Fecskefarkú pille, röpülj versenyt vele!
Búzavirág-szeme mosolyog reátok:
Nevessetek vissza rá, búzavirágok!
Kakukkfű, az útját jó szagoddal hintsd be,
Bújj a lába elül, szúrós király dinnye!
Ha a dűlőúton szegényke kifáradt,
Szagos fodormenta, te vess neki ágyat!
Födjétek be, zsályák, dús leveletekkel,
Szelíd széki füvek, csillagfejetekkel!
S őre a mezőnek, szép jegenyenyárfa,
Te vigyázz reája, csöndes legyen álma!
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
S az a legfájóbb könnyem..
  2017-08-28 14:29:37, hétfő
 
 S az a legfájóbb könnyem, amelyik
Csak fojtogat, de nem bírom kisírni,
S az a legszebb dalom, amely csupán
Szívembe zsong, de nem bírom megírni."
Móra Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
Móra Ferenc -SZERETEM ÉN NAGYON...
  2016-07-24 16:47:37, vasárnap
 
 MÓRA FERENC -SZERETEM ÉN NAGYON...

Szeretem én nagyon
a bárányfelhőket,
csendes alkonyaton
el-elnézem őket,
ahogy legelésznek
mezején az égnek.

Mikor a nap hunytát
siratja a harmat,
terelgetik őket
friss, fürge fuvalmak
le a szemhatárba,
a kerek karámba.

Lassan ezüstgyapjuk
violásra válik,
néha egy-egy villám
közibük cikázik,
mintha ostor volna,
sugarakból fonva.

Mire besötétül,
elalusznak szépen,
álmuk a hű pásztor
virrasztja az égen:
telihold világa
aranyos subába.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
július 19-en- 137 éve született MÓRA FERENC.
  2016-07-12 15:36:04, kedd
 
 137 éve született MÓRA FERENC.

(Kiskunfélegyháza, 1879. július 19. - Szeged, 1934. február 8.)
író, újságíró, muzeológus.

Szegényparaszt családból származott, atyja Móra Márton foltozó szűcslegény, majd mester, anyja Juhász Anna kenyérsütő asszony. Tanulmányait - a család szegénysége miatt - nehéz körülmények között végezte. A budapesti egyetemen földrajz-természetrajz szakos tanári diplomát szerzett, de csupán egy évig tanított mint segédtanár a Vas vármegyei Felsőlövőn.

Innen még a század elején mint a Szegedi Napló munkatársa került Szegedre. A lapnak 1913-1919 között főszerkesztője volt, majd haláláig állandó munkatársa maradt. 1904-től a Somogyi-Könyvtár és a Közművelődési Palota tisztviselője, könyvtárosa, emellett a régészetre is szakosodott, ásatásokat végzett, 1908-ban a Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelősége által szervezett régészeti tanfolyamot is elvégezte. Tömörkény István 1917-ben bekövetkezett halála után a múzeum igazgatója.

Móra Ferenc 1911 - 1920 között a Szeged szabadkőműves páholy tagja volt, számos tisztséget betöltött, avató beszédeket tartott és szabadkőműves verseket írt. 1905-ben ismerkedett meg Szegeden Pósa Lajossal, aki az ifjúsági irodalom felé fordította érdeklődését. 1905-től Az Én Újságom c. gyermeklapba írt, 1922-ig több mint ezer írása jelent itt meg. Ifjúsági művei, amelyeknek ihlető anyagát gyermekkori élményei szolgáltatták a m. ifjúsági irodalom klasszikusává tették. Barátság fűzte Juhász Gyulához.

Fontosabb művei:
Rab ember fiai
Kincskereső kisködmön
Ének a búzamezőkről
Aranykoporsó
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
Móra Ferenc A századik könyv /részlet/ Egyszer, ahogy a kön
  2016-07-12 12:42:42, kedd
 
 Móra Ferenc A századik könyv /részlet/

Egyszer, ahogy a könyveimet porolgatom, odajön hozzám az édesapám, és azt kérdezi: hány könyvem van már?

- Egy híján száz - feleltem büszkén.
- No, ehol a századik - húzott elő a hóna alól édesapám egy takaros kis könyvet. - Éppen most hozta haza a könyvkötő.

Fekete bőrkötésű, aranymetszésű könyvecske volt, szemüveges bagoly volt rányomva a táblájára, a bagoly papírtekercset tartott a csőre közt, s arra volt írva a könyv címe: Okos könyv.

- Ez lesz a legszebb könyvem - tettem volna be a helyére a könyvet, de apám megfogta a kezemet.
- Szeretném, ha el is olvasnád. Én írtam, ami benne van, te majd folytathatod.
- Apám írta? - nyitottam föl megzavarodva a könyvet.

Üres volt az egész, mint valami notesz. Csak az első lapjára volt ráírva az édesapám szép, öreges betűivel ez az egy sor:
"Sose kívánj több földet, mint amennyit meg bírsz szántani."
Azóta sohase tettem be a könyvtáramba könyvet olvasatlan. Az Okos könyvbe azonban jegyeztem már egyet-mást magam is azóta, de az édesapáménál okosabb tanácsot egyet se.

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
Az ember akkor öregszik meg,
  2016-07-12 12:26:11, kedd
 
 Az ember akkor öregszik meg, mikor mosolyog azon, amin valaha sírt, és nevet azon, amiért valamikor a fogát csikorgatta."

Móra Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
Sose rettegjünk és aggódjunk amiatt
  2016-07-09 20:44:58, szombat
 
 Sose rettegjünk és aggódjunk amiatt, ami szívünkben természetes és igaz. Nincs a Teremtésnek nagyobb adománya, mint ha megengedi valakinek, hogy szívében, ha rövid időre is, a mindenség örök nagy törvényeivel érezzen összhangot.

Móra Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
Nem az a fájdalmas...
  2016-05-07 08:24:05, szombat
 
 Nem az a fájdalmas, ha az embernek forrásvízen kell élnie, hanem az, ha ugyanakkor az ő szeme láttára nála hitványabbak nektárt vedelnek."
Móra Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
Móra Ferenc kedvenc pogácsája
  2015-11-14 12:30:37, szombat
 
 Móra Ferenc kedvenc pogácsája

Móra Ferenc nem volt egy igazi ínyenc, az olyan finom, ám hétköznapi ételeket kedvelte, mint például a fokhagymás rostélyos. Felesége, Walleshausen Ilona azonban híresen nagy konyhát vitt, receptkönyvet is írt. Ha Móra Ferenc nem is jött lázba az asztal örömeitől, felesége, Walleshausen Ilona sokak által elismert háziasszony volt, aki nagy örömét lelte a vendéglátásban. Előfordult, hogy nagyobb ünnepen harmincnál is több étele került egyszerre az asztalra. Szakácskönyvével - amelyben jóízű és könnyen elkészíthető ételeinek leírásait osztotta meg az olvasóival - óriási sikert aratott. Az írónak - ha akarta, ha nem - sok finomságot meg kellett kóstolnia. A pogácsák közül a sonkás pogácsa volt a kedvence.

A Kincskereső kisködmön írójáról és a szegedi múzeum könyvtárosáról, majd múzeumigazgatójáról ismert anekdota, hogy inkább elment -kincset- keresni, minthogy otthon nézze, ahogy felesége tüsténkedik a konyhában. Walleshausen Ilona nem riadt meg az akadályoktól; 1922-től négy éven át szorgalmasan lejegyezte a receptjeit, szakácskönyvét először 1928-ban adták ki, majd további öt kiadást is megélt 1949-ig. Móráné saját ízlésének megfelelő, egyszerű, könnyen elkészíthető, de kiváló recepteket írt.

Móráné sonkás pogácsája

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg áttört burgonya, 15 dkg finomra vágott sonka, 1 db tojás, 15 dkg margarin, késhegynyi só, élesztő Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk. A hozzávalókat közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és negyed órát állni hagyjuk. Kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd a tésztából apró pogácsákat szaggatunk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük és közepes hőmérsékleten kisütjük. A pogácsák tetejére reszelt sajtot is szórhatunk. Tipp: Van, aki a sonkát a tésztára megszórja és nem belegyúrja. Ha markánsabb ízhatást szeretnénk elérni, válasszunk füstölt sonkát. A pogácsaszaggatót időnként mártsuk lisztbe, hogy ne ragadjon. Ha nincs pogácsaszaggatónk, használhatunk megfelelő méretű poharat is.

 
 
1 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
Juhász Gyula: Móra Ferenc ezeregy élete
  2015-11-13 13:56:28, péntek
 
 
,,Ha én valami múltszázadbeli literátor lennék, azzal kezdeném az egészet, hogy 1879. július 19-én ragyogó üstökös jelent meg Kiskunfélegyháza fölött. De hát én amolyan gyalogjáró ember vagyok, Móra Ferenc se szokott kacérkodni az üstökössel
éppen ezért egyszerűen bejelentem, hogy az említett napon nagy volt az öröm Félegyházán a Daru utcában, mert Móra Mártonnak a felesége, Juhász Anna egészséges fiúgyermeket szült, akit Ferenc névre kereszteltek. Gazdagszívű, szegény szűcs volt Móra Márton, tömérdek gonddal-bajjal nevelte föl kis családját. Az idősebbik gyerek, az István, tizenhat évvel előzte meg a Ferkót. Szelíd és csöndes kiskunok voltak, de a Ferkó különösen komoly és szótlan gyerek...

Nagyon jámbor elemista lehetett, mert Horváth tisztelendő úr,... a tízéves fiút el akarta vinni Kalocsára a jezsuitákhoz, hogy egy új Pázmány Pétert faragjanak belőle... Az édesanyja már kimosta ingeit, megfoltozta ruháit a fiúnak, de mire a nagy nap hajnala fölvirradt, holtan találták Horváth tisztelendő urat a parókián.

Móra Ferenc tehát továbbtanult a szülővárosában, és titokban megírta az első verseket is. A millennium parádés évében jelent meg először a nyilvánosság előtt, az Új Időkben, de álnéven. A Móra nevet egyelőre illő tisztelettel átengedte István bátyjának, akinek Földszint című első szép verseskönyve után némelyek a Petőfi koszorúját ígérték. (Az ígéret azonban ígéret maradt.)...
A pesti egyetemi tanulmányok elvégzése után... a komoly tanári pályára lépett Móra Ferenc, éspedig Felsőlövőn, a század első két esztendejében. Főleg természettudományokra tanította a felsőlövői ifjúságot a fiatal segédtanár, akinek hatvanhat forint és hatvanhat krajcár volt a fizetése. De mivel a katonasággal is akadt eligazítanivalója, és mert házasodni is készült, gondolt merészet és nagyot: Szegedre pályázott főigazgatósági tollnoknak... Hiába volt életében először és utoljára audiencián bátyjával együtt Móra Ferenc, nem jelölték a tollnoki állásra, és így történt, hogy 1902-ben a szegedi sajtó munkásai közé állott be, a Szegedi Naplóhoz..."

(Juhász Gyula: Móra Ferenc ezeregy élete)


 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Móra Ferenc  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 12962 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 491
  • e Hét: 2966
  • e Hónap: 33960
  • e Év: 447311
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.