Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Mindannyian kreátorok vagyunk
  2014-07-03 18:58:33, csütörtök
 
  Mindannyian kreátorok vagyunk. Alkotóknak születtünk és ez a rajongás sokunk hobbijában és szenvedélyeiben is megmarad. Ezekben a tevékenységekben milliók ötletei, álmai és szenvedélyei öltenek formát.

/Chris Anderson/
Link

Ez egy saját nyomtattatású papírszalvétám, mely gyűjteményem részét képezi,hasonló társaival együtt.
 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
Ancsel Éva a szenvedélyekről:
  2014-06-30 09:05:19, hétfő
 
  Egy szenvedély, ha valóban szenvedély, akkor az legyen halálos. Különben hobbi passzió, játék, pótcselekvés, meg ilyesmi. Az igaz az, amibe belehalhat az ember.

/Ancsel Éva/Link

 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
Részlet egy Vámos Miklóssal készített riportból a hvg.hu-ról
  2013-12-04 07:04:48, szerda
 
  hvg.hu: Aki pedig nem miniszterelnök, találja meg a saját hobbiját, szenvedélyét?

V. M.: Feltétlenül. Különben sanyarú lesz az öregkora. Egy gimnazista mindenről tanul egy nagyon picit, mondhatni, sok mindenről tud szinte semmit. Egy Nobel-díjas szaktudós viszont a semmiről (egy nagyon pici szakterületről) tud nagyon sokat. Az idős ember ez utóbbihoz hasonlít. Egy részterületről rengeteget tud, de amikor nyugalomba vonul, arra a tudásra általában már nincs szüksége a világnak. Fontos, hogy ennek ellenére értelmesen teljenek a napjai. Ebben pedig sokat segítenek a szenvedélyek - lehet az szalvéta- vagy bélyeggyűjtés, sport, vagy akár vallási szenvedély.

hvg.hu: Vannak azért káros szenvedélyek is, azokra azért nem árt figyelni.

V. M.: Igen, de még egy káros szenvedély is kevésbé ártalmas talán, mint a szenvedély teljes hiánya.


Szerző: Balla István
2013. július 08., hétfő, 20:45


(A teljes riport a következő internetes oldalon olvasható el: hvg.hu/kultura/20130708_Nem_lennek_miniszterelnok__interju_Vam)
LinkLink
 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
A szalvétafeliratok üzenete a retro korból:
  2013-07-21 19:04:25, vasárnap
 
 
Minden kornak megvan a maga lenyomata. Egy-egy kor tükre az öltözködési divat, a zenei slágerek, a képzőművészeti irányzatok stb.. Sok egyéb mellett egy adott korra még igen jellemző az is, hogy az emberek mit gyűjtöttek szenvedélyesen abban az időben. A reneszánsz korban az antikvitás felé fordulás miatt, a tehetősek antik művészeti alkotások sorát vásároltak össze és halmozták fel. A 18-19. századi arisztokrácia körében a gyűjtőszenvedély már szélesebb körben elterjedt, néhányan akár az egész világot hajlandóak voltak körbeutazni egy-egy ritkaságért. Majd ezeket a ,,trófeákat'' otthon, a szalonban egy vitrinben, üveg mögött tartották, néha megcsodálták, és dicsekedtek velük a vendégeknek - tulajdonképpen az első múzeumok megjelenését is ezeknek a szenvedélyes gyűjtőknek köszönhetjük. A polgári világ megjelenésével a 19. század végén a mindennapi tárgyak iránt is elkezdtek érdeklődni a gyűjtők.

A gyűjtőszenvedélynek hódolva meglett férfiak ólomkatonákból állítottak össze népes hadsereget. Komoly emberek hódoltak a bélyeggyűjtésnek. Az elektronikus levél miatt napjainkban éppen kihalófélben lévő postai képeslapokból rendszerezett gyűjtemény összeválogatására hányan és hányan fordítottak nagy energiákat. Sokan nagy járművek, legyenek azok hajók vagy repülőgépek kicsinyített makettjeit gyűjtötték, gyakran saját maguk is állították össze azokat. Az elmúlt évtizedekre visszatekintve micsoda őrület volt a képes telefonkártyák összegyűjtése!

Mi is jellemzi a gyűjteményeket? Egyrészről, hogy valamiféle rend szerint rendezett: van, hogy nagyság, van, hogy keletkezési idő szerint vagy valami más szempont alapján. Másik jellemzője, főleg az amatőr gyűjtők esetében, hogy nagyban dívik a hasonló gyűjtőkörben tevékenykedők között a csere-bere.

Mint ahogy Buda Béla pszichológus rámutat, a nevelésben is fontos szerepet tölthet be a serdülő korban a hobbi szinten folytatott gyűjtés, hiszen fejleszti az esztétikai érzéket, a cserék során növekszik az emberi kommunikáció hatékonysága, a gyűjtemény rendszerezése pedig az elvont gondolkodást serkenti. A pszichológus rámutat arra is, nem szabad, hogy a gyűjtőszenvedély mániává fokozódjon.

Érdekes, hogy a gyűjtött relikviák között mennyi a papírtermék: bélyeg, képeslap, kártyanaptár, leáztatható papírmatrica, számolócédula, gyufacímke, sörcímke és söralátét. Ebbe a sorba állítható be a papírszalvéták iránti gyűjtőszenvedély is, amely kétségtelen, hogy az 1950-es, 1960-as években érte el tetőpontját Magyarországon. Míg a szalvétagyűjteményüket a leányok rendezgették, addig a fiúkra inkább a bélyeg- és gyufacímkegyűjtés volt jellemző.

A szalvéta szó nemzetközi vándorszó és több nyelvben is hasonlóan hangzik, pl.: olasz salviéta, orosz szalfetka, német Serviette. Európában a kéztörlő és vele együtt a neve mintegy 400 éve terjedt el széles körben, és a szó végső soron összefügg a szervíroz, azaz felszolgál, tálal francia szóval.

Az 1950-es években a hatalom éles szemmel felfigyelt arra, hogy a mindennapi életben nap mint nap használt papírtárgyak, csomagolók ideológiai üzenetet is hordozhatnak. Így született meg a TERV cigaretta, az aktuális 5 éves gazdasági terv népszerűsítésére. Ezért volt olvasható gyufacímkén: Éljen április 4, hazánk felszabadításának ünnepe. A 80 filléres csoki szeletre így került fel az akkori nagyberuházásnak népszerűsítésére az inotai erőműnek nem túl szép, sárgás-barnás grafikája. Hasonló megfontolások vezethettek oda, hogy a szalvétákra is szöveges üzenetek kerüljenek. Az üzenetek meglepő módon igen gyakran már reklámok: Mindent az Úttörő Áruházból vásárolunk, Mindent a népboltból!. Ezek ma már kicsit furcsán hatnak, hiszen a hiánygazdaságban miért is volt szükség reklámra abban az időben? A feliratok másik része gyakran nevelő célzatú: Ne törd le a facsemetét, mert abból fejlődik a nagy fa! Nem maradnak ki a szalvéták feliratai közül a nőnapi köszöntések, a honvédelmi napokra való felhívás sem.

Az 1950-es évek végének szalvétagyűjtő szenvedélyét sláger is megörökítette, emlékezetes Psota Irén dala:

Papírszalvétát kérek, mert esztet gyűjtöm én,
Veszek adok-cserélek és nő a gyűjtemény.
És tudják a környéken az összes fiúk már,
Ki szalvétát ad nékem, hát annak puszi jár.

Chicagóból Malvin néni írt egy levelet,
Azt kérdi tőlem, névnapodra mit küldjek neked?
Válaszoltam, küldjél nékem papírszalvétát,
Szegény gyerek, milyen nyomor lehet odaát,
Írta s küldött három ócska damaszt szalvétát.

Most Dömötör Adrienne szalvétagyűjteményéből a feliratokat tartalmazó retró szalvétákból adunk közre néhányat.

Kiss Gábor, TINTA Könyvkiadó A TINTA Könyvkiadó Retró szótára itt rendelhető meg: http://www.tintakiado.hu/book_view.php?id=178

A fenti cikk megjelent a LUPE Magazinban

(https://www.facebook.com/tintakiado )
 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
Háromféle ember él a világon:
  2013-03-14 20:35:51, csütörtök
 
  ,,Háromféle ember él a világon: Rontó-ember, Gyűjtő-ember és Látó-ember." (Wass Albert: Mese az erdőről)

Emberek, jók és rosszak, hajdan voltak, és még meg sem születettek... Emberek, akik alakítják egymást, miközben ők maguk is alakulnak.

Emberek, akik alkalmazkodnak a körülményekhez, mert ha ezt nem tennék, akkor kihalnának előbb-utóbb, mint a mamut.

Emberek, akikből nincs két egyforma, és akik ettől a megállapítástól függetlenül, mégis nagyon hasonlítanak egymásra.Mindannyian besorolhatók vagyunk a ,,wassalberti" kategóriák valamelyikébe.

Születésünkkor kapott kegyelmi állapot a ,,látás" képessége.

Az - életünk első éveiben - ,,alanyi jogon járó" ajándékot felcseperedve eltékozoljuk, és legnagyobb kincsünket a tisztánlátást cseréljük fel, vagy dobjuk ki más, kevésbé fontos, de mutatós csecsebecsére.

Vannak persze kivételek. Akadnak olyan emberek, akik egész életük folyamán gyakorolják a tisztánlátást. Őket - jó esetben -Mester, és -rossz esetben - őrült címkével lát el a világ. A világ, vagyis mi, emberek. Ahelyett, hogy meghallgatnánk, követnénk tanácsaikat, kinevetjük, vagy kerüljük a társaságukat, mert amit mondanak, az eltér a trendi álláspontoktól.

Kárognak a környezetszennyezés miatt, és katasztrófák eljövetelét hirdetik. Pedig...!

A Tejutat már ,,eltüntettük" a fényszennyezéssel...

Ózon szökik, az általunk képzett lyukon...

A tengerek vízszintje rohamosan növekedik a felmelegedés miatt, lassan át kell majd rajzolni és színezni a térképeket, mert szigetországok fognak víz alá kerülve lakatlanná válni...De mi nem csak, hogy látók nem vagyunk, lassan már hallók sem...

Gyűjtő és rontó emberré lettünk.

Gyűjtési szenvedélyünk nem állt meg a szalvéta-, gomb-, és bélyeggyűjtés szintjén. Termeljük szorgalmasan, és gyűjtjük a szemetet is. Aztán, ha már nem férünk el tőle, visszük a szomszédba.... A szomszéd háza elé, a szomszédos országba, vagy egyenesen az űrbe szórjuk, hátha majd valaki eltünteti helyettünk.És, mindeközben rontókká válunk... Rontókká, akik nem csak saját bolygójukat, de utódaik jövőjét is ellehetetlenítik.Már megkezdődött a - meg nem állítható, de még lassítható - visszaszámlálás...

(Forrásoldal:lotuszom.blog.hu/2012/05/04/haromfele_ember_el_a_vilagon_ronto_ember _gyujto_ember_es_lato_ember_wass_albert_mese_az_erdorol)
 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
Helena Bonham Carter protéziseket gyűjt:
  2013-01-12 20:41:26, szombat
 
  Helena Bonham Carter az összes protézist megtartotta, amit valaha filmjeiben viselt.Link

Sokan gyűjtenek bélyegeket, szalvétákat és egyéb hétköznapi tárgyakat. A sztároknak is megvan a maguk gyűjteménye, de ezek értéke általában meghaladja az átlagember pénztárcájának kapacitását. A hírességek rendszerint luxusautókat és egyéb drága holmit gyűjtenek. Helena Bonham Carternek azonban furcsa hobbija van. Ő ugyanis protéziseket gyűjt.

A színésznő különös szokása sokak számára gusztustalan lehet, de a hírességnek mi sem természetesebb. A közelmúltban Golden Globe-ra jelölt hölgy elárulta, hogy az összes műfogsort megtartotta, amit eddigi filmjeiben viselt.

A híres rendező, Tim Burton felesége és két gyermek édesanyja a következőt mesélte szenvedélyéről: ,,Timet és engem lenyűgöznek a rossz fogak. Van egy egész szekrényre való belőlük otthon."

A sztárpár másban is eltér az átlagtól. A színésznő és férje nem egy villában, hanem két egymáshoz kapcsolódó házban élnek Londonban. Ettől eltekintve azonban teljesen normális az életük. A filmcsillag elárulta, hogy nagyon boldog családjával: ,,Az emberek azt hiszik, hogy olyanok vagyunk, mint az Addams Family. És tudják mit? Szerintem ez bámulatos. Mert minél több mítosz vesz körül, annál védettebb vagy. Nagyon boldog a kapcsolatunk, van két gyönyörű gyerekünk, és nagyon jól szórakozunk. Talán nem hiszünk annyira a fésűben és úgy általában a fésülködésben, de az érzelmi életünk rendben van."

(Forrásoldal: starity.hu/magazin/9563-helena-bonham-carter-proteziseket-gyujt/)

Egy szalvéta a témához adottan:
Link
 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
A sörrel kapcsolatosan gyűjtőszenvedélynek hódoló férfiak
  2012-12-28 20:46:33, péntek
 
  Becsei Úr sörcímkéket gyűjt:

Sör cimke gyüjtő.mpg Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2012-12-23 22:43:41
feltöltő: venci76
nézettség: 1638
szavazatok: 0
kommentek: 1
kulcs: Becsei, sör, cimke,
kategória: kreatív
leírás: Beer label collector.Figyeljetek a Becsei sörre.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
Andó János gyűjtőszenvedélye a sörrel kapcsolatosan sokrétűbb, szép gyűjteménye van söralátétekből, sörösüvegekből, s egyéb sörrel kapcsolatos dolgokból, melyek java része bemutatásra kerül ezen a felvételen. Andó János urat én is ismerem, melynek örülök, annak ellenére, hogy teljesen más területen hódolunk a gyűjtőszenvedélynek, igyekszünk egymásnak segíteni, hogy bővíthessük egymás gyűjteményét sikeresen, ez is mutatja, hogy nem csak szalvétagyűjtők által lehet gyűjteményünket növelni, illetve egy söralátét gyűjtő embernek sem csak egy másik söralátétet gyűjtő ember segíthet.

Söralátét gyűjtő Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2012-12-23 22:32:44
feltöltő: venci76
nézettség: 1726
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: söralátét, sörcikk, gyűjtő,
kategória: kreatív
leírás: A Duna Tv riportja, Andó János Sörcikk gyűjtővel.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
Egy rénszarvasfiguragyűjtő hölggyel készült riport:
  2012-12-24 05:17:07, hétfő
 
  A hölgy Karcagon él, Lévainé Kovács Rózának hívják, s már nagyon szép rénszarvasfigura gyűjteménnyel rendelkezik.Mindent gyűjt, amin rénszarvas minta van, így sok szép rénszarvasmintás szalvétája is van már, amik a felvételen is megtekinthetőek többek között.:

A rénszarvasfigura gyűjtő Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2012-12-23 22:23:13
feltöltő: venci76
nézettség: 1866
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: Mediátor, Tv, Karcag, rénszarvas, gyűjtő,
kategória: kreatív
leírás: A Mediátor Tv Sport-szabadidő-hobbi rovatában ezúttal a rénszarvas figura gyűjtőt, a karcagi illetőségű Lévainé Kovács Rózát mutatja be Dr. Kovács László.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
Egy egyedi képeslapgyűjtemény a régi Debrecenről:
  2012-12-22 19:31:50, szombat
 
  Most tervbe van véve Debrecenben a városhoz kötődően egy kiállítás megnyitása, melyhez több kiállító is hozzájárulna. Tegnap találkozhattam egyikükkel egy debreceni Cserebere napon.Mikor meglátta nálam az adott szervező ezt a Debreceni Nagytemplomot mintázó szalvétát, megörült neki, mert azt mondta, hogy ezt is bele lehetne a kiállítandó anyagba tenni, így megajándékoztam egy ilyen szalvétával, hogy örömet szerezhessek neki, s bővülhessen az anyaga neki is. Örülök, hogy ha ilyen kis dologgal is, de hozzájárulhattam egy kiállítás anyagának a bővítéséhez a városommal kapcsolatosan szervezendő kiállítás kapcsán, hiszen debreceni lakosként ez evidens dolog.Link

A következő videofelvételen egy szép összeállítás tekinthető meg régi debreceni képeslapokból.Több helyi képeslapokat gyűjtő ismerősöm is van kifejezetten erre a témára szakosodva, mindannyiuknak már szép gyűjteményük van régi debreceni képeslapokból.

Debrecen on old postcards - Debrecen rég Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2012-12-22 19:02:21
feltöltő: venci76
nézettség: 1232
szavazatok: 4
kommentek: 0
kulcs: Debrecen, Hungary, Franz, Liszt, Ferenc,
kategória: kreatív
leírás: Debrecen on old postcards - Debrecen régi képeslapokon Today Debrecen is the second largest city in Hungary. Its name was first mentioned by the name Debrezun in 1235. By the early 16th century Debrecen was an ...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
4 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
Gyűjtőszenvedély
  2012-11-09 19:58:39, péntek
 
  Helyi témák III. évfolyam 4. szám

thumb_jolsvai_andras
Hajdanoló 36.

Az én időmben (ez milyen rettenetesen hangzik! Ki is javítom legott az én gyerekkorombanra) mindenki gyűjtött valamit - söralátéttől a bordugóig és vissza. A gyűjtés, az valahogy megbízhatóvá tette az embert: ha valaki gyűjtő, az volt a közvélekedés, rossz ember nem lehet.

Aki gyűjt, az tovább lát az orránál. Az bízik a holnapban, a jövőben.

Az tudja, hogy csak így juthat egyről a kettőre.

Sok hibám van (melyek közül momentán egy sem jut eszembe), de a bírvágy sosem tartozott közéjük. A tulajdonlás örömét mindig szívesen feláldoztam a megismerés öröméért. De persze az a vágy is erős volt bennem ifjúkoromban, hogy belesimuljak a társadalomba, hogy egy legyek a sok közül. Úgyhogy egyedfejlődésem kezdetén magam is igyekeztem megfelelni a korszellem követelményeinek.

Gyűjtöttem, ahogy a torkomon kifért.

Papírszalvétával kezdtem. Nem tudom, manapság divatban van-e még az ilyesmi, rövidnadrágos koromban a fénykorát élte a szalvétagyűjtés. Amerre csak néztem, mindenki hódolt neki, volt, aki méretek, volt, aki anyag, volt, aki téma szerint gyűjtötte a szalvétát, az is számított persze, mennyire ép darabról van szó (second hand papírszalvéta szóba se jöhetett, de persze voltak olyan megátalkodottak, akik addig mosták, vasalták, szárították a szalvétájukat, amíg szinte teljesen újszerűnek tűnt). A legértékesebbek természetesen az aranyszegélyű, angyalkás karácsonyi szalvéták voltak, a szalvétabörzén tíz-tizenöt simát is adtak érte.

A komoly gyűjtők messze földre elzarándokoltak egy ritkaságért, és azt mindenkinek fejből illett tudnia, éppen hol tart a gyűjteményével.

A szalvétagyűjtés korabeli népszerűségére jellemző, hogy még táncdal is született ebben a témakörben. Ha jól emlékszem, Psota Irén énekelte, és olyan sorok voltak benne, mint ,,Papírszalvétát kérek, mert aztat gyűjtöm én, adok, veszek, cserélek, és nő a gyűjtemény, és tudják a környéken az összes fiúk már, ki szalvétát ad nékem, hát annak puszi jár." Nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, magam is egy megénekelt puszi reményében hajtottam fejem a szalvétagyűjtés igájába, nem is eredménytelenül. Osztálytársnőm, Kalmár Rózsika, akiért szűnni nem akaróan lelkesedtem elsőtől egészen a második félévig, és aki sokáig átnézett rajtam, mint az üvegen, egy ausztriai illetőségű zöld kockás szalvétáért olyan cuppanós puszit helyezett el orcám bal felén, hogy napokig éreztem a helyét. Ettől kezdve sorsom és szalvétagyűjteményem sorsa megpecsételődött. A készlet rövid úton átvándorolt a Kalmárék portájára. Amíg a cserekereskedelem tartott, főúri dolgom volt, csak hát a legszebb gyűjtemény is elfogy egyszer, főleg, ha úgy herdálja az ember, ahogy én tettem. És ahogy véget ért a készlet, véget ért a szerelem is: az én csalfa kedvesem átpártolt a Cser Ivánhoz, akinek pedálfékes rollere volt - azzal nem versenyezhettem.

Bánatomban elhatároztam, hogy egy életre végeztem a nőkkel (ez a képlet aztán a későbbiekben árnyalódott némiképp), és valami igazán férfias dologba fogok: gyufacímkét fogok gyűjteni.

A gyufacímke kitartást, szorgalmat, fegyelmet és bizonyos műveltséget kívánt meg az embertől, csupa olyan dolgot tehát, amire későbbi élete során is szüksége lehet. A gyufacímkegyűjtő, ha helyesen tette a dolgát, könnyen kivívhatta környezete elismerését - igaz, a szebbik nemnél nemigen lehetett sikereket elérni vele. A gyufacímkegyűjtés minden tekintetben férfias szórakozás volt.

Ott volt mindjárt végtelen exkluzivitása.

Papírszalvétát például lehetett vásárolni, vagy szerezni (lopni, hogy pontosak legyünk, magunkkal vinni az étteremből, cukrászdából), gyufacímkét azonban nem: azt (a cserét nem számítva, de hát ahhoz már cserealap is kellett) rendkívüli bonyodalmak árán szerezni lehetett csak. (Technikailag nem volt megoldható, hogy lerobbantsa, szedje, tépje az ember a skatulya tetejéről - egyébként még ha sikerült volna is, akkor sem lett volna értéke: a gyufacímkegyűjtők csak originális, soha fel nem használt címkékben utaztak.) Nyomdai ismeretség kellett hozzá legtöbbször, hogy az ember felépítsen egy ilyen gyűjteményt, aztán a csere már könnyebben ment - mint titkos szekta tagjait, adták kézről kézre a gyűjtők egymást.

Nekem különös szerencsém volt, beleszülettem ugyanis egy gazdag gyűjteménybe. Nagyanyai nagybátyám, idősebb Hábori György a budafoki gyufagyár főmérnöke volt, s mint ilyen, kötelességszerűen gyűjtötte a címkéket - fantasztikus háború előtti gyűjteménye volt. ,,Safety matches" - ez volt az első angol kifejezés, amit megtanultam. (A korabeli kiejtést most hagyjuk homályban.) Biztonsági gyújtó - mondaná Irinyi úr erre.

Ez a gyűjtemény Gyuri bácsi halála után hozzám került - egy díszes fadobozzal együtt. Ha lett volna bennem elhivatottság, az egekig szárnyalhattam volna vele - de persze nem volt. Nem gyarapítottam, nem növeltem, nem kezeltem a gyűjteményt. Megelégedtem azzal, hogy magányos óráimon elővettem a címkéket, és kedvtelve nézegettem őket: nem egy valódi grafikai műremek volt. Aztán egyszer egy nagyobb szabású konyhai csőrepedés magával sodorta a dobozt, és eláztatta az egész készletet. A budafoki felmenőknek sokáig nem is mertem elmondani, milyen hanyagul sáfárkodtam azokkal a kincsekkel.

Hátra volt még, persze, a bélyeggyűjtés. Azt cseperedő férfiember nemigen kerülhette el. Mindenkinek volt egy ilyen emléke, amikor valamely felmenője magához intette, bizonyos ünnepélyességgel kinyitotta előtte legféltettebb bélyegalbumát, és azt mondotta, emelkedett hangon: ,,Ez itt egyszer majd mind-mind a tiéd lesz." Ilyenkor érdeklődést kellett mímelni, és végignézni tátott szájjal az albumokat, az összes centenáriumi sorokkal együtt.

Bélyeget mindenki gyűjtött akkoriban. Minden kultúrházban, népfrontszékházban és pártirodán volt bélyeggyűjtőkör, a vonatkozó magyar szövetségnek ötemeletes szákháza volt a Terézvárosban.

Mondanom sem kell, hogy nagyapám is nagy erőkkel vett részt ebben a nemes foglalatosságban, szerény anyagi erejéhez képest (nagyanyám szerint: meghaladóan) új bélyegeket is vásárolt, de persze főképpen cserélt és gyűjtött. Utóbbit úgy kell érteni, hogy széles körben elkunyerálta a külföldről érkező leveleket, gondosan leáztatta róluk a bélyegeket, és gyűjteményébe helyezte őket. Etekintetben még apámról is volt néhány dicsérő szava (semmi más tekintetben nem: egy anyai nagyapa és egy apai apa ritkán értik meg egymást), minthogy ő ekkoriban Hollandiában élt, és kétheteként küldött nekünk egy Julianna királynőt profilból, ami, leáztatva, kiváló cserealapnak bizonyult a Ságvári Endre Kultúrház bélyegszakkörében.

Nagyapám mindent megtett, hogy a bélyegekhez szelídítsen, de mint annyi más területen, itt sem ért el átütő eredményt: sokkal nagyobb volt a mozgásigényem annál, mint amit a bélyeggyűjtészet megkövetel. Néhány közös áztatás, szárítás után le is mondott rólam, de búcsúzóul még elmesélte, hogy a háború előtt rövid ideig övé volt a magyar Mauritius, egy hibásan nyomott portóbélyeg a kiegyezés korából, de aztán nehéz idők jöttek, a bélyegből zsír lett, kenyér, lekvár.

Megtanultam a leckét, nem gyűjtök se szalvétát, se gyufacímkét, se bélyeget - és zsírból, kenyérből, lekvárból is csak annyit tartok itthon, amennyi egy fél Mauritiusra se volna elég.

Jolsvai András

Forrásoldal: vujsag.com/cikkek/helyi-temak/262-helyi-temak-iii-evfolyam-4-szam/970-gyjtszenved ely
Link
 
 
0 komment , kategória:  A gyűjtőszenvedélyről átfogóan  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 115
  • e Hét: 115
  • e Hónap: 3097
  • e Év: 3097
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.