Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Halhatatlan Magyar Sportolók - képekben
  2019-01-02 15:30:38, szerda
 
 HALHATATLAN MAGYAR SPORTOLÓK - Képekben
Forrás

Link


 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Ifjúsági olimpia, Buenos Aires - 2018
  2018-10-19 21:30:01, péntek
 
 IFJÚSÁGI OLIMPIA, BUENOS AIRES - 2018


Ifjúsági olimpia, Buenos Aires: Magyarország a 4. a éremtáblázaton

Az olimpián 206 nemzet, 3997 sportolóval, 32 sportágban 241 versenyszám vettek részt

24 érem - minden idők legjobb magyar szereplése

Magyarország 24 éremmel, 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal zárta a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát, de ha a vegyes csapatok eredményeit is ide vesszük, úgy 15-8-5 a mérleg.

Ez így is, úgy is minden idők legjobb szereplése. Ha mindent beleszámolunk Oroszország, Kína, Japán és a Nemzetek Vegyes Csapata mögött az ötödik helyet szerezte meg a magyar küldöttség az olimpia éremtáblázatán, ha a vegyes csapatokat nem, úgy negyedikek vagyunk.

Az első, 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián a vegyes csapatokkal együtt 7 arany-, 4 ezüst- és 6 bronzéremmel végzett Magyarország, majd 2014-ben, Nankingban 7-9-12 volt a számsor. Buenos Airesben 15-8-5 a ,,bővített mérleg".

A magyarok közül az úszó Milák Kristóf és Késely Ajna halmozta a legtöbb aranyat három-három győzelemmel, előbbinek pedig még egy ezüstje is van.

Milák és Késely már 2017-ben letette névjegyét a felnőttek közt is, így nyugodtan kijelenthetjük, a két év múlva esedékes tokiói olimpián mindketten szerezhetnek örömet a magyar szurkolóknak.

A tegnapi csütörtöki utolsó napon magyar részről már nem volt érdekelt egyik versenyző sem, a záróünnepséget - közép-európai idő szerint - éjjel tartották.


A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja emlékezetet, hogy a magyarok 20 sportágban indultak, és ezek közül kilencben sikerült érmet nyerni: atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, öttusában, strandkézilabdában (lányok), tornában, úszásban és vívásban; ezekhez jön még az éremtáblába eredményeibe nem számító lovaglás és sportlövészet, melyekkel számolva a sportágak száma 11 (a mix csapatversenyek eredményeit nem vezetik a nemzetek közötti összesítésben).

A MOB összesítése alapján az első, 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia éremtáblázatán 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel végzett Magyarország, a vegyescsapatok eredményeit is beleszámolva 7-4-6 volt a mérleg, majd 2014-ben, Nankingban 6 arannyal, 6 ezüsttel és 11 bronzzal zárt a csapat, a vegyes eredményekkel 7-9-12 volt a számsor. Buenos Airesben 15, 8, 5 a ,,bővített mérleg".

A teljes táblázatot ide kattintva Link
találja!


A Lista a hivatalos oldal aranyérmek szerint leválogatását tartalmazza.


A magyarok húsz sportágban indultak, ezek közül kilencben sikerült érmet nyerni: atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, öttusában, strandkézilabdában (lányok), tornában, úszásban és vívásban; ezekhez jön még az éremtáblába eredményeibe nem számító lovaglás és sportlövészet, melyekkel számolva a sportágak száma 11 (a mix csapatversenyek eredményeit nem vezetik a nemzetek közötti összesítésben).


Ifjúsági olimpia: Magyarország 4. az éremtáblázaton /Nemzetek Vegyes csapata nélkül/


AZ ÉREMTÁBLÁZAT ÉLCSOPORTJA Arany Ezüst Bronz
1. Oroszország . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 . .16 . . 12
2. Kína . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18 . . . 9 . . . 9
3. Japán . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 . . 10 . . 12
4. Nemzetek Vegyes Csapata . . . . . . . .13 . . 13 . . 13
5. Magyarország . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 . . .7 . . . 5
6. Argentína . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11 . . 6 . . . 7
7. Olaszország . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10 . 10 . . 12
8. Egyesült Államok . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 . . 5 . . .6
9. Irán . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 . . 3 . . .3
10. Franciaország . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 . .15 . . 7


A MAGYAR ÉRMESEK


arany:
Milák Kristóf (úszás - 400 m gyors, 200 m gyors, 200 m pillangó)
Rabb Krisztián (vívás - kard egyéni)
Özbas Szofi (cselgáncs, 63 kg)
Berecz Blanka (úszás - 200 m pillangó)
Késely Ajna (úszás - 800 m gyors, 200 m gyors, 400 m gyors)
Pusztai Liza (vívás - kard egyéni)
Rendessy Eszter (kajak - gyorsasági verseny)
Kiss Ádám (kajak - gyorsasági verseny)

ezüst:
Milák Kristóf (úszás - 100 m pillangó)
Gönczöl Laura (kenu - gyorsasági verseny)
Balázs Krisztián (torna - talaj)
Bácskay Csenge (torna - ugrás)
Szél Anna (birkózás - 57 kg)
Endrész Klaudia (atlétika - távolugrás)
Huller Dániel (atlétika - 400 m gát)

bronz:
Vég Zsombor (cselgáncs - 100 kg)
Leány strandkézilabda-válogatott
Gulyás Michelle (öttusa - egyéni verseny)
Balázs Krisztián (torna - nyújtó)
Vas Blanka, Buzsáki Virág (kerékpár - kombinációs csapatverseny)

Vegyescsapat-versenyekben is végeztek dobogós helyen magyarok, de ezeket hivatalosan nem számolják. A vívók 1-es számú európai válogatottjával győzött a kardozó Pusztai Liza és Rabb Krisztián, ugyancsak első lett Pekler Zalán mongol partnerével légpuskában, valamint Balázs Krisztián a tornasport különböző szakágainak képviselőiből összeállt csapatok küzdelmében. A díjugrató Jármy Vince ezüstöt nyert az Európa-válogatott tagjaként.


Négy év múlva Dakar ad otthont a következő ifjúsági olimpiának.


Hetvenkilenc ok az ünneplésre

Link
A MÁGIKUS 24-ES - Bobory Balázs jegyzete


24 érem 2024-ben?

Ide a papírt! Hol írjuk alá?

24 érem - minden idők legjobb magyar szereplése

A Buenos Airesben lezárult ifjúsági olimpián taroltak a magyar versenyzők, két tucat érmet hoznak haza, ennek a fele arany, ami igencsak megsüvegelendő teljesítmény.

Megérdemlik az ifjak, hogy most őket ünnepeljük, de engedjék meg nekem, hogy azt mondjam: legyenek ezek az öröm hetei, aztán hadd menjenek tovább az útjukon, mert még csak az első (fontos) állomásnál járnak, a végcél nem ez, hanem leginkább talán a 2024-es párizsi nyári játékok - néhányuknak persze már a 2020-as tokiói olimpia is.

Dőreség lenne most azt várni, hogy a jövő zálogaként lerakott 24 érmet nyolc esztendő múlva, egy felnőttolimpián ki lehet váltani, mert nyilvánvaló, hogy ott egy más, nagyobb mezőny, minőségileg is erősebb ellenfelek, kiforrott, rutinos, érett sportemberek várnak a magyar versenyzőkre, de az ígéret itt van a szemünk előtt, Tokióban, Párizsban megkaphatjuk a bizonyítékot is.

Szinte biztos, hogy mostani érmeseink közül néhány nem futja be azt a pályát, amelyre mostani eredményei predesztinálják, mert megtorpanhat a testi-mentális fejlődés, jöhet egy súlyos sérülés, Fortuna is lehet kegyetlen, azonban érdemes lenne a szép eredményeket elérő magyar fiatalok nevét bezárni egy időkapszulába, amelyet jó mélyre el lehet ásni, majd előbányászni a 2024-es olimpia előtt.

Addig pedig a megfelelő infrastrukturális környezet közepette dolgozni kell, versenyzőnek, edzőnek, sportvezetőnek egyaránt, nem elfeledve az ifjúsági olimpián történteket, sőt, arra alapozva, a dolgos napokon viszont a múlt dicsőségét félretéve.

Mert ezeknek a lányoknak, srácoknak még rengeteget kell dolgozniuk úgy, mint eddig vagy esetleg még nagyobb odafigyeléssel (és megbecsülés közepette), alázattal, a végcélt és nem a pillanatnyi sikereket szem előtt tartva.

A jelenlegi közeg ideális egy fiatal sportoló számára Magyarországon, talán nem is véletlen, hogy ennyien sikeresek a sportágukban. De a sikerhez még az is nagyon fontos, hogy a versenyző örömforrásként, ne munkaként tekintsen az általa űzött sportra, ezt az örömforrást kell folyamatosan keresni, kutatni hosszú éveken át, amíg a végcélt eléri.

A végcél - ahogy már említettem - az olimpia, a felnőttek olimpiája. Akár a párizsi, akár a tokiói - vagy éppenséggel mindkettő.

Link


 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Csurka Gergely: Rashow
  2018-08-14 14:45:42, kedd
 
 
Csurka Gergely: RASHOW
Nemzeti Sport 2018.08.14.


Szerintem ne próbáljuk beleélni magunkat, hogy mi jár Rasovszky Kristóf fejében úgy a huszadik kilométer környékén. Arra se keressünk választ, hogy miként bírja ezt úgy összességében. Tekintsünk rá és a többi nyílt vízi úszóra úgy, hogy ők a kiválasztottak. Akik erre vannak kódolva. Tempózni öt órán át, versenyszerűen, időnként test test elleni küzdelembe gabalyodva (bár ez inkább a rövidebb távokon szokás), sós vízben, édes vízben, napsütésben, esőben, egy hosszabb gatyában vagy egésztestes, testre tapadó szerkóban, 20-22 fokos vízhőmérséklet mellett, vagy amikor csak 17.2 fokos a tó (a közepén, ahová kimentek, már csak 15.6; többségünk már a 17 fokosba sem menne bele, csak ha petrencerúddal kergetnék, lásd még: drágám, holnapra jobb lesz, inkább csak sétáljunk a parton, jó, esetleg egy kávé? - ezt szintén szögezzük le kiindulásként).

Szóval vannak ők, a nyílt vízi úszók, és azon belül azok, akik elvállalják a 25 kilométert. Csupán érzékeltetésül: vasárnap délelőtt ugyebár szépen kimentünk a Loch Lomondhoz, megnéztük a rajtot, dumáltunk, elmentünk kávézni, a part melletti plázában ajándékot vettünk, időnként megkérdeztük a magyar mestereket, hogy akkor most mire számítsunk, aztán volt kis ebéd is...

Eközben Kristóf és a többiek úsztak. A 17.2 fokos vízben, folyamatosan. Gyorsúszásban. Nagyjából félóránként teljesítenek 2.5 kilométert. Időnként isznak, az kábé tíz másodperc lassítás - nem megállás. És aztán tovább. Tovább. Tovább. Tovább. Jár a kar folyamatosan. Egy méterhez nagyjából két csapás kell. Igen, az ötvenezer úszómozdulat mindösszesen. Plusz a láb is dolgozik.

Szóval ehhez genetika kell, egy olyan speciálisan összerakott test és a társuló szellem, ami kevesek sajátja.

Még kevesebbeké, hogy ebben a legjobbakká váljanak.

Olyat meg eddig konkrétan senki sem csinált, amit Rasovszky Kristóf az elmúlt héten - Európa-bajnokságon (ebben a szakágban ez egyenlő a világbajnoksággal, a krém az öreg kontinensen versenyez) mindhárom egyéni számban érmet szerezni, ráadásul ,,két és fél" aranyat... Korábban is akadtak, akik ott voltak mindhárom rajtnál, most is - de öt nap alatt a sprintes 5 kilométeren, a klasszikus 10-en és az évente maximum kétszer leúszott 25-ön a legjobbak közé kerülni, az valami olyan egészen speciális felkészültséget igényel, olyan energiákat és mentális tartást, amire eddig Eb-n senki sem volt képes. (Minden idők legnagyobbja, a német acélember, Thomas Lurz megcsinálta a 2013-as vb-n - neki a háromból egy arany jött össze).

A lényeg: férfiak közt, Eb-n Rasovszky az első, ráadásul ez nem három érem volt, hanem majdnem három arany. Amúgy meg itt volt az ideje, hogy robbanjon: az elmúlt két szezonban küldött elég sok jelet, hogy valami nagy dolog van készülőben. Először is, olyat sem csinált még senki, hogy két hónap leforgása alatt megnyerje a junior-világ- és Európa-bajnokságot a középső távon (és a kettő között még ússzon 1500-on a riói olimpián). Ám ez még csak a 2016-os rákanyarodás volt. Tavaly úgy nyerte meg az Európa-kupa összetettet, hogy ötből ötször győzött, ami példátlan a sorozat történetében, s noha tudjuk, hogy ez a széria nem mérhető a világkupához, ettől ne gondoljuk, hogy a 10 kilométeres versenyek első helyeit pofára osztogatják. Ráadásul a világkupa-sorozatban is homorított szépen: ő volt az egyetlen, aki három viadalt is meg tudott nyerni, mindenki másnak egy sikerült. A füredi vb-n már vártuk, hogy na, majd most... Kevesen emlékeznek, hogy az 5 kilométeren valami hasonló készülődött, mint a múlt héten, csakhogy egy vetélytárs alattomos mozdulata kivette az éremért folyó küzdelemből. A 10 kilométeres viadalon meg még hiányzott az az extra, ami az idén megvolt - azt azonban szögezzük le: képességektől függetlenül valami egészen elképesztő energiák mozgósíttatnak egy királykategóriás futamban. Ötvenen-hatvanan is végignyomják a 10 ezer métert, ám érmes csupán három lesz közülük, az 5. helyezett - mint Kristóf Füreden - nagyjából másfél méterrel ér be a dobogós mögött. Ő is leúszta mind a 10 kilométert, végigharcolta a csaknem két órát, mégis, csupán hárman mennek át a dobogóhoz ünnepelni. Neki, aki 10 ezer méter után maradt le tőlük másféllel, marad a törülközés és a tanulságok levonása, egy évvel később pedig már csak a családja emlékszik arra, mennyi hiányzott ahhoz, hogy hazai közönség előtt mennybe menjen. Mert itt már egy bronz is a beteljesülést jelentette volna. (Úgy általában: ebben a sportágban bármilyen érmet megbecsülnek, pontosan a fentebb leírt irtózatos testi és lelki megpróbáltatások okán.)

Aztán eljött 2018, és a kép kezdett végérvényesen összeállni, függetlenül attól, hogy aranyérmek váltakoztak 12. helyekkel. Ám Rasovszky Kristóf pont azért vált ezen a nyáron a világ első számú nyílt vízi úszójává, mert az összes balul sikerült versenyből tanul valamit. És ez nem a szokásos blabla, hogy tudom, mi nem sikerült, és legközelebb más lesz... Mert nála valóban más lesz. Mert tényleg tudja, mit rontott el. Na meg azzal is tökéletesen tisztában van, mit csinált jól (lásd még: intelligencia). Glasgow-ban minden pórusából áradt az a fajta lenyűgöző magabiztosság, ami egy elsőrangúan felkészült sportoló sajátja. Pontosan tudja, mit akar, pontosan tudja, miként fogja elérni, amint azt is, mit kell kizárni, hogy senki és semmi ne téríthesse le az útról, amely a célig vezet. Ő az a versenyzőtípus, akiből sajnos alig akad mutatóba a mai magyar élsportban. Mert ugyan érzékeli, hogy ő azért egy másik, felsőbb kasztba tartozik immár a sportágában, ám a nagyképűségnek a szikráját sem lehet felfedezni egyetlen gesztusában, félmondatában, hangsúlyában sem. Irigylésre méltó humorérzékének hála mindenen túláradó derűvel szemléli a világot, azaz egyvalamiben biztosak lehetünk: nem létezik olyan téthelyzet, amelyben ő egyetlen pillanatra is összecsinálná magát. Az elmúlt napokban ugyanakkor bizonyította, hogy a jókedv sosem csap át könnyelmű bohémságba. Amikor ,,meccs van", akkor gránitszilárdságú arcéllel érvényesíti mindazt, amiért harcba szállt. Ő nem keresi a bunyót, de odaver, ha az tetszik szükségesnek, akkor és úgy kapcsolgatja fantasztikusan megedzett testén a sebességeket, amikor és ahogy a helyzet kívánja, mert két év alatt megismerte az összes vetélytársát, azaz szépen belövi, melyiküktől mit várhat. Amellett, hogy a 25 kilométer - pláne 17 fokban és egésztestes tapadósban - elsősorban arra csábít, hogy egy-egy versenyző rendre nemet mondjon a lelke mélyéről feltörő ,,szálljunk most már ki" kísértésnek, Kristóf egészen hihetetlen precizitással oldotta meg a legfontosabb részt, az utolsó egy kilométert. Ahogy elengedte picit a többieket, egy utolsó erőgyűjtés után felbőgette a motorokat, nyitott magának egy új sávot, majd amikor elérte a csúcssebességet, szimplán beúszott eléjük, majd tüntetőleg otthagyta őket - 24 500-nál, az ötödik óra végén bődületes lelki terrort jelent, ha valaki elmegy tőled négy-öt méterrel, amikor a célig vezető bóják már feltűntek a horizonton -, és mindezt úgy, hogy életében másodszor úszta végig a 25 kilométert, az elsőről pedig kizárólag rémes emlékei vannak...

Persze, láttuk már keserűnek, például a füredi vb-n, de ilyenkor sem megy át durcásba, hárommondatos közhelyesbe - pacekba elmondja, mit gondol a történtekről, és nagyjából egy órával a verseny után már túl is van az egészen, azaz nem kreál magának temetői hangulatot, mint ahogy most a harmadik eredményhirdetés után sem vonult úgy, hogy helló, itt jön a király, mindenki barnítsa össze magát.

Szóval ismételjük meg: ma ő a világ legjobb nyílt vízi úszója. Öt kilométeren lebucizta a világbajnokot, Marc-Antoine Olivier-t, 25-ön az utolsó két nagy viadalt (2016-os Eb, 2017-es vb) megnyerő másik franciát, Axel Reymond-t, 10-en pedig az ő kezét emelte magasba a rutinosabban benyúló holland olimpiai és világbajnok Ferry Weertman.

Persze ez pillanatnyi állapot - mindenki tisztában van azzal, hogy a nyílt víz kiszámíthatatlansága miatt itt ama bizonyos kasztból bárki nyerhet legközelebb, és bárkiből lehet hetedik. Egy különös világ az övék, ahol mindenki, aki rendszeresen végigússza az 5-10 kilométereket, ugyanolyan megbecsültségnek örvend - mert tudják egymásról, hogy aki ebbe a klubba tartozik, az naponta eltölt hét órát a medencében, és lenyom 10-12-15 kilométert (még egyszer: naponta - megint ne képzeljük magunkat a helyükbe). Errefelé valahogy nem vibrál az a fajta túlfeszültség, ami a mai élsport egyik alapeleme lett sajnos - épp azok a sportolók képesek még a rajt előtt öt perccel és a beérkezés után néggyel a legemberibbek maradni (még ha minden ízükben remegnek is), akik mind közül a leginkább emberfeletti teljesítményt préselik ki magukból.

Öt óra fagyás után együtt nevetnek a forró jacuzziban ülve, és igen, nagy élvezettel járnak rá a magyarok pálinkájára, akár már rögtön a verseny után (mert öt óra után kell valami extra a testnek és a léleknek is - és hát két korty a Rasó-féle legfinomabb balatoni páleszből valóban klasszikus életelixír egy ilyen viadalt követően).

Akármennyire is értéktagadó és a csúfot mindenbe beleverő világ a miénk, most egy picit próbáljunk kilépni a napi szennyből, és hálát adni az Úristennek, hogy ebben a csudálatos világban manapság mindenki egy 21 éves magyar srácot ünnepel.


,,Nem olyan nagy dolog ez" - mondja Rasovszky Kristóf...

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Labdarúgó Világbajnokság - 2018
  2018-06-13 21:30:33, szerda
 
 

LABDARÚGÓ VILÁGBAJNOKSÁG - 2018


Tizenkét orosz kincsesláda - íme, a vb stadionjai


A Föld legnagyobb országa ad otthont a nyári labdarúgó-világbajnokságnak, amelynek mérkőzéseit 11 város 12 stadionjában rendezik meg. A fenntarthatóság kedvéért Oroszország európai, illetve Európához közeli városaiban lesznek mérkőzések, egyik csapatnak és szurkolóinak sem kell, mondjuk, Habarovszkig vagy Vlagyivosztokig, de még csak Omszkig sem utaznia. Moszkvában két stadionban rendeznek meccseket, s további tíz város látja vendégül a vb résztvevőit. Összeállításunkban ezeket mutatjuk be.


JEKATYERINBURG - Jekatyerinburg Aréna


4 mérkőzés

Június 15., 14.00: Egyiptom-Uruguay
Június 21., 14.00: Franciaország-Peru
Június 24., 17.00: Japán-Szenegál
Június 27., 16.00: Mexikó-Svédország

35 696 fős lelátó
Felújított stadion - Átadás: 2018

Június-júliusi átlag - hőmérséklet: 18°C - Napi átlag - maximum: 24°C

A torna legkeletibb fekvésű helyszíne, Moszkvától légvonalban 1417 kilométerre fekszik, és az egyetlen, Urálon túli városa a vb-nek. Az első vasfeldolgozó- üzemnek otthont adó települést 1723-ban I. Nagy Péter nevezte el I. Katalin után Jekatyerinburgnak. 1924-ben a bolsevik Szverdlov tiszteletére Szverdlovszknak nevezték át, s 1991-ig ezt a nevet is viselte. A stadiont 1957-ben építették, az újjáépítés során később visszabontandó, 42 méter magas mobillelátókat emeltek.


KALINYINGRÁD - Kalinyingrád Stadion


4 mérkőzés

Június 16., 21.00: Horvátország-Nigéria
Június 22., 20.00: Szerbia-Svájc
Június 25., 20.00: Spanyolország-Marokkó
Június 28., 20.00: Anglia-Belgium

35 212 fős lelátó

Új stadion - Átadás: 2018

Június-júliusi átlag - hőmérséklet: 17°C - Napi átlag - maximum: 22°C

A Litvánia és Lengyelország által körülhatárolt orosz exklávéban álló 460 ezres város korábban Königsberg néven a Porosz Hercegség, majd Kelet-Poroszország fővárosa volt, mai nevét Mihail Ivanovics Kalinyin politikusról kapta. Csak 45 kilométerre van Lengyelországtól, de a sorsolás szeszélye folytán a lengyelek nem játszanak itt meccset - hat európai válogatott így is megfordul a közvetlenül a vb előtt átadott stadionban, amelyet a torna után 25 ezresre visszabontanak.


KAZANY - Kazany Aréna


6 mérkőzés

Június 16., 12.00: Franciaország-Ausztrália
Június 20., 20.00: Irán-Spanyolország
Június 24., 20.00: Lengyelország-Kolumbia
Június 27., 16.00: Dél-Korea-Németország
Június 30., 16.00: nyolcaddöntő, C1-D2
Július 6., 20.00: negyeddöntő

Új stadion - Átadás: 2013

45 379 fős lelátó

Június-júliusi átlag - hőmérséklet: 19°C - Napi átlag - maximum: 24°C

Tatárföld 1.2 milliós fővárosa Oroszország hatodik legnépesebb települése, amely a Volga és a Kazanyka találkozásánál fekszik. Az I. Sándor által alapított Kazanyi Állami Egyetem az ország egyik leghíresebb tanintézménye, ide járt Lenin is, míg ki nem csapták diáktüntetésben való részvétele miatt. A Rubin Kazany stadionjául szolgáló arénát már a 2013-as universiadéra átadták, s az itt létrehozott uszodában voltak a 2015-ös vizes vb úszóversenyei.


MOSZKVA - Luzsnyiki Stadion


7 mérkőzés

Június 14., 17.00: Oroszország-Szaúd-Arábia
Június 17., 17.00: Németország-Mexikó
Június 20., 14.00: Portugália-Marokkó
Június 26., 16.00: Dánia-Franciaország
Július 1., 16.00: nyolcaddöntő, B1-A2
Július 11., 20.00: elődöntő
Július 15., 17.00: döntő

Felújított stadion - Átadás: 2017

81 000 fős lelátó

Június-júliusi átlag - hőmérséklet: 18°C - Napi átlag - maximum: 23°C

Az orosz főváros központi szerepet kap a világbajnokságon, két stadionjában 12 mérkőzést rendeznek meg. A nyitó összecsapást és a döntőt a Luzsnyiki Stadionban játsszák. Az 1956-ban átadott, 2017-re több mint 100 milliárd forintnak megfelelő összegért felújított aréna novemberi átadása teljes kudarc volt, az argentinoktól elszenvedett 1-0-s orosz vereség után kaotikus volt a kijutás a stadionból. A városi tanács ígéretet tett rá, hogy a problémákat a vb-ig kijavítják.


MOSZKVA - Szpartak Stadion


5 mérkőzés

Június 16., 15.00: Argentína-Izland
Június 19., 14.00: Lengyelország-Szenegál
Június 23., 14.00: Belgium-Tunézia
Június 27., 20.00: Szerbia-Brazília
Július 3., 20.00: nyolcaddöntő, H1-G2

Új stadion - Átadás: 2014

45 360 fős lelátó

Június-júliusi átlag - hőmérséklet: 18°C - Napi átlag - maximum: 23°C

Több mint 2500 négyzetkilométeres területével és 12.5 milliós népességével Moszkva Európa legnagyobb és legnépesebb városának számít, Kelet-Európa kulturális és gazdasági központja. A legenda szerint I. György kijevi nagyfejedelem alapította, az első írásos emlékek 1147-ből származnak róla. Tíz körzetét összesen 123 kerületre osztották fel. A helyi bankkal kötött névadói szerződés miatt Otkrityije Arénaként is ismert stadion építését már 2007-ben el akarták kezdeni, de többszöri áttervezés után csak 2010-ben indult a beruházás.


NYIZSNYIJ NOVGOROD - Nyizsnyij Novgorod Stadion


6 mérkőzés

Június 18., 14.00: Svédország-Dél-Korea
Június 21., 20.00: Argentína-Horvátország
Június 24., 14.00: Anglia-Panama
Június 27., 20.00: Svájc-Costa Rica
Július 1., 20.00: nyolcaddöntő, D1-C2
Július 6., 16.00: negyeddöntő

Új stadion - Átadás: 2018

44 899 fős lelátó

Június-júliusi átlag - hőmérséklet: 18°C - Napi átlag - maximum: 24°C

A szovjet hatalom idején az itt született író után a Gorkij nevet viselő város mai elnevezésének tükörfordítása Alsó-Újváros. Az ötödik legnépesebb orosz város a Volga menti körzet központja, a Volga és az Oka összefolyásánál fekszik. Ipari fellegvár, a Gorkij Autógyárban készítették az egykor hazánkban is ismert GAZ terepjárókat és Volga gépkocsikat. A tornára épített stadion a Volga és az Oka között, a híres Alekszandr Nevszkij-székesegyház közelében áll.


ROSZTOV-NA-DONU - Rosztov Aréna


5 mérkőzés

Június 17., 20.00: Brazília-Svájc
Június 20., 17.00: Uruguay-Szaúd-Arábia
Június 23., 17.00: Dél-Korea-Mexikó
Június 26., 20.00: Izland-Horvátország
Július 2., 20.00: nyolcaddöntő, G1-H2

Új stadion - Átadás: 2018

45 000 fős lelátó

Június-júliusi átlag - hőmérséklet: 22°C - Napi átlag - maximum: 28°C

A Don Azovi-tengeri torkolatához közel fekvő Rosztov-na-Donu városa nem keverendő össze a sokkal északabbra található Rosztovval, amely ugyan történelmi jelentőségű, 32 ezer lakosával sokkal kisebb, mint a világbajnokság öt mérkőzésének otthont adó, több mint egymillió lelket számláló kikötőváros. A Don bal partján épült stadion köré teljesen új szórakoztatóközpont is létesült, amelyet az önkormányzat az új városközpontnak tervez.


SZAMARA - Kozmosz Aréna


6 mérkőzés

Június 17., 14.00: Costa Rica-Szerbia
Június 21., 17.00: Dánia-Ausztrália
Június 25., 16.00: Uruguay-Oroszország
Június 28., 16.00: Szenegál-Kolumbia
Július 2., 16.00: nyolcaddöntő, E1-F2
Július 7., 16.00: negyeddöntő

Új stadion - Átadás: 2018

44 918 fős lelátó

Június-júliusi átlag-hőmérséklet: 21°C - Napi átlag - maximum: 26°C

A Volga középső szakaszán, 50 kilométer hosszan, a Szok és a Szamara torkolatánál terül el Oroszország hatodik legnépesebb városa, a közel 1.2 millió lelket számláló Szamara. Hatvan egyetem működik a városban, közte az Állami Űrhajózási Egyetem. Ipari központ, több repülőgépgyárral, s jelentős folyami kikötő. A stadion jelentős késésekkel készült el, kevesebb mint három hónappal a rajt előtt még nem volt kész a játéktér.


SZARANSZK - Mordovija Aréna


4 mérkőzés

Június 16., 18.00: Peru-Dánia
Június 19., 17.00: Kolumbia-Japán
Június 25., 20.00: Irán-Portugália
Június 28., 20.00: Panama-Tunézia

Új stadion - Átadás: 2018

44 442 fős lelátó

Június-júliusi átlag-hőmérséklet: 18°C - Napi átlag- maximum: 23°C

A 300 ezres város Mordovija, azaz a Mordvin Köztársaság központja, a Volga középső területének egyik legrégebbi városa. Az Inszar és a Szaranka folyók összefolyásánál fekvő város mai jelentőségét annak is köszönheti, hogy a 2. világháború alatt több moszkvai üzemet ide helyeztek át. A stadiont a 2012-es szpartakiádra tervezték, de idén áprilisra készült el. Az aréna füvét Kanadából importálták, a vb után a III. osztályból feljutott Mordovija stadionja lesz.


SZENTPÉTERVÁR - Kresztovszkij Stadion


7 mérkőzés

Június 15., 17.00: Marokkó-Irán
Június 19., 20.00: Oroszország-Egyiptom
Június 22., 14.00: Brazília-Costa Rica
Június 26., 20.00: Nigéria-Argentína
Július 3., 16.00: nyolcaddöntő, F1-E2
Július 10., 20.00: elődöntő
Július 14., 16.00: bronzmérkőzés

Új stadion - Átadás: 2017

67 000 fős lelátó

Június-júliusi átlag-hőmérséklet: 17°C - Napi átlag-maximum: 22°C

A Nagy Péter által 1703-ban Szent Péter apostolról elnevezett, 1914 és 1924 között Petrográd, 1924-től 1991-ig Leningrád néven ismert Szentpétervár 5.1 millió lakosával a második legnagyobb város Oroszországban, a vb legészakibb helyszíne, ahol még júliusban is kellemes az időjárás. A Kresztovszkij-szigetre épült stadiont az eredeti tervek szerint 2008-ban kellett volna átadni, de végül közel kilenc évet csúszott, s a költségvetés is több mint az ötszörösére nőtt.


SZOCSI - Fist Olimpiai Stadion


6 mérkőzés

Június 15., 20.00: Portugália-Spanyolország
Június 18., 17.00: Belgium-Panama
Június 23., 17.00: Németország-Svédország
Június 26., 16.00: Ausztrália-Peru
Június 30., 20.00: nyolcaddöntő, A1-B2
Július 7., 20.00: negyeddöntő

Új stadion: Átadás: 2013

47 659 fős lelátó

Június-júliusi átlag-hőmérséklet: 22°C - Napi átlag-maximum: 27°C

A Fekete-tenger partján, a Kaukázus hegyvonulatai mellett fekvő Szocsi adott otthont a 2014-es téli olimpiának, s itt rendezik meg a Formula-1-es Orosz Nagydíjat is. A város korábban a Szovjetunió, ma már Oroszország szubtrópusi üdülőközpontjának számít, a tengerparti szakasz több mint 140 kilométer hosszan húzódik. A nyár forró, a tél pedig enyhe. A Fist Stadion a nevét a Kaukázusban lévő Fist hegycsúcsról kapta, az olimpián a nyitó- és záróünnepség helyszíne volt.


VOLGOGRÁD - Volgográd Aréna


4 mérkőzés

Június 18., 20.00: Tunézia-Anglia
Június 22., 17.00: Nigéria-Izland
Június 25., 16.00: Szaúd-Arábia-Egyiptom
Június 28., 16.00: Japán-Lengyelország

Új stadion: Átadás: 2018

45 568 fős lelátó

Június-júliusi átlag-hőmérséklet: 23°C - Napi átlag-maximum: 28°C

Az 1925-ig Caricin, 1925-től 1961-ig Sztálingrád néven ismert város sokáig a 2. világháborúban közel fél éven át itt zajló csatáról volt híres (a stadion mellett áll a csata emlékére készített 85 méter magas szobor), ma már a térség kulturális és gazdasági központja. A Volga partjának közel 80 kilométeres szakaszán, a torkolat kezdeténél fekszik, jelentős vasúti csomópont Moszkva, Ukrajna, a Kaukázus és Szibéria között. Az új stadion környékét is teljesen újjáépítették.Vb 2018: tizenkét orosz kincsesláda

LinkFIFA World Cup 2018: Here's Your Complete Stadium Guide

LinkRussia Football Stadiums : Fifa Russia World Cup 2018 - Russia Getting Ready For 2018

Link
 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Phjogcsang 2018 - Téli olimpia
  2018-02-26 16:15:39, hétfő
 
 PHJONGCSHANG 2018 - TÉLI OLIMPIA


Véget ért a számunkra legemlékezetesebb téli olimpia

LinkMagyarország a 21. helyen zárt az olimpiai éremtáblázaton

LinkAz olimpiai záróünnepség legjobb képei fényekkel, táncosokkal

Link
A vasárnap zárult phjongcshangi téli olimpián 15 sportág 102 versenyszámában avattak győztes, az éremtáblázat élén Norvégia zárt, a magyarok egy arannyal holtversenyben a 21. helyen végeztek.

A lista második helyén a németek, a harmadikon a kanadaiak végeztek.

Magyarország a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó elsőségével téli ötkarikás játékokon története első, összességében 177. olimpiai aranyérmét szerezte, egyúttal 38 év után nyert újra érmet téli olimpián.A phjongcshangi téli olimpia éremtáblázata:


ARANY EZÜST BRONZ
Norvégia 14 14 11
Németország 14 10 7
Kanada 11 8 10
Egyesült Államok 9 8 6
Hollandia 8 6 6
Svédország 7 6 1
Koreai Köztársaság 5 8 4
Svájc 5 6 4
Franciaország 5 4 6
Ausztria 5 3 6
Japán 4 5 4
Olaszország 3 2 5
OAR 2 6 9
Csehország 2 2 3
Fehéroroszország 2 1 -
Kína 1 6 2
Szlovákia 1 2 -
Finnország 1 1 4
Nagy-Britannia 1 - 4
Lengyelország 1 - 1
MAGYARORSZÁG 1 - -
Ukrajna 1 - -
Ausztrália - 2 1
Szlovénia - 1 1
Belgium - 1 -
Spanyolország - - 2
Új-Zéland - - 2
Kazahsztán - - 1
Lettország - - 1
Liechtenstein - - 1A TÉLI OLIMPIA 9 LEGEMLÉKEZETESEBB PILLANATA


Tegnap befejeződött a pjongcsangi téli olimpia, ami számunkra történelmi volt, hiszen volt magyar arany! Ami persze az olimpia csúcspontja, de akad még néhány momentum, amit egy darabig nem fogunk elfelejteni. Ezeket szedtük össze.


A férfi gyorskorcsolyaváltó aranyérmeNyilván nem kezdhetünk mással! A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor négyes megnyerte rövidpályán az 5000 méteres váltót, ezzel ők négyen a magyar sport első téli olimpiai bajnokai. Hidegrázós volt az egész futam, az utolsó néhány kör meg tényleg felejthetetlen, kicsúcsosodva azzal, ahogy Liu Shaolin Sándor előzött, majd behozta első helyen a váltót.

A gyorskorisok ezt leszámítva is remekeltek, Liu Shaolin Sándor két ötödik helyet szerzett, a női váltó pedig végül - a kizárások miatt - negyedik lett. Egyéniben Jászapáti Petra 1500 méteren hatodik, pontszerző helyen végzett.Tóth Ivett és az AC/DC
A magyar műkorcsolyázót imádta az internet, miután rock & rollt nyomott az olimpián. Végül 23. helyen végzett.


Ester Ledecká bravúros duplája
Talán az egész olimpia legnagyobb sztorija Ester Ledeckáé, aki két különböző sportágban is aranyérmet szerzett. Az első, a szuperóriás-műlesiklás volt az igazán nagy szenzáció, hiszen ebben a számban egyáltalán nem tartozott az esélyesek közé - nem csoda, hogy alig hitte el, hogy aranyérmet nyert. Később a snowboardosok között is első lett, ami már papírforma volt.


A német hokisok
Akik majdnem csodát tettek. Már a legjobb négybe jutásuk pazar eredmény volt, majd az elődöntőben óriási szenzációra kiejtették Kanadát, így történelmük során először játszhattak olimpiai döntőt. Ahol nagyon kevés kellett volna nekik az aranyhoz, végül viszont hosszabbításban legyűrték őket az oroszok.


Célfotós biatlonverseny
Biatlonban a tömegrajtos verseny általában izgalmas, Pjongcsangban viszont a lehető legszorosabb volt. A nagy esélyes Martin Fourcade nagyot meccselt a német Schemppel, végül csak célfotó után nyert. A francia három arannyal zárt, összesen már öt olimpiai első helye van.


Minden idők legsikeresebb téli olimpikonja
Aki Pjongcsang után már a norvég sífutó, Marit Björgen. A sportág 37 éves legendája megnyerte a 30 km-es női klasszikus stílusú sífutást, ezzel nyolc olimpiai aranya, 14 érme van már. Eddig a biatlonos legenda, Björndalen volt a csúcstartó, neki is nyolc aranya van, de Björgen összességében egy éremmel többet szerzett.


Mark McMorris csodálatos felépülése
Ez nálunk az olimpia egyik sikersztorija. A 24 éves kanadai snowboardos úgy nyert olimpiai bronzot, hogy 11 hónappal korábban csúnyán összetörte magát. A bal karja, az állkapcsa, a medencecsontja és néhány bordája is eltört (!), megrepedt a lépe és a tüdeje is sérült. Azt nyilatkozta, olyan volt, mint egy autóbaleset, azt hitte, hogy meghal.

Szerencsére nem így történt, rekordgyorsasággal felépült, majd felállhatott az olimpiai dobogóra.A 45 éves síugró, aki képtelen leállni
Igen, természetesen Kaszaj Noriakiról van szó, aki rekordot döntött, nyolcadik olimpiáján indult Pjongcsangban. Négy éve még érmet nyert, most 21. lett a normál sáncon, de az olimpia alatt azt nyilatkozta, ha Szapporo megkapja a 2026-os rendezést, akkor a hazai olimpia túl nagy esély lenne, hogy feladja. Ha tényleg így lesz, akkor 53 évesen is olimpiai résztvevő lehet.


Történelmi amerikai arany
Történelmet írt az USA, miután a férfiaknál curlingben tudott aranyérmes lenni. Négy éve csak kilencedik lett a csapat, a csoportkörben most is botladozott, de az elődöntőben előbb Kanadát, a döntőben pedig a svédeket verték meg, így teljesen megérdemelten az övék az olimpiai arany.

 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Megkezdődött a phjongcshangi téli olimpia
  2018-02-09 16:15:22, péntek
 
 MEGKEZDŐDÖTT A PHJONGCSHANGI TÉLI OLIMPIA


Megkezdődött a XXIII. téli olimpia pénteken a dél-koreai Phjongcshangban: a február 25-ig tartó játékokat hivatalosan Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg.

A rendező ország történetét bemutató zenés, táncos műsor után került sor a résztvevő országok csapatainak bevonulására 35 ezer néző előtt. A stadionba - a dél-koreai ábécé alapján - 89.-ként érkező magyar küldöttség nemzeti zászlaját a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád vitte.
A 92 nemzet közül a hagyományoknak megfelelően az első helyen ezúttal is Görögország sportolói vonultak fel, a sort pedig a házigazda Dél-Korea, valamint Észak-Korea közös bevonulása zárta. Sportolóik a Koreai-félszigetet ábrázoló, egységet kifejező zászló alatt érkeztek, a lobogót két sportoló - egy észak- és egy dél-koreai résztvevő - közösen vitte.

Érdekes színfolt volt Tonga zászlóvivője, az ezúttal sífutásban induló Pita Taufatofua, aki a fagypont alatti hőmérséklet ellenére félmeztelenül menetelt. A 34 éves sportoló a 2016-os riói olimpián is zászlóvivő volt, Brazíliában tekvondóban versenyzett.A nap képe: az olajozott testű, az olimpián felbukkant tongai sportoló egy szál fűszoknyában és csupasz, olajozott testtel vonult be.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének köszöntő beszédét követően Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg hivatalosan a játékokat.

Az olimpiai zászló érkezése és az olimpiai eskü elhangzása után a stadionban az olimpiai lángot a koreai közös női jégkorongcsapat két tagja vitte fel a fáklyához, ahol Kim Ju Na, Dél-Korea első műkorcsolyázó olimpiai bajnoka lobbantotta fel a lángot.Látványos show végén Kim Juna, műkorcsolyázó olimpiai bajnok gyújtotta meg a lángot

Phjongcshangban rekordot jelentő 92 ország 2925 versenyzője - köztük 19 magyar - indul. Az országban tapasztalt doppinghelyzet miatt Oroszországból 168 versenyző vehet részt, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megnevezéssel a játékokon.

Az ötkarikás eseményen 15 sportág 102 versenyszámában avatnak győztest.


Gyönyörű fotókon a téli olimpia látványos megnyitóünnepsége


Link


A magyar küldöttség nemzeti zászlaját a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád vitte
 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Vár rád a csúcs
  2018-02-07 20:30:17, szerda
 
 


VÁR RÁD A CSÚCSDalszöveg


Hosszú évek mögötted,
Csak néhány perc, ami előtted,
Annyi mindent megtettél,
Most végre célba érsz.

Mi lehet az eredmény,
Bárcsak előre sejtenéd,
A győzelem a cél, csak képzeld,
Hogy már a tiéd.

Te lehetsz a bajnok, ha erős hited!
Képzeleted segít, csak lásd, ahogy nyersz.
Kívánom, hogy szerencsés legyél,
S az út végén a magasba érj!

***

Lehet könnyű a győzelem,
Az ezüstérem néha gyötrelem,
Nyersz vagy vesztesz, tudom
Te mindent megteszel.

Egy egész ország szurkol neked,
Szívünk együtt dobban veled,
Veled vagyunk, lélekben
Ez adjon erőd neked.

Te lehetsz a bajnok, ha erős hited!
Képzeleted segít, csak lásd, ahogy nyersz.
Kívánom, hogy szerencsés legyél,
S az út végén a magasba érj!

Vár rád a csúcs, a Tiéd!
Olimpia újra hív!
A legjobbra vágysz,
A legjobb Te legyél!

Vár rád a csúcs, a Tiéd!


Olimpia újra hív!
A legjobbra vágysz,
A legjobb Te legyél!

(A legjobb Te legyél!
A legjobb, a legjobb Te legyél!
A legjobb!)

Te lehetsz a bajnok, ha erős hited!
Képzeleted segít, csak lásd, ahogy nyersz.
Kívánom, hogy szerencsés legyél,
S az út végén a magasba érj!

Vár rád a csúcs, a Tiéd!
Olimpia újra hív!
A legjobbra vágysz,
A legjobb Te legyél!

Vár rád a csúcs, a Tiéd!
Olimpia újra hív!
A legjobbra vágysz,
A legjobb Te legyél!

Vár rád a csúcs, a Tiéd!
Olimpia újra hív!
A legjobbra vágysz,
A legjobb Te legyél!

Hajrá Magyarország!
Hajrá Magyarország!
Hajrá Magyarország!
Hajrá Magyarok!

Hajrá Magyarország!
Hajrá Magyarország!
Hajrá Magyarország!
Hajrá Magyarok!Felvonták a magyar zászlót az olimpiai faluban

LinkVár rád a csúcs - Videó

Link
 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Olimpia 2020 - Japán Tokió
  2018-01-30 18:14:44, kedd
 
 


OLIMPIA 2020 - JAPÁN TOKIÓ
A 2020. évi nyári XXXII. olimpiai játékokat, 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik meg a japán Tokióban. Japán már kétszer is rendezett téli olimpiát: 1972-ben és 1998-ban, nyári olimpiát pedig 1964-ben rendezett Tokióban!

33 sportág 12000 versenyzővel, közel 200 magyar sportoló is indulhat a tokiói olimpián. Szurkoljunk hát együtt mi is, hogy minél több magyar sportoló kijuthasson a kvalifikációs versenyek során az olimpiára. Az olimpia ideje alatt pedig szurkoljunk együtt a Tokiói olimpia magyar sportolóinak, résztvevőinek a minél sikeresebb szereplése érdekében!

Tehetség, tudás, teljesítmény - ezek nélkül sehol sincs jó eredmény.

Hajrá magyarok!Tokió - Ellentétek városa


,,Japán az ellentétek országa, ahol a hagyományos és a modern békésen megfér egymás mellett, sőt kiegészíti egymást" - szól minden ismeretterjesztő film bevezetése erről a távoli országról... és ez teljesen igaz.

Először is három elképesztő dolgot szeretnék elmondani Japánnal kapcsolatban: Elképesztően messze van, nyáron elképesztő hőség van, és Tokió egy elképesztően jó hely!-

Tokyo City

LinkTOKYO - JAPAN 4K

LinkTokió - Ellentétek városa

LinkJapán

Link


 
 
0 komment , kategória:  Sport  
A magyar labdarúgás napja
  2017-11-25 19:30:03, szombat
 
 


A MAGYAR LABDARÚGÁS NAPJA


A magyar labdarúgó ,,Aranycsapat" 1953. november 25-én( szerdán) a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét A magyar labdarúgás nyilvánította.

Gyakran hangzik el, hogy a magyar labdarúgó-válogatott sporttörténelmet írt a Wembley-stadionban, amikor 6:3-ra legyőzte Anglia válogatottját. Az egymástól izolált, keleti és nyugati blokkban élő csapatok csak hírből ismerték egymást, személyesen még sohasem találkoztak a barátságos mérkőzés előtt. Az angol közönség a hazai csapat fölényes győzelmét várta, éppen ezért döbbentette meg őket Hidegkuti, aki az első másodpercekben az ellenfél hálójába talált. A százezres közönség dermedten figyelte a meccs alakulását: a magyarok nem a véletlennek köszönhetően, hanem tudásuk alapján nyerték meg a rangadót. Az Aranycsapat a meccs végére elnyerte a Wembley-ben szurkolók szimpátiáját, elismerően tapsoltak meg a technikásan játszó játékosokat. A magyar válogatott fél évvel később megerősítette fölényét, a Népstadionban rendezett visszavágón 7:1-re ismét legyőzte Angliát.

Az 1956-os forradalom után szétesett Aranycsapat nemcsak a magyarok számára fogalom, a világ legjobb csapatai között tartják számon. A Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban a győzelem napját választotta a magyar labdarúgás napjának.

A sport a kommunista országok ,,fegyvere" volt az ötvenes években ,,az imperialisták" ellen. A magyar futballválogatott kétségtelenül kitett magáért ekkoriban. Csapatunk az ötvenes évek közepén több éven át veretlen maradt, és olimpiai bajnoki címet szerzett Helsinkiben, 1952-ben. Ezután nevezték el az együttest ,,Aranycsapatnak".


A magyar válogatott tagjai az évszázad mérkőzésén:

A csapat összeállítását csupán az ifjabbak kedvéért közöljük, hiszen az idősebb korosztály valószínűleg álmából felkeltve is felsorolja a tizenegy nevet

(1953. november 25.): Grosics Gyula - Buzánszky Jenő - Lóránt Gyula - Lantos Mihály - Bozsik József - Zakariás József - Budai II László - Kocsis Sándor - Hidegkuti Nándor - Puskás Ferenc - Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv.

Ez a társulat látogatott el annak az angol válogatottnak az arénájába, ahonnét győztesen még senki sem távozott addig. (A magyar krónikák általában 90 éves angol veretlenségről szólnak, az angolok azonban 1872 óta mérték ezt az időszakot. Tehát 81 éves veretlenségüket őrizték, igaz, a skótok legyőzték már őket, de a kontinens csapatai még soha nem mértek vereséget rájuk hazai pályán.) Az angolok ennek megfelelően nem vették igazán komolyan a mérkőzést, talán azért is, mert előzőleg a magyar válogatott idehaza 2-2-es döntetlent játszott a svédekkel. Elbizakodottságukat megerősítette egyébként a londoni sajtó is.

A magyar csapat számára e mérkőzés óriási presztízscsata volt, hiszen politikai elvárás is volt a győzelem Londonban. Már a megelőző napokban rengeteg társadalmi szervezet és üzem kollektívája küldött buzdító táviratot ,,az aranylábú gyerekeknek". (Akkoriban még nem volt szó ,,tisztes helyállásról", amit manapság annyit hallunk, és körülbelül azt jelenti, hogy ne kapjunk hat gólt, mint Mexikóban a szovjetektől, vagy hetet, mint a jugoszlávoktól a világbajnoki pótselejtezőn.)

Az 1953-as mérkőzés napján Magyarországon megállt az élet, és mindenki a rádió előtt ült. Várták, hogy Szepesi György megkezdje a mérkőzés közvetítését. A ,,hidegvérű" angolokat sem hagyta ,,hidegen" a meccs: a londoni arénában 110 ezer ember gyűlt össze!


A meccs és az ,,évszázad gólja"

Bár a sorsolás az angoloknak kedvezett, ők kezdhették a mérkőzést, már az első percben parádés gólt szerzett Hidegkuti. Közvetlenül utána megint Hidegkutit ugratta ki Puskás, ám a bíró les miatt érvénytelenítette a szabályos találatot. Az izgalmakat még az is fokozta, hogy az ellenfél (Sewell) kiegyenlítette az állást. A válasz azonban nem sokáig váratott magára, ismét Puskás passzolt Hidegkutihoz, aki immár a bíró által is szabályosnak ítélt gólt lőtt.

A harmadik magyar gólt Puskás szerezte, amelyet Szepesi egyből ki is kiáltott az ,,évszázad" góljának. A félidőben az állás: 4-2, miután Puskás újabb találatára Mortensen válaszolt. Vezettek tehát a szünetben a magyarok, sőt a második félidő elején máris 6-2-re módosult az eredményjelző, Bozsik József, a népszerű ,,Cucu" ugyanis megszerezte ötödik, Hidegkuti pedig hatodik találatunkat (Hidegkutinak ez volt a harmadik gólja a meccsen). A végeredmény a második félidő 16. percében alakult ki, amikor az angolok Ramsey révén tizenegyesből szépítettek.


A fogadtatás

Az ujjongás kitörő volt idehaza: a magyar válogatottat lelkes tömeg fogadta a budapesti pályaudvaron. A lapok dicshimnuszokat zengtek, úttörőőrsök és szocialista brigádok vették fel a csapat játékosainak a nevét. Zelk Zoltán üdvözlő verset írt a csapathoz ,,Alighogy átszállt a határon a győzelem, az a hat-három". A következő évben az ,,Aranycsapat" tovább fokozta a diadalt: 1954 tavaszán a Népstadionban másodszor is legyőzte az angolokat, ezúttal 7:1 arányban.


Anglia-Magyarország | 3-6 | 1953. 11. 25 | MLSZ TV Archív

Link


 
 
0 komment , kategória:  Sport  
Vizes vb: nem biztos, hogy van ennél szebb kép a világon
  2017-07-30 20:45:37, vasárnap
 
 
VIZES VB: NEM BIZTOS, HOGY VAN ENNÉL SZEBB KÉP A VILÁGON


Reggel felébredtem, és valami más volt. Valami hiányérzet volt bennem. És akkor rádöbbentem: vége van. Véget ért a csoda. Elrepült,pontosabban elúszott ez a két és fél hét, amely telve volt izgalommal, érzelemmel, szenvedéllyel, emberfeletti teljesítménnyel, szépséggel, barátsággal, küzdelemmel, fájdalommal és örömmel, mosollyal és könnyel, és ami legfontosabb: élettel és reménnyel. Minden idők legjobban megszervezett és legjobb vizes rendezvényén vagyunk túl. Persze csak fizikálisan, hiszen az emlékeit, a legszebb pillanatait még sokáig magunkkal visszük.

Bízom benne, hogy a vizes vb-ken egyszer majd a kajak-kenu is ott lesz. Nos, nem csupán abból az önző indokból, hogy akkor ott lennénk valahol az éremtábla csúcsán, hanem azért, mert szervesen ide tartozik. Mindez nem kritika, csupán óhaj volt. Talán a legközelebbi magyar vizes világbajnokságon, mert bizonyosan lesz, mert megérdemlik az úszóink, vízilabdásaink, kajakosaink, kenusaink, megérdemli az ország, megérdemeljük mi. Vizes vb, "Kék Hercegnő, még egyszer kérlek én, kék hegyeken át, repülj még felém."
Jakabos Zsuzsanna ismét posztolt, és nem is akármilyen képet. Túl azon, hogy a magyar úszónő ismét megmutatta szépségét, a háttér sem akármilyen.

Ma hajókáztunk úszás után és nagyon tetszett! Olyan szép ez a város!!!Vizes vb: így zárt Magyarország az éremtáblázaton!

Vizes vb: Magyarország a világ élmezőnyében zárt az éremtáblázaton. Verrasztó Dávid és Hosszú Katinka parádés vasárnapi szereplésével a magyar küldöttség összesen két aranyat, öt ezüstöt és két bronzot gyűjtött össze a budapesti vizes világbajnokságon és ezzel az előkelő kilencedik helyez szerezte meg az éremtáblázaton.


Arany 2.: Hosszú Katinka 200 m. vegyes és 400 m. vegyes.

Ezüst 5.: Hosszú Katinka 200 méter hát, Cseh László 200 m pillangó, Milák Kristóf 100 méter pillangó, Férfi kézilabda válogatott, Verrasztó Dávid 400 m vegyes.

Bronz 2.: 4x100-as férfi gyorsváltó, Hosszú Katinka 200 m. pillangó


A 2017-es magyarországi vizes világbajnokság éremtáblázatának élén az Egyesült Államok végzett. A magyar küldöttség 2 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel a kilencedik helyen zárt.


ORSZÁG ARANY EZÜST BRONZ ÖSSZESEN

USA 21 12 13 46
Kína 12 12 6 30
Oroszország 11 6 8 25
Franciaország 6 1 2 9
Nagy-Britannia 5 3 3 11
Olaszország 4 3 9 16
Ausztrália 3 5 4 12
Svédország 3 1 - 4
MAGYARORSZÁG 2 5 2 9
Brazília 2 4 2 8
Spanyolország 1 5 - 6
Hollandia 1 4 1 6
Kanada 1 1 5 7
Dél-Afrika 1 - 1 2
Malajzia 1 - 1 2
Horvátország 1 - - 1
Japán - 4 5 9
Ukrajna - 2 7 9
Németország - 2 1 3
Mexikó - 2 - 2
Észak-Korea - 1 1 2
Csehország - 1 - 1
Ecuador - 1 - 1
Lengyelország - 1 - 1
Fehéroroszország - - 2 2
Dánia - - 1 1
Egyiptom - - 1 1
Szerbia - - 1 1
Szingapúr - - 1 1


LinkMindannyiuk támogatása, lelkesedése és profizmusa tette lehetővé, hogy ez legyen a FINA történetének legjobb világbajnoksága.

Köszönjük a sportolóknak, a szurkolóknak, az önkénteseknek, mindenkinek, akik ezt a csodát lehetővé tették.

A sportolóinkra különösen büszkék vagyunk, akinek hála a világ egyik legnagyobb sporteseményén 9. helyet értünk el.

Kiváló szervezés, kiváló eredmények! Köszönjük mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy újra átéljük a szó legjobb értelmében vett nemzeti érzést. A végére még a huhogók is elhallgattak...!


Mennyit ér? - Gundel Takács Gábor a vizes vébéről
"...Mi is képesek vagyunk arra, amire angolok, kínaiak, brazilok, franciák - nálunk sokkal nagyobb országok. Nekünk magyaroknak, egy ilyen kicsi országnak, kicsi nemzetnek nem sok kitörési lehetőségünk van, de a sport egyértelműen az. Nem csak a sportsikerek, de az ilyen események megrendezése is. Most jó magyarnak lenni itthon, és külföldiekkel egy társaságban egyaránt."

LinkMiközben Magyarország a vizes világbajnoksággal az egész világ előtt letette a névjegyét, a liberális sajtó végig csak kritizált, fanyalgott és fullba nyomta a kretént.
Olvassátok és osszátok a Spíler bejegyzését!

Link"Soros György hívatta össze" a bizottságot, hogy ott a vizes vébéről hazudozzanak

LinkA Momentumnak köszönhetően 1,8 milliárd dollárral szegényebb lett Magyarország

LinkAz együtt szurkolás összehozza az embereket

Link
Ha nemzeti érdekeinkről van szó, akkor a liberális sajtó mindig ellendrukker lesz. Ezt az elmúlt két hétben is bebizonyították.

Sajnáljuk őket, hogy a világon semminek sem tudnak örülni.
 
 
0 komment , kategória:  Sport  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 3826 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 5376
  • e Hónap: 24004
  • e Év: 141358
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.