Belépés
jaksika.blog.xfree.hu
"Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán tiszta szív és sok sok szeretet" J.I. Jaksika
1951.07.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Képszerkesztés!
  2012-05-03 16:57:52, csütörtök
 
 
GIMP-el_Gifkép-készítése2 Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2012-04-16 19:56:24
feltöltő: jaksika
nézettség: 1654
szavazatok: 1
kommentek: 0
kulcs: GIMP-el_Gifkép-készí,
kategória: kreatív
leírás: GIMP-el_Gifkép-készítése2

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!Megtalálod a http://youtu.be/Bsj4LoEburs
 
 
0 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
GIMP-el gifképek készítése.
  2012-04-13 08:14:22, péntek
 
 

Link

GIM-pel_Gif kép készítés.Link

GIM-pel_Írásos_kép_készítés.Link

GIMP-el_Gifkép-készítése2


Fogadjátok szeretettel ezt a három szerkesztési videómat.
Kellemes hétvégét kívánok.
üdvözlettel: Jaksika


 
 
1 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
Kézimunkához négyzetrács
  2011-09-14 20:40:42, szerda
 
 
Kézimunkához négyzetrács Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-01-07 17:10:56
feltöltő: ryncaise
nézettség: 4116
szavazatok: 3
kommentek: 0
kulcs: kézimunka,
kategória: kreatív
leírás: Kép színrebontása, négyzetrács készítése

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
GIMP-el Zajosítunk.
  2011-05-10 21:06:03, kedd
 
  GIMP-el Zajosítunk.

Megnyitjuk a GIMP Képszerkesztőt.

Fájl - Megnyitás rétegenként - katt.

kívánt képet hívd be.
(Kiválasztott képre katt majd megnyitás.


Szerkesztés - Másolás.

Fájl - Új katt,-Réteg - Új réteg katt

Szerkesztés - Beillesztés,

Réteg - Összefésülés lefelé.

Réteg - Réteg kétszerezés katt.

A felső rétegen dolgozol (KÉK)kijelölve

Varázspálca, vagy szín szerinti kijelölő eszköz,- katt.

Jelöld ki mit sziszegtetni akarsz.

Szűrök - Zaj. - HSV. itt a csuszkák segítségével állítsd be milyen legyen.
Majd OK.

Kijelölés-Semmi katt

Szűrök - Animáció Optimalizálás (GIFhez) Katt.

Majd megjelenik egy új ablak, ott szintén

Szűrök - Animációk - Lejátszás katt.

Majd elmented.

Fájl - mentés másként, nevet adsz.gif mentés

feljön egy ablak Bejelölöd Mentés animációként. Exportálás

az új ablakban Mentés.

Kész.a többit tudod.Jó szórakozást és sok sikert!!!!
 
 
0 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
Felirat kiretusálása bármilye
  2010-09-24 17:39:12, péntek
 
  Gimp: Felirat kiretusálása bármilyen képről
Ha olyan képpel találkozunk, amiben felirat vagy vízjel van, akkor azt a klónozó eszköz, és a maszatoló eszköz segítségével kivehetjük. Azonban ne feledjük, nem véletlenül lett belerakva, ezért javaslom, hogy csak saját használatra készítsünk efféle módosítást.


Link

#
Amire szükségünk lesz
Gimp
#
Felirat kiretusálása egyszerűen
Nyissuk meg a képet, nagyítsuk meg, majd másoljunk ki egy képrészletet a nyomdaecset eszközzel. A mintavétel után kattintsunk arra a területre, amit el szeretnénk tüntetni, másoljuk rá. A maszatoló eszközzel finomítsunk a képen, ha szükséges.Gimp: Aranyozott lemez, háttér készítés

Ha kiválasztunk egy óarany színt, még nem lesz meg a megfelelő hatás. Ezért fényeffekttel, és "domborítással" alakítjuk, majd tetszés szerinti szöveget írhatunk rá.


Link

#
Amire szükségünk lesz
Gimp
#
Aranyozott háttér készítése
Készítsünk két 400x400-as lapot. Az alábbi színkóddal töltsük ki: A08866. Majd Szűrők - Fény és árnyék - Fényhatások. A fény színét állítsuk át sárgásra. Utána Anyag - a ragyogást húzzuk fel 50-re, és legyen fémszerű a stílusa. Ezt ismételjük meg négyszer, csak máshova tegyük a kiindulópontot.
A Fényerő és kontrasztra kattintsunk, változtassuk meg ízlés szerint.

Kérjünk egy új, átlátszó réteget. Az elején elkészített lapot töltsük ki a Nops mintával. Színek - Fényerő - vegyük maximumra. Ismételjük meg. Másoljuk ki a képet, be is zárhatjuk. Másoljuk rá az aranylemezünkre. Azután rögzítsük a réteget, majd vegyük le az átlátszóságát. A két réteget fésüljük össze. Fényerő és kontraszt segítségével még finomíthatunk a képen.

Írjunk tetszőleges szöveget a képre, a Leképezés - Buckaleképezést alkalmazzuk ízlés szerint. Olvasszuk össze a rétegeket, mentsük el a képet.
 
 
1 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
Rajz színezése
  2010-06-19 21:57:37, szombat
 
 


Tegyük fel, hogy van egy fekete-fehér rajzunk (tus, filctoll, ...), amit valami okból szürkeárnyalatosan szkenneltünk be. (Ez megfelel képernyős megjelenítéshez (web, prezentáció), de nyomtatáshoz érdemes eleve nagyobb felbontással, de fekete-fehérben (1 bites) szkennelni. Ellenben, ha eleve szürkeárnyalatos a kép (ceruza, szén, kréta ...), akkor mindenképp jobb szürkeárnyalatosan szkennelni.) Első dolgunk, hogy RGB-vé tesszük a képet, hogy színeket használhassunk: Kép / Mód / RGB. (Ha a kép már eleve RGB módban van, akkor ez a menüpont természetesen nem használható)Ezután készíts másolatot a Háttér rétegről! Ebben az új rétegben csak a körvonalakat hagyjuk meg, a Színek / Színből alfa menüponttal, a fehéret megadva színnek. (Így ezen a rétegen a fehér pontok átlátszóak lesznek, a feketék átlátszatlanok, a szürkék pedig félig átlátszó fekete pontokká válnak.)

A háttér réteget egyelőre színezd ki fehérre, a körvonalak rétegéről pedig készíts egy másolatot! A felső réteghez továbbiakban nem nyúlunk, úgyhogy a rajz vonalai ezen szépen megmaradnak, bármit is barbárkodunk a többi réteggel. A középső réteget fogjuk színezni.

Most színezd ki a középső réteget! Ehhez használható a Kitöltés


eszköz, ami egyszínű egybefüggő foltokat színez ki. Állítsd eme eszköz Küszöbszintjét nullára (a 0 Küszöbszint azt jelenti, hogy a kitöltés nem folyik tovább arra, amerre akármilyen kicsi színváltozást talál. Itt látszik a kitöltés terjedése különböző küszöbszintek esetén.),
Kitöltés: kattintsunk egy pontra, és akkor a pontot és a környezetében lévő hasonló színű pontokat előtérszínnel kitölti. A Küszöbszinttel adhatjuk meg, hogy mekkora eltérést viszünk még "hasonló színnek". Az alábbi példán balról jobbra látszik az eredeti kép, valamint a középső pontból kiinduló kitöltés eredménye 10, 25 és 50-es küszöbszinttel.jelöld be az Átlátszó területek kitöltése és a Mintakeverés négyzeteket (Ha a Mintakeverés nincs bekapcsolva, akkor a kitöltés csak ott áll meg, ahol az aktív rétegen van színhatár, a Mintakeverést bekapcsolva viszont ott, ahol az összes egymást fedő rétegből kialakuló képen színhatár van.), és tölts ki egy területet! Ekkor az alábbi képen látható problémák merülhetnek fel:Ha két színezendő folt közt rés van a vonalon, akkor át fog folyni a szín. Ez ellen azt teheted, hogy először ceruzávalnem ecsettel! Itt írok az ecset és a ceruza közti különbségről)

Ecset Hasonló a ceruzához, de figyelembe veszi, hogy az ecset egyes pontjai "átlátszóbbak". Az alábbi kép baloldalán ecsetvonás, jobboldalán ceruzavonás látszik kinagyítva és normál méretben. A nagyításon látszik, hogy az ecsetvonás szélén a fehér alapra többé-kevésbé átlátszóan fest pirossal, így a kapott képpontok színe rózsaszínes lesz: így nem lesz olyan rücskös a vonás széle mint a ceruza esetében
olyan színű vonalat húzol a résekbe, amivel majd kitölteni akarsz,aztán ugyanezzel a színnel használod a Kitöltés eszközt.


A másik, ami látszik, hogy a fekete vonalak mentén randa szürkés részek vannak. Ez azért van, mert a rajzon nem csak fekete pontok vannak, hanem a fekete-fehér találkozásnál szürkék is. Ez azért jó, mert így a monitoron nem fog olyan recésnek látszódni a vonalak széle. Összehasonlításképp itt van két kép: az első képen vannak ilyen élsimító szürke képpontok, a másodikon nincsenek.Hogy eltüntessük ezeket a részeket, a kitöltés után ugyanazzal a színnel, a ceruzaeszközzel színezzük be ezeket a részeket is! Másik megoldás, hogy a Kitöltés Küszöbszintjét állítjuk magasabbra. Gyakran ez is működik, ám néha a szomszédos már kiszínezett területekre is átfolyik a szín. Végül a képünk úgy néz ki, mint lent az első ábra, a színek réteg külön pedig úgy, mint a második. (Ne felejtsd el a szemeket is kiszínezni fehérre!)


Következik a színezés finomítása: válaszd a Szín szerinti kijelöléseszközt, és a Küszöbszintjét állítsd nullára! Jelöld ki valamelyik színt, aztán ízlés szerinti mintával, vagy színátmenettel töltsd ki! Ezt megcsinálhatod mindegyik színnel. (Igazság szerint úgy volna hosszabb távon praktikus, ha csinálnál egy új réteget a színek és a körvonal réteg közé; a színek rétegen jelölnél ki egy-egy színt, és az új rétegen színeznél. Így a színeid biztos nem "akadnak össze", ezen kívül később is módosíthatod a színezést. De ez a megoldás túl sok kattintgatást igényel.)Utolsó simításként a hátteret is töltsd ki tetszés szerint!
 
 
1 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
GIMP Scott effektus
  2010-06-19 21:38:48, szombat
 
  A Scott effektussal szép erodált felületeket hozhatunk létre, mint ez ittKészíts egy új, 256x256 képpont méretű képet! (Fájl / Új) Hozz létre egy új réteget (a Réteg lap alján a bal szélső gombbal), válts át eme új rétegre, hozz létre egy kör alakú kijelölést, (

eszközzel) majd töltsd ki színátmenettel! (

eszközzel) (Tipp: állítsd be az előtér és háttérszínt olyanra, amilyen színátmenetet akarsz, majd a Színátmenet eszközbeállításai közt a Színátmenet felirat melletti gombra kattintva válaszd ki az egyik szimpatikus Előtérből háttérbe színátmenetet, és azzal töltsd ki a kört!)

A Kijelölés / Szűkítés menüponttal csökkentsd le a kijelölt kört 20 képponttal! Az így lecsökkentett kijelölést töltsd ki ugyanezzel a színátmenettel, de most másik irányban húzd meg a színátmenet vonalát! Csökkentsd a kijelölést megint 20 képponttal, majd a Szerkesztés / Törlés menüponttal töröld ki a korong közepét! A Kijelölés / Semmittel megszüntetheted a kijelölést, hogy ne zavarjon a villogása. Most ellenőrizd a Rétegek lapon, hogy tényleg két réteged van, és a kör a felső rétegen van! Ha nem így van, akkor kezdd elölről, mert a többi lépés nem fog különben működni. Egyébként ez a korong még nem a scott effektus része, ehelyett bármilyen alakzatot használhatnánk
A Rétegek lapon kattints jobb egérgombbal a korong rétegére, válaszd az Alfa-csatorna kijelöléssé alakítása menüpontot! (Ezzel jelölhető ki minden pont, ahol ez a réteg nem átlátszó.) Hozz létre egy új réteget, válts át erre az új rétegre, majd töltsd fel Szűrők / Megjelenítés / Felhők / Plazmával! (Ekkor csak a korong területe lesz kitöltve.) Tedd szürkeárnyalatossá ezt a plazmát Színek / Telítetlenné tevéssel!A Terület kiválasztása szín szerinteszközzel jelölhetsz ki egy szabálytalan területet ebben a plazmában a következő módon: állítgasd az Eszközbeállítások lapon a Küszöbszintet és bökj különböző helyekre, amíg nem vagy elégedett a kijelölés alakjával! A kijelölt területet töröld ki! (Szerkesztés / Törlés) Szüntesd meg a kijelölést (Kijelölés / Semmit) Készíts másolatot erről a rétegről (Rétegek lap alján balról a negyedik gomb)! Ekkor két példányban lesz meg ez a plazmás réteg: kapcsold ki a lentebbi plazma réteg láthatóságát (a Rétegek lapon kattints a réteg melletti szemre), aztán válts át a felső plazma rétegre!A Szűrők / Leképezés / Buckaleképezés szűrővel tedd ezt a felső plazma réteget térhatásúvá! Először ellenőrizd, hogy a buckaleképezés párbeszédablak legfelső legördülőmenüjében valóban a fenti plazma réteg van kiválasztva! Kapcsold be még ezen a párbeszédablakon az invertálást (ekkor nem domború, hanem homorú lesz a hatás) és a Mélységet állítsd úgy, hogy az előképen látható eredmény jól mutasson!

Így egy kicsit furán néz ki, ezért állítsd át eme domború plazma réteg Módját Szorzásra! (a Rétegek lap felső részén van erre egy legördülő menü) Így az erodált rész színe nem sima szürke lesz, hanem keveredik a korong színével.Ha szeretnéd, hogy az erodált rész más színű legyen, akkor kapcsold vissza a lejjebb lévő plazma réteg láthatóságát, válts is át rá, aztán pl. a Színek / Színezés menüponttal változtasd meg a színét!

Ez a Színezés kissé megtévesztő: a Színezetnél lehet kiválasztani az alapárnyalatot a szivárvány színei közül (amit számban kifejezni kissé érdekes). A Telítettség adja meg, hogy milyen arányban keverjük a színbe az alapárnyalatot a szürkéhez (ha ez 0, akkor szürke lesz a szín, ha 100, akkor az alapárnyalat lehető legrikítóbb változata). A Világosság neve pedig magáért beszél.
 
 
0 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
Ablakok, lapok, fájlok
  2010-06-19 15:35:09, szombat
 
 Az Eszköztárban vagy az Eszközök menüben választhatjuk ki az aktuális eszközt, azaz, hogy az egérrel mit tudunk csinálni a képen. Továbbiakban az Eszközök menüben látható nevükkel fogok hivatkozni az eszközökre. Ebben a menüben vannak Színeszközök is, amik az Eszköztárban alapesetben nem látszanak: ezekről itt nem is ejtek szót. Tudni kell, hogy bizonyos speciális esetekben a GIMP automatikusan átvált másik eszközre, úgyhogy ha nem az történik, amit szeretnél, akkor nézd meg, hogy megfelelő eszköz van-e kiválasztva!

Az eszköztáron az eszközök ikonjai alatt látszanak az aktuális színek: a bal felső téglalapban az előtérszín látszik, a jobb alsóban a háttérszín. Ha meg akarjuk változtatni valamelyiket, akkor kattintsunk duplán rá: ezzel megnyitjuk a színválasztó párbeszédablakot.

Talán legegyszerűbb, ha először a függőleges szivárványon kiválasztjuk az alapárnyalatot, majd a baloldali négyzetben kiválasztjuk a pontos színt. Ebben a négyzetben az alapárnyalat legmarkánsabb változata van a jobb felső sarokban, balra egyre sötétebb színek vannak, lefelé pedig egyre telítetlenebbek. Ezek szerint bármely alapárnyalatot választunk a szivárványon, a négyzet bal oldalán fekete van, a jobb alsó sarokban fehér, a legalsó sorban pedig a szürke árnyalatok feketétől fehérig.

A 2.2 verzióban alapesetben az eszköztár alján (két képpel feljebb) látszott az aktuális ecset, minta és színátmenet is. Ezek a Fájl / Beállításokban az Eszköztár cím alatt itt is bekapcsolhatók.

Alapesetben a másik ablakban alul három lap van, amin az aktuális ecsetet, mintát illetve színátmenetet választhatjuk ki. Ha egerünkkel megfogjuk az egyik mintát, és bedobjuk a képablakba, akkor a képet kitölti azzal a mintával. Hasonlóképp az előtér- és a háttérszínt is bedobhatjuk a képbe. (Bedobás menete: a kívánt minta vagy szín fölé viszed az egeret, lenyomod a bal egérgombot, lenyomva tartva a képablak fölé viszed az egeret és ott engeded el az egérgombot.)

Most pedig lássuk az eszközöket! Az eszköztár alatt van az eszközbeállítások lap, ennek a tartalma eszközönként más. A leírásban néhol hivatkozok az itt található beállításokra.


FestőeszközökKitöltés: kattintsunk egy pontra, és akkor a pontot és a környezetében lévő hasonló színű pontokat előtérszínnel kitölti. A Küszöbszinttel adhatjuk meg, hogy mekkora eltérést viszünk még "hasonló színnek". Az alábbi példán balról jobbra látszik az eredeti kép, valamint a középső pontból kiinduló kitöltés eredménye 10, 25 és 50-es küszöbszinttel.

.

Színátmenet: Válasszuk ki a megfelelő színátmenetet a Színátmenet lapon! Az első négy színátmenetet befolyásolhatjuk az előtér és a háttérszín állításával. A képablakban nyomjuk le a bal egérgombot ott, ahol kezdeni szeretnénk a színátmenetet, húzzuk az egeret a színátmenet végére, és engedjük el a gombot! A példán a "Cold Steel" színátmenet látszik háromféleképpen.
A kép tetején lenyomva és az alján elengedve,
a kép közepén lenyomva és egy picit lejjebb elengedve,
a kép felett lenyomva és a kép alatt elengedve az egérgombotCeruza a kiválasztott ecsettel előtérszínű vonásokat lehet rajzolni. A ceruza - az ecsettel ellentétben - minden képpontot teljesen befest. Erre az eszközre csak speciális esetben van szükség.Ecset Hasonló a ceruzához, de figyelembe veszi, hogy az ecset egyes pontjai "átlátszóbbak". Az alábbi kép baloldalán ecsetvonás, jobboldalán ceruzavonás látszik kinagyítva és normál méretben. A nagyításon látszik, hogy az ecsetvonás szélén a fehér alapra többé-kevésbé átlátszóan fest pirossal, így a kapott képpontok színe rózsaszínes lesz: így nem lesz olyan rücskös a vonás széle mint a ceruza esetében.Radír: Az aktuális ecsettel radíroz. Jelenleg ez azt jelenti, hogy a háttérszínnel fest: majd a rétegeket taglaló részben lesz még róla szó.

Hozz létre egy új képet: a képben egy darab réteg lesz, ami pont akkora, mint a kép, és a határát sárga-fekete szaggatott vonal jelzi. Ez a vonal tehát csak jelzés, csak a GIMP-ben látszik, ha más programmal nézed a képet, akkor nem. Ha zavar, akkor ki-be tudod kapcsolni a Nézet / Réteg-határvonal megjelenítése menüponttal. Ezen a határvonalon kívül az adott rétegre nem lehet festeni, úgyhogy nem is érdemes próbálkozni.

A Rétegek lapon is szerepel a réteg: ott van egy szem, mellette egy kis hely, a réteg kicsinyített képe, és a réteg neve. Kattints most a szemre: ezzel kikapcsolod eme réteg láthatóságát, és megpillantod a végtelen űrt, amit szürke négyzetrács jelképez. Azért kapcsold most vissza a réteg láthatóságát, és dobd bele az Eszköztár alján látható aktuális mintát! (Ha épp nincs ott ilyen, akkor a Párbeszédablakok / Minták menüponttal előhozhatod az összes mintát.) A Rétegek lap alján hat gomb van, a baloldalit megnyomva hozz létre egy új réteget, ezzel egy ilyen párbeszédablak ugrik fel:

A Kitöltés típusa legyen Átlátszóság, és nyomd meg az OK-t! Válaszd ki a Színátmenet eszközt, és az Eszközbeállítások lapon a Színátmenetek közül válaszd ki az Előtérből átlátszóba átmenetet! Az előtérszínt állítsad fehérre, és ha most egy szép vízszintes vonalat húzol a kép teljes szélességében, akkor ilyesmit kapsz eredményül:Ha most a Rétegek lapon az új réteg sorában lévő szemre kattintasz, akkor ki-be tudod kapcsolni eme réteg láthatóságát, és látszik, hogy az alatta lévő réteg teljes épségében megmaradt. Nagyjából úgy lehet elképzelni a rétegeket, mint egymásra halmozott írásvetítő fóliákat: ami a legfelső fólián van, az teljes egészében látszik, de persze az alatta lévő rétegekből eltakarja azt a részt, ahol ő nem átlátszó. És így tovább: a legalsó rétegből csak az látszik, ahol minden feljebb lévő réteg átlátszó.

Ám a fenti képen más is látszik: a réteg egy pontja nem csak átlátszó vagy nem átlátszó lehet, hanem félig átlátszó, majdnem félig átlátszó, kicsit több, mint félig átlátszó és így tovább 256 fokozatban. Azt, hogy egy képpont mennyire átlátszatlan, a képpont Alfájának is hívják. Természetesen az Ecset eszközzel növeled a képpontok alfáját, a radírral pedig csökkented. (Ez alól a legalsó réteg általában kivétel: abban ugyanis minden pont teljesen átlátszatlan marad, így a radír nem teszi átlátszóvá, hanem a háttérszínnel fest rá.) A Rétegek lap a rétegek kis előnézeti képén is szürke négyzetrács jelzi azokat a részeket, ahol ama réteg átlátszó. (Persze, ha egy rétegre pont ilyen szürke négyzetrácsot rajzolsz, akkor nem fogod látni a különbséget az előnézeti képen.)

A Rétegek lapon tudod kiválasztani, hogy éppen melyik réteggel akarsz dolgozni, úgy, hogy rákattintasz a nevére vagy az előnézeti képére. Az így kiválasztott aktív réteget kiemeléssel jelzi is ezen a lapon. A festőeszközök csak erre az aktív rétegre fognak festeni, az átalakítóeszközök csak ezt a réteget alakítják át és a szűrők (amikről a következő részben írok) is csak ezt a réteget módosítják. Sőt, már valószínűleg tudod, hogy ezen a rétegen belül is csak a kijelölés területén belül dolgoznak ezek. Érdemes tehát több réteget használni, hisz ha valamelyik réteggel nem vagyunk megelégedve, akkor úgy tudjuk megváltoztatni, hogy az a kép többi részét nem rontja el.
A Rétegek lap alján hat gomb van, balról jobbra ezek a következők:

Új réteg létrehozása (az aktív réteg felett)
Az aktív réteg feljebb mozgatása
Az aktív réteg lejjebb mozgatása
Az aktív réteg megkétszerezése
Lebegő kijelölés lehorgonyzása (ez most nem érdekes)
Az aktív réteg törlése
Ha duplán kattintasz egy réteg nevére, akkor átnevezheted.

Ahogy említettem, gyakran a legalsó réteg nem radírozható átlátszóvá, csak háttérszínűvé, ugyanis nincs alfa csatornája. Ezen úgy változtathatsz, hogy a Rétegek lapon jobbat kattintasz erre a rétegre, és az Alfa csatorna hozzáadása pontot választod.


Festékszóró: az egérgombot nyomvatartva fokozatosan erősödve fest, ennélfogva a gyorsan húzott vonalak halványak lesznek, a lassan húzottak meg erősek.Tus: ennek az alakját az eszközbeállítások közt lehet megadni. Izgalmas lehet, hogy az Érzékenységnél meg lehet adni, hogy a Sebességre mennyire változzon a vonal vastagsága. (Akinek van rajzolótáblája, az Érzékenység alatt a Mérettel állíthatja a nyomásérzékenységet.)Másoló: A Control billentyűt nyomva tartva kattintsunk a másolni kívánt rész egy pontjára! Ezután ha elkezdünk festeni, akkor a másolandó rész jelenik meg a vonásaink nyomán. Érdemes az Igazítás alatt az Igazított lehetőséget választani, hogy ha elengedjük az egérgombot, akkor a következő vonásunkkal kiegészíthessük a másolatot.Javítás: Hasonlóan működik, mint a másoló eszköz, ám ez a célterület árnyalatára színezi a másolt mintát, hogy a csalás kevésbé látszódjon. Remekül használható pl. pattanások eltüntetésére.


Mázolás: homályossá lehet tenni vele a képet. A Sűrűség határozza meg a homályosítás mértékét.
Maszatolás: olyasmi, mintha nedves ujjal kennénk el egy vízfestményt. Itt is a Sűrűség adja meg a hatás erősségét.

Fakítás vagy sötétítés: Ez bizony az, amit a neve is mutat. A beállításoknál adható meg, hogy épp fakítani, vagy sötétíteni akarunk, a Kitettség adja meg a hatás erősségét.

KijelölőeszközökHa nincs kijelölés, akkor minden művelet az egész képen (pontosabban az egész rétegen)

Hozz létre egy új képet: a képben egy darab réteg lesz, ami pont akkora, mint a kép, és a határát sárga-fekete szaggatott vonal jelzi. Ez a vonal tehát csak jelzés, csak a GIMP-ben látszik, ha más programmal nézed a képet, akkor nem. Ha zavar, akkor ki-be tudod kapcsolni a Nézet / Réteg-határvonal megjelenítése menüponttal. Ezen a határvonalon kívül az adott rétegre nem lehet festeni, úgyhogy nem is érdemes próbálkozni.

A Rétegek lapon is szerepel a réteg: ott van egy szem, mellette egy kis hely, a réteg kicsinyített képe, és a réteg neve. Kattints most a szemre: ezzel kikapcsolod eme réteg láthatóságát, és megpillantod a végtelen űrt, amit szürke négyzetrács jelképez. Azért kapcsold most vissza a réteg láthatóságát, és dobd bele az Eszköztár alján látható aktuális mintát! (Ha épp nincs ott ilyen, akkor a Párbeszédablakok / Minták menüponttal előhozhatod az összes mintát.) A Rétegek lap alján hat gomb van, a baloldalit megnyomva hozz létre egy új réteget, ezzel egy ilyen párbeszédablak ugrik fel:

A Kitöltés típusa legyen Átlátszóság, és nyomd meg az OK-t! Válaszd ki a Színátmenet eszközt, és az Eszközbeállítások lapon a Színátmenetek közül válaszd ki az Előtérből átlátszóba átmenetet! Az előtérszínt állítsad fehérre, és ha most egy szép vízszintes vonalat húzol a kép teljes szélességében, akkor ilyesmit kapsz eredményül kifejtheti hatását.

--Ha most a Rétegek lapon az új réteg sorában lévő szemre kattintasz, akkor ki-be tudod kapcsolni eme réteg láthatóságát, és látszik, hogy az alatta lévő réteg teljes épségében megmaradt. Nagyjából úgy lehet elképzelni a rétegeket, mint egymásra halmozott írásvetítő fóliákat: ami a legfelső fólián van, az teljes egészében látszik, de persze az alatta lévő rétegekből eltakarja azt a részt, ahol ő nem átlátszó. És így tovább: a legalsó rétegből csak az látszik, ahol minden feljebb lévő réteg átlátszó.

Ám a fenti képen más is látszik: a réteg egy pontja nem csak átlátszó vagy nem átlátszó lehet, hanem félig átlátszó, majdnem félig átlátszó, kicsit több, mint félig átlátszó és így tovább 256 fokozatban. Azt, hogy egy képpont mennyire átlátszatlan, a képpont Alfájának is hívják. Természetesen az Ecset eszközzel növeled a képpontok alfáját, a radírral pedig csökkented. (Ez alól a legalsó réteg általában kivétel: abban ugyanis minden pont teljesen átlátszatlan marad, így a radír nem teszi átlátszóvá, hanem a háttérszínnel fest rá.) A Rétegek lap a rétegek kis előnézeti képén is szürke négyzetrács jelzi azokat a részeket, ahol ama réteg átlátszó. (Persze, ha egy rétegre pont ilyen szürke négyzetrácsot rajzolsz, akkor nem fogod látni a különbséget az előnézeti képen.)

A Rétegek lapon tudod kiválasztani, hogy éppen melyik réteggel akarsz dolgozni, úgy, hogy rákattintasz a nevére vagy az előnézeti képére. Az így kiválasztott aktív réteget kiemeléssel jelzi is ezen a lapon. A festőeszközök csak erre az aktív rétegre fognak festeni, az átalakítóeszközök csak ezt a réteget alakítják át és a szűrők (amikről a következő részben írok) is csak ezt a réteget módosítják. Sőt, már valószínűleg tudod, hogy ezen a rétegen belül is csak a kijelölés területén belül dolgoznak ezek. Érdemes tehát több réteget használni, hisz ha valamelyik réteggel nem vagyunk megelégedve, akkor úgy tudjuk megváltoztatni, hogy az a kép többi részét nem rontja el.

A Rétegek lap alján hat gomb van, balról jobbra ezek a következők:

Új réteg létrehozása (az aktív réteg felett)
Az aktív réteg feljebb mozgatása
Az aktív réteg lejjebb mozgatása
Az aktív réteg megkétszerezése
Lebegő kijelölés lehorgonyzása (ez most nem érdekes)
Az aktív réteg törlése
Ha duplán kattintasz egy réteg nevére, akkor átnevezheted.

Ahogy említettem, gyakran a legalsó réteg nem radírozható átlátszóvá, csak háttérszínűvé, ugyanis nincs alfa csatornája. Ezen úgy változtathatsz, hogy a Rétegek lapon jobbat kattintasz erre a rétegre, és az Alfa csatorna hozzáadása pontot választod.----- Ha van kijelölés, akkor a legtöbb művelet csak a kijelölésen belül működik. A kijelölés határát fekete-fehér mozgó szaggatott vonal mutatja. Ha már nem kell a kijelölés, akkor a Kijelölés / Megszüntetés menüponttal szabadulhatsz meg tőle. Minden kijelölőeszköz beállításai közt szerepelnek a Mód választó gombok:


Ezek jelentése balról jobbra:

Ha új területet jelölünk ki, akkor a régi kijelölés megszűnik és csak az új él.
Az eddigi kijelölés megmarad és az újonnan kijelölt terület hozzáadódik.
Az új kijelölés kivonódik a meglévőből.
(Metszet) Az eddigi kijelölésnek csak az a része marad meg, amit az új kijelölés is tartalmaz.
Ez a Mód kijelölőeszközönként külön állítható. Ha a kijelölés nem úgy működik, ahogy gondoltad, akkor valószínűleg ez a Mód van rosszul beállítva.Téglalap kijelölés: ezen és a következőn nincs mit magyarázni.


Ellipszis kijelölés


Szabadkézi kijelölés: ezzel tetszőleges körvonalú kijelölést rajzolhatsz.


Varázspálca kijelölés: rákattintva egy pontra kijelöli azt a pontot és a környező hasonló színűeket. A Küszöbszint ugyanazt jelenti mint a Kitöltés eszköznél.


Szín szerinti kijelölés: annyiban tér el a varázspálcától, hogy nem csak egybefüggő területet jelöl ki, hanem az összes hasonló színű pontot.


Intelligens olló: ezzel pontokat helyezhetünk el valaminek a körvonala mentén, és a GIMP megpróbálja a pontok közt követni a körvonalat. A körvonal kijelöléssé alakításához be kell zárni a vonalat (azaz rá kell kattintani a kezdőpontra) majd a körvonal belsejébe kell kattintani.
Próbáld is ki: ha van kijelölés, akkor festőeszközök sem működnek azon kívűl, és ha mintát vagy színt dobsz a képbe, az is csak a kijelölést fogja kitölteni.


Átalakítóeszközök
Eme eszközök használatakor nem árt már ismerni a rétegek működését.

A Vágás és az Igazítás eszközt leszámítva a beállítások közt szerepel három gomb:
Egyes eszközök esetében nem az "Átalakítás" szó szerepel, úgyhogy ne lepődj meg. Ezek a következőképp működnek: (Az Áthelyezés eszköz esetén kicsit másként van, azt lejjebb, az egyes eszközök bemutatásánál olvashatod.)

Az első gomb van benyomva, és ...
... nincs kijelölés: ekkor az aktív réteget alakítja át az eszköz
... van kijelölés: ekkor az aktív rétegen csak a kijelölésen belüli részt alakítja az eszköz - méghozzá úgy, hogy a kijelölt részt kiemeli a rétegből, és egy új Lebegő kijelölés nevű speciális rétegbe helyezi - ez a Rétegek lapon speciális ikonnal meg is jelenik. Amíg ennek "Lebegő kijelölés" a neve, addig más rétegen nem tudunk dolgozni. Kattintsunk tehát duplán eme "lebegő kijelölés" nevére, változtassuk meg a nevet, és ezzel egy közönséges réteggé válik!
A második gomb van benyomva: ha van kijelölés, akkor a kijelölés körvonalát alakítja át, a kép tartalma nem változik.
A harmadik gombot benyomva az aktuális útvonalat alakíthatjuk át, erről csak később lesz szó.Áthelyezés: Ha a fent említett első gomb van benyomva, akkor mindenképp az egész réteget viszi arrébb, függettlenül attól, hogy van-e kijelölés. Vigyázz! Ha réteget próbálsz áthelyezni, akkor nem feltétlenül az aktív réteget teszi arrébb, hanem azt, ami az egérgomb megnyomása helyén látszódik - tehát olyan helyen kell lenyomni az egérgombot, ahol a kívánt réteg nem átlátszó, és nem is takarja semmi. Ha ez kényelmetlen, akkor az eszközbeállítások lapon kapcsolj át Az aktív réteg áthelyezésére!


Igazítás: Az igazítani kívánt réteget a kép ablakában kell kattintással kijelölni, több réteget Shift+kattintással, vagy lenyomott egérgombbal egeret húzva jelölhetünk ki. (Kattintással csak látható réteget tudunk kiválasztani, ami nincs takarva.) Az eszközbeállítások lapon található gombokkal végezhetjük az igazítást.


Vágás: bekeretezheted a kép egy részét, kattintasz a kereten belül, és a képből csak a bekeretezett rész marad meg. Az eszközbeállítások lapon képpontra pontosan meg lehet adni, hogy mi maradjon a képből, de a képablakban a keret sarkait is arrébb lehet tenni.

Forgatás: ez (és a következő három eszköz is) a következőképp működik: a Rétegek lapon kiválasztod a módosítani kívánt réteget, majd rákattintasz a képre: ekkor megjelenik egy párbeszédablak, ahol az átalakítás pontos értékeit megadhatod. Eme párbeszédablakon kívűl a képen az egérrel is vezérelheted az átalakítást. Ha megvagy, akkor a párbeszédablak Forgatás gombját megnyomva véglegesítheted a műveletet.


Átméretezés: hasonlóan működik, mint a Forgatás, csak itt persze az Átméretezés gombbal véglegesítheted a műveletet.


Nyírás: lásd mint feljebb.

Perspektiva: lásd mint feljebb.
Egyéb eszközök
Útvonalak: erről egy későbbi fejezetben írok.


Színpipetta: a kép egy pontjára kattintva megadja, hogy milyen szín van ott, valamint a Pipettamód beállítástól függően az előtér- vagy a háttérszínt erre a színre állítja. (Például rákattintunk ezzel a tűzpiros Ferrari oldalára, akkor utána tűzpiros színnel festhetünk.)


Nagyítás: az Eszközbeállításoknál adható meg, hogy nagyítson, vagy kicsinyítsen.


Szöveg: válaszd ki ezt az eszközt, kattints a képre: ezzel megjelenik a szövegszerkesztő ablak, amibe a szöveget beírhatod. Amint elkezdesz írni, létrejön egy új szöveges réteg. A szövegszerkesztő ablakot bármikor bezárhatod, a betűtípust pedig az Eszközbeállítások közt változtathatod meg. Ha most a szöveg rétegén kívülre kattintasz, akkor új szöveg réteget hozhatsz létre. Ha újra szerkeszteni akarsz egy szöveg réteget, akkor:
Válaszd ki a Szöveg eszközt!
A Rétegek lapon válaszd ki a szerkesztendő szöveg rétegét!
Kattints a Képablakban a szövegre! (Bizonyos esetekben még egy kattintás kell ide, hogy megjelenjen a szövegszerkesztő ablak.) Így nem csak a szöveget tudod átírni, de a betűtípust is megváltoztathatod.A fenti képen látszik, hogy a szöveges rétegnek a Rétegek lapon nem előnézeti képe jelenik meg, hanem egy T betűs ikon: ez jelzi, hogy át lehet írni benne a szöveget. De ha például belefestesz ebbe a rétegbe, akkor normál réteggé alakul, rendes előnézeti képpel, de persze onnantól kezdve a benne lévő szöveget nem lehet a Szöveg eszközzel átírni.
 
 
0 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
Ablakok, lapok, fájlok
  2010-06-19 15:08:39, szombat
 
  Ablakok, lapok, fájlok
A GIMP első indításakor sokat szöszöl, majd feldob két ablakot és általában a "Nap tippjét": ez utóbbit nyugodtan bezárhatod. A két ablak közül A GIMP feliratút főablaknak fogom nevezni: ezt bezárva állíthatod le a GIMPet. Csinálj egy új képfájlt (Fájl / Új...):Valószínűleg most megfelel valamelyik sablon használata, de magad is megadhatod a kép pontos méretét. A Speciális lehetőségek mellett látsz egy kis nyilacskát: ez azt jelzi, hogy rákattintva kinyílik még több beállítási lehetőség, de itt ezekre még nincs szükségünk, úgyhogy bátran nyomd meg az OK gombot! A kép új ablakban jelenik meg, de fájl még nem jön létre, de mindjárt az is meglesz.

Előtte nézzük még meg a felhasználói felületet! A főablakban van egy három elemű menü és alatta az eszköztár: ezeket nem lehet eltávolítani. Alatta az eszközbeállítások lap látható. Minden lap jobb felső sarkában van egy "X" és egy háromszöges gomb. Az "X" gombbal bezárhatjuk azt a lapot, a háromszögessel pedig beállíthatjuk, vagy akár új lapokat adhatunk mellé. Lássuk például a fenti képen is bejelölt Rétegek lapot: felette látszik négy fülecske - ebből tudhatjuk, hogy ott több lap van egymáson, amik közül a fülekkel választhatunk.

Mint írtam a GIMP alapesetben két ablakkal indul: a főablakkal és egy másikkal, amin többek közt a Rétegek lap is látható. Ám ezt a másik ablakot bezárhatjuk, akár véletlenül is. Ekkor a Főablakban a Fájl / Párbeszédablakok menüpont alatt újra megnyithatjuk a kívánt lapot egy új ablakban, majd a háromszöges gomb használatával újabb lapokat halmozhatunk mellé.

Láthatóan a képablakban is van egy szép hosszú menü: ezután, ha külön nem jelzem, akkor erről a menüről írok.

Tehát mentsük is el a képünket (Fájl / Mentés...)!


A Mentés mappába legördülőmenüben nem szerepel minden mappa. Ha éppenséggel máshova akarunk menteni, akkor rá kell kattintani az Egyéb mappák böngészése feliratra, és az ott lenyíló fájlböngészőben bármely mappánkat elérhetjük. De a mentéshez meg kell adni a fájl típusát is (tekintve, hogy pl. a JPG és a PNG fájloknak más a formátuma). Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy a Név mezőben megadjuk a kép kiterjesztését is (pl. "elso_kepem.png"), de a Fájltípus kiválasztása elemre kattintva lenyílik a fájltípus választó is. Mentéskor gyakran szól, hogy bizonyos dolgokat nem tud a választott típusú fájlba menteni: ekkor nyomd meg az Exportálás gombot és majd olvasd el a következő bekezdést! Aztán általában feldob egy ablakot, amiben a fájltípushoz tartozó beállításokat változtathatod meg, de az alapértelmezés most minden bizonnyal megfelel, úgyhogy bátran nyomd meg az OK gombot!

Tehát a bizonyos dolgokról, amiket nem tud menteni: Ha szeretnéd később is szerkeszteni a képedet, akkor XCF típusúként mentsd el! (Azaz a fájl nevéhez írj xcf kiterjesztést, pl.: "gimpes_kep.xcf"!) Ez a GIMP saját formátuma, úgyhogy más programmal nemigen tudod megnyitni. Ezért a mentés után a Fájl / másolat mentése... menüponttal mentsd el közismertebb formátumban is (pl. JPG, PNG).( és nem a Fájl / mentés másként... menüponttal, hacsak nem tudod mit csinálsz!) Persze meg tudod nyitni a GIMPpel a JPG fájlokat is, de azokban nem maradnak meg a rétegek, a kijelölés, segédvonalak, útvonalak, miegymás. Tehát összefoglalva:

Amikor csinálsz egy új képet, akkor mentsd el XCF kiterjesztéssel!
A kép szerkesztése közben néha nyomd meg a Control+S billentyűkombinációt, hogy a változtatásaid is el legyenek mentve, és egy esetleges szoftverhiba miatt csak a legutolsó mentés óta végzett munkád vesszen el.
Amikor úgy érzed, kész a kép arra, hogy másokkal megoszd, akkor a Fájl / másolat mentése... menüponttal mentsd el JPG vagy PNG kiterjesztéssel is.
Végül lássuk, hogy rendezhetjük át a felhasználói felületet!
 
 
0 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
Útvonal-eszköz a GIMP-ben
  2010-05-28 07:03:09, péntek
 
 
Útvonal-eszköz a GIMP-ben Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2008-08-02 14:56:22
feltöltő: ryncaise
nézettség: 6507
szavazatok: 4
kommentek: 0
kulcs: csillag, gimp, útvonal,
kategória: kreatív
leírás: Csillag készítése a kijelölés megváltoztatásával, színezéssel, majd a csillag áthelyezése más háttérbe![m17]

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
 
 
0 komment , kategória:   K: GIMP. szerkesztő.  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16347 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 169
  • e Hét: 642
  • e Hónap: 2147
  • e Év: 296923
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.