Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Mert az élet szép és csodás--------------
  2014-09-02 14:59:12, kedd
 
 


{{{{{{{{{Osho}}}}}}}}}
Mert az élet szép és csodás, ha nem annak látod akkor nem az élettel van baj, ugye tudod? Észre veszed a legapróbb dologban is milyen csodás legyen bármilyen egyszerű is az, hisz abban van a szépségének csodájának titka. Láss és élj, én nap mint nap mondom magamnak.

Igazoljon ez a két idézet a kedvencemtől...

"Figyeld meg az életet: látsz valahol szomorúságot? Láttál már valaha depressziós fát? Vagy láttál már valaha szorongó madarat? Vagy idegbeteg állatot? Ugye nem? Az élet egyáltalán nem ilyen. Csak az ember tévedt el valahol."

"Minél mélyebbre jutsz önmagadban, annál közelebb jutsz mások szívéhez. Ez a kettő ugyanaz, mert a te szíved és a másiké nem nagyon különbözik egymástól. Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. És akkor megérted, hogy te is voltál bolond, tudatlan, te is sokszor elbuktál, te is követtél el bűnöket önmagad és mások ellen. És ha mások még mindig ezt teszik, nincs semmi szükség a megítélésükre, a megbélyegzésükre. Nekik kell felismerniük és magukra kell hagyni őket; nem feladatod, hogy egy bizonyos forma szerint alakítsd őket.
 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Lázadás, nem forradalom
  2014-05-31 10:43:39, szombat
 
  Még nem jutott el az ember arra a pontra, ahol megszűnhetnek a kormányok. Az olyan anarchisták, mint Kropotkin, szemben álltak a kormánnyal, a törvénnyel. Ő meg akarta szüntetni őket. Én is anarchista vagyok, de homlokegyenest ellenkező módon, mint Kropotkin. Én fel akarom emelni az emberi lények tudatosságát arra a pontra, ahol a kormány feleslegessé válik, a bíróság kiürül, senkit nem gyilkolnak meg, nem erőszakolnak meg, senkit nem kínoznak Vagy zaklatnak. Látod a különbséget? Kropotkin a kormányok felszámolására helyezte a hangsúlyt. Én azt mondom, hogy fel kell emelni az emberi lények tudatosságát addig a pontig, ahol bezárnak a bíróságok, eltűnnek a rendőrségek, mert nincs munkájuk, és azt tanácsolják nekik:
Keressetek más munkahelyet!
Én egy egészen más dimenzióból vagyok anarchista. Először engedd, hogy felkészüljenek rá az emberek, és akkor maguktól eltűnnek a kormányok. Én nem pártolom a kormányok elpusztítását; kielégítenek egy bizonyos szükségletet. Az ember olyan barbár, olyan csúnya, hogy ha nem akadályozzák erővel, az egész társadalom káoszba hullik.
 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Osho legszebb gondolatai a szeretetről
  2014-02-18 17:19:17, kedd
 
  Osho, eredeti nevén Rajneesh Chandra Mohan Jain, a kortárs bölcsek egyikének mondható. Indiában, majd az Amerikai Egyesült Államokban élt, vallási vezetőként tevékenykedett. Sokszor segít megtalálni a választ a bennük megfogalmazódó kérdésekre.
Ha szomorú vagy, vagy csak tanácsra szorulnál, egy Osho-gondolat biztosan megnyugtatja majd a lelked! A neves bölcs rengeteg okos mondást hagyott ránk a szeretetről.Osho igazságai segíteni fognak!

1. Ne ítéld el az embereket. Inkább szeresd őket.
. Az igazi szeretet azt jelenti, hogy vége a harcnak, a kettő eggyé vált. A testük külön létezik ugyan, de a létük egymásba fonódott. Nincsenek határok, nincs szétválás. Nem létezik ,,én", és nem létezik ,,te", nem létezik egyikük sem.
3. Bármilyen is legyen a helyzet, a szeretet mindig szabad. Az sosem függ semmilyen feltételtől.
4. A szeretet sosem birtokol. A szeretet az egymásnak nyújtott kölcsönös szabadságot jelenti. A szeretet egy feltételektől mentes ajándék, nem egy vásár. A te elmédben azonban a szeretet nem más, mint kevesebb gyűlölet, semmi több. Ugyanis minél többet töprengsz azon, hogy ,,El tudom viselni ezt a személyt? Nem tudom elviselni. Akkor szeretni sem tudom", akkor az ,,El tudom viselni őt" örökké negatív ízű marad.
5. Légy a szeretet nyelve. A cselekedetek rendben vannak, de csak rendben vannak. Ők nem teszik boldogabbá az életet, sem ünnepélyesebbé. Csupán jobb standardokat adhatnak neked az életedhez, de nem adnak szenvedélyt is hozzá vagy életkedvet. Minőséget sem adhatnak, csupán mennyiséget. Ezért kizárólag a szeretet nyelve képes téged elvezetni a másik dimenzióhoz.6. A szeretetben ott a hála, egy nagyon mély hálaérzet. Tudod, hogy a másik személy nem egy tárgy. Tudod, hogy értékeket, egyéniséget, lelket és személyiséget rejt magában. A szeretetben teljes szabadságot adsz a másiknak. De ugyanakkor el is veszel. A szeretet egy olyan kapcsolat, amely arra alapoz, hogy adsz és kapsz - viszont tisztelettel.

7. A szeretet egy életforma, nincs dolga senkivel. Az ember nem szerelmes, hanem ő maga a szerelem. És ha valaki a szerelem, akkor más valaki szerelmes - ez viszont az eredmény, nem pedig a forrás. A forrás az, hogy az ember a szerelem.

8. Az én üzenetem a szeretetről nem az, hogy a gyűlölet ellentétes pólusa. Az én üzenetem az, hogy a szeretet képes magába szívni a gyűlöletet, és átalakítani azt.


9. Ha szeretsz, akkor szeress, és légy tudatában ennek. Ha úgy lenne, hogy taníthatnálak benneteket, nem mondanám meg, kit és miként szeressétek. Ezek mind értelmetlen dolgok. A szeretet a ti legbelsőbb értéketek. Vele együtt születtek, mint ahogyan mellette ott van a gyűlölet is. Viszont arra megtanítanálak, hogy legyetek tudatosak. Még mielőtt bármi is történne veletek - szeretet, gyűlölet, düh, szenvedély, harag, bármi -, legyetek tudatosak. És hagyjátok, hogy történjen, de úgy, hogy tudomásotok legyen róla.

10. A szeretetben nem kellene elvárásoknak lennie, ez ugyanis megöli a boldogságot. Ha elvárásaid vannak, jönnek a frusztrációk is. Senki sem tudja teljesíteni az elvásásaidat, és nincs olyan ember sem, aki azt várná el tőled, hogy teljesítsd az övéit! Ez csakis a mánia, a neurotikus elme szüleménye. Mert ha valaki tényleg eleget tesz az elvárásaidnak, a szeretet eltűnik. A másik személy pedig szükségletté, birtokolt tárggyá válik - értékes birtoklattá, viszont pont olyanná, mint a többi.

 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Egoista vagy önszeretet Osho
  2014-02-13 15:41:37, csütörtök
 
 


Óriási különbség van a kettő között, jóllehet nagyon hasonlónak tűnnek. Az egészséges önszeretet hatalmas szellemi erény. Az ember, aki nem szereti önmagát, soha sem lesz képes szeretni. A szeretet első hullámának a szívedben kell keletkeznie. Ha nem jön létre benned és önmagad felé, senki más felé sem fog elindulni, mivel mindenki más messzebb van tőled.

Az embernek szeretnie kell a saját testét, az embernek szeretnie kell a saját lelkét, az embernek szeretnie kell a saját lényét. Ez pedig természetes; másképp képtelen lennél túlélni. Ugyanakkor gyönyörű, mert megszépít. Az embert, aki szereti önmagát, kecsesség, elegancia lengi körül. Az ember, aki szereti önmagát, szükségszerűen hajlik a csendre, a meditációra, az imára, sokkal inkább, mint az, aki nem szereti önmagát.
Ha nem szereted a házadat, nem fogod tisztán tartani; ha nem szereted a házadat, nem fogod kifesteni; ha nem szereted, nem fogod körbevenni csodás kerttel, lótusztavacskával. De ha szereted magad, kertet nevelsz magad köré. Megpróbálhatod kihajtatni, fölnevelni a lehetőségeidet, kihozni magadból mindent, amit lehet. Ha szereted, öntözöd, táplálod magad.
És ha szereted önmagadat, meg fogsz lepődni: mások is szeretni fognak. Senki sem szeret olyasvalakit, aki nem szereti önmagát. Ha te sem vagy képes szeretni önmagadat, ki más bajlódna vele, hogy szeressen?
Én önszeretetre tanítalak. De ne feledd, az önszeretet nem egyenlő az egoista büszkeséggel, egyáltalán nem. Igazság szerint épp az ellenkezőjét jelenti. Az ember, aki szereti magát, azt veszi észre, hogy nincs énje. A szeretetben az én szükségképpen feloldódik - ez egyike azoknak a nagy alkímikus igazságoknak, amelyeket meg kell tanulnod, meg kell értened, meg kell tapasztalnod. A szeretetben az én szükségszerűen feloldódik. Ha szeretsz, az éned eltűnik. Szeretsz egy nőt, és legalább arra a pár pillanatra, amikor igazán szereted, nincs éned, nincs egód.
Az ego és a szeretet nem létezhetnek egyszerre. Olyanok, mint a sötétség és a fény: Ahol a fény megjelenik, a sötétségnek oszlania kell. Ha szereted magad, meg fogsz lepődni - az önszeretet azt jelenti, hogy az én eltűnik. Az önszeretetben sosem fedezhető fel az én. Ez benne a paradoxon. Az önszeretet tökéletesen én-mentes. Nem önző - mert ahol fény van, ott nem lehet sötétség, és ahol szeretet van, ott nem lehet én. A szeretet felolvasztja a megfagyott ént. Az én olyan, akár egy jégkocka... és az én olvadni kezd. Minél jobban szereted magad, annál kevesebb ént találsz magadban, és végül az egész egy nagy meditációvá alakul, egy nagy ugrássá az isteniségbe.
De mindezt már tudod. Talán nem tudod, ami az önszeretetet illeti, mert még sosem szeretted önmagad. De másokat szerettél már; kellett, hogy legyen néhány mozzanat, néhány villanás. Kellett, hogy legyen pár ritka pillanat, amikor egy rövid időre hirtelen úgy érezted, hogy nem te vagy, csak a szeretet van. Csak a szeretet energiája árad, nincs középpontja, a semmiből a semmibe tart. Amikor két szerelmes együtt van, két semmiség van együtt, két nulla van együtt - és ez a szerelem szépsége, hogy teljesen kiüríti belőled az ént.


 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Nincs Cím
  2014-02-09 12:23:54, vasárnap
 
 
A szerelmet nem a házasság teszi tönkre. A szerelmet azok az emberek teszik tönkre, akik nem tudják, hogyan kell szeretni. A szerelmet elsősorban az teszi tönkre, hogy nincs is, csupán álomvilágban élsz. A valóság pedig lerombolja ezt az álmot. Amúgy a szerelem örök, az örökkévalóság része. Ha felnősz, és megismered a szerelmi élet művészetét, elfogadod a valóságát, napról napra növekszik benned. ....
A szerelmet semmi nem pusztíthatja el. Ha megvan, egyre csak növekszik.
Én azonban úgy gondolom, hogy a legtöbb esetben nincs is meg. Félreértelmezed az érzéseidet, valami más volt - talán szexualitás, nem vonzalom. Ha ez a helyzet, akkor el fog pusztulni, mert amint magadévá tetted a nőt, a szexuális vonzalom elillan. A szexuális vonzalmat, az ismeretlen tartja életben - ha egyszer megízleled a nő vagy a férfi testét, a szexuális vonzalom eltűnik. Ha a szerelmed nem volt egyéb, mint szexuális vonzalom, akkor el kell tűnnie.
Soha ne téveszd hát össze a szerelmet, valami mással. Ha a szerelem, tényleg szerelem... Mit értek az alatt, hogy ,,tényleg szerelem"?
Azt, hogy elég, ha csak a másik jelenlétében vagy, és hírtelen máris boldognak érzed magad, elég, ha csak együtt vagytok, és máris eksztázist élsz át, elég, a másik puszta jelenléte, hogy betöltse a szíved és valahol nagyon mélyen... valami dalolni kezd a szívedben, harmónia tölt el. A másik puszta jelenléte segít, hogy egyben legyél, hogy megtaláld a középpontodat, hogy szilárdan állj a lábadon. Ez a szerelem.
A szerelem nem szenvedély, a szerelem nem érzelem.
A szerelem az, amikor valahol nagyon mélyen tudod, hogy valaki kiegészít téged. Hogy valaki egésszé tesz. A másik jelenléte erősíti a jelenlétedet. A szerelem szabaddá tesz, hogy önmagad légy; semmi köze a birtokvágyhoz.
Úgyhogy vigyázz - sose gondolj úgy a szexre, mintha szerelem volna, különben becsapod magad. Légy éber, és amikor valakivel azt kezded érezni, hogy csak a jelenléte, a puszta jelenléte elég, hogy boldoggá tegyen, - semmi másra nincs szükséged; nem kérsz semmit, csak a jelenlétét, pusztán azt, hogy a másik legyen...
Amikor úgy érzed, valami kivirágzik benned, ezer és egy lótusz bont virágot, akkor szerelmes vagy.
Akkor képes leszel megbirkózni minden nehézséggel, amit a világ állít elétek. A sok gonddal, a sok aggodalommal is - mindegyiken túljuttok majd, és szerelmetek egyre csak nő, egyre több virágot hoz, mert minden nehéz helyzet kihívássá válik. És a szerelmetek, azáltal, hogy legyőzi ezeket, egyre erősebb és erősebb lesz..." 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Az emberi fejlődés hét éves ciklusai
  2014-02-04 11:16:13, kedd
 
  Az emberi fejlődésnek van egy sajátossága, amit nagyon fontos megérteni. Az élet hétéves ciklusokból áll: minden hetedik év végén elkezdődik egy új szakasz. Olyan ez, mint a föld körforgása: az huszonnégy órát vesz igénybe, de azt senki sem tudja, miért nem huszonöt vagy huszonhárom óráig tart egy nap ciklusa. Egyszerűen így van, és kész. Ha megérted ezt a hétévenkénti körforgást, akkor nagyon sokat megértesz majd az emberi fejlődésből is.Az első hét év: az élet alapjainak kialakulása

Az első hét év a legfontosabb, hiszen az élet alapjai ekkor alakulnak ki.

Ezért ragaszkodik annyira minden egyház ahhoz, hogy mielőbb megkaparintsa a gyermeket. A zsidók például körülmetélik a kisfiúkat. Micsoda marhaság! Azonnal megbélyegzik a gyermeket, megjelölik, hogy ő zsidó - ez pedig elég primitív dolog.

Az állatokkal is ezt teszik, csak azt kibogozásnak hívják. Minden tulajdonos billogot üttet az állataira, nehogy összekeverjék őket. Ez egy rendkívül kegyetlen módszer, hiszen forró acéllal kell égetni az állat bőrét. Így viszont valakinek tulajdonává válik, és utána már nem lehet olyan könnyen ellopni. És mi a körülmetélés? Ugyanaz, ami a billogozás. Csak épp itt nem állatokról, hanem gyerekekről van szó. A hinduknak is megvannak a módszereik. Tulajdonképpen minden vallásnak megvan a maga módszere. Ilyen a világ: tudni kell mindenkiről, hogy melyik csordához tartozik. Kinek ki a pásztora? Jézus? Mózes? Vagy épp Mohamed?

Az emberek nem a maguk urai. Az élet első hét évében folyamatosan idomítanak, mindenféle eszmével és ideológiával tömnek tele, ami aztán egész életedben kísérni fog, és teljesen elvonja a figyelmedet a valódi képességeidről, megfertőz, és végképp megakadályoz abban, hogy tisztán láss. Mint valami örökké a szemed előtt lebegő fátyolfelhő, mindent elhomályosít.

A dolgok kristálytiszták, a lét tökéletesen átlátható - de a te szemedet vastag porréteg borítja, és ezt a port az első hét évben szórták a szemedbe. Akkor, amikor még annyira ártatlan és bizalommal teli voltál, hogy bármit mondtak neked, azt igazságként fogadtad el. És ami még ebben az időszakban ivódott beléd, azt később nagyon nehéz lesz megtalálnod, mert az már a véredbe is bekerült, a csontvelődig elhatolt. Ezer más dolgot kétségbe vonsz, de a hited alapjait soha nem kérdőjelezed meg.

Ha tényleg szereted a gyermeked, legyen ennek az első megnyilvánulása az, hogy hétéves koráig békén hagyod. Engedd meg, hogy ez a hét év teljes ártatlanságában, feltételektől mentesen, vadon és pogány módon telhessen el. Ha hétéves koráig hagyod, hogy a gyerek ártatlan maradjon, ha nem engeded, hogy mások eszméi megrontsák, akkor később már nem lehet eltéríteni attól, hogy a saját útjára lépjen.
A gyermek élete az első hét évben a legsebezhetőbb

És ez az az időszak, ami a szülők, a tanárok és a papok kezében van...

Ha van gyermeked, védd meg magadtól és Óvd mindenkitől, akik befolyásolhatnák: legalább hétéves koráig tedd meg ezt! A gyermek olyan, mint egy kis növény: még nagyon zsenge és lágy, egy erős szél is elpusztíthatja, vagy bármelyik vadállat felfalhatja. Támaszd meg és óvd, de ne börtönözd be! Amikor a növény már nagyobb lesz, a támasztékot is el lehet majd távolítani.

Védd meg a gyermeket minden elképzelhető külső befolyástól azért, hogy valóban önmaga lehessen. Ez az időszak csak hét évig tart - ha ennek a ciklusnak vége, akkor már elég erős és kiegyensúlyozott lesz. El sem tudod képzelni, mennyire erős tud lenni egy hétéves gyerek! Nem tudod elképzelni, mert még nem láttál érintetlen hétévest. Mindenütt csak tönkretett, meghamisított gyerekekkel találkozol. Apjuk, anyjuk, egész családjuk félelmeit és gyávaságát cipelik tovább magukkal. Ezek a gyerekek nem tudnak önmaguk lenni.

Ha a gyereket hét évig nem törik meg... Meglepődnétek, ha találkoznátok egyszer egy ilyen gyermekkel. Úgy vág az agyuk, mint a borotva! A tekintetük tiszta, és mindent azonnal átlátnak. Ráadásul olyan hihetetlen belső erő lakozik bennük, amit még egy hetvenéves átlagember is megirigyelne. Valójában nincs mit csodálkozni ezen, hiszen egy átlagembernek - mivel már az alapok is inognak - egész lénye csak egyre bizonytalanabbá válik a kor előrehaladtával.

Ha szülő vagy, rendkívüli bátorságra lesz szükséged, hogy ne avatkozz közbe. Nyisd meg az ismeretlen irányok felé vezető ajtókat, hogy a gyermek elindulhasson rajtuk és felfedezhesse őket! Nem tudja még, mi rejtőzik benne - de hát ezt senki nem tudhatja. A sötétben kell tapogatóznia. Ne hagyd, hogy féljen ettől a sötéttől, ne hagyd, hogy féljen a tévedéstől, ne hagyd, hogy féljen az ismeretlentől. Támogasd! Amikor ismeretlen útra indul, útravalónak add neki minden segítséged, szereteted és áldásod! Ne hagyd, hogy a te félelmeid korlátozzák őt! Neked biztosan lesznek félelmeid, de azokat tartsd meg magadnak! Ne pakold őket a gyerek vállára, mert azzal csak összezavarod!
A második hét év: a szexuális energiák feléledése

A következő hét évében - hét és tizennégy éves kora között - a gyermek életébe új elem lép: szexuális energiái ekkor élednek fel. De ez még csak amolyan próba.

A szülők ebben az időszakban avatkoznak bele a gyerek dolgaiba a leginkább, hiszen amikor ők voltak gyerekek, velük is ez történt. Csak az a minta lebeg a szemük előtt, amit velük tettek, így aztán ők is ugyanazt teszik a gyerekeikkel.

A társadalom nem engedi felkészülni a gyereket a szexuális életre. Legalábbis a huszadik századig nem engedte. Csak az utóbbi néhány évtized hozott némi enyhülést e tekintetben, de ez a változás is csak a legfejlettebb társadalmakban ment végbe. Ott a gyerekek most már együtt tanulhatnak. Az Indiához hasonló országokban azonban a koedukált oktatás még mindig csak az egyetemi szinten kezdődik el. Egy hétéves kisfiú és egy hétéves kislány semmiképp nem lakhat ugyanabban a kollégiumban, pedig ez az az időszak, amikor lehetőséget kellene adni nekik a játékosságra - és ennek semmilyen kockázata nincsen, a kislány még nem eshet teherbe, tehát a családoknak sem lehet problémája ebből- Igen, a játékosságuk tényleg szexuális színezetet kap, de ez még csak próba, nem az igazi előadás. És ha nem engedjük meg a próbákat, akkor egy szép napon majd felhúzzák a függönyt, és hirtelen élesben megy a játék... A gyerekeknek fogalmuk sem lesz, mi történik velük, és nem lesz ott súgó sem, aki megmondaná nekik, mit tegyenek. Az életüket így teljesen elfuseráljuk.

Ez a hétéves ciklus a főpróba időszaka

A gyerekek találkoznak, elvegyülnek egymással, játszanak, ismerkednek.Ez pedig rengeteget segít abban, hogy az emberiség a perverzióinak úgy kilencven százalékától megszabaduljon. Ha a hét és tizennégy év közti gyermekek együtt lehetnek, együtt úszhatnak, és meztelenül is megjelenhetnek egymás előtt, akkor a pornográfia és a perverzió kilencven százaléka egyszerűen eltűnik. Ki törődne akkor ilyenekkel? Ha egyszer egy fiú már sok meztelen lányt látott életében, mi különösebb izgalmat találna még egy Playboy magazinban? És ha egy lány már sok meztelen fiút látott, akkor a természetes kíváncsisága a másik nem iránt kielégül, és nem torkollik mindenféle szexuális túlzásokba. Így a természetnek megfelelő módon, együtt nőnek fel, nem pedig úgy, mint két különböző állatfaj egyedei.

Mert most pontosan ez történik: Úgy nőnek fel, mintha két különböző fajba tartoznának. Nem egyetlen emberiséghez tartoznak - következetesen szétválasztják őket. Ezer és egy falat húznak fel közéjük, nehogy véletlenül akár csak egyetlen próbát is tehessenek, ami a leendő szexuális életükre felkészíthetné őket. A gyerekeknek ez a fajta nevelése szinte teljesen tönkreteszi az egész életüket. Ez a hét év, amikor a szexualitás főpróbáit kellene megtartani, létfontosságú. A fiúknak és a lányoknak együtt kellene lenniük az iskolában, a kollégiumokban, az uszodákban és az ágyban is. Próbálniuk kell arra az életre, ami előttük áll, fel kellene készülniük arra, ami rájuk vár. És ha a gyermek teljes szabadságot kap növekvő szexuális energiáinak próbálgatására, és nem nyomják el, nem bélyegzik meg emiatt - mint ahogy most teszik -, akkor nem lesz semmi gond, mindez nem jelenthet veszélyt.Nagyon különös világban éltek

A szex útján fogantok, a szexért éltek, és a gyerekeitek is szexen keresztül fogannak meg - mégis a szexualitást ítélik el a leginkább, a szex számít a legnagyobb bűnnek.

Az összes vallás ezt a marhaságot sulykolja belétek! A világ pedig eközben tele van mindenféle elferdült hajlamú, romlott alakkal; a legkülönbözőbb perverziókkal élnek együtt emberek, és mindez pusztán azért van így, mert ezeknek az embereknek nem engedték meg, hogy természetes úton fejlődjenek. Nem engedték meg nekik, hogy elfogadják önmagukat. Önmaguk kísérteteivé váltak. Ők már nem igazi, hús-vér emberek, hanem csak szürke árnyképei annak, amik lehettek volna - ők már csupán szürke árnyak.

Az élet második hétéves ciklusa hihetetlenül fontos. Ez készíti fel a gyermeket a következő hét évre. Ha ebben a korban helyesen viszonyul a nemiséghez, sportszellemben játszik a szexuális energiáival - ekkor még csak a sport szellemisége van meg benne - akkor nem válik sem perverzzé, sem homoszexuálissá. Nem özönlik el az elméjét mindenféle furcsaságok, hiszen természetes módon együtt lehetett a másik nemmel, nem voltak korlátok, tudja, hogy nem tett rosszat senkivel - a lelkiismerete tehát tiszta maradhatott. Teljesen szabadon az lehet, ami akar, hiszen nincs tele a feje a jó és a rossz mindent megtépázó ideáival.

A harmadik hét év: A szexualitás beérése
Tizennégy és huszonegy éves kor között a szex beérik.

Ezt fontos megérteni: ha az első próbák jól sikerültek, akkor a harmadik hét év alatt valami nagyon különös dolog megy végbe, Erre talán soha nem is gondolnál, mert nem volt lehetőséged megtapasztalni. Ahogy mondtam, a második hétéves ciklus - héttől tizennégy éves korig - az előjátékba enged bepillantást. A harmadik ciklus viszont már az utójátékkal ismertet meg. A fiúk és a lányok még mindig együtt vannak, de most egy új fázis kezdődik el: megjelenik a szerelem.

Ez még mindig nem biológiai érdeklődés. Az embert ilyenkor nem érdekli még az a gondolat, hogy gyerekeket nemzzen, vagy hogy házastársat találjon magának. Nem. Ezek a romantikus játék évei. Ilyenkor fordul a gyermek a szépség, a szerelem, a költészet, a szobrászat felé, hiszen ezek a romantika különböző fázisai.

Ha egy gyermekből teljesen hiányzik a romantika, soha nem tudja meg, mit jelent az utójáték. A szex csak az, ami a kettő között van. Minél hosszabb az előjáték, annál nagyobb a lehetőség arra, hogy elérd a csúcspontot, és minél nagyobb a lehetőség erre, annál csodálatosabban kezdődik az utójáték. Ha egy pár nem ismeri az utójátékot, soha nem tudhatják meg, milyen is a szex a maga teljességében.
Ma már vannak olyan szexológusok, akik tanítják az előjátékot. Az így tanult előjáték ugyan nem az igazi, de legalább felismerték, hogy előjáték nélkül az igazi csúcspontot nem lehet elérni. Azzal kapcsolatban azonban már teljesen tanácstalanok, hogy miként is taníthatnák meg az utójátékot. Mert ugye, aki már elérte a csúcspontot, az abban a pillanatban el is veszíti a további érdeklődését: ő már végzett, teljesítette a feladatát. Az utójátékhoz egyfajta romantikus, költői hozzáállás szükséges, amely képes hálát érezni.

Az a nő, vagy az a férfi, aki téged a csúcspontra juttatott, megérdemli a háládat - és az utójáték a hála kifejezése. Ha nincs utójáték, a szex nem lehet teljes, és lényegében a hiányos szex az oka mindannak a sok szenvedésnek és bánatnak, amivel az emberek szembesülnek. Az ember csak akkor juthat el a valódi orgazmusig, ha az előjáték és az utójáték tökéletes egyensúlyban vannak. Ebben az egyensúlyban válik a csúcspont orgazmussá.

Az orgazmus szót is meg kell érteni. Azt jelenti, hogy az egész lényed - a tested, a szellemed, a lelked - részt vesz benne, tehát mindened szerves, azaz organikus részévé válik a folyamatának. Ha ez megtörténik, akkor az a meditáció pillanata lesz. De ha az aktus végül nem válik egy csodálatos meditatív pillanattá, akkor fogalmad sincs róla, hogy mit jelent igazából a szexualitás. Lehet, hogy hallottál, vagy olvastál róla - de hát írni is pont azok írnak erről, akik semmit nem tudnak róla.

Könyvek százait olvastam el a szexológiáról olyan írók tollából, akik nagy szakértőnek számítanak a témában, és valóban azok is, csak éppen semmit nem tudnak arról a legbensőbb szentélyről, amelyben a meditáció kivirágzik. Ahogy a gyerekek a mindennapi, közönséges szex útján fogannak, a meditáció a különleges szex közben születik meg. Utódnemzésre az állatok is képesek - abban nincs semmi különleges. A meditáció élményét az orgazmus tetőpontján átélni azonban csak az ember képes. De ez csak akkor lehetséges, ha a tizennégy és huszonegy év közötti fiataloknak megengedik a romantikus szabadságot.
A negyedik hét év: mikor az ember már megállapodhat

Huszonegy és huszonnyolc éves kora között az ember már megállapodhat.

Ebben az időszakban már képes párt választani magának, Ahhoz azonban, hogy tényleg képessé válj a választásra az előző két ciklus tapasztalatai elengedhetetlenül fontosak. Ezt a döntést senki más nem hozhatja meg helyetted. Ez inkább olyan, mint valami ösztönös megérzés. Sem számítások, sem az asztrológia, sem a tenyérjóslás, sem a I Ching nem segíthet benne. Ez egy sugallat lesz: sok-sok emberrel kerülsz kapcsolatba az évek során, aztán az egyiküknél hirtelen valami olyat érzel, amit másnál még soha sem. És ez az érzés olyan erővel és olyan bizonyossággal tolul fel benned, hogy semmi kétséged nem is lehet benne. Még ha megpróbálsz is kételkedni benne, nem fog sikerülni, mert a bizonyosság túl erős. Ha ez megtörténik, akkor állapodsz meg.

Ha minden olyan simán zajlik a huszonegyedik és a huszonnyolcadik életév között ahogy mondtam és mások nem avatkoznak közbe, akkor megállapodsz valaki mellett.

Ez után az élet legkellemesebb időszaka, a huszonnyolcadik és harmincötödik életév között jön el. Ez lesz a legörömtelibb, a legbékésebb és a legharmonikusabb időszak, hiszen az egymás mellett megállapodott két ember ekkor kezd el egymásba olvadni és teljesen összeforrni.

Osho

 
 
2 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Önmegadás
  2014-01-26 10:52:13, vasárnap
 
 Mélyen belül szeretnél eljutni a teljes önmegadásig, ahol minden aggodalmad feloldódik, és egyszerűen megpihenhetsz. De félsz; mindenki fél az önmegadástól.

Normálisan azt gondoljuk, valakik vagyunk - pedig semmik vagyunk! Mid van, amit feladhatsz? Csak egy hamis ego, csupán egy képzet, hogy valaki vagy. Csak egy fikció. Amikor feladod ezt a fikciót, akkor válsz valóságossá. Amikor feladod azt, amit valójában nem is birtokolsz, azzá válsz, ami vagy. De mi kapaszkodunk, mert egész életünkben arra neveltek, arra programoztak, hogy harcoljunk, mintha az egész élet mindössze a túlélésért folytatott küzdelem lenne.

Csak akkor ismered meg az életet, amikor elkezded feladni önmagadat. Akkor felhagysz a harccal, és elkezded élvezni az életet. Nyugaton az ego képzete nagyon erős, és mindenki le akar győzni valamit. Az emberek még beszélnek is a természet legyőzéséről. Micsoda ostobaság! A természet részei vagyunk; hogyan győzhetnénk le? Elpusztíthatjuk, de nem győzhetjük le. Ezért lassan-lassan elpusztítjuk az egész természetet; megzavarjuk az egész ökológiát.

Nincs semmi legyőzni való. Valójában a természettel, a természetben kell haladnod, és engedd a természetnek, hogy létezzen.

 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Az elégedettség illúziói ...
  2014-01-26 10:50:10, vasárnap
 
  146. Az elégedettség illúziói
OSHO ..
Kizárólag a buddhaságban van elégedettség; az elégedettség minden más formája csupán az elme teremtette vigasz, illúzió.
Állandó elégedetlenségben élni olyan fájdalmas, hogy az elme meg teremti az elégedettség illúzióját; ezek az illúziók tartják mozgásban az embereket, ezek segítenek. Ha elveszel minden illúziót, az embereknek semmilyen okuk nem marad arra, hogy akár egyetlen pillanattal is tovább éljenek. Szükségük van rájuk. Az öntudatlanságban az illúzió szükséglet, mert illúziókon keresztül teremtünk álértelmeket az életben, és természetesen, amíg a valódi meg nem történik, addig álértelmeket kell gyártanunk. Amikor megelégelünk egy álértelmet, teremtünk egy másikat. Ha megelégeljük a pénzt, belevetjük magunkat a politikába; ha megelégeljük a politikát, továbblépünk valami máshoz. Még az úgynevezett vallás sem más, mint tünékeny illúzió.
A valódi vallásnak semmi köze az úgynevezett vallásokhoz: a kereszténységhez, a hinduizmushoz, az iszlámhoz. A valódi vallás minden illúzió darabokra zúzása. Jelentése: elégedetlenségben élni, mély szenvedésben, szörnyű fájdalomban, és a valódi dolgok után kutatni.
Nagy fájdalommal övezett út, és kevesen járják, mert az emberek már elindulni sem tudnak rajta. Legelőször is képtelenek elfogadni az élet fájdalmát - pedig az a fájdalom minden fejlődés forrása. Meglátni minden meztelen igazságát - nem elkerülni, nem menekülni, keresztül-kasul végignézni -, ez az intelligencia kezdete, a figyelem kezdete, a tudatosság kezdete.
 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Osho - A szeretetről
  2014-01-25 19:13:24, szombat
 
  "A szeretet pedig nem más, mint a lélek lélegzete."
(Osho)


A Sarkcsillag a legállandóbb, legmozdulatlanabb csillag. Minden szüntelen mozgásban van, ez az egyetlen csillag, amely nem mozog.

A szeretet a sarkcsillag. Minden mozog, kivéve a szeretetet. Minden változik, csak a szeretet marad állandó. Ebben a változó világban a szeretet az egyetlen változatlan szubsztancia. Minden más áramlás, átmenet. Csupán a szeretet örök.
Tehát ezt a két dolgot nem szabad elfelejtened. Az egyik a szeretet, mert az az egyetlen dolog, ami nem illúzió. Az az egyetlen valóság; minden más álom. Vagyis, ha szeretetteljessé tudsz válni, valódivá válsz. Ha eléred a totális szeretetet, önmagaddá válsz, az igazsággá, mert a szeretet az egyetlen igazság.A második dolog, hogy amikor sétálsz, emlékezz arra, hogy valami benned sosem sétál. Ez a lelked, a sarkcsillagod. Eszel, de valami benned sosem eszik. Dühös leszel, de valami benned sosem lesz dühös. Ezer és egy dolgot csinálsz, de valami benned tökéletesen túl marad a cselekvésen. Az a sarkcsillagod. Tehát séta közben emlékezz arra, ami sosem sétál. Mozgás közben emlékezz a mozdulatlanra. Beszéd közben emlékezz a csendre. Cselekvés közben emlékezz a létezésre:
Mindig emlékezz arra, ami tökéletesen állandó, ami sosem pislákol, sosem ingadozik, ami nem ismer változást. Ez a változatlan benned, a valódi. És a szeretet az eszköz ahhoz, hogy rátalálj."
(Osho)
Link

 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
Osho
  2014-01-22 15:29:26, szerda
 
  Ösztönösen viszolygok a nagyszakállú, bölcs keleti mesterektől. Ücsörögnek megvilágosodott, mindentudónak szánt arckifejezéssel, és amikor nagy kegyesen mondanak valami banális hülyeséget, akkor a híveik azonnal belemagyaráznak bármit és mindent a megosztott bölcsességbe.

,,Kérek még egy csésze teát!" - így a mester... és a tanítvány máris tudja, hogy szeretett mestere itt valójában arra gondolt, hogy még egyszerűbben kell élni az életet, hogy az elfogyasztott teát el kell felejteni s helyette újat tölteni a csészébe, mert a tea sorsa és lényege az, hogy megigyák, és ostoba az, aki teából, vagy akár a csészéből várat akar építeni.
Egy teázóban ücsörögtem egy barátommal sok évvel ezelőtt, és valahogy szóba került Osho, akinek a tanítását ez a barátom nagyon nagyra tartotta. Én persze rögtön, automatikusan lázadoztam, hogy micsoda marhaság már ez, önmegtartóztatás, koplalás, nirvánavárás, meg minden.

A barátom már akkor is jól ismert engem, és tudta, hogy nekünk nem érdemes vitatkoznunk, mert mindketten hihetetlenül betonfejűek vagyunk. Ezért egyszerűen kölcsönadott egy pici, vékony könyvet, amit tulajdonképpen ez a bizonyos Osho írt. A címe ez volt: ,,Tantra: A lélekhez a szexualitáson keresztül". Később vásároltam ebből a könyvből vagy féltucatot (annyi volt csak épp a Vörös Oroszlán Teaház boltjában), és furfangosan odaajándékoztam ennek-annak.

Azt tapasztaltam, hogy Osho nem egészen olyan, mint azok, akiktől viszolygok. Szakállas is, bölcs is, keleti is, mégis úgy tűnik, mintha tényleg volna mondanivalója, mintha valóban komolyan gondolná, amiket prédikál. Illetve prédikált, mert 1990-ben meghalt. Egyesek szerint a CIA mérgezte meg, a hívei szerint pedig nem halt meg, csak elhagyta a testét. Mindegy.

Ez az a bizonyos Osho, aki arról prédikált, hogy az ember akkor jár jól, ha feladja az ,,egóját" és eggyé válik a mindenséggel - de ez a nagy önfeladás és eggyéolvadás nem akadályozta meg őt abban, hogy kilencvenvalahány Rolls-Royce személygépkocsit gyűjtsön össze, amiket a hálás hívei ajándékoztak neki.


Néha mintha azt mondaná - szöveg, értelmezés és olvasó kérdése a dolog -, hogy nem feladni kell az egódat (mert olyan az, mint a kezed, a lábad vagy épp a szád), hanem helyretenni, helyiértéken kezelni. Nem baj, hogy van, sőt, de nem annyira jó neked, ha az egód uralkodik rajtad. Persze itt könnyű azt kérdezni, hogy "De hát nem én vagyok az egóm?"
 
 
0 komment , kategória:  Minden ami OSHO -tol   
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 172
  • e Hét: 5212
  • e Hónap: 23299
  • e Év: 23299
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.