Belépés
bordat.blog.xfree.hu
--A jó sors szerzi;a balsors próbára teszi a barátokat-- A szorgalom hatalmas támasz a középszerű tehetség részére is borda tibor
1951.11.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
Gyere ülj ide
  2018-08-30 19:29:11, csütörtök
 
 


Gyere, ülj ide mellém, hadd súgjak valamit!
A kapocs közöttünk, mi kettőnket alakít.
Nem kell más, nem érdekel senki,
Tőlem téged senki nem tud elvenni.
Hogy veled maradok-e? Tudod a választ...
Amíg csak élek, mindig nyújtom a támaszt.
Itt vagy mellettem, más nem számít,
Lelkem egy szikla, de szemed meglágyít.
Ha elmennél, nem lenne értelme
Folytatni, többé nem kelnék életre!

Children of Distance
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Nemcsak rákkeltő, de alvászavart is okozhat
  2018-08-08 16:45:00, szerda
 
  veszélyes lehet a feldolgozott hús
A nitrittel tartósított, feldolgozott hús hiperaktivitást okozhat, és akár az alvásminőséget is ronthatja.

A nátrium-nitrittel és kálium-nitrittel tartósított húsok, így a kolbász vagy a szalámi negatív hatását már régóta vizsgálják a kutatók. Korábban már bebizonyosodott, hogy az adalékanyag nagy mennyiségben rákkeltő hatású, így szigorúan a határértékek alatt kell maradniuk a gyártóknak.A legújabb eredmények alapján viszont a feldolgozott húsok olyan pszichiátriai problémákat is okozhatnak vagy súlyosbíthatnak, mint a hiperaktivitás, a figyelemzavar és az inszomnia. A John Hopkins Egyetem kutatói hétszáz pszichiátriai pácienst vizsgáltak meg, a felmérés eredményei szerint pedig a figyelem- vagy alvászavarral küzdő mániás betegek táplálkozása háromszor gyakrabban tartalmazta a problémás hústermékeket.

A pontos mechanizmus még nem tisztázott, de a vizsgálatot patkányokon is elvégezték, ami árnyalta a táplálkozás miatt bekövetkező változásokat: a feldolgozott marhahússal etetett állatok bélflórájában, idegrendszerében, valamint a hippocampusban is változások mentek végbe.A bipoláris zavart erősítiBár a bipoláris zavar vagy mániás depresszió kialakulásáról kevés biztosat tud az orvostudomány, feltételezések szerint a genetika, a születési sérülések és környezeti tényezők is hatással lehetnek rá, de az újabb vizsgálatok a táplálkozást is felelőssé teszik. A feldolgozott húsok - továbbá a magas glikémiás terhelés - legalábbis súlyosbítja a tüneteket.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Trópusi kór szedi áldozatait hazánkban
  2018-08-02 19:37:01, csütörtök
 
  nincs rá ellenszer.
A közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés a nyugat-nílusi láz, ami az esetek 90 százalékában teljesen tünetmentes - nyilatkozta Szlávik János infektológusAz infektológus szerint természetes, hogy július-október között előfordul a nyugat-nílusi láz Európában. A vírusfertőzés a vándormadarak által a szúnyogokon keresztül jut át az emberekre. Magyarországon évente 10-20 megbetegedés szokott előfordulni, és nagyon ritka, hogy meg is hal valaki a betegségben.

A betegség ellen nem lehet védekezni, fontos tudni azonban, hogy az esetek 85-90 százalékában teljesen tünetmentes a betegség, aki pedig egyszer már túlesett rajta az egy életre védetté válik a kórokozó ellen. A vírusfertőzés többnyire az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre jelent veszélyt. A nyugat-nálusi láz ellen egyelőre nem létezik ellenszer, ugyanakkor a betegség halálozása egy százalék alatti
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Gáláns állami egészségügy
  2018-07-31 19:58:55, kedd
 
  automatából vehetsz magadnak klotyópapírt
Eszpee instagramján találtuk a képet, a helyszín a János kórház tüdőrészlege. Szerzői kommentár: "Egyébként tök jól jött, mert királyi wc-papír persze nem volt, és iszonyú lepusztult minden, de egyébként tisztaság volt, és nagyon kedves volt mindenki.


ROVÓ ATTILA
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
A ketogén diéta 6 veszélye
  2018-07-07 19:15:15, szombat
 
  Úton-útfélen a ketogén diétáról hallani, amely, ha szigorúan tartják, valóban hozzásegíthet a fogyáshoz. De megalapozott, fenntartható diétáról van szó vagy csak egy újabb extrém fogyimódszerről?

Lassan minden más diétatrendet kiüt a nyeregből a ketogén diéta, legalábbis ami a népszerűségi faktort illeti. Jó eséllyel a te ismeretségi körödben is van egy-két ember, aki kipróbálta már. Csakhogy ,,a ketó" ellentmondásos intézmény: egyes hazai és nemzetközi táplálkozásszakértők kifejezetten ellenjavallják, mások pedig úgy látják, hogy figyelemre méltóan hatásos módszer a fogyáshoz. A magunk részéről soha nem álltunk a szélsőséges diétás módszerek pártján, és a ketogén diéta ennek határait súrolja. A böjt, a szénhidrátmegvonás és a megnövelt zsírbevitel az úgynevezett ketózis nevű jelenséget idézi elő az anyagcserénkben.Orvosi megfigyelések szerint a ketogén diéta követőinek a szívverése az első néhány hét során felgyorsulhat, ami normális következménye minden szénhidrátszegény diétának. Éppen ezért a szívritmuszavarral küzdőknek mindenképpen konzultálniuk kell az orvosukkal, mielőtt belekezdenének ebbe a diétába.

A ketogén diéta étvágycsökkentő hatása kimutatható, miközben zsírégető és izommegtartó funkciója is van. Ugyanakkor ezeknek a mechanizmusoknak is megvannak a hátulütői: a ketózis mellékhatásaként ketonok keletkezhetnek a vérben, ami komoly vízhiányt, sőt kiszáradást is okozhat, ennek pedig szélsőséges esetben halálos következménye is lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Betegség fenyeget a konyharuha miatt?
  2018-07-06 17:04:43, péntek
 
  Vajon nálunk mennyire tiszta?

A fenti kérdésre sajnos igen a válasz, amennyiben a konyharuha otthonunkban számos feladatot ellát. A betegség kockázatát növelheti a nagy család és a húsevés is - állapították meg kutatók.
A konyharuha otthonunkban mindig kéznél van - gyorsan letörölhető vele a munkafelület, ráadásul ha éppen szükséges, még a lábas meleg fülét is megfoghatjuk vele. Sajnos azonban számos háztartásban nincs megfelelően használva, s ennek következtében betegség fenyegethet minket. A kérdés az: miért? Egy új tanulmány arra figyelmeztet, hogy az általuk begyűjtött és megvizsgált konyharuha-halmaz 49 százaléka tele volt baktériumokkal, ezek számát pedig szaporította, ha többen voltak a családban - hangsúlyozták a Mauritius-i Indian Ocean sziget kutatói.A konyhában keresztszennyeződés történik, s a baktériumok sajnos elérhetik élelmiszereinket és ételmérgezést okozhatnak" - mondta el Susheela Biranjia-Hurdoyal, vezető kutató, a Mauritiusi Egyetem egészségügyi osztályáról.
A kutatók konkrétan arra jöttek rá, hogy a számos feladathoz használt konyharuha - mellyel az emberek letörlik az evőeszközöket, megszárítják a kezüket, forró lábasfület fognak vagy letörlik a munkafelületet - sokkal több baktériumot tartalmaznak, mint ha a konyharuha csak egy feladathoz használatos. Mi több, a nedves konyharuhákban szintén jóval több a baktérium, mint a szárazakban. Nem csoda, hogy betegség fenyegethet bennünket: a 49 baktériummal fertőzött mintából 37 százalék tartalmazott Escherichia coli-t (E. coli-t), 37 százalék Enterococcus baktériumot, míg 14 százalék Staphylococcus aureusszal volt fertőzve. Biranjia-Hurdoyal és kollégái a tanulmányhoz 100 konyharuhát gyűjtöttek össze, melyeket egy hónapig használtak a háztartások. Ezután azonosították a baktérium típusokat, melyeket rajtuk találtak.
A Staphylococcus aureus nagyobb arányban volt megtalálható a kisebb jövedelmű családokban, valamint azoknál, akiknek gyerekeik vannak - mutatta ki a tanulmány. Az E.coli kockázata a nedves konyharuha esetében volt nagyobb, illetve ha a ruhát több feladatra használták. Nagyobb mértékben volt megtalálható ott is, ahol ettek húst a háztartásban élők. Az E. coli és a Staphylococcus aureus egyaránt magas arányban volt jelen a húsevő családokban.
Az E.coli-t a belek normális baktériumként tartalmazzák, s nagy mennyiségben távoznak a széklettel. Az S. aureus a légzőrendszerben található baktérium. A kutatók mindenkinek azt tanácsolják, hogy kerüljék a már nedves konyharuha használatát, s lehetőleg ne alkalmazzák egyszerre több feladatra, ha el akarják kerülni a betegséget. A Kansas Állami Humánegészségügyi Főiskola professzora, Kevin Sauer szerint nagyon fontos figyelni az élelmiszerek készítésének biztonságára, amelybe a megfelelő kézmosás is beletartozik, hogy elkerüljük a keresztfertőzést. Az ételeket helyes hőmérsékleten kell tárolni és főzni is az előírtak szerint szükséges.

Egy 2015-ben lefolytatott tanulmányában Sauer felfedezte, hogy a konyharuhák voltak a leginkább szennyezettek. Megállapította, hogy még ha a háztartásban élők eldobható papírtörlőt használtak is, úgy alkalmazták ezeket, hogy további szennyeződést okoztak a felületek érintésével. A papírtörlőket nem szabad kézmosás helyett használni, mivel könnyen beszennyeződnek - ártalmas kórokozókat is összeszedhetünk a nyers húsból származó létől. A már szennyezett papírtörlők újbóli használata pedig - például a kezek letörlésével - könnyedén keresztfertőzést produkálhat. Húskészítés során semmiképp se szabad újra használni őket, mert csúnya betegségre számíthatunk!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Fontos
  2018-05-17 19:24:37, csütörtök
 
 


A túlsúlyos szülők gyerekeinek 80%-a előbb-utóbb maga is túlsúlyossá válik, s ez bizony nagyon nyugtalanító adat, ha meggondoljuk, hogy a túlsúlyos emberek átlagon felüli gyakorisággal szenvednek szív- és keringési problémákban, s hogy esetükben rendkívül magas a köszvény és a diabétesz rizikója is.

A gyerekeknél különösen fontos a helyes táplálkozás, s ennek igen egyszerű oka van: szervezetük nehéz munkát végez. Növekszik, csontokat, izmokat és más szöveteket épít fel. A helytelen vagy nem kielégítő táplálékbevitel súlyos következményekkel jár az ő esetükben is: hiánybetegségek alakulhatnak ki, de akár jelentős fejlődési rendellenességek is felléphetnek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Diéta és disznótoros? Lehetséges
  2018-05-10 19:43:24, csütörtök
 
  Nem a zsír az egyetlen tápanyag, amit ősellenségnek kiáltottak ki. Ilyen volt például a szénhidrát is, amiről viszont ma már tudjuk, hogy nélküle komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki. A zsírról is bebizonyosodott, miután sokáig a hízás felelősének gondolták, hogy nagyon is fontos az egészségünk szempontjából, sőt, még a diétában is segítségünkre lehet.
A zsír a szénhidráthoz és a fehérjéhez hasonlóan testünk fontos építőeleme. A zsírok, azaz lipidek olyan természetes vegyületek, amelyeket növények és állatok állítanak elő. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsav. Tévesen ezeket "rossz", illetve "jó" zsíroknak szokták bélyegezni, pedig a szervezetnek ugyanúgy szüksége van mindkettőre: azaz ugyanúgy a sertészsírra, mint az olívaolajra. Néhány évtizeddel ezelőtt száműztük a sertészsírt a konyhából, pedig nagyon is érdemes használni, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír. Arra persze ebben az esetben is fontos odafigyelni, hogy jó minőségű terméket válassz.


Fontos tudni, hogy a zsírokból származó energia sokkal hatékonyabb, mint a szénhidrátokból származó. A zsír elégetéséből hatszor annyi energiához juthatsz, mintha szénhidrátot fogyasztanál. Elégetésekor pedig sokkal kevesebb sav termelődik. Azaz ha diétázol és rendszeresen sportolsz, feltétlenül fogyassz elegendő zsírt, mert segíteni fogja a munkádat.

A zsírok sokféleképpen szolgálják a szervezet egészségét. Azon túl, hogy alapvető energiát biztosítanak, így a fáradtságérzetet el is felejthetjük, számtalan vitamin (A-, D-, K-, E-) és ásványi anyag feloldódásához szükség van rájuk. Vagyis hiába visszük be ezeket a vitaminokat, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű zsírt, a szervezet nem tudja hasznosítani őket. Az immunrendszer megfelelő működése mellet az agy- és az idegrendszer működését is támogatja.
A hormonrendszerre is kifejezetten jó hatással van, ami szintén segíti a fogyókúrázókat, sportolókat, hiszen az izmok hamarabb regenerálódnak az intenzív testmozgás után. A zsír ráadásul könnyebben okoz jóllakottság érzést, így megszűnnek az esetleges éhségrohamaid, amelyek az álomalakod útjában állnak.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Ne ajánld fel a helyed az időseknek
  2018-04-27 19:49:43, péntek
 
  Azt hinnénk, előzékeny és udvarias dolog átadni az ülőhelyünket a tömegközlekedésben az idősebbeknek, de a szakértők szerint ez éppen rosszat tesz nekik, mert könnyebben romolhat az egészségi állapotuk.


Az idős embereket arra kellene biztatnunk, hogy többet álljanak és mozogjanak annak érdekében, hogy fittek maradjanak. Sir Muir Gray egészségügyi tanácsadó szerint legalább napi 10 percet kellene sétálniuk és a lépcsőket használni lift helyett.
,,Gondold meg kétszer, mielőtt átadod a helyed egy idős embernek a metrón vagy a buszon. A buszon állás ugyanis remek tornagyakorlat a számukra" - érvelt a szakember.
A helyzet ugyanis úgy áll, hogy ha bátorítjuk az idősebbeket a testgyakorlásra, akkor sokkal önállóbb életet élhetnek és kevesebb segítségre lesz szükségük. Ezt többen, több kutatási területről is megerősítették.
,,A tornagyakorlatok visszafordíthatják az öregedési folyamatot és az idős ember olyan jól karban tarthatja az egészségét, hogy nem lesz még sokáig szüksége szociális gondoskodásra" - mondta Scarlett McNally ortopéd szakorvos.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem az öregedés, hanem a fittség elvesztése az igazi rizikó. Akár a 10 évvel fiatalabbak szintjére is kerülhet egy idősebb ember, ha nem hagyja abba a testmozgást.
Ha az ember ugyanis fitten tartja magát, az agya sem öregszik úgy és könnyebben kerülheti el a demenciát is. Nagyon oda kell figyelni erre a kórházi ellátásban is. A betegség gyógyítása mellett a rehabilitációnak is ugyanolyan hangsúlyosnak kellene lennie.
,,Meg kell értetnünk az emberekkel, hogy nekik mekkora szerepük van abban, hogy aktív életet élve ne szoruljanak szociális gondoskodásra" - szól a tanács, hozzátéve, hogy mindegy, milyen állapotban van valaki, a fittségén mindig lehet javítani és érezni fogja a különbséget.
,,Lehet, hogy nem csak 10 évvel fogja fiatalabbnak érezni magát, de ez jelentheti azt a fontos különbséget aközött, hogy a saját otthonában él önálló életet vagy szociális gondoskodásra szorulva, esetleg egy öregek otthonában tölti napjait" - hívta fel a figyelmet.
Szóval akármilyen kegyetlennek is hangzik, nem biztos, hogy akkor teszünk jót az idősebbekkel, ha állandóan a komfortzónájukban tartjuk őket - legyen az a buszon, vagy az élet más területén.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
Magyar kislány kapta meg az izomsorvadás
  2018-04-17 21:07:36, kedd
 
  méregdrága új gyógyszerét.
Talán hamarosan lábra állhat az a hétéves izomsorvadásos kislány, aki először kapta meg a legújabb ígéretes gyógyszert, amelynek egyetlen ampullája 20 millió forintba kerül.
Bár a külföldön is újdonságnak számító gyógyszer méregdrága, a gyereknek engedélyezték a szakemberek a kezeléstA Nógrád megyei, hétéves Jázmin izomsorvadással küzd. Betegsége miatt tolószékhez kötött. Irsik Zsófia, a Tündérkör Alapítvány Támogatói Irodájának gödöllői vezetője kezdeményezte az aláírásgyűjtést, amely lehetővé tette, hogy a kislány megkapja a Spinraza nevű új gyógyszert.

Ez az új készítmény elősegíti az izomsorvadásban szenvedő betegeknél hiányzó SMN fehérje nagyobb mennyiségben termelődését. Ezáltal csökkenti az idegsejtek pusztulását, így fokozhatja az izomerőt. Csakhogy egyetlen ampulla a gyógyszerből 20 millió forintba kerül. A család abban bízik, hogy Jázmin hamarosan lábra állhat, hiszen az aláírásoknak köszönhetően egy évre elegendő készítményt kaptak.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség mítosza  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32770 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2150
  • e Hét: 5040
  • e Hónap: 23127
  • e Év: 23127
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.