Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Narancsos bodzaszörp
  2013-05-26 12:01:19, vasárnap
 
  Hozzávalók:

bodza_narancslevel.jpglegalább 30-40 tányér bodza
1 liter tisztított víz
5-6 dl citromlé (kb. 1-1,5 kg citromból lesz)
3-4 dl narancslé (kb. 0,5-1 kg narancsból lesz)
1 nagy üveg méz
1 ampulla bio citromolaj
1 ampulla bio narancsolaj
Grape Vital cseppek

Elkészítés:

Forraljátok fel a vizet, majd várjátok meg, amíg visszahűl langyosra. Vegyetek elő egy nagy tálat és öntsétek bele a vizet.
Most hozzá lehet önteni a narancslét, citromlét, az olajokat és a mézet. Illóolaj helyett a citrusok héját és belereszelhetitek, azonban csak akkor, ha bio gyümölcsöt használtok! (Ne feledjétek, hogy durva vegyszerekkel kezelik a nem bio citrusfélék héját.)
Keverjétek el, kóstoljátok meg, hogy ízlik-e. Lehet még édesíteni, vagy savanyítani rajta további méz vagy citromlé hozzáadásával.
Most jöhet 6 csepp Grape-Vital a tartósítás végett.
Ha kész a bodzaszörp alapja, a leszedett bodzavirágokat áztassátok bele. Megmosni nem szükséges a virágokat, mert akkor a finom virágport is lemossátok róla. Egyszerűen csak kicsit rázogassátok meg, hogy a bogarak és a pókocskák elmeneküljenek, nézzétek át, hogy nincs-e rajta levéltetű, aztán mehetnek bele a szirupba. A végén fedjétek le, és 24-36 órán át áztassátok a virágokat hűvös helyen.
Egy nap elteltével ki lehet halászni a virágokat, és a szörpöt leszűrni. Itt több választás is van.
Ha tudjátok, hogy néhány hét alatt elfogy a szörp, akkor elég csak üvegekbe tölteni és hűtőben tárolni.
Le is lehet fagyasztani, így nyersen.
A harmadik lehetőség: felforralni egy-két percre, majd tiszta üvegekbe tölteni és szárazdunsztba tenni.

Minden esetben érdemes az üvegeket és a palackokat jó tisztára mosni, néhány csepp Grape Vitallal oldatot készíteni és azzal fertőtleníteni az üvegeket.

Link


 
 
0 komment , kategória:  Befőzés  
Torma
  2013-04-10 13:10:23, szerda
 
  -Ha a tormagyökérnek van zöld bóbitája, azt dugjuk földbe és a jövőben saját tormát áshatunk!
-Először meg kell mosni (kefével), majd meghámozni a tormagyökeret.
-Reszelni apró lyukú reszelőn kell, lehetőleg merőlegesen tartva, hogy minél apróbb legyen.
-A torma reszelését ajánlatos szabad levegőn végezni, különben könnyen megríkat.
- Aprítógépet is használhatunk, ekkor nem könnyezünk, de a torma finomabb reszelve-szálasan, mint leturmixolva.
-Az erejét általában forrázással veszik el. Lehet a tormát forrázni húslevessel, forróvízzel, forró ecetes lével. Előbbieket 10 másodperc után leöntjük, az ecetes lé marad. De el lehet venni a torma erejét úgy is, ha sütőben barnára pirítjuk. Egyesek 5-10 percig főzik a tormát, utána turmixolják. Persze hagyhatjuk jó ütősnek is a reszeléket, legfeljebb majd egyebekkel simítjuk az ízét.
-A legegyszerűbb a reszeléket meglocsolni citromlével, keverni hozzá porcukrot, sót és kész.
-Az alap ecetes lé: 2,5 dl víz, 0,5 dl 10%-os ecet (vagy borecet, almaecet), 1 mokkáskanál só, 3 kávéskanál cukor. Ezt kell összekeverni/összeforralni és hidegen vagy melegen a reszelékre önteni.
- Régi falusi recept szerint az erős vagy megsült tormát sonkalével vagy húslevessel öntik le és ezt ízesítik ecettel, cukorral, sóval.
-Általában az alap ecetes tormát ízesítik tovább. Lehet bele tenni borsot, teszszínt, tejfölt, mustárt, reszelt fokhagymát.
-Ha szeretnénk tovább eltartani, a lébe tegyünk fél mokkás kanál citromsavat, és egy bő késhegynyi borként.
-A reszelt és megölt tormát is lehet az ecetes lé helyett mással ízesíteni: almával és citrommal, cukorral; áfonyalekvárral és tejszínnel; egy narancs levével, reszelt héjával és teföllel, cukorral, sóval; majonézzel és citromlével; céklával vagy céklasalátával és tejszínnel... A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, csak fantázia kell hozzá.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés  
Kerekrépa savanyítva
  2012-08-10 15:27:42, péntek
 
 



Link
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés  
Csokilekvár (kávés)
  2011-11-19 09:06:24, szombat
 
  került ez a lekvár a palacsintára legutóbb, de kész krémként vagy krémalapként sütikbe is kiválóan megállja a helyét. Csak le kell kapni a polcról, belekeverni valamibe és már kész is.
Bátran használható, és korlátlan ideig eláll, hiszen semmi romlandót nem tartalmaz, a dzsemfix pedig sok szempontból jobb, mint a zselatin, ráadásul épp ezért vegán étrenden élők is nyugodt szívvel elkészíthetik.
Emellett karácsony közeledtével extravagáns ajándéknak is megteszi.

Készülhet még ízesítve is, ha a kávé helyett vízben olvasztott keserű kakaóporral készítjük és gyömbért, narancshéjat, rumos meggyet vagy egyéb ízesítőt csempészünk bele, ahogy kedvünk tartja.
Ebből az adagból 4 darab 2 dl-es üveg lett.

Fontos: ha sütibe szeretnénk tölteni, ne keverjük tejszínhabbal, mert a fzsemfixben lévő citromsav megtúrósítja! Vajjal, mascarponéval mehet.

pH besorolás: erősen savasít

Előkészület: 3 perc
Főzés: 3 perc

Hozzávalók:
250 g étcsokoládé (gluténmentes csokival is lehet)
150-200 g befőzőcukor 3:1 (attól függ, menniyre szeretnénk sűrűre)
500 ml fekete kávé
2 tk fahéj
2-3 ek rum vagy 1 tk rumaroma

Elkészítés:
A kávét a dzsemfixszel, a fahéjjal és a rummal összeforraljuk 3 percig. Hagyjuk kicsit hűlni.
A csokit daraboljuk össze és amíg a kávé még jó meleg olvasszuk bele a csokidarabokat. Ha nem olvad, vagy túlságosan kihűlt a kávé, egy cseppet melegítsük vissza, de semmiképpen se legyen forró.
Töltsük üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejre 1-2 percre majd mehet is a kamrapolcra vagy ajándékba.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés  
Szőlőlekvár
  2011-11-19 08:58:18, szombat
 
  ha a szőlő savanyú, a hozzáadott cukor majd megédesíti.
Ha a szőlő édes, használjunk sima pektint (gyógyszertárban is kapható), akkor cukor sem kell.
Ha a szőlő magos, az sem baj, adjunk neki a botmixerrel. Én bennehagytam a magokat, a mixer jól megzúzta őket. Rendkívűl jótékony és hasznos anyagokat tartalmaz, érdemes elfogyasztani!

Ebből az adagból 7 db kettő decis üvegem lett.

pH besorolás: erősen savasít - cukor nélkül sokkal kevésbé

Előkészület: 10 perc
Főzés: 3 perc

Hozzávalók:
1,5 kg szőlő (piros vagy fehér, mag nélküli a legjobb)
500 g befőzőcukor (2:1), vagy édesebb szőlő esetén csak dzsemfix
1 citrom reszelt héja és leve
1 dl limoncello likőr (kihagyható)

Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, leszárazzuk, fazékba dobáljuk. Összeturmixoljuk botmixerrel.
Belereszeljük a citromhéjat, beleöntjük a limoncellot, citromlevet.
Feltesszük melegedni. Ha már bugyog, beleöntjük a dzsemfixet, és még 2-3 percig forraljuk.
Üvegekbe szedjük, ezeket lezárjuk és fejre állítjuk.
Egy-két perc után állítsuk talpra, mehet a száraz dunsztba, vastag pokrócokba bugyoláljuk 1-2 napra.
Ha kihűlt, kamrapolcra téve tároljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés  
Ribizli lekvár gyors
  2011-11-19 08:56:03, szombat
 
  Hozzávalók kilónként (4 kis üveg):
1 kg ribizli
30 dkg pektin tartalmú befőzőcukor / 30 dkg cukor + tiszta pektin útmutatás szerint vagy 1/2 csomag Dr. Oetker dzsemfix

Elkészítés:
A ribizlit leszárazzuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
A cukrot a gyümölcsre szórjuk, jól összekeverjük, majd botmixerrel pürésítjük. (Kötény vagy játszóruha használata erősen javasolt!)
A pépet tiszta szűrőn lepaszírozzuk a magoktól és a héjától, majd egy tiszta edénybe öntjük.
Egyet forralunk rajta, majd előre kikészített üvegekbe töltjük. Lezárjuk, fejreállítjuk, tehetjük dunsztba, de mehet a polcra is.
Bármilyen módon fogyasztjuk.

Tipp:
Egy kiló gyümölcsből kb. 70 dkg tiszta lekvár marad vissza a paszírozás után.


 
 
0 komment , kategória:  Befőzés  
Házi ketchup
  2011-10-08 16:09:23, szombat
 
  Hozzávalók:
1 kg paprika,
3 kg paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
1 darab erős paprika,
4 darab babérlevél,
10 dkg só,
20 dkg cukor,
2 dl olaj,
3 dl 10%-os ételecet,
fél evőkanál őrölt bors.

Az alapanyagok gondos mosása, tisztítása után a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot feldaraboljuk, illetve az összes egyéb összetevőt egy olyan nagyméretű fazékba helyezzük, hogy gond nélkül beleférjen minden szükséges betevő. Ezek után közepesnél kissé alacsonyabb lángon kezdődhet a főzés, ami jó három óráig tart majd, így ne nagyon tervezzünk be más programot az adott napszakban. Az keverék illata az egész lakást gondosan beteríti majd, mondanunk sem kell, ellenállhatatlan szagolnivaló ez. Időnként megkevergetjük, figyeljük, mikor kezd a keverék sűrűsödni, majd a főzési idő leteltével egy nagyobb szűrőn keresztül, masszív fakanál segítségével átnyomkodjuk az apró lyukacsokon az isteni mannát, így kapva homogén, sűrű ketchupot. A porciózást illetően: kisebb üvegekbe öntjük az alkotást, arra figyeljünk, hogy ne tűzforrón végezzük a töltögetést, mert attól könnyen szétrepedhetnek az üvegek. Végezetül száraz dunsztba tekerjük az üvegeket, mert ezzel az eljárással a ketchup hőjével fertőtlenítjük az üvegeket, amelyeket talán mondanunk sem kell, de előzetesen alaposan kimostunk. Télire elpakolva, jó sokáig eláll, a hidegben majd hálásak leszünk az ínycsiklandó vitaminforrásért.

Jó tudni: ehhez a ketchuphoz semmilyen adalékanyag vagy mesterséges tartósítószer nem szükséges, mert a benne lévő olaj az eltevés során kiválik a többi hozzávaló közül és kiül a ketchup tetejére, így meggátolva, hogy bármi belekerüljön az üvegbe és tönkretegye gondos munkánk gyümölcsét. Ja, és a legoptimálisabb eredményt a lucullus paradicsommal érhetjük el.
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés  
Ketchup
  2011-07-24 06:12:43, vasárnap
 
  Hozzávalók:

15 db érett paradicsom (szép nagyok)
5 fej nagy hagyma
3 db paprika (aki szereti tehet bele erős paprikát is)
1 dl ecet
1,5 pohár cukor ( 4,5 dl)
1 evőkanál só
szegfűszeg (2 kiskanál)
őrölt bors ( 2 kiskanál)
Elkészítése:
A paradicsomot, paprikát, hagymát összedaraboljuk és lassú tűzön 3 órát főzzük. Átpasszírozzuk,üvegekbe tesszük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ketchup II.

Hozzávalók:

1 kg paradicsom
1 megtisztított chilipaprika
3 gerezd fokhagyma
1 ek citromlé, egy citrom reszelt héja, 50 dkg cukor
Elkészítése:

A megtisztított paradicsomokat tegyük forrásban lévő vízbe és fél percig forraljuk, majd ha kivettük, hideg vízzel öblítsük le és hámozzuk meg, majd aprítsuk fel. Szeleteljük fel a chilit és a fokhagymát, majd némi sóval, a citromlével és a reszelt citromhéjjal és a cukorral együtt öntsük a paradicsomra. és hagyjuk 1,5 órát állni, amíg levet ereszt, majd főzzük sűrűre. A kifőzött lekvárt öntsük befőttes üvegekbe és jól zárjuk le és tegyük száraz dunsztba(pokrócba, paplanba hagyjuk kihűlni, ami akár 1-2 nap is lehet).

Megjegyzés:Egy igazán könnyen elkészíthető, egyszerű és olcsó “lekvár", amit télen is használhatunk a sült húsok mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 42
  • e Hét: 42
  • e Hónap: 1159
  • e Év: 47293
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.