Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 195 
Egy kis finomság...
  2013-11-17 10:46:22, vasárnap
 
  Mézes krémes...

Hozzávalók:

1) A négy tésztalaphoz:

45 dkg liszt
5 dkg margarin
1 tojás
3-4 evőkanál méz melegítve
15 dkg porcukor
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj (opcionális)
1 evőkanál tejföl vagy annyi tej, amennyi az összegyúráshoz szükséges

2) A darás krémhez:

6 dl tej
6 púpos evőkanál búzadara
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor

3) Sárgabarack lekvár a két középső réteg közé

4) Egy tábla tortabevonó + olaj a tetejére

*************

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd négy felé osztjuk el. A részeket egyenként kinyújtjuk gáztepsi szélesre és egyesével kerülhetnek is be a sütőbe sülni. Én ezek alá is kenyérpapírt használok. A mézes tésztalap alapszabálya, hogy éppen csak addig sütjük 180 fokon, amíg egy nagyon picike színt kap. Ha megvárnánk, hogy úgy nézzen ki, mint egy jól megsült egyéb tészta, már késő lenne. Kemény maradna, és nem puhulna vissza sohasem. Egy lap gyakorlatilag 5-10 perc közötti idő alatt megsül.

A tejet a búzadarával sűrű péppé főzzük, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt darás masszát.

*************

Összeállítás:

Kiválasztjuk a 4 lap közül a legegyenletesebbet, ez lesz a felső lapunk.
Az alsó lapon elkenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a következő mézes lapot.
Ezt baracklekvárral kenjük meg.
Erre jön egy újabb tészta, majd a krém másik fele.
Végül lezárjuk a félretett negyedik réteggel.
Egy tábla tortabevonót vízgőz felett felolvasztunk 3 evőkanál olajjal, majd a sütemény tetejét egyenletesen befedjük vele.

Az elkészült süteményt célszerű egy éjszakára pihentetni. Tálalás előtt a széleit levagdossuk, majd téglalap alakúra szeleteljük.





Jó étvágyat




 
 
0 komment , kategória:  étel-ital  
Ebédre készülődve...
  2013-08-24 10:46:44, szombat
 
  Grillezett kacsamell





hozzávalók 4 főre

2 kacsamell filé
1 diónyi friss gyömbér
2 ek száraz Sherry
2 ek szójaszósz
1 csapott kk cayenne bors

bors
2 tk balzsamecet
2 ek olívaolaj

Körethez:

burgonya
0,5 l tejföl
reszelt parmezán sajt


elkészítés

Páclé elkészítése: a gyömbért lereszeljük és összekeverjük a Sherryvel, szójaszósszal, balzsamecettel, cayenne-borssal és az olajjal.
A kacsamell bőrös részét bevagdaljuk, megsózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük a páclével. 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Egy grilltálcát megkenünk olajjal és bőrös felükkel lefelé rátesszük a kacsamelleket. 10 percig sütjük. Megfordítjuk és további 6 percig sütjük a másik felét is.
Tejfölös-parmezános burgonyával és vegyes salátával tálaljuk.


Tejfölös-parmezános burgonya készítése:

A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és félig megfőzzük sós vízben.
Egy kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a tejfölt és a tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal.
Előmelegített sütőben (közepes hőfokon) kb. 20 perc alatt megsütjük. ( Amíg a teteje szép barna nem lesz.)

 
 
0 komment , kategória:  étel-ital  
Egy kis finomság...
  2013-08-07 09:45:52, szerda
 
  Hideg körtekrémleves juharsziruppal.





Amikor épp csak félig érett, még mindig kemény, harsogós és picit fanyar a körte anyukám kertjében, a család minden tagja - a tesómmal sikerült megfertőzni a házastársainkat és a gyerekeinket is - elkezd jajongani, hogy most-rögtön-azonnal kerüljön be a hűtőbe mind a 20 kiló, nehogy véletlenül tovább érjen, mert mindenki esküszik rá, hogy éretlenül a legjobb. Ezekből a körtékből készült a leves, ha valaki érthetetlen módon az érett, édes körtét szereti, valószínűleg kvesebb cukor is elég lesz a juharszirup vagy méz mellé.


Hozzávalók: (4 személyre)

60 dkg körte
6 dl víz
2 dl tejszín
1 dkg étkezési keményítő (esetleg vaníliás pudingpor)
5-7 dkg cukor, ízlés szerint
ujjnyi citromhéj
3 cl juharszirup ( vagy karakteres virágméz)

A megtisztított és szeletelt körtét a cukor felével és a citromhéjjal néhány perc alatt kis lángon annyi vízben pároltam meg, ami éppen ellepte, a citromhéjat kivettem és a levesalapot simára turmixoltam. Az étkezési keményítőt és a cukor másik felét elkevertem, simára kevertem a maradék vízzel, majd összeforraltam a körtével. Hűlni hagytam, elkevertem benne a tejszínt és a juharszirupot, jól behűtöttem.





Jó étvágyat
 
 
2 komment , kategória:  étel-ital  
Egy kis finomság
  2013-06-17 14:37:04, hétfő
 
 

 
 
3 komment , kategória:  étel-ital  
Valamit könnyen, gyorsan...
  2013-05-17 10:08:08, péntek
 
  Mézes-zelleres csirke

Imádjuk a pörköltet, de néha kell valami könnyű, kicsit se szokványos, fűszeres-szószos étel is. A halványító zeller és a csirkemell jó kiindulás.





Hozzávalók:
60-70 dkg csirkemell
5-6 szál zellerszár (halványító zeller)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt gyömbér vagy egy diónyi friss
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál virágméz
1 dl tejszín
só, bors
olíva olaj

A csirkemellet felkockázom. A vöröshagymát, a zellerszárat, a fokhagymát aprítógépben péppé mixelem.

1 evőkanál olíva olajon 4-5 percig párolom a hagymás-zelleres keveréket. Megszórom őrölt gyömbérrel, átkeverem és beleteszem a csirkehúst és fehéredésig kevergetem.

Felöntöm 1-1,5 dl vízzel és 15-20 percig fedő alatt főzöm, amíg jól átfő a csirkehús.

Beleteszem a mustárt és a mézet, összekeverem, beleöntöm a tejszínt, felforralom és kész.

Nálunk rizs a körete.

Jó étvágyat
 
 
0 komment , kategória:  étel-ital  
Nassolnivalók ...
  2013-03-09 16:19:03, szombat
 
  Nassolnivalók 100 kalória alatt

Még a legszigorúbb diétába is belefér némi nassolnivaló, hiszen sok finomságból egy jó maréknyi adag is legfeljebb csak 50-100 kalóriát tartalmaz.





Alma
Az eredendő bűn gyümölcse az étkezés területén korántsem bír káros hatással az alakunkra. 100 grammban átlagosan csak 31 kalória van, tehát az almát bármikor és bármilyen formájában fogyaszthatod.

Akár frissen, akár reszelve, akár kompót formájában, mi több, még némi zabkeksszel dúsítva is tökéletesen megállja a helyét, hiszen még így alacsony marad a kalóriatartalma.





Görögdinnye
Már te is biztos tűkön ülsz, mikor ér végre ide a nyár, hiszen ebben az évszakban fogyaszthatjuk gondolkodás nélkül az isteni finom görögdinnyét. 100 grammjában csak 29 kalória van, ráadásul magas víztartalma miatt kiválóan hidratálja a szervezetet.

Társát, a sárgadinnyét ugyancsak bátran fogyaszthatod, hiszen ez a finomság is csak 34 kalóriát tartalmaz 100 grammonként.





Uborka
Az uborka, akárcsak a dinnye, jelentős részt vizet tartalmaz, nem véletlen tehát, hogy 100 grammjában mindösszesen 12 kalória található.

Nem csak salátaként ropogtathatod, hiszen hosszúkás darabokra vágva az egyik legtökéletesebb mártogatós alapanyaggá válhat.





Paradicsom
A paradicsom tökéletesen megállja a helyét az étkezés bármilyen formájában. Önmagában, vagy akár salátaként, köretként is bátran fogyaszthatod, hiszen 100 grammban csak 23 kalória van.

Ráadásul hámozva a diétára szorult betegek is fogyaszthatják, mert könnyen emészthető. Jelentős mennyiségű C-vitamin és likopin található benne.





Savanyúságok
A savanyúságokra sokan csak a főétkezés kiegészítéseként tekintenek, pedig valójában akár a köretet is kiválthatják. Mi több, egészséges és finom nassolnivalóvá válhatnak, kiemeltképpen így, télvíz idején.

A csemegeuborka (14 kcal), a savanyú káposzta (20 kcal), a cékla (33 kcal), de a vegyes savanyúság (15 kcal) is tökéletes kiegészítő lehet bármilyen diétában.





oghurtok
A tejtermékekkel jellemző módon könnyű jól lakni és ez nem véletlen. Bár szénhidrát- és zsírtartalmuk nem mindig alacsony, igenis helyet kaphatnak a diétázók étrendjében.

A natúr joghurtok és a kefirek átlagosan 60-80 kalóriát tartalmaznak, tehát pár szelet gyümölccsel, vagy egy kanál lekvárral kiegészítve még mindig csak 100 kalória fele járhatsz.





ojás
Talán nem tekintettél idáig potenciális diétás ételként a tojásra, hiszen igaz, hogy nagymértékben fogyasztva hozzájárulhat a hízáshoz és a koleszterinszintnek sem mindig tesz jót, de ha nem esel túlzásba, teljes értékű része lehet az étrendednek.

Egy átlagos tojás csak 68 kalóriát tartalmaz, tehát akár főve, akár sütve pár csepp olajban egész nyugodtan fogyaszthatod.





Még több alacsony kalóriatartalmú finomság
A teljesség igénye nélkül itt van még néhány finomság, amik 50 kalória alatt járnak 100 grammonként, tehát változatos formájukban nyugodtan beépítheted őket az étrendedbe.

Zöldségek: brokkoli (24 kcal), cukkini (16 kcal), póréhagyma (36 kcal), karfiol (29 kcal), kínai kel (15 kcal), padlizsán (25 kcal), retek (15 kcal), tök (30 kcal), zeller (29 kcal), paprika (20 kcal)

Gyümölcsök: eper (34 kcal), grapefruit (35 kcal), kajszibarack (46 kcal), mandarin (44 kcal), narancs (40 kcal), málna (28 kcal), őszibarack (40 kcal), ribizli (33 kcal), szeder (32 kcal)
 
 
0 komment , kategória:  étel-ital  
Guszta gyümölcsfa...
  2013-03-02 20:18:49, szombat
 
 



kiwi banán narancs
 
 
1 komment , kategória:  étel-ital  
Forró csoki, kicsit másképp!
  2013-02-11 13:55:25, hétfő
 
  A belgák forrón szeretik - forró csoki, kicsit másképp!

Télen, amikor a hűsítő, frissítő italok helyett sokkal szívesebben kortyolgatunk valami melengetőt, érdemes a forrócsoki többféle változatába is belekóstolni!

Amikor odakint szakad a hó, és hideg van az utcákon, az ember sokkal inkább egy kellemes, forró teára, forralt borra, puncsra vagy forró csokira vágyakozik, mintsem hideg frissítőkre. Az édességek kedvelői elsősorban az utóbbiért rajonganak - és jól teszik, ha nem elégednek meg csak egy fajtával!

A forró csokoládénak is van ugyanis több típusa. A csokiimádók különösen örülhetnek, ha belepillanthatnak a belga csoki receptjének titkába - mi lenne, ha mindezt egy ínyenc, finom forró csokival vegyítenénk?

Mielőtt hozzákezdenénk a forró csoki elkészítéséhez, érdemes megemlíteni, hogy ezek a finomságok minőségi csokoládéval a legjobbak. A felhasznált csokiban legyen 30-40 százalék kakaó - egy sötét tejcsokoládé jó választás lehet. Hogyan készül a belga csokoládés forró csoki?





Forró csokoládé recept - belga csokoládé recept(4-6 személyre)

Nem baj, ha a mix mennyisége soknak tűnik - ami megmarad, azt több napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben: újramelegíthető serpenyőben és mikrohullámú sütőben is. A forró csoki készülhet alacsony zsírtartalmú tejjel is, de jobb teljes tej felhasználásával. A felnőtteknek készülő változatába kávé is kerülhet, vagy egy kis likőr, mint például konyak - igazi különlegességet varázsolhatunk a poharakba!

Hozzávalók:

1 liter teljes tej, 230 gramm keserű vagy félédes csokoládé, apróra vágva; 115 gramm tejcsokoládé, szintén apróra vágva; egy csipet só; ½ teáskanál őrölt fahéj.

Melegítsük meg a tej nagyjából egyharmadát az apróra szelt csokoládéval és a sóval együtt, és keverjük, amíg a csoki meg nem olvad. Ezután a megmaradt tejet is keverjük hozzájuk, (érdemes a keverést habverővel végezni), majd melegítsük, amíg a keverék jól át nem melegszik. Adjuk hozzá a fahéjat. Használjunk kézi turmixgépet, vagy habverőt - mixeljük a forró csokoládét, amíg teljesen sima nem lesz. Nagyon melegen tálaljuk. Kellemes szürcsölgetést...!
 
 
0 komment , kategória:  étel-ital  
Lusta asszony ...
  2013-02-08 15:03:44, péntek
 
  Lusta asszony churrója forró csokoládéval recept





hozzávalók 12 főre

50 dkg leveles tészta
4 ek cukor
2 tk fahéj
6 dkg vaj, megolvasztva

a csokoládéhoz:

375 ml habtejszín
40 dkg cukrozott sűrített tej
30 dkg étcsokoládé
1,5 l felforralt majd lehűtött tej
1 tk vanília kivonat

elkészítés


A tésztát nyújtsuk ki két 20x30 cm lapba. Az egyiket kenjük le a fele vajjal, szórjuk meg a fele fahéjjal elkevert cukorral. Rakjuk a tetejére a másik lapot és pizzavágóval szeljük fel 12 egyenlő részre keresztben (kb. 2,5x20 cm csíkokat kapunk).

Csavarjuk meg a csíkokat és rakjuk sütőlemezre, forró sütőbe tolva addig sütjük, amíg kicsit megpirul.

Amikor megsült, megkenjük a maradék vajjal a tetejét és megszórjuk a fahéjas cukorral.

A forró csokoládéhoz az összes hozzávalót egy nagy lábasba rakjuk és közepes lángon állandóan kevergetve addig melegítjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad.

sütési hőfok:
190°C
sütési mód:
alul-felül sütés


 
 
1 komment , kategória:  étel-ital  
Hangulatjavító étel...
  2013-02-06 15:06:32, szerda
 
  Az vagy, amit megeszel" - tartja a mondás, ami átvitt értelemben tényleg igaz. A táplálkozás útján bevitt anyagok ugyanis jelentős mértékben befolyásolják testi-lelki egyensúlyunkat. Ha szeretnéd, hogy egy kicsit jobb legyen a kedved és a közérzeted, fogyaszd a következő fogásokat!





Halak
Az omega-3 zsírsav hiánya csökkenti az idegsejtek ingerületátvivő képességét, valamint a hangulatot befolyásoló szerotonin hormon termelődését is, így ha nem juttatod belőle elegendő mennyiséghez a szervezeted, nő a depresszió veszélye.

A lazac, a tonhal és a szardínia könnyen beszerezhető, finom megoldást nyújt a problémára.





Magvak
Ugyancsak omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaznak, ami a vérben lévő ,,rossz" koleszterin (LDL) szintjének csökkentése mellett ,,megolajozza" az érfalakat és javítja a kedved.

A vegetáriánusok egyik legfontosabb tápanyagforrásai, de egy marék dió, mogyoró, pekándió vagy mandula elrágcsálása mindenkire jó hatással van.





Spenót
Hányszor láttad Popeye-t, a tengerészt rosszkedvűnek? A tréfát félretéve az étrendbe iktatott folsav segít nyugodt idegállapotba kerülni, márpedig a spenót ebből rengeteget rejt.

Sütve, párolva, salátában vagy köretként is kiváló. Nagyon enyhe íze van, tehát tévhit, hogy rémes vagy ehetetlen lenne.





Teljes kiőrlésű gabona
A megfelelő lisztből készült péksütemény vagy tészta szelénnel gazdagítja a tested. A szelénhiány közismerten idegességet, ingerlékenységet, ellenségességet és depresszív hangulatot eredményez.

A teljes kiőrlésű gabonák ráadásul rengeteg rosttal szolgálnak, serkentve az emésztésed.





Fehérjében gazdag ételek
A zsírszegény tejtermékek, a zabfélék, a banán és az aszalt datolya kiváló triptofán-források. Ennek a vegyületnek kiemelt szerepe van a hangulat alakulásában, mivel alacsony szinte bizonyítottan összefügg a fokozott agresszióval.

Testünk ,,magától" nem termeli, tehát mindenképpen étrendi úton kell fedezni a szükségletet.





Friss zöldségek és gyümölcsök
A természet zamatos ajándékai nemcsak ízélményt nyújtanak, de a bennük lévő fruktóz ,,jó" cukorként szívódik fel a szervezetben, tehát hosszú időn keresztül biztosítja a megfelelő vércukorszintet.

A vércukorszint ingadozása, melyet az összetett szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek, tehát tipikusan például az édességek okoznak, rossz irányban befolyásolja a hangulatod.





Tökmag
Nemcsak ősszel fogyaszthatod ezt a csemegét. Triptofánt és cinket tartalmaz, ami az év bármely szakában azonnal képes stabilizálni a hangulatodat.

Tengeri sóval, gyömbérrel vagy borssal pirítva páratlanul finom nassolnivaló - persze, nem árt, ha mértéket tartasz belőle!





Tojás
Kezdd a napot saját készítésű reggelivel, amely egész napra energiával lát el! A tojás aminosavai fokozzák a szerotonin termelődését, szinten tartják a vércukrot, a fehérje pedig jót tesz az izmaidnak és az anyagcserédnek. Rántottában, omlettként, lágy vagy kemény formában fogyasztva - mindenhogy jó!

Amennyiben rendszeresen úgy érzed, hogy indokolatlanul rossz a hangulatod - tehát nem történt veled semmi olyan, ami megmagyarázná a szomorúságot, a feszültséget vagy az idegességet -, gondolkodj el rajta, mi is nyomaszthat! Egyedül nem sikerül rájönnöd? Öntsd ki a lelked egy megbízható barátnak vagy szakembernek!





Omega-3 zsírsavak
A tőkehalmáj olaj talán legfontosabb összetevői az Omega-3 zsírsavak, amelyek számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyre több kutatás igazolja, hogy a szervezet szinte minden részére jótékony hatással vannak, kezdve az agy fejlődésének támogatásánál, egészen addig, hogy akár az ízületi kopásokat, és több gyulladásfajtát is képesek gyógyítani.





D-vitamin
A D-vitamin az angolkór nevű betegség ellen képes felvenni a harcot, mivel főleg gyerekkorban nagyon sokat segít a szervezet egészséges működésében, fejlődésében.

A csontok megfelelő erősségének, egészségnek biztosításában pótolhatatlan szerepe van. A bevitt mennyiséget azonban nem kell túlzásba vinni, mivel kis mennyiségben is kifejti jótékony hatását.





Szív- és érrendszer
A tőkehalmáj olaj kifejezetten jót tesz a szív és az érrendszer egészséges működésének. Hatására csökkenhet az esélye annak, hogy szívbetegségek, keringési problémák mutatkozzanak nálunk is.

Fontos azonban, hogy egyes adatok szerint a túlzásba vitt fogyasztása semlegesítheti saját hatását, vagyis ha sokat fogyasztunk belőle, a hatás elmaradhat.



 
 
0 komment , kategória:  étel-ital  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 195 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 104
  • e Hét: 414
  • e Hónap: 3536
  • e Év: 193242
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.