Regisztráció  Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
Kókuszos sütőtöklekvár és ehhez hasonló hülyeségek
  2018-05-04 22:05:23, péntek
 
  Narancsos-gyömbéres sütőtöklekvár:

Chilis-gyömbéres sütőtöklekvár:

Kókuszos-gyömbéres sütőtöklekvár:

Hozzávalók:

- 3 db nagyobb sütőtök

- 4 narancs felkockázva

- 1 citrom leve

- kb. 5cm-es gyömbér felaprítva

- 50 dkg barna nádcukor (ha 3 az 1-ben zselésítőt használunk,akkor kevesebb!)

- 3-4 dl víz

- 3 kk. agar-agar vagy 3 az 1-ben zselésítőpor

- chili és kókuszreszelék -értelemszerűen a chilis ill. a kókuszos lekvárokhoz

Elkészítése:

A sütőtököket meghámozzuk, a magját kikanalazzuk:


Majd felkockázzuk. Szerintem ez eddig egyértelműen férfimunka! Ha mégis magunk végeznénk, a végén feltétlenül számoljuk meg az ujjainkat :D. Most a naranccsal, a citromlével és a vízzel együtt tegyük fel főni:


Kb. 1 órán át folyamatosan keverjük:


Ekkor több részletben leturmixoljuk, majd a cukorral és a zselésítővel újra felforraljuk. Külön fazekakban a chilivel ill. a kókusszal átkeverjük és forrón tiszta üvegekbe töltjük. 5 perc fejre állítás után szárazdunsztban pihentetjük:


A végeredmény valami felséges ízkavalkád lett, nem az a hagyományos édes lekvár, hanem pikáns különlegesség. :D Meg kell jegyeznem,hogy aki nem akar 1 órán át kevergetni, az előbb félig meg is sütheti a tököket, de akkor picit más ízű a végeredmény!
Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Vaníliás-ánizsos birslekvár: Rozmaringos-rózsaborsos birsle
  2018-05-04 21:55:42, péntek
 
  Úgy tudom,nagyon hatásos a gyomorproblémákra, rendbe teszi az emésztést és a gyulladásokra is nagyszerű,a héja pedig annyi pektint tartalmaz,hogy zselésítő anyag sem kell hozzá.

2-féle lekvár készült belőle:

Vaníliás-ánizsos birslekvár:

Rozmaringos-rózsaborsos birslekvár:

Hozzávalók:

- kb. 4 kg birsalma és/vagy birskörte

- 2 kg nyári alma

- 1 kg barna nádcukor

- 2 citrom leve

- 8-10 db csillagánizs

- 1 kk. vanília-por vagy 1 vanília-rúd

- 1 kk. fahéj

- 1 kk. szegfűszeg

- rózsabors és rozmaring (csak a 2. lekvárhoz)

Elkészítése:

(A két lekvár az elején együtt készült, csak a másodikba a végén került a rózsabors és a rozmaring-ág.)Tehát először a megmosott birset és az almát magházától megtisztítva, a citromlével együtt vízben feltesszük főni:



Közben hozzáadjuk a fűszereket: vaníliát,fahéjat,szegfűszeget,csillagánizst. Magas lángon kb. 30-40 perc alatt megpuhul, ekkor botmixerrel az egészet pürésítjük. A cukrot hozzákeverjük és még egyszer felforraljuk,most már folyamatosan keverve. Forrón a felét tiszta üvegekbe töltjük, a másik feléhez pedig hozzákeverjük a rózsaborsot és a felaprított rozmaringot. Egyet "rottyantunk" ezen is, és mehet az üvegekbe,majd a dunsztba 1 éjszakára. Gondolom, idővel majd összeérnek az ízek, de már most nagyon finom lett:



Ez sem az az édes lekvár-kategória, inkább való sajt vagy hús mellé! Szerintem hamar kitalálunk valamit hozzá! :D

Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Menta és csalán házassága
  2018-05-04 21:50:06, péntek
 
  Hozzávalók:

1 kosár friss csalán

1 csokor menta (szerintem a szárított nem jó)

2 db nagyobb alma (valami jellegtelen ízű legyen)

1 citrom leve

30-40 dkg barna cukor

zselépor (most agar-agart használtam)

kevés víz



Elkészítése:

A leszedett csalánt többször átmossuk ,majd a leveleit letépkedjük.

Lehet fordítva is, akkor könnyebb picit :D. Természetesen még mindig kesztyűben dolgozunk,hacsak nincs ízületi gyulladásunk,mert arra a csípése kiváló.. Az utolsó mosás az már leforrázás legyen és innentől kezdve megszabadulhatunk a kerti kesztyű használatától. (Érdemes jól elrejteni és kitenni a napra, hogy párunk ne lássa,hogy csuromvizes meg ráadásul mélyzöld-foltos is lett!!!)

Szóval a forrázás elveszi a csalán csípősségét,ami így már mehet a fazékba a megmosott mentával és a kockára vágott almával együtt.Ha kell, egy kis vízet öntsünk alá, csavarjuk bele a citromlevet, és addig főzzük, amíg össze nem esik -ez kb. 20 perc kis lángon. Ekkor az egész mehet a turmixba,majd vissza a lábasba.Hozzákeverjük a cukrot és folyamatosan keverjük(akinek kevés a fenti mennyiség, tehet bele többet is), lehet ízesíteni vaniliával, esetleg kardamommal, és jöhet a zselésítő a legvégén. Jól összekeverjük , egyet forralunk még rajta és mehetnek az üvegekbe,majd a szárazdunsztba.

Íme,a végeredmény: (jó sötét spenótzöld színű lett)
Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Citromkrém házilag
  2018-05-04 21:40:43, péntek
 
  Ebben a receptben nincs tejszín, íze inkább egy különleges, pikáns lekvárhoz hasonlítható. Hűtés után még az állaga sem különbözik a dzsemtől és 3 hétig is eltartható. Készítsétek el ti is, érdemes eleve két adaggal kezdeni, hogy ne fogyjon el rögtön. Reggelire, kiflire, sütibe, csokis piskótára mennyei.

Hozzávalók egy üveghez:

10 dkg vaj

18 dkg cukor

1 dl citromlé

1 kiskanál citromhéj

2 db tojás

2 evőkanál juharszirup

A vajat felkockázom, és minden hozzávalóval együtt egy akkora lábosba rakom, hogy pontosan illeszkedjen ahhoz a láboshoz amiben vizet forralok. Az összes hozzávalót lobogó víz felett addig keverem, amíg össze nem olvadnak. Akkor van kész, ha a krém már a kanálra tapad, ez nagyjából 20 perc.

Forró, tiszta, száraz edénybe vagy üvegbe elrakom és még melegen lezárom. Mikor kihűlt, berakom a hűtőbe, másnap már felnyitható. 3 hétig tárolható.

Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Citruslekvár, olyan mámorító fajta
  2018-04-05 20:32:42, csütörtök
 
  Savanykás és édes lesz ez a lekvár egyszerre, igazi téli csemege. Ki lehet próbálni egyféle gyümölccsel is, de mi most többfélét főztünk össze, hogy tökéletes legyen az íze.

Hozzávalók: 2 db grapefruit, 2 db zöldcitrom, 4 db narancs, 6-8 darab mandarin, 30-40 dkg cukor, 2 teáskanál pektin, 1 citrom leve

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg folyó meleg vízben, hogy tiszták legyenek. A mandarint hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük egy nagyobb lábosba. A narancsok héját hámozzuk le krumplipucolóval (csak a külső sárga részt!) és tegyük félre, mert majd ezt is a lekvárhoz fogjuk adni. Azután hámozzuk meg rendesen a narancsot, majd kockázzuk fel és tegyük a mandarinhoz. A grapefruitot úgy hámozzuk meg, hogy a héjából kivágjuk, itt a fehér részeket is távolítsuk el, mert azok nagyon keserűek. A zöld citromokat héjastól felnegyedeljük, majd vékonyra szeleteljük. A korábban lepucolt narancshéjat vékonyra felmetéljük, félrerakjuk.

Feltesszük a lábast főni, majd hozzáadjuk a cukrot, 10-15 percig főzzük. A tízedik perc körül adjuk hozzá a szeletelt zöld citromot és a narancshéjat, majd még 5-6 percig főzzük, és besűrítjük a pektinnel. A pektint elkeverjük egy kevéske cukorral, majd a lekvárhoz adjuk, és együtt főzzük még pár percig. Végül a citromlével még savanykásabbá varázsoljuk az ízét. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.

A citruslekvárt ajánljuk reggeli joghurt elkészítéséhez: a natúr joghurthoz hozzáadjuk a lekvárt, majd csinos üvegekben tálaljuk, a tejére még teszünk egy pár kanál lekvárt, megszórhatjuk zabpehellyel vagy a kedvenc müzlinkkel is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Szőlődzsem
  2018-01-25 18:17:31, csütörtök
 
  ~

Hozzávalók:

- 2 kg fehér szőlő, vagy Othello szőlő
- 60 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 2 csomag 2:1 dzsemfix

A szőlőt leszemezzük, megmossuk, feltesszük főni kb 1,5 órára kis lángon. Addig főzzük míg a szemek szétfőnek.
Ezután turmixgépben átturmixoljuk, vagy egy szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a cukrot, dzsemfixet, és a citromlevet. % percre visszatesszük főni, majd tiszta üvegekbe rakjuk, és 5 percre a tetejére állítjuk az üvegeket.
Annácska konyhája
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Karibi lekvár
  2017-11-29 12:53:16, szerda
 
  Hozzávalók:
800 g mangó (előkészítve mérjük le)
400 g banán (előkészítve mérjük le)
50 g kókuszreszelék
10 g Citromsav
1 tasak Befőzőcukor Extra 2:1

Előkészítés:
A mangót meghámozzuk, a magot eltávolítjuk, a gyümölcsöt apró kockára vágjuk, 800 g-ot kimérünk, és pürésítjük. A banánt meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és 400 g-ot kimérünk.

Elkészítés:
Egy főzőedényben a gyümölcsöket, a kókuszreszeléket, a citromsavat és a befőzőcukrot jól összekeverjük. Az egészet állandó kevergetés mellett nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is keverve 3 percig forrni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
kb:5-6 üveg
Hajni Konyhàja
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Mákos-mandulás baracklekvár
  2017-11-20 12:57:21, hétfő
 
  ÉP nagy mákimádó, a baracklekvárért is rajong, így főztem neki 2 in 1, mákos baracklekvárt egy kis mandulával, vaníliával és baccardival megspékelve. Luxus a köbön.

Hozzávalók:
1250 g kajszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
350 g nádcukor cukor
1 csomag Haas 2:1 lekvár zselésítő
5 ek darált mák
100 g aprított (vagy szeletelt) mandula
1 vanília rúd
fél citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A barackokat megmosom, max. 10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítő porral (pektin) és beledobom a kettéhasított vanília rudakat, amiből kikapartam a magvakat (természetesen azok is a lekvárba kerülnek), a darált mákot, a mandulát, majd 5 -8 percig főzöm. Hozzáadom a citromlevet, belelöttyintem a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mennek a kamrapolcra.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Padlizsánlekvár
  2017-11-15 18:45:37, szerda
 
  -Padlizsánlekvárt nem feltétlenül tél derekán kell főzni, de most találtam a receptjét, azonnal meg akartam kóstolni a mai ebédre készülő malacsülthöz! Ígérem, nyár végén - padlizsán szezonban - megismétlem. Érdemes!

Hozzávalók:
1 kg padlizsán
20 dkg alma
1 db narancs
1 db citrom
50 dkg befőző cukor 2:1

Mossuk meg, hámozzuk le a padlizsánt, majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba, öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Egy óra állás után öntsük le róla a vizet, majd ismét öntsük fel, és hagyjuk állni megint egy órán keresztül.
Mossuk meg alaposan a narancsot és a citromot és hámozzuk le vékonyan. Facsarjuk ki a levüket. Vágjuk kis kockára a meghámozott és kimagozott almát.
Csepegtessük le a beáztatott padlizsánt és tegyük egy nagy vastagaljú lábasba. Adjuk hozzá az almakockát, a citrom és narancs vékonyra felmetélt héját, a levét és a befőző cukrot.
Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd főzzük fél órán keresztül. Botmixerrel pürésítsük, majd újra forraljuk fel. Töltsük sterilizált üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd állítsuk fejre pár percre. Pár perc elteltével fordítsuk vissza, és máris tehetjük az éléskamránkba.
Finom kiegészítője a sertésből és pulykából készített sülteknek, pástétomoknak. Egyszerűen mennyei!
Update: azóta minden évben főzöm.
Kaldeneker György receptje alapján.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Csipkebogyólekvár
  2017-10-11 13:45:27, szerda
 
  Hozzávalók
4 kg csipkebogyó,
1 kg kristálycukor,
üvegenként 1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés
A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
Egy nagy fazékba feltesszük főni megtisztított bogyókat és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Lassú tűznél, lángelosztóval forrástól számítva egy órán keresztül főzzük. Gyakran megkavarjuk, mert könnyen leragad.
A megfőtt csipkebogyókat egy finom lyukú szűrűn át egy fakanál segítségével átpasszírozzuk. Mivel a csipkebogyó belsejében található apró szőröktől szeretnénk megszabadulni, ezért passzírozzuk át még egyszer egy kisebb lyukú szűrőn.
Előkészítjük az üvegeket és a pépet feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 456 db bejegyzés
Összes: 7422 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 637
  • e Hét: 637
  • e Hónap: 25844
  • e Év: 290701
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.