Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Gyűrött szalvéta hatását keltő szalvétaminta :
  2014-04-02 20:36:49, szerda
 
  Ritkaságszámba megy ez a szalvétaminta is a maga nemében. Nem egy túl bonyolult minta, de érdekes, azt a benyomást kelti, mintha ez egy gyűrött szalvéta lenne, és miközben erre rácsodálkozva jobban ráfókuszálunk,hogy milyen gyűrött is ez, kiderül, hogy mindez csak egy minta, a szalvétának semmi baja nincs:Link
 
 
0 komment , kategória:  Geometriaimintás szalvétáimhoz  
Egy egyszerű mintájú, de divatos színösszeállítású szalvéta:
  2014-03-11 20:15:44, kedd
 
 

LinkÍzlések és pofonok, de ajánlom ennek a szalvétának a kapcsán ezeket a dolgokat, amik a linkre kattintva megnézhetőek, és az írást is a képekhez kapcsolódóan el lehet olvasni:Link
 
 
0 komment , kategória:  Geometriaimintás szalvétáimhoz  
Körmintás szalvétákhoz, ha ezek tetszenének neked:
  2012-01-21 18:29:11, szombat
 
 

Link

Kör

A kör és térbeli megfelelője a gömb, mágikus szimbolika, lezárja a belső teret, egységet és végtelenséget jelez, amit a kezdet és vég nélküli, önmagába visszatérő görbe vonal, a saját farkába harapó kígyó jól reprezentál. A körrel jelölt nulla az űrt, a zártságot, a védettséget szimbolizálja.


A babiloniak az év 365 napját 360 fokra osztották fel, amivel az örökkévalóságot, a folyamatosságot, a tökéletességet kívánták jelezni. Az ún. kerek naptárokon az időt és az idő egyes szakaszait kör alakban ábrázolják.

A gömbről Diogenész Laertiosz azt mondta, hogy az a körülhatárolt és határtalan egységet fejezi ki. Az emberek gömbnek, olykor tojás, teknősbéka, vagy korong formájúnak vélik az égboltot. A bolygók körpályán mozognak, ettől gömb alakúnak tűnik az ég, a gömb alakú égen az égitestek, a Nap és a Hold is gömbölyűnek látszódnak.

Az égi főistennek tartott Napnak nemcsak az alakja, hanem a napi és éves mozgása is kört képez. A kör jelentheti a föld köldökét, az állatöv jegyeit, az olimposzi istenek körét, a múzsák fűzérét. Az országalma az uralkodói hatalmat reprezentálja. Az olimpiai játékok jelvénye öt egymásba fűződő kör. Régen kerek alakúak voltak a falvak, a települések. A női nemet is kerek formával jelenítik meg. A kört alkot a kínai jing és jang szimbóluma. A kör és a kereszt együttesen szimbolizálja a világmindenséget, a kör belseje a centrumot, a kereszt szárai pedig a négy irányt mutatják.

A körrel kapcsolatos Arkhimédész (i.e. 287?-212) utolsó, sokszor idézett mondása. Egy római harcos, mielőtt leszúrta volna a homokba rajzolgató, matematikai problémáiban elmerült tudóst, Archimédesz, miután összetaposta a köreit, Arkhimédész a ,,Noli turbare circulos meos!", vagyis ,,Ne zavard köreimet!" szavakkal szólt a katonára. Remust azért ölte meg fivére, Romulus, mert átugrotta városvédő körét. A körről feltételezik, hogy alkalmas hely a védekezésre. A kör biztonsági erejére utalnak a körtáncok, a bekerítések, kerekítések, melyeknek célja minden esetben a gonosz kirekesztése, de hasonló a jelentése a körüljárásnak, körülszántásnak is. A családi kör kifejezés, az anya, apa és a gyerekek zártságát, egységét jelenti, ami védetté teszi őket, nem támadhatók meg, kapcsolatuk nem bontható fel a rosszindulatú gonosz által.

A kör alakú tárgyak mágikus hatással bírnak, mint például a gyűrűk, övek, karkötők, koszorúk, amelyektől bizonyos védettséget élveznek viselőik. A varázsamulettek gyakorta ugyancsak kerek formájúak.

A gonosz szellemek nem tudnak annak ártani, aki egy kör belsejében tartózkodik, vagy még jobb, ha a kör közepében áll. A magyarok a veszély ellen, az ártó hatalmak kizárására körülfutást, körüllovaglást vagy kör rajzolását alkalmazták. Ilyen meggondolás alapján tartanak egyházi körmeneteket. Rontás ellen, a gonosz távoltartása végett az állatistállót mákkal szórják körbe, vagy körbefüstölik. A férgeket, a nap járásának megfelelően, háromszor egymás után ismételve, jobbról balra körözve, űzik el. Népszokássá vált régen a bevetett földet meztelenül körbefutni, hogy megvédjék a madaraktól. A tűzvész ellen a ház körül szaladtak mezítelenül. Ráolvasásos gyógyításoknál - eltüntetésük érdekében - a mutatóujjal köröztek az árpa és a szemölcs fölött.

(rostae-books.com/koer.html)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Geometriaimintás szalvétáimhoz  
Négyzetmintás szalvétákhoz, ha ezek tetszenek neked:
  2012-01-21 18:04:14, szombat
 
 

Link

Mit jelképez a négyzet?

A körrel ellentétben, amely a mennyországot, az életet és a mozgást jelképezi, a négyzet a földi létre, a mozdulatlan állandóságra és az ebből következő megváltoztathatatlanságra utal. A létezés szintjei közül az anyagi világot ábrázolja, és az észak-déli és a kelet-nyugati irányt képezi le. A négyzet a bekeretezett helyek (pl. kertek, körfolyosók, udvarok) jellegzetes formája, és emiatt különösen a keleti kertépítészetre gyakorolt hatást. Érdekes jelentése van az álomfejtésben, mivel itt a lelki harmóniát fejezi ki.

Ha a körrel együtt jelenik meg, akkor feloldja az ellentéteket. A misztikus szimbolikában a négyzet és a kör találkozásában az anyag és a szellem egybekapcsolódik, mint például a szabadkőművesek derékszög-kör ábrájában. A számszimbolikában a 4-es szám és a négyzet az általános értelemben vett világot jelképezi.

(www.naturanet.hu/kategoriak/Termeszetfolotti/mit-jelkepez-a-negyzet.html)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Geometriaimintás szalvétáimhoz  
A négy sarok hatása:
  2011-11-28 20:03:01, hétfő
 
 

Link

A négyzetek és kockák rendet, szabályszerűséget, precizitást, minimalizmust és modernizmust sugallnak. A milli­méter­papírtól és a kockás füzettől kezdve a pixeleken és az épülethomlokzatokon keresztül a rácsokig és a közlekedési táblákig négyzetek és kockák alkotják életünk kereteit. Összefonódnak történelmünkkel is, amint ezt a zászlók, az emblémák és a hagyományos skót kockás szövetek bizonyítják.

(design.scolar.hu/kockak-negyzetek.html)
LinkLink

Az Esterházy-kockás minta:Egymással sakktáblaszerűen érintkező négyszög-mintás mezők, amelyekben apró, mezőnként eltérő színes (pl. szürke-fekete) mintázat helyezkedik el. Angol elnevezése: glencheck (ejtsd: glencsek), franciául: Prince de Galle (ejtsd: prinsz dö gall).Link

Pár éve világszerte nagy divat lett a skót kockás. Még fenyőfadíszt is készítenek ilyen mintával. A színes kockás szövetből (tartan) készült viselet mindennapos volt a Highlanden (Skócia északi részén). Eredetileg egyetlen vég anyagot borítottak a testükre, a skót szoknya, a kilt csak a 18. században vált általánossá. Körülbelül hét méter anyagból készítik, az elején és a végén lévő fél-fél méter kivételével berakják. Olyan ügyesen, hogy a rakott részen is kiadja az eredeti kockás mintát. Nemzeti viseletüket előszeretettel hordják ünnepi alkalmakkor egyetemi diplomaosztón éppúgy, mint esküvőn.Link

Az élénk színek és bohókás minták energetizálnak

Az egyedi és élénk minták megtöltik élettel a hétköznapokat. A kedves kombinációk - legyen pöttyös vagy kockás ? játékos harmóniába öltöztetik otthonunkat.

A pöttyös és a kockás minták sok esetben bohókásnak tűnnek, ezért elsőre azt gondolhatnánk, hogy csak a gyerekszobában mutatnak jól, ám a többi szobát is igazán egyedivé tehetik, ha jól kombináljuk őket.

A lényeg abban rejlik, hogy a megfelelő méretű és stílusú mintát válasszuk. Míg az egyszínű, apró vagy közepes méretű minták hagyományosabbnak mondhatóak, addig az extrémebb, feltűnőbb díszítés inkább avantgárd stílusú vagy modernebb otthonba illik.
Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy egy kisebb helyiséget optikailag szűkíthetnek a nagyobb, hangsúlyosabb minták, ezért oda érdemesebb az apróbb pöttyök vagy kockák közül válogatni.

Érdekes hatást közvetítenek az erős kontúrral körberajzolt motívumok, mialatt a többszínű vagy váltakozó méretű pöttyös és kockás mintázat kicsattanó energiával tölti meg a szobát. Amire szintén ügyelnünk kell, hogy a vidám és feltűnő díszítéshez mindenképpen semleges színeket válasszunk kiegészítésnek, így a végeredmény sem lesz túl frusztráló, vibráló.

pöttyös és a kockás már önmagában is elég figyelemfelkeltő, így ügyeljünk arra, hogy olyan berendezést válasszunk, melytől nem lesz zavaró, giccses, vagyis túldíszített az összhatás.

A pöttyös minták mellé inkább a kör alakú, hengeres, íves vonalvezetésű tárgyak illenek, míg a kockáshoz jobban passzolnak a szögletesebb bútordarabok. Számos variációt keverhetünk egy helyiségen belül, de ahhoz, hogy ez ne keltsen zűrzavaros hatást, nagy körültekintés és jó ízlés szükségeltetik. Az ismétlés garantáltan izgalmas, mégis egységes és harmonikus hatást kelt. Ha egyazon minta a helyiség több pontján is visszaköszön, a kellemes összhatás biztosított.

Dátum: 2011.01.16. 00:00

(Forrás: napiotthon.hu)
LinkLink

Feng Shui:A Föld elem

A föld elemhez tartoznak a földszínek, vagyis a sárga, a barna és a bézs. Formáját tekintve a téglatest alak, a kockás minták jelenítik meg a föld elemet. Ha valakinek a föld elem hoz szerencsét az öltözködésében, részesítse előnyben a téglalap alapú ruhákat (pl. egyenes szabású nadrág), illetve a kockás és pepita mintát, s a fent említett színeket. A kockás, pepita minta vörös és sárga színnel kombinálva rendkívül előnyös, azonban a fehér és fémes színek (ezüst, arany, pasztellszínek) szintén ideálisak lehetnek, ha nem kerülnek túlsúlyba, illetve nélkülözik a kék vagy fekete alapot. A föld elem előnyös anyaga a természetes vászon, melyen a márványos vagy vízszintes csíkozású minta igazi áldás.
(noinet.hu/fengshui/55)
LinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Geometriaimintás szalvétáimhoz  
Mintamánia:A bohókás pöttyös
  2011-11-28 19:34:15, hétfő
 
 

Link

Nők Lapja Cafe
S.V.
2010. 08. 18.

Nemcsak üdítően lendületes, játékosan mozgalmas, hanem körüllengi valamiféle gyermekkort idéző, szeretetre méltó és spontán báj is. Szerencsére a pöttyökkel díszített cuccok tárháza szinte végtelen, mazsolázgass te is belőlük kedvedre!

Egy különleges, egyedi mintában talán az a legjobb, hogy sosem unalmas, hisz észrevétlenül egy pici izgalmat, apró, életteli színfoltot csempész a hétköznapokba. Mindegy, hogy a ruhádon, kiegészítőiden vagy kedvenc használati tárgyaidon hordod, netán otthonodat, irodádat díszíted vele, messziről kiáltja helyetted, hogy ,,nézd csak, ez vagyok én!".

Sorozatunk első részében az egyik legvidámabb mintát, a pöttyöst vettük alaposan szemügyre.
Link

Pöttyök - korhatár nélkül

Bár a köztudatban a pöttyöknek előszeretettel tulajdonítanak valamiféle kislányos bájt, ez a minta nem feltétlenül gyerekes, sokkal inkább vidám, lendületes, fiatalos és játékos, akárcsak a kör maga. Tény, hogy ezen tulajdonságainak jóvoltából kiválóan használható gyerekszobába, de közel sem csupán a csemeték kiváltsága, más környezetben is kitűnően megállja a helyét.

Szakértőnket, Benedek Erika lakberendezőt kérdeztük arról, kinek ajánlaná a pöttyös enteriőr kialakítását, és egyáltalán milyen személyiséghez illik. ,,Mindenképp egy játékosabb, nem túl konzervatív felfogásról árulkodik, ha valaki a pöttyök kedvelője. Nemre és korra való tekintet nélkül használhatók a pöttyök, a megfelelő színben, méretben, elosztásban lehetnek úgy maximálisan férfiasak, mint nőiesek, kislányosak vagy akár idősebb korosztályhoz illők."

A pöttyök tehát tulajdonképpen otthonunk bármely részében helyet kaphatnak, csak megfelelően kell őket kiválasztani és elhelyezni. Ha tudatosan vadászni kezded ezt a mintát, meg fogod látni, mennyi különféle pöttyös létezik. Az egyszínű, finom, apró vagy közepes pöttyök hagyományosabbnak mondhatók. Bár ezek is jótékonyan feldobják a helyiséget, ne ijedj meg az extrémebb mintáktól sem.

Megfelelő nagyságú térben jól mutathatnak a vadabb, elnagyolt, netán óriási pöttyök is. Érdekes hatást közvetítenek az erős kontúrral körberajzolt motívumok, mialatt a többszínű vagy váltakozó méretű pöttyökből álló minta kicsattanó energiával tölti meg a szobát. Fontos, hogy ez utóbbihoz mindenképpen semleges színeket válassz kiegészítésnek, hogy ne legyen túl frusztráló a végeredmény. De általánosságban is igyekezz a pöttyös minta motívum- és háttérszínét úgy megválasztani, hogy passzoljon a szoba már meglévő színképéhez.

Mi illik hozzá?

Mivel ez a minta önmagában is elég figyelemfelkeltő, jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen jellegű más tárgyakat tegyünk mellé, nehogy túl tolakodó, zavaró legyen az összhatás. ,,A pöttyös minták mellé inkább a kör alakú, hengeres, íves vonalvezetésű tárgyak illenek, a túl szögletes, éles sarkok kevésbé. Ugyanakkor például a megfelelő minta kiválasztása mellett akár a minimálstílusban is használhatunk pöttyöket, egyenes vonalú berendezés mellett - mondta el lakberendező szakértőnk, akitől azt is megtudtuk, hogy ügyesen összeválogatva akár többféle pöttyös minta is jól mutathat együtt. - Tulajdonképpen szabad többféle pöttyöt egymás mellett alkalmazni, de azok megfelelő kiválasztásához igen nagy körültekintés és jó ízlés szükségeltetik. Szóval csak óvatosan! A pöttyöshöz szintén jól mutat még a csíkos is."

Hogyan csaljunk vele?

A minták mérete természetesen befolyásolja az optikai térhatást is. Míg kis helyiségekbe az apró minta javasolt, nagyobb terekben bátran alkalmazhatók a nagy minták.

Tipp: Apró fürdő- vagy hálószobádba válassz kisebb léptékű pöttyös mintát, vagyis olyat, ami kisméretű motívumokból tevődik össze, így ,,növelheted" a teret. Ellenben ha elég tágas a nappalid, ide bátran válassz nagy léptékű mintát, akár olyat, ami elnagyolt, méteres átmérőjű pöttyökből áll.

Hol kaphat helyet?

Ha különösen nagy felületen, falon vagy padlón alkalmazod a pöttyöket, a helyiség garantáltan nem lesz ,,tucatkategória", sem pedig unalmas. Ha tapétából, csempéből vagy járólapból választasz pöttyöset, fokozottan figyelj arra, hogy a többi berendezési tárgy mindenképpen egyszínű és minél egyszerűbb kialakítású legyen.

Remekül visszaadják ezt a mintát a különböző lakástextilek. Legyen szó ágyneműhuzatról, szőnyegről, törölközőről, díszpárnáról vagy drapériáról, a játékos hatás nem marad el.

Tipp: Izgalmas, mégis egységes, harmonikus hatást kelt, ha egyazon minta a helyiség több pontján visszaköszön. Válassz egy mutatós anyagot, és készíts saját kezűleg vagy varrass több különféle textilkiegészítőt! Például sötétítőfüggönyt, díszpárnahuzatot, asztalterítőt, de akár a bútorokat is behúzhatod ugyanezzel a kelmével.

Keresd a pöttyöket más használati tárgyakon is! Számos fürdőszobai és konyhai kiegészítőn találkozhatsz velük, válogass közülük kedvedre, és bolondítsd meg a helyiség arculatát! A szürke falakat is feldobhatod egy pöttyös órával vagy képkerettel, sőt akár a laptopodat is pöttyös bőrbe bújtathatod, vagy indulhatsz bevásárolni egy szuper pöttyös tatyóval.Link


Egy kis pöttytörténelem

,,A művészettörténetben az 50-es, 60-as évekig szinte meg sem jelent a pöttyös minta, először a pop-artban találkozhattunk vele. Valódi, nagy divatjáról szintén a 60-as években beszélhetünk, persze időnként azóta is fel-felbukkan. Mostanában tapétában találhatunk belőlük nagyon sokfélét, rengeteg stílushoz illően. Az elmúlt években közkedvelt retró használja nagy előszeretettel" - mondta el szakértőnk, Benedek Erika. (Ha szeretnél kapcsolatba lépni vele, kérdezz tőle a Nők Lapja Cafe szakértői oldalán, vagy keresd fel a honlapját: www.loewedesign.hu)


(www.nlcafe.hu/otthon/20100818/mintamania__a_bohokas_pottyos_/)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Geometriaimintás szalvétáimhoz  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 63
  • e Hét: 1476
  • e Hónap: 3939
  • e Év: 9955
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.