Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
A sötét villám ...
  2013-05-30 17:55:46, csütörtök
 
  Nemrégiben új villámtípust fedeztek fel, sötét villámnak nevezték el, ugyanis ez a jelenség valóban láthatatlan! A sötét villám hasonló a hagyományos, viharokat kísérő villámhoz, zivatarok esetén sokszor tapasztalható dörgés, villámlás, a viharfelhőben felgyülemlett elektromos energia és feszültség levezetői ezek. A sötét villám pont azért sötét, mert ezt nem kíséri fényjelenség.
Természetéből adódóan szinte lehetetlenség is felfedezni és nincs is szemtanú, aki látott volna valaha ilyet, mégis létezik. Benjamin Franklin bizonyította be a 18. század közepén, egy sárkányrepülő és egy kulcs segítségével, hogy a villám egy elektromos jelenség, melyhez erős fény- és hangjelenség társul. Tulajdonképpen semmiben sem különbözik a villám azoktól az ártalmatlan kisülésektől, melyeket mi is tapasztalhatunk nap, mint nap, ha műszálas holmiban vagyunk vagy fésülködünk.

A tudósok azonban felfedezték, hogy ezek a fényjelenségek nem mindig válnak láthatóvá, valamint váratlan sugárimpulzusok is tapasztalhatóak olykor. Ezt a jelenséget Joseph Dwyer, a Floridai Technológiai Intézet villámkutatója nevezte el sötét villámnak. Ezek a sötét villámok röntgen-és gammasugárzást is kibocsájtanak, melyek általában a kozmikus háttérsugárzásra jellemzőek. Összeomló csillagok környezetében is lehet mérni ilyen sugárzást, illetve atomrobbantáskor.

A sötét villámra jellemző, hogy egymilliószor nagyobb sugárzásdózist tartalmaz, mint egy hagyományos villám. Ez az energia rendkívül gyorsan, gömbszerűen terjed szét a térben. Ha repülőn utazunk, akkor van rá a legnagyobb esély, hogy sötét villámlás éri a gépet, de szerencsére nem okoz semmiféle sérülést. Egyes tudósok szerint azonban nem érdemes félvállról venni a jelenséget, hiszen előfordulhat, hogy egy pillanat alatt akkora sugárdózis érhet egy embert, mely már egészségkárosító lehet.

A sötét villám tényleges méréséhez sugárzásmérő készülékre van szükség, de ez nincs egyik repülő fedélzetén sem. Ha a jelenség bekövetkezik, általában a repülőgép törzse körül kékes-lilás felvillanások tapasztalhatóak, melyből semmit nem érzékel az utazó, sugárzás azonban érheti őket.

Dwyer szerint minden ezredik hagyományos villámra jut egy sötét villám, a repülőgépek azonban tudatosan elkerülnek minden viharfelhőt, hogy így csökkentsék az egyébként alacsony kockázatot szinte nullára. Érdekesség, hogy senki nem tudja, valaha belecsapott-e valakibe egy sötét villám. Felfedezése is a véletlen műve volt, a hagyományos villámok születését vizsgálták s akkor jöttek rá, hogy a sötét villám létező jelenség.

Világszerte évente több, mint egymilliárd villámcsapás történik, az Egyesült Államokban nagyjából 25 millió egy évben.

Vajon hogyan jön létre a sötét villám?

Kutatók szerint a mélyűrből jövő kozmikus sugárzás gerjeszti a viharfelhőkben lévő extrém sebességű elektronokat, s amikor ezek a normál atomokkal kapcsolódnak, elindul a láncreakció. Így jöhet létre egy rövid, de nagy energiájú sugárzás-impulzus. A sötét villámok kutatása jelenleg is tart, csillagászok a műholdakon lévő sugárzásmérőkkel próbálják megfejteni a sötét villámok keletkezését, viselkedését, rejtélyét.

Forrás: idokep.hu,
 
 
1 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
A delphoi jósda misztikus története .
  2013-01-31 08:36:18, csütörtök
 
  Delphoi valaha régen a világ közepének tartották ez volt Athéné szentélye a híres Görög jósda

korinthoszi öböl kék vize mélyen belehasít a Görög szárazföldbe. Az északi parthoz közel található a híres Delphoi az antik világ leghíresebb jósdája és egyben Görögország legszentebb helye.

A mítosz szerint Zeusz két sast röpített el a világ két végéről és találkozásuk alatt feküdt Delphoi, amelyet így a világ közepének hittek. Ma már nem csak a görögök, de a világ minden tájáról érkeznek ide turisták, akik ma is hisznek ennek a szent helynek az erejében, és tanácsot kérjenek házasság, szerelem vagy pénz terén.

A Delphoi jósda több mint 1000 évig üzemelt egészen a Kr. u. 4. századik. A jósdában Apollón papnője Püthia válaszolt a kérdezőknek, ezt a szerepet mindig egy 50 év alatti fedhetetlen életű asszony töltötte be. Az isten templomában összeesve érthetetlenül beszélt majd szavait egy pap értelmezte és ő adta át a feleletet.

Az antik Görögországban több jósda is működött pl. Dódónában, amely Zeusz egyik templomában volt. A jósda romjai a mai napig állnak, amelyek nem csak egy rég letűnt időt tárnak a szemünk elé, de egy csodás környezetet is, amelyhez hasonló nincs máshol Görögországban. Apollón szent kerülete temenosz ahol a jósda is működött egy lejtőre épült 275 m magas sziklacsoport emelkedik fölé, ezek az úgynevezett ragyogó sziklák, mivel hajnalban és alkonyatkor tűzhányó izzásával ragyognak. A szentély alatt mély szurdok húzódik ahol az ezüstös zöld olajfák ezrei húzódnak egészen az öbölig.

Delphoi szavahihetővé teszi a Gaia-elméletet miszerint a föld egy lélegző élő szervezet. Apollón előtt a föld istennőjének szentelték a helyet. A jósda tekintete egyre nőtt és a 7. század végén a fejlődés megmutatkozzon az épületek fejlődésében is.

Kroiszosz király pl. egy negyed tonna súlyú aranyoroszlánt küldött, amely egy 117 fehér arany téglából rakott gúlán ált. A szobor és különböző értékes kincsek a szent út mentén álltak, amely kanyarogva vezetett fel a szent jósdához. Ma sajnos csak néhány oszlop és a feltárt alap meredt meg, de még így is lenyűgöző látványt nyújt.

Jó állapotban maradt meg a színház és a legmagasabb helyet a stadion foglalta el ahol négyévente rendezték meg a Püthiai ünnepi játékokat. A Pazar környezet a pompás épületek a szobrok és a csillogás fogadta az ide látogatókat, de ez nem is meglepő, hiszen egy isten üzenetét közvetítették itt.

Aki ellátogatott a templomba először a Kasztália forrásban kellett, hogy megtisztálkodjon utána egy áldozati kecskére locsolt hideg vízzel vizsgálták meg vajon kedvez -e az isteneknek a behatolás, ha a kecske diderget az jó jel volt. A kérdezőknek megszentel kalácsot kellett vásárolnia a templom előtti oltáron majd felajánlani.

Sok császár és király is megfordult a jósdában, akik háború kimenetelét vagy uralkodásuk idejét szerették volna itt megtudni.

Végül Theodosius Császár 393-ban bezáratta a jósdát. Ezután a jósda romba dőlt, végül a XVII. században két francia tudós fedezte fel a jósda helyét és 1892-ben kaptak hivatalos engedélyt az ásatásokra. Mivel ekkor egy falu épült a jósda fölé az egész falut el kellett költöztetni 1 km.-re nyugatra a lakosság akarata ellenére.

Ma Görögország egyik leghíresebb turista látványossága lett ahová nem csak nyáron, de télen is ezrével érkeznek a látogatók.


 
 
0 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
Milyen színnel álmodtál?
  2012-08-12 15:29:20, vasárnap
 
  Milyen színnel álmodtál? Megmondjuk, mit jelent!

Kutatás igazolja, hogy álmaink uralkodó színei nemcsak lelkiállapotunkat és vágyainkat tükrözik, hanem viselkedésünkre is utalnak.

A Római Egyetem pszichológia tanszékének kutatói több ezer álmot elemeztek, amikor is arra a következtetésre jutottak, hogy az álmok uralkodó színe nemcsak a lelkiállapotunkat és vágyainkat tükrözi, hanem a viselkedésünkre is utal.


Ha az álomban a piros szín dominál
Amikor álmunkban erőteljesen jelenik meg a piros szín, az arra utalhat, hogy az akadályok előtt nem torpanunk meg, ám agresszívvé válhatunk, hiszen terveinket ripsz-ropsz meg akarjuk valósítani. A következő napokban könnyen dühbe gurulunk. Utalhat a piros szín arra is, hogy több pihenésre lenne szükségünk.

Ha a zöld szín hangsúlyos
Amikor álmunkban megjelenik a zöld szín, jó, ha tudatosítjuk, hogy elkövetkezendő napjainkban nem árt óvatosnak lennünk, mivel veszély leselkedik ránk. Próbáljunk toleránsak és türelmesek lenni másokkal!

Ha az álomban a kék szín kerül előtérbe
Ez a szín azt üzeni a számunkra, hogy mostanában szellemileg frissek vagyunk, lelkünk egyensúlyban van, uyanakkor önbizalomhiányunkra is felhívhatja a figyelmünket.

Ha a feketéről álmodunk
Figyeljünk arra, nehogy elhamarkodottan döntsünk fontos kérdésekben, mert az érzelmi válsághoz vezethet.

Ha megjelenik a barna szín
A barna szín egy nyomasztó álomban azt jelezheti a számunkra, hogy határozottságunkkal kedvező alkalmat szalaszhatunk el.

Az álomban megjelenő fehér
A fehér jelentése szerint tévedéseinket mielőbb be kellene látnunk.

/szerző: Elixír /
 
 
0 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
A szellemvadászat etikettje...
  2012-08-01 16:54:30, szerda
 
 Ha szellemekkel találkozunk, mindenképp érdemes betartani néhány szabályt. Soha ne legyünk lekezelőek velük, de ne is engedjünk túl sokat, amennyiben ismeretlenek a szándékaik előttünk. Mint ahogy közöttünk, úgy a szellemek között is létezik egy úgynevezett túlvilági etikett, amit ha mi is betartunk, nem eshet bántódásunk és nem tűnünk fel rossz színben az egykor Földön élt lelkek előtt.

A parajelenségek világában rengeteg a kérdés, nehéz lenne felfogni, mi is az igazság. A fotókon lévő fényes gömbök körüli misztikum, az EVP jelenségek és az hogy egyáltalán miért ragaszkodnak még egyes elhunytak ennyire a földi valósághoz, szintén kérdés. Az viszont érthető, hogy ezek a lelkek néha ijesztőek és jéggé dermesztik az embert. Annak kérdése, hogy ezek a jelenségek tényleg léteznek-e, vagy csak a képzeletünk játszik velünk, még mindig kétséges. A szellemvadászok azonban meg vannak győződve ezeknek a létezéséről. Túl sok a megmagyarázhatatlan jelenség ahhoz, hogy egyszerűen csak a képzeletünknek vagy a véletlennek tulajdonítsuk. Túl sok a furcsa, különös dolog, melyet nem lehet a logikával vagy tudományos elméletekkel magyarázni. A szellemvadászok egyre beljebb hatolnak egy sötét, ismeretlen világba. Elemlámpájukkal és hangfelvevőikkel botorkálnak elhagyatott helyeken. Szívük vadul kalapál, szemük szorgosan kémleli a környezetet, fülükkel figyelmesen hallgatnak. Bármilyen nesz fontos lehet munkájukban. Higgadtak, muszáj megőrizni hidegvérüket, hosszú éjszakák koszos mosdók, nyirkos alagsorok helyszínei a paranormális kutatóknak. A sötétségben a fény az egyetlen reményük. Ha mozgást észlelnek vagy egy baljós alak feltűnik nem messze tőlük, fogják a kamerát, hívják a többieket, bekapcsolják a hangfelvevőt és várnak. A kérdés az, hogy és ilyenkor mi van?

A szellemvadászok egész nyomozásuk során erre vártak és most tanácstalanul állnak a jelenség előtt anélkül hogy tudnák, mit tegyenek vagy mondjanak. Ez az a pont, amikor a tudomány és a paranormális kutatás egy kicsit összemosódik. Ilyenkor a kutató reménykedik abban, hogy sikerül hangokat rögzítenie a túlvilágról. A szellemvadász megpróbálhat verbálisan szót érteni a holttal bízva abban, hogy a kommunikáció ezen formája alkalmas lesz arra, hogy a lélek megértse a szellemvadász szavait. Mégis, a leghatékonyabb mód a telepátia. Ez persze tudománytalannak hangzik, de mégse gondolhatjuk, hogy primitív beszéddel megértetjük magunkat a lelkekkel, nemde? Ez az a helyzet, amikor a hatodik érzékünket kell működésre bírni. Van annak néhány módja, hogyan kell telepatikus úton kommunikálni a szellemekkel. Ők gondolatokon keresztül értik meg az információt. Mint egy rádióhullám, kiküldik a gondolatot, amit aztán agyunk intuitív területe meghall. Ez a telepátia egy nagyon primitív formája, de létezik. Folyamatosan használjuk, minden egyes percben. Ezzel a kommunikációval annyi a nehézség, hogy nem egyszerű megállapítani, hogy mely gondolatunk sajátunké vagy a szellemé. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a gondolat amit érzünk nem tűnnek sajátunkénak, abban az esetben beazonosíthatjuk a szellem gondolatának.

A kommunikáció egy másik módja az, ha képek formájában küldi az információt tudatunknak. Villanásszerűen beugró helyek, emberek, akik hirtelen felbukkannak gondolatainkban. Ezeket ne utasítsuk el, bízzunk hatodik érzékünkben. Ezek a képek hordozhatják a kulcsát annak, amit mondani akar nekünk a szellem. Okkal vannak ebben a valóságban, általában azért, hogy helyrehozzanak valamit, segíteni próbálnak, ezért kell megérteni, mit akarnak mondani. A harmadik módja a kommunikációnak intenzív benyomások formájában történik. Ebben az esetben fizikai benyomással próbálják elmagyarázni, mi okozta a halálukat. Ez nem lehet valami szép látvány, de hatékony. Ilyenkor éles fájdalmat érezhetünk azon a helyen ahol az egykori élő ember meghalt. Megismerhettük a kommunikációs módozatokat, ahogyan képesek velünk a szellemek kommunikálni, hogyan tudunk azonban mi szót érteni velük?

A hangos beszéd talán hatásos, de még hatásosabb az, ha a gondolatokat kiírjuk magunkból. Amikor írunk, agyunk tudatalatti területe aktiválódik, így a lelket sokkal közlékenyebbé teszi. Az Ouija táblák ugyanezen az elven működnek. Mialatt a táblára koncentrálunk, agyunk tudatos része elfoglaltabb lesz, emiatt tudatalattink hatékonyabban tud működni. Az EVP felvételek nagyon hasznosak a szellemkutatásokra nézve. Ha képesek lennénk arra a frekvenciára beállni, melyet a szellemek használnak, akkor oda-vissza csatolással tudnánk kommunikálni a másik oldallal. Az, hogy kinek mekkora a félelme, mennyire rémült, nagy hatással van a kommunikációra. A szellemek erősen koncentrálnak a pszichikus érzelmekre. Az, hogy mennyire félünk, mennyire vagyunk rémültek, nagyban befolyásolja a kommunikációt. Mivel a szellemek minden érzelmünket érzik, így körültekintően kezelnek bennünket.

Az ő valóságuk abban különbözik a miénktől, hogy a fizikai test nem akadályozza meg őket abban, hogy tisztán lássák az érzelmeket, az energiát. Ők nem érzik a hideget, a meleget, a fáradtságot. Ők tiszta intuíciókkal élnek. A szellemeknek is vannak barátai, ugyanúgy, mint nekünk, bár az ő barátságaik hosszabb múltra tekintenek vissza. Ők a saját valóságukat teljesen más módon érzékelik mint mi. A szellemek tudatában vannak múltbeli éneiknek, tehát azoknak a személyiségeknek, amelyeket más létezéseink során magukra öltöttek. Mivel a telepátiát használják, nem sokat tudnának eltitkolni egymás elől, akkor sem, ha akarnának. Ez ugyan a magánszférába való illetéktelen behatolásnak tűnhet számunkra, ez nem jelenti azt, hogy mindannyian nyitott könyvek lennének egymás számára. Épp ellenkezőleg. Létezik olyasmi, hogy mentális etikett, mentális jó modor.

A szellemek a gondolataikat szabadon választhatják meg, ezért stílusosan, eleganciával válogatnak. A mentális képek vagy az érzelmek teremtő hatalma elől senki sem menekülhet el. Ez nem jelenti azt, hogy a lelkek a gondolataikat állandóan, aggodalmas precizitással válogatniuk kell, hátha valamelyiknek káros vagy romboló hatása van. Pszichológiai struktúrájuk révén azért mégiscsak sokkal változatosabb formákban képesek kommunikálni, mint amennyit mi ismerünk.. Az ő élményeikben nem található meg a számunkra ismerős időfelosztás. Sokkal több társuk és barátjuk van, mint nekünk, egyszerűen azért, mert tudatában vagyunk a múltbeli inkarnációk során fennállt kapcsolatoknak is. Ezért nekik természetesen sokkal több tudás van. Ők nem érzik szükségét, hogy érzelmeiket, gondolataikat elrejtsék a többiek elől, mert mostanra valamennyien világosan felismerték minden tudat és valóság kooperatív jellegét, és azt, hogy nekik milyen részük van ebben. Nagyfokú motiváció működik bennünk. Energiájukat teljes mértékben képesek felhasználni, de ezt nem szórják szanaszét, hanem azoknak az egyedi és egyéni céloknak az elérésére használjuk, amelyek pszichológiai létük alapját képezik. Figyelembe véve mindezeket a tényeket, van még egy dolog, ami nagyon fontos. Annak kérdése, hogy mi a szellem kívánsága. Ha a szellemnek nem lenne semmilyen szándéka, akkor nem kerülne kapcsolatba az emberekkel, vagy azokkal, akiknek hatodik érzékük van. Nem kérnének segítséget, nem hívnák fel magukra a figyelmet. Ne féljünk attól, hogy visszatérjünk egyes szellemjárta helyekre segítségül a léleknek. Ne féljünk a vele való kommunikációtól és a szándékaitól. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy felfedezzük, hogy milyen nagy is a világ

/szerző: Seres Gábor /
 
 
0 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
Ami a Bibliából kimaradt!
  2012-07-24 22:16:52, kedd
 
  A kutatók is tudják, hogy a mai, érvényben lévő bibliák, inkább parafrázisok halmaza, mint egzakt történelmi dokumentumok gyűjteménye. Így eshetett meg, hogy a Biblia egyes részletei ,,kikoptak", míg másokat az emberi szándék távolított el belőle. Most egy ilyen törölt elemről lesz szó.

Sokak számára blaszfémiának (értsd: istenkáromlás, kegyeletsértés, szentségtörés) tűnhet, de a magamfajta kutatónak és szabadgondolkodónak egyáltalán nem istenkáromlás, sőt inkább tényszerűség, hogy a ma érvényben lévő Bibliák nem teljes mértékben korhű dokumentumok. Emberi kezek nyomai lelhetők fel a Bibliában, amelyek nélkülözik a magasröptűséget és a következetességet. De vizsgálódásunkat terjesszük ki a történelmi tényekre.

Blaszfémia helyett

Az írásos emlékekre pillantva, azt kell tisztán látnunk, hogy az események szemtanúi sokféleképpen adták tovább, s ebből kifolyólag eltérő módon jegyezték le a korabeli történéseket. Ha ma megkérdeznénk a választásokon győztes és a kisebbségben maradt pártok vezetőit arról, hogy ők miként értékelik a szereplésüket, akkor egymáshoz képest akár homlokegyenest ellenkező válaszokat kapnánk. Nem volt ez másként az olyan vallási-politikai mozgalom alapító atyáinál sem, mint a kereszténység. Vallástörténeti tény, hogy a kereszténység már a kezdet kezdetén két pártra szakadt. Voltak a zsidó-keresztények és a pogány-keresztények, bár a róluk szóló történelmi adatok és bizonyítékok erősen foghíjasok és gyérek Krisztus mozgalmáról. Néhány feliratot, katakombaemléket leszámítva csupán rövid utalásokat találunk például Josefus Flaviustól, Tacitustól és ifj. Pliniustól. Tőlük tudjuk, hogy a kereszténység, mint zsidó szekta, a Római Birodalom említésre is alig érdemes vallási mozgalmaként indult. A zsidók egy része elvárta, hogy Jézus misszióját a zsidó hagyományon belül értelmezzék, viszont többségük ellenségesen viszonyult Jézus bizonyos tanításaihoz, főként az egyetemes megváltásról és megbocsátásról szóló gondolataihoz. Ez vezetett később a zsidó-keresztények és a pogány-keresztények közötti kettészakadáshoz.

Evangéliumok és apokrifek

Kinek örömhír az evangélium? Az apostolok reményei szerint minden embernek. Ha azonban megnézzük az evangéliumokat és a megnyirbálásaikat, akkor örök megválaszolatlan kérdés marad, hogy mennyi hiányzik belőlük. Sorrendben - már amennyire ez megállapítható - az első Márk evangéliuma, amely 65-70. körül keletkezett. A második Lukács, míg a harmadik Máté evangéliuma, melyek hozzávetőlegesen 70-80 között íródtak. Végül János nevéhez fűződik a negyedik evangélium, amely megközelítőleg a 90-es években látta meg a napvilágot.

Íródtak még egyéb szentiratok akkortájt, de ezek később kiszorultak, illetve ,,nem fértek bele" a dogmákba, tulajdonképpen alkalmatlanok voltak az Újszövetségbe történő bekerülésre a bibliaíró-szerkesztő ,,egyházatyák" szerint. Ilyesformán maradtak ki bizonyos evangéliumok, apokrif (elrejtett) könyvek és levelek a Szentírásból. Majd a 2. század derekán kezdetét vette a kanonizálás. A kánon szó mértéket, szabályt jelent. Kanonizálni pedig annyit tesz, mint kötelező szabállyá változtatni, vagyis előírni. A szelekciós munka szempontjait csak annyiban méltatnám, hogy milyen alapon dönthette/ döntheti el emberfia egy szent irat igazhitűségének és sugalmazottságának hitelességét és mértékét? Mert hát erről volt valójában szó. Csak jóval az apostolok halála után, 180. körül keletkezett az első újszövetségi kánonjegyzék, amit azután több mint kétszáz éven keresztül (!) rostáltak, s rendeztek gyűjteménnyé, mígnem a viták elültével, 367-ben az Alexandriában kibocsátott gyűjteménnyel került sor a kánonjegyzék végleges lezárására. Tehát a mai Biblia nagyjából 350 év alatt íródott, amikor a szemtanúk és a megélők, az apostolok és a valódi szentek már réges-régen megboldogultak.

Jézus és Pilátus magánbeszélgetése

Jézust egyik tanítványa azzal a hírrel kereste fel, hogy Pilátus helytartó Galileában vérét veszi az embereknek. Jézus akkor már úgy látott, hogy jelen sem kellett lennie, akkor már tudta, hogy az embereket másságuk miatt irtják, tudta, hogy ez a jel, tehát már nincs visszaút. Ezzel az ember megpecsételte a korszakot. Csak annyit mondott Jézus az Isteni Tervről: ,,Az emberi értelem szeme nem lát tisztán, az akarat és az érzelmek ködje homályosítja el. Ugyanis könnyebb eltüntetni azt, aki más, mint józanságot gyakorolni és szárnyat adni a reménykedőknek."

Jézus akkor négy tanítványával volt éppen. Felkészítette őket a Krisztusi Tervre. Elmondta, hogy a legnagyobb terhet és igaztalan eltévelyedést az értelem számára az érzékek tompasága és telhetetlensége jelentik.
,,A szemlélet, ha végignézitek, ezzel véget is ért. Ezzel, hogy az ember ily mélyre ereszkedett, átadta magát a Krisztusi Tervnek. Ahogyan Mestereim mondani szokták, ezzel a látható leszerepelt, jön a láthatatlan, amely homályban marad azon emberek előtt, akik a korábbi korszakban maradtak és maradnak szellemileg elsüllyedve. Amit a Rendben (az Esszénus Rendben) megtanultam, szemembe szökik, ha nézek mindenüvé, azt látom zajlani. Homályban marad tehát az emberek előtt ugyancsak a durvább élet minden részeiben végbemenő minden finomabb módosulás, amelyet mi, látók, változásnak nevezünk."

Miután ezt elmondta, Jézus Galileába utazott, hogy feladatát ott betöltse. Pilátus közelébe kellett lennie, hogy ösztönözhesse őt, és persze azért, hogy próbára tegye az emberek hitét. Jézus tehát Pilátushoz ment. Pilátus már nagyon várta. Ekkor kérdezte először tőle: ,,Te vagy a Zsidók Királya? Úgy tudom, félrevezeted és lázítod a népet, hogy ne fizessék az adókat!"
Erre Jézus csak annyit kért, hogy vonuljon félre vele Pilátus, és beszélt hozzá: ,,Ezt csak te mondod rólam, Pilátus. Én a te szemedben vagyok király. Mindenkiben testi-lelki tulajdonságai szerint jelenek meg. Azért jöttem, hogy láthass és tudhasd velem, te majd mit fogsz tenni. Tudd meg, hogy minden korban veszedelmes ellenfél lesz a filozófia az uralkodók számára, no meg a papságok számára, akik a féktelen vallási elvakultság hívei. Én természetes okokkal magyarázom a világot, a villámot és a mennydörgést, és nem úgy, mint a papok színed körül. Palesztinában és Egyiptomban láttam a későbbi korokat, mit mi, mi fogunk indítani, Pilátus. Te és Én leszünk a kiváltói. Lesznek akkor is papok, akik csak akadályokat gördítenek mindenki elé, aki alapos és épp ésszel akarja látni a világot és az emberek sorsát. Te és én igába álltunk, együtt húzzuk át az embert máshová. Jusson eszedbe, Pilátus, micsoda neve van hatalmadnak, kincseidnek, építményeidnek. Ma ragyogsz a dicsőségben. De túléled te a dicsőséget, és ahová mész, viszed a dicsőséget? Az Isten dicsősége elrejti, a császáré kikutatja a földi dolgokat. Te és én, mi, Pilátus, új életet és új törvényeket adunk az embereknek. Ne akarj a többi ember istene lenni, az Isten küldötte vagy."

/Hihetetlen Magazin - Száraz György/

 
 
1 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
Az égből jött istenek...
  2012-05-25 00:06:30, péntek
 
  Kevés tényre támaszkodhatunk Atlantisz szigetének létezéséről. Azonban elgondolkodtató, hogy kb. 1400 olyan népcsoportról tudunk, amelynek tagjai mind megemlítenek egy hozzávetőleg 12 ezer évvel ezelőtti kataklizmát. Most az emlékezés univerzális hagyományából csemegézünk.


A sumerok, sok más néphez hasonlóan azt jegyezték le, hogy − valahonnan (szerintük az égből) “istenek“, vagyis nagy tudású lények érkeztek, és ők alkották az első embereket. Ha behelyettesítjük az “istenek“ helyére az atlantisziakat a dolog mindjárt érthetőbbé válik. A sumerok leírása repülő szerkezeteken közlekedő embereket örökített meg, vagyis az ókor hajnalán élők óriási különbséget tapasztaltak saját szintjükhöz képest, ezért “isteni“ eredetűnek hitték őket.


Az egyiptomi mítoszokban olvasható, hogy a folyam deltájában már “istenek“ uralkodtak, mielőtt a vándorló törzsek letelepedtek. A turini papirusz tanúsága szerint a kezdet kezdetén, pontosabban a Vízözönt követően Egyiptomot hét isteni és két félisteni dinasztia uralta, őket követték az emberek, akiket lassanként istenkét kezdtek imádni. A tudósoknak a mai napig nem sikerült kronológiát felállítani Egyiptom őstörténetét illetően.


A kínai és mongol uralkodók egészen a modern korig − a fáraókhoz hasonlóan − az égből eredeztették magukat, ahogy az indiai mitológiában, az eszkimóktól kezdve a világ túlsó fertályán élő polinézek őstörténetében is megtaláljuk az égből jöttek nyomait. Ezek a nagy tudású idegenek megtanították az embereket arra, hogyan kell szervezett társadalomban élni, törvényeket alkotni, elfogadni és betartani ezeket a szabályokat. Az észak-amerikai indiánok legendái szerint jóságos tanítók érkeztek, akik ha rákényszerültek, félelmetes fegyvereket alkalmaztak, akár az engedetlen emberek ellen is. Az Amazonas-környéki erdőben élő kajapo-indiánok évszázadok óta űrhajósnak öltöznek, sisakot tesznek a fejükre, így emlékeznek azokra az istenekre, akik valaha ellátogattak hozzájuk.


A berlini Pergamon Múzeumban látható egy sumér hengerpecsét, egyike a megtalált sok ezer darabnak. Csakhogy ezen a tenyérnyi darabon az egész Naprendszert lerajzolták a tíz bolygójával. A fejlettnek tartott modern emberiség 1930-ban fedezte fel a kilencedik kis bolygót, a Plútót, a tizediket pedig komoly tudóscsoportok lázasan keresik. Tehát a pecsét bizonyítéka egy magasan fejlett technikai és tudományos szintnek, amikor a régészeti leletek szerint őseink még egy-két ezer évvel korábban kőbaltával rohangáltak és legnagyobb gondjuk a mamutok elejtése volt.


Az állatból emberré fejlődés útján elődeink az akadémikus álláspont szerint lassan leváltak a majmok ágáról és hosszú évezredek alatt a fáról lejőve, áttértek a gyűjtögető életmódra, majd az eszközhasználattal az agy fejlődésnek indult. Kezdetleges beszéd, kezdetleges hitvilág jellemezte a neandervölgyiként emlegetett emberőst. A tudomány állítása szerint az utolsó tíz ezer év fejlődéstörténete teljesen világos. Az kinek jutott eszébe, hogyha 40 ezer éve már a maihoz hasonló felépítésű és agyi kapacitású ember élhetett, akkor miért csak 5-8 ezer éves civilizációnk? A közben eltelt közel 30ezer éves időszakban, miért nem fejlődtünk kellőképpen?


A jégkorszakkal magyarázkodni nem elégséges. Azt állítani, hogy egy másik faj is létezett a Földön, és Atlantiszról indulva tudását megosztotta az ott élő népekkel, bizonyosan felháborítja a tudomány felkent papjait. Az biztos, hogy túl rövid időt jelölnek meg a hordában vadászó ősember és a városállamokat építő, csillagászathoz és matematikához értő, fejlett társadalomban élő ember között. Mi a magyarázata, hogy a világ sok táján intenzív fejlődés vette kezdetét, míg máshol megmaradtak a primitív törzsi körülmények?


Abban megegyezhetünk talán minden szkeptikussal is, hogy a túl korai tudásban van valami gyanús. Azonban semmit sem tudhatunk pontosan. Az elmúlt korok emlékeinek, papirusztekercsekre, könyvekbe rögzített tudásának nagy része eltűnt, az Alexandriai könyvtár pusztulásával a lángok martaléka lett. A fennmaradt darabkákból azért összeilleszthetők a valaha tevékenykedett “istenekről“ alkotott elképzelések.


Kezdjük az ókori mitológiák isteneivel, akik nagyon hasonlítottak az emberekre. Indiától Babilonig, Athéntól Rómáig és szerte a bolygón minden dolognak és cselekedetnek megvolt a maga istene és ugye emlékeztek rá az iskolai tankönyvekből, hogy például a görög istenek mennyi pajkosságot követtek el emberi alakban. Nos talán ennek a szemléletnek kell legyen valamilyen valóságalapja. Esetleg efféle viselkedés jellemezte az atlantisziakat, amikor meglátogatták a többi embert? Bratyiztak, haverkodtak, emellett a férfiistenek elcsábítottak néhány vonzó lánykát, az istennők pedig egy-egy halandóval csintalankodtak férjeik szeme előtt. Haragos, féltékeny, hiú, bosszúálló, büntető és jutalmazó istenek valóságos halmaza élhetett régebben, akik között előfordult, hogy érdekei érvényesítéséért saját barátaik, szövetségeseik ellen ádázul harcoltak.


Lehettek szeszélyesek, hiszen tudásuk révén egymással rivalizáltak, természetes ellenségei nem lehetettek a kőbaltás emberhordák. Az indiai Mahabharatában és több védikus szövegben az istenek teljesen olyanok voltak, mint az emberek. A ruhájuk olyan anyagból készült, amely sokkal erősebb volt a korabeli szövetnél és a leírások szerint ápoltak, vonzó külsejűek voltak. Képesek voltak úgy helyet változtatni, hogy lábuk nem érte a talajt. Gépeiket az eposzokban vimanának nevezték, ezekből az írásokban majd tucatnyit lehet elkülöníteni. Létezik olyan leírás, ahol 230 soron keresztül taglalják, hogy kell vimanát építeni, mivel működik, hányféle célra lehet felhasználni. Biztosan állítható, hogy az atlantisziak indiai városok között repülőjáratokat üzemeltettek, amelyeknek menetrendje is fennmaradt.


Egyes kutatók az indiai iratokból tudni vélik, hogy az atlantisziak egy égből jött ellenséggel háborúztak is, kb.9 ezer évvel ezelőtt. Rendelkezésre áll az atomfegyverekhez hasonló eszközök leírása az Udyogaparvan c. könyvben. Feltehetjük azt a kérdést, mire volt jó az atlantisziaknak, hogy értékes technikai és tudományos vívmányaikat megosszák a náluk sokkal primitívebb tömegekkel? A valószínű válasz, hogy tudtak a készülő kataklizmáról és tudták, hogy elkerülhetetlen. Igyekeztek menteni, ami menthető. Az ókori költők által is megénekelt “aranykor“ minden bizonnyal a Földet letaroló ismeretlen katasztrófa előtti időket jelentette. Mostani tudásunkkal szinte biztosan állíthatjuk, hogy egy kisebb bolygó becsapódása okozta az özönvizet, amely elpusztította Atlantiszt.
 
 
2 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
Kapu a túlvilágra?
  2011-09-21 15:41:22, szerda
 
  Egyes elképzelések szerint az okkultista szeánszok alkalmával vagy az éjszaka kellős közepén látható alakot öltő szellemek és démonok a lakásban elhelyezett tükrök segítségével közlekednek a párhuzamos dimenziók között, és az emberi vitalitásból merítenek energiát a túlvilági élethez.
A természetfeletti tulajdonságokkal és különleges képességekkel felruházott tükröződő felületek évezredek óta állnak a mágusok, látnokok és boszorkányok szolgálatában. A tükröződő felszínről visszaverődő fénysugarak varázslatos hatására már az őskori emberek is félelemmel és tisztelettel tekintettek. A tükörben időről időre - egészen pontosan a belepillantáskor - felbukkanó ,,jelenéseket" túlvilági lényekkel azonosították, akik a tükör eltörése esetén kegyetlenül bosszút álltak a kár okozóján, hiszen ezzel elveszítették búvó-, illetve lakóhelyüket. A fáradságos munkával, többnyire csiszolt rézkorongból készült ősi tükröket általában a halottak mellé temették, mert a hiedelem szerint a tükrök szellemei a holtak lelkével együtt tértek vissza a túlvilágra.

A negatív energiák hatása


E titokzatos tárgy misztikus tulajdonságainak köszönhetően az egyébként érzékelhetetlen jelenségek is rendkívül életszerűen jelennek meg az avatott szemek előtt: a tükör bepillantást enged a múlt és a jövő eseményeibe, segít az elhunytakkal történő kapcsolatfelvételben, de - tulajdonosának szándékától eltérően - számos kellemetlen meglepetést is okozhat. A feng shui szerint a hálószobában elhelyezett tükör negatív energiát áraszt magából, ezért lámpaoltás előtt gondosan letakarják. Az évszázados hagyománynak megfelelően az összes tükröt hímzett kendővel vagy terítővel borítják le akkor is, ha az elhunyt családtagot a házban ravatalozzák fel. Ezzel akadályozzák meg, hogy a halott lelke ,,visszaforduljon" a túlvilágról, illetve megrémüljön azért, mert nem látja saját tükörképét.

Asztrális teremtmények


A természetfeletti jelenségeket tanulmányozó szakemberek egy része úgy véli, hogy a lakás különböző pontjain található tükrök átjáróként kapcsolják össze az egyes dimenziókat, így a túlvilágról érkező hívatlan vendégek akadálytalanul közlekedhetnek a párhuzamos létsíkok között. A parapszichológusok által ,,tükörlényeknek" nevezett szellemek valójában az emberi vitalitásból táplálkozó energiavámpírok, amelyek - elhatározásuknak megfelelően - pozitív vagy negatív energiát gerjesztenek a környezetükben. Az ,,alkalmi látogatók" elsősorban este tizenegy és hajnali egy óra között jelennek meg a hálószobában, amikor az életenergiával telített éter szinte teljesen elvékonyítja a két világot összekötő átjárót, és a szunnyadó test felett a tudat alatti agytevékenység veszi át az irányítást. A tükör segítségével materializálódó kísértetek jelenlétét tapasztalhatja, aki reggel érthetetlenül fáradtan és meggyötörten ébred, de az is előfordulhat, hogy át sem tudja aludni az éjszakát, mert úgy érzi, hogy láthatatlan szemek követik figyelemmel minden mozdulatát.

A parapszichológusok szerint a rejtélyes és félelmetes asztrális világ teremtményei által okozott lelki megrázkódtatás elsősorban a kisgyermekeket veszélyezteti, akik - a kifinomult hatodik érzéknek köszönhetően - sokkal védtelenebbek a párhuzamos dimenziókból érkező vendégekkel szemben. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy a gyerekszobában egyáltalán ne helyezzünk el tükröt, és ezzel az apró figyelmességgel is jelentősen megnehezíthetjük a barátságtalan látogatók rendkívül kellemetlen tevékenységét.
 
 
0 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
Találkozás a szellemvilággal..
  2011-08-30 13:59:52, kedd
 
  Szellemeket sokféleképpen lehet megidézni. Talán az egyik legmisztikusabb s egyben legveszélyesebb módja a beszélő tábla alkalmazása. Sokan meglepő dolgokat tapasztaltak a használata során, akkor is, ha csak egyszerű kérdésre egyszerű választ kerestek.

A táblának számos neve van: beszélő táblának, vagy szellemtáblának is hívják, de az angolszász elnevezése után végül is quia vagy ouia táblaként vált népszerűvé (hazánkban is). Kapcsolatba léphetünk általa a szellemekkel, vagy megjósoljuk segítségével a jövőt.

Hogyan működik?

A tábla maga körülbelül 30 x 45 centiméteres, általában körívben helyezkednek el rajta az abc betűi, helyet kapnak a számok is egytől tízig, illetve ott az ,,igen" és a ,,nem" szó, és fontos, hogy legyen egy elköszönés is. Tartozik hozzá egy kis lap (planchette), erre kell helyezni a kezet, és ez mutatja meg a választ. Amikor feltesz egy kérdést, a kezét finoman helyezze a planchette-re, és várjon, amíg a keze önkéntelenül megmozdul, betűről betűre téved, s a végén összeáll a válasz. Ha eldöntendő kérdést tesz fel, a tábla igennel vagy nemmel fog válaszolni. Megtörténhet, hogy egyáltalán nem hajlandó foglalkozni a kérdéssel - ilyenkor a ,,viszontlátásra" feliraton áll meg a planchette.
Sok vita folyt arról, vajon hogyan, mitől működik, de az biztos, hogy akik kipróbálták, mind nagyon intenzív élményként élték meg. Egyes nézetek szerint a saját tudatalattinkból merítünk ilyenkor, és a válaszok azért meglepőek, mert a tudattalannal éber állapotban nem vagyunk kapcsolatban. Mások a felettes énnel való kapcsolatnak tulajdonítják a működést, ami jól hangzik, de nem magyarázza azokat az igen ijesztő történeteket, amikről sokan beszámoltak a tábla használata után. Aki hisz a szellemvilágban, az meg van győződve róla, hogy az quija tábla segítségével a szellemekkel lép kapcsolatba, s valójában ők adják meg a választ.

Nem gyerekjáték

Quija táblát általában társasjátékként árulják a boltok, de néhány boszorkánysággal foglalkozó üzletben is kapható, legfeljebb más-más néven. Aki kreatív egy kicsi,t önmagának is készíthet egyet - s ha a szellemvilággal akar kapcsolatba kerülni, még jobban is fog működni, hiszen készítés közben átjárják a saját rezgései.
Használható a tábla fontos döntések előtt, de figyeljen oda, hogy ne alakítson ki függőséget, ne helyettesítse a saját, felelősségteljes döntését a tábla válaszaival.
Aki a halottakkal lép kapcsolatba a tábla segítségével - ez különösen akkor fontos és hasznos, ha valami lezáratlan maradt közöttük, és az illető helyre szeretné hozni - annak nagyon óvatosnak kell lennie. Mert a szellemidézés veszélyes dolog. Számos olyan történet kering, ami arról szól, hogy valaki öngyilkos lett néhány héttel a tábla használata után, mert megőrült a megidézett és itt maradt szellemek társaságától. Akadt olyan is, aki az iskolaudvaron ájult el a tábla használata közben, majd kómába esett és ott is maradt. Van, akit állítólag üldöznek a szellemek, miután használta a beszélő táblát. Egyik történetben sem lehetünk biztosak, ám tény, hogy ennyi riasztó és óvatosságra intő véleményt semmilyen, a szellemvilággal vagy jóslással kapcsolatos más eszközről nem hallani.

Fontos tudnivalók:
Soha ne használd a táblát egyedül, a planchette két ember rezgésétől könnyebben beindul. Nemcsak az a fontos, hogy mindkettőtök ujja érintse a kérdező lapocskát, fontos, hogy a testetek (térd vagy kar) is összeérjen. Legjobb, ha a quija tábla sem asztalon áll, hanem az öletekben fekszik.
Induláskor érdemes a planchettet szándékosan mozgatni, mert akkor gyorsabban átveszi a test rezgését, és hamarabb elindul ,,magától";
Meg kell kérdezni a szellem nevét; illetve néhány rá vonatkozó kérdést érdemes feltenni;
A kezdők olyat kérdezzenek, amire igen vagy nem lehet a válasz, hogy minél jobban begyakorolják, megszokják a szellemmel való együttműködést. De az igen-nem módszer a gyakorlottabbak esetén is követhető, mert a bemelegítést segíti. (illetve kiderülhet, hogy most kár faggatózni, mert úgysem jön válasz);
Egy kérdést csak egyszer szabad feltenni;
A szeánsz idején lehet bekapcsolva magnó, de még video-kamera is (lehet, hogy visszahallgatáskor, visszanézéskor a megjelenő szellemet is fel lehet fedezni a felvételen);
Ne kérdezz Istenről;
Ne kérdezd meg, mikor fogsz meghalni;
Ne használd fel a szellemet ártó szándékkal, és ne élj vissza a kapott információkkal;
Lehet, hogy a válasz betűi nem sorrendben érkeznek, azt utólag kell értelmes szavakká összerendezni;
Legjobb, ha este fordulsz a táblához kérdéseddel, amikor már elcsendesül a világ. Érdemes a ráhangolódás kedvéért gyertyát és füstölőt gyújtani, illetve halk, meditációs zenét hallgatni;
Ne használd a táblát, amikor beteg vagy, vagy amikor nagyon lehangolt vagy, mert könnyebben megszállhatnak a szellemek;
Ha egy szellemmel lépsz kapcsolatba, mindig köszönd meg a válaszait és köszönj el tőle, különben megharagszik, és kísérteni fog.
Érdemes egy tiszta ezüst érmét helyezni a táblára, mert akkor a gonosz szellemek nem tudnak megjelenni;
Sose hagyd a planchette-t a táblán olyankor, ha nem használod;
 
 
0 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
Az ellopott Biblia....
  2011-08-25 14:38:15, csütörtök
 
  Vajon igazuk van a keresztényeknek, tényleg a Bibliában vannak az első elbeszélések a világ keletkezéséről? Egy biztos, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, hogy a sumérok már ezer évvel korábban leírták a Szentírásban található történeteket...
Több millió keresztény hívő napjainkban is meggyőződéssel vallja, hogy a világ keletkezéséről szóló első elbeszélések a Bibliában találhatók. Pedig ma már bizonyosan tudható, hogy az Ószövetség legrégibb részeit sem írhatták korábban a Krisztus előtti első évezrednél, miközben például a legtöbb sumer írásos emlék ennél az időponttól legalább ezer évvel korábban keletkezett. Ráadásul a sumer szövegek számos elbeszélése szinte szóról szóra megegyezik a bibliai legendákkal. A sumerok megírták a világ teremtésének történetét, a bűnbeesését, a vízözönét, de még a tízparancsolatét is, csak éppen nem a zsidók szemszögéből, hiszen Isten választott népe akkoriban még nem is létezett...

A zsidó és keresztény hagyományok szerint a világ teremtéséről Mózes első könyvéből értesülhetünk. Ezt tartják hiteles forrásnak, mivel ezt maga Isten sugalmazta Mózesnek, kiválasztott népe vezetőjének, a prófétának. De vajon bizonyítható a Biblia hitelessége, az, hogy a benne foglalt történeteket korábban egyetlen más nép mitológiája sem ismerte? Ellenkező esetben ugyanis tudható, hogy Isten első prófétái nem a zsidók közül kerültek ki; ami egyben azt is jelenti, hogy nem a zsidók voltak a kiválasztott nép, ők csak átvették valaki másnak a hagyományait, lemásolták egy másik nép mitológiáját (amire később is akadt példa az emberiség történelme során). Más szóval: mégsem a Biblia az isteni igazság egyedüli forrása.

Ma már tudjuk, hogy történelmi hitelesség szempontjából az Ószövetségben leírtak aligha állják meg helyüket. A legtöbb eseményt nem támasztják alá régészeti, történeti bizonyítékok, vagy ha mégis találtak nyomokat a tudósok, akkor azok a nyomok más korból és más néptől erednek. Ezt már a keresztény egyházak sem tudják tagadni. A Vatikán teológusa, Norbert Lachwin híres tanulmányában ismerte el, hogy az Ószövetség ideje előtt is éltek próféták, akik Isten üzenetét közvetítették az emberiségnek, és a hittudomány hibát követett el, amikor nem foglalkozott az Ábrahám előtti idők emberének Istennel való kapcsolatával. Ez a megállapítás nyílt bevallása annak, hogy a Bibliában leírtak egy jóval ősibb mitológián alapulnak; egy másik, talán már elpusztult civilizáció emlékeit mesélik újra. Erre utal az is, hogy az Ószövetség nem a zsidó vallás, hanem az egész világ története. A Biblia ugyanis a világ teremtésével kezdődik, elmeséli Ádám és Éva, valamint azok leszármazottainak történetét, az özönvizet, és csak ezután tér rá a pátriárkák, azaz a zsidók történetére. A kérdés az, hogy ha nem a zsidók szemszögéből, akkor kinek az emlékei alapján beszél az Írás az emberiség őstörténetéről?

Nos, a választ a Teremtés könyve rejti
Amikor arról ír, hogy az első pátriárka, Ábrahám Ur városában született Ábrám néven. Innen vándorolt el családjával Kánaán földjére, ahol megkötötte szövetségét Istennel, ezután pedig az ő ivadékaiból lettek Izrael gyermekei. A várost sokáig csupán mitikus helynek gondolták, míg 1854-ben egy J. E. Taylor nevű angol diplomata nem bukkant Dél-Mezopotámiában néhány agyaghengerre egy elhagyott dombon. A hengereken talált sumér nyelvű felirat egyértelműen tudatta, hogy azon a helyen állt egykor Úr-Nammu király városa.

Taylor felfedezése óta rengeteg ékírásos agyaghenger feliratát sikerült megfejteni, s ezekből kirajzolódott a gazdag sumér mitológia. Szerepel benne a Teremtés, Éva, az édenkertben élő asszony, aki megkóstolta a tiltott ételt, Emesh és Enten (Káin és Ábel eredetije), Utnapistim, a vízözön hajósa, aki hajójára vitt ,,egy-egy párral az élő fajokból, hogy magjuk ne vesszen", a megszaporodott emberek nyelvének összezavarása, az isteni törvények átadása (ezeket őrizte meg Hammurápi híres törvénykönyve) és több olyan történet, amely a Biblia szerint ugyan a zsidókkal esett meg, de amelyeket sosem tudtak elfogadható bizonyítékokkal alátámasztani. Természetesen azért, mert ezek a sumer történelem és mitológia részei voltak; Ábrahám vitte magával őket Ur városából, ő mesélhette ezeket utódainak, akik generációk múlva már saját népük történeteként élték meg a sumer legendákat...

/Hihetetlen Magazin - Reine/
 
 
0 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
Maori átkok és jóslatok
  2011-05-25 09:30:51, szerda
 
  Az Új-Zélandon élő maori néppel egykor szoros összefüggésbe hozott mágikus tehetség napjainkban sem merült feledésbe: az őslakosok nemzedékről nemzedékre adják át a hagyományos rítusok titkait. A fehér és a fekete mágia gyakorlása során kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a különböző varázsigéknek és átkoknak
A két nagyobb és több kisebb szigetből álló, jellegzetes állat- és növényvilágáról ismert Új-Zélandot 1642-ben Abel Tasman holland tengerész fedezte fel, és 1769-ben James Cook kapitány nyilvánította brit gyarmatnak. A csendes-óceáni népvándorlás idején benépesült terület őslakosai, a Polinéziából származó maori törzs tagjai a mai napig Aotearoa, azaz a ,,hosszú fehér felhő földje" néven ismerik a szárazföldektől távol eső szigetállamot, amely egészen 1840-ig Ausztráliához tartozott.


Szent hegyek földjén

A rendkívül összetett maori vallás a természeti erőket és jelenségeket - mint az esőt, a szelet, a tengert, az eget, a hegyeket vagy az erdőket - képviselő istenek mellett fontos szerepet tulajdonít az ősök szellemeinek is, amelyek felelősséget éreznek utódaik cselekedeteiért, boldogulásáért és a törzs jövőjéért. A hagyomány szerint a halottak lelke az Északi-sziget csúcsánál, a Reinaga-foknál hagyja el a halandók világát, ahol egy természetfeletti hatalommal felruházott fa kapaszkodott meg a sziklák között.
Új-Zéland őslakói mindig is szent helyként tekintettek a sziget festői szépségű hegyormaira és a három működő tűzhányóra: a Tongariro, a Ngauruhoe és a Ruapehu csúcsaira. A maori legenda szerint a vulkáni tevékenységet egy tohunga, vagyis különleges képességekkel rendelkező pap hozta el az Északi-szigetre. Ngatoro-i-rangi polinéziai hazájából délnek vette útját, és Új-Zéland partjaihoz érve pillantotta meg a hófödte csúcsot, majd elhatározta, hogy megmássza a hegyet. Egyedül női rabszolgáját, Auruhoét vitte magával, a többieket pedig arra kérte, hogy böjtöljenek, amíg vissza nem tér. De társai nem hallgattak rá, ezért az istenek haragjukban hóviharokat küldtek a hegyre. Ekkor Ngatoro imával fordult isteneihez, akik válaszul tüzet gyújtottak, de a segítség túl későn érkezett ahhoz, hogy Auruhoét is megmentse. Ngatoro a rabszolgalány kihűlt testét annak a csúcsnak a kráterébe dobta, amely ma az ő nevét viseli.
A bennszülött törzsfőnököket évszázadokon át az Északi-sziget vulkanikus barlangjaiba temették, és az európai felfedezőket óvták attól, hogy megmásszák a szent hegyeket. A Ngauruhoe csúcsát 1839-ben meghódító J. C. Bidwill angol botanikus később sikertelenül próbálta elmagyarázni egy haragos törzsfőnöknek, hogy nem okozott semmilyen bajt, hiszen a hegyet védő tabu a fehér emberekre nem vonatkozik. Négy évtized elteltével, 1887-ben Te Heuheu Tukino maori törzsfőnök a kormánynak adományozta a területet mint nemzeti parkot, mert attól tartott, hogy a szakrális jelentőségű vidéket európai telepesek kerítik hatalmukba.

Fehér és fekete mágia

A törzsi nyelven ,,tapu" néven ismert szigorú tilalom nem csupán a szent hegyeket érintette, hanem az élet fontos eseményeire, meghatározott tevékenységekre, valamint bizonyos tárgyakkal vagy a magas rangú személyekkel való érintkezésre is vonatkozott. A tabu íratlan törvényként szabályozta a maori nép mindennapjait, és megszegője biztos lehetett abban, hogy valamilyen kellemetlenség vagy szerencsétlenség éri majd.
A maori életerejét istenek védik a gonosz szellemekkel szemben, de ha nem tartja be a törvényeket, elveszíti a védelmet vagy a sámán átkozza meg őt büntetésül. Az átkot pedig csak a legfőbb pap hatástalaníthatja a megfelelő ellenátokkal. Mint az európai boszorkányságnál, az átok ereje itt is nagyobb volt, ha a sámán meztelenre vetkőzött. A karakiának nevezett varázsigéket nemes célokra is használták: egy-egy csata megnyerésére, sikeres vadászat kérésére, az eső ,,fakasztására" vagy gyógyításra, de a bajba jutott hajósokat is így próbálták megmenteni az óceánban lakozó félelmetes teremtményektől.
A maori törzseknél a fehér és a fekete mágia is fontos szerepet töltött be. Az erre kijelölt szent helyen gyakorolt fekete mágiát a ,,gonosz tudás kosara" tartalmazta, amit egykor Tane isten hozott le a földre, és technikája apáról fiúra szállt. Más kultúrákhoz hasonlóan, ha egy fiatalember mágus akart lenni, különböző megpróbáltatásokat kellett kiállnia, s ha ezt követően képessé vált arra, hogy távolról pusztítson el növényeket, állatokat, sőt emberi lényeket, akkor kétséget kizáróan bizonyította tudását és ügyességét. A szintén elterjedt fehér mágia során a vándorokat oltalmazó ételeket főztek, megszentelt hajszálak segítségével vizet fakasztottak a száraz talajból, a kiválasztott ,,meghódítására" pedig varázserejű dísztárgyakat készítettek.


Valóra vált jövendölés

A maori hiedelem szerint valamennyi betegség az istenektől ered, ezért őseik megpróbálták kitalálni, mi okozta a szerencsétlenséget: ellenség vagy a szenvedő bűne, esetleg egy másik sámán. A gyógyító rituálét vezető tohunga több szót sorolt fel, és a páciens reagálásából állapította meg a betegség okát. Ez az eljárás egyébként meglepően hasonlít a nyugati pszichiátriában is alkalmazott vizsgálatokhoz.
A szigetország őslakosai napjainkban is nagy jelentőséget tulajdonítanak a jóslatoknak, és eltérő módszerekkel igyekeznek ,,meglátni" a törzs vagy az egyén sorsát, egy háború vagy betegség kimenetelét: feldobnak egy falevelet a levegőbe és figyelik a repülését, sárkányt bocsátanak fel vagy ,,jövőbe látó" énekeket kántálnak. Az álmokat sem hagyják figyelmen kívül, és az így kapott ,,tudás" segítségével több rendkívüli eseményt is sikerült előre jelezni. Egy maori jós például II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1953-as látogatásának idejére jövendölt természeti csapást, és a katasztrófa valóban bekövetkezett: a Ruapehu vulkáni tavának pereme leszakadt, a hatalmas víztömeg kő- és jégtömböket sodort magával, majd a hegyoldalon lezúdulva elragadott egy vasúti hidat, amelyen éppen egy zsúfolt vonat haladt át. A Wellingtonból Aucklandbe tartó expressz első vagonjai elmerültek a megáradt Whanganui folyóban, és a tragédiában több mint 150 utas vesztette életét.

Élő hagyomány

A 19. századi gyarmatosítás idején a törzsi háborúk szinte járványként terjedtek az elszórtan élő maori népcsoportok között. Elharapózott a kannibalizmus, hiszen a legyőzött foglyok rituális felfalása gyengíti az ellenség lelkierejét, a ,,manát", de erősíti a győztesekét is. A törzsfőnökök fejét levágták, füsttel konzerválták és harci trófeaként őrizték. Az európai hajósok szívesen megvásárolták a tartósított fejeket, aztán otthon drágán eladták, ezért lehet sok új-zélandi fejet látni Európa múzeumaiban.
Miután 1840-ben a brit korona fennhatósága alá került a két sziget, befejeződtek a törzsi háborúk, a maori nép pedig áttért a keresztény hitre. S bár a bennszülött lakosság nagy része nem az eredeti lakóhelyén él, és a vegyes házasságok száma is megnőtt, a legtöbb ősi szokást és a maori nyelvet sikerült megőrizni. A közösségi élet napjainkban a maraéban zajlik, amely olyan terület, ahol üdvözlik a látogatókat, esküvőket és temetéseket tartanak, kulturális és politikai találkozókat szerveznek. Minden település egy-egy csodálatosan faragott fogadóházzal büszkélkedhet, amit a tradíció élő személynek tekint: a háromszögletű homlokzat, vagyis a maszk a fejet jelképezi, az alátámasztó gerenda a gerincet, míg a belső tér a hasat. A közösségi házakban rendezett események az ősi hagyományok újjászületését tanúsítják: az Új-Zélandon élő mintegy 300 ezer maori a 21. században is őrzi népének egyedülálló kulturális és vallási szokásait.

Maui isten legendája

Az új-zélandi hagyomány úgy tartja, hogy a ,,hosszú fehér felhő földjét" egy Kupe nevű polinéz hajós fedezte fel, amikor ezer esztendővel ezelőtt körbehajózta mindkét sziget partjait, majd hazatérése után beszámolt a leendő új hazáról. Az Északi-sziget maori nyelven a ,,Maui hala", a Déli-sziget a ,,Maui kenuja", a Steward-sziget pedig a ,,Maui horgonya" nevet viseli. A legenda szerint az Északi-sziget hajdan egy mérges rája formájú, óriási hal volt, amit Maui, a rettenetes erejű félisten húzott fel az óceán mélyéből. Maui elment, hogy megköszönje égi őseinek a szerencsés fogást, de ezalatt fivérei kapzsin marakodva marcangolni kezdték a halat. A hal vergődött, vonaglott és görcsbe rándult haláltusájában, ezért lett Új-Zéland a ,,hegyek szigete".


Bőrön viselt jellemrajz

Az új-zélandi őslakosok egyedi testdíszítése nemcsak küllemében, hanem jelentésében is rendkívül érdekes. A moko, vagyis a maori arcfestés egyfajta személyi azonosítóként szolgált, amelyből következtetni lehetett viselője származására, társadalmi rangjára, jellemére és harcosként elért sikereire. A művészi díszítés vad és félelmetes arckifejezést kölcsönzött a férfiaknak, és egy elegánsan tetovált test jogos büszkeséggel töltötte el tulajdonosát. A fájdalmas eljárásnak az asszonyok is gyakran alávetették magukat, ugyanis a kék színűre tetovált nő évszázadokon keresztül a maori szépségideál megtestesítője volt.

Új-Zéland őslakói mindig is szent helyként tekintettek a sziget festői szépségű hegyormaira és a három működő tűzhányóra.
A tabu íratlan törvényként szabályozta a maori nép mindennapjait, és megszegője biztos lehetett abban, hogy valamilyen kellemetlenség vagy szerencsétlenség éri majd.

 
 
1 komment , kategória:  Rejtély, misztika  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 63
  • e Hét: 490
  • e Hónap: 1649
  • e Év: 1649
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.