Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Praktika a háztartásban amit nem árt tudni
  2017-06-18 10:19:08, vasárnap
 
 



1.Nagymamáink házi praktikái - praktika a háztartásban amit nem árt tudni

2.1.Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd" sütés közben.
3.Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
4.Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.
5.A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
6.A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
7.Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
8.Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
9· A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
10· Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
11· A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
12· A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
13· A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
14· Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
15· Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.
16· Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
17· A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.
18· A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
19· Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő, ezért miután kivettük, keverjük fel.
20· Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
21· Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
22. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
23· Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
24· Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett. Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
25· Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
26· Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:
27. Vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
28. Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja.
29. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
30· Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
31· Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad.
32· Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben! Lehet, hogy azt hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
33· Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét! Salátákba, süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
34· Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
35· A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.
36· A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
37· Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
38· A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.
39· A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.
40· Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
41· A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok űzni őket!!!
42· Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
43· Tükör gyönyörű lesz, ha White Spirittel tisztítod (festék hígító)
44· Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe.
45· A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben! - ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
46· Hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!
47· Azért, hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard.
48· Azért, hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére, (egy kis szövetzacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé).
49· A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
50· Azért, hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, de csak az egyik oldalát.
51· Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
52· Távol tartani egeret és patkányt, hintsd meg fekete borsporral a területet, ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.
53· A kávézacc felhasználása :háztartásban is fel tudjuk használni: tegyél egy kis tálba kávézaccot, majd ezt tedd a hűtőbe és nyoma sem lesz a kellemetlen szagoknak.
Szerző: Tisch Ferenc
 




 
 
0 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
Tévhit............
  2016-05-12 15:52:30, csütörtök
 
 



Tévhit, hogy a sótól lesz
kemény a csirkemáj.
Nyugodtan megsózhatjuk
sütéskor, a titok, hogy
ne süssük túl sokáig!

Sokan úgy tartják, hogy a
lencsét be kell áztatni fôzés
elôtt. Azonban így ,,ledobja
a ruháját“ - azaz kibújik a
héjából - és kevésbé lesz
esztétikus. Nem kell sokkal
tovább fôzni áztatás nélkül
sem, azonban sokkal gusztusosabb,
étvágygerjesztôbb
végeredményt kapunk.

Könnyen és gyorsan készíthetünk
házi paradicsompürét,
amelyet aztán pizzákhoz,
tésztákhoz használhatunk.
Sokan úgy tudják, hogy csak
akkor lesz jó a házi paradicsomszósz,
ha elôször a megmosott
paradicsomokat forró
vízbe megfürdetjük, majd lehé-
jazzuk, kimagozzuk és így dolgozunk
vele. Van azonban egy
sokkal gyorsabb módszer is:
a paradicsomokat kevés
vízben egy kis fokhagyma
társaságában megfôzzük
(néhány perc), majd egy botmixer
segítségével az egészet
szétturmixoljuk. Így benne
marad a héja, magja is, mégis
egy magas rosttartalmú, sima,
csomó- és darabmentes
szószt kapunk, melyet kedvünkre
fûszerezhetünk a
további felhasználás szerint.

A bôséges vöröshagyma kedvezô
élettani hatása mellett
sûrítôként is remek. Ha ételünket
egészségesen szeretnénk
sûríteni, akkor használjunk
bôségesen vöröshagymát.
A kész ételt olajon dinsztelt
vöröshagymával tudjuk
besûríteni.

Ha lehet, a gombás ételekhez
használjunk vargánya gombát,
sokkal intenzívebb az íze, mint
a hagyományos shampion
gombának.

Adjunk a lencsefôzelékhez egy
kis áfonya vagy sárgabarack
lekvárt. A pikáns, savanykás
ízhez nagyszerûen harmonizál
az édeskés lekvár íze.

A kóla nem csak innivaló, de
pácolhatunk benne húst is.
Mivel erôs savat tartalmaz, így
a hús rostjait megpuhítja,
eltünteti a karakteres ízt a
marhahúsból és kicsapja
belôle a vért.

Egy perc alatt készíthetünk
finom és egészséges gyümölcsfagyit.
Csak egy doboz gyorsfagyasztott
bogyós gyümölcs
és 1,5 dl tej, valamint egy kis
cukor kell hozzá. Mindezt
összeturmixoljuk és azonnal
fogyaszthatjuk.
A nemesebb szelet húsokat
lehetôleg csak sütés után sózzuk
meg, mert a só az értékes
ízanyagokat kiszívja a húsból,
és ezzel rágósak, szárazak
lesznek. A halakat viszont
érdemes elôre besózni, mert
akkor nem törik annyira a halhús,
pl. a halászlében.

Zsírban sütött húsok puhábbak
lesznek, mint az olajban
sütöttek.

Ha karajt, hátszínt vagy combot
használunk a fôzéshez, az
inakat vágjuk át, mert sütéskor
összeugrik a húsunk.
A csirkecomb sütésnél célszerû
az ízületnél bevágni,
így könnyebben átsül.



Ha édességet készítünk,
könnyen megspórolhatunk jó
néhány kalóriát azzal, ha a
cukor mellett egy kevés sót
is teszünk hozzá. A só ugyanis
az édes ízeket is kiemeli, így
kevesebb cukor elég a kívá-
natos íz eléréséhez. Persze
a sózást se vigyük túlzásba,
mert édesség helyett sós
süteményünk lesz.

Fôzelékek és levesek sûrítô
anyaga liszt helyett maga a
zöldség alapanyag lehet,
amelynek egy részét összeturmixoljuk.

A vércukorszintünkre sokkal
kedvezôbben hat, ha a vagdaltba
áztatott zsemle helyett
fôtt sárgaborsót teszünk.

Galuskáknál a liszt egy részét
turmixolt zöldségekkel pótolhatjuk,
pl. sárgarépa, paraj,
zöldborsó. Így nem csak az
energiaértékét csökkenthetjük,
de a színét, és az ízét is
javíthatjuk.

Ha az ételeinket csak az
elkészítés végén sózzuk meg,
kevesebb sót kell rátenni.




 
 
0 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
Az ízeket nem az élet szüli,
  2015-11-06 11:47:11, péntek
 
 



Az ízeket nem az élet szüli, hanem az éhség, és a vágyak néha nagyobbak a gyomorban, mint a szívben.
Fekete István
magyar író
1900. január 25. - 1970. június 23.
 
 
0 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
1
  2015-09-25 13:52:31, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
Nem csak az számít, hogy mit eszel
  2015-09-25 13:08:14, péntek
 
 



Nem csak az számít, hogy mit eszel, mit emésztesz, hanem az is, hogy téged mi emészt. Lehet, hogy az életedben jelen van minden szükséges életmeghosszabbító és organikus étel, de ha tele vagy nehezteléssel, aggodalommal, félelemmel, vágyakozással, bűnnel, méreggel, megkeseredettséggel, vagy egyéb érzelmi betegséggel, az megrövidíti az életedet.
Rick Warren
 
 
0 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
Befőzési tippek,ötletek I
  2015-09-12 16:18:37, szombat
 
 



Befőzési tippek,ötletek I

A magas fehérjetartalmú gyümölcsöknél, mint az eper, a főzési folyamat közben keletkezett természetes habbal benn reked a levegő, ami rontja a befőtt kinézetét és tartósságát. Ezért főzés után szedjük le a habot. (Ezermester)
A fazekat mindig csak félig töltsük meg, mert a folyadék szintje forralás közben megemelkedik és kifolyhat. (Ezermester)
Befőtt készítéséhez válasszunk nem túl érett gyümölcsöket. Lekvár, zselé, szörp készülhet a túlérettekből is. Ha hullott gyümölcsöt használunk, vágjuk ki gondosan a rohadt vagy férges részeket. (Ezermester)
Enyhíti a kompót savasságát, ha kevés szódabikarbónát is teszünk hozzá a befőzéskor. Így ráadásul kevesebb cukor hozzáadására van szükség.
Narancsból, grapefruitból, citromból, banánból, fügéből, ananászból vagy gesztenyéből a tél folyamán is főzhetünk lekvárokat, dzsemeket. (Ezermester)
Befőzés előtt jól nézzünk körül a piacon, figyeljük meg, hol kínálnak kedvező áron megfelelő alapanyagot. (Ezermester)
Az elkészült üvegeket, sötét, hűvös, száraz helyen tároljuk. (Ezermester)
A főzőedény legyen széles, hogy a víz a lehető leggyorsabban elpárologjon, magas, hogy a lekvár ne fusson ki és vastag fenekű, hogy a lekvár ne ragadjon le. Kevergetéshez tiszta fém vagy tisztára súrolt, lehetőleg csak befőzésre használt fakanalat vegyünk igénybe. Áttöréshez súrolt szitát vagy paradicsomtörőt használjunk. (Ezermester)
Ha szeretnénk, hogy a befőzött gyümölcs, zöldség kemény maradjon, mosás után áztassuk rövid időre ecetes vízbe, majd öblítsük át tiszta vízzel. (Ezermester)
A lekvárt még forrón töltsük az üvegekbe, egészen a tetejéig, nehogy levegő maradjon benne. (Ezermester)
A csavaros tetejű üvegek megakadályozzák a mikroorganizmusok elszaporodását és a kiszáradást, hosszabb távú védelmet nyújtanak, mint a celofán. (Ezermester)
Befőzni általában akkor szoktunk, amikor az adott terménynek már majdnem lemegy a szezonja és így az ára is. Lecsó, savanyúság eltevésével megvárhatjuk a kora őszi hónapokat. (Ezermester)
A legfontosabb a tisztaság. Mind a gyümölcsök, mind az eszközök legyenek alaposan megmosva, hiszen már a legkisebb szennyeződés is a befőttek idő előtti megromlását okozhatja. (Ezermester)
A megtöltött és lezárt üvegeket nedves konyharuhára állítva fordítsuk fejjel lefelé, majd hagyjuk így öt percig. Az így képződő vákuum légmentesen zár. (Ezermester)
Ha módunkban áll, befőző lábasainkat és egyéb edényeinket ne használjuk ezen kívül más célra. Ezek lehetnek a most divatos, rozsdamentes edények vagy a hagyományos, hibátlan állapotú zománcozottak. (Ezermester)
Befőttes üveg: Ha fémtetős, gumikarikás üvegeket használunk, a gumikarikákat is főzzük ki mosószeres vízben, majd forralt vízben öblítsük. Mivel a gumikarikák épsége, rugalmassága meghatározó a légmentes zárásban, állapotukat feltétlenül vizsgáljuk meg befőzés előtt! (Tausz György)
A befőzést gondosan készítsük elő. Különösen ügyeljünk a tisztaságra. Valamennyi alap- és segédanyagot, eszközt időben szerezzük be. Tartsunk a befőzéshez külön, hibátlan zománcedényt. Az eszközök legyenek tiszták és rozsdamentesek. (Tausz György)
őket, mossuk ki forró mosogatószeres vízzel, többször öblítsük ki, majd lefelé fordítva szárítsuk törölgetés nélkül. (Ezermester)
Mielőtt befejeznénk a főzést, végezzünk kocsonyásodási próbát. A forró masszából tegyünk egy evőkanálnyit kistányérra, majd helyezzük rövid időre a hűtőbe. Ha megkeményedik, akkor az üvegben is megfelelő állagú lesz. (Ezermester)
 
 
1 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
Gyümölcsök-zöldségek előkészítése, főzése
  2015-09-12 16:13:24, szombat
 
 



Gyümölcsök-zöldségek előkészítése, főzése

A nyers zöldségeket ne áztassuk sokáig, mert a vitaminok kioldódnak belőlük.

A gombát ne áztassuk be a tisztítás során, mert értékes íz- és tápanyagai kioldódnak. Használjunk inkább folyóvizet és dörzsöljük le a szennyeződéseket.

Nem barnulnak be a fehér húsú zöldségek (karfiol, zeller stb.) és gyümölcsök (alma, körte), ha rögtön a feldarabolás után kevés citromlével megpermetezzük őket.

Ha felhasználás előtt langyos vízben megmerítjük a salátaféléket és más leveles zöldségeket, előbújnak az addig rejtőzködő kukacok és bogarak. Ezután a zöldséget átmoshatjuk hideg vízben is.

A paradicsom bőre könnyen lehúzható lesz, ha egy röpke pillanatra forró vízbe merítjük.

Főzzük a karfiolt fedő nélkül, és a puffasztó gázok elillannak.

Ha a zöldpaprikánk nagyon erős (és ezt nem szeretjük) dobjuk lobogó forró vízbe. 1 perc alatt az ereje zöme elillan.

Csípős zöldpaprikát ettünk? A hideg víz nem oltja a szánkban égő tüzet? Próbáljuk ki a tejet, az majd segít!

Könnyen meghámozhatjuk a héjában főtt burgonyát, ha főzés után egy fél percre hideg vízbe tesszük.

Ha hámozott burgonyát főzünk, azt mindig forrásban lévő, előzőleg megsózott vízbe tegyük, ugyanis a burgonya később már nem (vagy nem jól) sózható. Ha a krumpli öreg, tegyünk a főzővízbe egy kis borecetet, ettől sokkal jobb ízű lesz és kevésbé is fő szét.

Ha a zöldborsót éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd a vizet leöntve, 48 órán át meleg helyen tároljuk, akkor a meginduló csírázás miatt a borsószemek édesebbek és puhábbak lesznek.

A babot és a sárgaborsót is érdemes főzés előtt beáztatni, ugyanis ezzel csökkenthetjük a főzési időt. A lencsét (?) ellenben csak akkor áztassuk, ha nagyon száraz és kemény. Az áztatást 6-10 órával a főzés előtt kezdjük. Nem kell nagyon sok víz, elég, ha épp fedi a szemeket. A fel nem szívott vizet ne használjuk fel a főzéshez, öntsük ki.

A káposzta főzésekor keletkező kellemetlen szagot enyhíthetjük azzal, ha a főzővízbe néhány zellerlevelet is teszünk. Hasonlóképpen csökkenthető a konyhaszag azzal is, ha a zöldségek főzésénél kevés szódabikarbónát teszünk a vízbe. Ezzel a zöldségek is könnyebbek, finomabbak és vitaminban gazdagabbak maradnak.

Néhány csepp citromlé miatt kár lenne felvágni a citromot. Szúrjunk bele egy vastagabb tűt és a lyukon nyomjuk ki belőle a szükséges mennyiséget. Így még jó néhány napig eláll a gyümölcs.

 
 
0 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
1
  2015-09-12 16:13:05, szombat
 
 


 
 
1 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
1
  2015-09-12 16:12:17, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
1
  2015-09-12 16:09:51, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Konyhai fortelyok-Tanacsok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 12962 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1098
  • e Hét: 9432
  • e Hónap: 40426
  • e Év: 453777
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.