Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Híres elektromos gitárok.
  2017-02-18 19:38:05, szombat
 
  Az alábbi elektromos gitárok egy-egy híres zenész saját hangszerei, így saját névvel rendelkeznek.

A #0001-es szériaszámú Stratocaster, egy Fender elektromos gitár, mely jelenleg a Pink Floyd gitárosának, David Gilmournak a tulajdonában áll.


A "Black Strat" (teljes nevén Black Stratocaster) egy híres, 1969-es Fender Stratocaster elektromos gitár, mely a Pink Floyd szólógitárosának, David Gilmour-nak a tulajdonában van.


"Blackie" Eric Clapton híres Fender márkájú, Stratocaster típusú elektromos gitárja.


"Brownie" Eric Clapton első Stratocaster márkájú elektromos gitárja (korábban Gibson modelleket használt).


"La Marquise" egy híres Fender Stratocaster elektromos gitár, mely a francia gitáros Jean-Pierre Danel tulajdona.


"Lenny" a beceneve annak az 1965-ös paliszander fogólapos Fender Stratocaster elektromos gitárnak, melyet minden idők egyik legnagyobb bluesgitárosa, Stevie Ray Vaughan használt.


"Number One" vagy "First Wife" (első feleség) Stevie Ray Vaughan saját elektromos gitárja. A hangszer egy 1963-as gyártású Fender Stratocaster, három tónusú sunburst színezéssel.


"Rocky" egy 1962-es, eredetileg Sonic Blue színű Fender Stratocaster elektromos gitár, mely a The Beatles-tag George Harrisoné volt. Egyedi festése miatt valószínűleg minden idők egyik legfeltűnőbb Stratocastere.


"Evo" a beceneve annak a Steve Vai gitárvirtuóz segítségével kifejlesztett Ibanez JEM (7VWH) elektromos gitár prototípusnak, mely máig Vai tulajdonában van.


A Fender Broadcaster az első tömörtestű elektromos gitár prototípus, melyet Leo Fender rádió-mérnök, hangszerész alkotott meg 1948-49 folyamán.


"Lucille" a híres blueszenész B. B. King elektromos gitárja, egy fekete színű Gibson ES-335. Később King a többi ilyen típusú gitárját is Lucille-nek nevezte.


A Red Special (vagy a Fireplace) Brian May, a Queen együttes szólógitárosának saját készítésű elektromos gitárja.


A "frying pan" (serpenyő), vagy hivatalos nevén a Rickenbacker A-22 a világon valaha készített első elektromos gitár. Készítője George Beauchamp, aki Adolph Rickenbacker segítségével építette meg a prototípust 1931-ben. A "frying pan" elnevezés a hawaii gitárok jellegzetes testformája, valamint alumínium szerkezete miatt ragadt rá.
George Beauchamp
Adolph Rickenbacker 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
A világ legfurcsább hangszerei.
  2016-09-25 21:34:06, vasárnap
 
  Zöldség hangszerek. - Gemüseorchester, magyarul Zöldségzenekar tagjai paprikákon trombitálnak, póréhagymákon hegedülnek, és répákon furulyáznak. Előadásaikhoz természetesen minden alkalommal új, azaz friss zöldségeket használnak.
Music Box. - Dave Cole művész által egy Caterpillar CS-553 úthengerből készített zenélő henger, ugyanazon az elven működik mint egy klasszikus zene doboz.
Macskazongora (Katzenklavier). - Az első fennmaradt írásos emlék Athanasius Kircher jezsuita tudós 1650-ben megjelent munkájából, a Musurgia Universalis-ból származik: Nemrégiben történt, hogy egy találékony, ismert színész annak érdekében, hogy eloszlassa egy nagy fejedelem levertségét, a következő hangszert építette meg: Különböző méretű élő macskákat szerzett, majd bezárta őket egy csak erre a célra készített dobozba úgy, hogy egy lyukon keresztül a farkukat kilógathassa. Billentyűket is épített, melyek végén nem kalapácsok, hanem éles tűk foglaltak helyet. Ezután a macskákat hangjuk szerint sorba állította, minden kilógó farokhoz egy-egy billentyűt téve. Mikor a bilentyűket lenyomták, azok tűikkel beleszúrtak a macskák farkába, akik dühükben nyomorúságos hangokat adtak ki, a mély üvöltéstől a visításig, olyan zenét létrehozva, amely a férfiakat megnevettette, az asszonyokat pedig táncra csábította.
12 nyakú gitár. - Josihiko Szato japán feltaláló nem tudott megtanulni gitározni, tervezett hát egy 12 nyakú gitárt, amelyen viszont senki sem tud játszani. Ily módon elégtételt véve virtuóz vetélytársain, potom 60 ezer fontért, vagyis csaknem 20 millió forintért adott túl a kezelhetetlen hangszeren, amelyet valóban szinte lehetetlen rendesen megszólaltatni.
Zenélő Tesla tekercs. - Elvileg mindennel lehet zenélni, ami szikrázik vagy ívet húz, és ezek közül a leglátványosabb a Tesla-tekercs, mely nagyfrekvenciájú magasfeszültséget állít elő. A levegőt maga az ív, az ívet pedig a benne levő mágneses tér rezgeti meg.
Yaybahar. - Görkem Sen saját, egyedi hangzás után kutatott, így találta fel ezt a különleges akusztikus hangszert. A 34 éves török muzsikus inspirációt az ausztrál didgeridooból (didzseridu), a török neyből és a színházban használatos vihardobból merített. Az eredmény valami egészen különleges lett.
Tengeri-orgona. - A hatalmas kőből faragott tengeri-orgona sípjait a tenger hullámai szólaltatják meg Zadar városában a márvány mólón. A természet alapú hangszer 35 orgonasípja a város márvány mólóján folyamatosan zenél, ahogy a hullámok érik a partszakaszt. A kőből faragott sípok hangokká alakítják a hullámokat.
Chrysalis. - Egy forgó tárcsára feszített hurokból álló hangszer, mint egy tökéletesen hangolt citera.
Janko-klaviatúra. - A Jankó-klaviatúra külső képében (fehér-fekete billentyűk) megőrzi a C-dúr skála közismert formáját. A billentyűsorok egymással kapcsolatban állnak. Mindegyik billentyű három más billentyűsor hangjaival van kapcsolatban, és ezek leütéskor egyidejűleg mozognak. Az általa kitalált billentyűbeosztás lehetővé tette, hogy kis kézzel is nagy fogásokat érjenek el, a zongorajátékos egyrészt egyötödével megszűkíthette az oktávok fogási távolságát, másrészt olyan hanghatásokat hozhatott létre, amelyeket a közönséges zongorabillentyűzettel lehetetlen volt.
Symphony House Apartments. - Ebben az esetben a hangszer egy 575 négyzetméteres Michigani ház. Az ablakok nyitogatására változó légmozgástól, az egész ház rezonál.
Theremin. - A teremint 1919-ben találta fel Léon Theremin orosz fizikus. Egyedi abban a tekintetben, hogy ez az első olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintené. A tereminen úgy lehet zenélni, hogy a zenész a kezeit mozgatja a két antenna körül, az egyikkel a hang frekvenciáját (magasságát), a másikkal amplitudóját (a hangerőt) szabályozza.
Uncello
Hydraulophone
Bikelophone
Earth Harp. - A leghosszabb húros hangszer a világon.
Great Stalacpipe Organ. - Cseppkőorgona, Leland W. Sprinkle 1956-ban találta fel a Virginia állambeli barlangban található hangszert. A cseppkőorgona tulajdonképpen egy litofon, vagyis egy kőből készült tárgyak rezgetésével működő hangszer. A barlang három és fél hektáros részén szétszórva összesen harminchét hatalmas cseppkő szolgáltatja a különleges hangzást, melyeket egy központi billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni. Ha rázendítenek, akkor a barlang teljes, hatvannégy hektáros területén hallható a zene.
Serpent fúvós hangszer.
Jég orgona. - A svédországi Jéghotelben az északi sarkkörön túl, Jukkasjarviben.
Aeolus. - Ez a hihetetlen külsejű objektum félig szobor, félig hangszer. A hangszert az üreges csőveken átfújó szél szólaltat meg. Attól függően, hogy honnan fúj a szél, esetenként szép összhangzatok, máskor egészen disszonáns hangzás jön létre.
Nellophone
Sharpsichord. - Mechanikus hárfa, Henry Dagg az egyik legmenőbb hangzású foglalkozást tudhatja a magáénak, ő ugyanis hangszobrász. A sharpsichord tulajdonképpen egy automatizált akusztikus hárfa, a vurstli és a hárfa ötvözete: A hatalmas hengerből kiálló pöckök hozzák mozgásba a billentyűket, amik megütik a húrokat, többszólamú hangzást eredményezve. Tervezője mechanikus memóriával látta el a hangszert, ami rögzíteni tudja a zenészek által beprogramozott melódiát, amit aztán a hangszer oda-vissza le tud játszani a tekerés irányának megfelelően.
Pyrophone. - Tűzorgona, a hangszer kis robbanások, gyors belső égés következtében szólal meg. Georges Frédéric Eugéné Kastner találta fel 1874-ben. Állítólag teljesen biztonságos hangszer - e tekintetben kétségeket ébreszt az a tény, hogy a sípok a propán és a benzin robbanása közben felszabaduló légnyomás által szólalnak meg. A meglehetősen apokaliptikus hangzású hangszert nem szívesen engednénk be a Zeneakadémia nagytermébe, de jó látványelem lehet különböző majálisok és szabadtéri koncertek kiegészítőjeként.
Sajtdobok. - Walter Williams alkotta meg a sajtból készült dobszettet: a szett egyik darabja valódi holland sajtból van, a másik a boltok kirakatinak kellékéül szolgáló műanyag sajtutánzat. Williams a holland free-jazzdobos, Han Bennik számára készítette el ezt a hangszert azzal a céllal, hogy kifigurázza azt a sztereotípiát, mely szerint minden, ami holland, az szükségszerűen kapcsolatban áll a sajttal.
Loophonium
Oktobasszus. - 1850-ben hitelesítette a masszív három húros hangszert Baptiste Vuillaume. A nagybőgő nagytestvére közel három és fél méter magas. Ez elég vicces, tekintve, hogy fogólapja túl nagy, a húrjai pedig túl vastagok a kézzel való játékhoz. Ezért a húrok lefogását az oktobasszista egy bonyolult billentyű és pedálrendszer segítségével végzi.
Cello Horn. - Csellókürt, a trombitahegedű elvén működik ez a hibrid hangszer, amit 1936-ban a Popular Science havilap hasábjairól ismerhetett meg a világ. A húrok által keltett rezgéseket a sárgaréz kürt erősíti fel, rezes hangzást eredményezve.
Fluba. - A mély hangok szerelmesének, Jim Selfnek az agyszüleménye ez a hibrid hangszer, aki a rezes hangszerkészítő Robb Stewart segítségével alkotta meg a flubát. A hangszer tulajdonképpen egy tuba méretű szárnykürt. A fotón éppen Jim Selfet láthatjuk, amint megszólaltatja.
Badgermin. - Borz-teremin, az állatvédők nem fognak örülni ennek a hangszernek. A lista egyik legbizarabb szereplője ugyanis egy elektronikus teremin és egy borz keresztezéséből jött létre. 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
A Gibson Les Paul gitár.
  2016-05-12 21:37:39, csütörtök
 
  A Gibson Les Paul modell a világ egyik legnevesebb elektromos gitárja. Nevét az amerikai dzsesszgitáros Les Paul után kapta, aki fontos szerepet vállalt az elektromos gitárok kifejlesztésében.

A Gibson Les Paul modell.
Az elektromos hangszedő felfedezését követően, Les Paul amerikai gitáros előállt egy félig tömörtestű prototípussal, melyet kedvesen csak "Farönk" (The Log) néven emlegetett primitív kialakítása miatt: lényegében egy fenyődeszkára erősített hangszedőről volt szó, melyet egy üreges gitártestbe integrált. 1946-ban megmutatta az eredményt a Gibson cégnek, de ők nem voltak vevők az ötletre és inkább az ES-150-es üreges testű sorozatra koncentráltak.

Les Paul
Később a Fender Telecaster sikereit látva a tömörtestű (solidbody) elektromos gitárok piacán, a Gibson úgy döntött, mégis érdemes belevágni egy ilyen modell gyártásába. A csúcsminőségű, roppant precízen összeszerelt modellt Ted McCarty, a cég akkori igazgatója tervezte 1952-ben és a visszautasított ötletgazda tiszteletére a Les Paul modell nevet kapta.

Les Paul test
A hangszer roppant sikeresnek bizonyult egészen 1960-ig, amikor az eladások csökkenése miatt a Gibson leállította a gyártástát és helyette bevezette az SG modellt. Később a zenész-társadalom nyomására 1968-ban újraindult a forgalmazása, mely napjainkig tart, minden idők egyik legnagyobb hatású hangszerévé téve a Les Pault.

Epiphone Les Paul fej
A hangszertest alakja a klasszikus Gibson gitárok hagyományait viszi tovább. A hangszer fedlapja juhar, míg a tömör test faanyaga mahagóni (a test 1983 óta már nem tömör, akkor kezdték el a súlycsökkentést, mely eleinte 9 nagyméretű furatot jelentett, majd 2006 után megjelentek a "chambered" testek, azaz üregeket martak a testbe). A hagyományos Les Paul-forma "nyolcas alakú", és csak egy - alsó - bevágással rendelkezik, bár léteznek két bevágásos modellek is.

Tune-o-Matic húrláb felette a híd-oldali, "humbucker" hangszedő
A Les Paul rengeteg színben kapható - modellvariánstól függően. A felületkezelés, hagyományosan egyszínű, de 1958-tól bevezették a napégette hatást keltő "sunburst" szín

A Gibson gitár készítése.

 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
2000 darab fémgolyóval zenélő zenegép.
  2016-03-05 09:14:35, szombat
 
  A Svéd zenész Martin Molin 2 év munkájával készített egy hihetetlen zenegépet a Wintergatan marble machine-t. A Marble Machine körülbelül 2000 darab fémgolyó segítségével szólaltatja meg nyugtató, megkomponált, kellemes zenéjét. Olyan, mint a tekerős zenegépek, csak épp ezerszer jobb és annak már-már jövőbeli verziója. Pedig teljesen kézi meghajtású és vezérlésű dolog, nem kell semmi elektromos varázslatra gondolni.

A zenegép müködés közben.

Wintergatan marble machine Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2016-03-05 09:00:26
feltöltő: schuro
nézettség: 442
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: zenegép,
kategória: kreatív
leírás: ...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
A zenegép készítese.

Wintergatan marble machine készítese. Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2016-03-05 09:02:13
feltöltő: schuro
nézettség: 404
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: zenegép, készítés,
kategória: kreatív
leírás: ...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
A világ legnagyobb orgonája.
  2015-12-14 20:19:52, hétfő
 
  A világ legnagyobb orgonája az Egyesült Államokban, a New Jeresy állambeli Atlantic City-ben a Boardwalk Hall arénában található. 1933-ban építették és jelenleg csak egyes részei működőképesek. 1477 regiszterét - vagyis különböző hangszínű sípsorát - 33.112 síp alkotja. Ezek közül a legkisebbik fél centi alatt van (4,7 mm), a legnagyobbik 19,5 méter magas. 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
Zenélő utak Japánban!
  2015-11-24 16:30:13, kedd
 
  A titok a különleges útfelületben rejlik, melyre ráhajtva a gumiabroncsok nem a megszokott hangosabb-halkabb zúgást produkálják, helyette inkább dalra fakadnak. Japánban az első zenélő utak 2007-ben jelentek meg, melyeket a Hokkaidói Ipari Kutatóintézet tudósai terveztek, és elsősorban turistacsalogatónak szántak. A különleges utakkal több japán város is büszkélkedhet, például Wakayama, Gunma vagy Hokkaido. A zenélő útszakaszok nemcsak kellemesebbé teszik az utazást, hanem a sebességhatárok betartására is felhívják a figyelmet, mivel a tökéletes hangzás érdekében 50 km/h körüli sebességet kell tartani. A zenélő szakaszokat nemcsak táblák jelzik, figyelmeztetésül hangjegyeket is felfestettek előttük az aszfaltra. A zenei hangzást az apró keresztirányú árkok idézik elő. A hangok magassága a mélyedések közti távolságtól függően változik; minél kisebb a távolság, annál magasabbak a hangok. Az egymástól 6-12 mm-nyire elhelyezkedő barázdákon átgördülve népszerű japán dalokat élvezhetnek az autósok, nagyjából 30 mp-en keresztül.

Az első ismert zenélő utat, melyet Asphaltophone-nak hívnak, két dán művész, Steen Krarup Jensen és Jakob Freud-Magnus hozta létre 1995-ben, Gylling városában.videó:Link
 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
A zadari tengeri orgona.
  2015-11-14 09:04:38, szombat
 
  A világ legnagyobb (vízi) orgonája Zadar város tengerpartján található. Az installáció egyedülálló a világon, a horvát tengeri orgona (Morske Orgulje) ugyanis mintegy hetvenöt méteren uralja a tengerpartot, 35 orgonasíppal. A zenét a tenger és a szélmozgások összjátéka adja.
Tengeri orgona Zadarban

Horvátország ezen régiójának uralkodó zenei hagyománya a négy tagból álló "férfikórus", melynek zenei világában a dallamok és akkordok megfelelnek a dúr skálának. Az orgonában található öt cső egymástól másfél méteres távolságban helyezkedik el. A hallgató, aki a vízi hangszer bármelyik pontján áll, hallhatja a dúr skála öt-hét hangját.

Az orgonát Nikola Basic készítette, átadására 2005. április 15-én került sor, annak a projektnek a részeként, amely a város vízparti részének (Nova Riva) átalakítására vonatkozott. Az orgona 2006-ban megkapta a "European Prize for Urban Public Space" díjat.videó: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
Gyönyörű gitárok régi gördeszkákból.
  2015-08-16 19:39:51, vasárnap
 
  Nick Pourfard egy 22 éves zenész és deszkás, aki e két érdeklődési kört ötvözve elkezdett gitárokat építeni gördeszkákból. A San Francisco-i ipari formatervezést tanuló srác létrehozta a saját márkáját Prisma Guitars néven. Poufard munkája természetesen nem maradt figyelem nélkül; Steve Harris, az Iron Maiden basszerosa pl. tőle rendelte legújabb gitárját, aminek kivitelezését és designját Poufard kifejezetten a gitáros ízléséhez alakítja.

 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
YaBahar, egy érdekes akusztikus hangszer.
  2014-11-10 22:55:23, hétfő
 
  Görkem Sen, török zenész létrehozott egy első ránézésre talán őrülten furcsa, új akusztikus hangszert, a Yaybahar-t (Vonós szintetizátor). Szinte hihetetlen, de ebből a hangszerből olyan hangok képesek kijönni, mintha egy jó kis klasszikus szintetizátor space effektjeivel játszanánk. Ami azonban még különlegesebb mindebben az az, hogy ez a hangszer akusztikus, tehát semmilyen elektronika, vagy mesterséges hanggenerátor nincs benne. Csupán a fizika ősi törvényeit használja.

YaBahar, egy érdekes akusztikus hangszer Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2014-11-10 22:29:48
feltöltő: schuro
nézettség: 875
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: hangszer,
kategória: kreatív
leírás: ...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
A világ első ringó rock zongorája.
  2014-07-13 23:19:43, vasárnap
 
  Sarah Davenport tervezte világon egyedülálló Chichi rock zongora, ami ringató mozdulatokkal teremt tökéletes harmóniát a zongoristának a zene átélésében.

Videó: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hangszerek:  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 1448 db bejegyzés
Összes: 36705 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6996
  • e Hét: 82768
  • e Hónap: 318491
  • e Év: 3776719
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.