Belépés
tunkiss.blog.xfree.hu
,,Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene." HEINRICH HEINE Kiss Tünde
2014.04.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Mozart Requiem
  2017-10-05 20:15:11, csütörtök
 
 
Az aradi vértanúk kivégzésének emlékére teszem fel Mozart Requiemjét!


Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét (K 626) (d-moll) 1791-ben komponálta, élete utolsó darabjaként, talán ez a legnagyszerűbb és legelismertebb műve.

Mozartot névtelenül kérték fel (a különc Walsegg von Stuppach gróf küldöttei), hogy írjon egy requiemet, és megkapta a fizetése felét előlegként. Halála után özvegye, Constanze szorgalmazta a mű befejezését (talán hogy a fizetség másik felét is megkapja):
Valószínűleg Franz Jakob Freystädtler volt az, aki először próbálta kiegészíteni Mozart művét. Ő a Kyrie hangszerelésén dolgozott, de más tételekhez nem nyúlt.
Ezután Constanze Josef von Eyblert kérte meg, hogy fejezze be a munkát, aki a Dies irae tételtől egészen a Lacrimosáig dolgozott a Requiemen, amikor is úgy érezte, nem képes befejezni a munkát, és visszaadta a kéziratot Constanzénak.
A feladatot ekkor egy másik fiatal zeneszerzőre, Franz Xaver Süssmayrra bízta, aki Eybler és Freystädtler munkáját is felhasználta a mű befejezéséhez. Süssmayr megírta a saját hangszerelését a Kyrie tételtől kezdődően, befejezte a Lacrimosát, és írt néhány új tételt, ami a requiemekben szokott lenni: Sanctust, Benedictust, valamint Agnus Deit. Ezután hozzáadott egy utolsó részt, a Lux aeternát, ami a két Mozart által írt nyitó tétel átdolgozása. Süssmayr és Constanze szerint is ezt Mozart utasításainak megfelelően sikerült elkészítenie.
Elképzelhető, hogy más zeneszerzők is segítettek Süssmayrnak, vagy hogy Mozart által készített vázlatokat talált a Requiem kottái között. Gyanítják, hogy az ekkor már idősödő zeneszerző, Maximilian Stadler fejezte be a Domine Jesu hangszerelését Süssmayrnak. Néhány zenetudós úgy sejti, hogy az Agnus Deit Mozart utasításai, vagy vázlatai alapján írták, mivel hasonlít Mozart egy korábbi művéhez.
Az elkészült kéziratot végül elküldték Walsegg grófnak, Mozart hamisított aláírásával, 1792-re dátumozva.
Bár vitatott, hogy a mű mekkora hányada magáé Mozarté, a zene minősége minden aggodalmat eloszlat - főleg a bevezető 7 ütem, az erőtől duzzadó Dies irae, a Confutatis tiszta erő és magasztos harmónia közötti ragyogó ellentéte, vagy a Kyrie által keltett sebesség és csodálat érzésének vegyülése, nem is beszélve a lélegzetelállító Lacrimosa tételről, ami egyetlen nagy ívben fokozódik sóhajtásból üvöltéssé és vissza az Amenig.


Előadja a Bécsi Filharmonikus Zenekar Herbent von Karajan vezényletével: Link
 
 
0 komment , kategória:  Mozart  
Mozart: Egy kis éji zene
  2017-07-19 20:32:30, szerda
 
 
Kattints a Link szóra: Link
 
 
0 komment , kategória:  Mozart  
Nincs Cím
  2015-04-02 19:22:06, csütörtök
 
  Miért áll oly nagy becsben Wolfgang Amadeus Mozart utolsó befejezett egyházi
mûve, a 618-as Köchel-jegyzék számú Ave verum Corpus motetta, amelyet élete
utolsó évében, 1791-ben Badenben mintegy pihenés gyanánt, valószínûleg könnyeden
vetett papírra Anton Stoll templomi karnagy barátja számára? Miben áll szépségének
titka, a mai fülünknek már magától értetődő egyszerûség és természetesség, amelybe elrejti
bőrünk alá hatoló harmóniai leleményeit?
Link Link 
 
0 komment , kategória:  Mozart  
Mozart: C-dúr "Jupiter" szimfónia
  2014-12-17 16:54:07, szerda
 
 
Mozart: C-dúr "Jupiter" szimfónia


Mozart három utolsó szimfóniája kiemelt helyet foglal el az életműben. Mindhárom remekmű - az Esz-dúr, a g-moll, valamint a C-dúr szimfónia - 1788 nyarán készült el nagyon rövid idő alatt. Tóth Dénes szavaival: "A három hangulatában, mondanivalójának jellegzetességében, teljes költői tartalmában élesen elüt egymástól. Mintha ez a három szimfónia együttvéve adná a teljes Mozartot, költészetének összegzését. (...)

Nem tudjuk, ki illesztette a műhöz a "Jupiter"-jelzőt, de az kétségtelenül találó. Fenség, erő, nyugalom, olimposzi derű, klasszikus mértéktartás árad ebből a műből, valami ógörög világharmónia. Mintha a teremtés, a világegyetem végső törvényei, végső egyensúlya nyerne itt zenei kifejezést. Az Esz-dúr szimfóniában bölcs megértéssel búcsúzik az élettől Mozart, a g-moll szimfóniában még egyszer feltorlasztja emberi mivoltának minden keserűségét a fizikai lét nyomorúságával szemben, itt most minden dolgok fölé emelkedve a végtelenség örök törvényeit szemléli nagy nyugalommal és megértéssel." Hallgassuk meg a szimfóniát Riccardo Muti vezényletével:
Link

 
 
0 komment , kategória:  Mozart  
Mozart variációk egy francia gyermekdalra, azaz hull a pelyh
  2014-12-05 21:50:45, péntek
 
 

Link

Nagyon szép feldolgozás Rákász Gergely orgonaművész előadásában
 
 
0 komment , kategória:  Mozart  
Mozart: Utazás szánon
  2014-12-04 20:03:06, csütörtök
 
 
Wolfgang Amadeus Mozart 1791-ben komponálta Három német tánc /K. 605./ címmel kiszenekari művét, melynek 3. része az Utazás szánon.

Link 
 
1 komment , kategória:  Mozart  
Wolfgang Amadeus Mozart
  2014-08-08 01:39:07, péntek
 
 Wolfgang Amadeus Mozart (teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) (Salzburg, 1756. január 27. - Bécs, 1791. december 5.) osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus. Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hatévesen improvizálta, édesapja, Leopold Mozart pedig lejegyezte azokat. Leopold Mozart a salzburgi érseki udvar muzsikusa volt, mindent megtett annak érdekében, hogy fia minél alaposabb zenei képzésben részesüljön. Amint nyilvánvaló lett számára Wolfgang rendkívüli tehetsége, úgy érezte, hogy kötelessége azt megmutatni az embereknek. Ennek érdekében hosszú koncertkörutak egész sorát szervezte meg gyermekei számára, amelyek során a csodagyerekek a korabeli Európa szinte valamennyi jelentős zenei és uralkodói központjába eljutottak. A fiatal Mozartnak így lehetősége nyílt megismernie a korabeli Itália, Párizs, London, Bécs zenei világát. Tizenegy évesen már egész estét betöltő vígoperát komponált, tizennégy évesen pedig megírta első opera seriáját. Folytatás a LINK-re kattintva olvasható Link

G-moll szimfónia
Link

Csaknem pontosan egy hónappal az előző, Esz-dúr szimfónia után, 1788. július 25-én fejezte be Wolfgang Amadeus Mozart legszemélyesebb hangú szimfóniáját, a 40., g-moll szimfóniát, K. 550.

Míg az Esz-dúr szimfónia az élet boldogabb, fényesebb oldalát mutatta be, ebbe a művébe Mozart beleszőtte mindazt a keserűséget, amit először a fiatalkori 25, ,,kis" g-moll szimfóniában jelenít meg, és és ami későbbi kamarazeneműveiben, a hasonló hangnemben írt zongoranégyesben és még fokozottabban a vonósötösben megrázó erővel jelenít meg. Folytatás a LINK-re kattintva olvasható
Link

Egy kis éji zene
A G-dúr szerenád, avagy az ,,Eine kleine Nachtmusik" (Kis éji zene), K. 525, Wolfgang Amadeus Mozart egyik legnépszerűbb műve. Gyakran hangzik fel különféle vonóshangszer-összeállításokban, a kvintettől a kamarazenekarig. Mozart eredetileg két hegedűt, egy brácsát és egy csellót, ill. opcionális nagybőgőt írt elő, tehát a játékosok számát nem rögzítette.

1787 augusztusában írta szerzője. A szerenádmuzsika minden kellemét és ünnepi ragyogását egyesíti magában. Nagyobb érzelmi mélységekig nem hatol, de formai megoldását tekintve minden szempontból méltó a környező érett mesterművekhez, a Don Giovannival egy időben írt g-moll vonósötöshöz, a Falusi muzsikusok című szextetthez vagy az Esti dalhoz.LinkWolfgang Amadeus Mozart No. 23. A-Dúr zongoraversenye a Köchel-jegyzékben 488. szám alatt szerepel.
Az első tételből napsugaras fényben ragyog ki az A-Dúr hangnem minden fiatalos bája, vidámsága. A zenekar által bemutatott dallamokat a zongora virtuózan pergeti tovább.

A lassú tétel fisz-moll hangnemű sicilianója könnyes, fájdalmas zene. A zárótétel eleje vidám, huncut hangvételű, mintha Papageno űzne tréfát a varázslatos hatalmasságokkal. A tétel közepén szenvedélyessé komorul a hangvétel, ismét a fisz-moll fájdalmas régióiba jut, majd ismét vidám hangulatra vált, a záró kódában jut tetőpontjára ez a vidámság. tovább linkre katt
Link
LinkA-dúr szonáta
Link
 
 
3 komment , kategória:  Mozart  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 118 db bejegyzés
Összes: 717 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5
  • e Hét: 172
  • e Hónap: 5247
  • e Év: 69552
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.