Belépés
tunkiss.blog.xfree.hu
,,Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene." HEINRICH HEINE Kiss Tünde
2014.04.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Schubert: 9. szimfónia
  2017-07-25 20:31:02, kedd
 
 
Bécsi kalandozásainkat Schubert ,,Nagy" C-dúr szimfóniájával folytatjuk. 1838-ban Robert Schumann bécsi látogatása során ráakadt a szimfónia kéziratára, és magával vitte Lipcsébe. Itt Felix Mendelssohn-Bartholdy adta elő; a Neue Zeitschrift für Musik zenei újság (melyet Schumann szerkesztett) pedig dicsérte a művet.

A mű jelentőségét Pándi Marianne szavaival világítjuk meg: "A mind terjedelmében, mind jelentőségében méltán nagynak nevezhető alkotás Schubert életművének ragyogó betetőzése. Nem kisebb feladatot old meg ebben a harmincegy éves - és máris élete végéhez érkezett! - zeneszerző, mint a romantikus szimfónia létrehozásának problémáját. Beethoven alig egy éve halott. Írhat-e bárki szimfóniát a Kilencedik után, anélkül, hogy az merő utánzás, a rajongásig tisztelt mester művének szolgai követése volna? Schubert azzal, hogy C-dúr szimfóniájában egy új nemzedék nyelvét beszéli, egy új korszak stílusát képviseli, megoldotta ezt a lehetetlennek tűnő feladatot. A tanítvány hűségével és alázatával vette át a klasszikus elődöktől reámaradt formát, ám alkalmazásában az érett művész szuverén teremtő ereje érződik, amely a hagyományos formát időszerű, egyéni tartalommal, a maga vallomásos és ugyanakkor mégis egész nemzedékéhez szóló mondanivalójával tölti meg."


Akik tudnak kottát olvasni nézzék is a videót: Link
 
 
0 komment , kategória:  Schubert  
Schubert: Polonéz
  2016-07-02 22:43:48, szombat
 
 
Négykezes: Link
 
 
1 komment , kategória:  Schubert  
Schubert: 3. szimfónia
  2016-03-14 09:45:43, hétfő
 
 "Aki a zenét szereti, soha nem lehet igazán boldogtalan" - mondja az idézet mai választottunktól, Franz Schuberttől, akinek III. (D-dúr D. 200) szimfóniáját - teljes terjedelmében - 135 évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be Londonban.

1815-ben, úgyszólván néhány nap alatt írta Schubert III. szimfóniáját - olvashatjuk Pándi Marianne Hangversenykalauzában. Mint a zeneszerző műveinek zöme, életében ez sem került nyilvánosság elé (házi hangversenyen 1815-ben valószínűleg bemutatták): csak 1860-ban hangzott fel első ízben a szimfónia fináléja, míg a teljes művet 1881-ben mutatták be Londonban.


Liszt Ferenc szerint Schubert volt a valaha élt legköltőibb zenész.

A patetikus, fantáziaszerű lassú bevezetés után felhangzó gyors első tétel kamarazeneszerűen áttört, levegős hangszerelésével lepi meg a hallgatót; a tétel dallamvilágára a fiatalos lendület és energia jellemző. A III. szimfóniához Schubert nem írt lassú tételt: a második helyen nyugodt és szemlélődő Allegretto áll, mintegy korai előképe a nagy C-dúr szimfónia ,,mennyei hosszúságú" második tételének. A Menüett a súlyos ütemelőzők szokatlan effektusával lep meg: ez, valamint a hirtelen dinamikai váltások adják a tétel sajátos humorát és egyben népies zamatát. Váratlan a finálé tarantellaritmusa is, amelynek kései megfelelője a posztumusz c-moll zongoraszonáta ragyogó és démoni zárótétele.
LinkTeljes mű: Link
 
 
0 komment , kategória:  Schubert  
Schubert: 2. szimfónia
  2016-03-14 09:27:58, hétfő
 
 

Schubert II. szimfóniáját 1877-ben október 20-án mutatták be Londonban. Tóth Dénes Hangversenykalauzában ezt találtam az első Schubert szimfóniákról: "Schubert első öt szimfóniáját 16 és 20 éves kora között írta. Ezek az ifjúkori művek a mélyről fakadó ösztönösség csodálatos megnyilatkozásai. Itt már a dal nagymestere szól hozzánk, a formaépítkezés ugyan még nem tökéletes, a harmonizálásban naiv megoldások váltakoznak pompás ötletekkel, az ellenpontban való jártasság hiányai is gyakran kiütköznek, mégis ezeket az ifjú fővel írt műveket beragyogja a mélosz fénye, az üde líraiság melegsége, Schubert lelkének gyengéd érzelmessége."


Hallgassuk együtt, csodálatos darab: Katt a LINK-re Link
A zene maga az élet, és amíg szól, semmi nem hal meg örökre.
Daniel Glattauer


,,A zene az emberiség univerzális nyelve." (H. W. Longfellow)


 
 
0 komment , kategória:  Schubert  
Schubert: IV. SZIMFÓNIA, C-MOLL
  2015-04-01 18:20:18, szerda
 
  IV. SZIMFÓNIA, C-MOLL

(I. Adagio molto — Allegro vivace; II. Andante; III. Menuetto. Allegro vivace; IV. Allegro.)Az ,,évente egy szimfónia" elvét a IV. szimfónia megírásával következetesen folytatja a fiatal Schubert: 1816-ban — tizenkilenc éves korában — komponálja a ,,Tragikus" címmel ismert c-moll szimfóniát. A jelzőt később maga a zeneszerző fűzte művéhez, amelyen — erre vall már a hangnem választása is — Beethoven hatása hagyott nyomot. A beethoveni c-moll művek lapidáris tömörségét, tematikájának komor szűkszavúságát azonban ez a mű nem képes utánozni, hangja ezúttal is inkább Mozartra, semmint Beethovenre utal. A maga műfajában valóban ,,tragikus" megnyitó tétel kódájának napsugaras C-dúrja, illetve a zárótétel hasonló optimista befejezése arra késztet, hogy e tragikumot ne vegyük túlságosan komolyan. Az Andante a kései Schubert-zongoramuzsika megkapó jellemdarabjait idézi elénk, a Menüett pedig a zeneszerző sajátos harmóniavilágának varázsával hat. A művet 1849-ben Bécsben mutatták be.
Link

 
 
0 komment , kategória:  Schubert  
Schubert: 1. (tavaszi) szimfónia
  2015-02-28 13:55:12, szombat
 
  Tavaszi-szimfónia. 1. szimfónia. B-dur. Op. 38. A zenész-társ Mendelssohn hatására született művet 1841. telének végén komponálta Franz Schubert. A hosszú, kimerítő tél után a levegőben benne van a közeledő megújulás, "A völgyben éled a tavasz". Ez utóbbi egy nem túl ismert költő - Böttger - sora, mely megihlette a zeneszerzőt. A tavasz a kezdete, az eleje valaminek, ami után a kiteljesedés - a nyár - jön.
I. szimfóniáját 1813 őszén írta a tizenhat éves Schubert, aki akkoriban a bécsi városi konviktus növendéke és a császári udvar fiúkórusának tagja volt. Mint jó hegedűs, a tanulók zenekarában is részt vett, és ily módon könnyűszerrel megismerhette azokat a Haydn- és Mozart-szimfóniákat, amelyek egyben mintájául is szolgáltak a szimfóniaíráshoz. A klasszikus forma és kifejezés hibátlan elsajátításáról tanúskodik a szimfónia valamennyi tétele: az ünnepélyes hangulatú lassú bevezetéssel ellátott gyors megnyitó tétel skálamenetben magasba röppenő főtémája a mannheimi iskola ,,rakéta"-tematikáját idézi; a 6/8-os metrumú Andante a klasszikus siciliano-tételek ügyes utánérzése, amint a Menüett és a zárótétel is hűséges léptekkel jár az elmúlt nagy korszak mestereinek nyomában.

Link 
 
0 komment , kategória:  Schubert  
Schubert
  2014-07-19 19:08:46, szombat
 
  Franz Schubert

Franz Seraph Peter Schubert (Bécs, Himmelpfortgrund, 1797. január 31. - Bécs, 1828. november 19.), osztrák zeneszerző.
Bár nagyon fiatalon halt meg, több mint hatszáz romantikus dalt, több szimfóniát, szonátát, vonósnégyest, operát és egyéb darabot írt. A dallamok és a líricizmus iránti természetes érzékenységével Schubert a 19. század legtehetségesebb zeneszerzői közé tartozik.


Link

7. vagy 9. szimfónia
Az úgynevezett ,,nagy" C-dúr szimfónia voltaképpen Schubert utolsó szimfóniája, amit kevéssel halála előtt, 1828 tavaszán írt. A művet a Bécsi Zenebarátok Társaságához nyújtotta be, ahol azonban túlságosan hosszúnak és nehéznek találták, és nem fogadták el előadásra. A zeneszerző életében nem is szólalt meg ez a darab, és csak a véletlennek köszönhetjük, hogy egyáltalán reánk maradt: egy évtizeddel Schubert halála után fedezte fel a kéziratos partitúrát Robert Schumann, aki bécsi látogatása alkalmával Schubert fivérét is felkereste. Ő volt az, aki a remekműre a világ figyelmét felhívta, lelkes méltatásában elemezve nagyszerűségét. A szimfónia bemutatásának érdeme Mendelssohné, aki 1839-ben adta elő a lipcsei Gewandhaus zenekarral.....folytatás a "link"ra kattintva
Link


Link


Schubert "Serenade"
Csendjén át az éjszakának száll hozzád a vágy,
és a régi lombos fának suttogása lágy.
Meg ne lássa, meg ne hallja jöttöd senki sem,
jöttöd senki sem!
Szívrepesve szívdobogva várok rád szívem,
várok rád szívem!

Tied a szívem, tied a lelkem, minden gondolatom.
Tied a vágyam, tied az álmom, minden pillanatom.
Csak te néked, csak te érted, te hozzád száll dalom, epedő sóhajom
Érted élek vágyban égek.

Ezen a tündérszép tavaszi napon
A perc egy, mely eljő ma még
Melyben bevallom majd elégek
Hogy hőn imádlak én, s érted e szív elég.
csak érted ég.

Link


Schubert. Pisztrángötös
Mindenki ismeri Franz Peter Schubert (1797. január 31. - 1828. november 19.) művét, melyet a köztudat ,,Pisztráng-ötös" néven ismer.

Az A-dúr zongoraötös (op. 114 , D 667) létrejöttének a szekszárdi borhoz kapcsolódó története van.

Az anekdota szerint, 1817-ben egy baráti összejövetelen a házigazda szekszárdi óbort kínált a vendégeinek. Schubert is a társasággal tartott, de egy idő után felállt és félrevonult, mert nem hagyta nyugodni Christian Friedrich Daniel Schubart, a XVIII. század kalandos életű irodalmárának költeménye: A pisztráng.

Fél óra múlva dallal lepte meg a szekszárdi borral poharazgatókat. Dalában a vidám pisztráng fürge mozgását a zongorakíséret jeleníti meg, míg az énekes a népdal egyszerűségét követi.

Schubart verse, a baráti társaság és a finom szekszárdi bor együtt ihlette meg Schubertet, hogy az egyik legismertebb dalát megírja.

Christian Friedrich Daniel Schubart: A pisztráng

A csermely halkan zúgott, hol útja völgyre nyílt,
Hűs mélyén pisztráng úszott, úgy surrant mint a nyíl.
Oly tisztán szépen látszott, én csendben ültem ott,
A vízben vígan játszott és messze csillogott.

A parton lesben állva egy férfi nézte őt,
Nagy horgászbottal várta, a hal hogy arra jő.
A tiszta vízről véltem, itt nem lesz semmi baj,
Így meg nem fogja véle, hisz látja jól a hal.

A horgász cselre készül, mert unja már,
a csermelyt felzavarja végül. No, lám, amire várt,
már húzza, tépi horgát, a végén a végén ott a hal.
Jaj! Mért, hogy mindig jóljár és célhoz ér, ki csal?

Link

Katonainduló

Link

Ave Maria
Link 
 
1 komment , kategória:  Schubert  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 717 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10
  • e Hét: 10
  • e Hónap: 2911
  • e Év: 2911
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.