Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Gustav Klimt:Beteljesülés c.festményét mintázó szalvétámhoz:
  2013-01-29 11:20:39, kedd
 
 

Link´

Gustav Klimt a Beteljesülés című festményét 1905-1909 között festette.

Az osztrák nemzetiségű Gustav Klimt (1862-1918) szecessziós stílusú képein keresztül vált ismertté. Iparművészeti iskolában tanulta a mesterséget, ami rendre vissza is köszön művein. Különleges látás- és ábrázolásmódjának köszönhetően mondhatni megreformálta a stílust, ugyanakkor témája révén megbotránkoztatta saját korát.

Klimt kedvenc témája ugyanis a nő volt, amit nem átallott ráadásul a maga kendőzetlen szépségében, vagy éppen erotikával bőven fűszerezve megjeleníteni, emellett azonban mindig ügyelt arra, hogy modelljeit, vagy úgy általában a nőiességet kellő tisztelettel, ám annak hidegségével és távolságtartásával ábrázolja.
Természetesen nem minden műve csak a szexualitás körül forog, de az ez alól kivételt képező festményei is rendre óriási botrányt kavartak, Klimt ugyanis nem hajlott a kompromisszumra.

Annak ellenére, hogy művei nagy port kavartak, hivatalos megrendelésekre készült képeit visszautasították, ám az öntörvényű művész nem volt hajlandó stílusán változtatni.
Ezt jól példázza a bécsi egyetem részére készített freskósorozata, amelyet a tudományok allegóriájának témájában készített és amelyet szintén visszadobtak, mivel azok nem a hagyományos, a témának megfelelően kifinomult üzenetet közvetítették, sokkal inkább az átlagember szemszögéből, ezen túl pedig Klimt sajátos szűrőjén keresztül tekintettek arra.

Úgy érzem, Klimt művészete korunkban sokkal jobban érvényesülhet, mivel az emberek nyitottabbak, a prüdéria ma már nem korlátozza be a szemlélőt. Igazság szerint amennyire durván naturalisztikus manapság az erotika megjelenése, ahhoz képest Klimt művei még bőven visszafogottnak és a női nem iránt abszolút tiszteletteljesnek nevezhetők.
(Forrásoldal: www.ekultura.hu)

Ennek a szalvétán látható Beteljesülés festménynek van egy különálló festménypárja is, melynek az a címe: Várakozás. Erről szalvétaminta még nem készült . Ezt a festményt is 1905-1909 között fetette Klimt.Ez a két kép így alkot igazi párt, s gondolkodtatja el az eléjük álló embert mondanivalóikról,címeiken felül, a képek ábrázolásával, mik is valódi üzeneteik.A Várakozás című képen például a hölgy ruhájának a mintája háromszögmintás, azaz szögletes ábrázolású, sugallja, hogy sok minden történhet, nem lehet tudni, hogy merre dőlnek majd még el a jövő reményei, de a Beteljesülés című festményen már kerek formák vannak a hölgy ruháján, sejtetve, hogy mikor összebújik a hölgy a férfival, úgy kerek, egész minden, s a hölgynek a várakozással és emiatt kételyekkel , reményekkel teli időszaka után minden úgy alakult, ahogy ő azt szerette volna, s így már vége a kétségek időszakának, kerek, egész a világ, teljesültek az álmai-vágyai.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Festménymintás szalvétáimhoz:  
Gustav Klimt :Életfa című festményét mintázó szalvétámhoz:
  2012-04-30 21:19:39, hétfő
 
 

Link

Tree of Life
(Életfa)
1905-1909

A festmény elkészítéséhez a művész temperát, vízfestéket, aranyfestéket, krétát, arany és ezüst leveleket és egyéb arany, ezüst és bronz színű anyagokat használt.
A festmény egy három különálló képként is említhető kép középső része.A bal oldalon egy hölgy látható,ezen kép címe Expectation, vagyis Várakozás, a középső részé Tree of Life, vagyis Életfa,ami a szalvétán is látható, a jobb oldalon pedig egy pár alkotta kép látható,aminek címe pedig Fulfillment, vagyis Beteljesedés.
 
 
0 komment , kategória:  Festménymintás szalvétáimhoz:  
Minden idők legdrágább portréja szalvétamintaként:
  2012-04-27 19:12:51, péntek
 
 

Link

Gustav Klimt képen látható portréja minden idők legdrágább festménye, mely a manhattani Neue Galerie számára vásárolt meg Ronald Lauder kozmetikumipari mágnás.

Gustav Klimt képen látható portréja minden idők legdrágább festménye, melyet saját nemrégiben alapított manhattani Neue Galerie nevű galériája számára vásárolt meg Ronald Lauder kozmetikumipari mágnás.

Az 1907-ben készült Adele Bloch-Bauer I című portréért, melyet a II. Világháború során a nácik hadizsákmányként lefoglaltak, szakértők szerint 135 millió dollárt fizetett Lauder.

(tintamantra.blogter.hu/54003/a_vilag_legdragabb_festmenye)
Ő Adele Bloch-Bauer, akiről a festmény készült:Link

(dreamzzzzzzzzzzzzzzz.blogspot.com/2011/07/adele-bloch-bauer.html)
 
 
0 komment , kategória:  Festménymintás szalvétáimhoz:  
Ma megkaptam A csókot arany háttérrel végre:
  2012-04-27 19:02:08, péntek
 
 

Link

A csók (1908): Keletkezése Klimt arany-korszakának idejére esik, amikor a művész különösen sok aranyfestéket és valódi laparanyat használt képeihez. Az ekkor született alkotások népszerűsége az arany festészet-idegen anyagával függhet össze. Négyzetes kép. Nagy sikere volt, az állam meg is vette. A kép a szerelem oltárképe. A két figura szögletesen kapcsolódik össze. A nő térdel, a férfi olyan, mintha állna. A férfi feje úgy mered a nő feje felé, mint egy fallosz. A ruházaton fel lehet fedezni a női méhet és a férfi nemi szervét. Térbeli bizonytalanságba helyezi a párt, amit az is hangsúlyoz, hogy egy szakadék szélén állnak. A férfi ruhája szögletes mintákkal teli.

(hu.wikipedia.org/wiki/Gustav_Klimt)

Pár hónapja alkalmam volt a bordópiros hátterű festménymintás szalvétát megkapni, most ma megkaphattam az aranyhátterűt is. Mindkettőből van még több darabom is,ha esetleg valakinek megtetszik. Remélem a harmadikat, a fekete hátterűt is sikerül nemsokára beszereznem, a sorozatom tényleges tagjává tennem.

A bordópiros hátterű A csók mintás szalvéta:
Link

Ő Gustav Klimt:Link

(www.napi.hu/print/513153.html)
 
 
0 komment , kategória:  Festménymintás szalvétáimhoz:  
A csókot ma megkaptam!
  2011-10-27 18:55:59, csütörtök
 
 

LinkLink

Ma megkaptam Gustav Klimt : A csók című festményének szalvétás kiadását,itt ez most piros alapon van,amit megkaptam, egy egész csomaggal van jelenleg,akinek megtetszik, s nincs még belőle, szívesen elcserélem.Először a szalvéta első oldala, majd hátsó oldala látható, a két belső oldalon is ez a kétféle minta látható, az egyiken a teljes kép, a másikon pedig a kiemelt képrészlet.

Az eredeti festmény:LinkA festményt 1908-ban festette Gustav Klimt.Keletkezése Klimt arany-korszakának idejére esik, amikor a művész különösen sok aranyfestéket és valódi laparanyat használt képeihez. Az ekkor született alkotások népszerűsége az arany festészet-idegen anyagával függhet össze. Négyzetes kép. Nagy sikere volt, az állam meg is vette. A kép a szerelem oltárképe. A két figura szögletesen kapcsolódik össze. A nő térdel, a férfi olyan, mintha állna. A férfi feje úgy mered a nő feje felé, mint egy fallosz. A ruházaton fel lehet fedezni a női méhet és a férfi nemi szervét. Térbeli bizonytalanságba helyezi a párt, amit az is hangsúlyoz, hogy egy szakadék szélén állnak. A férfi ruhája szögletes mintákkal teli.
(hu.wikipedia.org/wiki/Gustav_Klimt)
 
 
0 komment , kategória:  Festménymintás szalvétáimhoz:  
G. Klimt festményei szalvétán:
  2011-10-19 10:06:05, szerda
 
 

LinkLink

Link

Az eredeti festmény.1907-1908-ban festette Gustav Klimt.Keletkezése Klimt arany-korszakának idejére esik, amikor a művész különösen sok aranyfestéket és valódi laparanyat használt képeihez. Az ekkor született alkotások népszerűsége az arany festészet-idegen anyagával függhet össze. Négyzetes kép. Nagy sikere volt, az állam meg is vette. A kép a szerelem oltárképe. A két figura szögletesen kapcsolódik össze. A nő térdel, a férfi olyan, mintha állna. A férfi feje úgy mered a nő feje felé, mint egy fallosz. A ruházaton fel lehet fedezni a női méhet és a férfi nemi szervét. Térbeli bizonytalanságba helyezi a párt, amit az is hangsúlyoz, hogy egy szakadék szélén állnak. A férfi ruhája szögletes mintákkal teli.

Gustav Klimt életéről és a Csók című festményéről hallhatunk ezen a felvételen a linkre kattintva egy angol nyelvű előadást:LinkLinkLink


Gustav Klimt Életfa című festménye szalvétán.Link

Az eredeti festmény. 1905-1909 között festette Gustav Klimt.Ha kicsit jobban megnézzük a festményt, elhelyezett motívumként rajta Gustav Klimt egy ragadozómadarat is, ami a halál állandó jelenlétét szimbolizálja.

Ezekből a szalvétákból plusz darabbal csak az Életfa című festményt ábrázolóval rendelkezem, abból is mindössze egy plusz darabom van.Más festmények szalvétás kiadásai még szerepelnek képtáramban, figurás és virágos szalvétáim között is,ha esetleg valakit érdekel, szerencsére több festmény is meg lett örökítve szalvétán,ami elsőre lehet, hogy valakinek meglepő, de így is lehet az embere kulturáltságát emelni, s az ilyen szalvétákat dekupázsoláshoz is szívesen használják sokan épp emiatt.
Link
Egy fotó Gustav Klimtről

Gustav Klimt (Bécs, Ausztria, 1862. július 14. - Bécs, Ausztria, 1918. február 6.) osztrák festőművész, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője. (A szecesszió a XIX. század végének, XX. század elejének egyik stílusirányzata az iparművészetben és a képzőművészetben. Jellemző rá a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó díszítés, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, lágy, gömbölyded formák.)


Klimt egy hétgyermekes családban nőtt fel, apja aranyműves volt. 14 éves korától az Osztrák Császári és Királyi Iparművészeti Iskolába járt, később öccsei is itt végeztek (egyikük szobrász és ötvös lett). 1892-ig sokat dolgozott egyik öccsével, Ernst-tel, festő társaságot is létrehoztak. Korai képeiben még felismerhetők az iskolában tanult minták és példaképek, saját stílusa még kevéssé felfedezhető ebben a korszakában. 1892-ben azonban apja, és Ernst öccse meghaltak, és ennek a kettős tragédiának a szomorúsága meglátszik a festő akkori képein.

Élete során rengeteg művet alkotott, néhány építészeti alkotáson kívül számtalan falfestményt, tájképet és portrét.A festményeinek elkészítéséhez a művész temperát, vízfestéket, aranyfestéket, krétát, arany és ezüst leveleket és egyéb arany, ezüst és bronz színű anyagokat használt.

(http://matchsz.inf.elte.hu/logosecsetvonasok/erdekesseg6.html)

Link

Egy karikatúra Gustav Klimtről, nem az ő keze által készült természetesen.
(http://fr.toonpool.com/cartoons/Gustav%20Klimt_42026)

 
 
1 komment , kategória:  Festménymintás szalvétáimhoz:  
Renoir festménye szalvétán:
  2011-10-07 09:12:36, péntek
 
 

Link

Az eredeti festmény

Pierre-Auguste Renoir: Luncheon of the Boating Party. (Evezősök reggelije)1880-1881. Phillips Collection, Washington, D.C. [Source: Miss.Ramos.Science]LinkLink

A szalvétáról készült képek. Nekem is van ebből a szalvétából, bárkivel szívesen cserélek.

A festményről és témájának történetéről, szereplőiről:

Renoir korában az impresszionisták kivonultak Párizsból a Szajna partjára festeni. Kedvelt helyük volt a Fournaise ház is Chatouban, ahol összegyűltek szórakozni és csónakázni a kor közkedvelt személyiségei. A képen felfedezhetjük, a háttal álló és cilindert viselő Charles Ephrussit, aki a Gazette des Beaux-Arts szerkesztője volt és a képen valószínűleg Jules Laforgue költővel beszélget. A pohárból ivó fiatal hölgy középen nem más, mint a színésznő, Ellen Andrée. Előtte ül barnába öltözve Baron Raoul Barbier ,,bon vivant", aki a mosolygó Alphonsine Fournaise-zel, a tulajdonos lányával beszélget. Mellette áll bátyja, Alphonse Fournaise, aki a hajók kölcsönzéséért volt felelős. A kép hátterében színésznők és korabeli újságírók csacsognak lelkesen. Ez a festmény megörökítette a korabeli csónakázás friss és üde hangulatát és halhatatlanná tette ennek a délutánnak a résztvevőit. A kép annyira ösztönös és spontán, hogy előtte állva szinte halljuk, ahogy felharsannak a nevetések a Szajna parton. Ma is áll a Fournaise ház, ahol kis múzeum várja az emlékezni és csónakázni vágyókat, és persze az étterem is működik, melynek teraszát a festő szintén halhatatlanná tette.
(www.kontextus.hu/hirvero/kiallitas_2006_0215.html)
Link

A festő önarcképe

Pierre-Auguste Renoir (Limoges, 1841. február 25. - Cagnes, 1919. december 3.) francia impresszionista festőművész.Link

A festőről készült fénykép.
 
 
0 komment , kategória:  Festménymintás szalvétáimhoz:  
Monet festménye szalvétán:
  2011-06-10 06:53:50, péntek
 
 

Link
A kép címe:Víziliomok
A kép a Giverny-ben lévő házának kertjében lévő tónál készült, 1905-ben.

A kép eredetiben:


Link

Claude Monet életrajza:

Claude Monet (teljes nevén Claude Oscar Monet) (Párizs, 1840. november 14. - Giverny, 1926. december 5.) francia impresszionista festő.

Életpályája:

Párizsban született, a Laffitte út 45. ötödik emeletén, 1841. május 20-án keresztelték meg egy helyi párizsi templomban. Édesanyja énekesnő volt.

1845-ben a család a normandiai Le Havre-ba költözött. Bár édesapja azt akarta, hogy a családi élelmiszerboltban dolgozzon, Claude Monet festő akart lenni. 1851. április 1-jén Monet elkezdte a művészeti középiskolát Le Havre-ban. Először szénrajzaival lett ismert, amiket tíz vagy húsz frankért adott el. Jacques-Francois Ochard-tól, aki maga Jacques-Louis David tanítványa volt, vette első leckéit. Normandia partjain 1856-1857-ben találkozott Eugéne Boudinnel, aki mentora lett, tanítva őt az olajfesték használatára és a plein air technikára.

1857-ben, 16 éves korában, anyja halála után, Párizsba költözött gyermektelen nagynénjéhez, Marie-Jeanne Lecadre-hoz.

A Louvre-ban látva, hogy egyes festők régi nagy mesterektől másolnak, maga is bevitte eszközeit és másolni kezdett. Párizsi évei alatt több festővel megismerkedett, köztük Édouard Manet-val és Pissarróval.

1861-ben Algériában kezdett katonai szolgálatot, de hamarosan tífuszt kapott, és ezután nagynénje kifizette a katonai szolgálat alóli mentesítés magas összegét. 1862-től Charles Gleyre tanítványa lett Párizsban, ahol találkozott Pierre-Auguste Renoirral, Frédéric Bazille-jal és Alfred Sisleyvel. Közösen kerestek új megoldásokat a festészetben, szabadtéren rögzítve a fényhatásokat, tört színekkel, gyors ecsetvonásokkal - kialakítva azt a stílust, amely később impresszionizmus néven vált ismertté.

Monet számára az ismertséget és elismertséget a Camille vagy A zöldruhás nő (La Femme a la Robe Verte) címeken ismert festménye hozta meg 1866-ban. Ezt a képet a ,,hagyományos" festészetet támogató párizsi Salon is elfogadta kiállításra. Modellje Camille Doncieux, későbbi felesége volt. 1868-ban megszületett fiuk, Jean.

Monet 1868-ban, anyagi nehézségei miatt, öngyilkosságot kísérelt meg, a Szajnába vetette magát, de kimentették.

A porosz-francia háború kitörése után, 1870 szeptemberében Angliába menekült. Barátai, Manet és Bazille bevonultak, s Bazille hamarosan el is esett a fronton.

Monet londoni tartózkodása során főleg John Constable és William Turner műveit tanulmányozta, akiknek tájképei nagy hatással voltak saját újításaira a színek alkalmazásában. 1871 tavaszán megpróbálta bemutatni néhány festményét a Királyi Akadémia kiállításán, de képeit nem fogadták el. Májusban elhagyta Londont, és a hollandiai Zaandamban (Amszterdam mellett) telepedett meg. Itt 25 képet festett, közben a holland rendőrség forradalmi tevékenységgel gyanúsította.

1871 őszén visszatért Franciaországba, és 1878-ig Argenteuilben, egy Szajna melletti faluban élt, közel Párizshoz. Itt festette néhány legismertebb művét. 1873-74-ben rövid időre visszatért Hollandiába.
Impresszió, a felkelő nap (1872). A festmény később az impresszionizmus névadója lett

1872-ben festette a Impresszió, a felkelő nap című képet, egy Le Havre-i tájat ábrázolva. Az első impresszionista kiállításon 1874-ben helyet kapott a kép, amely ma a Marmottan-Monet Múzeumban látható, Párizsban. A címről Louis Leroy kritikus új szakszót alkotott: ,,impresszionizmus", amellyel lekicsinylő szándékozott lenni, ám az elnevezést az impresszionisták elfogadták a maguk számára.

Monet még 1870-ben feleségül vette Camille Doncieux-t, aki 1876-tól tüdőbajban szenvedett. 1878-ban, második gyermekük, Michel születése után, Vétheuilbe, támogatójuk, Ernest Hoschede, gazdag áruháztulajdonos és művészetpártoló házába költöztek.

Hoschede 1878-ban csődbe ment és Belgiumba távozott. Monet asszony 1879-ben elhunyt. Alice, Hoschede felesége, Monet-val maradt, és segített felnevelni két gyerekét a saját hat gyereke mellett. 1883 áprilisában Vernonba, majd Givernybe költöztek, ahol Monet egy nagy kertet épített, és azután ott festette képei nagy részét. Alice, miután férje meghalt, 1892-ben férjhez ment Monet-hez.

1880-as-90-es években Monet elkezdte a ,,sorozatképeit", amelyben a fényhatásokat és az időjárási viszonyokat ábrázolta. Az első ilyen a Kazlak-sorozat, amelynek darabjait több szemszögből, más napszakokban készítette. 1891-ben e sorozat 15 képét állította ki a Durand-Ruel-ben, nagy sikert aratva. Később a Nyárfák, a Roueni katedrális, a Parlament, a Szajna reggel és a Vízililiomok sorozatát festette meg.

1883 és 1908 között több hosszabb utat tett mediterrán tájakon, ahol sok tájképet festett. Velencében és Angliában fontos sorozatokat készített. Felesége 1911-ben meghalt, majd idősebb fia, Jean is, akinek felesége Blanche, Alice egyik lánya volt. Ezután Blanche gondoskodott róla és a gyerekekről.

1926-ban befejezte a Tavirózsák 12 pannójának megfestését. A képeket a francia államnak ajándékozta; azok az erre a célra átalakított Orangerie-ben kaptak állandó helyet. Szembetegség kínozta, általános egészségi állapota egyre romlott, 1926. december 5-án halt meg Givernyben.

Művészete:

Halála után 1928-ban rendeztek munkásságából nagy retrospektív bemutatót. Tájképein a végsőkig kiérlelte az impresszionizmus elveit. Képei nem a tárgyak térbeli viszonyát, hanem színeik világításbeli értékeit jelenítik meg. A puszta optikai kép kifejezésére való törekvés, a szerkezet, a kép előformázásának feladása, művészetének tárgy nélkülivé váló tendenciája számos vonatkozásban az absztrakt művészet felé mutat. Számos modern absztrakt festő Monet művészetét előfutárának vallja.

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Claude_Monet)
 
 
0 komment , kategória:  Festménymintás szalvétáimhoz:  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 47
  • e Hét: 1351
  • e Hónap: 3414
  • e Év: 759394
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.