Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/327 oldal   Bejegyzések száma: 3261 
Miért aggódsz?
  2020-06-04 20:00:36, csütörtök
 
  ,,Ezt mondta nekik: Ez a nyugalom helye, nyugodjon meg a megfáradott! Ez a pihenés! De nem akarták meghallani!" (Ézs 28,12)

Miért aggódsz? Milyen lehetséges hasznot szerez az aggodalmad? Olyan hatalmas hajónak a fedélzetén vagy, amit képtelen lennél kormányozni még akkor is, ha a Kapitány téged a kormányrúdhoz állítana. Nem lennél képes még arra sem, hogy a vitorlákat megigazítsd, mégis úgy aggódsz, mintha te lennél a kapitány vagy a kormányos a hajón. Légy nyugodt, drága Lélek - Isten a Mester!
Azt gondolod, hogy az élet minden zűrzavara és tombolása bizonyítéka annak, hogy Isten elhagyta trónját? Nem hagyta el! Ez Ő hatalmas paripái erőteljesen száguldanak tovább, és szekerei maguk a viharok. De Isten tartja a gyeplőket, irányítva a szekereket, amint akarja!
A mi Jahve Istenünk továbbra is a Mester! Hidd el ezt, és békességed lesz! ,,Ne féljetek!" (Mt 14,27) (Charles H. Spurgeon)

Ma éjjel, lelkem, megnyugodj,
Isten országa nem inog -
Ez Isten ügye, nem tudod?

Ma éjjel, lelkem, megnyugodj -,
Isten így szól: ,,Távozz, Gonosz!"
Ez Isten szava, hallhatod.

Ma éjjel, lelkem, megnyugodj,
Isten szeret, te ne aggódj -
Ő van veled, zengjen dalod!

Ma éjjel, lelkem, megnyugodj,
Isten a te Vigasztalód,
A mennyben eléred célod!

Nagyon kérlek, ne add át szívedet az elkeseredésnek! Ez veszélyes kísértés, mert ellenfelünk annyira kifinomította, hogy nagyon is körmönfonttá vált.
A reménytelenség összeszorítja és elszárítja a szívet, képtelenné teszi arra, hogy érzékelje Isten áldásait és kegyelmét. Arra is rávesz, hogy eltúlozd az élet nehézségeit, a terheidet pedig olyan nehéznek mutatja, hogy szinte el sem bírod viselni. De Istennek terve van veled, és hogy terveit megvalósítsa, ahhoz végtelenül bölcs.

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Nála vannak kulcsok
  2020-06-04 19:43:59, csütörtök
 
  Nála vannak a kulcsok

,,Ő rám tette jobbját, és így szólt: Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, és az élő:
halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol
kulcsai."( Jel 1,17-18)

Mi mindannyian meg fogunk halni. Hacsak Krisztus vissza nem jön a következő száz
éven belül, e sorok összes olvasója halott lesz már.
Talán rémítőnek tartod ezt a gondolatot. Lehet, hogy szükségtelen ez a figyelmeztetés. Senki nem tagadhatja viszont, hogy a valóságnak megfelelő.
A halál állandó kísérőnk, ámbár soha nem szokjuk meg. Ha egy ember úgy beszél a halálról,
mint barátjáról, az az ember már nem egészséges. A halál ellenségünk (1Kor 15,26), bármi
más mondanivalónk van is nekünk keresztyéneknek róla. Hála Istennek többet is tudunk mondani.
A halál egy sötét függöny, és senki nem láthat át rajta. Magas fal, és senki nem nézhet át fölötte.
Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb számban tűnnek el a függöny mögött azok az emberek, akiket valaha ismertünk. Senki nem tért még vissza.
Csak egy ember van, aki így ment el, és visszatért. A neve: Jézus. Ő az, aki most szembejön
velünk, mert ,,az élők földjének lakója". Hozzánk lép, amíg földi utunkat járjuk. Végtelenül
gyengéd mozdulattal János fejére tette kezét. ,,Ne félj, én vagyok az első, én vagyok az utolsó is.
Meg kell halnod, de én halott voltam, és élek. Amikor át kell menned a kapun, ne félj. Én ott vagyok. És nálam vannak a kulcsok."
Úgy beszél, mint aki a halált a halál saját birodalmában győzte le. És neki minden joga megvan, hogy így beszéljen. Ő maga örökre kikerül a halál uralma alól, de a halál nem került ki Krisztus uralma alól. Erre gondol, amikor így szól: ,,Nálam vannak a kulcsok." Hatalma a sötét függönyön túlra is kiterjed.
Amennyire látjuk, az igazak és a gonoszok ugyanazon a kapun át hagyják el ezt az életet. Ugyanazon fal mögött tűnnek el. De mi meghallottuk az igét, és megkaptuk Jézus Krisztus
Lelkét. Ezért bizalommal járjuk utunkat. Még amikor meg is kell tennünk azt az utolsó lépést, halljuk a hangját: ,,Ne félj. Nálam vannak a kulcsok."

Napi gondolatot

Gondold végig a halálhoz való viszonyod. Mitől félsz? Mi vigasztal meg?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Totális hadviselés
  2020-06-03 08:44:34, szerda
 
  Totális hadviselés

,,Hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek, hanem erősek az Isten kezében erődítmények lerombolására. Ezekkel rombolunk le minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek, és foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre." (2Kor 10,4-5)

Itt az igehirdetés természetéről és hatalmáról olvasunk leírást. Az evangélium szava elsősorban felhívás bűnbánatra, és a Krisztus által való szabadítás bejelentése. Ennek a szónak van ereje ahhoz, hogy megtérést és szabadítást eredményezzen, mert Isten igéje. De az evangélium több, mint felhívás megtérésre és hitre. Olyan hatalom is, mellyel ki lehet pukkasztani az emberi okoskodás léggömbjeit, és olyan tüzérség, mellyel meg lehet semmisíteni az emberi gőg erődítményeit. Tulajdonképpen az evangélium nem csupán az emberközpontú gondolkodás leleplezésére szolgál, hanem arra is, hogy ezeket a gondolatokat foglyul ejtse a Krisztus iránti engedelmességre.
A keresztyének nem mindig fordítanak figyelmet az evangélium messzebbre ható következményeire. Túl gyakran olyan üzenetnek tekintik, amely révén az emberi lélek és Isten között áll helyre a békesség. Nem mindig érzik meg azt, hogy az evangéliumnak van ereje befolyásolni azokat a gondolati sémákat is, amelyek uralják az egyetem intézményét, és azokat az elgondolásokat, amelyek alakítják a harcot a munkaviszony területén.
Tudnunk kell, hogy magatartásunknak, ahogy a nemiség, a pénz, a tudomány és a háború kérdését nézzük, nagyon is sok köze van a Krisztusban való hitünkhöz, mivel ő a dolgok új rendjének kezdete. A gondolatok és a magatartás újrarendezését az hozza létre, hogy az evangéliumra hallgatunk.
Amikor a keresztyén harcos ezekre a különböző területekre és tájakra lép, nem szabad neki
fegyvert cserélnie. A tudományos életben az lesz a kísértése, hogy a logikában bízzon, a politikában az, hogy az ékesszólásra támaszkodjék, üzlet esetében pedig az, hogy a világi hatalom fogalom körében gondolkodjék. De a mi ,,hadakozásunk fegyverei" nem evilágiak. Isten igéje eredményezi, hogy a gondolatok és a magatartás újrarendeződjenek.
Ahogy Isten a beszédével alkotott meg mindent az eredeti teremtésben, ugyanúgy Krisztus a beszédével hozza létre az új teremtést. Ezt az evangéliumot hirdetnie kell Isten népének, de nemcsak extenzív módon, vagyis az egész földkerekségen, hanem intenzív módon is, azaz az élet minden részére vonatkoztatva azt.

Napi gondolat
Válaszd ki életed valamelyik területét, mondjuk a munkát, a szülői teendőket, tanulást vagy a szabadidővel való élést. Hogy teheti az evangélium élet-átalakító ereje nyilvánvalóbbá életed e területén is, hogy hova tartozol?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Idős emberek
  2020-06-03 07:44:46, szerda
 
  ,,Érett korban térsz a sírba, ahogyan a learatott gabonát is a maga idején takarítják be" (Jób 5,26).

Valaki egyszer írt a régi hajók kimentéséről, azt állítva, hogy nemcsak faanyaguknak az életkora javította a minőségüket. A hajókra a tenger által okozott erőteljes hánykolódás, valamint a hajófenekén levő víz kémiai reakciója és az eltérő teherszállítmányok is hatást gyakoroltak.
Több évvel ezelőtt deszkákat és borító lemezeket vágtak le egy nyolcvanéves hajó tölgygerendájából, és kiállították egy divatos bútorüzletben a Broadway-n, New York City-ben. Ezek felhívták magukra az emberek figyelmét elegáns színükkel és gyönyörű évgyűrűikkel. Hasonlóan meglepőek voltak bizonyos mahagóni gerendák, amiket egy olyan hajóból vettek ki, ami hatvan éven át vitorlázott a tengereken. Az utazás évei összeszorították a fa pólusait, és mélyítették a színt annyira, hogy olyan fenségesek és ragyogóak voltak, mint az antik, kínai vázák. A fát azóta felhasználták, egy vitrint készítettek belőle, ami egy gazdag New York-i család társalgójában megtisztelt helyre került.
Nagy különbség van az idős emberek között. Vannak, akik kedvetlenül, kényelmes és haszontalan életet éltek, és vannak, akik vitorláztak a zord tengereken, cipelve a málhát és Isten szolgáinak a terheit, meg sok más segítségre szorulóét. Az utóbbi csoport életébe nemcsak beszivárgott a stressz és a feszültség, hanem terhük édességének az aromája is átitatta őket jellemük pórusainak minden rostján keresztül. (Louis Albert Banks)
Amikor a nap végül a horizont alá esik a korai estén, munkájának bizonyítéka megmarad egy ideig. Az égbolt továbbra is ragyog eltávozása után még egy teljes óráig.
Hasonló módon, amikor a jó vagy a nagy ember élete eléri a végső napnyugtát, e világ égboltja megvilágosodik sokáig, miután eltűnt a szem elől. Az ilyen ember nem tűnik el a világból, mert amikor távozik, magából sokat hagy hátra - és mint halott, tovább beszél. (Henry Ward Beecher)
Amikor Victor Hugo több mint nyolcvanéves volt, hitét ilyen gyönyörű formában fejezte ki: ,,A lelkemben érzem jövő életem bizonyítékát. Olyan vagyok, mint az erdő, amit levágtak nemcsak egyszer, mégis az új hajtásban több az élet, mint valaha. Mindig az égig emelkedem az új nappal, ami ráragyog a fejemre. A föld bőséges nedvet szolgáltat nekem, de a menny világítja meg utamat az ismeretlen világokba.
Az emberek azt mondják, hogy a lélek semmi, hanem testi erőinknek a hatása munkálkodik. Ha ez igaz volna, akkor hogyan lehetne lelkem egyre ragyogóbb, amint a testem kezd elmúlni? A tél talán elárasztja a fejem, de egy örök tavasz emelkedik fel a szívemből. Életemnek ezekben az utolsó óráiban úgy érzem a liliomok és rózsák illatát, mint ahogy éreztem akkor, amikor húszéves voltam. Amint egyre közelebb kerülök zarándoklásom végéhez, annál világosabban hallom a halhatatlan, örökkévaló világ szimfóniáit, amelyek hazahívnak engem. Ez ámulatba ejtő, mégis mélységesen egyszerű."

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Krisztus nagysága
  2020-06-02 07:53:18, kedd
 
  Krisztus nagysága

,,Ő előbb volt mindennél, és minden őbenne áll fenn. Ő a feje a testnek, az egyháznak, ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy minden tekintetben ő legyen az első." (Kol 1,17-18)

Nem lehet eltúlozni a Názáreti Jézus fontosságát. Abban a folyamatban, ahogy megismerjük őt, rendszerint földi szolgálatával kezdjük. Azután meg kell tanulnunk összekapcsolni a földi és mennyei szolgálatát. Jézus, akit megfosztottak ruháitól, és akit kivégeztek egy kereszten, ugyanaz a valaki, aki e világ fejedelmének zsarnokságát összezúzta. Meg kell tanulnunk őt úgy ismerni, mint akire rá van bízva Isten teljes ,,fegyvertára". Hinnünk kell, és át kell élnünk, hogy ő képes minden szükségünket beteljesíteni, sokkal nagyobb mértékben, mint ahogy mi ezt kérhetjük vagy óhajtjuk.
Amikor azonban ezt elmondtuk, még nem mondtunk el eleget. Most meg kell tanulnunk összekapcsolni Jézust és a világot. Ez a kapcsolat létezett már jóval azelőtt, hogy ő mint csecsemő belépett a világba. ,,Ő előbb volt mindennél". Ő létezett Istennél, jóval a földi szolgálata előtt. Midőn Isten hatalmas szava megteremtette a világmindenséget, Krisztus volt a szíve és az összhangja annak a rendnek. Krisztus nélkül a teremtettség rendjének harmóniája felbomlik, elveszti összetartó erejét, értelmetlenné válik. Mert ,,minden őbenne áll fenn". Az, aki a kozmosz szíve, az egyháznak a feje is. Ha egyszer meggondolod ezt, a következtetések szerteágazóak.
Krisztus, ez az isteni személy volt az, aki belépett a teremtettségbe, amikor az éppen széthullóban volt. A Teremtő oldaláról a teremtmény oldalára jött át. Engedte, hogy a bűn és a halál pusztító erői kitombolják magukat rajta. Ezt tette földi szolgálata idején. Halálával megfordította az áradat irányát, és úgy jelent meg, mint ,,az új kezdet". Új irányt szabott az egész világnak.
Amikor elhagyta a sírt, és belépett a dicsőségbe, ezzel egy új teremtés képviselője lett, az élet teljes újrarendezéséé, egy olyan életé, melyben Krisztusé az elsőség minden tekintetben.
Kérlek, ne mondd, hogy ez túlságosan nehéz. Inkább olyan rettenetesen mély értelmű, hogy megér egy órányi meditációt, egy életnyi odaadást, egy örökkévalóságnyi dicsőítést.

Napi gondolat
Lehet, hogy ez a szentírásbeli részlet és ez a magyarázat új fényben állítja be előtted Jézust, és azt, amit ő tett. Elmélkedj rajta egy kicsit. Nem kell rászánnod egy teljes órát, de engedd, hogy annak nagy horderejű igazsága beléd ivódjék. Ezután dicsérd Istent.

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Éneklés
  2020-06-02 07:28:38, kedd
 
  ,,Senki sem tudta megtanulni azt az éneket, csak a száznegyvennégyezer, akik áron vétettek meg a Földről" (Jel 14,3).

Bizonyos énekeket csak a völgyben lehet megtanulni. Egyetlen zeneiskola sem oktatja ezeket, met nincs olyan elmélet, aminek segítségével tökéletesen el lehetne sajátítani. Dallamuk a szívben található. Ezeket az énekeket személyes tapasztalatok által idézik vissza, kijelentve terheiket a múlt árnyékai által és a tegnap szárnyaira emelkedve.
Ebben az igeversben János elmondja nekünk, hogy még a mennyben is lesz éneklés, amit csak azok végezhetnek, ,,akik áron vétettek meg a Földről". Ez kétségtelenül a diadal éneke - Krisztus győzelmének himnusza, aki megszabadított minket. Ám a diadal és szabadság érzete a régi kötelékünk emlékezetétől való megszabadulásból fakad.
Egyetlen angyal, még egy arkangyal sem képes énekelni olyan szépen, mint ahogy mi. Ahhoz, hogy ezt tegyük, szükséges átmennünk próbáinkon, amit ők nem tehetnek meg. Csak a kereszt gyermekei készülhetnek föl az ilyen éneke megtanulására.
Ezért, drága Lélek, ebben az életben zenei leckét kapsz az Atyától. Téged megtanítanak énekelni egy olyan énekkarban, amit még nem láthatsz, és lesznek a kórusműnek olyan részletei, amiket csak te énekelhetsz. Lesznek olyan hangjegyek, amelyek túl mélyek ahhoz, hogy az angyalok megtanulják és bizonyos hangjegyek jóval fölötte állnak annak a skálának, amit csak angyalok érhetnek el. De gondolj arra, hogy a legmélyebb hangjegyek hozzád tartoznak, és csak te ismered azokat.
Atyád oktat téged egy olyan részletre, amit az angyalok nem énekelhetnek, és az Ő konzervatóriuma a szomorúságok iskolája. Mások már mondták, hogy Ő azért küldi a szomorúságot, hogy megpróbáljon téged, mégsem ez a helyzet. Ő azért küld szomorúságot, hogy oktasson téged, és ezáltal ellásson a megfelelő képzéssel az Ő mennyei kórusára. A legsötétebb éjszakában Ő megalkotja énekedet. A völgyben Ő hangolja a hangodat. A viharfelhőkben Ő szélesíti hangterjedelmedet. A záporesőkben Ő édesíti dallamodat. A hidegben Ő adja meg hangjegyeid kifejezésmódját. És amint átmész a reménység ideiből a félelem korszakaiba, Ő tökéletesíti szövegeid üzenetét.
Ó, drága Lélek, ne tagadd meg a szomorúság iskoláját! Ezáltal egyedülálló részletet adományoznak neked a mennyei énekben. (George Matheson)

Talán körülvett az éjfél?
Az árny sötét és megnyúlt?
Kérd, hogy Jézusnál lehessél,
Ő segít, s új dalt tanulsz.
Ő adja az új éneket,
És ha a dallam gyengül,
Vele újból elkezdheted,
És éneked fellendül.

Majd sok égi énekessel,
Kik fiai a Fénynek,
Elmondod édes örömmel:
,,Éjszaka tanultam ezt."
Nagyon sok dicsérő himnusz
Tölti be a menny honát,
Amit először úgy tanulsz,
Hogy átsírod éjszakád.

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Jézus megismerése
  2020-06-01 07:09:10, hétfő
 
  ,,Titeket azonban barátaimnak mondtalak" (Jn 15,15).

Évekkel ezelőtt volt egy idős, német professzor, akinek példamutató életét csodálták a hallgatói. Egyikük elhatározta, hogy megtudja ennek titkát, ezért egy este odaküldtek valakit, hogy rejtőzködjék el a dolgozószobában, ahol a professzor az estéit töltötte.
Nagyon késő volt, amikor a tanár végre megjött. Eléggé fáradt volt, de leült, és egy órát töltött el a Bibliájával. Aztán meghajtotta fejét csöndes imádságban, majd végül bezárva a könyvek Könyvét, ezt mondta: ,,Úr Jézus, mi még mindig ugyanabban a régi kapcsolatban vagyunk."
,,Hogy megismerjem Őt" (Fil 3,10), ez az élet legnagyobb vívmánya. Minden áron, valamennyi keresztyénnek küzdenie kell azért, hogy ,,ugyanabban a régi kapcsolatban" legyen Ővele.
Jézus megismerésének valósága a rejtett imádkozás eredményeként következik be, mert a személyes bibliatanulmányozás alapján, vagyis az áhítat csendjében és következetességében Krisztus valóságosabbá válik azoknak, akik kitartanak az Ő jelenlétének gyakorlásában.

Beszélj vele, s hallod szavát:
Lelke szívedbe árad!
Ő nagyon közel van hozzád,
Közelebb, mint kezed, lábad.

Maltbie D. Babcock

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A maradandó ajándékok
  2020-06-01 06:51:15, hétfő
 
  A maradandó ajándékok

,,Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet." (1Kor 13,13)

Az Ú Jézus sok különleges ajándékot ad népének. Ezek az ajándékok gazdag változatosságban fordulnak elő, és szuverén módon osztja ki őket Isten. Tegnap olvastunk róluk.
Azonban a Szentléleknek e különleges ajándékai mellett vannak maradandó ajándékai is, amelyeket a Szentlélek minden keresztyénnek ad. Ezek: a hit, remény és szeretet.
A különleges ajándékok soha nem szolgálhatnak annak ismérvéül, hogy valaki keresztyén-e. Senki sem mondhatja: ,,Mivel te nem beszélsz úgy, ahogy én, vagy nem tanítasz úgy, ahogy én tudok, nem vagy keresztyén." De a maradandó ajándékokat illetően lehet mondani: ,,Ha nincsenek meg benned ezek, akkor nem vagy keresztyén." A keresztyén emberben van hit, reménység és szeretet.
A hit az az eszköz, amelynek révén elnyerjük Krisztust, és minden jótéteményét. Jóllehet emberi tevékenység, a Szentlélek ajándéka. Ez tesz bennünket olyan hálássá és olyan alázatossá, hogy hiszünk Krisztusban.
A reménység ugyanaz, mint a hit - csakhogy a jövőt tartja szem előtt. Az eljövendő dolgok várása - az országé, a nagy változásé, a teljességé, magáé Krisztusé. Az egyház, amelyik nem várakozásban él, nem is egyház.
,,Ezek közül pedig legnagyobb a szeretet." A hit által elnyerjük őt, a reménység által kinyúlunk utána, de a szeretetben ő maga van jelen köztünk. Ahol csak keresztyén szeretet van, ott Isten jelenléte valósággá lesz.
Az összes ajándék értékét azon kell lemérnünk, hogy mennyire hasznosak az egyházépítés tekintetében. Nem csoda hát, hogy a szeretet a legnagyobb. A szeretet a cement, amely egyesíti a tagokat. A szeretet Krisztus Lelke, aki az ő szolgálatába állít bennünket Isten dicsőségére és mások javára.
E három ajándék mellett az egyház és az egyes keresztyén birtokában lehet más ajándékoknak. Ez nem csupán általános, hanem szükséges is. De a hit, a remény és a szeretet - e három - megmarad, és ezek közül legnagyobb a szeretet.

Napi gondolat
Válassz ki egyet a három maradandó ajándék közül, és gondold végig, hogy milyen jelentőséggel bír az a te életedben, mint keresztyén ember életében.

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Rá kell kérdeznünk a kezdetre
  2020-05-31 20:24:25, vasárnap
 
  Rá kell kérdeznünk a kezdetre

Az, hogy a Biblia a kezdetről beszél (Mózes l, l), feldühíti a világot, feldühít minket. Nem beszélhetünk ugyanis kezdetről ott, ahol a kezdet kezdődik. Ott gondolkodásunk elakad, ott eléri saját határát. Mégis gondolkodásunk legbelső szenvedélye ez a kérdés: minden igazi kérdésnek az adja meg végső létjogosultságát, hogy rá akarunk kérdezni a kezdetre. Tudjuk, mindig a kezdetet kell firtatnunk, de tudjuk, hogy soha nem kérdezhetünk rá. Miért nem? Azért, mert a kezdet a végtelen, és a végtelent csak végpontok nélkül, tehát csak kezdet nélkül tudjuk elképzelni. A kezdet szabadság, s a szabadságot mi csak a szükségszerűségben tudjuk elképzelni, azaz egyként a többi között, de nem mint egyet, minden más előtt. Feltesszük a kérdést, miért van ez így, hogy mindig a kezdettől, mindig vele kapcsolatban gondolkodunk, mégsem tudjuk elképzelni, még rá sem tudunk kérdezni. Miért van ez így? Ez a miért ismételten annak a sorozatnak a kifejeződése, mely visszaűzethet a vég nélkülibe, de mégsem érheti el a kezdetet. A gondolkodás soha nem tudja megválaszolni saját utolsó miértjét, mert ez a válasz újabb miértet szülne.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az ajándékok sokfélesége
  2020-05-31 07:57:11, vasárnap
 
  Az ajándékok sokfélesége

,,Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban." (Róm 12,4-5)

A megdicsőült Úr Jézus sok ajándékot adott egyházának. Néhány bibliai szakaszban találunk felsorolásokat ezekről az ajándékokról: prófétálás, nyelveken szólás, gyógyítás, szolgálat, tanítás stb. Ezek a felsorolások nem azonosak, és nem is teljesek. Nem arra szolgálnak, hogy az ősegyház lelki javainak tökéletes leltárát adják.
Az ajándékok nagymértékben különböznek egymástól. Véleményünk szerint különböznek természetükben is. Például a ,,nyelveken szólás" esetében arra kell gondolnunk, hogy a Lélek hirtelenül hatalmába keríti az embert, de amikor a szolgálatot említi, hajlunk arra, hogy természetes képességre gondoljunk. És amikor Pál az egyházi tisztségviselőket is beveszi a felsorolásba (Ef 4), még inkább hajlunk arra, hogy emberi hivatalra gondoljunk, mintsem mennyei megajándékozottságra. A Szentírás azonban azt akarja, hogy tudjuk, ezek az ajándékok Krisztus adományai. A mennyből jönnek, mivel az Úrtól jönnek. Mennyei kegyelmi ajándékok vagy ,,karizmák", amelyeket az Úr, a Lélek szabadon ajándékoz.
Mindezek az ajándékok - melyek oly változatosak, mint az emberi test funkciói - csak egy célt szolgálnak: Krisztus testének az építését. Önmagukban értéktelenek. Értékessé csak akkor lesznek, ha használjuk őket. És a legértékesebb ajándékok azok, amelyek a legalkalmasabbak Isten egyháza építésére.
Nem szabad büszkélkednünk ajándékunkkal, sem nem szabad irigyelnünk a másnak adott kegyelmi ajándékot (3.v.). És persze az ember nem teheti a maga sajátos ajándékát annak mértékévé, hogy valaki keresztyén-e. Senki nem szólhat így: ,,Mivel én beszélek nyelveken, te pedig nem, te nem vagy keresztyén." Vagy: ,,Mivel én tanító vagyok, te pedig nem, te nem tartozol a Krisztus testéhez."
Az Úr a Szentléleknek ezeket a sajátos ajándékait az idő szükségének megfelelően, a keresztyének imádságai és az ő szuverén tetszése szerint adja.
Bizonyos mértékig meg kell vitatnunk a kérdést ahhoz, hogy tudjuk, hogyan kell kérnünk. Mégsem kell túl sokáig vitatkoznunk Krisztus ajándékairól. Használnunk kell azokat.

Napi gondolat
Milyen különleges ajándékot adott neked Krisztus? Hogy használod az ő ajándékát ,,a Krisztus testének" építésére?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/327 oldal   Bejegyzések száma: 3261 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 1676 db bejegyzés
Összes: 27575 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2456
  • e Hét: 16354
  • e Hónap: 12172
  • e Év: 442614
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.