Regisztráció  Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/205 oldal   Bejegyzések száma: 2046 
Dicsőségének magasztalására
  2018-08-14 08:45:50, kedd
 
  Dicsőségének magasztalására

,,Kegyelme dicsőségének magasztalására..." Efézus 1,6

A Biblia más célját is említi a kiválasztásnak. Az embert illetően a cél az üdvösség és szentség. Mindamellett Istennel kapcsolatban is szó esik a kiválasztás céljáról, hogy ezzel és ezért Isten dicsőíttessék. Dicsőségének magasztalására...
Isten azt akarja, hogy magasztaltassék. Joga van rá, ugyanis Ő a Teremtő. Neki köszönhet mindent minden teremtmény. Sajnálatos azonban, hogy az ember nem magasztalja Istent. Nincs senki, aki Istent keresné...
Isten maga gondoskodik arról, hogy saját célját elérje. Magasztalni fogják Őt, erre való a kiválasztás, a bűnösök kiválasztása. Ezen elhatározás véghezvitelével az emberek valóban megtérnek és hisznek. Egész életünk mássá lesz, voltaképpen ez Isten célja, mivel akkor az illető személyek Istent magasztalják.
Igen, ha ráébredünk, hogy Isten ránk tekint, és örökkévaló szeretettel szeret minket, akkor az nem történhet másképp, mint hogy magasztalni kezdjük Istent érthetetlen csodájáért, mondván, hogy miért velem törődött, amikor oly sokan elvesznek? Csodálkozást szül mindenkiben, aki - mint valami érthetetlent - megtapasztalja, hogy Isten törődik vele. És akkor teljesíti Isten célját, amit bűne miatt elveszített: magasztalja Istent. Ez már itt a Földön elkezdődik, teljessé csupán a mennyben lesz.

P. den Butter
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Okos hit
  2018-08-14 08:32:10, kedd
 
  ,,Talán tenni fog valamit értünk az Úr, mert az Úr előtt nincs akadály, hogy sok vagy kevés ember által szerezzen szabadulást." (1Sám 14,6)

Jónátán nem tudta, hogy milyen kimenetele lesz majd vállalkozásának. Nem volt biztos abban, hogy sikerül rejtve maradnia az ellenségtől hemzsegő területen, s nem koncolják majd fel, ha lelepleződik. Egy dologban azonban biztos volt: az Úr előtt nincs akadály. Isten pedig ezt a hitét szabadulással áldotta meg. Megáldotta, mert okosan hitt, Istennek tetsző módon hitt.
A mi hitünk sokszor azért mond csődöt, mert nem okos hit. Gyakran voltaképpen saját vágyaink beteljesülésében, saját elképzeléseink valóra válásában hiszünk, és nem az Úr hatalmában bízunk. Hiszünk a saját sikereinkben, eredményeinkben, de nem az Isten erejében. Hiszünk az emberi jóindulatban, emberi tervekben, ígéretekben, és még annyi másban, s nem vesszük észre, hogy éppen az Istenbe vetett hit, a belé vetett bizalom sikkad el. Pedig Isten előtt értéktelen, értelmetlen, kivetni való az ilyen balga hit. Nem csoda, ha nem érkezik tőle válasz kéréseinkre, s tele lesz csalódással, kudarccal az életünk.
Kérd az Urat, hogy tanítson meg okosan hinni, csak és kizárólag őbenne bízni! Meglátod, előtte nincs akadály, s minden útja kegyelem és hűség.

OKOS HIT * A trieri bíróság hívő elnökére időskorára rászakadtak a csapások: meghalt a fia, és nem sokkal ezután két leányát is elveszítette, ő maga pedig súlyos betegségbe esett. Síró hozzátartozóit mégis így vigasztalta: ,,Az Úr, aki eddig annyi mindennel megajándékozott, a veszteségek ellenére a jövőben is meg tud ajándékozni, ha neki úgy tetszik!" Isten rohamos gyógyulással és új ajándékkal válaszolt a bizonyságtételére.

* De ha nem tenné is - Dán 3,1-30


Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Kiválasztás az üdvösségre
  2018-08-13 09:33:18, hétfő
 
  Kiválasztás az üdvösségre

,,Hogy kezdettől fogva kiválasztott titeket Isten..." 2Thessz 2,13

Ha visszagondolunk arra, amit Pál az Efézusi levélben írt, akkor látjuk, hogy az Úr a kiválasztás célját is tudatja velünk: Isten a bűnösöket üdvösségre rendelte. Azért választotta ki őket, hogy üdvözítse, hogy hívők legyenek, hogy abban az üdvösségben részesüljenek, amelyet Isten fenntartott mindenki számára, aki Őt féli. A kiválasztás az üdvösségre történik.
Ehhez az üdvösséghez hozzátartozik a szentség és feddhetetlenség is. Ezt hangsúlyozza Pál textusunkban: legyünk szentek és feddhetetlenek... Ez lebegett Isten szeme előtt, amikor elhatározta, hogy bűnösöket választ ki. Azt akarta, hogy népe legyen, szent, feddhetetlen népe. Nép, melyben kegyelme nyilvánvalóvá lesz, és amely illik hozzá, mivel képét hordozza.
Amikor Isten valakit kiválaszt, azért teszi, hogy azt üdvözítse, és megadjon neki mindent, ami az istenes élethez tartozik. Ez teszi a kiválasztást értékessé. És mégis nehéznek találom, hogy elfogadjam, hogy van kiválasztás! Vagy tegyük fel másként a kérdést: akarsz-e szent lenni? Mit kell érte tenned? A kiválasztás és szentség összetartoznak. A kérdés tehát nem az, hogy Isten kiválasztottja akarsz-e lenni, hanem hogy szent akarsz-e lenni. Ha nem így van, akkor nem is akarsz kiválasztott lenni.

P. den Butter
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Áldott szegénység
  2018-08-13 09:02:27, hétfő
 
  ,,... nemde Isten választotta ki a világ szegényeit, hogy gazdagok legyenek a hitben, és örökösei az országnak, amelyeket azoknak ígért, akik őt szeretik?" (Jak 2,5)

A szegénységre úgy szoktunk tekinteni, mint Isten súlyos próbájára, sőt büntetésére. Ez sokszor így is van. Sokszor kell az Úrnak a nélkülözés kellemetlen, fájó eszközéhez folyamodnia, hogy engedelmességre kényszerítsen bennünket.
Gondoltál-e már arra, hogy a szegénység kiváltság, ajándék is lehet? Isten könnyebbé akarja tenni vele az üdvösségre vezető utat. A szegénység ugyanis nagyon jól ki tudja ábrándítani az embert a világból. A szegénység érezteti meg igazán, mit jelent ítélet alatt, Isten haragja alatt élni. A szegénység döbbent rá igazán, mit von maga után Ádám bűne, az ősök bűne, a magam bűne. A szegénységben érzed meg a világtól való kifosztottságodat, becsapott voltodat. A szegénységben tudod fokozatosan elveszíteni az emberi jóakaratba, ígérgetésekbe vetett hitedet.
Ugyanakkor ez az állapot képes fölébreszteni a kimondhatatlan sóvárgást egy másik, egy gazdag, bővölködő élet után, és elkezded keresni ezt a másik életet. Ekkor aztán Isten eléd tárja az ő kegyelmét, és királyi örökséggel, mennyei gazdagsággal ajándékoz meg téged, a kifosztva hozzá menekülőt.
Akkor majd hálás leszel Istennek a szegénységért, mert így megláthattad - és talán most még élesebben látod - azt a drága ajándékot, amit számodra elkészített: az üdvösséget.

ÁLDOTTAK A FELLEGEK * Van a földön egy hely, ahol soha nincsenek sötét felhők az égen. Ez a hely a Szahara, amely fölött csaknem mindig tündöklik a nap. Ennek következtében azonban az egész csupa pusztaság, ahol a halál uralkodik. Sűrű erdők, virágos rétek, mozgalmas, vidám élet csak ott van, ahol sokszor felhők takarják el a napot, s gyakran hull a bővizű, termékenyítő eső.

* Áldott szegénység - 1Kir 17

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten bűnösöket választ ki
  2018-08-12 06:56:50, vasárnap
 
  Isten bűnösöket választ ki

,,Köszöntsétek Rufust, ki kiválasztott az Úrban..." Róma 16,13

Kiket választott ki az Úr? Erre a kérdésre a Biblia egyértelmű választ ad: Isten bűnösöket választ ki, és mindannyiukat személy szerint választja. Mindegyiküket név szerint ismeri, nevük be van írva az élet könyvébe. Akár azt is mondhatnánk, hogy eszerint mindenkinek a nevét és ragadványnevét ismeri az Úr. Olvasd csak el a Római levél 16. fejezetét, ahol egy bizonyos Rufusról azt olvassuk, hogy kiválasztatott az Úrban.
A kiválasztás személyes dolog. Nem egyházként vagy családként vagyunk kiválasztottak, hanem egyénenként, egyenként.
Ez egyúttal arról is szól, hogy mindazon személyek, akiket az Úr kiválasztott, bűnösök. Bűnösökként választattak ki. Nincs közöttük bűntelen egy sem. Egyetlen kiválasztott sem volt méltó arra, és nem szolgált rá arra, senki sem érdemelte meg azt. Miért kell ezt hangsúlyoznunk? Hogy minden olyan gondolatot megszüntessünk, miszerint Isten igazságtalan, hogy egyiket kiválasztja, a másikat pedig nem. Ez senkivel szemben sem igazságtalanság, hiszen senkinek sincs ehhez joga. Személy szerint mi is bűnösök vagyunk. Ez nemcsak másokra érvényes, hanem ránk is.
Ám ha Isten kiválaszt, azt személy szerint teszi. Rufus, János, Mari... Állhat a te neved után az, ami Rufus neve mögött áll? Bűnös, és mégis kiválasztott...

P. den Butter
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten gyújthat világosságot a szívünkben
  2018-08-12 06:44:28, vasárnap
 
  ,,Ő gyújtott világosságot a szívünkben, hogy felragyogjon Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán." (2Kor 4,6)

Sötét van, félelmetes sötét. Hogy hol? Minden emberi szívben. A tiedben is, ha még Isten nem gyújtott benne tüzet és világosságot. Miért van sötét? Mert valami eltakarja Jézus Krisztus arcát a szívedben. Mi takarhatja el? Megtéretlen szíved meg nem bánt bűnei. Ezek miatt van ,,nyomor, sötétség és szorongató homály". Vajon meddig?
Isten azt ígérte: ,,De nem lesz mindig sötét ott, ahol most szorongattatás van." És az ígéret be is teljesült. ,,Az igazi világosság, amely megvilágosít minden embert, már eljött a világba" - olvassuk János evangéliumában. Akkor hát miért van mégis sötétség a világban? Azért, mert ,,a világ nem ismerte meg őt".
Miért van az, hogy a te szívedben is még sötétség van, amikor a kegyelem napja már régóta csodálatosan ragyog, sőt már lemenőfélben van? Azért, mert még nem fogadtad el őt. A szívedben csak úgy lesz világosság, ha ő ott van!

TŰZGYÚJTÁS * Egy téli estén hiába vesződtem a tűzrakással, sehogy sem sikerült begyújtanom a kályhát. Otthagytam hát úgy, ahogy volt, szénnel teletöltve. Reggel, amikor újra bementem a terembe, nem kis meglepetésemre kellemes meleg fogadott. Időközben ugyanis a tűz felgyulladt.
Milyen jó volna, ha engednéd, hogy Isten világosságot gyújtson a szívedben! Sokaknak kellemes meglepetést okozhatnál, ha sötét, reménytelen szíved egyszer csak fényt és meleget árasztana a sötét, hideg éjszakában.

* Keze még föl van emelve - Ézs 9,8-21

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A Lélek szele
  2018-08-11 08:34:02, szombat
 
  ,,Józanodjatok ki és ne vétkezzetek, mert némelyek nem ismerik Istent, ezt megszégyenítésetekre mondom." (1Kor 15,34)

A korinthusi hívőknek ezt mondja Isten Szentlelke Pál apostol által: ,,Józanodjatok ki". Vannak emberek, akik hívőknek, Krisztuséinak vallják magukat, mégsem ismerik Istent, mert nem ébredtek föl, nem józanodtak ki.
Ismered Istent mint Teremtőt, Gondviselőt. Csodálod hatalmas voltát, de nem ismered mint Atyát. Az Atyát csak Jézus által ismerheted. Mégis sokan nem szívesen hallanak Jézusról. Pedig ha nem ismered meg Jézust, ha nem fogadod el őt Megváltódnak, sohasem lesz Isten Atyáddá, s nem lehetsz Isten gyermeke. Csak teremtmény maradsz, Megváltó nélkül.
Istent igazán megismerni a Szentlélek segítségével lehet. Ezért kérdezi Pál apostol az efezusi hívőktől: ,,Kaptatok-e Szentlelket, amikor hívőkké lettetek?" Ők pedig azt mondják erre: ,,Hiszen még azt sem hallottuk, hogy van Szentlélek!"
Testvérem, te hiszed-e, hogy Atya, Fiú, Szentlélek, ez a három lényegében egy? Van-e közösséged a Szentlélek Istennel? Vagy megszégyenítésedre azt kell mondani neked, hogy nem ismered Istent, mert nem ismered a Szentlélek munkáját? Isten Szentlelke nélkül nincs élet!

A LÉLEK SZELE * Az elmúlt télen sok fa kifagyott, elpusztult a környékünkön. Nemrég tudtam meg, hogy mi okozta a pusztulásokat: több héten át tartó kemény fagy, amikor nem fújt a szél.
A te életedben vajon nem a szélcsend okozza-e, hogy nem ismered igazán Istent? Majd ha Isten Szentlelke keresztülfúj az életeden, s felráz, akkor megismered azt az Istent, aki teremtett, megszabadít és újjászül. Ez az ő ingyen kegyelméből, hit által lehetséges.

* Mert egy gyermek születik nekünk - Ézs 9,1-7

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az ő akaratának jó kedve szerint
  2018-08-11 07:58:57, szombat
 
  Az ő akaratának jó kedve szerint

"Eleve elhatározván, hogy minket..." Efézus 1,5

A kiválasztás Isten szuverén tette. Ezzel a kifejezéssel rámutathatunk, Isten senkivel nem tanácskozott a kiválasztáskor. Ő maga határozta el azt önmagában, nem számolt az emberben levő tényezőkkel, mint amilyen például a jó tulajdonság. "Akaratának jó kedve szerint" választott ki. Isten a kiválasztásban is Isten. Istenről mint Királyról is beszélhetünk, ez a Király nem kérdezi, hogy kinek adja, vagy tetszik-e, amit tesz. Szuverén jogai megtámadhatatlanok.
Egyébként nemcsak a kiválasztásban szuverén az Isten, hanem a teremtés munkájában és a teremtett világ fenntartásában is. Gondoljunk csak e versre: "A mi Istenünk az égben van, és amit akar, azt mind megcselekszi" (Zsolt 115,3). Vagy gondoljunk Nabukodonozor hitvallására. Ez a pogány király azt mondja az Úrról, hogy "az ő akaratja szerint cselekszik az ég seregében és a föld lakosai között, és nincs, aki az ő kezét megfoghatná, és ezt mondhatná neki: Mit cselekedtél?" (Dán 4,32)
Szuverén az Úr mindenben. Akkor is, ha kiválaszt, és üdvösségre rendel. Mi csupán elfogadhatjuk, hogy Ő Király és Teremtő. Mély tisztelettel gondolhatunk Rá, és fogadhatjuk el, hogy azt cselekszik, amit akar...

P. den Butter
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A keresztyén élet
  2018-08-10 08:52:50, péntek
 
  ,,Nem tudjátok, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyer jutalmat? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek." (1Kor 9,24)

A keresztyén életet nem hiába hasonlítja Pál apostol versenypályán való futáshoz. A keresztyén embernek is ugyanúgy komoly edzésre, felkészülésre, úgynevezett tréningre van szüksége, mint egy jó versenyzőnek. Ehhez önuralomra, önmegtagadásra is szüksége van, mint ahogy a sportolónak is mértéktartó, egészséges életmódot kell folytatnia. Amikor pedig eljön a verseny nagy pillanata, lendületre, teljes odaadásra van szüksége annak, aki célba akar érni, sőt nyerni akar.
Egy versenyben nem nyerhet mindenki. Így van ez a lelki életben is: nem mindenki nyeri el az üdvösséget. ,,Mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyer jutalmat" - olvassuk. Ez a kiválasztás tényét bizonyítja. Akiket az Úr kiválasztott arra, hogy a versenypályán az élet jutalmát elnyerjék, nem tétovázhatnak, nem nézhetnek jobbra-balra futás közben, nem sántikálhatnak kétfelé, hanem teljes lendülettel és odaadással a célra kell hogy összpontosítsanak.

,,VALAMIT VISZ A VÍZ" * Ha a folyó vizébe faágakat dobunk, megfigyelhetjük, hogy a fadarabok nem egyforma sebességgel úsznak. Amelyik beljebb került, ahol gyorsabb a víz sodrása, gyorsabban fog úszni, míg az, amelyik közelebb esett, lassabban halad, és könnyen elakad a parti növényzetben.
Ha a Lélek sodrása magával ragadta már a szíveket, akkor ne akadj fenn az élet apró-cseprő akadályaiban, hanem mindent félretéve, minden akadályt leküzdve haladj célegyenest előre!

* A tanításra hallgassatok! - Ézs 8,11-22

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Öröktől fogva kiválasztva
  2018-08-10 08:20:36, péntek
 
  Öröktől fogva kiválasztva

,,A világ teremtése előtt..." Efézus 1,4

Miután a kiválasztás különböző formáit láttuk, figyeljünk arra a kiválasztásra, amely üdvösségre vezet. Amikor a kiválasztásról beszélünk, akkor többnyire erre a kiválasztásra célzunk. Erről olvasunk például a Dordrechti Kánonok I. fejezetének 7. cikkelyében, ahol különböző szempontokat találhatunk, amelyeket mind figyelemmel kell követnünk, ha azt igyekszünk megérteni, mi ez a kiválasztás. E szempontok többségét az Efézusi levélben is megtaláljuk.
Ezek egyike az, hogy Isten - a kiválasztó - öröktől fogva választott ki, a világ teremtése előtt elhatározta azt, és senki nem gyakorolhatott befolyást arra. Amikor Isten elhatározta, hogy egyik ember kiválasztja, a másikat pedig nem, az kizárólag az Ő döntése volt, kifejezetten és csakis Isten munkája, mely öröktől fogva való elhatározás.
Isten akarta népe üdvösségét. Eldöntötte, hogy övéi üdvözülni fognak, szándékát senki sem másíthatja meg. Ez örök elhatározás, amit Isten többé nem változtat meg, az Ő népének üdvössége biztos. És az, aki ebből a csodából valamit megért, így énekel: ,,És napjaimra szemléltél, / Mik könyvedben voltak felírva...." (139:9).

P. den Butter
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/205 oldal   Bejegyzések száma: 2046 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 41 db bejegyzés
e hónap: 446 db bejegyzés
e év: 4040 db bejegyzés
Összes: 15188 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1020
  • e Hét: 3198
  • e Hónap: 18073
  • e Év: 400696
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.