Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/219 oldal   Bejegyzések száma: 2188 
A keresztyén ember kívánsága
  2018-12-14 10:05:56, péntek
 
  ,,Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét váltságul adja sokakért." (Mt 20,28)

Zebedeus fiainak az anyja nem volt hitetlen asszony. Mint hívő édesanya, nem kért gyermekei számára nagy gazdagságot, fényes földi létet, hanem egyenesen az első helyet Isten országában. Jézus nem feddte meg a tudatlanságáért, hanem azt kérdezte, vállalják-e a keserű poharat, a szenvedés és üldöztetés útját. A tanítványok készen álltak erre.
Te készen állsz-e alázatos lélekkel kiüríteni a keserű poharat? Kész vagy-e halálba adni magad Jézusért, felvéve az ő keresztjét? Zebedeus fiai a halált is vállalták Jézusért. Te megkeresztelkedtél-e már Jézus keresztségével?
Jézus aztán válaszolt is Zebedeus fiainak, és az anyjuknak. Azt mondta, a mennyben való ülésrend egyedül az Atya dolga. Bár Isten sokra hívta el hívő gyermekeit - angyalokat ítélni a mennyben, hatalmat nyerni az ellenség fölött -, ne a mások elismerése, az ünnepeltetés, a magunknak való dicsőségszerzés legyen a gondunk, hanem az elesettekhez való irgalmasság, az elveszettek megmentése, életünk odaáldozása, a halódófélben levők megelevenítése.

ALÁZAT * Modersohn Ernő német evangelizátor szobájának ajtaja előtt az evangelizátor nevével ellátott lábtörlő hevert. Hadd tapossa bárki, nyugodtan törölje csak bele a lábát. Így akart utolsó senki lenni Isten országáért.
Te tudsz az Úrért mások kapcája lenni?

* A keresztyén ember kívánsága - Mt 20,20-34

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Életünk elvesztése és megtalálása
  2018-12-13 07:55:12, csütörtök
 
  ,,Mert aki meg akarja tartani az ő életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti az ő életét énérettem, megtalálja azt." (Mt 16,25)

Sok csalódást és szégyenteljes visszalépést okozott már az, hogy emberek abban a reményben csatlakoztak Jézushoz, hogy könnyebb lesz az életük ebben a világban. A láthatókra néztek, nem a láthatatlanokra. Ahelyett, hogy Jézus követése egyszerűbbé, csendesebbé, simábbá tette volna életútjukat, a nehézségek és a harcok csak növekedtek.
Jézus félreérthetetlenül azt mondja, hogy az ő követése teherhordozással jár: sok olyan dolog megtagadásával, ami nélküle jogosultnak és természetesnek tűnt, akár még saját életünk megtagadásával is.
Az Ige kérdést intéz hozzád. Kinek az életét választod? Hajlandó vagy-e a magad életét feladni azért, hogy Jézus élete a tied legyen? Melyikhez ragaszkodsz? Melyiknek vagy kész hátat fordítani?
Tagadd meg magad, és legyen neked Krisztus az élet!

ELVESZETT GYÉMÁNTOK * Egy híres gyémántkereskedőről írták az újságok 1906-ban, hogy gondatlanság folytán elhagyott egy több tízezer forintot érő gyémántcsomagot. Történetesen levelet címzett egy postahivatalban, s a csomagját maga mellé helyezte az asztalra, a távozáskor azonban elfelejtette magához venni. Mire visszament érte, csak hűlt helyét találta. Az újságok arról is beszámoltak, mennyire leverte őt ez a nagy veszteség. A Daily Recordban még egy versike is szerepelt a hír végén:
Nagy veszteség, ha kincsed elvész,
Még nagyobb, ha egészséged,
Ám ha lelked veszíted el,
Semmi nem kárpótolhat.

* Milyen nyereségre vágysz? - Mt 16,21-28

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Hit
  2018-12-12 07:31:24, szerda
 
  ,,Mondd meg Izráel fiainak, hogy gyűjtsenek nekem ajándékokat. Gyűjtsenek nekem ajándékokat mindenkitől, akit a szív erre indít." (2Móz 25,2)

Isten mindenkitől saját képessége szerinti ajándékot vár. Ajándékaink csak akkor kedvesek előtte, ha hálás szívből származnak.
Isten nekünk adott ajándéka az ő törvénye, amelyben meglátjuk bűneinket, és amelyre egyetlen válaszunk lehet: megbánni és megvallani őket Istennek. Isten ajándéka kettős kegyelmi üzenet is egyben: ő megbocsátja romlottságunkat, és meg is tudja javítani romlott emberi életünket. Ezt a kegyelmet egyedül a hit segítségével tudjuk felfogni és elfogadni, tehát Isten ajándékára csak hittel válaszolhatunk. A hit a legszentebb istentisztelet, a legkedvesebb áldozat Isten szemében.
A szent sátor Isten nyílt kijelentésének a helye volt. Izráel fiai nem kérdezték, miért kell és miért éppen úgy kell elkészíteni, hanem tették azt és úgy, amit és ahogy Isten parancsolta.
Isten azt parancsolja, hogy mind az értelemmel, mind pedig a hittel neki szolgáljunk, vagyis engedelmeskedjünk, akár értjük, akár nem, miért vezet így, miért kíván tőlünk ilyen vagy olyan szolgálatot.

VAKREPÜLÉS * A pilóta semmit sem lát, amikor ködben repül. Nem látja a hegyeket vagy a házakat maga alatt, nem látja, milyen folyók, tavak felett suhan el, sőt még a leszállópályát sem. Mégis műszereiről pontosan leolvassa, hogy milyen magasan repül, milyen messze van még a céltól, hova kell leszállnia, mi van közvetlen alatta. Ez az úgynevezett ,,vakrepülés".
A hit útján sokszor nekünk is ilyen vakrepülőknek kell lennünk, amikor testi érzékelőink megbízhatatlanok.

* Isten rejtett kijelentései - 2Móz 25,1-9

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A megszentelődés egy folyamat
  2018-12-11 07:34:19, kedd
 
  ,,De nem egy év alatt űzöm ki őket előled, hogy a föld ne legyen pusztává, és ne szaporodjék meg károdra a mezei vad." (2Móz 23,29)

Ne gondold, hogy az újjászületés után, amikor Isten kegyelme új emberré tesz, rögtön bűntelen leszel. Az ördög ilyen átkozott gondolatokat sugall, hogy annál jobban kétségbe ejtsen. A Sátán rámutat a hívő ember bűneire, és azt mondja: ,,Megváltott embernek hiszed magad? Akkor miért vétkeztél? Hiszen az újjászületett ember nem vétkezik!"
Bizony az újjászületett ember is vétkezhet. Sőt, nemcsak hogy vétkezhet, hanem Istennek külön célja van azzal, hogy amíg ezen a földön él, nem váltja meg esendő állapotából. Ha ugyanis mindig minden bűnt legyőzhetnénk erős hittel, akkor esnénk csak a legnagyobb veszedelembe: magunknak tulajdonítanánk a győzelmeket ahelyett, hogy Istent dicsőítenénk értük. Az öndicsőítés, az elbizakodottság eredendő bűnébe esnénk ezáltal.
Izráel sem egyszerre kapta meg Kánaánt, hanem lassanként, fokozatosan, nehogy az ellenséget legyőzve ebbe a még nagyobb veszedelembe jusson.

ELLENŐRZÉS * A kalapácsos embernek az a feladata, hogy sorra végigjárja a továbbhaladó vasúti kocsikat, és a kerekek épségét ellenőrizze. Ha repedt kerekű kocsit talál, azt lekapcsoltatja a szerelvényről. Csak a tisztán csengő kerekű kocsi mehet tovább. Ezzel megelőzik azt, hogy a meghibásodott kocsi útközben bajt okozzon.
Neked van-e ilyen ,,kalapácsos embered", aki által az Úr vigyáz rád, hogy ne történjen baj veled útközben, és épségben maradj? Lehet az egy őszinte hívő testvéred, de akár hitetlen környezetedből való ember is.

* Jézus a fővezér, övé a dicsőség - 2Móz 23,20-33

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Imádság
  2018-12-10 13:56:57, hétfő
 
  ,,Hulljunk térdre újra, testvéreim, és fedezzük fel ismét az apostolok hitét és az apostoli erőt! Elég volt az unalmas szentbeszédekből!"

-Leonard Ravenhill-
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
A bűn hatalma
  2018-12-10 07:55:33, hétfő
 
  ,,Ekkor a király igen megszomorodott, de esküjéért és a vendégek miatt megparancsolta, hogy adják oda." (Mt 14,9)

A bűn rabságában vergődő szív nem ura többé önmagának. Heródes szíve sem az. Nem az esküje miatt, és nem a vendégek miatt, hanem mert a bűntől megvakítva nem lát. A bűn hatalmától vitetve azt kényszerül tenni, amit az ördög akar. Amikor annak idején Jézos megfeddte őt bűnös életéért, Heródes inkább a bűnt választotta. A bűn pedig újabb és újabb bűnt nemzett az életében, mígnem az érzékiségtől rabul ejtve Keresztelő János is halálra adja. Hiába a belátás, a bűn sokkal erősebb nála, és további bűnök végrehajtására kényszeríti.
Az életedben megtűrt bűn, ha nem szolgáltatod ki, megszaporodik, és tovább nőve újabb bűnöket szül. Így visz egyre mélyebbre. Ez ellen sem a jó szándék, sem a belátás nem elég. Egyedül Jézus keresztje és megváltó vére a megoldás. Menekülj a vér alá minden bűnöddel! Ami kívül marad, legyen bármilyen parányi, annyira életképes, hogy majd megdöbbenve látod, ahogy felnövekedve elburjánzik, és rontások millióit okozza.

A BŰN HATALMA * Egy arab példázat szerint a bűnnek öt ujja van. Kettővel a szemedet takarja el, és ezt mondja: ,,Ne vedd Isten parancsát komolyan, ne lásd tetteid rútságát, sem utad kimenetelét." Másik két ujjával a füledet fogja be, és így szól: ,,Légy süket minden intéssel és minden felülről jövő figyelmeztetéssel szemben." Az ötödik ujját a szádra helyezi, és ezt parancsolja: ,,Ellentmondás nélkül kövess engem, és néma engedelmességgel tedd, amit én akarok!"
,,Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa." (1Jn 3,8)

* Bűnről bűnre - Mt 14,1-12

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Élet
  2018-12-09 15:42:31, vasárnap
 
  ,,Aki megnyer engem, nyert életet." (Péld 8,35)

Az ördög mindig gondoskodik arról, hogy az embernek mindent megadjon, ami ezt a földi életet boldoggá és széppé teszi. Figyeljük meg, mennyi mindennel ellátja az embert: szórakozással, kényelmes otthonnal, gondtalan élettel, tudománnyal, és a többi. Mindezt azért, hogy fel ne lázadjon ellene, és ne akarjon más gazdát keresni magának.
Hihetetlen, mennyi embert állva ennek érdekében munkába, hogy a mámort és a szórakozást biztosítsa. Egy ilyen új keletű szórakozás a totó. Amikor először hallottam róla, meg is jegyeztem magamban: ,,Mégis csak okos az ördög, hogy mi mindent kitalál!" Mindent megtesz azért, hogy az ember látszólag jól érezze magát, és ne jusson eszébe Isten felé fordulni.
Az emberi természet nagyon is hajlamos a nyerészkedésre. Hány élet zuhant már a mélybe emiatt! Először a szívet keríti fogságba, aztán az idegeket, végül pedig az egész életet. Az Ige azt mondja: ,,Aki megnyer engem, nyert életet." Hány ember szánta oda az életét hiábavaló és mulandó földi dolgok megnyerésére! És mennyivel kevesebben vannak azok, akiknek az egyetlen vágya Jézust megnyerni!
Megnyerted-e Jézust annyira, hogy az élet is a tiéd? Továbbadod-e ennek a megnyert életnek az örömét, hogy az emberek ne fussanak a hiábavalóság útján a pusztulás felé, hanem Jézusban megnyerjenek mindent, az örök életet is ráadásul?

MIT VISZEL MAGADDAL? * Nagy Sándor meghagyta a végrendeletében, hogy a ravatalán mind a két keze maradjon jól láthatóan szabadon, hadd tudja meg mindenki, hogy semmit sem visz magával a sírba. Pedig hány háborút nyert meg!
,,Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, a lelkében pedig kárt vall?"

* Vele vagy ellene? - Mt 12,22-30

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Várni az Urat
  2018-12-08 08:55:39, szombat
 
  ,,Én pedig várom az Urat, aki elrejtette arcát. Jákób háza elől, és benne bízom." (Ézs 8,17)

Helytelen dolog azzal biztatni magunkat, hogy a keresztyén életben a világosság és a sötétség váltja egymást, a sötétség tehát természetes. Isten Jézus Krisztusban közelivé lett, és az is akar maradni. Benne nincs változás vagy változásnak árnyéka. Akit szeret, ahhoz bemegy és vele lakik. Tanítja az élet ösvényére, vezetgeti, és nyomorúsága miatt meg nem utálja. Boldog az, aki engedelmesen rábízza magát mindenben, és a zsoltárossal együtt mondhatja: ,,Az Úrra nézek szüntelen, nem rendülök meg, mert a jobbom felől van."
Miért járunk mégis olyan gyakran sötétségben, ha így is élhetnénk? Miért rejti el mégis arcát az Úr? Azért, mert utálatosságot lát bennünk, meg nem vallott, szeretgetett bűnt, amellyel eggyé válunk, s ha megölné a bűnt, meghalnánk vele együtt mi is. Ezért búsulásában elrejti arcát, és életünk ilyenkor sötétbe borul.
Testvérem, hol vagy? A sötétben bűnözöl? Azt teszed, amit te magad jónak látsz, vagy megdöbbensz, és sírva vágyódsz az elfordult drága Krisztus-arc után? Mikor látta a lelked utoljára őt? Ne nyugodj bele, hogy elrejtette arcát, esengj, könyörögj, bízzál! Egy lépést se tovább a bűnbe vivő úton! Állj! Várjad őt, akinek a jövetele bizonyos, mint a hajnal.

A JÓ IRÁNY * Ha az éjjeli vándor eltéved, legkönnyebben úgy találja meg a helyes irányt, hogy megkeresi a Sarkcsillagot, és az után tájékozódik. És mit tesz, ha borús az ég, és nem látszanak a csillagok? Kitapogat egy fát, mert tudja, hogy a mohos oldala észak felé mutat. Na és ha fa sincs a közelben? Akkor leül, és megvárja a hajnalt.

* A pogányok reménysége - Mt 12,10-21

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Hitetlenség
  2018-12-07 16:25:12, péntek
 
  ,,Nem is tett ott sok csodát hitetlenségük miatt." (Mt 13,58)

Ha szétnézünk magunk körül, láthatjuk, hogy Isten nagy bizonyságai sok helyen hiányoznak. Isten népének élete sincs folyamatosan tele áldott tapasztalatokkal. A zsoltáros is sokszor csak a múltban átélt nagy eseményekért dicsőíti az Urat.
Jézus lényének, szívének elmaradhatatlan tartozéka a segítés, akárcsak nekünk, embereknek a fukárság. De ahhoz, hogy jelenlétének áldásai nyilvánvalókká váljanak az életünkben, egy dologra feltétlenül szükség van a részünkről. Ez a hit. Jézus azért ment el Názáretbe, szerettei körébe, mert ott is segíteni, adni, cselekedni vágyott, hitetlenségük miatt azonban csak pár csoda történhetett.
Milyen jó volna, ha körülöttünk is nagyobb bizonyságai lehetnének szent lényének, hatalmas erejének! Ez nem Jézuson múlik. Az Úrnak nem az a vágya, hogy övéi mostoha körülmények között tengődjenek. Hiszen nem a sírba szállók dicsőítik őt. Jézus nem kárhoztatás végett jött a világba. Ő keresztje erejét, vérének hatalmát kívánja feltárni, de ha kételkedőn te is a názáretiek sorába állsz, a te életed is csodák nélkül marad!

HITETLENSÉG EGYENLŐ MEGBÍZHATATLANSÁG * Michel Renard francia szenátor egyik párizsi útja alkalmával szállodai szobájának egyhavi bérét készült kifizetni a tulajdonosnak, mire az megkérdezte, hogy kér-e nyugtát róla. ,,Nem - felelte Renard -, Isten úgyis látta." Ön hisz Istenben?" - kérdezte gúnyos mosollyal a fogadós. ,,Természetesen" - válaszolta Renard. - Bizonyára ön is." ,,Én bizony nem" - jelentette ki a tulajdonos. ,,Ebben az esetben - tette hozzá Renard - mégiscsak kérek nyugtát."

* A megbotránkoztató bölcsesség - Mt 13,44-58

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az ember Fiának visszajövetele
  2018-12-06 08:37:09, csütörtök
 
  "És akkor meglátják az embernek Fiát eljőni a felhőben, hatalommal, és nagy dicsőséggel." (Lk 21,27)

A hatalmat vonatkoztathatod itt az angyali seregekre, a szentekre és a Krisztussal az ítéleten jelen levő teremtményekre, én ezt tartom a helyes értelmezésnek. De értheted a hatalmat és az erőt úgy is, hogy Krisztus eme eljövetele annyival hatalmasabb lesz, amennyire erőtlen és jelentéktelen volt az első. Nem annyit mond csupán, hogy ő el fog jönni, hanem, hogy meglátják őt eljönni. Mert a testi születéssel is eljött, de senki sem látta. Az evangélium által naponta jön lelkileg a hívő szívekbe, de ezt sem látja senki. Azonban ez az eljövetel nyilvánosan fog történni, úgy, hogy mindenkinek meg kell látnia őt, éspedig mint a valóságos ember-Krisztust, testi alakjában, ahogy Máriától megszületett és a földön járt. Mert ha azt mondja, meglátják az embernek Fiát, ezzel világosan kifejezi, hogy testi [fizikai] eljövetelről, testi látásról és emberi alakról van szó. Ráadásul nagy hatalommal jön, angyalok hatalmas seregeivel, és teljes dicsőségben, fényes felhőn fog ülni, és a szentek mind vele lesznek. Erről a napról sokat beszél az Írás, és [benne] minden arra irányul.

Luther Márton

 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/219 oldal   Bejegyzések száma: 2188 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 426 db bejegyzés
e év: 6630 db bejegyzés
Összes: 17772 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 294
  • e Hét: 9413
  • e Hónap: 19320
  • e Év: 587067
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.